Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Rickard
« skrivet: 10 januari 2019, 05:55:28 »

Jag tycker att du resonerar vettigt, allt här i livet behöver inte vara lönsamt, faktum är att väldigt få saker som vi lägger pengar på är lönsamt.
Det du definitivt kan tjäna mycket pengar på i ditt kommande projekt är att installera radiatorsystemet på egen hand om du känner att du klarar det.
Dimensionera med hjälp av forumet och de verktyg som finns för detta ute på nätet, och försök få till ett system som passar luft/vattenvärmepumpen så bra som möjligt (Rejält dimensionerade radiatorer).
På det sättet kan du få till ett system som är bättre än det du skulle blivit rekommenderad av en kommersiell aktör, och det kommer att ge dig låga driftskostnader på värmepumpen under resten av anläggningens livslängd.
Detta gäller troligen dessutom oavsett vad du kommer att värma med framöver - vem vet, om 20 år kanske det är bränsleceller som värmer - men även då är det troligt att låg framledningstemp gynnar systemverkningsgraden.
Skrivet av: M.P
« skrivet: 09 januari 2019, 19:31:16 »

Hej igen,

Ja att även konvertera kan bli svårt/omöjligt att räkna hem inom min livstid, det har jag insett och därför inte tagit med. Det får i så fall gå på nöjeskontot, märkte tex. att jag precis köpt en ny bil som inte direkt är nån investering, varför då tveka att investera lite i huset egentligen. Avseende radiatorer har i varje fall fjärrvärme ett fast pris på 5000 per rad installerat och klart, dock vill jag nog göra merparten själv för att kunna få delvis dold rördragning.

Bifogar ett urklipp ur snabb-kalkylen där man ser att jag skulle spara hela 3000 kr per år att byta till luft-vatten och inget alls på att byta till fjärrvärme. Nu är ju kostnader svåra att uppskatta men kalkylen är i alla fall en fingervisning om vart det landar.
Edit: även SCOP är ju svår att uppskatta, den lär ju ha varit hög nu under hösten då vi haft runt +2 hela tiden, har säkert räknat för lågt i kalkylen..

Även om elpriset säkert ska upp till 3 kr på sikt då kärnkraften stängs av så kommer ju då fjärrvärmen att följa med så det är ingen idé att spekulera i heller. Å andra sidan kan då dom som inte har fjärrvärme kanske lätt räkna hem en solanläggning om elpriset drar iväg och på vis få ytterligare fördel av värmepump jämfört med fjärrvärme.

Tack för diskussionen, tror inte jag kommer längre nu!

(Tackar för ett bra forum Rickard, själv är jag också uppvuxen i Pite men bor inte kvar längre, också jobbat på numera Smurfit nån sommar hehe)
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 09 januari 2019, 18:06:37 »

Har du tänkt konvertera till vattenburet på egen hand eller leja för jobbet?
Det kommer att bli oerhört svårt att räkna hem någon av investeringarna som krävs för att få in vattenburet och en ny värmekälla.
Fjärrvärme blir troligen dyrare än de kostnader du har idag tack vare den luftvärmepump som redan står för en stor del av uppvärmningen.
Skrivet av: Tågråttan
« skrivet: 09 januari 2019, 14:53:58 »

Att sätta in radiatorer/element.

Sanningen ligger nog rätt nära 8000kr per radiator/element inkl stammar och dess tillbehör, bara radiatorkopplet och termostaten är ca 8% av den kostnaden.










Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 09 januari 2019, 12:54:44 »

Som kuriosa ligger vi idag på ca 16.000 kwh totalt, fyra i hushållet, 168 kvm från 1978 plus 30 kvm garage med bara 5gr temp.
Och av det är ca 6000 kWh hushållsel, så 10 000 kWh för VV och värme. Eftersom LVP redan står för värmen så blir besparingen med en LVVP max 40-50% och bara något högre för bergvärme. Grovt räknat skulle du då spara ca 5000 kr/år på att installera en LVVP plus vattenburen värme. En bra LVVP kostar omkring 100 kkr. Vad kan det kosta att installera radiatorer inkl rördragning i hela huset? 50 kkr? Den kostnaden får du även med fjärrvärmealternativet.
Skrivet av: M.P
« skrivet: 09 januari 2019, 12:01:20 »

Hej,

Tack för alla svar!

Jag såg att kostnaden för fjärrvärme-utrustningen var för låg man hann inte ändra igår. Fjärrvärmerör var redan indraget då vi flyttade in, så jag gissar på ca 40.000 för att få dit växlaren (60.000 vill man ha totalt om inget finns förberett). Har inte vattenburet idag därför blev det LLVP då vi flyttade in men kan tänka mig konvertera nu när elpriserna börjar dra iväg.

Såklart är ju kostnaden för utrustningen bara en del i kalkylen, undrade mest kring luft-vatten vad man ska räkna på för livslängd så att kalkylen blir någorlunda rätt, kanske inte helt tokigt med 15-20 år.

Jag gillar egentligen inte konceptet fjärrvärme då man blir så fastlåst med ytterligare fasta avgifter utöver elnätet, det är därför jag jämför med VP vilket många inte gör.

Såklart finns även andra mjuka aspekter som att olika saker tar olika mycket plats inomhus och utomhus samt kräver mer eller mindre injusteringar/optimeringar, höjer husvärdet etc men jag har inte kommit dit ännu..

Som kuriosa ligger vi idag på ca 16.000 kwh totalt, fyra i hushållet, 168 kvm från 1978 plus 30 kvm garage med bara 5gr temp.

/M
Skrivet av: Roland
« skrivet: 09 januari 2019, 11:33:03 »

Om en L/V-pump havererar är det förmodligen utedelen som är problemet. Behöver man då verkligen byta det som står inomhus?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 09 januari 2019, 10:12:50 »

Dessutom kanske det är så att bergvärme på lång sikt är det absolut bästa, speciellt på orter där den typen av investering betalar sig i ökat värde på huset.
Kan vara lite svårt att räkna hem på landet där husen betingar ett lågt värde dock.
Vår värmepump fyller i år 16 år, och den verkar tuffa på ungefär som vanligt.
Har bytt en kontaktor och motionerat trevägsventilen, samt dragit åt ett par kopplingar som läckt under denna tid.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 09 januari 2019, 09:39:14 »

Ja, det blir ju att jämföra äpplen och päron hur man än gör. Som jag skrev i mitt första svar så är kostnaden inklusive köpt energi det som är intressant (och i viss mån komfort då, men det är ju inte lika lätt att sätta siffror på...).
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 09 januari 2019, 08:38:39 »

Jo, men priset på värmepumparna är ju inklusive installation och inte billigaste möjliga modell. Då borde priset på fjärrvärmecentralen också innefatta samma saker för att man ska kunna jämföra.
Vem har sagt att exemplet för fjv-central är billigaste modell?  17.545 är ju vad en central kostar på.nätet och det är nig snarare det faktum att det är nätpris som gjort den billig och inte modellen.

Sedan kan man ju peta på massa detaljer ocj säga att jämförelsen inte är rättvis.  Fjv-centralen inkluderar expansionskärl och således även installation av det.  Gör lv-pumpen det?  Fjv-installationen klarar att leverera vv till hur många bubbelbad som helst, mab behöver inte trycka på någon extra vv knapp för det.  Hur många liter var det lv-pumpen kunde leverera nu igen?  Kanske vi skall slänga in installation av extra vvb för att göra jämförelsen rättvis.  För att inte tala om vilken effektkapacitet fjv-centralen har. Funderar på att bygga till?  Kanske blir frusen på äldre dar?  Kanske får räkna p e massa mer tillskott än man tänkt sig i lv-fallet, eller en dyrare pump?  Vilken effekt hade nu den  "billigaste modell" fjv-centralen?  22 kW var den visst specad till och till skillnad från lv-pumparna så är det snålt räknat, man kan klämma ur den betydligt mer än så på vintern.  Låt oss räkna vad en 30kW lv-pump kostar för att jämförelsen skall bli exakt?

Jämförelserna haltar lite på alla möjliga håll och kanter.  Du riktar in dig på detaljer där du tycker fjv gjorts för billogt, men det finns som sagt andra sätt att se det...
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 09 januari 2019, 08:02:35 »

Jo, men priset på värmepumparna är ju inklusive installation och inte billigaste möjliga modell. Då borde priset på fjärrvärmecentralen också innefatta samma saker för att man ska kunna jämföra.
Annars kan man ju säga att en LVVP kostar 30000:- (2000:- per år) och en LLVP 5000:- (500:- per år).
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 08 januari 2019, 23:29:25 »

Priset verkar lite lågt på fjärrvärmecentralen. Är det en komplett central inklusive installation?.
Fjv-centralerna är inte dyra.  17.545:- på hemmatema och de har ju standardiserade anslutningar så bara att skruva dit (drmed inte sagt att man får gra det själv, men det är inte komplicerat alltså). 

Jag skulle snarare fråga mig vad det är man räknar med skall gå sönder på.centralen som inte enkelt kan repareras till billig penning.  Cirkulationspump?  Plattvvx?  "shuntventilen"/styr? Expansionskärl?

Allt är ju standardkomponenter som man gör löpande underhåll på.  Har bytt cirkpump (inte trasig men ville ha en energisnål), och expansionskärl (som nog var för litet/felinstallerat då.det aldrig fungerade bra).  Vilken del går sönder so gör att man bestämmer sig för att byta ut istället för att byta ut delen.
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 08 januari 2019, 22:32:17 »

I övrigt verkar siffrorna rimliga, men dom säger egentligen inte så mycket om man inte ställer dom i relation till energikostnaden för respektive system.
... och i relation till vad systemen levererar. Med bara en luftvärmepump måste du ha en VVB för varmvatten med det ingår i LVVP-systemet. Och klarar luftvärmepumpen att värma hela huset? Om du funderar på att sätta in en LVVP eller ansluta till fjärrvärme så har du tydligen redan vattenburen värme. Hur används den idag? Fjärrvärme? Elpanna?
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 08 januari 2019, 22:07:37 »

Priset verkar lite lågt på fjärrvärmecentralen. Är det en komplett central inklusive installation?

I övrigt verkar siffrorna rimliga, men dom säger egentligen inte så mycket om man inte ställer dom i relation till energikostnaden för respektive system.
Skrivet av: M.P
« skrivet: 08 januari 2019, 20:03:34 »

Hej, länge sen jag skrev nåt men tittar in ibland,

Har idag luftvärmepump (FD25VABH som gått utan underhåll i 9 år sommar som vinter  tummenupp) och jämför med fjärrvärme och luft-vatten, mest för att ha en aning om åtgärd den dagen Mitsun går sönder.

Tycker det svåraste är att uppskatta kostnaden för luft-vatten vilket ju kraftigt beror på livslängden. Vilken livslängd är rimlig att ansätta och vilken underhållskostnad har man under livslängden?

Har följande kostnader för utrustning i kalkylen:

1. Ny luftvärmepump, kostar ca 20.000 kr, livslängd 10 år, dvs 2000 kr/år.
    Underhållskostnad: Ingen enligt erfarenhet.

2. Ny fjärrvärmeväxlare, kostar ca 20.000 kr, livslängd 25 år, dvs 800 kr/år.
    Underhållskostnad: Ny cirkulationspump enligt erfarenhet.

3. Ny luft-vatten, kostar ca 100.000 kr, livslängd 15 år, dvs 6.700 kr/år.
    Underhållskostnad: ?

Är det i rätt härad avseende luft-vatten? Vilken underhållskostnad kan tänkas?

Kanske svårt att svara på... Sc:,h

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!