Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Småvarmt
« skrivet: 11 juni 2016, 18:26:04 »

Mina kanaler är lika stora för till- och frånluft, det har nog mera med filtren att göra i just mitt fall. Inga filter alls vid utsug förstås, men filter före aggregatet på inluftsidan, så mycket mindre smuts i tilluften.

Jag bodde ett tag i en bostadsrätt med en "minimaster" (ett litet korsväxlaraggregat ovanför fläktkåpan i köket med rätt dåliga filter) och där var det kanske mera lika i till- och frånluftkanalerna.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 11 juni 2016, 08:28:27 »

Hur mycket som fastnar i kanalerna lär bero på flödeshastigheten grova kanaler vilket är bra för ljudet ger låg flödeshastighet och risk att skiten fastnar kvar veka kanaler ger mera storm i kanalen och skiten följer med till filtret men ger lite mera oljud. Jag skulle absolut välja grova kanaler på tilluften för lågt ljud och sen får man bygga så det går hyffsat enkelt att rensa systemet om det skulle behövas.
Skrivet av: Småvarmt
« skrivet: 10 juni 2016, 23:41:04 »

Jag har liknande erfarenheter. Min FTX är ca 20 år gammal, sen jag tog över huset har jag bytt aggregat och byter filter varje halvår. Filter klass F7, sitter på inluft/frånluft, alltså före fläktar och VVX både in och ut, likadant men sämre filter i gamla aggregatet. Tidigare ägare kan jag inte svara för hur ofta han bytte, men tilluftkanalerna är inte smutsiga alls. I frånluftkanalerna, dvs före filtret... ujujuj. Jag har inte något behov att rengöra tilluftkanalerna, men frånluften har jag fixat med, mest för att flödet störs när det blir mycket smuts.

FTXen ger utmärkt komfort, säg jämfört med brorsans hus med frånluft i våtutrymmen och kök, och friskluftventiler i ytterväggarna. Kallras på vintrarna. Jag antar att VV med FLVP ger samma bekymmer?
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 10 juni 2016, 23:36:39 »

Att det skulle samlas mycket skit i kanalerna, är nog inte alltid sant. Jag har haft FTX sedan 1980 och brukar varje år kolla lite i kanalerna. Den enda kanal som har behövts rensas en gång var frånluften i tvättstugan där det var lite ludd dom första metrarna i kanalen.
Kana ju bara nämna att under tiden har tre barn med div aktiviteter vuxit upp, sex hundar några katter och några fåglar gjort sitt bästa för att sprida runt dammet i rummen.
Skrivet av: Jiri
« skrivet: 10 juni 2016, 23:17:32 »

Vist det mesta av skiten fastnar i aggregatet, det är meningen, som att rengöra tilluftskanaler regelbundet ,kanske några gånger om året,vem gör det? Därför min uppfattning att bästa användning av FTX är till VV produktion.
Men jag antar att det är BBR som ställer till det med uttaget effekt?
Så fortfarande har jag inte nåt vettigt svar varför inte VV med FLVP?
Jiri
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 10 juni 2016, 22:59:06 »

Jag vet absolut inte bäst, och det är därför jag frågar.
Min erfarenhet är att tilluftskanaler som regel är renare än cirkulations luftkanaler, och tilluftskanaler renas ju dessutom av den rena luften som tillförs.
Mögel som "ligger still" och växer till  i en kanal, och ett tillfälligt användande av lokalen kan absolut göra att allergiska personer får problem.
Skrivet av: Jiri
« skrivet: 10 juni 2016, 22:36:07 »

Hej Rickard!
För min del handlar det mera om att göra folk medvetna om tilluft och dom problem som finns.
Sorry att jag besvärade, du vet bäst.
Ändå varför inte VV med FLVP?
Med vänlig hälsning Jiri 
Skrivet av: Panaz
« skrivet: 10 juni 2016, 22:06:23 »

Kolla på Östberg Heru 100. Har själv ett Heru50 med ett extra kolfilter på tilluften pga.hustrun har allergi, renare luft går ej att få.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 10 juni 2016, 22:05:34 »

Men Rickard, säger du det?
FTX står för : F-frånluft
                    T-tilluft
                    X-roterande värmeväxlare(värmeåtervinning)
Så hur du lyckas fördela luften utan skitsamlande kanaler, en gåta för mig? Självtvättande saker med tilluft kan vara värda att patentera!!!  Jag har bara sett typ Rexovent, invändigt med roterande Alu.värmeväxlare, igensatta kanaler och folk som stänger, täpper till skiten ,slår hål i vägarna för att få frisk luft.
Antar att det är inte så mycket skit som fastnar på tilluftsventiler, kanske Moskitos på din ort?
Dom flesta tilluftsventiler innehåller filter.
Men som vanligt på sista tiden du vet bäst, så man kan undra varför du ens frågar?
Har du plockat sönder nån vent.agregat och sett verkligheten med tilluftskanaler?
Jiri

Jag har arbetat med ventilation i många år, tilluftsaggregaten och kanalerna är alltid mycket skitigare än cirkulationskanaler/aggregaten, men naturligvis kan man alltid filtrera tilluften bättre, och undvika eventuell smuts i kanaler.
Detta görs dock sällan, så än så länge har jag inga problem med FTX jämför med direkt tilluft.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 10 juni 2016, 21:46:43 »

Jag har i alla fall inga filter i tillufts ventilerna men det samlas en hel del damm eller vad det är i filtret på frånlufts aggregatet brukar byta filter kanske 4 gång per år och då är det en hel del där.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 10 juni 2016, 21:43:17 »

X står för värmeväxlare tex motflödes, medflödes, korsflödes och växelflödes. Roterande växlare är normalt av typen motflödes.
Ett FTX ger ju inte bara en energibesparing utan även ett behagligare inneklimat med uppvärmd tilluft. Och angående skit så samlas det väl skit över allt om man inte emellanåt städar.
Energibesparingen ligger normalt runt ca 3 000 kWh men blir större ju kallare klimatet är.
Skrivet av: Jiri
« skrivet: 10 juni 2016, 21:30:35 »

Men Rickard, säger du det?
FTX står för : F-frånluft
                    T-tilluft
                    X-roterande värmeväxlare(värmeåtervinning)
Så hur du lyckas fördela luften utan skitsamlande kanaler, en gåta för mig? Självtvättande saker med tilluft kan vara värda att patentera!!!  Jag har bara sett typ Rexovent, invändigt med roterande Alu.värmeväxlare, igensatta kanaler och folk som stänger, täpper till skiten ,slår hål i vägarna för att få frisk luft.
Antar att det är inte så mycket skit som fastnar på tilluftsventiler, kanske Moskitos på din ort?
Dom flesta tilluftsventiler innehåller filter.
Men som vanligt på sista tiden du vet bäst, så man kan undra varför du ens frågar?
Har du plockat sönder nån vent.agregat och sett verkligheten med tilluftskanaler?
Jiri

Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 10 juni 2016, 20:40:43 »

Alla som någon gång bytt filter på ett FTX vet hur mycket skit som fastnar i filtren. Det mesta av den skiten får man in i rummet med en frånlufts anläggning. Särskillt skitigt blir det om man bor i ett lite mer tätbebyggt område med lite mera biltrafik.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 10 juni 2016, 20:24:58 »

FTX är ju i princip direkt tilluft, med "tillägg" av de föroreningar som kan finnas på den roterande värmeväxlaren.
I övrigt finns ju inga kanaler som kan samla på sig allergiframkallande ämnen.
Tilluftskanalerna + filterna bör ju så att säga rena sig själv då tilluften hela tiden tvättar det som finns i kanalerna.
Tilluft via väggventiler renas ju i princip ingenting, så lite beroende på var man bor och årstid kan en massa allergener följa med in via tilluftsventilerna?
Skrivet av: Jiri
« skrivet: 10 juni 2016, 20:01:42 »

Lite undran?
Förutsätter inte BBR frånluftsåtervinning?
Enligt min uppfattning bäst till VV beredning. Friskluft helst igenom friskluftsventiler. Ingen höjdare med tilluftskanaler med förvärmt luft med nån manick, alldeles för stora problem med mögel(efter några års exponering, garanterat astma),behöver inte gå så lång på våran gata med samtida nybyggare och vänner(1982). Själv valt enbart mekaniskt frånluftventilation, egentligen enkelt att ändra till FLVP.
Det andra smarta användning, uppvärmning av växthus på vinter med framdragna frånluftvent.rör.
Jiri 
Skrivet av: claese
« skrivet: 09 juni 2016, 20:52:23 »

Har haft markrör sedan -82 och då det fanns plattvärmeväxlare i huset var markröret räddningen för att slippa avfrostningsperioderna. Skulle det tex varit ett agregat med el-afrostning skulle det synts på elräkningen. Nån kylfunktion till huset är inte märkbar .Med de små luftmängder som det handlar om är det helt försumbart. De 2 första åren fanns även 4 kvm luftsolfångare, monterat på luftintaget ute i trädgården för att ev motverka att markröret bildade alltför långvarig frostpåläggning. I stort sett samma temperatur kom in till aggregatet med solfångaren som efter den tagits bort. Med nuvarande roterande växlare har röret ingen vettig funktion och det ständiga passandet med att bypassa jordledningen eller inte, behövs ej
Skrivet av: Tumpi
« skrivet: 07 juni 2016, 12:03:54 »

Joo han har ventilations hatt o påsfilter där, insuget är en meter över mark. Han är nöjd med sin installation. Jag är också nöjd med min förutom att jag borde sätta en ljuddämpare till på till-sidan. Eller flexrör på vissa rum.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 07 juni 2016, 08:01:02 »

Mmm, det kan nog kosta mer än det smakar, egentligen borde man ju ha ett rätt fint filter på insuget längst ut på röret också, så man inte drar in en massa organiskt material och insekter som kan ligga och gona sig i eventuell fukt i botten på röret...
Skrivet av: Tumpi
« skrivet: 07 juni 2016, 07:45:22 »

Jag har en kompis som har nergrävt vent rör, han kan köra på två olika alternativ, 5 o 15 meter, beroende på vilket insug han pluggar. Temperatur fungerar, varmare på vintern och svalare på sommaren. Men det bildas kondens i röret, så det måste fixas så att det kan tappas bort. Detta måste man nog göra manuellt för om du sätter dräneringshål i röret drar du nog in jordlukt. Såå slutande rör och renlucka på lägsta plats, han har använt mark avloppsrör. Det kostar nog en del att göra detta. Vinst??? Min Enervent går sällan på tilläggsvärme, men lite svalkande luft på sommaren hade varit fint.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 06 juni 2016, 22:04:59 »

Tror inte han har tänkt kyla via ventilationen.
Vad tror ni om att gräva ned ett rör i marken som han tar tilluften via, det förvärmer på vintern, och kyler på sommarn...
Problem med fukt/mögel i röret kanske?
Känns lite osäkert tycker jag, men samtidigt spännande.  dontknow

Hela tomten skall ju ändå grävas upp, så att lägga ett rör 10-15 meter i marken är ingen större sak.
Skrivet av: Tumpi
« skrivet: 06 juni 2016, 21:46:58 »

Skulle jag bygga på nytt skulle jag välja färdigt isolerade rör. Mycket jobbigt arbete och mycket svårt att få ett bra resultat. Jag har oxå isolerat trots att rören är i blåsullen. Insug o utblås skall ju åtminstone isoleras.
Skrivet av: Tågråttan
« skrivet: 06 juni 2016, 21:28:05 »

Vårt hus kostade ca 120.000kr
Om jag inte räknar fel var det 5-6 borrningar genom betongvalv, ett antal genomförningar i tjocka bärande väggar, målning av synliga rör eller nybyggda trummor. Tror att förra ägaren betalade dyrt. dontknow

Blir förmodligen betydligt billigare att göra det när huset byggs.
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 06 juni 2016, 21:12:49 »

Enligt planeraren var det fullt tillräckligt om de låg i lösull, men jag ville vara säker. Ska man kyla via ventilationen är det förstås ett måste.

Det stod inte om det var plast rör? Sen finns det ju färdigt isolerade plaströr. Typ http://alig.se/nyhet-fardigisolerade-ventilationskanaler/

Sen har jag ytterligare en ljuddämpare til stora sovrummet, ville inte ha nåt sus där.
Sen är kanske ett lite för stort aggregat bättre, som får gå på lägre varv än ett som går på höga varv. Systern har modellen större aggregat än mig, men betydligt större hus,  men där går aggregatet med mycket högre hastighet så det susar ordentligt i kanalen.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 06 juni 2016, 19:20:19 »

Dessa kommer ju att ligga i lösullen, behöver de ändå isoleras enligt dig?
Kondensisolering?
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 06 juni 2016, 18:28:42 »

Tycker mig minnas at jag betalade runt 6000 euro, men då isolerade jag rören själv (onödigt enligt vissa).
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 06 juni 2016, 18:03:46 »

Som de flesta kanske vet nu så bygger brorsonen kommande år nytt hus.
De köper ett skal och inreder själva inklusive el, VA, värme och vent.
Nu diskuteras ventilationen och jag har hittat denna sida som erbjuder byggsats för 52 000 kr: https://www.ventilation.se/ventilationsbyggsats-ftx-226-265m/p-1879.htm
Prisvärt?
Någon som har ett hum om vad det brukar kosta att leja för hela ventprojektet?

 Hittade också denna sida, oklart dock om priset avser villa oavsett storlek (232 m2 i detta fall): http://www.alltomventilation.se/sv/category/14/INFO-VENT-BYGGSATSER

Vad har ni för uppfattning kring ventilationsfrågan?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!