Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Bigfoot
« skrivet: 14 februari 2012, 18:02:14 »

Har ett svagt susande i mina radiatorer vid avfrostning och oljeretur.
Verkar vara lite olika ljudnivå på olika anläggningar.
Möjligen på grund av strypningsgraden i radiatorerna.
Utegivarna verkar ha en felvisning som även det behandlas i den oberoende anvisningen.
I mitt fal 2-3 grader under verklig temperatur.
Givaren sitter på nordsidan och en viss felvisning som beror på värmeförluster genom fasaden kan nog inte uteslutas.
Men det är all ide att ha det i åtanke när man gör sina inställningar.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 13 februari 2012, 22:39:23 »

Om man har sen sol eller tidig sol så kan solen på givaren bli ett problem då den ju inte värmer huset så mycket men ändå värmer utegivaren.

Huruvida man har kortsida eller långsida mot solen, typ.

Säkert kort är ju ofta någonstans där solen inte påverkar men i vissa fall kan det ju vara önskvärt med solinverkan

Skrivet av: jonasb
« skrivet: 13 februari 2012, 22:27:12 »

Jag håller med CarlN om att det där med nordplacering av givaren inte är en absolut sanning. Tvärtom vill du ju få viss solinstrålning på givaren för att kompensera för solinstrålningen i huset. Det bästa vore väl att placera givaren inne i en miniatyrmodell av ditt hus med samma form och färg - placerat på taket av dit hus.
MVH/Jonas
Skrivet av: jonasb
« skrivet: 13 februari 2012, 22:18:29 »

 Hej igen, vad gäller din cirkpump vill man helst kunna reglera denna så att DeltaT fram/retur
blir 3-5 grader på vintern och kanske 6-10 grader vår/höst. För mig innebär detta ca 85% vinter och 45% vår/höst. Under normala förhållanden går cirkpumpen alltid, undantaget är när varmvatten produceras eller i de fall du har innegivare - då innetemperaturen överskrider den inställda med 1 grad (fabriksinställd hysteres). Det borde alltså inte vara så att cirkpumpen helt plötsligt startar på natten, den borde vara igång hela tiden med undantag för någon 30 minutersperiod då varmvatten produceras. Det kan vara så att ni har nattsänkning aktiverad (eller att ni manuellt sänker temperaturen på natten) och att därmed hysteresen överskrids. Jag har i praktiken inhiberat denna hysteresfunktion genom att ställa om hysteresvärdet till 10 grader. Läs gärna min oberoende manual om rumsgivare och dess problematik/inställningar.
Sedan undrar jag varför det brusar om dina radiatorer, jag har tre cirkpumpar i serie och det brusar inte i mina radiatorer om jag så sätter samtliga på max, det är inte så att dina radiatorer behöver luftas?
MVH/Jonas
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 11 februari 2012, 18:40:04 »

Om strömtransformatorerna inte är kopplade i överensstämmelse med hur värmepumpen uppfattar världen kan allt bli mycket tokigt. Det kan tex innebära att om man tar ut mycket effekt pga matlagning på en annan fas än den kompressorn går på luras värmepumpen att tro att kompressorfasen är överbelastad och drar ner på kompressorfrekvensen. Det kan även betyda att om man tar ut för hög effekt på kompressorfasen uppfattar inte Splitten detta och huvudsäkringen för denna fas går.

Tänkte inte på att VP:ns styr håller koll på vilken fas som kompressorn respektive elpatronerna går på.  :-[
Jonas har rätt
Skrivet av: Jonas_L
« skrivet: 11 februari 2012, 07:17:33 »

Tackar, det var bra med ett klargörande. Thumbsup

Det är klart att jag kan växla de där kablarna, men har man betalt en massa för en installation så ska de minsann göra rätt.
Skrivet av: jonasb
« skrivet: 11 februari 2012, 00:09:52 »

Jag håller med Johan L, elektrikern har klantat sig!
Det är visserligen så att strömmatningen av splittens L1, L2 och L3 inte måste stämma överens med säkringsskåpets uppfattning om L1, L2, L3, i splittens fall behöver det inte ens vara fasföljdsriktigt kopplat. Däremot måste strömtransformatorernas fasplacering stämma överens med värmepumpens fasuppfattning. 
Exempel:
Om tex. värmepump:säkringskåp ser ut så här: L1:L1;L2:L2:L3:L3 så skall värmepumpens L1 transformator kopplas runt säkringsskåpets L1, strömtransformator för L2 runt L2 och strömtransformator L3 runt L3.
Om det istället ser ut så här: L1:L3; L2:L1; L3:L2 så skall L1's strömtransformator kopplas runt säkringsskåpets L3, L2's strömtransformator runt L1 och L3's strömtransformator runt L2.

Om strömtransformatorerna inte är kopplade i överensstämmelse med hur värmepumpen uppfattar världen kan allt bli mycket tokigt. Det kan tex innebära att om man tar ut mycket effekt pga matlagning på en annan fas än den kompressorn går på luras värmepumpen att tro att kompressorfasen är överbelastad och drar ner på kompressorfrekvensen. Det kan även betyda att om man tar ut för hög effekt på kompressorfasen uppfattar inte Splitten detta och huvudsäkringen för denna fas går.

Be din  elektriker att göra om, göra rätt. Alternativt lägger du själv  om strömtransformatorernas nslutning inne i splittens innedel, det är svagström.

MVH/Jonas
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 09 februari 2012, 08:04:49 »

Elpatron ska ligga på de andra 2 faserna än vad kompressorn är på.
Om det sen är L1, L2 eller L3 spelar mindre roll, numret på fasen bestäms av hur effektvakten är kopplad mot faserna i proppskåpet och har inget med hur elpatron och kompressorn är uppdelade mellan faserna.

Jag tror det kommer funka bra med 60% på värmebärarpumpen.

Utegivaren påverkar inte varmvattenladdningen: Själv har jag min utegivare på södervägg på grund av att solinstrålingen värmer mitt hus så otroligt mycket. Prova hur det funkar ett tag, märker du att det blir kallt inne på mornarna när solen står lite högre så kan du ju alltid flytta givaren.
Skrivet av: Jonas_L
« skrivet: 08 februari 2012, 19:49:34 »

Jag har lite frågor angående min NIBE SPLIT som jag har haft i några månader. Det var en gedigen lista på inställningar som fanns här, jag ska gå igenom dem snart. Hoppas det löser en del av reglerproblemen. Några övriga frågor:

Effektvakt
Jag noterade vid ett tillfälle att kompressorn drog 13 A (enligt meny 5.14.1), och läste ut fasströmmarna till L1=14 A, L2=Låg, L3=Låg. Jag tolkar detta som att elektrikern har klantat sig och blandat ihop faserna, för kompressorn ska ju ligga på L3. Jag ser inte några beskrivningar om att enheten ska reda ut detta automatiskt, så jag antar att jag ska klaga på detta?

Temperaturfall och cirk-pump
Jag har känt mig tvungen att vrida ner cirkulationspumpen tills det var möjligt att sova i sovrummet. Installatören vred denna till 75 % på känn, alltså han gjorde ingen justering av detta. Jag hade inte räknat med att det kontinuerliga bruset från radiatorerna skulle ersättas med nånting som går av och på. Det var ett förfärligt liv när den startade mitt i natten. Så frågan är hur ooptimerat det hela blev efter min nerskruvning. Dessa värden är ifrån en kall vinterdag: utomhustemp -6,5° (-5,8° enligt meny 4.0, -6,9 enligt meny 5.4), framledningstemp 49,9, returtemp 44,8. Detta var vid 65 Hz utan eltillsats. Inställningen på cirkulationspumpen är 60 % och värmesystemet är relativt litet (huset är på 99 m², varav en del värms av direktverkande el)

Utegivare
Min utegivare är placerad på yttervägg mot öster, men eftersom huset ligger i en sluttning blir det ingen direkt morgonsol på vinterhalvåret. Finns det andra anledningar till att norr rekommenderas utöver solinstrålningen? Vad är risken med sol på givaren under sommartid, att varmvattenladdningen blir dåligt optimerad?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!