Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: torbjorn_forsman
« skrivet: 04 november 2015, 21:42:58 »

Min billiga 750 W klarade av en 1000W cirkelsåg.

Elverktyg drar ju märkeffekten bara när man belastar dem hårt, så om man tar det försiktigt med cirkelsågen är det säkert inga problem alls, det enda man möjligen märker är att den varvar upp vid tillslag lite långsammare än då den är ansluten till ett starkt elnät.
Skrivet av: BigGitt
« skrivet: 04 november 2015, 21:25:03 »

Min billiga 750 W klarade av en 1000W cirkelsåg.
Skrivet av: ugge
« skrivet: 25 oktober 2015, 19:05:18 »

Jag har grubblat på batteribackup till fjärrvärmen också, problemet är att om det blir nå större avbrott kanske fjärrvärmen också får något driftsavbrott, och då är man körd när man ej har någon kamin eller annan värmekälla. Solceller med batteribackup står på inköpslistan, men det får bli till våren.

kan ju kanske räcka att driva en luftvärmepump, men när det är som kallast brukar inte solen ge så mkt ström, och batteribackupen lär inte kunna driva mer än några timmar till max ett dygn.

Om du ska driva din cirk pump för fjärrvärmen i nöddrift skulle jag sätta in en timer så att cirkpumpen går 5-10 minuter per timme och skruva upp fjärrvärmeshunten så att du kör med riktigt hett vatten. På det viset får du max nytta av ditt bilbatteri.
Skrivet av: T-bird
« skrivet: 24 oktober 2015, 19:57:40 »

Nissan Leaf har väl också husdrivsystem, i vart fall i Japan.
Ja Nissan Leaf kan fungera som reservkraft för huset.
http://www.nissan-global.com/EN/TECHNOLOGY/OVERVIEW/vehicle_to_home.html
Toyotas system med Prius som strömkälla klarar ett hus med effektbehovet 10 kW i fyra dygn innan man behöver tanka bilen igen.
http://www2.toyota.co.jp/en/news/12/06/0604.html
I Japan som har ett lägre elpris än Tyskland och Danmark har elpriset för el från solceller på taket blivit billigare än elnätets el där kärnkraftverken står för 30 % av elen.
Skrivet av: Fuzz
« skrivet: 23 oktober 2015, 23:18:53 »

Koppla en liten inverter till CP. Har du två alltid fulladdade bilbatterier klarar du dig i ca 48 timmar på det. Skippa solceller utan köp en batteriladdare som du kan ladda batterierna (med elverk) och kör ett elelemet. Är det strömlöst länge så stäng ner hela huset och använd bara rummet med elelementet som går på elverket.
Skrivet av: M3smeden
« skrivet: 23 oktober 2015, 19:28:40 »

Väldigt intressant!
Skrivet av: T-bird
« skrivet: 23 oktober 2015, 19:16:54 »

En växelriktare eller UPS i bilen kan man ha nytta av även vid andra tillfällen än vid strömavbrott när man vill ha ut 230 volt till något annat utanför hemet som behöver 230 volt.
http://www.converdant.biz/images/custom/Plug-Out_Brochure.pdf
Skrivet av: Mike
« skrivet: 23 oktober 2015, 17:59:34 »

Nissan Leaf har väl också husdrivsystem, i vart fall i Japan.
Skrivet av: M3smeden
« skrivet: 23 oktober 2015, 16:50:46 »

Vad fränt att koppla priusen till huset :) tummenupp borde ju gå med en tesla också...90kwh är rätt mkt...
Skrivet av: T-bird
« skrivet: 23 oktober 2015, 16:41:08 »

Om man vill ha fin sinusspänning till värmepumpen från sitt elverk kan man koppla in en begagnad UPS om man får en renare el än från elnätet.
Har man sån tur att man äger en Toyota
Prius som är nyare än 2003 så kan man koppla en UPS som klarar hela husets elbehov vid strömavbrott om ens UPS är tillräckligt kraftig.
http://www.priups.com/riddle/answer-1.htm
Kopplar man en växelriktare till tolvvoltssystemet på Priusen så klarar den 1000 watt.

Skrivet av: torbjorn_forsman
« skrivet: 23 oktober 2015, 16:35:09 »

Jag skulle nog vilja påstå att en luftvärmepump med inverter inte alls har några problem med strömmen från ett billigt elverk. Tänk på hur invertern är uppbyggd - först en likriktarbrygga, sedan en step-up -omvandlare för effektfaktorkompenseringen, en bank med glättningskondensatorer och därefter en trefas H-brygga för att göra växelström till motorn av energin.  Så länge spänningens toppvärde inte är högre än mellanledets likspänning (vanligtvis 380-400 V) så bryr den sig inte alls om nätspänningens kurvform och frekvens inom rimliga gränser.
De flesta invertervärmepumpar begränsar effekten automatiskt om nätspänningen sjunker under ca 200 V.

Det enda som kan vara känsligt för frekvens och kurvform hos nätspänningen är asynkronmotorerna som används för fläktar i ute- och innedel, men det bör inte vara något stort bekymmer. Det är framför allt startmomentet som brukar bli dåligt om en enfas asynkronmotor ska köras på tvivelaktig spänning, men det är ju inget problem när lasten utgörs av en kullagrad fläkt.

On-off -värmepumpar ska man däremot inte försöka köra på små elverk, eftersom de drar så hög startström att kompressorn vanligtvis inte orkar igång alls om man inte har ett starkt elnät bakom.

De enda elverk som jag är rädd för att använda i känsliga sammanhang är de här allra billigaste tvåtaktselverken på 600-800 W. De har nämligen en s k självreglerande generator och saknar riktig spänningsregulator. Om motorvarvtalet blir för högt av någon anledning (t ex för att gasspjället har kletat fast i fullgasläge när elverket har stått oanvänt) så kan ett sådant verk ge ifrån sig närmare dubbla märkspänningen! De kan också ge ifrån sig överspänning tillfälligt om man plötsligt kopplar bort en tung last, eftersom motorvarvtalet stiger i några sekunder innan varvtalsregulatorn hinner dra ner. Kopplar man in last som drar konstant effekt oberoende av spänningen (t ex en dator eller något annat med switchad nätdel) så kan man råka ut för att elverkets och lastens reglering motverkar varandra så alltsammans börjar självsvänga. Om man har ett sådant elverk så bör man kolla att gasspjället rör sig lätt innan varje start, och vara beredd att stänga av ögonblickligen om motorn rusar.  Ska man koppla in en känslig last är det lämpligt att lägga en rent resistiv last (t ex 150 W halogenstrålkastare) parallellt, den hindrar självsvängningstendenser.
Skrivet av: M3smeden
« skrivet: 23 oktober 2015, 12:31:32 »

Jag har grubblat på batteribackup till fjärrvärmen också, problemet är att om det blir nå större avbrott kanske fjärrvärmen också får något driftsavbrott, och då är man körd när man ej har någon kamin eller annan värmekälla. Solceller med batteribackup står på inköpslistan, men det får bli till våren.

kan ju kanske räcka att driva en luftvärmepump, men när det är som kallast brukar inte solen ge så mkt ström, och batteribackupen lär inte kunna driva mer än några timmar till max ett dygn.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 23 oktober 2015, 12:01:25 »

Bara man får igång grejerna brukar dom gå ganska lätt och en inverter kanske startar lätt  Sc:,h Jag har kört luft kompressor på elverk och mitt gamla på 2500 watt orkar med en 2 hk kompressor om den är helt tom på luft vid start är det några kilos mot tryck orkar den inte starta kompressorn men vid drift verkar det gå ganska lätt.
Skrivet av: cougar
« skrivet: 23 oktober 2015, 11:31:40 »

Jag har hört att man som tumregel ska ha en dubbelt så stor generator mot vad strömförbrukningen är på det man ska driva.
en inverterpump borde ju vara ganska lättstartad eftersom det säkert inte blir några stora startströmmar att tala om.

Om du ändå har fjärrvärme så skulle jag nöja mig med att köpa en billig batteribackup till cirkpumpen/styrningen, ett bilbatteri driver en modern cirkpump i många timmar.
Skrivet av: M3smeden
« skrivet: 23 oktober 2015, 10:03:18 »

Ja helst skulle man nog köpt en liten kraftigare, men då skenar priset iväg, och har man (o)tur får man aldrig användning för den :)
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 23 oktober 2015, 10:01:17 »

Lite synd att det inte finns någon  möjlighet att själv begränsa varvtalet på en inverter, kunde man det skulle man ju kunna köra den på ett 1 kW elverk för lite nödvärme.
Skrivet av: M3smeden
« skrivet: 23 oktober 2015, 09:56:11 »

Okej, tack för svar. Får se om det blir affär till helgen då tanten har bokat en shoppingtrip till Luleå €$£ :(
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 23 oktober 2015, 09:55:07 »

Det borde i alla fall inte vara några problem att få igång pumpen, att maxa den är mer osäkert, i vart fall din FH35 (2280 W max).
FH25 har 2000W max.
Skrivet av: M3smeden
« skrivet: 23 oktober 2015, 09:52:06 »

Ja, rent spontant känns det som att tv och dator är känsligare än en luftvärmepump. Klarar man sig på effekten måntro?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 23 oktober 2015, 09:48:59 »

Som sagt, det kanske går hur bra som helst, skriver de uttryckligen sådär borde det inte vara ett problem kan man tycka.
Fråga dem om de ersätter din luftvärmepump om den skulle gå sönder.  ::)

Allvarligt talat så borde det vara lugnt om de skriver så där - då är de medvetna om att det finns elverk som INTE är lämpliga för att driva elektronik.

Huruvida 2 kW räcker eller ej är svårt att veta, värmepumpen drar väl lite mer än så på max effekt, och siffrorna på elverken brukar vara lite överdrivna, men förmodligen har både elverk och värmepump skydd mot överbelastning och underspänning.
Det borde i alla fall inte vara några problem att få igång pumpen, att maxa den är mer osäkert, i vart fall din FH35 (2280 W max).
FH25 har 2000W max.
Skrivet av: M3smeden
« skrivet: 23 oktober 2015, 09:47:37 »

Okej, har reklam-blaskan framför mig där det står "spänningsregulator av invertertyp som lämpar sig för drift av känslig elektronik såsom dator och tv". Men man får väl vad man betalar för. Vet att honda tillverkar bra elverk, men de kostar typ 10x mer...
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 23 oktober 2015, 09:40:46 »

Jag personligen skulle vara väldigt försiktig med att köra ett billigt elverk på en luftvärmepump.
Det finns mycket relativt käsnlig elektronik som skulle kunna ta skada om sinusvågen är oren, vilken den ofta är från ett (billigt) elverk.
En oren sinusvåg kan göra att det blir varmgång i olika komponenter, jag gissar att även invertern kan vara känslig för "fyrkantvåg".
Någon annan här i forumet som har erfarenhet av att köra luftvärmepumpar på elverk?
Skrivet av: M3smeden
« skrivet: 23 oktober 2015, 09:30:29 »

Nu har det ju inte varit nå längre strömavbrott de senaste åren, men man vet aldrig!

Har tänkt förbereda mig ifall det blir strömavbrott, kunna driva pumpen till fjärrvärmen fastän det blir strömlöst. Den kan inte ta många watt men Vore fint att kunna driva en luftvärmepump också. Klarar man sig med en 2kw från jula? Max belastning 2000w effekt 1600w? Mitsubishi FH25 är det som ska drivas.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!