Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: torbjorn_forsman
« skrivet: 25 december 2011, 14:37:53 »

Datorfläktar brukar ju visserligen kunna ge stort flöde men de klarar nästan inget mottryck alls (t ex som följd av strömningsmotståndet i värmepaketet, långa slangar till defrostermunstycken osv).
Ibland ser man radialfläktar i datorsammanhang (t ex platta 1HE rackmonterade servrar, gamla Digital Equipment hårddiskkabinett, HP LaserJet II skrivare), de borde vara bättre på den punkten än en vanlig axialfläkt. Om en axialfläkt ska klara stort mottryck så måste den nästan ha en stillastående ledskenekrans efter löphjulet, men det ökar ljudnivån istället.
Skrivet av: HIZ
« skrivet: 22 december 2011, 08:49:11 »

Visstja, nästa datorfläkt.
Redan när jag köpte husbilen -2005 var vanliga värmefläkten under instr.brädan sönder, (det enda som var paj på bilen) jag plockade ut värmepaketet och motorn var helt igenbeckad, troligen brunnen liksom större delen av reostaten/reglaget. Jag tog som vanligt vad jag hade (vilket ibland är fel väg och det var det denna gång) och det blev en motor från en hand-dammsugare som jag skrotat och en propeller av något slag och pulade in detta med stort besvär i värmepaketet. Motorn var för sex volt tror jag och jag lade en lampa i serie... Detta blåste skapligt men höll inte länge.
Nästa gång var jag trött på att rota fram värmepaketet så jag tog bort grillen och såg att det gick att montera en fläkt vid fläktens insug och naturligtvis blev det en datorfläkt, denna gång kraftigare, ca 10 cm diameter och drog väl en ampere, suttit på en mindre server.
Men blåset blev dåligt, ändå något motsvarande lite mindre än lägsta hastigheten på originalet.
Dvs helt onödigt labbande. Bättre att ta original direkt..
Skrivet av: HIZ
« skrivet: 22 december 2011, 08:35:19 »

Jo, datorfläktar och vattenburen värme, jag sålde för nån månad sen en originell husbil, det var en breddad och förhöjd VWLT31TD med all utr. dvs
en åretrunt-bostad på hjul, för futtiga 47000 kr med elverk. Byggd av en pensionär i Värmland (som också byggt en sportbil själv) och modifierad av mig. Jag hade den i ca sex år och gav 70.000 för den, körde den på 30% rapsolja och annat.
Nåja, hur kom då datorfläktarna in i denna farkost.
Det började med att jag noterade att värme-elementen baktill faktiskt låg UNDER sängarna bak (en säng på varje sida, stick-kojer som i båt) och byggaren hade gjort ett antal springor (se bild) för att värme skulle leta sig ut. Naturligtvis fungerade det illa (men var gjort pga sedvanlig utrymmesbrist) och jag löste det med att sätta en termostat på ett element, när elementet håller över 50 ºC så snurrar fläktarna igång och blåser ut varmluft, precis som Trumavärmare fast mindre. En på varje sida/säng och minns jag rätt var det motorer som drog runt en halv ampere, troligen mindre och de blåste som f-n! och LÄT alldeles för mycket, särskilt den ena. Det visade sig att de var av olika fabrikat, sen kan åldern säkert spela in också.
För att få ner ljudnivån så lade jag dessa i serie och det blev riktigt bra!
Blåset räckte gott och väl på ca 6 volt/styck men det var fortfarande lite störande ibland, man vänjer sig vid sängfläktar lika väl som tåg som passerar på 100 meters avstånd, ingen fara ...
Skrivet av: GDS-Jan
« skrivet: 21 december 2011, 21:50:04 »

Grejen med fläktar och ljud är att undervolta dom men då måste de ha stor diameter för att fortfarande flytta luft. Flödet sjunker i kvadrat med varvtalet.

Serverfläktar har det problemet att de är byggda för att flytta stora mängder luft till kostnad av plats och ljudvolym pga att ingen arbetar konternuerligt i serverhallen.

Detta gör de med höga varvtal och små fläktar och därmed höga strömmar.

Det är bättre att använda flera undervoltade PC-fläktar.
Dels så drar de ännu mindre ström när du sänker volt-talet men framför allt så låter de inte alls vid lägre varvtal.
Skrivet av: Bigfoot
« skrivet: 21 december 2011, 20:42:41 »

Servern är en Dell med UPS så den behöver en del fläktar. Hade varit praktiskt att använda dessa eftersom det finns 5 st likadana fläktar och ett gäng mindre, men jag får nog överge tanken för det blir allt för stora strömmar och förmodligen en ljudnivå som inte är behaglig.
Får prova med vanliga PCfläktar jag har hemma, dock av olika storlekar så det kommer att se lite tråkigt ut, men det är bara för att testa så det spelar kanske mindre roll.
Går det bra så får jag investera i fläktar och bygga någonting som ser trevligare ut.
Om inte frugan blir tokig på mina ideer och sätter ner foten. :)
Tack för supporten!
Skrivet av: HIZ
« skrivet: 21 december 2011, 12:36:16 »

2,5 A var det ja, styck... alla kommer väl ihåg sina barndomstransformatorer men jag öppnade aldrig mina (vridtrafos?) och kommer inte ihåg vad dom gav.
Kanske bara klarar två fläktar?
Nostalgi:


Skrivet av: GDS-Jan
« skrivet: 21 december 2011, 01:10:50 »

hej kör du dina data fläktar på atx agget,du kan i princip hänga på hur många du vill....då en normal fläkt brukar dra 0.25-0.40 amp......å ett "normalt" nät agg  ofta fixar 10-20 amp på 12volts utgången....

vi kör in våra miniracing motorer med just dator aggregat,då 3,3 volt är ganska lagom.....å dom äter ström
tomgångs körningen drar en motor normalt 5-7 amp å jag vill inte veta vad dom drar under körning  säkert 50amp  per motor ...vi har ett 400 amp nätagg under banan = en svets ...

Men läs människa!

Hans fläktar drog 2,5A styck.
Serverfläktar är ingen bris från någon hemdator.
Skrivet av: Gäst407
« skrivet: 21 december 2011, 01:04:03 »

hej kör du dina data fläktar på atx agget,du kan i princip hänga på hur många du vill....då en normal fläkt brukar dra 0.25-0.40 amp......å ett "normalt" nät agg  ofta fixar 10-20 amp på 12volts utgången....

vi kör in våra miniracing motorer med just dator aggregat,då 3,3 volt är ganska lagom.....å dom äter ström
tomgångs körningen drar en motor normalt 5-7 amp å jag vill inte veta vad dom drar under körning  säkert 50amp  per motor ...vi har ett 400 amp nätagg under banan = en svets ...
Skrivet av: GDS-Jan
« skrivet: 21 december 2011, 00:37:55 »

Vad jag menade var att han nog inte skall sätt några serverfläktar på elementen.
Skrivet av: HIZ
« skrivet: 20 december 2011, 16:26:24 »

Compaq var det ja! Jag minns att jag var för-(bannad)undrad en gång men
inget pajade, saker ville bara inte fungera.

Batteriladdare som ger 20 V obelastat, finns det sån skräp?
Har jag aldrig stött på, men vem är förvånad.
(Jag använder mest en 30 Ampers-historia med vilken jag även kan återuppliva insomnade batterier på över 100 AH genom att ladda upp baklänges med viss metodik och en kraft-potentiometer på 20 ohm 500 Watt. Batterierna blir nästan som nya. Inget för en amatör att pyssla med tror jag, kan sluta med elände, brand, brännskada och sjukhus)

Det är sant att man bör kolla laddarens egenskaper och iaf koppla in en rejäl konding för glättandet.
Annars kan man gå ner i källaren och fiska upp en Fleichman-transformator och genast reglera sina fläktar..
Skrivet av: torbjorn_forsman
« skrivet: 20 december 2011, 14:54:20 »

Dell brukar nog hålla sig till normal standard för nätdelskontakter, men det är värre med en del Compaq och Fujitsu Siemens från sent 90-tal.

Bilbatteriladdare bör man inte försöka använda för att driva datorfläktar och andra borstlösa likströmsmotorer eftersom de ger pulserande spänning och dessutom kan lämna kraftiga spänningsspikar t ex om man kopplar bort last plötsligt. Spänningens toppvärde kan dessutom vara uppåt 20 V om laddaren är lätt belastad.
Har man bara en bilbatteriladdare och inget annat till hands att driva fläktarna med så bör man koppla in ett bilbatteri parallellt som buffert.
Skrivet av: HIZ
« skrivet: 19 december 2011, 19:00:03 »

Jo, jord på pinne 14 var väl standard (grön tåt?) men det fanns minsann undantag, vissa tillverkare med egna moderkort och nätdelar hade egen standard trots att den mångpoliga kontakten var likadan vilket har gett hempulare bekymmer ibland.
Har för mig att Dell var en sån fabrikant.
Det verkar vara på gränsen vad ett PC-aggregat klarar särskilt om det är ett äldre på 150 eller 200 watt totalt.
Många batteriladdare för bilar ger ju bara 4 - 8 Ampere (14 volt) annars brukar man ju ha såna ligga och drälla överallt.

Men jag undrar hur fläkten är monterad på en radiator? Har du gjort en kanal eller har du en radiator som består av två halvor med lagom avstånd att stoppa in fläktar?
Skrivet av: Volvo245GLT
« skrivet: 19 december 2011, 12:28:32 »

Om fläktarna drar 2,5 A på 12 V-linan så lär det vara riktigt go' flås i dem! :)

Ett vanligt PC-aggregat borde fixa det utan problem, men kan som sagt vara lite kinkigt när det snedbelastas.
För att få det att starta så ska du dra pin 14 i kontakten till jord: http://pinouts.ru/Power/atxpower_pinout.shtml

Jag skulle dock rekommendera en vanlig 9-12 V nätadapter från skrotat modem, skrivare, laptop etc.. istället samt vanliga fläktar för en behagligare ljudnivå.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 19 december 2011, 11:07:24 »

Ett annat problem är att moderna PC-nätaggregat inte slår på alla utgångar förr än det får en signal ifrån moderkortet. Det går säkert att bygla nånting så att det funkar utan moderkort, men man måste ta hänsyn till det...
Skrivet av: torbjorn_forsman
« skrivet: 19 december 2011, 10:44:29 »

PC-nätdelar brukar oftast kunna ge uppåt 10 A, åtminstone kortvarigt, på 12 V-spänningen. Hårddiskar behöver nämligen mycket ström från 12 V just när spindelmotorn varvar upp.
Men ett problem som man ska vara medveten om är att vissa nätdelar inte går bra om man inte även belastar 5 V eller 3,3 V. Det där var ett stort bekymmer i mitten av 90-talet när folk bytte ut gamla 5 V-strömslukande 386 eller 486-moderkort mot Pentiumkort som hade lägre strömförbrukning, vissa nätdelar kom aldrig igång när strömförbrukningen var så låg på 5 V samtidigt som kanske flera hårddiskar belastade 12 V för att varva upp.  Standardlösningen - förvisso inte så energieffektiv - var att hänga på en H4-lampa som extra belastning på 5 V.
Skrivet av: Erik Renberg
« skrivet: 18 december 2011, 21:40:59 »

Skrivet av: GDS-Jan
« skrivet: 18 december 2011, 21:32:06 »

Fläktarna i HP servrar är riktiga monster på 60mm, 8000rpm, 12v och 1,2A styck.
De blåser över 90m3/h styck och låter värre än din dammsugare.

Även på 6v så låter de fortfarande mycket.

Skillnaden mellan en PSU för en dator och en server är mycket riktigt amperen på 12v matningen.
Skrivet av: HIZ
« skrivet: 18 december 2011, 19:31:55 »

Jag tycker att 2,5 A låter mycket för en dator-fläkt, de ligger ju ofta på några tiondels Ampere som sagt. Har du inte läst fel?
120 watt på 12-volten är visst mycket och ofta för mycket för äldre nätagg.
När de är specade på tex 250 Watt så är alla spänningsmatningar inräknade, även 5-volten och minus 12 volt, kanske nån mer, jag minns inte  :o
Minns att gamla processorer drog mellan 20 och 30 Ampere på 5-volten...

Jag använde tre datorfläktar i min husbil jag nyligen sålde, den hade vattenburen värme men jag behövde vispa fram mer värme på några ställen där värmen blev liggande, det fungerade bra med serverfläktar på en halv Ampere dvs 6 Watt stycket. Jag har aldrig ägt kraftigare PC-fläktar..
Skrivet av: karaff
« skrivet: 18 december 2011, 18:26:43 »

2,5A * 12V = 30W...

Tror nog inte du behöver vara så orolig.

Det står (normalt) även på nätagget vad det ger på de olika spänningarna.

Ska du bara använda nätagget till fläktarna och inget annat ?

Ofta är de ju byggda för 2-300W även i äldre maskiner.
Skrivet av: Bigfoot
« skrivet: 18 december 2011, 14:07:36 »

Hej!
Sitter och fördriver tiden med att pyssla lite med datorfläktar för att testa hur mycket ett par fläktar kan göra på mina radiatorer.
Mest som en kul grej, skall vid senare tillfälle investera i ett konvektorelement.
Nu till mitt problem.
Har 2 datorer 1 PC och 1 Server där jag plockar delar från.
Såg på fläktarna från Servern att de var 12vdc 2,5A och fläktarna som normalt sitter i en PC är på 12vdc och 0,xx A.
Kan inte använda nätagget från Servern då dessa inte har lösa kablar útan är inte integrerat med korten i Servern.
Kan jag köra nätagget från PC'n?
2,5A är ganska mycket och eftersom jag har 4 fläktar så misstänker jag att nätaggregatet inte är byggt för den typen av belastning.
Någon som kan ge klarhet?

Ursäkta längden på inlägget eller som Winston Churchill en gång sade:
"The length of this document defends it well against the risk of its being read."

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!