Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning - medan du läste inläggen, hann 11 nya svar postas i ämnet. Du kanske bör se över ditt inlägg.
Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Narcoleptic
« skrivet: 09 augusti 2018, 12:22:12 »

Jepp. Givet måtten på kylaren (ca 50x30cm) borde man kunna montera två fläktar bredvid varandra för bättre effekt (samt leda luften mot kylaren med något slags ram mellan fläkt och kylare) tänker jag.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 09 augusti 2018, 11:50:08 »

Fläkten du länkade till är ganska liten. En större fläkt kommer dels att täcka en större del av kylaren och dels låta mindre vid motsvarande luftflöde.
Skrivet av: Narcoleptic
« skrivet: 09 augusti 2018, 09:49:06 »

Det är förstås en synpunkt.

Med gratis avses att jag inte betalar för vatten efter förbrukning, utan genom en schablonavgift inbakad i hyran. Har inte hört något om att ens varmvatten skulle mätas på hushållsbasis i fastigheten - med hundratalet hyresgäster. Att ett större uttag - av kallvatten dessutom - under ett par veckor per år skulle sticka ut markant betvivlar jag alltså. Särskilt som det ofta lär sammanfalla med att ett antal grannar är bortresta. Men jag kan ju ha fel.

Vill man anlägga ett moraliskt perspektiv kan noteras att jag (enpersonshushåll, duschar ofta på gymet etc) knappast använder några stora mängder vatten, så kanske att jag betalar - och länge betalat - för mer än jag använt, utan att hyresvärden därför känt sig manad att kompensera mig. Gällande miljöaspekten kan jag med gott samvete säga att min klimatpåverkan som helhet är markant lägre än genomsnittet. Skulle jag höja denna något för att få en beboelig lägenhet året om må så vara.

Med det sagt väljer jag att fortsättningsvis hålla mig till de rent tekniska aspekterna av frågan i denna tråd. ;)

Skrivet av: xxargs
« skrivet: 09 augusti 2018, 09:26:38 »

Att nämna "gratis vatten" finns inte, bara att någon annan betalar (även via hyra/avgift så betalar man bara en liten del av förbrukningen och andra betalar resten) och sticker det ut mycket över normalförbrukningen och en siffra till i räkningen så kommer det reaktion förr eller senare...
Skrivet av: Narcoleptic
« skrivet: 09 augusti 2018, 09:08:30 »

Och - återigen - någon som har kompetensen att avgöra om en (eller två om jag sätter en i badrummet också) sådana konstruktioner med kallvatten på ca 15 C kommer att ha markant kyleffekt på 35 kvm lägenhet som når ca 28 C under värmbölja? :)
Skrivet av: Narcoleptic
« skrivet: 09 augusti 2018, 09:00:42 »

Jupp. Tänkte något sådant här kanske: https://www.clasohlson.com/se/Bordsfl%C3%A4kt-Tristar-VE-5904/36-7463

Montera fläkten med "ryggen" mot väggen (tillräcklig luft kommer väl in från sidorna med denna design?) och montera kylaren på lämpligt avrinningstråg dimensionerat så att det blir en liten distans mellan fläkt och kylare när man skjuter in tråget mot väggen, för att undvika att kondens kryper över och in i elen kanske?

Någon om har koll på lämpliga slang/kopplingar för att leda vatten från diskmaskinsurtaget bakpå köksblandaren och var man köper dessa till facilt pris?

/N
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 09 augusti 2018, 08:37:07 »

Man kan driva fläkten med en variabel nätdel så att man kan reglera varvtalet och få den tystare när man är hemma.
Annars går det kanske att ställa en stor bordsfläkt bakom kylaren.
Skrivet av: Narcoleptic
« skrivet: 09 augusti 2018, 07:46:44 »

Tack för förslaget. Hittade dock en tråd om detta på något amerikanskt forum och synpunkter där var, som Putte noterar, a) buller samt b) beg kylare ofta tämligen äckliga och lögn i helskotta att få rena, så tveksamt. Eller?

Iofs, enklaste kylaren på Biltema ligger på 600 pix och måtten är vettiga för placering på diskbänk. Men dirt cheap beg vore ju trevligt om man kan komma förbi nämnda problem.

Bullerdelen bör väl kunna lösas med annan fläkt? Så länge ett lägsta läge som är tyst nog att sova med öronproppar finns är det ok och sen kan man blåsa på när man inte är hemma tänker jag?

Tankar på detta? Andra alternativ?

PS. Med "l/l" avses luftvärmeväxlare? Såklart bättre, men inget alternativ i hyreslägenhet tänker jag? DS.
Skrivet av: putte82
« skrivet: 09 augusti 2018, 00:11:43 »

Jag körde enligt ovan i min ungdom. Hade en bilkylare med tillhörande fläkt från en saab 900. Hade den liggandes över diskhon i ett trinettkök och körde kallvattnet genom den. Höll nere temperaturen hyffsat i ett 20m2 hus med två små fönster och bra isolerat. Gick hela dagen tills jag kom hem på kvällen. Lät som fan och förbrukade massor med vatten från egen brunn. Fungerade tills billaddaren pajade. En l/l hade vart sååå mycket bättre och skulle nog vara billigare i längden, även med gratis vatten.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 08 augusti 2018, 17:15:46 »

Köp en bilkylare med fläkt på närmsta bilskrot. En kompis körde så för några år sen när han bodde i lägenhet och hade 'gratis' vatten.
Skrivet av: Narco
« skrivet: 08 augusti 2018, 09:13:15 »

Bumpar denna. Funderade under årets värmebölja på något i denna riktning för att kyla och avfukta inneluften.

Har en lägenhet på 35 kvm med fönster endast åt ett håll (sol från ca 12-20 var dag) som kom upp i lägsta temp på ca 27 grader på morgonkvisten, trots persienner etc. Självdrag innebär begränsad ventilation/nedkylning nattetid även med fläkt i fönstret och hyresvärden tycks inte intresserad av att göra något.

Kan någon tipsa om billigt kylelement (gärna något man kan hitta beg) att leda kallt kranvatten genom, kompletterat med tyst fläkt om det behövs? Vatten ingår i hyran. Kallvattnet håller ca 14 grader. Kommer detta att ge en vettig kyleffekt givet lägenhetens storlek och temperaturen? Redan att komma under 25 grader skulle ju göra mycket.

Tänker att man kan placera mackapären i badrum (vatten via slang kopplad till uttag för dusch) eller på diskbänk (finns något jag gissar är uttag för bänkdiskmaskin bakpå blandaren?) och ha avrinning med tråg och slang till respektive avlopp. På så viss dubbelt säkert mot vattenskada vid ev läckage.

Hur blir detta med luftcirkulation, med tanke på att den kalla luften ju kommer att genereras mer eller mindre under utluftsventilerna i kök/badrum?
Kommer effekten ute i rummet (där tillufts dito finns i fönsterkarmar) bli rimlig?

Några tankar/förslag/saker att tänka på?

Tack!

/Narco
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 07 augusti 2014, 20:08:24 »

Man får också tänka på vilken världsdel eller tom. vilken typ av fastighet man är i, kranvatten är på många håll inget man kan slösa med för så simpelt som kylning mha. flöde genom en kylare och sedan ut i avloppet - skall man förbruka den typen av vatten så bör man ånga upp typ 90% av det iallafall i en AC med evaporativ, vattenbegjuten luftkondensor (ångtornen man ser i framförallt utländska kraftverk och kärnkraftverk är just sådana...)

Det räcker med egen fastighet med egen brun och egen avlopp för att inse att kyla med kranvatten kommer att ge problem i värsta fallet båda ändarna efter ett tag - samt om det är djupborrningsbrunn så är själva vattenpumpningen ingen billig och energisnål historia samt också värmer vattnet en liten bit.

Skrivet av: FilipB
« skrivet: 07 augusti 2014, 11:41:43 »

Skrivet av: FilipB
« skrivet: 07 augusti 2014, 11:22:32 »

Det här är något som används på många håll. Jag jobbar själv som VVS-konsult och under ombyggnationer kopplar vi ofta in oss på tappvattnet och tar nödkyla därifrån innan vi har fått upp det befintliga kylsystemet.

Kraftiga fläktar behövs inte. Ett bra luft-vatten-batteri (värmeväxlare) kan ofta t.o.m. jobba utan fläkt men det är ofta oekonomiskt i inköp. Man brukar ha som tumregel 5oC mellan intempen på det som kyler och uttempen på det som kylts så om tappvattenet har en temp på 12oC brukar man kunna få ut 17oC luft utan problem. Så om temperaturen inomhus är runt 28oC så får du rätt kraftig kylning. Jag skulle säga att denna kylning kan fungera upp till 15-16oC på tappvattnet om du har bra grejer. Och vill du ha bra grejer så är det detta som gäller:

http://www.flaktwoods.se/produkter/komfortventilation/kylbafflar-och-flaktkonvektorer/kylbafflar/passiva-kylbafflar/qpba-qpva

Vatten kondenseras ofta, så som tidigare skribenter har skrivit. Detta får man samla upp och leda bort och det som händer är att luften avfuktas. Vatten försvinner ur luften.
Skrivet av: Bigfoot
« skrivet: 03 februari 2013, 21:25:46 »

Evaporativ kyla passar bäst i torra klimat.
Att höja RF i huset en varm sommardag med 90+ i RF är ingen bra ide.
Då är det bättre med sorptionskyla, men den drar energi.
Skrivet av: Mike
« skrivet: 03 februari 2013, 21:14:22 »

Evaporativ kyla används sedan oerhört många år och är ett liknande alternativ:
http://www.rojmar.se/Illustration_Teknik9.html

Skrivet av: karlmb
« skrivet: 03 februari 2013, 21:13:47 »

Då skall du alltså tappa ut en massa varmvatten när du behöver kyla? Inte helt gratis tycker jag...

Jag tänkte mig en fastighet där det hela tiden går åt  vv...
Men man kunde ju tänka sig ngn form av energilagring om man hade ej fyllda isolerade tankar... :)
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 03 februari 2013, 21:08:35 »

Då skall du alltså tappa ut en massa varmvatten när du behöver kyla? Inte helt gratis tycker jag...
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 03 februari 2013, 20:35:15 »

att kyla med låta vatten torka (tex utomhus) fungerar bara om luften utanför inte är allt för fuktig - sensommaren i sverigen så är luftfuktigheten nära 100% ganska långa tider och då kyler en sådan arragemang inte något alls.

att kyla med vatten så måste man tänka på att vattenkostnaden inte är obetydlig och ger ganska klent med kyla för dom pengarna  - läs trådana om frikyla tagen från egen borra att det är stor skillnad på kylverkan i början när borran är kring nollan på vårkanten och hösten där borran håller typ 12 grader...   

---

för länge sedan så hade företaget jag jobbade på löst kylan i ett utrymme med mycket långa sträckor till närmaste ställe där man kunde dumpa värme genom att ha en vattenkyld AC - dvs. den värmde kranvatten från ~ 10 grader till ca 35 grader innan det åkte ut i avloppet vilket gjorde att den kunde transportera ut knappt 3 kWh per 100 liter vatten - nu vet jag inte vad vattenpriser är men om man säger 10:- per kubikmeter så är det 1:- per timme i bara vattenkostnad om man släpper igenom 100 liter i timmen.
 
mao skall man kyla med bara kallvatten så blir det snabbt dyrt om man använder kommunalt kranvatten, speciellt om det görs utan kompressorhjälp som värmer vattnet lite extra  - och har man egen brunn så kan man snabbt köra brunnen torr/saltvatteninläckning samt att elströmmen för att pumpa upp vatten är heller inte gratis...

Men om man använder vatten som ska till en vvb så är det ju en mkt bra lösning, och helt gratis! Dessutom blir ju vv billigare att värma upp.
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 28 maj 2012, 18:52:33 »

Du kan nog trassla med detta hur mycket som helst utan speciellt bra resultat. Och betalar du vattnet själv eller indirekt via avgiften så kan sådan bli väldigt dyrt om det används mer är ' ett par badkar per dag' eller så.

En nödgrej är att köpa en sådan där flyttbar AC (spot-kylare) med luftslang - dock måste du ha någonstans att skicka ut hetluften via någon luftventil mm. samt att det kommer att dra in lika mycket luft från annat hål (förhoppningsvis inte där luften är som hetast)

Det som är klart effektivare än en spot-kylare  är en split-maskin men sådant ger problem om det är hyreslägenhet med aggregat utanför med buller via stomljud går in hos grannar, håltagning i vägg, kondensvatten som rinner och droppar etc. och dessutom måste man enligt lagen ha en kyltekniker som kopplar isär och ihop den rent rörmässigt.

Om du köper en spot-kylare och vill ha märkbar effekt - köp inget under 10000 BTU (2900 Watt) och se till att välja en modell där fläkten som trycker ut hetluften har bra tryck i sig så att det inte stoppar flödet så fort det är något i vägen eller att man vill förlänga slangen en smula - samt att den själv ångar upp kondensen så att man inte behöver tömma  byttr vatten hela tiden (även mindre AC kan klämma fram över en liter vatten i timmen på sensommaren när luften är riktigt fuktig). Avfuktningen är minst lika viktig del som att temperaturen sänks - kan man börja svettas utan att det rinner och klibbar så ökar trivselfaktorn väldigt snabbt trots att luften fortfarande är ganska varm på termometern. En AC som kyler 100% fuktig luft ger inte så mycket upplevd kyla i antalet grader räknat som annars - just för att 60 - 70% av kyleffekten går åt till att fälla ut vatten - det är mycket värme i ånga som kondenseras till vatten.

Skrivet av: FredrikSjo
« skrivet: 27 maj 2012, 15:36:39 »

Till en början tänkte jag att konstruktionen kan stå i badrummet riktad ut mot rummet, så att eventuellt kondensvatten hamnar på badrumsgolvet och rinner ner i golvbrunnen. Beroende på hur mycket vatten som genereras kan jag sedan bygga till ett uppsamlingskärls under konstruktionen.
Skrivet av: FredrikSjo
« skrivet: 27 maj 2012, 15:34:25 »

Mätte vattentemperaturen från kallvattenkranen till 11 grader.

Ja, det kanske är overkill att ha två fläktar till trumman. Men jag tänkte att jag kanske kunde ha på konstruktionen kortare tid då, kyla ner rummet och sen slå av konstruktionen ett tag.
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 27 maj 2012, 14:01:30 »

att kyla med låta vatten torka (tex utomhus) fungerar bara om luften utanför inte är allt för fuktig - sensommaren i sverigen så är luftfuktigheten nära 100% ganska långa tider och då kyler en sådan arragemang inte något alls.

att kyla med vatten så måste man tänka på att vattenkostnaden inte är obetydlig och ger ganska klent med kyla för dom pengarna  - läs trådana om frikyla tagen från egen borra att det är stor skillnad på kylverkan i början när borran är kring nollan på vårkanten och hösten där borran håller typ 12 grader...   

---

för länge sedan så hade företaget jag jobbade på löst kylan i ett utrymme med mycket långa sträckor till närmaste ställe där man kunde dumpa värme genom att ha en vattenkyld AC - dvs. den värmde kranvatten från ~ 10 grader till ca 35 grader innan det åkte ut i avloppet vilket gjorde att den kunde transportera ut knappt 3 kWh per 100 liter vatten - nu vet jag inte vad vattenpriser är men om man säger 10:- per kubikmeter så är det 1:- per timme i bara vattenkostnad om man släpper igenom 100 liter i timmen.
 
mao skall man kyla med bara kallvatten så blir det snabbt dyrt om man använder kommunalt kranvatten, speciellt om det görs utan kompressorhjälp som värmer vattnet lite extra  - och har man egen brunn så kan man snabbt köra brunnen torr/saltvatteninläckning samt att elströmmen för att pumpa upp vatten är heller inte gratis...

Skrivet av: Volvo245GLT
« skrivet: 26 maj 2012, 22:33:33 »

Som sagt så fungerar det utmärkt, bara man har tillräckligt kallt vatten.

För att utveckla idén lite eller om kranvattnet är för varmt: Bygg två enheter och låt en pump cirkulera vätskan mellan dem. Den ena placeras utomhus på balkongen eller liknande, och sen låter man kranvattnet spraya över kylarna med full fläkt på.
En del av vattnet kommer avdunsta och ta med sig värme = mer kyla till inomhusradiatorn. 8)
Fungerar på samma sätt som om du blåser på ett torrt finger, och ett du först har slickat på..
Vilket blir kallast? :)
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 26 maj 2012, 21:42:39 »

Varför skall du ha två kraftiga fläktar? Om du behöver så stort luftlöde att du behöver två kraftiga fläktar så borde det vara svårt att vistas i lokalen...

Vad gäller fuktbildning i rummet så torkas ju luften när man kyler den, så det blir raka motsatsen.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 26 maj 2012, 21:26:12 »

Är vattnet kallt (under ca 10 grader) är risken stor att det bildas kondens på "kylaren" så du måste ha en balja med avlopp under "kylaren" så att du kan samla upp kondensvattnet och leda bort det.
Skrivet av: FredrikSjo
« skrivet: 26 maj 2012, 21:07:27 »

Tack för bekräftelsen att det skulle fungera! Det är vatten från kranen i Stockholm. Vattnet tas från Mälaren.
Skrivet av: leifa.k
« skrivet: 26 maj 2012, 08:20:16 »

Det beror på vilken temp kallvattnet har. En stor del av befolkningen har ytvatten (sjövatten) och det är inte säkert att det är så kallt när det kommer ut i kallvattenkranen. Vad är det för "vatten"?
Skrivet av: Bigfoot
« skrivet: 26 maj 2012, 07:14:40 »

Ja det fungerar!
Det är så fjärrkyla fungerar.
Vatten av 4 grader och uppåt körs direkt genom batterier eller konvektorelement.
Fukten i luften kommer beroende på fukthalten i luften att fällas ut på "kylarna".
Så visst fungerar det.
Finns även LVVP som kan köras som kyla sommartid om man har konvektorlement.
Enda negativa är väl möjligen vattenräkningen:-)
Skrivet av: FredrikSjo
« skrivet: 26 maj 2012, 00:36:29 »

Jag är ny här och har några frågor till experterna i detta forum.

Man utgår från kylare som används i personbilar. http://sv.wikipedia.org/wiki/Kylare Kallvatten leds via slangar genom kylarna, in från kranen och ut till avloppet. Kylarna omsluts/monteras i en trumma med öppna ändar. I vardera ända av trumman monteras en kraftfull fläkt (den ena suger in luft, den andra ut), vilka ser till att det blir ordentlig genomblåsning genom trumman och kylarna.

Skulle det gå att bygga en air condition som enbart kyler luften med kallvatten från kranen?

Kommer luften som blåser ut ur trumman att ha blivit ordentligt kyld för att konstruktionen ska kunna fungera som en air condition till ett rum?

Kommer konstruktionen att fungera som helhet eller kommer den att ha några negativa bieffekter, t.ex. fuktbildning i rummet?

Kan den föreslagna konstruktionen göras bättre på något sätt?

Tack på förhand för råd och tips om denna konstruktion!

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!