Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: oxford
« skrivet: 10 december 2013, 13:24:07 »

Hej igen!  :)

Pumpen är nu installerad och kör för närvarande med inställningar för att inte överskrida 16 ampere förbrukning. Nu i helgen blev det första riktiga kylan hos oss, och det verkar fungera bra även med den lägre effekten. När temperaturen blev -10,-11 grader tog maskinen lite stöttning av elen för att snabbare komma upp i temp efter avfrostningarna, men för övrigt verkar det fungera utan eltillskott.

Vad själva konfigureringen gäller så fick jag tag på servicemanualen till SW75 (tack Google.. :) och det framgår där att det finns två olika inställningar som man kan göra, dels "setting of demand control" och dels "set breaker size". Dock inga siffror där heller för "set breaker size". Dock har jag inte sett att kompressorns frekvens har gått högre än 91 Hz än så länge, så det kan ju vara så att den begränsar frekvensen till 75% av maxfrekvens, som HansMarten föreslog. Vi får väl se om det blir ännu kallare vid tillfälle, för vid -11 räckte det med 82-85 Hz för att hålla en utledning om 46-47 grader.

Vid ett tillfälle tappade pumpen ner innetemperaturen till 19 grader (vi har satt 21 grader som mål), och det var efter en varmvattenkörning. När jag såg det passade jag på att ändra lite i inställningarna för varmvattnet, så nu får den bara göra varmvatten i en halvtimme maximalt... :)

/Oxford
Skrivet av: oxford
« skrivet: 18 november 2013, 17:25:51 »

Ok, då är den något kraftigare än den modell som jag ska få, enligt dokument från ME ska den leverera 2,8 - 10,2 kw vid 7/35. Den större modellen som diskuterats klarar effektspannet 5,7 - 14,8 kw, vilket gör den betydligt sämre anpassad vid alla driftsförhållanden utom riktigt sträng vinterkyla.

Bra pris du fick, 86 tkr måste ha känts bra... :)

/Oxford
Skrivet av: Bigfoot
« skrivet: 17 november 2013, 21:55:33 »

Har den större modellen av Split 3,45-11,57 kWh.
Vet inte riktigt vad förbrukningen var för förra ägarna, energideklarationen var gjord på distans och siffrorna varierar stort mellan grannarna man frågar.
Skall leta upp energideklarationen och skickar ett pm.
Jag vet inte exakt hur mycket av den totala elförbrukningen som går till uppvärmning men HH el borde stå för 5-6000 av de totala 11200kWh som förbrukades 2012.
Installationen kostade 86K inklusive bortförsel av oljepanna.
I övrigt så går pumpen stora delar av året på min frekvens 25Hz ( 4,2A) ner till någon enstaka plusgrad.
Skrivet av: oxford
« skrivet: 17 november 2013, 20:33:43 »

Hoppsan, det blev visst en diskussion om enfas vs trefas maskiner. Det var inte tanken, ME har det produktutbud som de har, och de mindre maskinerna är inte trefas. Det är ju självklart att trefas är bättre, det är nog alla överens om. Dock, om den mindre maskinen klarar av att leverera den effekt vi behöver utan uppsäkring, då har den en försprång i den ekonomiska kalkylen som tar ett antal år att äta igen för den större maskinen. Trots allt är det bara 111 kvm boyta i huset, och orimlig överdimensionering är en hobby jag inte har skaffat mig än. Om nån vet nåt om grundfrågan, hur effekten påverkas när maskinen ställs om för 16 amp drift, är det fortfarande av intresse! :-)

Ett begrepp som dykt upp är effektvakt, som tydligen är rätt vanligt på pumparna. Någon som vet om Ecodan maskinerna har sådan installerad i grundutrustningen?

Bigfoot: Det ser onekligen ut som om våra hus har en del gemensamt. Vilken effekt har din Nibe/MHI maskin? Hur mycket har du sparat på att installera den?

Allt gott!

Oxford
Skrivet av: Bigfoot
« skrivet: 17 november 2013, 00:06:12 »

Först och främst så förespråkar jag inte 1-fasmaskiner vilket framkommit vid ett flertal inlägg i lika många trådar.
Problemen då målar upp är samma för 3-fas.
Kompressorn drar mellan 2-5 A per fas, torktumlaren 10A och dammsugaren 8A.
Spisen eller diskmaskinen kan inte vara kopplad på den fasen och med spisen igång så får man se upp med damsugare.
Och sen kommer elspets in då blir snabbt alla 3 faserna obrukbara för höga strömförbrukare.
Hur ofta gör man allt detta samtidigt och dessutom när det är svinkallt ute?
Man behöver inte 20A säkring för 1-fas, däremot är det inte optimalt ur många hänseenden. Snedbelastningen är en sak, en annan är att elspetsen med kompressoreffekt blir lägre eftersom enbart 2-faser är lediga. Är värt att även ta en titt på högsta elspetseffekt och jämföra den mot behovet vid dut. Sen får man tänka sig för när det är kallt ute om man inte vill att effektvakten skall gå in och dra ner elspetsen för att torktumlaren går. Men det scenariet kan faktiskt inträffa med 3-fas också.
Skrivet av: Mr Henke
« skrivet: 16 november 2013, 22:30:11 »

Jag kan inte förstå varför det säljs en fas maskiner i Sverige. Dom är helt enkelt inte lämpade för vårt elnät. Ska man installera en sådan får man nog räkna på en del omfördelning i elcentralen. Sen gäller det och tänka efter vilket vägguttag man sätter dammsugaren i när det blir kallt. Oftast har ett hushåll tre maskiner som drar som mest vardera 10A. Diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare. Normalt sätt försöker man ju ha dessa på varsin fas. Men om man installerar en enfas värmepump så får man flytta över en av dessa maskiner. Då blir det två strömkrävande maskiner på en fas. 20A om dom råkar värma samtidigt. Inte ens då går det med 16A huvudsäkring. Och som sagt man får lära sig vilka faser spisplattorna går på och vart man ska koppla dammsugaren. Nja. Jag hade inte tvekat en sekund utan att köpa trefas maskinen. Dom 10000 sparar du in på att dels slippa koppla om en del i centralen. Och dels på att du kan ha lägre huvudsäkringar.
Skrivet av: Bigfoot
« skrivet: 16 november 2013, 21:15:16 »

Citera
Jag har 3-fas och inga problem nånsin, eftersom elpannan har effektvakt som gör att den "pausar" lite när man kör spis, dammsugare, vattenkokare, osv.
Fungerar likadant på bla Split.
Citera
En 1-fas maskin går väl på 230 volt medan en 3-fas är på 400 volt?[/
Kompressorn är 230v.
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 16 november 2013, 20:19:12 »

Jag har 3-fas och inga problem nånsin, eftersom elpannan har effektvakt som gör att den "pausar" lite när man kör spis, dammsugare, vattenkokare, osv.

En 1-fas maskin går väl på 230 volt medan en 3-fas är på 400 volt?
Skrivet av: Bigfoot
« skrivet: 16 november 2013, 20:12:53 »

Diskmaskin, torktumlare, dammsugare etc är normalt inte 3-fas.
Det är dessa i kombination med behov av elspets som ger problem.
Skillnaden är att dessa finns på faser som redan är belastade på 3-fas maskiner, medan de är ihoptryckta på 2 obelastade faser i 1- fasmaskin.
När elspets behövs så är problematiken samma för de båda varianterna.
Jag har inga problem med utrymmet på faserna annat än när temperaturen sjunker under -14 grader och elspetsen går in, då kan man glömma dammsugaren om man vill ha varmt.
Å andra sidan inträffar detta nästan enbart nattetid och då utförs inga hushållsarbeten i detta huset.
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 16 november 2013, 19:32:57 »

16A på en fas blir väl max 3680 W?
16A delat på trefas-belastning blir väl max 9024 W?
Eller minns jag fel i hur man räknar?

(1-fas: 230*säkringsampere)
(3-fas: 400*säkringsampere*1,41)
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 16 november 2013, 18:57:23 »

Att påstå att en enfasmaskin är att föredra framför en trefasmaskin när det gäller att klara höga totala belastningar visar bara på en total okunnighet. Det är alltid mycket enklare att klara och lättare att fördela laster om så mycket som möjligt ligger på trefasbelastningar, basta.
Skrivet av: Bigfoot
« skrivet: 16 november 2013, 18:29:43 »

Citera
I pipen ligger ju att jag nog ska slänga på lite mer isolering på vinden, och då sjunker effektbehovet ytterligare, och då kan det kännas dumt att sätta dit för stor fläkt. Minimieffekten på dubbelfläktaren är ju betydligt högre, och kunde leda till onödigt mycket start-stopp, tänker jag.
Precis så tänkte jag.
Verkar som vi har likvärdiga hus med tanke på byggnadsmaterial och årsförbrukning.
Körde i 2 vintrar med orginalisolering från -68 och klarade det bra ned till ca -13 grader då jag började få eltillskott.
Det går bra att köra med 1-fas kompressor utan att få problem med belastningen, alla som påstår att det är ett problem och att du måste ha minst 20A har inga 1-fas invertermaskiner själv.
Problemen blir när elpatronerna börjar gå in på de två andra faserna, och då är det en fördel att inte ha kompressorström som tas från dessa.
Skrivet av: oxford
« skrivet: 16 november 2013, 18:01:45 »

Ja, priset på maskinen är jag nöjd med. Har sett många prisangivelser på lvvp som ligger på både 20 och 30 lappar mer. I leveransen ingår ecodan innedel av tredje generationen, som har välisolerad beredare och bra cop på vv-produktionen. "A penny saved is a penny earned", sägs det, och förhoppningen är att den ändå ska hålla bra och leverera god och billig värme till huset. I pipen ligger ju att jag nog ska slänga på lite mer isolering på vinden, och då sjunker effektbehovet ytterligare, och då kan det kännas dumt att sätta dit för stor fläkt. Minimieffekten på dubbelfläktaren är ju betydligt högre, och kunde leda till onödigt mycket start-stopp, tänker jag.

Enligt installatören görs ändringen från 20 amp till 16 amp genom att ändra på ett antal switchar på utedelen. Men om detta är detsamma som att sätta den i Ecomode vet jag inte, får fråga lite mer vid tillfälle. Tydligen installeras nästan alla maskiner av den här typen för att köras på 16 amp.

COP ut från pumpen bör väl inte förändras negativt även om effekten sjunker något?

Min tanke kring detta är att jag nog börjar med att ha den på 16 ampere, så får vi se hur den klarar vintern. Annars får vi säkra upp och brassa på lite mer... :-)

Tack för ert engagemang och era svar, det uppskattas! :-)

/Oxford

Skrivet av: Kloge
« skrivet: 16 november 2013, 16:37:52 »

Kan du få trefasmaskinen för 87' så slå till. Jag fick ge 95' för min
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 16 november 2013, 12:25:47 »

Nått att tänka på om man skaffar en enfasmaskin i stället för trefasmaskin är att man troligen måste ha en större huvudsäkring. Det brukar kosta en eller två tusenlappar per år, så på några år blir även det lite pengar.
Skrivet av: HansMarten
« skrivet: 16 november 2013, 11:10:23 »

Låter som ett helt ok pris! Är det med Ecodantanken som innedel eller är det separata värmeväxlare,styrning,VVB ?

Från bruksen på RP modellerna:

9.2. Demand function (on-site modification) (Fig. 9-2)
By performing the following modification, energy consumption can be reduced to 0
–100% of the normal consumption.
The demand function will be activated when a commercially available timer or the
contact input of an ON/OFF switch is added to the CNDM connector (option) on the
control board of the outdoor unit.
By setting SW7-1 on the control board of the outdoor unit, the energy consumption
(compared to the normal consumption) can be limited as shown below.
SW7-1 SW2 SW3 Energy consumption
Demand
function ON
OFF OFF 100%
ON OFF 75%
ON ON 50%
OFF ON 0% (Stop)


1 Complete the circuit as shown when using the external input adapter
(PAC-SC36NA). (Option)
2 RP71-140
By setting SW7-1 and SW7-2 on the control board of the outdoor unit, the energy
consumption (compared to the normal consumption) can be limited as shown
below.
SW7-1 SW7-2 Energy consumption (SW2 ON)
OFF OFF 0% (Stop)
ON OFF 50%
OFF ON 75%

Skrivet av: oxford
« skrivet: 16 november 2013, 10:46:54 »

Priset jag fått är 77 tkr (efter rot, inkluderat borttag panna och tank, exklusive el). Priset för att gå upp en storlek till trefasmaskin är +10 tkr.

Jag håller med om att ME är dåliga på att informera och ge svar, hur svårt kan det vara? Men det är väl en företagskultur att hålla på siffror, man är rädd att tappa kontroll med för mycket transparens. Trist för mig som hamnar i kläm.

Jag har ritade ett diagram utifrån effekten huset drar och vad pumpen kan ge vid olika temperaturer, med siffror från SP´s test, och kom fram till att de borde korsas vid ungefär -15 grader. Slutsats: Eltillskott borde gå in strax före -15. Men den kalkylen förändras ju om effekten sjunker, och det skulle vara intressant att veta hur mycket tidigare den behöver tillskott vid 16 ampere (effektbehov vid -20 ca 7,5-8 kw).

Jag är lite fundersam över siffran 75% i ecoläge. Jag har sett i andra diskussioner att man anger toppeffekten till 9,3 kw vid 16 amp jämfört med 11 kw vid 20 amp, och 9,3/11 = 84,5%. Men det kanske inte är samma procentsiffra över hela effektspannet?

Sen är frågan, när drar pumpen mest ström egentligen? Jag har hört påståendet att pumpen drar mest ström när den levererar mest effekt, dvs vid varmt väder, och att strömförbrukningen minskar med sjunkande utetemperatur, men detta verkar inte stämma med det ni skriver. Jag skulle uppskatta om det fanns kurvor på strömförbrukning vid olika temperaturer så man slapp gissa, har Nibe/MHI det?

/Oxford

Skrivet av: Bigfoot
« skrivet: 16 november 2013, 10:03:45 »

Kan inte riktigt förstå varför ME med lägre avgiven effekt skulle behöva högre ström än Split/MHI. Split drar max 15A förinställt, somi mitt fall har inträffat vid-14 - -16 grader och med flt över 50 grader. Tycker oklarheter och konstiga påstående är något som återkommer ofta på ME's produkter, och de kan inte ge klara svar vid förfrågan. Effektvakterna på Split är där för att lämna utrymme för andra förbrukare, och har man sanerat kompressorfasen så går effektvakten enbart in och drar ner elpatronerna när de går max och andra förbrukare används. Jag hade valt den något större pumpen med 3-fas eller Nibe split eller ännu bättre deras egen version av split. Eller någon annan tillverkare med likvärdig effekt.
Skrivet av: HansMarten
« skrivet: 15 november 2013, 20:32:46 »

Jag har läst hela bruksen på RP75, vad jag förstår så kan man ställa ner maskinen så den bara jobbar på 75% (eco mode) och därigenom inte drar max Amp de kallaste dagarna på året. Om ens hus klarar sig med detta så finns det bara fördelar med att köra på dellast. Det är ju egentligen bara för att komma upp i börvärde som en pump jobbar på max, när den nått dit går ju de flesta(som är rätt dimensionerade till sitt hus) ända bara på dellast för att hålla tempen.

Eller försöka hitta någon typ av effektvakt som går att eftermontera. På Nibe splitens(Mitsubishi Heavy Industries,obs inte Mitsu Electric) enfasmaskiner finns det effektvakt redan monterad från början så dessa går att köra med lägre huvudsäkringar.

Edit: Dessutom brukar säkringar hålla för mer än man tror... :) Och be en elektriker sätta fasen på kompressorn så ren som möjligt i proppskåpet, dvs sätt torktumlare och främre plattor på spisen på de andra faserna=)

Vad har du förresten fått för pris på pumpen respektive installationen?

Skrivet av: oxford
« skrivet: 15 november 2013, 15:11:03 »

Hej Ecodankännare,

jag ligger i startgroparna för att få en Ecodan PUHZ SW75 VHA installerad därhemma. I samband med detta har spörsmålet kring säkring och strömförbrukning dykt upp. Utedelen är enfas och kan installeras med 20 ampere säkring eller alternativt ställas om för att klara sig på 16 ampere. Det lustiga är att Mitsubishi inte kan berätta vad skillnaden blir i effekt!  :-\

Min installatör har frågat Mitsubishi i Sverige, och de har inga siffror på detta. Så min fråga till er på forum med liknande maskiner: Hur har ni gjort, och har ni någon känsla för vilken skillnad det blir? Om någon skulle ha provat båda varianterna vore det ju naturligtvis extra intressant att höra...

Mvh Oxford

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!