Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar och installationsfrågor. => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Ämnet startat av: zac skrivet 02 januari 2011, 15:25:56

Titel: Injustering
Skrivet av: zac skrivet 02 januari 2011, 15:25:56
Jag her ett litet problem med min värmedrift. Jag har ett hus som påverkas ganska mycket av blåst.

Jag har en övervåning, där speciellt ett rum blir riktigt kall när det blåser ordentligt, men generellt blir det alltid för kallt på övervåningen och lagom på nedervåningen om det blåser.

När det är vidstilla men ändå kallt är det tvärt om, jättevarmt uppe och kallt nere.

Jag har en STAD ventil till varje våningsplan och kan därmed strypa uppe och öppna upp nere när det är kallt men inte blåser och tvärt om när det blåser mycket.

vid långvarigt stabilt väder har jag alltså möjlighet att justera in en optimal temperatur i hela huset men det ändras så snart vädret slår om.

Jag har provat med en innegivare men det blir inget bra heller eftersom det inte finns någon placering i huset som är rättvis att mäta på.

Det jag nu funderar på är rumsreglering på varje slinga om ingen kan ge mig ett bättre förslag.
Titel: SV: Injustering
Skrivet av: Carl N skrivet 02 januari 2011, 21:56:07
Lösningen kallas arbetstank och är en acktank som VP:n värmer.
VP:n kopplas mot acktanken med framledning och retur.
På tanken kopplas även golvvärmen direkt, acktanken får då vara själva bypassen på golvvärmefördelaren.
Sen kan du styra värmen med dina golvvärmetermostater, men man bör ha koll så att man inte kör onödigt hög temp i acktanken.
VP:ns returgivare sätts i botten på tanken, helst i ett dykrör.
Titel: SV: Injustering
Skrivet av: Labold skrivet 02 januari 2011, 22:51:32
Carl N:s förslag låter bra, om du nu har termostater till golvvärmen, kunde inte utläsa detta av ditt inlägg.

En annan variant: Om förhållandet blåst/våningsbalans verkligen är så linjärt och enkelt som du antyder, kan du sätta en motorstyrd flödesfördelande trevägsventil där stammen delar sig till respektive våningsstam. Koppla ventilmotorn till en enkel styrningsenhet kopplad till en vindmätare. Du har en inställd basfördelning vid vindstilla, och för varje sekundmeter ökad vindstyrka ökar den procentuella fördelningen till övervåningen. Givetvis får du ha en viss tröghet i styrningen så att flödet fördelas baserat på exempelvis den senaste halvtimmens genomsnittliga vindstyrka. Lite special sådär, men ventiler finns att köpa och styret tror jag du kan få från någon elektroniknisse för en ganska billig peng.
Titel: SV: Injustering
Skrivet av: zac skrivet 02 januari 2011, 23:47:04
Nja det kanske inte var riktigt så enkelt som jag beskrev, då det är t.ex. många m2 glas på övervåningen som gör att förhållandena även ändras soliga dagar så vindgivare hjälper inte enbart det finns fler faktorer.

När det gäller acktank så undrar jag när man behöver den jag har nämligen ett par radiatorer också som inte behöver stänga helt, samt att jag tänkte montera in en speciell ventilkälgla (wirsbo braskaminventil) i golvvärmefördeladen som gör att det alltig finns ett litet flöde även om ställdonet stänger. Detta tänker jag göra till två ganska stora badrum för att klinkern inte skall bli onödigt kall.

Kan denna åtgärd göra att jag slipper acktank ? om inte hur stor behöver man ? jag har en volymförstorare på 50l som jag satte in när jag monterade VP:n men den har bara två anslutningar in och ut och ligger i serie med framledningen. man kan ju i och för sig svetsa in två muffar till om den är tillräcklig i volym.

Tack för era svar.
Titel: SV: Injustering
Skrivet av: Carl N skrivet 03 januari 2011, 08:26:49
Du skulle kunna använda din volymförstorare (fast den är rätt liten).
Du kan sätta 2 st T på de befintliga anslutningarna.
Men ju mer volym, ju bättre blir det förstås.
Titel: SV: Injustering
Skrivet av: zac skrivet 03 januari 2011, 15:58:02
men är det helt säkert att det behövs eller kan det vara en idé att prova uten med tanke på att jag trots allt har en del öppna slingor samt ett par radiatorer. För det handlar väl om att VP:n skall kunna göra av med effekten någon stans och inte löa ut på pressostat hög ?