Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Gustaf S
« skrivet: 26 april 2013, 23:10:43 »

Beror ju naturligtvis på hur kall den den är, är den kall kan man elda. Saken är ju om du eldar en redan varm kakelugn så eldar du för kråkorna och du kan få för varmt ut i murstocken (350 °C)
Skrivet av: FRJO
« skrivet: 26 april 2013, 23:09:58 »

23 grader nu får snart gå ner och slå på sommarläget på vp........
Skrivet av: "joka"
« skrivet: 26 april 2013, 23:07:53 »

Du kommer snart att ångra dig över att du eldade upp den där kakelugnen så här innan läggdax  ::)
Skrivet av: FRJO
« skrivet: 26 april 2013, 23:02:04 »

Nu börjar det komma go värme 50 grader på framsidan och ca 30 på sidorna
Skrivet av: "joka"
« skrivet: 26 april 2013, 22:59:00 »

Men när det är dax för nästa fulla ilägg avgörs väl av antingen tempen på ugnen och eller att det finns såpass med glöd kvar i ugnen att det iaf kan antända nästa fulla ilägg?
Min pappa bodde i ett hus där det fanns kakelugn, minns att han kände med handen, inte för länge utan bara en stund och sa: Det är en konst att elda i en kakelugn  :) (minnen)
Skrivet av: Gustaf S
« skrivet: 26 april 2013, 22:55:17 »

Du får lita på att konstruktören gjort sitt jobb och anpassat spjällen på luckorna för bästa förbränning. Det ska va ett fullt ilägg per gång, inte kasta i en pinne då och då.
A du eldat i två timmar utan att den blivit varm kan ju bero på att du pyr/fis eldat.
När jag eldat kan jag hålla handen på i kanske 5 sek.
Skulle bara va fet text på "fullt"
Skrivet av: Gustaf S
« skrivet: 26 april 2013, 22:53:44 »

Du får lita på att konstruktören gjort sitt jobb och anpassat spjällen på luckorna för bästa förbränning. Det ska va ett fullt ilägg per gång, inte kasta i en pinne då och då.
A du eldat i två timmar utan att den blivit varm kan ju bero på att du pyr/fis eldat.
När jag eldat kan jag hålla handen på i kanske 5 sek.
Skrivet av: FRJO
« skrivet: 26 april 2013, 22:47:58 »

50 grader då lär den vara varm länge med tanke på hur mycket sten den innehåller  tummenupp
Skrivet av: "joka"
« skrivet: 26 april 2013, 22:43:59 »

En kakaelugn hade man förr för att man eldade upp dem, sen underhålls eldade man bara i dem för att hålla ugnen varm sas..
Är ju en sjuhelsikes stor "radiator" om du ex har "stommen" på 50 °C...
Det där med att man ska kunna hålla handen på dem har jag oxå hört, kanske var ett mått de gick efter förr i tiden  dontknow
Skrivet av: FRJO
« skrivet: 26 april 2013, 22:39:22 »

Jag har hört att man alltid skall elda lugnt annars kan den spricka men jag kanske missuppfattat det hela. Och den skall inte vara varmare än att man kan hålla handen på den

Bunkrat upp med ved nu så elpatronen kan vara avstängd fall vp inte orkar med när det är kallt ute nästa vinter. Nytt hus så jag vet inte vad gränsen går. 12 kW på 310m2 låter lite klent men vi får se

Men hur mycket ved skall man dra i om man bara eldar 2 gånger per dag?
Har eldat 2 timmar nu men är knappt varm på utsidan
Skrivet av: Gustaf S
« skrivet: 26 april 2013, 22:33:59 »

Elda med fulla spjäll max två fulla ilägg per dygn, morgon och kväll. Stäng spjäll när en fin glödbädd uppnåtts och ingen låga eller röklukt finns, håll huve ovan luckor när du stänger spjället och lukta, ska bara komma varmluft. Var noga och rör om i glödbädden innan du stänger för att röra upp bitar som fortfarande förgasas. Stäng de innre luckorna när glöden falnat. Dom yttre är ju bara för snyggt så dom gör du som du vill med men de kan slå sig och missfärgas om de blir för varma.
Ingen har hitills dött på tre generationer i min släkt som eldat på detta vis, men känner du dig det minsta osäker så stäng spjället när glöden falnat.

Är den nymurad förresten? isåfall ska den nog torkeldas först.
Skrivet av: "joka"
« skrivet: 26 april 2013, 22:00:26 »

Hmm  Sc:,h
Hur tänker du nu, att man ska elda lugnt i den först gången den används efter en tid utan användning eller rent generellt när man eldar i den?
Är inte en riktigt gammal kakelugn bra grejer som häller för att eldas i, iof blir det mkt material i en kakelugn som oxå håller värmen under eldandet och på så vis hjälper till att sprida värmen i rummen så det kanske inte behövs vräkas på så hårt med ved  ???
Fanns ju når förr som kallades för fattigmanskakelugn, mindre modell och ser inte lika bra ut.
Skrivet av: FRJO
« skrivet: 26 april 2013, 21:16:48 »

Sitter hemma och premiär eldar i en gammal kakelugn
Hur hårt ska man elda den,har hört att man skall elda upp den långsamt så den inte spricker. Kör med rökgasspjället halvt öppet så draget minskas en aning. Och skickar in ved först när det bara är glöd kvar.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!