Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar - Märkesspecifikt Luft/vatten => Värmepumpar - Luft/vatten => Värmepumpar och installationsfrågor. => IVT => Ämnet startat av: Ricke77 skrivet 07 april 2021, 10:59:50

Titel: IVT AirX 130 - Strul och funderingar
Skrivet av: Ricke77 skrivet 07 april 2021, 10:59:50
Hej!
Har haft en härlig vinter med en strulande AirX som ballade ur när köldknäppen kom i slutet av februari...
Värmepumpen, en AirX 130 med Airbox Module innedel installerades i slutet av 2016 så garantin gäller fortfarande. Det tråkiga i kråksången är att installatören har varit här inte mindre än 5 ggr och det är fortfarande inte löst.
Det började smyga sig på att den tappade trycket och larmade för det med felkod 5246. Jag fyllde på vatten och sen gick den igen.
Helt plötsligt ger den felkod 5311 och 5310 för hög hetgastemperatur. Jag kontaktar installatören som i första skedet inte vet om de ska skicka en vanlig reparatör eller en kyltekniker. Även felkod för lågt tryck på köldbärare dyker upp.

Till slut skickar de en elektriker som testar att byta hetgasgivaren. Vid testkörning så konstaterar han att det är för lite köldmedie i maskinen och att det troligen är därför som den larmar för hetgas och det kan inte han åtgärda eftersom han inte har cert för att hantera gas. Här behövs en kyltekniker.
När jag ringer till firman för att få ny tid så påpekar jag även att tryckkärlet troligen är kasst eftersom den alltid tappar trycket (felkod 5246) när vattentempen sjunker. Jag fyller på och felkoden försvinner och systemet fungerar tills nästa gång tempen går ner. När den går så trycker den ut det vatten jag fyllt på i övertrycksventilen. Med andra ord, ingen läcka i värmekretsen.

Efter ytterligare en vecka med elpatron så kommer kylteknikern och börjar felsöka. Han finner då att den är helt tom på gas och gör en läcksökning. De tryckprovar hela anläggningen men hittar inte att där läcker i första skedet. När de är färdiga och ska plocka bort sina slangar så visar det sig att påfyllningsnippeln läcker som ett såll. De spänner den och konstaterar att det troligen är den som är boven i dramat. Eftersom de inte har en fungerande våg med sig så får de komma tillbaka dagen efter för att fylla systemet. (Snickaren har glömt hammaren hemma, typ...)

Som sagt, dagen efter kommer han och fyller systemet. De har även över natten lämnat systemet trycksatt och det höll i stort sett samma tryck dagen efter. Systemet är tätt... Gött tänker jag. De vacuumsuger och trycksätter med rätt uppvägd gas. Nu snurrar pumpen igång och de byter fokus på tryckkärlet som på Airbox sitter bakom hela innerdelen. Hmm... Ska de sätta ett externt eller montera ner hela anläggningen? De får återkomma säger de.

På natten så löser maskinen för hög hetgas igen... Detta upptäcker jag på morgonen dagen efter och går ner och kollar temperaturerna. Alla givare som inte är kopplade till värmekretsen visar typ samma som utetempen, runt 3 plusgrader förutom hetgastemperaturen som visar +46 grader. Hur är detta möjligt när pumpen stått still i närmare 6 timmar, tänker jag. Jag kvitterar larmet och pumpen går igång igen. Den tuffar sedan på med en hetgastemp strax under larmvärdet. (75-105 grader) Så länge den inte behöver jobba för hårt så fungerar den. Men jag noterar också att den drar sjukt mycket ström trots att den inte använder elpatron? Med andra ord, ett COP-värde på typ 2 istället för 3-5...

Efter några dagar så kommer reparatören igen och kan med hjälp av IVT:s specialister över telefon konstatera att de har satt dit fel givare. Inte ett nummer rätt på serienumret... De får då beställa rätt givare så det tar ytterligare en vecka innan den blir bytt.

I slutet av mars kommer de och byter givaren och nu sjunker strömförbrukningen markant och pumpen har åter igen en bra verkningsgrad.
Nu lägger vi fokus på tryckkärlet. Det ska vara beställt och tid kommer att bokas upp för detta.

Nu i veckan så sjunker tempen till under nollan och pumpen gasar på... Då löser den för hög hetgas igen. Detta har nu skett 2 nätter i rad. Jag kvitterar larmet och pumpen lunkar på. Eftersom den löser på nattetid så har ingen koll på temperaturer då men på morgonen när jag kollar så håller hetgas och kompressor typ samma temperatur.

Nu till min fundering... Kan det vara så att eftersom tryckkärlet är kasst så får den sämre flöde i värmekretsen?
Jag fyller ju på med vatten så den kommer upp till arbetstryck men kan det vara avsaknaden av ett fungerande tryckkärl som gör att den inte blir av med värmen den skapar?
Jag har också funderat på om det möjligen kan vara växelventilen som spökar och att den löser upp när den vill avfrosta?

När jag pratar med reparatören om detta så står de själva som frågetecken... Det lyser ju inte direkt kompetens över detta så kallade "IVT-center"...

Om här finns någon som är riktigt kunnig inom området så tar jag tacksamt emot tips eller råd på vad det kan tänkas va för att "guida" reparatören som själv verkar väldigt frågande...
Titel: SV: IVT AirX 130 - Strul och funderingar
Skrivet av: Ricke77 skrivet 10 april 2021, 18:23:51
Nu löser den för hög hetgas redan efter 2 minuter så vi kan nog glömma det där med flöde... Verkar väldigt långsökt... Är så trött på att köra elpatron nu... Den har inte fungerat normalt på snart 2 månader. Ska bli intressant hur lång tid detta kommer att ta. Skönt med garanti i allafall...
Titel: SV: IVT AirX 130 - Strul och funderingar
Skrivet av: Carl N skrivet 10 april 2021, 23:49:36
Det är snart dax att kräva att de byter ut den...
Titel: SV: IVT AirX 130 - Strul och funderingar
Skrivet av: Ricke77 skrivet 13 april 2021, 16:31:44
Nu har de installerat ett nytt rejält 18 liters tryckkärl så nu är det problemet löst.
Kylteknikern var här idag och läcksökte utedelen. Den var helt tom på gas. När han trycksatte den med kvävgas så såg han att trycket minskade sakta sakta... Han fann dock ingen läcka nere vid kompressor och kopplingar. När han kikade bak vid förångaren så hittade han dock en oljig vätska i hela dropplåten. Så nu ska hela förångaren bytas. Ytterligare 10 dagar med elpatron blir det nu då det var beställningstid på en sådan... Blir så trött...
Titel: SV: IVT AirX 130 - Strul och funderingar
Skrivet av: Ricke77 skrivet 13 april 2021, 16:34:15
Det är snart dax att kräva att de byter ut den...
Det var faktiskt på tal idag när de konstaterade att förångaren troligen läcker. Men IVT vill byta ut den och installera ett torkfilter som man tydligen måste göra när man varit på kylkretsen o kluddat...  ???
Titel: SV: IVT AirX 130 - Strul och funderingar
Skrivet av: Ricke77 skrivet 26 april 2021, 10:35:45
Då går vi in i vecka 10 utan en fullt fungerande värmepump... Frustrationen börjar växa nu...