Skrivet av: purjo__
« skrivet: 06 februari 2025, 15:28:55 »Flödet fullt öppet. Autobalanserande
Och det verkar funka bra eller?
Skrivet av: purjo__« skrivet: 06 februari 2025, 15:28:55 »Flödet fullt öppet. Autobalanserande Och det verkar funka bra eller? Skrivet av: Kullen21« skrivet: 06 februari 2025, 15:07:48 »Termostaten på golvvärmeshunten är bara en max-termostat som ska stoppa för hög temperatur på golven. Temperaturen får bli max 27 grader för inte skada parketten som kan börja resa sig upp. För att få lagom temperatur i golven är det flödet i golvshunten som ska ställas in rätt efter att man hittat rätt värmekurva till radiatorerna. Sedan märks det alltid lite grann när man t.ex. lagar mycket mat, ser på TV med massa boxar, har många gäster etc i ett modernt och mycket välisolerat hus. Okej flödet i shunten, det vågar jag inte pilla på. Den rörligare som gjorde gvsystemet när huset byggdes sa att allt skall vara fullt uppet. Köpte huset av de första ägarna i november Skrivet av: Kullen21« skrivet: 06 februari 2025, 14:59:22 »Flödet fullt öppet. Autobalanserande Skrivet av: purjo__« skrivet: 06 februari 2025, 12:40:42 »Jo jag har hört det. Men då blir det för varmt på nedervåningen, sänker jag då kurva blire för kallt på övervåning med radiatorerna. Då har man inte ställt in korrekt grundflöde i de olika slingorna och radiatorerna. Skrivet av: Josth« skrivet: 06 februari 2025, 11:17:15 »Termostaten på golvvärmeshunten är bara en max-termostat som ska stoppa för hög temperatur på golven. Temperaturen får bli max 27 grader för inte skada parketten som kan börja resa sig upp. För att få lagom temperatur i golven är det flödet i golvshunten som ska ställas in rätt efter att man hittat rätt värmekurva till radiatorerna. Sedan märks det alltid lite grann när man t.ex. lagar mycket mat, ser på TV med massa boxar, har många gäster etc i ett modernt och mycket välisolerat hus.
Skrivet av: Kullen21« skrivet: 06 februari 2025, 10:43:14 »Har man en värmepump med växelventil så bör man låta så många termostater som möjligt stå på max och inställningarna i värmepumpen och golvshunten styra värmen i huset. Tänk också på värmetrögheten med golvvärme. Om termostaterna stänger på kvällen kanske det är orsaken till att det blir svalare framåt morgonen. Jo jag har hört det. Men då blir det för varmt på nedervåningen, sänker jag då kurva blire för kallt på övervåning med radiatorerna. Men som du säger då kanske man skall sänka termostaten på shunten iof ![]() Skrivet av: Josth« skrivet: 06 februari 2025, 10:23:36 »Har man en värmepump med växelventil så bör man låta så många termostater som möjligt stå på max och inställningarna i värmepumpen och golvshunten styra värmen i huset. Tänk också på värmetrögheten med golvvärme. Om termostaterna stänger på kvällen kanske det är orsaken till att det blir svalare framåt morgonen.
Skrivet av: Kullen21« skrivet: 06 februari 2025, 10:10:33 »Bor i hus på två våningar, 146 m2 med golvärme på 1a plan och radiatorer på 2a plan.
NIBE F730 - avstängd innetempgivare, värmekurva 7, ger behaglig temp på övervåningen där radiatorerna sitter. Fullt öppna termostater Shunt till golvvärme, med termostat för begränsning av värmepump på framledning UPONOR SMARTRIX GOLVVÄRME Termostater inställda på 22.8 grader. Varje morgon har temp enligt termostat sjunkit till ca 21,8 grader. Har då också komfortinställning på 10 procent. Framemot eftermiddagen så börjar vi komma upp i 22,3 grader när vi kommer hem från jobbet. Mot kvällen med lite belysning tänt 2 vuxna och 1 barn har vi kommit upp i det inställda värdet på rummen. Hur kommer detta sig? Att värmen ikte orkar hålla sig på inställda temp? Har spaltventiler för tilluft. Konstigt nog är detta en hög temp ändå men känns kallt. |
|