Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Värmeslösaren
« skrivet: 30 september 2012, 09:23:45 »

Jo men Facit...  Det är knappast intressant för den svenska konsumenten om det är rätt eller fel att ha trefas i landet. Vi HAR trefas i landet, det är ett oomtvisligt faktum. Självklart förstår jag också att vi är en liten marknad men samtidigt är det alltför få konsumenter som i förväg förstår nackdelen med att skaffa en stor enfaspump, därför är det nonchalant. Jag skriver heller inte att det är fel med 16A-VP, jag bara hävdar att det är dumt. (Detta skulle jag kunna utveckla med att vi faktiskt hade problem med snedbelastning på vårt lokala elnät, något som de dock har fixat sedan ett par år tillbaka.)

Köra enfas 16A på 3x20 är absolut inte problemfritt. Det går i praktiken inte ha mer än "ett par lampor" kopplade på samma fas som pumpen. Och Claus har inte 3x20 utan måste säkra upp. För mig ökar elnätsavgiften med 1200 kr per år mellan 16 och 20A. Tack vare denna diskussionen funderar jag på att gå ner till 3x16 igen men eftersom jag inte har strömkännare så blir det lite kinkigt. Och så gillar jag att kunna starta vilken elförbrukare som helst närsomhelst utan att behöva fundera.  :)

Det finns trefaspumpar som har samma eller bättre besparing som Mitsun. Mitsun är säkert en bra VP men den är knappast unik på marknaden i detta avseendet. Så några besparingsargument för att välja en enfas-VP på 16A kan jag absolut inte hitta här. Personligen hade jag inte tvekat utan valt en pump som är tänkt från början för den svenska marknaden; om Mitsubishi inte orkar ta fram Sverige-anpassade pumpar så orkar jag inte anpassa mig till Mitsubishi.  ;)

/Marcus
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 29 september 2012, 22:22:30 »

Jag skulle ha skrivit mindre primär personfara, den sekundära ökar precis xxargs skriver
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 29 september 2012, 22:03:23 »

Mindre livsfarlig spänning.. - nja lägre spänning kräver system med lägre impedans och ger mycket högre kortslutningsströmmar och man får ökad risk för bränder istället.

sedan kan man hantera den högre spänningen med rätt utformade strategier och byggsätt med isolering och skydd samt jordfelsbrytare och i sverige med petskydd i tex vägguttag så att vanligt folk aldrig kommer åt en naken spänningssatt ledare utan avsevärd ansträngning innan.

i USA anstränger man inte ens att göra några förbättringar och där har man faktiskt 230 Volt också för höglastapparater som tex. AC och spisar då trafon på stolpen är oftast en 230V-trafo med mittjord och varje halva är då 115 Volt med referens mot jord som dras till olika vägg uttag - så fasledningen på två olika vägguttag på olika delar av huset ha 230 Volt i skillnad vilket kunde ställa till med en del när man tex började koppla ihop datorer med nätverk med ethernet etc. och isoleringsstartegin (dvs finns ingen)  är inte anpassad för mer än 110 Volt...
 
sedan är enfasmotorer på flera kW och startströmmar ett egen kapitel vilket gör att elsystemet måste ha ännu lägre impedans för att hantera det vilket dels kräver grövre kabel hela vägen för att det inte skall blinka i hela trakten när AC:n startar och följaktligen så blir kortslutningsströmmarna vid fel ännu större...

---

nej enfasdistrubitionen är knappast den smartaste sättet att distrubiera elenergi och att sätta småtrafos överallt, en på varje fastighet  istället för färre men större dito som försörjer en hel ort/kvarter gör att enfasdriften dras med större förluster med mer koppar och järnförluster per levererad KW i jämförelse med ort-trafo. Att köra med 3-fas är också energibesparande då kablarna nyttjas effektivare med mer överförd kW per mm^2 kabelarea vid samma förluster  än när man försöker med 1-fas eller om man skulle prova med 0/90-graders tvåfas (och 4 ledare)  - trefas-strategin är _väldigt_ smart genomtänkt i många avseenden.





Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 29 september 2012, 21:10:17 »

Det kanske beror på att det skulle bli betydligt DYRARE för konsumenten, mer arbete (tidsmässigt) för elektrikern vilket skulle ge elinstallatörerna mera pengar i fickan. Så jag vill påstå att du är lite fel ute när du skyller på "elektriker". Orsaken till att man på vissa håll i världen kör med större säkringar är att dom har lägre spänning (ca halva) och då är TVINGADE att öka säkringstorleken för att kunna plocka ut samma effekt. Att man har lägre spänning beror på att i "dåliga" nät och installationer, för då är det mindre farlig med lägre spänning. Några håller på att gå över till "vår" spänning men INGEN går över till lägre spänning och grövre kablar.
Skrivet av: Facit
« skrivet: 29 september 2012, 20:42:17 »

Jag håller inte med att det är nonchalant av tillverkarna.
Det är snarare vi i Sverige som är så "emot" gällande enfas och större säkringar pga att en elektriker inte orkar dra en ny kabel. Vad är egentligen problemet? Att detta skulle snedbelasta nätet är helt nonsens med tanke på vilka effekter man för över...
Kolla Globalt eller i Europa hur man använder el. Det är främst Tyskland och Sverige som vill ha trefas, resten kör i princip enfas. Som jag tidigare skrev så tittar de stora tillverkarna på den totala marknaden och då får man tyvärr bortprioritera vissa marknader. Att ta fram en trefas för lilla Sverige eller Tyskland (som dessutom har minst 3x25A inkommande i huset) är inte så intressant med tanke på marknads storlek.

Att köra en 16A enfas är inget fel! Har man 3x20A i huvudsäkring så funkar detta bra.
Ofta drar inte maskinen max A under någon längre tid. Det kan handla om slutet på en varmvatten laddning.

Jag tycker man bör fokusera på vad maskinen har för besparing istället. Det är ju faktiskt det man använder den till.

Facit
Skrivet av: Värmeslösaren
« skrivet: 28 september 2012, 20:47:02 »

Att det går att begränsa till 16A är ju bra men varför ha en enfaspump på 16A överhuvudtaget på den svenska marknaden?  Sc:,h  Claus får alltså koppla om hela elsystemet om han ska kunna ha denna pump. Sverige är en alltför liten marknad tydligen...

Hur funkar det ihop med innedelen som ska säkras med 3x16A? Den har väl strömkännare kan man anta, så det bör ju lösa sig.

VPCenter/Rickard får jättegärna utveckla den kryptiska kommentaren om Daikin ovan. Jag blir väldigt nyfiken eftersom inlägget kan uppfattas som negativt och då skadar det inte med lite kött på benen. De jag har pratat med är hur nöjda som helst med Daikin. Tittar man sedan på Energimyndighetens test så ger ju Daikin 50% mer effekt vid -15°C än Mitsun och med bättre verkningsgrad. Vid -7°C är skillnaden 25%, också med bättre verkningsgrad.

Missförstå mig rätt, jag har ingen av dem men har inte något emot någon av dem. Jag uppfattar dock det som nonchalant av tillverkarna när de försöker kränga produkter som inte anpassats till vår marknad. Lite som att Toyota skulle bestämma sig för att de inte ska ha vänsterstyrda bilar, det funkar ju med högerstyrt både i Japan, Storbritannien och Pakistan...  :)

/Marcus
Skrivet av: Facit
« skrivet: 28 september 2012, 14:01:15 »

Hej

Gällande Mitsubishi Electric W85 så har man en valmöjlighet att köra den på max 16A istället för 23A som den kan förbruka som mest.
Man ändrar ett par switchar i utedeln för att begränsa till 16A.

Det som händer är att man tappar lite max effekt vid +7grC från 11kW till ca 9kW, men behåller max effekterna vid kallare temperaturer
Vid +7grC behöver man oftast inte så mycket effekt ändå.

Facit
Skrivet av: VPCenter
« skrivet: 28 september 2012, 09:14:52 »

Montören ställer om utedelen till 16A.

Angående Daikin så finns det anledningar till att de byter modell program.

Viktigaste frågan... vad ska du värma?

//Rickard
Skrivet av: Värmeslösaren
« skrivet: 27 september 2012, 23:29:21 »

Precis, 1x25 är ju så dumt att Mitsubishi måste skämta med oss. Min 10kW, om jag begriper rätt, har motorskyddet ställt på 3x6A i pannan men satt ensam ska den säkras på 3x10. Säkrat 3x20 på inkommande, inga strömkännare, elpatronen är spärrad till max 6 kW (arbetar i steg om 1.5 kW). Aldrig en propp som gått trots att tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin och spis/ugn gått samtidigt som VPn.

Titta på Daikin istället om du ska ha inverter och inte vill säkra upp, de bör ha en motsvarande som är trefas. Synd bara att deras hemsida är det rörigaste som funnits på webben sedan 1995. Och att de byter modellprogram exakt just nu.

/Marcus
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 27 september 2012, 22:49:17 »

Motorvärmare 10A, torktumlare 10A, tvättmaskin 10A, diskmaskin 10A, kaffekokare 7A, micro 8A, platt TV 3A, skotork 10A, vattenkokare 10A mm mm. Det kan fungera men knappast optimalt med en trefasmaskin klarar man sig betydligt enklare. Bara anslutningsledningen till enfasaren kostar betydligt mer, det finns bara nackdelar med en så stor enfasmaskin i vanliga bostäder.
Jag skulle vara ytterst tveksam till att råda någon till en sådan, även om den var lite billigare i inköp.
Skrivet av: Kloge
« skrivet: 27 september 2012, 22:34:04 »

Nja då får man koppla om tvätt,disk,tork spis till de andra två faserna så klarar man sig med 25A.Men visst är det bättre med en trefasmaskin
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 27 september 2012, 22:15:31 »

Jag vill bestämt avråda från en enfasmaskin som vill ha 25 A. 25 A är den största säkringsstorlek som man normalt kan ha i "vanliga" hus. Vill man ha möjlighet till att tvätta och koka kaffe på samma gång som man gör värme måste man ha en huvudsäkring på 35 A (nästa storlek) det kostar både i betydligt fördyrad elanläggning, och dyra nätavgifter. Det är tveklöst "billigare" att använda en tefasmaskin även om den i inköp skulle kosta lite mer.
Skrivet av: Värmeslösaren
« skrivet: 27 september 2012, 22:06:55 »

Stämmer det verkligen att PUHZ-W85VHA2 ska säkras med 1x25A?

http://www.mitsubishivillavarme.se/Files.aspx?f_id=57306

I så fall har du helt andra problem än elpatronen! :o

Kan det vara så att Mitsubish har råkat lägga in en utländsk modell i svenska katalogen?

/Marcus
Skrivet av: Claus Holten
« skrivet: 27 september 2012, 17:11:39 »

Hej!
Jag fundera på att installera en Mitsubishi Electric PUHZ-W85VHA2 med inomhusdel Ecodan EHPT-20X YM9A. Kompressorn är varvstalsreglerad med en nominell effekt på ca 11 kW och innedelen har en elpatron på 9 kW. Jag har en 16 A huvudsäkring och det räcker tydligen inte!
Vad göra?
Är det möjligt att begränsa effekten på elpatronen?
Är det möjligt att installera effektvakt så att tillskottsvärmen går in bara om det finns tillräckligt med effekt?
...eller finns det experter i forumet som har andra förslag?
På förhand tack.
Claus

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!