Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Vad får får (hind, gnu, lamm eller kattunge):
Vilken landskod har Sverige (2 stora bokstäver):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Carl N
« skrivet: 17 september 2023, 22:15:09 »

Meningen med kondensisolering är att det inte ska droppa alls.
Hela inlägget andas usel installation, man glömmer inte plastkärlet eller att isolera alla köldbärardetaljer ordentligt.
Påfyllnadskoppel ska isoleras, antingen med den medföljande cellplastisoleringen eller med många lager armaflextejp.

Mitt tips är att kontakta IVT igen, påpeka att nuvarande serviceombud inte klarar av sitt jobb och att ni vill ha nån annan som kommer och fixar alla fel.
Garantin gäller ju även om pumpen överlåtits, dock är det just nu den 6-åriga försäkringsgarantin.
Du ska kunna kräva av IVT att de utsedda serviceombuden kan sina saker och det är ganska uppenbart att nuvarande lämnar en del övrigt att önska.
Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 17 september 2023, 16:14:56 »

Eftersom du  tydligen många minusgrader på utgående KB och det luktar sprit. Så ska du kolla upp klämringskopplingarna som sitter på KB-röret i VP. Sitter några stycken, följ röret och se hur det ser ut. Dom har en förmåga att frysa sönder, det blir kondens i muttern som ska klämma ringen för att täta. Sen det med kondens på rören, så ska det vara isolering av armaflextyp och alla skarvar ska limmas ihop, så ingen luft kan komma in. Det är lite pyssligt att få det tätt men går. Stänger du av VP och har luckan öppen så brukar kondensen försvinna, torka av ordentligt och sen kan du kolla efter läcka med hushållsppare eller toapapper, det syns direkt om det finns väta. Kanske torka av flera gånger först.
Skrivet av: gräsand
« skrivet: 17 september 2023, 15:50:19 »

Hej!

Vi har en IVT Geo 512 som tidigare husägaren lät installera i maj 2021. Vi tog över huset i januari 2022 och problemen med värmepumpen startade i princip omgående. En lång rad med olika larmkoder har lösts ut hittills och servicetekniker från Enwell (som installerade pumpen) har varit här 8 gånger på 1,5 år. De har bytt lite givare och kontaktdon, kablar, kopplingar och packningar. Säkert mer saker som jag inte minns just nu. Vid senaste felet löste ingen larmkod ut men det luktade sprit vid pumpen. Jag ringde och de konstaterade att en koppling läckte brinevätska. Jag ställde också lite frågor kring installationen då delar av köldbärarrören var oisolerade att det bildades stora isbitar. Vid installationen lämndes gamla "påfyllnadskopplet" på köldbäraren kvar, trots att detta inte fyller någon funktion då detta tydligen finns i själva pumpen på den modell vi har. Problemet är bara att även den var oisolerad så det hängde en stor iskaka där i våras. När jag ställde frågorna kom de ut från Enwell och la på några varv isoleringstejp lite här och var. Har även efter det haft rätt stora kondensproblem, men kanske är något att räkna med när det finns köldbärarrör? De satte också upp ett transparent plastkärl för köldbäraren. Detta var inget jag hade påtalat, men de sa att det ska vara så. Frågade varför det inte gjordes när pumpen installerades, men fick till svar att det "måste ha missats".

Nu till mitt mer akuta problem. Gick ned i källaren igår. Kände en unken lukt runt värmepumpen som jag inte känt tidigare. Skruvade därför av täckplåten för att kolla. Möttes av en härsken lukt (lite som vinäger) i kombination med välbekant spritlukt. I själva pumpen, på "bottenplattan", är det rostigt och som en gegga som luktar riktigt illa. Se bilderna. Misstänker att pumpen stått och smygläckt brine, men eftersom den inte larmat har jag inte märkt något förrän nu. Den har fungerat bra sen senast Enwell var här. Å andra sidan har den ju bara värmt varmvatten sen i april/maj ungefär.

Vet inte hur vi ska ta det här vidare. Vi vill ju bara ha en pump som fungerar. Enwell verkar inte kunna lösa problemen, utan nya problem bara kommer upp löpande. IVT vill inte veta av oss utan hänvisar till serviceombudet som alltså är Enwell. Vi kan inte använda oss av konsumentköplagen då det är tidigare ägare som ingått avtalet om köp av värmepumpen med Enwell. Garanti finns ju kvar i ett gäng år till, men vad händer efter 6 år när garantin löper ut? Jag kan inte så mycket om värmepumpar, men magkänslan säger att den här pumpen inte mår särskilt bra. Speciellt inte nu när det är rost inne i pumpen. Kontaktdon, kablage osv lär ju knappast mår bra i en miljö där infästning rostar? Eller är jag överdrivet nojig? Vi känner oss halvt uppgivna och är väldigt tacksamma för alla rekommendationer och tips på hur vi kan göra. Så... TACK på förhand.


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!