Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 29 maj 2020, 16:36:46 »

Det är inga problem med frekvensomriktare för trefas dom har funnits i många många år inom industrin. "Problemet" är väl att dom kostar en slant och tar lite plats samt att dom har en begränsad livslängd som all elektronik har.
Skrivet av: Lexus
« skrivet: 29 maj 2020, 15:34:56 »


Jag gissar att det är betydligt mindre komplicerat att tillverka en frekvensomriktare till en enfasare, i jämförelse med en trefasare.
Skrivet av: DonPablo
« skrivet: 29 maj 2020, 13:45:44 »

invertertekniken borde egentligen vara bättre än vad man sett hittills, i alla fall på vissa pumpa, med tanke på hur länge det funnits på bland annat luft/luft sidan
Skrivet av: Lexus
« skrivet: 29 maj 2020, 12:22:04 »


Företaget jag tidigare jobbade, bytte en värmepump som hade gått 14 år. När jag såg villans förutsättningar att distribuera värmepumpens effekt, antog jag att det var start/stopp som tagit livet av ynglingen från Markaryd.  ;)

Skapade en kalkyl för den nya installationen som innehåll en 500 liters arbetstank och en extern tryckstyrd cirkulationspump, med en uppskattad livslängd på 22 år. Den nya installationen blev då 2 000 kr billigare per år d.v.s. billigare LCC. (Life Cycle Cost)

Är det en två-rörsansluten volymtank som installeras, så kan den vara mindre med samma resultat. Dessutom kommer det inte till någon kostnad för externs cirkpump. Dock får den en begränsad funktion i jämförelse med en fyr-rörsansluten arbetstank.
Skrivet av: Håkke
« skrivet: 29 maj 2020, 11:29:04 »

Jag har för stor värmepump, vågade inte gå ner från 10kW fast kondensering till 7 kW flytande, det blev 9kW vid bytet för mer än 10 år sedan. Tack och lov satsade jag då även på en volymtank på 120 l.  Som mest har jag loggat 19 starter på ett dygn.

Man brukar väl säga att en korrekt dimensionerad vp (on/off)  skall gå 3-4000 timmar  per år, min snittar strax under 2000 timmar per år.


Den gamla värmepumpen kunde ibland starta uppemot 100gånger på ett dygn (4-5 ggr/timme), den höll ändå i 15år.

Jag kommer aldrig köpa en inverterpump, det funkar ju så bra med on/off så jag är nöjd med det.
Skrivet av: Lexus
« skrivet: 28 maj 2020, 11:52:13 »


Det behöver ju inte vara husets norrsida.

Norrsidan på ett träd som är runt kanske inte är så bra, om man inte fixar solskydd typ fågelholk utan framsida och golv.
 
Magnetitfilter är nästan ett måste numera, då de energisnåla cirkpumparna inte mår så bra av rostvattnet. En fördel även för växlingsventilen.
Skrivet av: Lifeabuser
« skrivet: 28 maj 2020, 11:14:15 »

Nu har vi fått in den fjärde offerten som då blev på en Nibe S1255-16. Har lagt in den informationen och några ytterligare tankar i trådens första inlägg.

Alla pumpar behöver väl en utomhusgivare? Ska den alltid monteras på norrsidan eller finns det olika skolor för det?
Vi kommer ha väldigt långt från pannrummet till norrsidan. Finns det något bra tips på hur vi kan dra kabeln för givaren eller är det någon pump som kommer med trådlös utomhusgivare? Jag har inte lyckats hitta den informationen.

Thermia pratade om att de har ett magnetfilter på returen för att fånga upp ev. avlagringar från radiatorerna och värmesystemet i allmänhet. Vet ni om de andra tillverkarna också har det. Om inte bör det väl vara en bra investering?
Skrivet av: Lifeabuser
« skrivet: 26 maj 2020, 18:26:38 »

Åter igen, tack för svaren.
Jag ska läsa och försöka förstå så får jag återkomma med fler ev. frågor.

Mvh
Erik
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 26 maj 2020, 08:03:26 »

Håller med Lexus i allt han skriver, men måste ändå säga att jag inte noterat något negativt med det varierande flöde som min egen värmepump säkert har beroende på aktuell uteffekt.
Troligen justeras hastigheten inte helt i proportion till uteffekten, utan man tar rätt stor hänsyn till det flöde som värmesystemet kräver för att fungera.
Oavsett detta så säkerställer en extern cirkpump korrekt flöde eller tryck över värmesystemet på ett bättre sätt i de allra flesta fall.

För att komplicera det ytterligare kan man väl säga att en extern cirkpump som är inställt på fast flöde som motsvarar det grundflöde som radiator/golvvärmen skall ha, kräver att man kör termostatlöst, annars kommer ju flödet att söka sig andra vägar när en eller flera termostater stänger p.g.a. övertemp - flödet blir då för högt i andra delar av värmesystemet.

Har man termostater aktiva så bör man därför sätta in en tryckstyrd cirkpump som ser till att trycket över radiatorer och golvvärme är konstant och ger önskat flöde över varje del av systemet oavsett hur många termostater som stängt.

Jag skulle vilja påstå att man bör köpa en cirkpump som man, om man vill, kan köra i tryckstyrt läge.
Skrivet av: Lexus
« skrivet: 25 maj 2020, 18:57:45 »


Okej, men det påståendet gäller både golvvärme och radiatorer.

En on/off som hare en arbetstank, har också en extern cirkulationspump som ger ett fast flöde eller ett tryckstyrt flöde.  En inverterpump utan tank och extern cirkulationspump, har oftast ett deltaT-styrt flöde d.v.s. deltaT beroende på vilken effekt kondensorn avger.

Exempel: Värmepumpen är inställd för deltaT 7° och kondensorn lämnar 7 kW vilket ger ett flöde till värmekretsen på 0,24 l/s. I ditt fall med 39 000 kWh värmebehov, bör ha en effekt på 14,3 kW de kallaste dagarna. Klarar värmekretsen att flöda värmepumpens inställda deltaT 7° så är flödet 0,49 l/s. Är din värmekrets designad för självcirkulation, så är det nog inga problem att svälja ett flöde på 0,49 l/s, men är det ett 80/60-system kan det börja väsnas i rör och ventiler. Med 80/60-system kan det också vara ett problem att få ut 14,3 kW vid 55°-60° som är värmepumpens kanske högsta vettiga arbetstemperatur.

Med 5 kW effekt blir kanske flödet till värmekretsen så lågt att alla radiatorer/golvslingor inte får något flöde, vilket heller inte är så bra.

Det finns säkert en högsta/lägsta-inställning på cirkulationspumpen, så problemet kanske inte är ett problem....med det är absolut inte bra.

Bosch/IVT:s frekvensstyrda pumpar kan välja att köra deltaT eller tryckstyrt flöde.
Skrivet av: Lifeabuser
« skrivet: 25 maj 2020, 18:28:58 »

Hmm....jag förstår heller inte, vad jag skrivit som får dig att tro inverter passar till golvvärme.  dontknow

Haha, okej.
Du skrev:


Radiatorerna behöver ett fast/tryckstyrt flöde. Många inverterpumpar har deltaT-styrt flöde över kondensorn, som när det skickas direkt ut mot radiatorerna inte blir optimalt för värmeavgivningen.


Du får gärna utveckla stycket ovan. Menar du att ett system med en acktank har ett bättre kontroll på flödet än en pump med inverterstyrning? Hur skiljer det sig då mot en on/off-pump utan extra acktank?
Om jag helt missförstått får du gärna rätta mig 😊
Skrivet av: Lexus
« skrivet: 25 maj 2020, 18:03:22 »


Hmm....jag förstår heller inte, vad jag skrivit som får dig att tro inverter passar till golvvärme.  dontknow
Skrivet av: Lifeabuser
« skrivet: 25 maj 2020, 17:57:13 »

Absolut inte. En felaktig tolkning av det jag skrivit. I ditt första inlägg skrev du "Allt värms med äldre radiatorer.", varför jag spann vidare med "radiatorer".

Vill du utveckla så jag förstår?
Jag uppskattar verkligen att ni tar er tid att svara!
Skrivet av: Lexus
« skrivet: 25 maj 2020, 17:52:22 »


Så du menar att inverterpumpar passar bättre mot golvvärme och on/off med acktank passar bättre mot radiatorer?


Absolut inte. En felaktig tolkning av det jag skrivit. I ditt första inlägg skrev du "Allt värms med äldre radiatorer.", varför jag spann vidare med "radiatorer".
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 25 maj 2020, 15:23:52 »

Nu satte jag inte in någon värmemätare när jag installerade min 1255-12 kW men jag är inte direkt imponerad över COP, visst är den bättre, det ser jag på temp på inkommande KB är lägre, men det är inte så stor skillnad som jag förväntade mig.
Skulle inte förvåna mig om on/off med tank, dimensionerad så exakt som möjligt för husets toppeffektbehov skulle visa sig vara både mer hållbart och ge bättre COP.
Har man plats för tanken, och det inte blir nämnvärt dyrare så tror jag att du får en bättre fungerande anläggning om du väljer on/off med tank.
När det gäller storleken så är det bättre ju större, men som vanligt en avvägning med utrymme och kostnader.
Tank typ UKV 200 eller 300 kanske?
Skrivet av: Lifeabuser
« skrivet: 25 maj 2020, 15:12:59 »

Tack för alla svar hittills. Jag märker att jag verkligen är novis, även om jag tycker att jag läst på mycket.

Helt sant att teknikstrul och inverter kanske inte går ihop. Jag tänkte att färre prylar i pannrummet var bra men inte på pumpens uppbyggnad i sig.
Jag får nog återkoppla till alla leverantörer och be om offert även på pump+tank och se om det går att klämma in i pannrummet.
Hur stor tank behövs i såna fall?

Vi har stabil elförsörjning här. Vattenkraft är bra  8)

Jag tänkte att en on/off med tank ger den bästa komforten samt har den bästa LCC (Life Cycle Cost), men jag vet inte...det kanske är invertrarna som är mest ekonomiska. Vi vet mera om 20 år.

För inverter kan en 16 kW med ett borrhål på 300 meter borrdjup vara ett bra alternativ. Det är varmare på 300 meter än på 150, samt att det kan vara svårt att få balans mellan borrorna när flödet är deltaT-styrt.

En inverter har den bästa verkningsgraden nära mitten av effekttabellen d.v.s. för en 16 kW jobbar den bäst mellan effekterna 8-12 kW som i sin tur fixar dina energibehov mellan -6° till -19°.

Radiatorerna behöver ett fast/tryckstyrt flöde. Många inverterpumpar har deltaT-styrt flöde över kondensorn, som när det skickas direkt ut mot radiatorerna inte blir optimalt för värmeavgivningen.


Så du menar att inverterpumpar passar bättre mot golvvärme och on/off med acktank passar bättre mot radiatorer?

De som räknat på 12kW pump har i energiberäkningen med 99% täckning av energibehovet. Innebär det att pumparna då kommer jobba delvis i ineffektivt?
Skrivet av: Lexus
« skrivet: 25 maj 2020, 12:50:18 »



Jag skulle väja två hål a 150 m . Jag tänker att  en för stor inverterpump  mot borrhål kan ta ut så mycket ur borrhålet att frysning kan bli ett problem särskilt om markförhållanderna är sådana att  ett långt foderör behövs.


En inverterpump påstås vara lite snällare med berget, samt att de flesta värmepumpar har ett skydd mot frysning i borran d.v.s. den tillåst inte varva upp (inverter) alternativt stannar (on/off) när inkommande köldbärare blir för kall.

Finns det två borrhål och risk för frysning i borran, så är det extra viktigt att det finns balans mellan energiuttaget i varje borra. Två borrhål med aktivt borrdjup på vardera 150 meter, har sämre värmeledning vid en specifik temperatur på köldbäraren, i jämförelse med en borra med 300 meter aktivt borrdjup och samma temperatur på köldbäraren. Man kan anta att 300 meters borran lämnar samma mängd energi vid en köldbärartemperatur som är runt 1° varmare.

Hoppas Roland kan kliva in och redogöra verkligheten om detta.

Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 25 maj 2020, 11:53:34 »

Inverter, usch hittills bara dåliga erfarenheter, men har bara sett nibes
Skrivet av: 944_Driver
« skrivet: 25 maj 2020, 11:27:04 »

Många m2 utan isolering uppe i landet. Du behöver en rejäl pump.
En tank att jobba mot kan också vara bra om du i framtiden ska utöka med golvvärme och den kanske ska vara igång på sommaren när annan värme är av.

Hur är elnätet där du bor? Invertermaskinerna är nog lite känsligare för åska och dåligt nät så det är något att beakta.

// Magnus
Skrivet av: Hastings
« skrivet: 25 maj 2020, 10:15:49 »

Jag kan inte uttala mig tvärsäker då jag varken är installatör eller har ägt en inverter:  Du skriver att du vill slippa problem och inte vill ha lull-lull, är inte en inverter fortfarande lite av lull -lull med okänd hållbarhet?
 
Jag har varit medlem här i många år och läser här på forumet  om de ofta svårlösliga problem som invertertekniken ger när det blir fel så kan man tycka att  den inte är stabil nog ännu.

Synd att ditt planerade pannrum sätter gränserna annars så  verkar det lättare att dimensionera en en On-off pump mot acktank.  En för liten går hela tiden och använder elspets ( en något billigare investering  byts mot något ökande driftskostnad).  En för stor står i perioder.

Du får ochså möjligheten att koppla in andra värmekällor på ett enkelt sätt.

Jag skulle väja två hål a 150 m . Jag tänker att  en för stor inverterpump  mot borrhål kan ta ut så mycket ur borrhålet att frysning kan bli ett problem särskilt om markförhållanderna är sådana att  ett långt foderör behövs . Den här uppsatsen berör frysningar men pekar inte ut inverterpumpar per se.

http://ltu.diva-portal.org/smash/get/diva2:1026570/FULLTEXT01.pdf

En on-off pump stannar och berget som är trögt hinner återhämta sig.

That's just me....
Skrivet av: Lexus
« skrivet: 25 maj 2020, 10:07:01 »


Okej, det är här jag kanske gör en tankevurpa, men det var också därför jag ställde frågan.
1. De flesta tillverkare går över mer och mer till inverterstyrning. Det verkar nästan vara ett paradigmskifte och då brukar det betyda att det finns fler fördelar med den nya tekniken.
2. Med inverterstyrning slipper man blinkandet i lampor som kan upplevas jobbigt.
3. En rätt anpassad maskin bör få bättre COP än en on/off och därmed högre energibesparing.
4. Rummet jag har där pumpen ska stå är ganska litet och det skulle bli trångt med en ack-tank (ny information för er). Jag inbillar mig att en on/off-pump behöver en ack för att fungera optimalt och minimera antalet starter.

Jag tänkte att en on/off med tank ger den bästa komforten samt har den bästa LCC (Life Cycle Cost), men jag vet inte...det kanske är invertrarna som är mest ekonomiska. Vi vet mera om 20 år.

För inverter kan en 16 kW med ett borrhål på 300 meter borrdjup vara ett bra alternativ. Det är varmare på 300 meter än på 150, samt att det kan vara svårt att få balans mellan borrorna när flödet är deltaT-styrt.

En inverter har den bästa verkningsgraden nära mitten av effekttabellen d.v.s. för en 16 kW jobbar den bäst mellan effekterna 8-12 kW som i sin tur fixar dina energibehov mellan -6° till -19°.

Radiatorerna behöver ett fast/tryckstyrt flöde. Många inverterpumpar har deltaT-styrt flöde över kondensorn, som när det skickas direkt ut mot radiatorerna inte blir optimalt för värmeavgivningen.

Skrivet av: Josth
« skrivet: 25 maj 2020, 09:57:34 »

Om lamporna blinkar i huset när man kopplar in en stor last så är elnätet dåligt där man bor. Värmepumpar med lite större kompressor har mjukstartrelä om det är on/off-modell för att undvika en hög startström.
Skrivet av: Lifeabuser
« skrivet: 25 maj 2020, 06:42:47 »

Hur tänker du när du säger att det är det mest optimala. Jag tänker på att det finns en hel del teknik som kan krångla, och prisskillnaden för inköp är påtaglig i jämförelse med en on/offpump.

Vad är det som får dig att vilja välja inverter?  Sc:,h

Okej, det är här jag kanske gör en tankevurpa, men det var också därför jag ställde frågan.
1. De flesta tillverkare går över mer och mer till inverterstyrning. Det verkar nästan vara ett paradigmskifte och då brukar det betyda att det finns fler fördelar med den nya tekniken.
2. Med inverterstyrning slipper man blinkandet i lampor som kan upplevas jobbigt.
3. En rätt anpassad maskin bör få bättre COP än en on/off och därmed högre energibesparing.
4. Rummet jag har där pumpen ska stå är ganska litet och det skulle bli trångt med en ack-tank (ny information för er). Jag inbillar mig att en on/off-pump behöver en ack för att fungera optimalt och minimera antalet starter.
Skrivet av: Lexus
« skrivet: 24 maj 2020, 23:26:10 »


Jag tycker att inverterteknik känns som det mest optimala


Hur tänker du när du säger att det är det mest optimala. Jag tänker på att det finns en hel del teknik som kan krångla, och prisskillnaden för inköp är påtaglig i jämförelse med en on/offpump.

Vad är det som får dig att vilja välja inverter?  Sc:,h
Skrivet av: DonPablo
« skrivet: 24 maj 2020, 21:48:25 »

onödigt många start och stopp
Skrivet av: Lifeabuser
« skrivet: 24 maj 2020, 20:50:59 »

Hej!

Jag har försökt läsa mig till kunskapen men går lite bet. Så nu frågar jag er alla gurus om vad ni tror/tycker/tänker.

Bakgrund:
Jag och min fru har köpt ett hus som gissningsvis är byggt någon gång mellan 1870-1910 strax utanför Umeå. Det är på ca 215 kvm boa, ca 15 kvm kallvind/kattvind och står på en torpargrund. Timmerstomme utan någon tilläggsisolering och 3-glasfönster. Allt värms med äldre radiatorer. I framtiden kanske det tillkommer golvvärme i några rum men vi bortser från det nu.
Uppvärmningen idag består av en kombipanna som endast körts med elpatron i många år.
Energideklarationen för senaste året visar 39000 kWh uppvärmning och 3300 kWh för varmvatten med 3 vuxna personer i hushållet.
I dagsläget finns inga planer på att bygga ut eller värma någon annan byggnad. Däremot kan det bli upp till 4 vuxna och 2 barn som bor i hushållet under några år.

Leverantörer:
Vi har begärt in offerter på bergvärme från 4 leverantörer.

Vi är inte i behov av senaste tekniken (wifi, appar o dyl) men vi vill, precis som alla andra, ha det energieffektivt och problemfritt. Jag tycker att inverterteknik känns som det mest optimala och har därför endast begärt in offerter på såna men tar gärna emot era åsikter om det.

Två av företagen har räknat på att vi behöver en 12kW pump och ca 240 m aktivt borrhål.
Två andra företag tycker att vi borde borra 300 m fördelat på två hål och ha en 16 kW pump. Vi betalar hellre lite extra för djupare borrhål så vi slipper problem i framtiden, men vill inte betala för något vi inte kommer använda heller. Jag tänker inte diskutera priser utan är främst intresserad av funktion.

De olika pumparna vi fått offert på, i bokstavsordning:
1. cTc GSi 16
2. IVT Geo 512c
3. Nibe S1255-16
4. Thermia Atlas 12

Nu till mina frågor:
1. Finns det några nackdelar med att ha en för stor pump med inverterstyrning?
2. Finns det några fördelar med att ha en för stor pump med inverterstyrning?
3. Thermia Atlas sticker ut med mängden varmvatten den uppges kunna producera - 488 liter - tack vare hetgasväxlare. Är det siffror att lita på?
4. Är det bättre att ha en pump som nästan klarar hela energibehovet och "toppa upp" med elpatron eller är det bara dumt att inte ha tillräckligt stor maskin? (kopplat till fråga 1 och 2 men vill gärna veta)
5. Finns det några generella risker med att borra ett väldigt djupt hål (250 m) jämfört med att borra två grundare?
6. Finns det några nackdelar med att ha två hål bortsett från kostnaden?
7. Flera av maskinerna är väldigt nya och därför finns det väldigt lite information från verkligheten. Är det något speciellt att tänka på?
8. Hur viktigt är det att leverantören är certifierad återförsäljare av pumpen och vad kan vi få för problem med att köpa från en icke certifierad leverantör?
9. Är det någon av offererade pumper som det varit ovanligt många problem med?
10. Om det är nån av er som är duktig på att räkna och orkar göra det får ni gärna göra en generell beräkning på vad energibehovet för huset bör vara.

Stort tack på förhand. Det är en djungel och svårt att värdera all information när det är något jag aldrig hållit på med förut.

Edit*
Har nu fått in offerten från det fjärde bolaget och de förordar också en 16kW pump med 300 m borra fördelat på 2 hål, precis som CTC.
Jag har försökt gå tillbaka och läsa igenom alla förutsättningar, eneriberäkningar mm för att kunna urskilja något men det är svårt.
De olika beräkningarna varierar mellan 12,5-16,7 kW i effektbehov. Tre av företagen har en beräkning på kring 47000 kWh (enligt energideklaration) men ett företag har räknat på 37000 kWh (Thermia). Då blir det lite rimligare att den skiljer men frågan då är hur IVT kan räkna hem en 12 kW pump på 47000 kWh när både CTC och Nibe föreslår 16 kW?

Jag har begärt ut priser från de olika företagen för 300 m borra fördelat på 2 hål för att på något sätt kunna särskilja offerterna men alla ligger väldigt nära varandra, förutom ett företag som aktivt gett oss en del rabatter (tänker inte berätta vilket).

Vilka garantier kan vi förvänta oss på installationen förutom vad tillverkaren lämnar på pump och kompressor?

Åter igen: Tack för ert engagemang!



Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!