Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Janne El-Energi
« skrivet: 03 juli 2005, 15:57:00 »

anbj

Här i forumet tackar jag dig för den utförliga beskrivningen och historiken på köldmedel. Det är verkligen en tillgång i forumet att vi har fått dig här att delge synpunkter och kunskap i forumet.


Ett litet men

Detta och det tidigare inlägget från dig vill jag flytta dit där vi har ordlista och allmän kunskaparkiv i forumet sen detta är gjort vill jag vi skall ha länk dit via denna tråd. Detta bla för att här startade denna tråden en annan inriktning och vi kan ju fortsätta med den inriktningen.

Citera
Till andra som har kommentar om detta vill jag säga att jag har själv gjort liknande brytning och därmed fått annan inriktning på en tråd. Men det försöker jag undvika för överskådligheten.

Har du mer kompressor teknik kunskap du vill delge oss bifoga det gärna under tråden som finns där.
Skrivet av: KOB (anbj)
« skrivet: 03 juli 2005, 14:24:44 »

Citera
Det med att propan i vp gör den mer känslig för haveri är då troligen en myt som detta forum bör ta död på.
Så alla var ej rädda för att köpa en frånluft VP med propan se istället det som framtidens melodi vid detta val och miljömedvetenhet skall man stötta.

Så sant så sant Janne.

Lite Historik.

Användandet av propan och CO2 som köldmedium är gammalt. De användes innan Freon introducerades på 1930 talet.
Det handlade då inte så mycket om små nätta enheter avsedda för hushållen. Med dåtida teknik blev maskinerna stora och dessutom pyste de och läckte ständigt köldmedium. Särskilt svårt var det med dåtida teknik att tämja CO2, eftersom kompressorn i det fallet måste klara tryck upp till 100 bar. Sådana tryck höjer ingen i dag på ögonbrynen för, de kan enkelt hanteras med dagens teknik.

När freonerna kom betraktades de som lösningen på alla problem. Trycken var hanterliga, det spelade ingen roll att det pyste och läckte. Man ansåg gasen ogiftig och fullständigt ofarlig ur alla aspekter, den kunde utan vidare släppas rätt ut i luften. Med denna meritlista slog freonerna snabbt ut alla alternativ. Gasen hittade i rask takt nya marknader. Man jäste isolering, man drev sprayburkar och man använde t.o.m den kondeserade gasen som skölj och tvättvätska helt öppet i luften.

I början av 1980 talet började larmrapporter komma. Freonerna visade sig vara riktigt miljövidriga. Det finns inga alternativ skrek kylbranscherna världen runt. Lugn lugn sa kemijättarna och klappade kylbranscherna på axeln. Sitt bara still i båten så fixar vi det här. Vi kan blanda till vilken soppa ni vill, fast det kostar. Men följer ni bara lojalt det koncept vi erbjuder, så får ni tillgång till ett paket som eliminerar konkurrens. Om vi hjälps åt kan vi se till att regelverk byggs upp som reglerar tillgången. Om så få utvalda som möjligt har tillgång till mediet, så minskar konkurrensen i branschen.

Så föddes den nya generationen av syntetiska (HFC) köldmedier. De introducerades i början av 90-talet. Dessa är inte ozonförstörande, men är mycket kraftfulla växthusgaser. Växthuseffekten mäts i koldioxidekvivalenter. Exempelvis ger 1 kg av köldmediet R134a en växthuspåverkan som är lika med 1,3 ton koldioxid. Det ger i växthuseffekt (Global Warming Potential) GWP 1300. Som jämförelse kan nämnas att propan har ungefär GWP 3. Genom att låtsas som att inga alternativ fanns, kunde man bygga upp ett system omgärdat med regler som kraftigt begränsade tillgången. Även krav på återvinning, finns med i regelverket.

Till kemijättarnas förtret har nu inte alla aktörer varit lojala mot dem. De gamla miljövänliga och opatenterbara alternativen har plockats fram. Tillsammans med dagens teknik kan de användas framgångsrikt.

Den riktigt stora vinnaren kommer att bli CO2-tekniken. Den har GWP 1. Köldmediet är billigt, finns i övermått, är ogiftigt, obrännbart och behöver inte återvinnas. Kylteknikern kan t.o.m. ha en cigarrett dinglande i mungipan medan han släpper ut gasen. Ser med spänning fram emot hur långlivade den första generationens maskiner i modärn tid, kommer att bli.

En sak får vi alla vara klara över. De som inte går kemijättarnas ärenden, arbetar i motvind. Vi får alltså ha en beredskap mot snedvriden information, eftersom det finns aktörer som har intresse av att misskreditera de naturliga köldmedievarianterna för att samtidigt höja upp de syntetiska.

/Knut.
Skrivet av: Janne El-Energi
« skrivet: 02 juli 2005, 18:30:48 »

Det betyder då att NIbe som har propan i alla sina frånluft Vp väljer det miljövänliga köldmedel istället för de andra leverantörerna som kör med mer traditionella köldmedel.


Det med att propan i vp kör den mer känslig för haveri är då troligen en myt som detta forum bör ta död på.
Så alla var ej rädda för att köpa en frånluft VP med propan se istället det som framtidens melodi vid detta val och miljömedvetenhet skall man stötta.
Skrivet av: KOB (anbj)
« skrivet: 02 juli 2005, 15:54:31 »

Citera
Om ej propan är så bra varför har Nibe det i alla sina frånluftvärmepumpar. 

Propan är ett utomordentligt bra köldmedium. Till nästan alla delar bättre än de syntetiska köldmedierna. Såväl tekniskt som miljömässigt. Propan är liksom butan och etan, naturliga köldmedier och brukar kallas HC-medier (HydroCarbon). De kan inte patenteras och är därför avsevärt billigare än de patenterbara syntetiska köldmedierna. De är dessutom miljömässigt neutrala. Bidrar inte till växthuseffekten och är ej ozonförstörande.

HC-medierna är bra mycket snällare mot både kompressor och andra komponenter. I de fall där kompressorhaverier är överrepresenterade i samband med HC, beror det nog på annat än köldmediet. Kan t.ex. bero på att konstruktörerna har överintecknat fördelarna med HC för att spara pengar. Satsat på billigare kompressorer och/eller snålat på annat sätt i konstruktionen.

Kemijättarna som tillverkar de patenterade köldmedierna, är av naturliga skäl inte särskilt förtjusta i att deras luckrativa marknad är på väg att tas över av icke patenterbara köldmedier. De har därför gjort allt vad de kunnat för att motarbeta att marknaderna svänger över till sådana köldmedier.

/Knut.
Skrivet av: Digital
« skrivet: 27 juni 2005, 16:26:44 »

Har de propan som köldmedium?

Jag får för mig att värmepumpar med propan har kompressorer vars livslängd inte håller måttet, finns det nån som har några synpunkter på det?

Om ej propan är så bra varför har Nibe det i alla sina frånluftvärmepumpar. Digital kanske vet?


IVT  och Comfortzon har Köldmedium R134a

Ska inte säga att detta är sant men en liten känsla av att de tillverkare som inte använder propan gav upp för tidigt..Ny olja och motorvärmare på kompressorn gör susen..
Skrivet av: utopiazz
« skrivet: 23 juni 2005, 00:20:18 »

Det kan nog vara så att man bytte till propan innan kompressorerna var anpassade för detta.

/Johan
Skrivet av: Janne El-Energi
« skrivet: 22 juni 2005, 20:54:13 »

Har de propan som köldmedium?

Jag får för mig att värmepumpar med propan har kompressorer vars livslängd inte håller måttet, finns det nån som har några synpunkter på det?

Om ej propan är så bra varför har Nibe det i alla sina frånluftvärmepumpar. Digital kanske vet?


IVT  och Comfortzon har Köldmedium R134a
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 21 juni 2005, 08:56:24 »

Om man googlar på IVT 480 verkar det som maskiner byggda före 2000 hade kompressorproblem. Det verkar vara en maskin de "ärvde" när de köpte Elektro Standard. Det finns en ES 480, som jag misstänker är samma maskin.

Se:
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=701&a=115830
Skrivet av: Janne El-Energi
« skrivet: 21 juni 2005, 08:40:49 »

Det lönar sig att att ibland gå ut och prata med sin VP och höra hur den mår.

Då mår den mycket bättre än att ensam stå där  och brumma utan att någon bryr sig.


Mitt råd nu i sommar gå och prata med din Vp så håller den längre.
Skrivet av: Norrlänningen 2.0
« skrivet: 21 juni 2005, 08:33:01 »

Citera
Mycket låg felstatestik på forumets VP. Folksams höga procent sats stämmer ej här.

Nä..men är forumets medlemmar verkligen representiva för "den vanlige värmepumpsägaren" jag tror inte det...de flesta av oss betraktas nog som liiiite kufiga av vår omgivning, vi mäter, räknar, gör kurvor och diagram och kollar upp det mesta....tror fan det att blir mer rätt hos oss...
Skrivet av: Janne El-Energi
« skrivet: 21 juni 2005, 08:27:35 »

Jag känner till två Nibe 1215-8.5 kW som kompressorn rasat på redan under första månaderna efter installation. Efter byta har de fungerat bra, inga kostnader för kunderna. (förutom bortfallet av billig värme under haveritiden)

Så visst kan vanliga värmepumpar haverera.

Känner dessutom 3 som haft IVT:S greenline 4 kW (nutekvinnaren) som fått haveri.

Vi säger våra medlemmar är 2300 och har då enl ovan 2+3 havererat. Vi antar om vi tar att alla dessa 2300 har VP av något slag och 50% är större Värme pumpar ej frånluft Vp. det blir då 5/(2300*0,5) alltså mindre 0,4 % av medlemmarna har haft haverier.

Mycket låg felstatestik på forumets VP. Folksams höga procent sats stämmer ej här.



Sen resten 50% av medlemmarna är ägare säger vi av frånluft+L/V vp.
Hur mycket problem har de haft och hur många haverier har vi hört talas om.
Någon som vet fel frekvensen här?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 21 juni 2005, 07:09:46 »

Jag känner till två Nibe 1215-8.5 kW som kompressorn rasat på redan under första månaderna efter installation. Efter byta har de fungerat bra, inga kostnader för kunderna. (förutom bortfallet av billig värme under haveritiden)

Så visst kan vanliga värmepumpar haverera.

Känner dessutom 3 som haft IVT:S greenline 4 kW (nutekvinnaren) som fått haveri.
Skrivet av: Janne El-Energi
« skrivet: 21 juni 2005, 06:58:09 »

Är det bara frånluft VP med propan vi hör haverera här i forumet.

Vi hör aldrig något om L/V eller berg/mark Vp att de måste byta kompressor.
Men enl statestik är det många fel. Tar  installatören eller fabrikanten alla
problem så vi aldrig hör något från alla våra medlemmar.

Här finns ju nu ca 2300 medlemmar och vi säger ca 70% har värmepumpar.
Här är bara glada och nöjda VP ägare som har mindre justeringsproblem.
Det investeras hela tiden nya anl. och många offerter genomgås i forumet.
Skrivet av: utopiazz
« skrivet: 21 juni 2005, 01:27:21 »

Stämmer med Propan (R290 )

http://se.yhp.waymaker.net/folksam/release.asp?id=80795

Borde väl kallas för seriefel och bekostas av tillverkaren  fiR:

/Johan
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 20 juni 2005, 12:44:18 »

Har de propan som köldmedium?

Jag får för mig att värmepumpar med propan har kompressorer vars livslängd inte håller måttet, finns det nån som har några synpunkter på det?
Skrivet av: utopiazz
« skrivet: 20 juni 2005, 12:35:19 »

Kompressorn borde hålla i minst 10år.

Men om systemet är rätt injusterat med avseende på storlek på VP, rätt flöden,  antal starter etc. borde det hålla mycket längre än 6år.

Det finns ingen garanti för att kompressorn håller i 10år samtidigt som det finns dom kompressorer som fortfarande tuffar på efter mer 20år. Livslängden beror mycket på vilken driftsituation som värmepumpen har.

Har ni kontaktat IVT om problemet?
Är det ett helt område som byggts av samma entreprenör kan det vara ide att även kontakta dom då det kanske faller inom ramen för ev. småhusgarantier.

/Johan

Skrivet av: Klapper
« skrivet: 20 juni 2005, 00:38:59 »

Hej.
Vi bor i ett bostadsomräde som byggdes 1999 och alla har IVT 480. Kompessorerna går sönder en efter en.Hur länge skall en kompessor hålla?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!