Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: LasseLapp
« skrivet: 03 januari 2017, 16:32:29 »

Tack för all värdefull feedback, verkligen uppskattat!

Jag ska försöka justera på radiatorerna men jag stötte på patrull direkt. När jag skruvade loss termostaten och packboxen ser det ut som på bifogad bild.
Jag använde en vanlig 8mm hylsa och vred på den sexkantshylsan där inne. Men den snurrar bara runt oavsett hur länge jag skruvar på den. Dvs den går inte att dra i botten och sedan ut igen som jag trodde att det skulle vara. Tankar?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 30 december 2016, 10:37:59 »

Om jag inte minns alldeles fel har 750 inbyggd arbetstank vilket kan röra till det lite om man kollar deltat i vp man måste i så fall mäta på framledning resp retur om man önskar delta på 5 grader på rad systemet.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 30 december 2016, 08:54:28 »

Ett så nytt hus borde inte behöva mer än runt 40 W/m2 i markplan.
På vinden behövs mindre då den våningen värms underifrån till viss del, dels genom bjälklaget, och dels via trappen.
Även om det är högre än 40 W/m2 (Carl N brukar ha rätt) så är effektbehovet normalt lägre på övervåningen.
Hur  mycket friskluftsventilen påverkar kan jag inte svara på, men kanske menligt i ett frånluftsventilerat hus.  dontknow
Kanske någon kan räkna på vad det flöde du angivit betyder i effekt?

Jag skulle med hjälp av en IR-termometer göra en komplett grundjustering av hela systemet:
http://www.energibutiken.se/sv/ir-termometrar/110-ir-termometer.html

(Drömmen vore förstås att din installatör gjorde grundjustering enligt protokoll, men han verkar ju inte ha den kompetensen.)

Jag skulle spärra elpatron och sedan ställa upp kurva/förskjutning så att värmepumpen gick på max kompressoreffekt och sedan mäta tillopp och utlopp på varje enskild radiator.
Alla termostater skall vara öppna under dessa övningar, de behöver dessutom vara demonterade för att du skall komma åt justeringen för grundflöde över radiatorerna.
Om vi leker med tanken att deltaT med ca 5 kW effekt tillförd (kanske står vad det skall vara i manualen?) bör vara runt 5°C över systemet i stort så skall du justera in flödet över varje enskild radiator så att du hamnar så nära detta som möjligt. (Det kan bli lite varmt i huset under dessa övningar, men det påverkar injusteringen bara marginellt).
När detta är gjort får du helt enkelt ställa tillbaks kurva och förskjutning dit de tidigare var och avvakta något dygn tills du ser var temperaturerna stabiliserar sig.
Blir det varmare nere än uppe kan du strypa lite på alla radiatorer nere, och öppna lite på alla radiatorer uppe.
Blir det för varmt bara i vissa rum så kan du strypa bara dessa, och öppna lite på grundjusteringarna i de rum som är kallast.

Blir det för varmt i hela huset, sänk kurvan.
Blir det för kallt i hela huset, höj kurvan.

OM du inte kan få balans mellan markplan och övervåning utan att ha allt för stora skillnader i flöde och deltaT över radiatorerna uppe och nere så kan det vara på sin plats att sätta in större radiatorer uppe.
T.ex. om du måste strypa så du har 10 graders deltaT över radiatorerna nere, och bara 2 grader över dem där uppe, men fortfarande för kallt på vindsvåningen.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 30 december 2016, 08:49:34 »

Man måste väl utgå ifrån att det är korrekt installerat från början? Är det inte det så är det väl bättre att göra rätt än att göra ännu mer fel?

Man måste få till det vvs-tekniska innan man ger sig på det reglertekniska.
Det finns inga genvägar...
Skrivet av: BigGitt
« skrivet: 30 december 2016, 08:32:49 »

Borde...
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 30 december 2016, 07:33:59 »

Varför ska han öppna strypventilerna fullt och använda termostaterna istället?
Strypventilerna ska vara injusterade så att man får rätt temperatur (rätt effektavgivning) i varje rum utifrån rummets effektbehov i förhållande till radiatorns storlek. Sen kan man använda termostaterna för att reglera bort tillfällig övertemp eller om man vill sänka tempen i nåt enstaka rum.

Som sagt var. Det borde ha gjorts en projektering och flödesberäkning när huset byggdes och när övervåningen inleddes. Där borde det framgå vad det ska vara för flöde/tryckfall i respektive radiator. Finns inte det så kan man få till det ändå genom att mäta temperaturerna och lägga ner lite tid.
Skrivet av: BigGitt
« skrivet: 30 december 2016, 07:19:48 »

Gör som Carl N o Purjo föreslår.

I första hand. Öppna för fullt radiatorer uppe. Både termostater som strypventiler vid varje radiator.

Gör samma sak nere.  Efter ett par timmar, stryp radiatorerna nera med t3termostater till typ 2.5. Alla. Sen höj sakta tills du får samma temp nere som uppe.

Sist kan du byta mot större radiatorer.

Skrivet av: purjo__
« skrivet: 30 december 2016, 07:03:54 »

Om du har så lågt delta-T överallt så borde du kunna sänka farten på cirkpumpen. Finns det någon ventil som kan sänka flödet på hela stammen till nedervåningen? I så fall kan du stänga lite där. Annars får du ge dig på varje enskild radiator.

Jag antar att radiatorerna är grundjusterade efter beräknat effektbehov i varje rum, men det ska man kanske inte vara helt säker på? Det borde framgå av vvs-ritningarna i så fall.

En IR-termometer är inte särskilt dyr och ett nästan oumbärlig verktyg vid såna här arbeten...
Skrivet av: LasseLapp
« skrivet: 30 december 2016, 01:25:48 »

Japp radiatorerna är luftade ordentligt.

Det finns en rumsgivare installerad på nedervåning, skulle vara bökigt att dra om den till övervåningen. Den är avaktiverad nu då jag testar.

Jag tror också på större radiator i sovrummet, vi får se hur det går.

Justerventil på radiatorn, med lite googling så förstår jag att det är en flödesventil på radiatorerna någonstans?
Om jag ska ska pilla på dem, hur vet jag att det blir rätt inställt efter?
Jag har ingen ir-termometer men jag har en k-typ termometer som jag håller mot in och utlopp på radiatorerna. Jag hittar ingen radiator med mer än 2 graders skillnad mellan in och utlopp. Generellt ca 32 in och 30 ut idag.

Ja huset är nyare än 2010, faktiskt 2016 men det var inte vi som köpte/byggde det. Utan vi köpte det av byggherren med isolerad men oinredd övervåning.
Husmodellen är Bjarke med takkupa, ca 129m2 totalt varav ca 50m2 på övervåningen. 2 fönster i varje gavel och 3 i takkupan.
Det var isolerat innan vi inredde övervåningen, tyvärr lite lite med 220mm i snedtaket som är öppet hela vägen upp till nock.

Efter rörmokarens inställning så har vi nu ca 23,5 grader på nedervåningen och ca 19 i det stängda kallaste sovrummet på övervåningen. Jag har inte ställt ner några termostater än då jag vill veta hur det blir utan den åtgärden.
Utetempen är +5 grader, framledningen är 33 och återledningen är 32 enligt pumpen. Fortfarande kurva 9 och -2 i förskjutning.
Skrivet av: BigGitt
« skrivet: 29 december 2016, 17:20:16 »

 Jag gissar att huset är nyare än 2010. Det är då Älvsbyhus började använda 750.

Vad är det för hysmodell (golvyta uppe). Kupa? Hur mycket isolering har du matat in? Extra takfönster utöver dessa i gavlarna?

Om du har ca 300mm överallt och 400 mm i taket, kan du klara dig med dessa raddar. Innebär bytet mot större liten kostnad, bytt.

Vi hade Ähus innan. Tur att vi lade 300mm. Behövde knappt värma ovanvåning.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 29 december 2016, 16:15:57 »

Det låter som en nödlösning att höja kurvan och sänka termostaterna. Hade han bråttom till nästa jobb?

Om du bara har ett par graders skillnad vid VP'n så kan det vara för bra flöde i några radiatorer. Mät in- och utloppstempen på varje radiatorn (t ex med en IR-termometer) är det nån eller några som bara har några enstaka graders skillnad så ska dom strypas. Inte med termostaten då, utan med justerventilen i radiatorkopplet.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 29 december 2016, 16:13:09 »

Till att börja med, är radiatorerna uppe luftade ordentligt?

Du kan använda termostater, men bara nere.
Uppe ska du ha fullt öppet och reglera med värmekurvan.
Om du har rumsgivare till din 750 bör den placeras uppe.

Sen skulle jag inte ändra lutning utan förskjutningen om du vill ha upp innetemp lite.

Radiatorn är på 398 W (DT30) till 12 m2 rum, vilket blir 33 W/m2 vilket enligt mig är för lite.
Nya hus brukar behöva åtminstone 40 W/m2, och om ditt hus är några år gammalt så är minst 50 W/m2 bättre.
Jag skulle propsa på att byta, och eftersom du har lågtemp värmesystem så ska man räkna på DT30 vid dimensionering av radiatorer.
En 22-5004 ger 666 W vilket motsvarar 55 W/m2 vilket borde räcka bättre.
Skrivet av: LasseLapp
« skrivet: 29 december 2016, 15:45:58 »

Radiatorerna både uppe och nere är jämnvarma tycker jag.
Och skillnaden mellan ut och inlopp är aldrig mer än ett par grader enligt värmepumpens display, oftast typ 2-3 grader. Så då borde cirkulationen vara bra? Jag vet inte hur man kollar vad den faktiskt är, hittar den inte i menyerna.
Jag vet dock inte hur man kollar skillnaden mellan övervåning och undervåning när det gäller skillnaden mellan in och utlopp? Det är bara totalen som jag ser som jag förstår.

Vår rörmokare var här och kollade på det. Han höjde lutningen till 9 och förskjutningen till -2 då han ville ha varmare framledningstemperatur. Sen sa han att vi skulle minska på termostaterna på nedervåningen om det blev för varmt där.

Jag har dessa termostater på nedervåningen:
file:///C:/Users/Lars/Desktop/TRV_Nordic_SE_MAIN.pdf
För att få 21 grader ska dessa stå på dryga 3:ans läge som jag förstår.

Och dessa på övervåningen:
http://heating.danfoss.com/PCMPDF/RA2000__keym_energy_VDTBD307.pdf
För att få 21 grader ska även dessa stå på dryga 3:ans läge som jag förstår.

Är det en nödlösning som han föreslagit för att slippa byte element till större?

I sovrummet som är det kallaste rummet sitter det 1 sådant här element, 900mm långt:
http://www.rinkabyror.se/artikel/purmo-compaktradiator-11-5004/
Sovrummet är 4,5 x 2,7 meter stort och har en tilluftsventil som ger runt 10 l/m.
Skrivet av: Larsmaja
« skrivet: 29 december 2016, 12:40:17 »

Kolla temperaturfallet och temperaturen mellan inlopp och utloppet på radiotorerna på ovanvåningen.
Vid för lite flöde blir temperaturfallet större,  vid mindre temperaturfall är troligtvis radiatorerna för små.
Gämför gärna med nedanvåningen.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 29 december 2016, 09:05:59 »

Du kanske behöver öka hastigheten på cirkpumpen. Är radiatorerna på övre plan jämnvarma uppe resp nere eller skiljer det mycket i temp.
Skrivet av: LasseLapp
« skrivet: 29 december 2016, 01:14:40 »

Hej, vi bor i ett Älvsbyhus 1,5 plan där vi nyligen inrett övervåningen.
I huset sitter en NIBE F750 och vattenradiatorer nere. Och nu har vi kompletterat med vattenradiatorer på övervåningen.

Jag har nu satt alla radiatorer på max i hela huset, och försökt hitta en värmekurva som passar.
Vid -2 grader så har jag nu en framledningstemperatur på 32 grader, vilket ger behagliga 21 grader på undervåningen.
Men på övervåningen ligger temperaturen mellan 18-20 grader i de olika rummen.

Då är min fråga, är det för små radiatorer på övervåningen?
Eller ska jag strypa radiatorerna på undervåningen och sedan öka framledningstemperaturen så att övervåningen blir bra?

Tacksam för svar!

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!