Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: rdm
« skrivet: 17 december 2010, 17:44:44 »

Kom hem och det var bara -10 ute så pumpen var igång, stöttar liiiite från övre tanken men inte mycket alls (framlednings börvärde 43C, nedre pannan 41C).  34 drifttimmar återstår tills inkörningstiden är över.  Framledningstemp till systemet ligger nu på 43C vid -10C ute och jag öppnade alla termostatventiler utom källaren fullt.  Får se om jag kan sänka en grad eller två till i framledningstemp.  I ett 40-tals hus av denna storlek, med gamla stora lamellradiatorer, vilken framledningstemp borde jag kunna köra om jag får allt instrypt rätt?  
Skrivet av: rdm
« skrivet: 17 december 2010, 13:32:54 »

Prova att öppna alla termostater och kanske minska farten på radiatorpumpen istället.

Hej, ska jobba med att sänka framledningstempen och försöka få det så att nästan allt är helt öppet (dock räknar jag med att få dra ner ett par rum lite, är nog inte SÅ välbalanserat).  Cirkpumpen är dock redan på lägsta hastighet så kan inte göra mkt där.

erp: Tack för all infon.  Ska prova att använda din approach och sen kombinera med extra VV (kanske via knapp, verkar väldigt praktiskt och frun har inget emot det) när det behövs. (Nu när jag tänkt på det funkar detta väl inte eftersom elpatronen kommer att ligga "på gränsen" och kanske inte kan bidra mer VV...)

Men först ska jag få VPn att köra sina 72 timmar så jag har en bra "baseline" att arbeta med innan jag pillar alltför mycket.  Tänkte att jag bara drar ner spetsen till 0kW och låter VPn få lite kallare vatten så VP-IN inte går över maxvärdet.  Just nu verkar max VP-IN ligga runt 41 grader, när den väl är i normalt arbetsläge ska den enligt CTC klara 50 (med VP-UT max 58) vid -7 och runt 44 eller så vid -20.  Jag tror jag kommer att jobba med en framledning runt 52-54 när det närmar sig -20 så om jag får ner returen tillräckligt kan nog pumpen köra hela vägen ner tills utetempen spärrar den.
Skrivet av: erp
« skrivet: 17 december 2010, 12:40:53 »

Problemet med att pumpen stannar pga för hög temp på VPin vid en viss utetemp är att övre patronen får stå för värmen helt ensam. Visar det det sig då att patronen inte orkar hålla börvärdet i övre pannan och inte heller på framledningen, innebär det ju bara att huset drar mer energi än vad övre elpatronen klarar av.

Det man kan göra då är, om man inte bryr sig om pengar, kan man ställa in min utetemp till den temp som stoppar pumpen, då spärras pumpen där och undre elpatronen går in och hjälper till med värmen.

Om man däremot vill använda pumpen så mycket som möjligt, sätt övre patronen till 0kW och vänta tills vattnet svalnat så pass att pumpen startar och går normalt. När pumpen går som den ska, börja med att sätta elpatronen till 1,5kW och kolla hur det är med börvärdet i övre pannan. Orkar patronen inte alls med, höj effekten 1,5kW ytterligare, och försök hitta en effekt, som gör att patronen håller tempen någonstans mellan framledningens börvärde och övre pannans börvärde i övre pannan. Håll samtidigt lite koll på VPin, det gäller att låta övre elpatron ge pumpen så mycket spets, att den inte riktigt orkar höja tempen till börvärdet i övre pannan, men ändå klarar framledningen något så när. Det gäller alltså framför allt, att hålla effekten på elpatronen så låg, att den inte orkar ge för hög temp på returen, men ändå håller tempen något så när stabilt i närheten av framledningens börvärde.

Kör man så, shuntar pannan ut vatten från övre pannan och returen kommer tillbaka och värms av pumpen samt spetsas av elpatronen. Gör man det här rätt, kommer pumpen att gå hela tiden och elpatronen spetsar inte mer än just så mycket som är nödvändigt för att hålla värmen i huset.

erp
Skrivet av: skuggan_pm
« skrivet: 17 december 2010, 11:26:07 »

Prova att öppna alla termostater och kanske minska farten på radiatorpumpen istället.
Skrivet av: rdm
« skrivet: 17 december 2010, 11:21:32 »

-17 ute, vad har du satt "min temp" till? Jag vet inte vad defaultinställningen är så kolla om det står -20.
Den kan också ha stannat pga högt värde på VP-IN. Vid -17 får det nog inte vara mer än drygt 43-44 grader, kolla om du hittar ett diagram som visar detta i ecoairs manual

Hej, kollade EcoAir manualen på CTCs sida men såg inte detta; dock fick jag tag på dem via telefon och det låter som om du har helt rätt och VP-IN är för högt just nu eftersom det sänks en del under inkörningsperioden.  Hela "systemet" verkar köra ett antal grader lägre dessa första 72 timmar (max är 50 vid inkörning men det gäller vid -7, och vi har -17...).  Låter som om det vore bäst att sänka lutningen en del så VPn kan hantera det och försöka köra igenom inkörnignsperioden så fort som möjligt även om huset blir lite kallare.  Nu var det 21 hemma med ett par termostatvred nerdragna, framledning 53 och retur 45 så jag tror jag behöver ge mig på att sänka lutningen ett par grader och strypa lite element för att få ner returen... men det ordnar sig nog. :)

Sen får vi se om det andra luriga fixar sig efter inkörningen; just nu ligger övre panna börvärde på 49C trots att spets är satt på 55, så får köra extra VV för att få upp det över 49... trodde ju att spetsvärdet skulle ta över men ej, så avvaktar och ser om det beter sig likadant efter inkörningsperioden.

Tack!
Skrivet av: skuggan_pm
« skrivet: 17 december 2010, 10:35:38 »

-17 ute, vad har du satt "min temp" till? Jag vet inte vad defaultinställningen är så kolla om det står -20.
Den kan också ha stannat pga högt värde på VP-IN. Vid -17 får det nog inte vara mer än drygt 43-44 grader, kolla om du hittar ett diagram som visar detta i ecoairs manual
Skrivet av: rdm
« skrivet: 17 december 2010, 08:11:19 »

Ja nu har jag googlat lite mer, och ser att det finns en 72 timmars inkörningsperiod på EcoAir som installatören inte nämnde så det kan ju förklara en del, men är inte max temp 50C under denna period?

Ringde CTC men EcoZenith+EcoAir är fortfarande lite "nytt" så får vänta till killen som kan dem är tillgänglig.
Skrivet av: rdm
« skrivet: 17 december 2010, 06:39:47 »

Hej!  Har nu fått en EcoAir 107 Polar Edition dockad till min EcoZenith.  Kört den i ett par dagar så jag räknar med att pilla lite på systemet ett tag framöver.  Nu kan jag dock inte lura ut varför den stod "Från" i morse.

Data:

Hus byggt 1948, ca 150kvm boyta.  Stora element, grova rör, tvårörssystem.
Temperaturen i morse -17C.
Har extra VV funktion på morgonen (satt till 60C, kanske lite överdrivet?).
Lutning 47 grader, justering 5 grader

Gick ner och kollade på underverket i morse, EcoZenith rapporterade:
Över tank: spets
Nedre tank: VP
Över tank 49(60)
Nedre tank 41(45)
Framledning 47(52)
Returledning 41
In/ut VP1 41/41

Och 6kW elpatron var på fullt drag på övre tank.

Iofs ser väl returen från radiatorsystemet lite hög ut så kanske bör pyssla med det, men varför kör inte VPn alls i detta fall?  Är det för att nedre pannan har ett "mål" på 45 grader, och i så fall, varför så lågt?



Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!