Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning - medan du läste inläggen, hann 38 nya svar postas i ämnet. Du kanske bör se över ditt inlägg.
Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 17 oktober 2022, 22:41:40 »

"På grund av hög efterfrågan är leveranstiden för Ngenic Tune just nu tillfälligt längre. Vi levererar din beställning inom 14 veckor."

Från https://shop.ngenic.se/ngenic-tune

Så tror inte Tibber får in någonting i år tyvärr.

Hej jo så långt har även jag kommit med Tibber,  men även en förklaring från Ngenic att Tibber la sin långtidsbeställning i våras och därför får de sina leveranser. Som tar fort slut.
Skrivet av: jPNfrli0zA2FigD
« skrivet: 03 oktober 2022, 19:58:05 »

Verkar vara väldigt poppis med ngenic tune, slutsålt ...! vill ju gärna få rabatten från Tibber, men tji...hur länge må man vänta? finns det något likadant alternativ?

"På grund av hög efterfrågan är leveranstiden för Ngenic Tune just nu tillfälligt längre. Vi levererar din beställning inom 14 veckor."

Från https://shop.ngenic.se/ngenic-tune

Så tror inte Tibber får in någonting i år tyvärr.
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 28 september 2022, 16:49:13 »

Verkar vara väldigt poppis med ngenic tune, slutsålt ...! vill ju gärna få rabatten från Tibber, men tji...hur länge må man vänta? finns det något likadant alternativ?

Skrivet av: pajk
« skrivet: 30 augusti 2022, 16:14:49 »

Finns det någon här som använder Ngenic Tune för timprisstyrning av vp mot acktank?
Jag menar om man kan programera vp till att värma acktanken till typ 50-55 grader på natten under de biligare timmarna och sedan styra acktanken till att pytsa ut lite lagom med varmvatten under dagen och låta inne tempen sjunka typ 3-4grader tills priset blir okey igen, kanske blir en timme mitt på dagen annars inte förrän till kvällen igen.

Någon som har erfarenhet av något liknande?
Skrivet av: RaXha
« skrivet: 27 augusti 2022, 12:43:28 »

Funderar på att koppla en ngenic tune till min Bosch Compress 7000i AW eftersom Bosch inaktiverat sin egen elprisstyrning utan förvarning. Vet någon om jag behöver koppla bort befintlig rumsgivare på värmepumpen eller den kan sitta kvar?
Skrivet av: PetterS
« skrivet: 22 augusti 2022, 11:48:35 »

* Jag märkte direkt ett ökat antal kompressor start/stopp. Men samma dag som den installerades så kom vårvädret så jag får testa igen till hösten.

Intressant att det blir fler start/stopp, men jag förstår inte kopplingen till årstid?

Innan jag hittade ditt inlägg har jag funderat en del på att Ngenic Tune skulle kunna leda till fler start/stopp men har inte kommit fram till en pålitlig förklaring till varför det skulle bli så. Jag tänker att den simulerade förändringen av utetempen skulle kunna leda till mer oregelbundna gångtider och därigenom öka antal start/stopp. Samtidigt borde systemets övriga egenskaper och då framförallt värmetrögheten ha en inverkan (bl.a. husisolering, volym värmevatten, VP-effekt). Ju högre tröghet desto bättre möjligheter att reglera mot timpris med bibehållen komfort (d.v.s. hyfsat jämn inomhustemperatur), och där lär olika hus och värmesystem ha ganska olika egenskaper.

- Har du någon teori om varför Ngenic Tune leder till fler start/stopp i ditt system?
- Du skriver ökat antal, hur stor skillnad blev det på ett ungefär?
- Har inte IVT Geo 508 inverterstyrning? Jag har dålig koll på den tekniken (har on/off på min IVT Greenline HT+ från 2006), men stannar den helt också? Och blir det inte ändå mer skonsam gång när varvtalsjustering används?

Det blev visst många frågor här, hoppas du har lust att resonera lite kring detta.  :)
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 19 augusti 2022, 08:29:46 »

Egentligen skulle man ha smarta termostater som man programmerade så att  man kunde välja vilka rum som värmdes om elen var dyr, kanske räcker det med kök och vardagsrum varma när man kommer hem från jobbet?
Resten kunde man ställa in på en minsta acceptabel temperatur.

Men bäst vore väl om vi fick en regering som prioriterade tillgänglig energi efter den 11 september.
Jag är övertygad om att det finns en majoritet som är för det, även sossarna, men de kan inte driva sin egen politik så länge makten är viktigare än nationens väl och ve.

Långsiktigt hållbara förutsättningar för kärnkraften, att vindkraften får betala alla sina kostnader, och en revitalisering av kraftvärme och biobränsleproduktion från skogsråvaror vore rena önskedrömmen, kanske kunde Kärnkraft bli en av Sveriges nya exportindustrier, och en basindustri som skapar sysselsättning för horder av människor.
Ska Sverige ha en chans att få alla "svåranställda" långtidsarbetslösa i arbete så måste vi ha billig energi och en blomstrande industri med "enkla jobb" (om de finns).

Ngenic tune kanske får sin chans att blomma i och med de höga elpriserna i alla fall.  tummenupp
Skrivet av: fredrick
« skrivet: 18 augusti 2022, 20:14:16 »

Okej, jag hade december 132, januari 115, februari 86 och mars 140 så det vart 132 öre i snitt. Tibber utan styrning och all aktivitet på dagtid som tvätt, disk osv.

Kan man reglera HÅRT , så den låter bergvärmepumpen gå nära 100% dom sex billigaste timmarna för att sedan inte bry sig om att innetempen sjunker på dagen ifrån 20 till 17gr om elpriset är högt på dagen så att man vet att den väntar? Man hade ju egentligen alltid tex. velat att den prioriterade att bara värma huset om den behövde stödköra pumpen på dagen och inte värma acctanken men det går säkert att lösa med en shunt utan data styrning

Skrivet av: jehu
« skrivet: 16 augusti 2022, 16:24:37 »

Har haft 1.24 kr som snittpris i vinter med Ngenic Tune. Elområde 3.
Så den har väl sparat ihop sig.
Man kan lätt övervaka och reglera temperaturen med mobilen.
Men de kunde ha betydligt mer avancerade inställningsmöjligheter, veckoscheman t ex.
Det kanske kommer.
Skrivet av: fredrick
« skrivet: 16 augusti 2022, 16:03:11 »

Tibber har jag haft länge, det handlar om vilken hårdvara och mjukvara som löser funktionen enklast. Kanske Ngenic och flytta pumpens tempgivare till efter tanken men jag vill tex. inte ladda tanken på årets kallaste dagar när pumpen behöver få gå så mkt det kan och då vill heller inte ha några temperatursänkningar utav framledningen som kan bli om man blandar den i tanken före radiatorerna.
Skrivet av: awasen
« skrivet: 16 augusti 2022, 11:41:45 »

Går i samma funderingar men har inte gjort slag i saken... Det har diskuterats en del i andra forum och enligt en där har Tune då sparat honom drygt 1500 kr senaste vinter så då blir det ju snabb återbetalning...

Vill du testa på Tibber och få en billigare Tune, samt få 500 kr att handla för (och jag får 500 kr) så använd dennna länk: https://invite.tibber.com/hjmr2xfk

Skrivet av: fredrick
« skrivet: 16 augusti 2022, 00:02:41 »

Kan Ngenic Tune hjälpa mig tillsammans med Tibbler? Bergvärme, ca 800m2 uppvärmt. Acctank fungerande på 5000L finns. Dom mildare delarna utav vinterhalvåret när bergvärmepumpen inte behöver gå 24/7 så vill jag enbart ladda acctanken under tex. dom 7 billigaste timmarna på dyngnet upp till tex. 55gr. Sedan tillåta att inomhustempen får sjunka säg till 17 grader konstant under minst 30 minuter innan man startar pumpen igen om inte nästföljande billigaste 7 timmar har inträffat innan innetempen sjunkit till 17 gr i 30 min.  Eller är det isf en Raspberry med HomeAssistant som är det absolut enklaste att skapa styrningen med?
Skrivet av: mvjt
« skrivet: 15 augusti 2022, 20:24:54 »

Hej

Varför passar inte om man har innegivare?

Jag menade att den är mest värdefull för dem som inte redan har en innegivare. Har man redan en innegivare så har man redan påverkan på värmepumpen (som man såklart kopplar bort om man skaffar Ngenic).
Skrivet av: jehu
« skrivet: 03 augusti 2022, 08:58:31 »

Jo. Enkla instrukioner medföljer
Skrivet av: Tittmön
« skrivet: 02 augusti 2022, 21:18:43 »

Man ersätter innegivaren med en ny som kopplas upp till styrenheten.
Du kan enkelt kolla online om din anläggning passar med ngenic
https://tibber.com/se/store/produkt/ngenic-tune-smart-termostat

Behöver jag stänga av / koppla bort min innegivare ?

Skrivet av: jehu
« skrivet: 29 juli 2022, 22:40:38 »

Man ersätter innegivaren med en ny som kopplas upp till styrenheten.
Du kan enkelt kolla online om din anläggning passar med ngenic
https://tibber.com/se/store/produkt/ngenic-tune-smart-termostat
Skrivet av: Tittmön
« skrivet: 27 juli 2022, 20:29:03 »

Hej

Varför passar inte om man har innegivare?



Jag har kört Ngenic och övervakat systemet via logger. Min kortfattade sammanfattning är:

* Det passar dem som inte har en innegivare redan.


Skrivet av: mvjt
« skrivet: 06 juni 2022, 15:04:46 »

Tack för dina erfarenheter mvjt. Jag uppfyller ju de kriterier du listar men mycket bra att höra att man måste vara vaksam på hur pumpen beter sig. Lutar åt att testa med start till hösten jag med, delar med mig av hur det går då.

Jag är rotad allt för hårt i norra Stockholm Rikard och tycker det är trivsamt med barmark mars-december även om Norrland ligger mig varmt om hjärtat i allmänhet. Har gott om marginal i ekonomin ändå så det är inge problem att skaffa en powerwall. Klarar även av att ställa mat på bordet trots de hysteriska elpriserna, men jag blir av princip topp tunnor rasande på hur vår energiförsörjning har tillåtits degenerera och därför slår inre snåljåpen till. Problemet jag ser är att i händelse av att man skulle få ordning på eländet på 5-10 års sikt så riskerar väl 1-2 powerwall att inte bära sin kostnad om man inte också har solpaneler. Väntar med paneler tills jag gör om taket, känns tokigt att sätta upp och sedan lägga om taket efter 5-6 år. Men visst tre vintrar som den gångna i elområde 3 så kanske man tjänar ihop en powerwall bara på timpris.

Inga problem. Rekommenderar verkligen en logger av något slag, inklusive över dina rumstemperaturer över tid. Då får man facit både på hur huset påverkas rum för rum samt hur värmepumpen jobbar...Dessutom är det grymt kul att plottra allt i Grafana :-) Man får bra bevis...
Skrivet av: eastcut
« skrivet: 04 juni 2022, 14:52:28 »

Tack för dina erfarenheter mvjt. Jag uppfyller ju de kriterier du listar men mycket bra att höra att man måste vara vaksam på hur pumpen beter sig. Lutar åt att testa med start till hösten jag med, delar med mig av hur det går då.

Jag är rotad allt för hårt i norra Stockholm Rikard och tycker det är trivsamt med barmark mars-december även om Norrland ligger mig varmt om hjärtat i allmänhet. Har gott om marginal i ekonomin ändå så det är inge problem att skaffa en powerwall. Klarar även av att ställa mat på bordet trots de hysteriska elpriserna, men jag blir av princip topp tunnor rasande på hur vår energiförsörjning har tillåtits degenerera och därför slår inre snåljåpen till. Problemet jag ser är att i händelse av att man skulle få ordning på eländet på 5-10 års sikt så riskerar väl 1-2 powerwall att inte bära sin kostnad om man inte också har solpaneler. Väntar med paneler tills jag gör om taket, känns tokigt att sätta upp och sedan lägga om taket efter 5-6 år. Men visst tre vintrar som den gångna i elområde 3 så kanske man tjänar ihop en powerwall bara på timpris.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 30 maj 2022, 09:26:53 »

Bra med feedback, återkom igen till hösten när du kan se mer handfasta resultat.
Skrivet av: mvjt
« skrivet: 30 maj 2022, 08:22:10 »

Jag har kört Ngenic och övervakat systemet via logger. Min kortfattade sammanfattning är:

* Det passar dem som inte har en innegivare redan.
* Det passar dem som vill styra baserat på elpris tillsammans med t ex Tibber/SmartGrid
* Den lyckas inte hålla jämnare temperatur när man har mycket fönster. Den sänker framledning för sent för att det skall spela någon roll. Någon hänsyn till väder märker inte jag av. Jag har två innegivare, en som sitter där första solen tittar in för att kunna reagera så snabbt som möjligt iaf (innegivaren har ljussensor)
* Appen är enkel, men för mig för enkel. Det finns INGA justeringsmöjligheter för power users. Och enligt min läggning så verkar inte systemet anpassa sig nämnvärt.
* Det krävs att man sitter med deras (hjälpsamma) support och trimmar in systemet. Har du ingen loggning av värmepumpen (t ex antal start/stopp) så märker du kanske inte problemen. Men ett exempel är att den kickade in sommarläge alldeles för tidigt. Och man har ingen möjlighet att sätta max/topp påverkan i appen. Supporten kunde dock sätta att den får max påverka till 17,9 om inte utetemperaturen också går över 18...
* Jag märkte direkt ett ökat antal kompressor start/stopp. Men samma dag som den installerades så kom vårvädret så jag får testa igen till hösten.
* Kvaliten på hårdvaran är under all kritik. Innegivaren sprack när jag tappade den 40 cm ner i bordet och styrenheten var trasig (gav felaktiga värden) vid leverans. Dvs den styrde VP helt irrationellt. Men den byttes såklart ut. Men hade jag inte haft logging, så hade jag inte upptäckt det så snabbt.

Supporten är dock kalas och hjälper till på ett bra sätt.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 28 maj 2022, 11:23:55 »

Ett annat alternativ är att flytta till Norra Sverige.
Här finns jobb, och husen på många orter är så billiga att om man flyttar från någon av de större städerna söderut så får man fina jobb, ett billigt hus och pengar över till solceller, powerwall, elbil, och kanske ett hus i Spanien eller en fin husbil.
Man riskerar inte heller att bli rånad eller skjuten på gatan.
Skrivet av: eastcut
« skrivet: 28 maj 2022, 11:20:10 »

Intressant. Har också tänkt på lösning precis som du säger med powerwall + timpris som det mest optimala, men en ganska stor investering och det blir nog i samband med framtida anskaffande av solceller för att få upp lönsamheten i investeringen. Detta gör jag nog först när det är dags att lägga om taket. Självklart vore en balanserad och förutsägbar elmarknad/infrastruktur det bästa men det framstår mer och mer som en utopi även på medellång sikt. Priserna för bundet här är nu på en nivå att det börjar bli värt besväret att vara lite mer aktiv.

Investeringskostnaden med en ngenic bedömer jag som relativt liten i relation till vår årsförbrukning. Just att lite snabbare knäppa av pumpen vid mycket sol samt att huset håller värmen bra ser jag som potentiella källor till vinst med ngenic men som du säger är det alltid risk att det kostar mer än det smakar. Det blir väl till att sjösätta ett test kommande året om ingen annan har erfarenheter av liknande setup. Hålla järnkoll på hur mycket elpatron det blir i vinter och slå av den vid behov. Om inte annat så lär man sig något om timpris vilket man kanske har nytta av då inköp av elbil/powerwall känns som en tidsfråga.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 28 maj 2022, 10:37:05 »

OM elen är verkligen dyr så kan man ju kanske acceptera lite ojämn komfort, problemet som jag ser det är att man kommer att ha som varmast när man egentligen vill ha kallt, om nätterna, och som kallast när man vill ha varmt, efter jobbet fram till sängdags.
I ett värmetrögt hus kanske det inte blir så tokigt ändå.

Skulle jag köra med ett system liknande detta så skulle jag blockera elpatron på värmepumpen så den inte kunde gå in, bara om värmepumpen inte orkar höja tempen enbart med kompressorn skulle jag slå igång elpatron.

Fast innan jag investerade skulle jag räkna noga på det, vad kostar det med nGenic tune, och sparar jag garanterat in det, och är det värt den försämrade komfort det riskerar ge.
Samma med tibbers timpris, ÄR det bättre än ett fast avtal, svårt att veta in i framtiden, men man bör ju i alla fall göra en rimlig bedömning.
De flesta tjänsteleverantörer som dessa tar så bra betalt de kan utan att det blir en förlustaffär för kunden, ökar kundens vinst så ökar dessa också sina priser för att kunna tjäna pengar själva.

Om nu detta är rätt bolag så förlorar dom pengar: https://www.allabolag.se/5565895140/ngenic-sverige-ab
Det skulle de knappast göra om det gick bevisa för kunderna att deras lösning sparar mer än den kostar.

Tibber tjänar faktiskt lite pengar, men troligen mest på merchendise, inte på att de har många kunder anslutna. (Vilket väl i och för sig är bra, de roffar inte åt sig i form av avgifter).
https://www.allabolag.se/5590478532/tibber-ab

Samma sak gäller för övrigt mitt förslag om Powerwall som får driva värmepumpen, man måste räkna på det för att kunna vara rimligt säker på att det alls blir lönsamt under batteriets livslängd för att det skall vara en vettig investering, men visst, om man kan flytta över all förbrukning till batteriet när elen är dyr, varför inte...

Rent logiskt ser jag flera olika alternativ:

Solceller och powerwall + timprisavtal.
Fast avtal med acceptabelt elpris.
Timpris och Powerwall
Finns säkert fler man kan tänka sig, men sist i min logiska tankevärld ligger ändå nGenic, tror den sparar rätt lite, och då kompromissar man med komforten.
I Sverige är vi vana att ha precis så varmt vi vill ha det, när vi vill ha det.
Skrivet av: eastcut
« skrivet: 28 maj 2022, 10:28:19 »

Hej!

Fyller på tråden med en egen fråga.

Jag har haft turen att ticka på drygt 40 öre/kWh bundet från sista maj förra året i elområde 3 men då detta nu går ut ser jag över mina alternativ. Jag undrar om ni kloka tror att någon poäng finns med att styra min bergvärmepump med Ngenic och Tibber timpris.

Har en IVT Premiumline EQ 13 från 2012 med enbart utegivare. Kåken är åt det större hållet med 250 kvm på två våningar och cirka 100kvm källare/garage. Det är i huvudsak golvvärme med rumstermostater på slingorna, lite heterogent dock med enstaka kvarvarande radiatorer i den äldre delen av kåken(dock även golvvärme där). Radiatorer i källaren där jag håller cirka 10-12 grader på vintern. Pumpen har god effekttäckning med minimal tillskottsel (200kWh) sedan 2012 enligt dess egen energimätning. Jag uppskattar dock grovt utifrån förbrukning månadsvis att uppvärmningen står för den stora merparten av vår förbrukning. Har inte ännu elbil tex.

Överlag så är inneklimatet behagligt men huset ligger med hyggligt mycket fönster i bredsida mot söder och det kan bli väldigt varmt soliga dagar även vintertid och då fattar inte pumpen detta med utegivaren på husets skuggsida. Där tror jag att Ngenic borde kunna effektivisera styrningen något jämfört med idag. Dock kompenserar ju rumstermostaterna en del för detta avseende själva klimatet. Vad tror ni?

Avseende att styra förbrukningen efter timpris med Tibber så upplever jag vårt system/hus som relativt värmetrögt. Bytte cirkpump och en shunt på senhöst och hade inte särskilt bråttom med systemet tömt och avstängt i >8h och kåken höll värmen rätt så bra ändå. Jag tänker att det borde tåla att Ngenic drar ner när det är som dyrast. Min farhåga är dock att en sådan periodisk körning av pumpen skulle resultera i mycket mer eltillskott som förtar hela meningen. Vad tror ni om mitt resonemang? Något som har erfarenheter av liknande förhållanden?

Tack för er tid!

Mvh/Sebastian

Skrivet av: jehu
« skrivet: 23 april 2022, 12:56:11 »

Ngenic Tune har en trådlös innegivare som ersätter systemets innegivare.
Med en app kan man sedan ändra önskad innetemp för att stänga av eller sätta igång vp.
Ställer man den på konstant t ex 19 grader styr Tune sedan vp efter aktuellt elpris.
Fungerar bara med timdebitering, t ex Tibber.
Detta fungerar hyfsat, fast jag har ibland noterat att husvärmen varit igång fast elpriset varit 3kr eller mer.
Så jag har gått in och styrt manuellt, när elpriset skenat.
Skulle vilja ha större möjligheter att styra och programmera själv.

AnnaB har du gjort installationen utan problem? Så att den trådlösa innegivaren har kontakt med centralenheten genom wifi?
Ngenic har en bra onlinesupport så fråga där.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 23 april 2022, 07:45:10 »

Er värmepump har i grunden en väl fungerande styrning av temperaturen, jag har väldigt svårt att se hur ytterligare en styrning skulle göra den bättre.
I så fall skulle Nibe byggt in den.
Om inte Nibes styrning är tillräckligt bra så är det bara rumsvis reglering med hjälp av termostater som kan förbättra den, eller att man gör en ordentlig grundjustering av det värmeavgivande systemet för att få mer korrekta temperaturer i enskilda rum.
Skrivet av: HBerggren
« skrivet: 22 april 2022, 19:29:13 »

Hej!
Hittade denna gamla tråd och tänkte ställa en fråga gällande Ngenic Tune.
Vi installerade denna i början av april till vår Bergvärmepump Nibe Fighter 1110.
Vi har ställt önskad temperatur på 20 grader men bergvärmepumpen kör för fullt och det är just nu 26,5 grader där vi har innomhusgivaren i vårt vardagsrum på nedervåningen. Även på övervåningen ( där vi inte har någon innomhusgivaren) är det jättevarmt.
Vi har nu fått strypt ner bergvärmepumpen för att värmen ska sänkas.
Någon som har något förslag på vad som kan vara fel?
Tacksam för tips och råd
Med vänlig hälsning,
Anna
Finns det några grundläggande inställningar om signal/givartyp/fabrikat som är felaktiga?
Vad visar bergvärmepumpen att "innegivaren" visar?
Det visar om pumpen får rätt signal, som borde vara under 20 grader.
Skrivet av: AnnaB
« skrivet: 22 april 2022, 19:14:09 »

Hej!
Hittade denna gamla tråd och tänkte ställa en fråga gällande Ngenic Tune.
Vi installerade denna i början av april till vår Bergvärmepump Nibe Fighter 1110.
Vi har ställt önskad temperatur på 20 grader men bergvärmepumpen kör för fullt och det är just nu 26,5 grader där vi har innomhusgivaren i vårt vardagsrum på nedervåningen. Även på övervåningen ( där vi inte har någon innomhusgivaren) är det jättevarmt.
Vi har nu fått strypt ner bergvärmepumpen för att värmen ska sänkas.
Någon som har något förslag på vad som kan vara fel?
Tacksam för tips och råd
Med vänlig hälsning,
Anna
Skrivet av: frågvisgäst
« skrivet: 20 januari 2022, 10:45:51 »

Kanske korkad fråga men måste man ha avtal med tibber för att Ngenic tune ska styra pumpen?
Skrivet av: PatJac
« skrivet: 18 januari 2022, 09:52:40 »

Jag ser uppenbara problem med att ha som kallast inne när elen är som dyrast, för det sammanfaller med morgontoalett och middagstid när man vill ha varmt och skönt inne.
Men visst, är man beredd att offra lite komfort för att spara pengar så kan det väl vara bra, men då tror jag i så fall mer på att sänka temperaturen hela tiden, inte bara när man är hemma (och den är som dyrast).
Det är ett bra initiativ att försöka hjälpa till att spara el och pengar, men jag håller med dig om att lejonparten av vinsten för den tjänsten och hårdvaran går till kostnader/avgifter hos tjänsteleverantören, och inte verkar de tjäna pengar heller.
https://www.allabolag.se/5568174790/ngenic-ab-publ
Märkligt att de saknar bokslut för 2020?

Eller har de blivit uppköpta av Tibber?

De gick publika i somras: https://ngenic.se/foretag/investor-relations/pressrelease/?slug=idag-inleds-handeln-av-ngenics-aktie-pa-nasdaq-first-north-growth-market
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 30 november 2021, 09:04:01 »

Jag ser uppenbara problem med att ha som kallast inne när elen är som dyrast, för det sammanfaller med morgontoalett och middagstid när man vill ha varmt och skönt inne.
Men visst, är man beredd att offra lite komfort för att spara pengar så kan det väl vara bra, men då tror jag i så fall mer på att sänka temperaturen hela tiden, inte bara när man är hemma (och den är som dyrast).
Det är ett bra initiativ att försöka hjälpa till att spara el och pengar, men jag håller med dig om att lejonparten av vinsten för den tjänsten och hårdvaran går till kostnader/avgifter hos tjänsteleverantören, och inte verkar de tjäna pengar heller.
https://www.allabolag.se/5568174790/ngenic-ab-publ
Märkligt att de saknar bokslut för 2020?

Eller har de blivit uppköpta av Tibber?
Skrivet av: awasen
« skrivet: 30 november 2021, 08:27:50 »

Jag bor i Stockholmsområdet...

Tibber styr laddning av elbilen genom att starta/stoppa laddning via bilarnas App (BMW och VW) när priset är högt/lågt under dygnet och så kan man lägga in att det alltid ska vara minst t.ex. 70% laddat kl 07:00 på morgonen oavsett och då håller Tibber koll på hur länge det tar att ladda upp till 70% och gasar på så den hinner dit (men oftast är ju priset billigt på natten så vi har ännu aldrig haft annat än 100% på morgonen).

På samma sätt kan Tibber lägga sig i styrningen av VP'n via Ngenic Tune och hindra VP'n från att starta (eller snarare lura VP'n att det är väldigt varmt ute) om elpriset är väldigt högt. Samma sak där, man kan säga att det aldrig får sjunka under t.ex. 18 grader inne.

Nu är det ju inte alla som vill gå och ratta värmekurvor och annat på VP'n när temperaturerna förändras ute, jag har inte rört min VP (annat än att starta/stoppa poolvärmen) på säkert 5 år... Att låta TIbber styra den "smart" skulle jag inte ha något emot, men som sagt så är tillbehören för dyra för att det ska löna sig... :(
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 30 november 2021, 08:13:42 »

Vilket elområde?
Har inte satt mig in i tibber så jag vet inte vad de gör. (men vet att en del är nöjda och rekommenderar dem)
OM man nu vill köpa till spotpris timme för timme, och skall ladda en elbil som körs långa sträckor, då tror jag att tibber kan vara bra, men under perioder som dessa måste det vara en mardröm att ha timpris på elen.

Skulle aldrig falla mig in att blanda in en utomstående som skall styra min värme, den ligger ju precis där jag vill ha den, kan för mitt liv inte förstå hur det skulle gå spara nåt på att någon annan blandar sig i. Sorry  dontknow
Har man en icke fungerande villaregulator eller handshuntar en el eller oljepanna är det en annan sak, men som sagt...
Kanske är jag för dåligt påläst.
Skrivet av: awasen
« skrivet: 30 november 2021, 08:07:41 »

Nu måste jag räkna...  ::)

Jag kör Tibber så i kombination med det kanske man kan spara en del men ser man nu på oktober och november som ju får klassas som extrema har jag använt 1675 kWh respektive 1283 kWh till uppvärmning men där ingår ju då även varmvatten. Jag hittade siffror på att varmvatten bör ligga på ca. 1000 kWh/person och år så då för oss fyra i hushållet ca. 333 kWh/mån så om vi ser totalt på okt+nov har uppvärmning (exkl. varmvatten) varit 2292 kWh.

Medelpris i november för mig var 1,02 kr/kWh och i oktober 0,82 kr/kWh så medel totalt 0,92 kr, alltså uppvärmning i medelpris 2109 kr räknar man då på Ngenic's egna siffror på en besparing på 10% så skulle det innebära drygt 211 kr på två extrema månader där det varit både rätt kallt men med tokhöga elpriser så den besparingen är väldigt hög.

Jag har inte någon smart styrning på VP'n idag vilket jag skulle få med Ngenic via Tibber. Smart styrning av laddning av våra två elbilar sparar oss 200-300 kr per månad nu med extrema elpriser men med "vanliga" elpriser är det några tior eller upp till en hundring kanske som bäst så räknar vi in att Tibber kunde lägga på någon procent till så säg i bästa fall då 125 kr i besparing per månad på en Ngenic.

Som Tibber kund får jag den för 3495 kr så om alla månader var som oktober och november 2021 skulle återbetalningstid vara 28 månader men jag skulle tror att "vinsten" under maj-september är minimal eller obefintlig och en mer "normal" månad vintertid kanske max. hälften av vad vi sett nu så då hamnar vi på mer (tror jag) realistiska 111 månader (eller lite över 9 år) innan man kan räkna hem den och det är med Tibber priset!

(Och är du intresserad av Tibber så kan du få en inbjudan av mig, då får både du och jag 500 kr att handla för i deras shop... Kanske en Ngenic Tune...?  :-)) )
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 30 november 2021, 07:30:00 »

Jag tror som sagt inte så mycket på den där typen av påhängsmanicker som skall spara el, och återkommer till prisbilden.
Vet inte vilka avtal ni har, och vad man faktiskt betalar för elen, även om spotpriset är högt, men för mig som har "jämtprisavtal" ser det ut på detta sätt till dags dato (Priset sätts varje månad så vi vet ännu inte vad November kommer att kosta, jag räknar med att det kommer att kosta mindre än en krona i alla fall)

Jag ligger i elområde 1. Förstora bilden genom att klicka på den.
Skrivet av: awasen
« skrivet: 29 november 2021, 18:41:16 »

Nu med elpriset som det är på 5,31 kr vore det ju intressant med nya beräkningar...  Sc:,h
[
Skrivet av: norlin
« skrivet: 24 januari 2018, 12:56:43 »

Kastar mig in lite handlöst, jag borde (ska) läsa på mer
Saxat från en guide jag skrev får många år.... Följt av massa text jag inte läst.
genom att dubblera med modifierad text från mitt inlägg här.

För jag tycker faktiskt om detta system, dels för att jag kan styra värmen via en app (ger pluspoäng vid det nördiga fikabordet på jobbet) men mest för att jag anser mig se en minskad el förbrukning. Och att den gör att värmepumpen reagerar bättre på min stödledning i braskaminen.

Denna vintern har jag kört luft/luft pumpen på 17 Deg C i garaget (60m2) och normalt brukar den stå på frostskydd, 8 Deg C. utom när något ska göras. Och trots 17 Deg C i garaget är totalförbrukningen lägre jämfört med föregående år. Utomhus temperaturen är snarlig denna vinter jmf med förra vintern. Trots 17 C i garaget förbrukar jag mindre el jmf förra året.

Som jag förstått så lurar Ngenic yttertemperaturgivaren med hjälp av en inne temp givare och någon form av algoritm.
Jag kan sitta nöjd, köpa loss utrustningen & tänka på något annat, eller försöka justera in min värmepump så den går som den nu gör.

Kostnaden för Ngenic är inte helt oväsentlig, antingen 5kkr och inga fler avgifter eller 2,5kkr och 49:-/månaden.
Kan jag med bättre intrimning nå samma funktion är det att föredra.

Jag har en tempgivare inne, som jag nu kopplats ur iom installationen av Ngenic. Jag kan se vilken temperatur som värmepumpen nu tror det är på utsidan, och vad jag kan se är att runt 0 deg C så lurar Ngenic pumpen till att det är ca 7 grader varmare.
Om jag är aktiv i eldandet så kan utomhustemperaturen gå upp till 19 grader C.

Jag har en USB pinne ansluten och loggar det som går, men jag är inte så duktig på att tolka denna logg och vilka inställningar som ska skruvas på och till vad.

Så vad ska jag skruva på och till vad för att nå samma resultat som utan Ngenic?
Skillnaden i yttertemperatur är väl den där kurvan?
Och att gå hårdare på inne givaren enligt tipsen i tråden har jag redan gjort.
Vilka värden ska jag hålla koll på?
Vad går det att skruva på?
Det där med framlednings temp & Diff, läsa ut & förstå, var & hur?
Termostater, är det lönt att kolla eller bara att byta & börja om från början, för dom är 30år gamla...

Alla tips mottages ödmjukt och tacksamt.
Skrivet av: ktd
« skrivet: 20 december 2017, 10:26:40 »

Det är intressant med priser för el i olika delar av Sverige osv. men det behövs kanske inte diskuteras i den här tråden mera...
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 20 december 2017, 10:17:23 »

Den kostade mer när pumpen sattes in.
Och poolen kostar ju typ 10-12000 kWh/år att hålla varm, tyckte det var väl mycket att ha på nöjeskontot.
Värmepumpen har varit rena guldgruvan.
55 000 timmar med ca 6 kr vinst/timme = 330 000 kr.
Investeringen gick på 80 000 kr = 250 000 kr vinst.
De senaste åren har börsen stigit med över 50% så de där 250 000 har blivit mer än 375 000 kr.
Det har dessutom gått bättre än index för mig, så det har blivit ännu mer.  :)

Men nu räcker det med off-topic, åter till Ngenic Tune.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 20 december 2017, 10:12:37 »

Varför har du värmepump om elen är så billig?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 20 december 2017, 10:08:26 »

Ja, det är ju socialdemokratiskt styra kommuner med allmännyttiga bolag som sköter elnätet och fjärrvärmen, så de bedriver inte direkt ocker, även om jag tycker de är överdrivet generösa med sponsorspengar till diverse aktiviteter som inte har med kärnverksamheten att göra.
De politiska politruckerna ser till att kunna sponsra sina intressen med "skattepengar" från de kommunala bolagen.
Skrivet av: Ville Vessla
« skrivet: 20 december 2017, 10:00:29 »

Du har 290kr dyrare årsavgift än mig för 20A, men jag får betala 14,25öre/kWh i elnätsavgift.
Vet inte om det stämmer längre men just Pite- och Luleenergi har ju varit kända för att vara snorbilliga både på elnät och fjärrvärme.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 20 december 2017, 09:20:15 »

Fasta avgiften är väl för nätet, och då tycker jag det är rätt naturligigt att överföringsavgiften ingår, det är ju DET som är nätkostnaden.
Kanske har du lägre fast avgift?
Skrivet av: beräkningsingenjörSvensk
« skrivet: 20 december 2017, 09:11:32 »

Off-topic, men ändå.
Riktigt billigt! Ni betalar alltså ingen överföringsavgift, bara en fast nätavgift? Avis blir man... Här får man betala ungefär lika mycket för överföringen som för elen, och högre skatt på det :/

/Anton
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 20 december 2017, 05:05:22 »

Off-topic, men ändå.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 19 december 2017, 17:55:50 »

Jag vet inte, men allt som allt tror jag att jag betalar ca 70 öre/kWh nu, för det som är rörligt alltså, sen tillkommer ju fast avgift.
För att säga säkert måste jag kolla på senaste fakturan, men jag är fortfarande på jobbet så jag har den inte tillgänglig.

@R2
Nu bad ju killen om en förklaring till vad som krävs för att systemet alls skall kunna fungera bra, med eller utan Ngenic Tune.

Dessutom, när det kommer till sakfrågan, om det lönar sig att köpa Ngenic Tune så är min uppfattning att det inte gör det.
Jag har inte tänkt surra på om det i vart tredje inlägg i denna tråd, men en gång vartannat år kan det väl vara OK?
Sen är det ju naturligvis så att jag kan ha fel, och då lär det visa sig i denna tråd - än så länge verkar jag i alla fall inte ligga så långt från sanningen när det gäller huruvuda det lönar sig eller ej.
Det är ju t.o.m så att vissa verkar få sämre komfort, tvärt emot vad som utlovas.
Och just DET är typiskt när man komplicerar en dåligt fungerande styrning ännu mer.
Sånt har jag snart en livstids erfarenheter av.  ;)
Skrivet av: beräkningsingenjörSvensk
« skrivet: 19 december 2017, 14:37:45 »

Min överföringsavgift är på 14,25öre och energiskatten på 29öre ink.moms så för dig är det 30öre dyrare/kwh redan innan priset för själva elen räknas. Har rätt stor betydelse var man bor. Totalen blev 85öre i November.
Åfan, tydligare har man lägre energiskatt i kommunerna i "Norrbottens län, Västerbottens län och Jämtlands län. I Västernorrlands län har Sollefteå, Ånge och Örnsköldsviks kommun lägre skatt. Samma gäller för Gävleborgs län - Ljusdals kommun, Värmlands län - Torsby kommun och i Dalarnas län - Malung-Sälen, Mora, Orsa och Älvdalens kommun."
Källa.

Orimligt stor skillnad kan jag tycka... Både när det kommer till överföringsavgift och skatt.

Men hur som helst var ursprungsuttalandet knepigt, ingen slipper väl överföringsavgift?

/Anton
Skrivet av: Ville Vessla
« skrivet: 19 december 2017, 14:05:14 »

Fast Rickard, du betalar väl en överföringsavgift som alla andra? För mig ligger den på 32 öre, spotpriset är idag 32 öre och energiskatten ligger på 41 öre. Så du kan omöjligt betala under 1 kr/kWh du får levererad, om du inte har ett drastiskt annorlunda upplägg än de flesta.

Mvh
Anton
Min överföringsavgift är på 14,25öre och energiskatten på 29öre ink.moms så för dig är det 30öre dyrare/kwh redan innan priset för själva elen räknas. Har rätt stor betydelse var man bor. Totalen blev 85öre i November.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!