Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Jonasolof
« skrivet: 02 oktober 2015, 21:54:17 »

IVT har ett expansionskärl med nivåvakt som kan kopplas till larm. Men det hade IVT rep inte berättat.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 01 oktober 2015, 08:07:44 »

Varför så högt tryck i köldbärarkretsen? Det fungerar i de flesta fall att köra trycklöst. Jag har runt 0,5 bar övertryck i systemet.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 01 oktober 2015, 07:30:48 »

Det troliga är att cirkpumpen inte startade efter avluftningen, om den står still så fryser värmeväxlaren ihop på några sekunder (köldmediet blir -50°C på ett ungefär).
Att ni inte fick funktion samma dygn trots att cirkpumpen hjälptes igång berodde således på att det var is i värmeväxlaren.
Det tar timmar för värmeväxlaren att tina.
Skrivet av: Jonasolof
« skrivet: 30 september 2015, 17:17:17 »

Sedan luftning via baljan ovan skulle VP startas. Men den stannade ideligen med larm Pressostat låg. I en annan tråd finns ledtrådar om vad det kan bero på. Vi luftade spritpumpen genom muttern vid axeln. Rotorn hade dessutom fastnat men petades loss. Trots detta nya larm, varje gång efter ca 2 minuter. VVS-mannen som inte är specialist på IVT gav upp och märkesservice kontaktades för att beställa besök nästa dag.

Mina misstankar gick mot anslutningen av VP till kollektorerna. Dessa rör går uppåt ovanför pumpen och viker sedan ned för att anslutas till kollektorkretsarna. Klar risk för luftansamling i kröken ovan. Så jag körde spritpumpen en stund i serviceläge. Inget skvalpande i rören alls. Tydligen löstes problemet för nu har pumpen jobbat (levererat värme till golv och VVB) i sex timmar utan att larma. Jag ställde up temperaturerna för att den skulle få jobba.

Slutsats: Avluftning av kollektorkretsarna i öppen balja medför risk för luftfickor i rör mot VP. Därför bör pumpen köras en stund i serviceläge vid start - förutsatt att man hinner komma in i serviceläget innan VP stannar.
Skrivet av: Jonasolof
« skrivet: 28 september 2015, 20:54:49 »

Han hade fyllt på till 3 bar, inte 4,5 för säkerhetsventilen ska tydligen lösa vid ca 4 bar.
Dagens åtgärd är att lufta hela systemet genom att pumpa upp köldvätskan och låta den passera en öppen yta (i ett ombyggt sopkärl) innan den sedan pumpas ned igen. När man börjar pumpa upp från en kollektor så är vätskan opak, förmodligen på grund av en mängd små bubblor. Efter ett par timmar har vätskan klarnat varpå den andra slingan luftas. samma sak där. 

Direkt när luftningen började fick 30 liter köldbärarvätska tillföras för att det skulle vara en decimeters nivå i det öppna kärlet.

Pumpningen sker med en vanlig sänkbar dränpump nedsänkt i kärlet.

Fick följande besked från expocell.se som säljer pyranin: "Vi säljer PyraGreen™ (pyranin) i pulverform ner till 50 gram, som kostar SEK 600 exklusive moms (SEK 750 inklusive moms), fritt levererat med Posten. Det blir inte billigare att köpa mindre, då det är andra saker än färgämnet som kostar vid så små mängder.

 Det är väldigt lätta att lösa upp pulvret i vatten. Lämplig dosering brukar vara 10-50 ppm (miljondelar, mg per liter) av rent färgämne (pulver). Jag bifogar datablad och säkerhetsdatablad "/inget väsentligt där, medlet har mycket låg toxicitet men kan reagera med oxidativa medel och klorföreningar/.  Medlet är inte särskilt ljusäkta vilket bör spela mindre roll i ett slutet VP system.

Mailadress info@expocell.se. Prompt svar på mail. inget svar vid påringning.

UV-belysning av den öppna vätskespegeln visar att de ca 2 ml koncentrerad indikatorvätska som jag  tillförde (resten sumpades genom att en koppling var otät) räcker för att ge tydlig fluorescens i ca 200 liter köldbäraretanol. För större intensitet skulle jag nog dubbla dosen.
 

 

 
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 28 september 2015, 06:44:21 »

4.5 bars tryck  help

Har aldrig hört talas om någon som ökar trycket så mycket i systemet.
På mitt nivåkärl sitter en säkerhetsventil som öppnar på (har jag för mig) 1.5 bar.

Skrivet av: Jonasolof
« skrivet: 27 september 2015, 22:38:49 »

Det är inget läckage utan bara en felbedömning av förloppet efter påfyllning av flera liter köldbäraretanol. Nivån i påfyllnadskärlet sjönk från dag till dag under 3-4 dagar med en dryg cm vilket både installatören och jag tolkade som betingat av läckage. 

Jag kopplade sedan in en manometer och konstaterade att trycket ibland ökade och ibland sjönk utan att det verkade ha något samband med det lilla effektuttag som orsakas av förvärmning av varmvatten som går vidare till en el-VBB.

Att skära upp isolering och lukta och smaka sig till eventuellt läckage förefaller primitivt och amatörmässigt. Jag fick en skvätt fluorescensindikator från ett kommunalt energibolag och köpte en UV-lampa på Clas Ohlsson. Energibolagen använder indikatorn i fjärrvärmenät för att leta läckor. Vanligen används pyranin.

För att få ned trycket till noll så att jag kunde tillföra indikatorn behövda jag tappa ur ca tio liter. Trots det så ligger nivån i kärlet ca 8 cm över botten och trycket steg efter något dygn till en bar.

Jag har kollat med UV ljus under flera mörka kvällar. Det enda som syns är en lite droppe som inte växer märkbart som smitit förbi en stängd kulventil under smutsfiltret. Se bild nedan. Fluorescensen syns tydligt.

Situationen sedan köldbäraretanol tillförts har således misstolkats. Trycket hade ökats till fyra bar enligt installatören. Man måste nog räkna in elasticiteten i 450 meter slang i två borrhål också- plus följden av att pumpen startats efter att ha stått still i fem dagar vilket sänkt temperaturen något. 

Det var nog sju-åtta år sedan köldbäraretanol tillfördes och då skedde det förmodligen utan att övertryck etablerades,  Övertryck behövs för att systemet inte ska suga in luft vid läckage vilket kan skada pumpen. Något litet läckage har förmodligen förelegat eftersom pumpen stannade men det är inget som jag kunnat påvisa nu.

Jag kommer att koppla in en tryckvakt också som via summalarmet från VP får signalera även om trycket sjunker under 0,5 bar.

Man blir lite nojig när värmesystemet fallerar några dagar innan huset ska lämnas för vintern. Felet var i grunden mitt eftersom jag inte hållit koll på vätskenivån ordentligt. Säkrast är att lysa med t ex telefonens LED vid plastbehållaren. Då syns vätskenivån tydligt.




Skrivet av: Rickard
« skrivet: 25 september 2015, 06:44:27 »

Hur länge har du provat stänga av mot kollektorn?
Det är ju trots allt mycket vanligare med läckage "utanför" själva kollektorn...
I övrigt har jag inga andra råd än Carl
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 24 september 2015, 22:53:38 »

Med så stort läckage borde det gå att hitta om det inte är nere i en borra.
Gräv fram den andra borran som du är inne på och undersök denna.
Frilägg även slangen till borrorna och kolla.
Men hittar du inte läckan då så är risken stor att du måste lufta upp slangen ur borrorna och undersöka den.  :-\
Skrivet av: Jonasolof
« skrivet: 24 september 2015, 22:06:51 »

Jag har en femton år gammal IVT bergvärmepump med två borrhål om ca 100 meter och en kylkonvektor i en jordkällare som är inkopplad i köldslingan över en backventil. Sedan ett par veckor har vi noterat läckage och behövt fylla på köldbärarmedium. Installerade en manometer för att hålla koll på trycket i köldbärarkretsen som var 3 bar efter påfyllning. Om jag stänger av VP och stänger alla ventiler till och från berget sker inget tryckfall. Det förefaller därför inte som om läckaget sker uppe vid VP. Vi finner inte heller någon spritlukt kring anslutningarna i VP (IVT Greenline D5). Vi har lokaliserat ett av foderrören och konstaterat att anslutningen är svetsad. Ingen spritlukt där. Återstår ett foderrör med anslutning att gräva fram (på en meters djup och dåligt angivet av borraren). Som tur är kan man följa en jordledning till hålet.

Det är svårt att lokalisera ett läckage som kanske ´rör sig om ett par dl om dygnet (nivån sjunker i kärlet med någon cm per dygn). Har läst att kommunerna använder fluorescerande pyranin för att hitta läckage i fjärrvärmenät. Det bör väl funka att blanda i köldbärarmediet också som ju är utspädd denaturerad etanol.  Billiga UV lampor finns att köpa. Finns någon erfarenhet av att använda fluorescens för att leta läckage på köldbärarsidan?

Ett litet aber är att jag bor utomlands på vintrarna och bör lämna huset om en vecka. Måste därför forcera felsökningen. IVT-installatören verkade känna sig ställd inför problemet och har inte kommit med några initiativ. En rörfirma är det mer klipp i men där är sökmetoden fortfarande att lukta och smaka sig fram.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!