Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: pumpemontør
« skrivet: 31 juli 2012, 21:25:59 »

Säkert en korkad fråga, men jag lyckas inte läsa mig till det på forumet.

Om jag har ett fritidshus som bara används någon enstaka helg på vintern och i princip vill ha all värme avstängd, hur hanterar man luftvärmepumpen. Är det bara att stänga av den? Är det något som fryser sönder?

Idag när jag inte har LVP slår jag på elradiatorerna 2 dagar innan vi kommer till stugan för att den skall vara acceptabelt varm. Det är den också men det är fuktigt. Det brukar jag lösa genom att elda några timmar i den öppna spisen, en spis som inte värmer så bra men drar ut fukten i alla fall.

Hur effektiv är LVP:n när man slår på den i ett totalt utkylt hus? Jag inbillar mig att det borde vara rätt mycket besparing att värma upp huset från kallt till bruksvarmt med pumpen?

/putte

Hei

Jeg tror ikke varmepumpen vil klare å varme opp din hytte ila 2 dager vinterstid, hvis det er skikkelig kaldt (både ute og inne)
Du skal være klar over at en del pumper ikke starter oppvarming hvis temp.sensor i innedel er veldig lav (for eksempel under 12 grader)
Denne metoden tror jeg ikke vil være noen god løsning... desverre...

Mvh
varmepumpemontør
Skrivet av: Micke_80
« skrivet: 10 juli 2012, 02:18:22 »

Att det är billigare att kyla än att värma upp är nog rätt naturligt. Skillnad ute/innetemp är 30-40 grader på vinter och 0-10 grader på sommaren. Sen värmer sol lite genom fönster etc men den dan det blir så varmt ute att du får "varmras" runt fönstrena har du nog samma kostnad för ac som för värme. Men då flyttar jag till kallare klimat :)
Skrivet av: Puttepj
« skrivet: 07 juli 2012, 13:28:55 »

Så där så är pumpen uppe och tuffar. Montage och anslutning av rör gick över förväntan.

Både ute och inne-del är betydligt tystare än jag förväntat mig, inte minst efter alla diskussioner om on/off agg.

Det fungerar relativt bra att styra om luftriktningen med 'fenorna' i utblåset.
Byggde en kabelkanal i trä med lätt demonterbar framsida. Skall måla den med husets egen färg.

Nu får den tuffa på så att man lär sig ställa in den och hur man vill använda den. Sen får vi väl se framåt hösten hur pass effektiv den är. Kylan är det definitivt inte något fel på i alla fall, även om det inte har varit något primärt mål....

Litet snedtak över skall snickras, men det får bli efter en behövligt Skåne/Danmarksemester...

/putte

Skall ta och bumpa en riktigt gammal tråd, bara på kul.
Sonen frågade mig idag hur länge vi haft vår värmepump och jag började räkna tillbaka och konstaterade att på Tisdag fyller pumpen 4 år i drift.

Så jag skall recensera mig själv och pumpen.
Så här efter 4 år så är mina erfarenheter begränsade till EN enda pump så jag kan inte säga om det hade varit bättre eller sämre att satsa på annat märke eller pris.
Men den lilla och omdiskuterade Coolixen har verkligen levererat. Innerdelen är fortfarande tyst och skrammelfri. 2 ggr har den läckt vatten på innerväggen, första gången efter någon dag efter installation och då visade det sig att jag fått avrinningsslangen i fel avvägning. Sen en gång sommaren 2010 när det var extremt varmt och luftkonditioneringen gick på absolut max och hade gjort så i dagar, då rann det plötsligt vatten igen. Jag hakade då ner innerdelen och undersökte om något hänt men hittade inget. Kunde iofs ta bort lite lite damm från avrinningsrännan men tror knappt att det var felet. Tog loss avrinningsslangen och blåste i den innifrån men upplevde det inte att det var täppt.
Problemet fick ingen förklaring och jag har inte upplevt det igen, trots att vi använder luftkonditioneringen ganska frekvent sommartid.

När pumpen körs i 'heat-läge' levererar pumpen stablit och utan att störa. Ju kallare det är desto oftare pustar den under avfrostningen men ingen i famlijen störs av det. När det är 15-20 minus levererar den fortfarande värme men jag tror att effekten motsvarar ett vanligt elelement. Vid minus 10 ger den definitivt mycket värme för pengarna.

En vinter isade ytterdelen igen under ett par veckor och jag fick använda en fön (värmepistol) och försiktigt värma bort isen. Då byggdes det också upp is från pumpen och ned till marken. Det löste jag genom att med värmepistolen skilja isen från pumpen och med en yxa hacka bort ispelaren från plattan. Det finns 4 grannar med värmepumpar av mer etablerade märken och samtliga hade samma problem som jag så det skall nog förklaras med att det var optimalt ogynnsamt klimat just då.

Annars har jag inte haft några isproblem och inga störningar.

Vid runt 10 minus så låter ytterdelen som om kompressorn håller på att ge upp d.v.s. den låter mekaniskt ungefär som en lagring som håller på att ge upp. Men när det blir kallare eller varmare ute så försvinner ljudet och jag har förstått att det inte är ett problem.

Jag har inte gjort något som helst underhåll förutom att jag kanske en gång i månaden, ibland lite mer sällan rengör luftfiltret i innerdelen. Vet att man skall göra det oftare, men det blir inte av och pumpen fortsätter att leverera.

När det gäller värmedelen så kör jag den svalare delen av året alltid i Heat-läget och med fläkten i auto.
Det är extremt sällan jag behöver höja eller sänka temperaturen och jag har ett mycket bra innerklimat.

När det gäller kyldelen så har vi den i Cool-läget och fläkten i auto med en temperatur vald på 22 grader dvs den kyler när solen värmer huset för mycket och det ger ett bra innerklimat till en betydligt mindre el-kostnad än jag trodde innan vi installerade pumpen.

Att kyla huset sommartid kostar mindre än en fjärdedel jämför med att värma huset vintertid vilket fortfarande förvånar mig, men många har uttalat att Coolixen mer är en kylanläggning än en värmeanläggning och det kanske är en förklaring.

Vet att andra har haft betydligt mer problem än mig men då uteslutande på den senare modellen som har underhållsvärme en funktion som inte finns på min Coolix.

Elaka tungor gav inte Coolixen så lång hållbarhet och jag erkänner att jag inte frekvent besöker det här forumet och jag vet inte om jag är ett undantag som fortfarande är toknöjd och ser den som en av de bättre investeringarna jag gjort i mitt hus.

/putte
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 24 juli 2008, 23:07:18 »

Hej Putte!  Skoj att höra lite rapportering från dig Thumbsup inkl lite inte helt ovanliga eskapader i samband med hantering av pump och installation ;D Hoppas att du fortsätter att återkomma med fler rapporter till oss. :)
Förresten så finns det absolut ingenting som säger att det här med risken för recirkulation av utluften från ytterdelskompressorn skulle vara mindre för att du sätter taket högre upp till pumpen, eftersom ju högre upp taket sitter ju lättare kan ju utluften återvända till baksidan av pumpen, och ju närmare pumpen som taket finns dessto mindre risk är det ju faktiskt för recirkulation av utluften.

Mvh Raffen.
Skrivet av: Puttepj
« skrivet: 24 juli 2008, 22:07:29 »

Tänkte bara lämna lite status på vår colixinstallation när den varit igång ett par veckor.

Bortsett från en slarvtabbe från min sida som jag får bjuda på så har det fungerat över förväntan.
Som jag nämnt tidigare bor mina åldriga föräldrar i sommarstugan för tillfället och trots sommarvärmen så kör de värme i via pumpen på kvällarna (verkar som om gamla människor alltid fryser, det är väl ämnesomsättningen som blir sämre).

On/Off funktionen stör inte alls och innerdelen är förvånandsvärt tyst och de märker inte att den går, när den går.
Nu är iofs fläkten i ett automatläge vilket gör att den sällan blåser på med någon effekt/varvtal som stör. Skillnad bör det bli i vinter.

Men i går blev det ändå för mycket sommar även för gamlingarna så det blev ett par timmar med kyla för att matcha det 'lite för varma vädret'. När de sedan gick över till värme på kvällen så rann det friskt med vatten på väggen under innerdelen. De ringde mig i panik och vi kom överens om att de skulle slå av aggregatet.

Idag åkte jag ut och lättade på innedelen från väggen med MYCKET rinnande vatten som följd. Jag fick nog torka upp ett par liter vatten från golvet och som jag förstår det var det ungefär samma mängd som rann ner för dem i går.
Man skall väl bjuda på sig själv när man är dum och förklaringen är enkel. Jag hade lyckats få en 'upp-puckel' i väggenomföringen så avrinningen fungerade inte.
När jag rättat till det så att avrinningsslangen från innerdelen låg som den skall försvann alla problem och det rann frisk ur slangen - utomhus denna gång :-).

Körde kyla under mer eller mindre hela dagen idag och jag mätte upp nästan 10 liter vatten eftersom jag lät det droppa i en hink för att få lite grepp. Nu är innerdelen torr och fin både värme och kyla fungerar som det skall och alla är nöjda.

Tur för mig att de fibriterade väggarna (sprutade putsväggar inte tog någon skada, annars hade Jag fått gräma mig under en lång tid frammåt....

Hur som helst, det som är trevligt är att kylan när man sätter agget på 24 grader (med värme ger det i praktiken runt 22 grader som jag personligen tycker är för varmt) så håller den hela huset svalt, trots vinkelkåk och 73 kvm.
Visst är det sämre verkningsgrad i andra änden av huset, men helt OK för att ge en acceptabel sovtemp trots att sovrummen ligger så långt från agget man kan komma.

Det finns inte en chans att höra ytterdelen innifrån huset, vilket är bra. Ytterdelen hörs när man är ute, men så länge burken är ny så är den definitivt inte störande. Skall bli kul/intressant att se hur det rockar när det blir lite kallare temperaturer. Dock är sommaren så njutbar just nu, så jag väntar gärna med de erfarenheterna. I veckan skall utedelen får ett permanent regn/smuts/snöskydd. Jag väljer att sätta det relativt högt efter att läst en del diskussioner på forumet om att inte sätta det för nära och därmed riskera sämre verkningsgrad.

Skall återkomma så småningom med mer erfarenheter när det blir temperaturer så att man kan se och förstå om LVP:n gör sitt jobb, ger rimlig besparing, men just nu hoppas jag att det dröjer.

En liten del skall jag nämna också. Jag har tills vidare valt att inte montera det lilla vinkelröret som är till för att man skall kunna leda bort kondensvatten från ytterdelen. Har läst lite här och var att den ofta ställer till mer problem än den löser. Vi har bra avrinning i jordytan runt ytterdelens betongplatta (morän) och jag tvivlar på att det kommer att ha någon som helst påverkan på husgrunden, även om jag självklart kommer att hålla koll. Jag har gjort en Najtråds ögla som gör att innerdelens vatten får rinna ut under ytterdelen (ingen risk för att det täpps till). Kommer kanske att labba lite med innerdelens avrinning om behov finns men just nu ser det ut som om jag kommer att permanenta lösningen och låta najtrådsögglan ersättas av ett litet plaströr med överdimension så att dräneringsslangens utlopp finns innuti.

Ha det.

/putte
Skrivet av: Puttepj
« skrivet: 11 juli 2008, 16:39:25 »

Jo , jag funderar åxå lite i de banorna om quick-connector-kopplingar kan struula ? . Kanske säkrast att ha ansiktsmask/visir och handskar på som tål frätande ämnen ifall det struular till sig ? eller kanske det är "överkurs" ??    :D

Men kul att du lagt ut bilder här ! En bild säger ofta mer än tusen ord brukar det väl heta !  :)

Jag hade faktiskt ögonskydd när jag tryckte ihop connectorerna. Ja det var nog lite overkill, men det är det också med bilbälte och hjälm - tills man behöver det.

Quick connectorn består av ett löst plastlock på slangen från innerdelen. Det är bara ett dammskydd. Man fäller upp ett handtag på den delen efter att man tagit bort skyddet.
Sen sitter en manchett man drar neråt för att få bort det betydligt kraftigare skyddslocket från aggregatet. När man sen sätter in slangen i aggregatet drar man tillbaka samma manchett och då klickar kontakterna ihop.
Efter det fäller man tillbaka handtaget så att kylmedlet trycks in. Har kontakterna klickat i varandra så att manchetten gått tillbaks i sitt rätta läge, skall det mycket till för att något skall gå snett.
Tror dock på att använda ögonskydd eftersom man aldrig vet om det skulle kunna vara något fabrikationsfel el dyl.

Att man själv skulle klanta till det ser jag som osannolikt, så pass förtroendeingivande är kontruktionen.

/putte
Skrivet av: Rollster
« skrivet: 11 juli 2008, 14:07:21 »

Jo , jag funderar åxå lite i de banorna om quick-connector-kopplingar kan struula ? . Kanske säkrast att ha ansiktsmask/visir och handskar på som tål frätande ämnen ifall det struular till sig ? eller kanske det är "överkurs" ??    :D

Men kul att du lagt ut bilder här ! En bild säger ofta mer än tusen ord brukar det väl heta !  :)
Skrivet av: Puttepj
« skrivet: 11 juli 2008, 09:27:16 »

Raffen. Muren är gjord av putsad lättbetong (ytong) och visserligen tror jag nog att det skulle kunna hålla i alla fall men jag såg ingen anledning att chansa. Dessutom tycker jag att ett rent markstativ blir estetiskt snyggare än ett väggstativ som skall bygga så långt ut som det handlar om i mitt fall (väggen sitter 12 cm utanför muren).

Jag tog inte kylan som någon intäkt att det skulle värmen kommer räcka till, det får framtiden visa, vad jag menade är att rörkopplingar m.m. i alla fall gick som planerat.

Nu är mina föräldrar i stugan och eftersom de är rätt gamla fryser de lättare än gemene man så det är trots sommarvärmen heatläget som kommer att användas mes, om än blygsamt.

Som sagt nu sitter burken där den skall, den verkar göra det den är designad för och sen får vi nog vänta på hösten för att bedömma funktionaliteten fullt ut.

Jag var ordentligt sk..tnödig när jag skulle koppla ihop quick connetor kopplingarna. Fick för mig att det skulle vara en kritiskt del, där amatören riskerar att misslyckas, men faktum är att där har man tänkt till.

/putte

Skrivet av: Raffen
« skrivet: 11 juli 2008, 00:59:31 »

Så där så är pumpen uppe och tuffar. Montage och anslutning av rör gick över förväntan.
Både ute och inne-del är betydligt tystare än jag förväntat mig, inte minst efter alla diskussioner om on/off agg.
Det fungerar relativt bra att styra om luftriktningen med 'fenorna' i utblåset.
Byggde en kabelkanal i trä med lätt demonterbar framsida. Skall måla den med husets egen färg.
Nu får den tuffa på så att man lär sig ställa in den och hur man vill använda den. Sen får vi väl se framåt hösten hur pass effektiv den är. Kylan är det definitivt inte något fel på i alla fall, även om det inte har varit något primärt mål....
Litet snedtak över skall snickras, men det får bli efter en behövligt Skåne/Danmarksemester...
/putte

Hej Putte!  Skoj att se att det har hänt lite saker och att du är igång Putte. Jag ser att du verkar att ha en ordentligt murad grund (stenfot) på huset, så då borde du egentligen inte ha behövt gjuta något fundament och sätta ett markstativ för pumpen tycker jag, utan det borde räckt gott att sätta den via konsoler direkt på stenfoten istället.
När det gäller ljudet så får du nog vänta tills pumpen blir lite inkörd och dessutom kanske tills det blir lite kallare väderlek ev.
Att den fungerar bra att kyla med det tror jag alldeles säkert, detta eftersom alla luftvärmepumpar egentligen är byggda för att användas som AC, och alldeles spec lämpliga att använda som AC är ju de här lite billigare on/off-pumparna, men som värmepumpar är ju då dessa pumpar klart sämre spec vad det gäller komfort och effektivitet.
Det här med ett tak tycker jag är en bra idé, det skyddar pumpen på ett bra sätt och gör att den håller sig ren, torr och snygg mkt längre än utan tak + att det sänker kostnaderna för avfrostningar eftersom regn och snöglopp som rinner över utedelen snabbt fryser på vid utetemperaturer mellan 0-5 ºC.

Mvh Raffen.
Skrivet av: Puttepj
« skrivet: 10 juli 2008, 22:16:17 »

Så där så är pumpen uppe och tuffar. Montage och anslutning av rör gick över förväntan.

Både ute och inne-del är betydligt tystare än jag förväntat mig, inte minst efter alla diskussioner om on/off agg.

Det fungerar relativt bra att styra om luftriktningen med 'fenorna' i utblåset.
Byggde en kabelkanal i trä med lätt demonterbar framsida. Skall måla den med husets egen färg.

Nu får den tuffa på så att man lär sig ställa in den och hur man vill använda den. Sen får vi väl se framåt hösten hur pass effektiv den är. Kylan är det definitivt inte något fel på i alla fall, även om det inte har varit något primärt mål....

Litet snedtak över skall snickras, men det får bli efter en behövligt Skåne/Danmarksemester...

/putte
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 09 juli 2008, 13:40:25 »

Det är väl en otrolig tur att du Raffen finns här på detta forum och ställer allt till rätta. ::)
 Nu regnar det inte, solen skiner från en azurblå himmel och livet känns fantastiskt.  *vinkar*
Ha de!

Tjenare Boek!  Javisst är det väl det. ;D Ha en fortsatt bra sommar du Boek. Thumbsup *vinkar*

Mvh Raffen.
Skrivet av: boek
« skrivet: 09 juli 2008, 13:35:37 »

Hej Boek!  Ja du, hade du något ytterligare att anmärka på mina teorier i ämnet eller?? Sc:,h Eller hade du missuppfattat det hela som Kall Kyl trodde ev??

Mvh Raffen.

Det är väl en otrolig tur att du Raffen finns här på detta forum och ställer allt till rätta. ::)
 Nu regnar det inte, solen skiner från en azurblå himmel och livet känns fantastiskt.  *vinkar*
Ha de!
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 09 juli 2008, 13:28:43 »

http://www.smhi.se/cmp/jsp/polopoly.jsp?d=9269&a=26576&l=sv
Det är en hel vetenskap :-)
Jag tycker det är intressant det Tommy skriver och värt att om inte annat skaffa sig egna erfarenheter av.
Om allt fungerar som planerat drar jag igång min pump i morgon Torsdag och är mycket nyfiken på de första intrycken.
värt att notera, när jag satte upp innerdelen, är att det går att rikta om luftflödet på pass mycket att jag nog får den riktverkan som du Raffen föreslog genom ett hörnmontage.
Sen får vi väl se vad den här billighetspumpen klarar och prestera eller inte...
Rätt kul jobb att göra installationen. Svettigt och obehagligt att göra hål i väggen, men det gick bra. Ny fin betongplatta brinner för fullt och nytt markstativ svetsades igår. Idag när zinkprimerna torkat skall jag ytlacka, sen djävlar, skall här testas :-)
Eftersom jag har semester vill jag inte direkt önska kallare väder så än så länge får vi väl bara testa om skrotet fungerar. Hur bra får vi väl se i höst....
/putte

Hej Putte!  Ja du har ju helt rätt i att det här med luftfuktighet är ju faktiskt en hel vetenskap alltså, och det kan nog vara väldigt lätt att tänka lite fel när det gäller vilka förhållanden som råder kontra betydelse, orsak och verkan mm. ::)
Skoj att höra att du är på gång med att få upp pumpen Putte, och jag förstår att det är en del jobb med att gjuta fundament och fixa markstativ bl.a, men det är nog inte helt fel att göra detta med dylika pumpar.
Sen det här med riktningen av luftflödet från innerdelen, där är jag nog rätt tveksam till om du verkligen får till den blåsriktning som du nu avser eftersom de här relativt små fiskfenorna brukar ha en ganska begränsad kapacitet för att kunna rikta om luften dit man nu kanske egentligen vill ha den, så en faktisk hörnplacering hade nog varit betydligt effektivare i det här fallet, men vi får väl se hur du upplever det.
Ser fram emot ytterligare rapporteringar om hur det gick och hur du upplever pumpen Putte. Thumbsup
 
Mvh Raffen.
Skrivet av: Puttepj
« skrivet: 09 juli 2008, 11:12:33 »

under den kalla och fuktiga årstiden.
Mvh Raffen.
Kalla ja, men absolut inte fuktig årstid. Faktum är att luften vintertid är betydligt torrare än nu på sommaren.
Säger du det Boek, och jag som alltid har lärt mig att den relativa luftfuktigheten ökar under den kallare årstiden, och detta beror väl isf på att kall luft ju inte kan bära lika mycket fukt som vad varm luft kan, utan den kalla luften släpper ifrån sig fukten istället, och då blir väl miljön klart mkt fuktigare om jag nu har förstått det hela rätt. Sen är det ju så också att ju varmare luften är desto större mängd vattenånga kan den ju då bära, så naturligtvis kan luftfuktigheten vara hög även under den varma årstiden som du säger,
(t.ex. under regniga somrar).
Mvh Raffen.

Hej Boek!  Ja du, hade du något ytterligare att anmärka på mina teorier i ämnet eller?? Sc:,h Eller hade du missuppfattat det hela som Kall Kyl trodde ev??

Mvh Raffen.

http://www.smhi.se/cmp/jsp/polopoly.jsp?d=9269&a=26576&l=sv

Det är en hel vetenskap :-)

Jag tycker det är intressant det Tommy skriver och värt att om inte annat skaffa sig egna erfarenheter av.
Om allt fungerar som planerat drar jag igång min pump i morgon Torsdag och är mycket nyfiken på de första intrycken.
värt att notera, när jag satte upp innerdelen, är att det går att rikta om luftflödet på pass mycket att jag nog får den riktverkan som du Raffen föreslog genom ett hörnmontage.

Sen får vi väl se vad den här billighetspumpen klarar och prestera eller inte...

Rätt kul jobb att göra installationen. Svettigt och obehagligt att göra hål i väggen, men det gick bra. Ny fin betongplatta brinner för fullt och nytt markstativ svetsades igår. Idag när zinkprimerna torkat skall jag ytlacka, sen djävlar, skall här testas :-)

Eftersom jag har semester vill jag inte direkt önska kallare väder så än så länge får vi väl bara testa om skrotet fungerar. Hur bra får vi väl se i höst....

/putte
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 09 juli 2008, 00:24:08 »

under den kalla och fuktiga årstiden.
Mvh Raffen.
Kalla ja, men absolut inte fuktig årstid. Faktum är att luften vintertid är betydligt torrare än nu på sommaren.
Säger du det Boek, och jag som alltid har lärt mig att den relativa luftfuktigheten ökar under den kallare årstiden, och detta beror väl isf på att kall luft ju inte kan bära lika mycket fukt som vad varm luft kan, utan den kalla luften släpper ifrån sig fukten istället, och då blir väl miljön klart mkt fuktigare om jag nu har förstått det hela rätt. Sen är det ju så också att ju varmare luften är desto större mängd vattenånga kan den ju då bära, så naturligtvis kan luftfuktigheten vara hög även under den varma årstiden som du säger,
(t.ex. under regniga somrar).
Mvh Raffen.

Hej Boek!  Ja du, hade du något ytterligare att anmärka på mina teorier i ämnet eller?? Sc:,h Eller hade du missuppfattat det hela som Kall Kyl trodde ev??

Mvh Raffen.
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 08 juli 2008, 23:57:05 »

under den kalla och fuktiga årstiden.
Mvh Raffen.
Kalla ja, men absolut inte fuktig årstid. Faktum är att luften vintertid är betydligt torrare än nu på sommaren.

Säger du det Boek, och jag som alltid har lärt mig att den relativa luftfuktigheten ökar under den kallare årstiden, och detta beror väl isf på att kall luft ju inte kan bära lika mycket fukt som vad varm luft kan, utan den kalla luften släpper ifrån sig fukten istället, och då blir väl miljön klart mkt fuktigare om jag nu har förstått det hela rätt. Sen är det ju så också att ju varmare luften är desto större mängd vattenånga kan den ju då bära, så naturligtvis kan luftfuktigheten vara hög även under den varma årstiden som du säger,
(t.ex. under regniga somrar).

Mvh Raffen.
Skrivet av: Kall Kyl
« skrivet: 08 juli 2008, 23:49:54 »

Det är en vanlig missuppfattning att luften skulle vara torrare vintertid. Inomhus är visserligen den relativa luftfuktigheten ofta lägre på vintern men det beror på att den kalla uteluften värms upp. I ett ouppvärmt hus gäller alltså inte det.
mvh
Skrivet av: boek
« skrivet: 08 juli 2008, 22:48:37 »

under den kalla och fuktiga årstiden.

Mvh Raffen.

Kalla ja, men absolut inte fuktig årstid. Faktum är att luften vintertid är betydligt torrare än nu på sommaren.
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 08 juli 2008, 20:38:31 »

Sen om man nu har haft råd att investera i en värmepump (oavsett med eller utan lån) så är det kanske bra om man också har råd att använda densamma, och spec när de är som mest avsedda att användas dvs under den kallare årstiden, för en luftvärmepump mår då rakt inte bra av att vara avstängd under vintertid det tror jag att de flesta vet om och förstår, och för att inte tala om hus som är avsedda för bostadsändamål för de tar ju vanligtvis ännu mer skada än vad pumpen gör om de nu skulle stå helt ouppvärmda eller alt mkt få uppvärmningsgrader under den kalla och fuktiga årstiden.
Det var en väldigt lång mening. Nytt rekord kanske?

Javisst Sebbe, nytt rekord antagligen, bra va. :D

Mvh Raffen.
Skrivet av: sebbe
« skrivet: 08 juli 2008, 20:31:49 »

Sen om man nu har haft råd att investera i en värmepump (oavsett med eller utan lån) så är det kanske bra om man också har råd att använda densamma, och spec när de är som mest avsedda att användas dvs under den kallare årstiden, för en luftvärmepump mår då rakt inte bra av att vara avstängd under vintertid det tror jag att de flesta vet om och förstår, och för att inte tala om hus som är avsedda för bostadsändamål för de tar ju vanligtvis ännu mer skada än vad pumpen gör om de nu skulle stå helt ouppvärmda eller alt mkt få uppvärmningsgrader under den kalla och fuktiga årstiden.
Det var en väldigt lång mening. Nytt rekord kanske?
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 08 juli 2008, 20:20:15 »

Av detta är det nog bara att dra slutsatsen att luft-luft-pump är en bra investering i äldre hus . De är ju allt som oftast energikrävande (äldre fastigheter , inte pumpparna ) och då blir ju förstås besparningen större .
menar då både EL och Oljeuppvärmda hus , bebodda eller obebodda vintertid !  Samtidigt som investerings kostnaden är låg .
Ifall man ej anser sig ha råd att köpa en med kontanta medel kan man väl ta ett litet lån på banken med betalningstid på t.e.x 2-4 år . Månadsraten blir då låg , troligtvis i samma storleksklass som det man sparar varje månad !

Tjenare Rollster!  Jag håller helt med dig om detta, och självklart är en luftvärmepump en bra investering i både nyare och gamla hus, och spec då givetsvis om det nu är inverterpumpar och av kända och beprövade fabrikat. Sen om man nu har haft råd att investera i en värmepump (oavsett med eller utan lån) så är det kanske bra om man också har råd att använda densamma, och spec när de är som mest avsedda att användas dvs under den kallare årstiden, för en luftvärmepump mår då rakt inte bra av att vara avstängd under vintertid det tror jag att de flesta vet om och förstår, och för att inte tala om hus som är avsedda för bostadsändamål för de tar ju vanligtvis ännu mer skada än vad pumpen gör om de nu skulle stå helt ouppvärmda eller alt mkt få uppvärmningsgrader under den kalla och fuktiga årstiden.

Mvh Raffen.
Skrivet av: Rollster
« skrivet: 08 juli 2008, 18:46:21 »

Jag kan bara instämma i mycket av det Raffen skrivit.
Sedan mitten av 90-talet sommarbor vi i en kåk byggd 1909. Ett timmerhus. För att slippa stänga av vatten o dyl i kök och badrum har vi haft elvärmen på. En minimal nivå, bara så att tempen håller sig över fryspunkten. Till övriga utrymmen - vardagsrum och sovrum - har dörrarna varit stängda. En normal vinter är det alltså någon plusgrad i köket, men temperaturen i övriga rum kan gå ner under fryspunkten.
Förra våren installerade vi en Sanyo 93 som har fått gå hela vintern. Tempen sattes på den lägsta (16 grader) vilket i praktiken innebar 12-15. Men det var i hela huset, som till råga på allt blev fuktfritt. Om grannen höjde tempen ett par dagar innan vi kom så innebar det en komfortabel innetemp på 21-22 grader
Tidigare fick vi elda i köksspis och en (visserligen effektiv) braskamin för att driva ut fukt. Det gick inte på en helg. Om vi inte skulle ruineras av kostnaderna för elvärme så var det ett måste att tidigt gå upp och elda
Med Sanyo-pumpen förändrades allt detta. Vi har en kåk som är komfortabel hela året. Golv, väggar och allt har en grundvärme när det är dags att flytta dit på våren. Det flytande sovrumsgolvet är plant. Kyliga och blöta sommardagar slipper man gå upp klockan 6 för att värma upp före frukost.
Och det bästa av allt. Elförbrukningen under 13 månader från våren 2007 till sommaren 2008 är så gott som halverad i förhållande till den beräknade.
Alltså: värmepumpens 15 grader blev avsevärt billigare än elvärmens 5 grader. Med detta i tanken kan jag inte se någon anledning att stänga av en pump under vintern.

Av detta är det nog bara att dra slutsatsen att luft-luft-pump är en bra investering i äldre hus . De är ju allt som oftast energikrävande (äldre fastigheter , inte pumpparna ) och då blir ju förstås besparningen större .
menar då både EL och Oljeuppvärmda hus , bebodda eller obebodda vintertid !  Samtidigt som investerings kostnaden är låg .
Ifall man ej anser sig ha råd att köpa en med kontanta medel kan man väl ta ett litet lån på banken med betalningstid på t.e.x 2-4 år . Månadsraten blir då låg , troligtvis i samma storleksklass som det man sparar varje månad !
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 08 juli 2008, 10:06:42 »

Hej Tommy K!  Skoj att det finns uppriktiga människor som dig Tommy som vågar kliva fram och berätta hur det ser ut i det verkliga livet Thumbsup och inte bara sticker huvudet i sanden och tror sig veta ändå och dessutom låter snålheten bedra visheten som en del andra människor gör ibland.
 
Mvh Raffen.

Skrivet av: Tommy K
« skrivet: 08 juli 2008, 09:33:15 »

Jag kan bara instämma i mycket av det Raffen skrivit.
Sedan mitten av 90-talet sommarbor vi i en kåk byggd 1909. Ett timmerhus. För att slippa stänga av vatten o dyl i kök och badrum har vi haft elvärmen på. En minimal nivå, bara så att tempen håller sig över fryspunkten. Till övriga utrymmen - vardagsrum och sovrum - har dörrarna varit stängda. En normal vinter är det alltså någon plusgrad i köket, men temperaturen i övriga rum kan gå ner under fryspunkten.
Förra våren installerade vi en Sanyo 93 som har fått gå hela vintern. Tempen sattes på den lägsta (16 grader) vilket i praktiken innebar 12-15. Men det var i hela huset, som till råga på allt blev fuktfritt. Om grannen höjde tempen ett par dagar innan vi kom så innebar det en komfortabel innetemp på 21-22 grader
Tidigare fick vi elda i köksspis och en (visserligen effektiv) braskamin för att driva ut fukt. Det gick inte på en helg. Om vi inte skulle ruineras av kostnaderna för elvärme så var det ett måste att tidigt gå upp och elda
Med Sanyo-pumpen förändrades allt detta. Vi har en kåk som är komfortabel hela året. Golv, väggar och allt har en grundvärme när det är dags att flytta dit på våren. Det flytande sovrumsgolvet är plant. Kyliga och blöta sommardagar slipper man gå upp klockan 6 för att värma upp före frukost.
Och det bästa av allt. Elförbrukningen under 13 månader från våren 2007 till sommaren 2008 är så gott som halverad i förhållande till den beräknade.
Alltså: värmepumpens 15 grader blev avsevärt billigare än elvärmens 5 grader. Med detta i tanken kan jag inte se någon anledning att stänga av en pump under vintern.
Skrivet av: Rollster
« skrivet: 30 juni 2008, 23:27:22 »

Förstår mej nu inte riktigt ?  Sc:,h    Det blir väl inte dyrt att ha igång en pump på lägsta temp 8 eller 10 grader under hela vintern , säkert billigare att ha värmen helt avtängd men det har du ju inte heller om du har 2 batterin på !
Det borde göras en kalkyl på hur mycket dyrare det blir att köra en värmepump på 8 eller 10 grader i stället för dina två EL-element !  jag tror att det inte skiljer mycket åt , och då istället få ett bättre inomhusklimat !  min åsikt är att man måste låta det kosta lite , dock ej mycket för det , och då få ha en komfortabel temp hela tiden . Sommar som vinter !
Och idag började A/C säsongen för vår del , så det så !  :)

Tjenare Rollster!  Håller helt med dig om ovanstående förutom det här med A/C-säsongen som du säger har börjat. :) I Sverige behöver man ju knappast aldrig köra med A/C enligt min uppfattning, detta eftersom vi antingen har vinter eller också har vi den s.k gröna vintern här i Sverige ju. ;)

Mvh Raffen.

Nåja , A/C eller inte , men vi föredrar nog den funktionen f.r.o.m nu , dock så är kompressorn ej i gång hela tiden . Det är ju inte bara fråga om kylning , minst lika mycket om inte lite mera att minska luftfuktigheten ! Det känns liksom inte så angenämt att T-shirten klibbar hela tiden !
Saken är väl den att jag har ett fysiskt krävande jobb , i en fuktig varm miljö , och då blir det liksom "psykiskt" lättare i jobbet när man vet att när man kommer hem har man en komfortabel miljö att vistas i - året om ! Det är liksom så vi vill ha det , komfort hemma , låt kosta lite , det blir ändå inte mycket !   :)
Förut när vi bodde på hyra i våningslägenhet var de flesta fönstrena mot väster och jag kan lova att det var STEKHETT  och kvalmigt ! Så jag bestände att så blir det inte mera när det blev att bosätta sig i HUS !  :)
Har tänkt att pröva den där "dry" funktionen lite mera i sommar , det är ju en form av A/C-funktion , kanske nån kan redogöra närmare vad som skiljer DRY och A/C åt !??  Sc:,h  :)
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 30 juni 2008, 20:45:26 »

Skall du sätta i en gjutgärnsinsats så kan det vara bra att kolla upp skorstenen.
Dvs att inget brännbart ligger an mot den om du har en tegelskorsten.
En insats ger avsevärt högre rökgas temperatur än en öppen spis.

Hej Hansson!  En mkt bra och dessutom oerhört viktig aspekt på det här med brasinsats kontra rökgastemperatur Hansson. Vill man ha varmt i huset så blir det ju gärna rejält varmt i skorstenen också ju. ;)

Mvh Raffen.
Skrivet av: Puttepj
« skrivet: 30 juni 2008, 20:42:41 »

Skall du sätta i en gjutgärnsinsats så kan det vara bra att kolla upp skorstenen.
Dvs att inget brännbart ligger an mot den om du har en tegelskorsten.

En insats ger avsevärt högre rökgas temperatur än en öppen spis.

Hej Hansson och tack för tipset.
Insatsen ligger en bit fram i tiden, om någonsin, men jag skall definitivt kolla upp det.

/putte
Skrivet av: Hansson
« skrivet: 30 juni 2008, 20:33:01 »

Skall du sätta i en gjutgärnsinsats så kan det vara bra att kolla upp skorstenen.
Dvs att inget brännbart ligger an mot den om du har en tegelskorsten.

En insats ger avsevärt högre rökgas temperatur än en öppen spis.
Skrivet av: Puttepj
« skrivet: 30 juni 2008, 20:29:06 »

Raffen. Det här med fukten känns som ett ämne på LVP forumet första riksträff, då över en eller flera pilsner....

När det gäller spisinsats säger jag inte emot dig gällande vad jag borde.
Att det blir samma sak stämmer nog inte riktigt gällande vår spis, men visst har du ändå rätt, även om det inte blir riktigt samma känsla så kan du med öppna dörrar få doften, knastret och vällustkänslan.

Skall vid tillfälle ta ett par bilder och lägga upp så har vi diskussionunderlag...

Jo jag har snabbsurfat runt lite och kollat priser och modeller, utan att gjort någon djupdykning och en gjutgärnsinsats som inte alls skäms för sig är överlag inte dyra.
Sen finns det säkert modeller som är bättre och dyrare som är outstanding.
Men jag gillar att lägga mig lite emellan och gärna låta någon annan vinna (det är trots allt en vinterbonad sommarstuga, så man måste lägga ribban rätt). Med en hel del virke på tillväxt på den egna tomten så bör man ändå inte negligera nyttan av att spisen står där. Med ett sniken LVP finns det gissningsvis också behov av lite stödeldning..

/putte
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 30 juni 2008, 16:44:03 »

Sebbe. Det låter som om du beskriver min öppna spis....
Den är snygg och se på, men den värmer inget vidare. En öppen skorstenspipa gör att det mesta av det jag eldar går rakt upp och ut. Tanken har då och då slagit mig att man kanske skall sätta i en insats i spisen för att bättre tillgodogöra mig värmen, men faktum är att både frun och jag gärna ser spisen som en trivselspis istället för en uppvärmingsdel.
Storstugan som den står i är iofs varm och go, men det beror på elradiatorerna, inte direkt på spisen.
Att spisen äter fukt när jag eldar i den, vidhåller jag dock. Nu är det alltid baserat på de fåtal gånger vi är i stugan efter att haft den avstängd och satt på elradiatorerna 2 dgr innan vi kommit dit. Några timmars trevligt eldande förändrar huset från att ha känts lite småkyligt och fuktigt till varmt och ombonat. Tittar man däremot på termomentrarna ser man ingen större skillnad förutom i storstugan där det självklart blir lite varmare.
Som en notering när du talar om utluften i spisen, märker vi ingen som helst skillnad mellan att ha spissjället öppet eller stängt.
/putte

Hej Putte!  Jag tycker absolut att du skall investera i en brasinsats till din öppna spis, och gärna en fläktstyrd sådan så att du får lite ordentlig cirkulation på varmluften igenom den. Det ger en himmelsvid skillnad på att kunna tillgodogöra sig värmen i huset med en brasinsats ifh till att bara ha ett rakt rör rätt upp som ju bara drar (ventilerar) ur värmen ifrån huset skall du veta.
Sen är det ju så att en brasinsats behöver ju inte alls ta bort mys eller trivselfaktorn ifrån spisen, för det är ju bara till att öppna luckorna till denna så har du ju exakt samma funktion som med nuvarande glädjespis ju.
Sen har du ju iof också helt säkert rätt i att när ni kommer ut till stugan och har satt på elradiatorerna ca 2 dagar innan och dessutom eldat ett antal timmar i öppna spisen så försvinner nog den fuktigheten som finns i den direkta luften i rummet/huset med den temporära värme och den förhöjda ventilationsförmågan som blir när du eldar i spisen, men den fuktighet som jag delvis menade är den som under tiden huset har stått kallt har trängt in i husets olika ytor så som väggar, tak, golv och övrig inredning, och där tar det mkt längre tid innan materialet har kommit ned till normala nivåer, säkert 1-2 veckor.
Du kan ju gärna prova med en fuktighetsmätare så får du själv se hur det ser ut Putte.

Mvh Raffen.
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 30 juni 2008, 16:20:12 »

Hej Putte!  Ja jag skall nu inte försöka att omvända dig om du nu verkligen har bestämt dig för Coolixen Putte, och det kan ju som du säger vara skoj att även testa på en pump av on/off-typ för att kunna få lite erfarenhet av detta med LL/Värme-pumpar.
Jag ville väl bara ge dig lite input till lite andra tankar kanske :) Så då vill jag bara önska dig ett stort lycka till med både pumpen och installationen Putte, och jag hoppas att du återkommer och ger oss lite feed back på hur allting gick, och hur du upplever pumpen. Thumbsup
Mvh Raffen.
Hej Raffen.
Det är nog inte svårt att omvända mig iofs eftersom jag redan innan jag köpt den billigare pumpen inser fördelarna med ett bättre agg.
Men alternativet som det ser ut just nu, är att inte göra något alls tills jag tar över helt efter mina föräldrar och då sätta in en lite större och mer erkänd inverterpump.
Då kan jag lika bra lattja lite med den billigare varianten och skaffa mig lite erfarenhet för relativt små pengar. Det enda som stör mig, är möjigtvis om jag tvingas att flytta innerdelen när jag så småningom byter aggregat. Det gör ont att ta upp ett hål som sen kanske inte skall användas....
Hur som helst. Skall se om pappa har kvar sina elräkningar för de sista åren. Det kommer kanske inte ge så mycket för jämförelse eftersom det är konstant boende i huset under några sommarmånader med varmvattenberedare och köks-el som står för det mesta och några få dagar vintertid då värmen självklart är det dominerande.
Snarare blir det väl så att man får göra lite tester i vinter när man bor några helger genom att köra 24h i stöten och skriva av mätaren. Man kan ju köra ett test där man kör varannan dag med pumpen och varannan utan och se skillnaden i elförbrukning. Inte vetenskapligt kanske men bör ge en fingervisning. Har en enkel elmätare från Kjell & Co som kan mäta förbrukning i el eller pengar direkt på eluttaget. Kan ha den inkopplad på LVP:n också.
/putte

Hej Putte!  Detta låter ju riktigt bra alltså Putte, och det saknas ju definitivt inte ideér och framtidsvisioner hos dig inkl experimentlusta, tester och uppföjningar. Detta bådar ju riktigt gott inför framtiden för dig Putte, helt klart. Thumbsup

Mvh Raffen.
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 30 juni 2008, 16:12:10 »

En öppen spis är riktigt effektiv när det gäller att vädra en fuktig sommarstuga. För att det inte ska röka in behövs ett vinddrag i hela öppningen på minst 0,2m/s. Det blir en hel del m3/h redan med en liten spisöppning. Som värmekälla är den nästan värdelös, verkningsgraden kan tom. bli negativ när det är kallt ute.

Hej Sebbe!  Ja det verkar ju som om vi är helt överens om både funktion och effektivitet på en dylik s.k glädjespis som Putte har, och som ventilation fungerar ju dessa spisar alldeles utmärkt alltså, och man kan ju med mkt stor fördel ha spjället fullt öppet även när man inte är på plats i stugan tycker jag, eftersom då fungerar den ju riktigt bra som en extra ventilation i huset ju, men som värmekälla är den ju närmast helt värdelös ur effektivitetssynpunkt, eftersom den med all säkerhet drar ur mer värme än vad den tillför huset.

Mvh Raffen.   
Skrivet av: Puttepj
« skrivet: 30 juni 2008, 11:01:03 »

Sebbe. Det låter som om du beskriver min öppna spis....

Den är snygg och se på, men den värmer inget vidare. En öppen skorstenspipa gör att det mesta av det jag eldar går rakt upp och ut. Tanken har då och då slagit mig att man kanske skall sätta i en insats i spisen för att bättre tillgodogöra mig värmen, men faktum är att både frun och jag gärna ser spisen som en trivselspis istället för en uppvärmingsdel.

Storstugan som den står i är iofs varm och go, men det beror på elradiatorerna, inte direkt på spisen.
Att spisen äter fukt när jag eldar i den, vidhåller jag dock. Nu är det alltid baserat på de fåtal gånger vi är i stugan efter att haft den avstängd och satt på elradiatorerna 2 dgr innan vi kommit dit. Några timmars trevligt eldande förändrar huset från att ha känts lite småkyligt och fuktigt till varmt och ombonat. Tittar man däremot på termomentrarna ser man ingen större skillnad förutom i storstugan där det självklart blir lite varmare.

Som en notering när du talar om utluften i spisen, märker vi ingen som helst skillnad mellan att ha spissjället öppet eller stängt.

/putte
Skrivet av: sebbe
« skrivet: 30 juni 2008, 08:30:34 »

Raffen. Du verkar vara en man med starka överygelser. Nu är ju inte huset nytt. Det är byggt och ägt av familjen sen dryga 40 år och jag känner inte igen något av det du beskriver. Visst är det fuktigt när du värmt upp i ett par dagar, något som vi brukar lösa genom att elda i vår öppna spis. Spisen är av enpipig typ och duger inte så mycket till att värma men däremot behövs det några få timmars eldande att driva ut fukten.
Hej Putte!  Det är möjligt att jag är en man med starka övertygelser Putte, och det kanske man möjligtvis får med tiden allt eftersom man nu inhämtar ökade kunskaper och erfarenheter här i livet, för om du försöker att inbilla mig och ev andra att du får ut fuktigheten ur huset genom att elda några timmar i en öppen spis av s.k modell "glädjespis" så kan du ju bara glömma detta direkt alltså. Har du kylt ned huset och ökat luftfuktigheten som har trängt in i väggar, tak, golv, övrig inredning mm, så tar det kanske 1-2 veckor med en ordentlig värme innan du har torkat ur huset skapligt på denna fuktighet, det skall du bara veta, och det är det här som inte är alls nyttigt för huset det är ju helt klart, och inte för människorna som skall vistas i den miljön heller.
En öppen spis är riktigt effektiv när det gäller att vädra en fuktig sommarstuga. För att det inte ska röka in behövs ett vinddrag i hela öppningen på minst 0,2m/s. Det blir en hel del m3/h redan med en liten spisöppning. Som värmekälla är den nästan värdelös, verkningsgraden kan tom. bli negativ när det är kallt ute.
Skrivet av: Puttepj
« skrivet: 30 juni 2008, 06:42:22 »

Hej Putte!  Ja jag skall nu inte försöka att omvända dig om du nu verkligen har bestämt dig för Coolixen Putte, och det kan ju som du säger vara skoj att även testa på en pump av on/off-typ för att kunna få lite erfarenhet av detta med LL/Värme-pumpar.
Jag ville väl bara ge dig lite input till lite andra tankar kanske :) Så då vill jag bara önska dig ett stort lycka till med både pumpen och installationen Putte, och jag hoppas att du återkommer och ger oss lite feed back på hur allting gick, och hur du upplever pumpen. Thumbsup

Mvh Raffen.

Hej Raffen.

Det är nog inte svårt att omvända mig iofs eftersom jag redan innan jag köpt den billigare pumpen inser fördelarna med ett bättre agg.
Men alternativet som det ser ut just nu, är att inte göra något alls tills jag tar över helt efter mina föräldrar och då sätta in en lite större och mer erkänd inverterpump.

Då kan jag lika bra lattja lite med den billigare varianten och skaffa mig lite erfarenhet för relativt små pengar. Det enda som stör mig, är möjigtvis om jag tvingas att flytta innerdelen när jag så småningom byter aggregat. Det gör ont att ta upp ett hål som sen kanske inte skall användas....

Hur som helst. Skall se om pappa har kvar sina elräkningar för de sista åren. Det kommer kanske inte ge så mycket för jämförelse eftersom det är konstant boende i huset under några sommarmånader med varmvattenberedare och köks-el som står för det mesta och några få dagar vintertid då värmen självklart är det dominerande.

Snarare blir det väl så att man får göra lite tester i vinter när man bor några helger genom att köra 24h i stöten och skriva av mätaren. Man kan ju köra ett test där man kör varannan dag med pumpen och varannan utan och se skillnaden i elförbrukning. Inte vetenskapligt kanske men bör ge en fingervisning. Har en enkel elmätare från Kjell & Co som kan mäta förbrukning i el eller pengar direkt på eluttaget. Kan ha den inkopplad på LVP:n också.

/putte

Skrivet av: Raffen
« skrivet: 30 juni 2008, 00:34:29 »

Förstår mej nu inte riktigt ?  Sc:,h    Det blir väl inte dyrt att ha igång en pump på lägsta temp 8 eller 10 grader under hela vintern , säkert billigare att ha värmen helt avtängd men det har du ju inte heller om du har 2 batterin på !
Det borde göras en kalkyl på hur mycket dyrare det blir att köra en värmepump på 8 eller 10 grader i stället för dina två EL-element !  jag tror att det inte skiljer mycket åt , och då istället få ett bättre inomhusklimat !  min åsikt är att man måste låta det kosta lite , dock ej mycket för det , och då få ha en komfortabel temp hela tiden . Sommar som vinter !
Och idag började A/C säsongen för vår del , så det så !  :)

Tjenare Rollster!  Håller helt med dig om ovanstående förutom det här med A/C-säsongen som du säger har börjat. :) I Sverige behöver man ju knappast aldrig köra med A/C enligt min uppfattning, detta eftersom vi antingen har vinter eller också har vi den s.k gröna vintern här i Sverige ju. ;)

Mvh Raffen.
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 30 juni 2008, 00:08:17 »

Hej Putte!  Ja jag skall nu inte försöka att omvända dig om du nu verkligen har bestämt dig för Coolixen Putte, och det kan ju som du säger vara skoj att även testa på en pump av on/off-typ för att kunna få lite erfarenhet av detta med LL/Värme-pumpar.
Jag ville väl bara ge dig lite input till lite andra tankar kanske :) Så då vill jag bara önska dig ett stort lycka till med både pumpen och installationen Putte, och jag hoppas att du återkommer och ger oss lite feed back på hur allting gick, och hur du upplever pumpen. Thumbsup

Mvh Raffen.
Skrivet av: Puttepj
« skrivet: 29 juni 2008, 23:54:03 »

Hej Putte!  Jag tänkte bara nämna för dig att du med en billigare inverterpump av något av märkesfabrikaten på ca 5-5,5 kw skulle kunna köra på mintemperaturen 16 ºC i huset när ni inte är där och ordinarie temp 21-22 ºC när ni är där, och hela värmesäsongen för uppskattningsvis ca 2000-2500 kwh, och det tror jag knappast att du kommer så värst mkt under med elradiatorer och en Coolix on/off-pump.

Mvh Raffen.

Hmm. Har inte provat citatsvar, ser lite konstigt ut i firefox i alla fall, få se om det här blir rätt....

Raffe. Där tänker jag nog inte säga emot dig, utan det är nog ungefär vad jag läst mig till inte minst från dina tidigare inlägg i forumet.
Anledningen till att det blir coolixen just nu, är att farsan vill vara med och labba lite, men jag varken vill eller kan gå in med de pengarna som en bättre inverterpump kostar i dagsläget.
Skulle vi inte göra något alls just nu skulle jag satsat på en 'riktig' pump från början och jag tror att det kommer att bli en sådan inom inte för avlägsen framtid.

Så med satsade 3K så får det här blir lärdom. Jag lär mig att förstå hur en LVP fungerar, hur den skall användas, gissningsvis lär jag mig att hata on/off effekten ljudmässigt (fast det är inte säkert, där är jag nyfiken). Det som intresserar mig just nu, är om det är tokgalet att sätta pumpen på östsidan. Åtminstonde just nu så känns det som det enda alternativet med ett klicksystem med fasta rörlängder sompå coolixen. Men det finns kanske en möjlighet att sätta innerdelen på ett inverteragg på samma ost-sida som jag har i mitt förslag men med ca 6 meter rör sätta ytterdelen på södersidan dvs kortväggen.

Som sagt, jag har mycket att lära mig här...
Skulle vara synd på betongplattan vi kommer att gjuta och markställningen som jag kommer att svetsa själv, men det är som sagt lite terapi för min gamla pappa så det får gå på blåskontot i så fall.

/putte
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 29 juni 2008, 23:28:53 »

Hej Putte!  Jag tänkte bara nämna för dig att du med en billigare inverterpump av något av märkesfabrikaten på ca 5-5,5 kw skulle du kunna köra på mintemperaturen 16 ºC i huset när ni inte är där och ordinarie temp 21-22 ºC när ni är där, och hela värmesäsongen för uppskattningsvis ca 2000-2500 kwh, och det tror jag knappast att du kommer så värst mkt under med elradiatorer och en Coolix on/off-pump.

Mvh Raffen.
Skrivet av: Puttepj
« skrivet: 29 juni 2008, 23:28:02 »

När jag läser mina egna svar inser jag att det går fort men fel. Mitt svar till Rollster skall självklart vara att det inte är omöjligt att det är rimligt att testa att köra pumpen på lägsta tänkbara temperatur eftersom det därmed borde betyda att jag inte behöver ha stödvärme i toa utrymmet. Men jag har inte den kollen. Jag har hittils inte en minuts erfarenhet av en LVP över huvud taget.
Men då kan det ju å andra sidan bara bli bättre.

Raffen - Jag håller inte riktigt med dig gällande fuktdiskussionen. Glädjespisen tillsammans med att värmen varit på i 2 dgr gör rätt mycket. Du kryper inte ner i lakan som känns fuktiga trots att sovdelen är i den sämst isolerade delen. Men låt oss inte träta om det eftersom det är ganska underordnat just nu. Nu handlar det om hur jag ev skall använda en enken on/off pump som en första erfarenhet. Sen kan det myckte väl bli så att vi redan i vinter permanentbor i huset och i sådana fall är perioderna med avstäng värme ett minne blott. Däremot OM det skulle bli så att vi flyttar in så snabbt, skall det bli oerhört intressant att se om vi kommer att hata coolixen från dag ett så att den har räknade dagar, eller om den gör sitt jobb såpass bra att den får ett eller 2 år eller så, medans vi kanske gör andra prioriteringar.

Skulle vi inte satt in den billiga pumpen nu i sommar så skulle det gissningsvis prioriterats att få in en bättre inverterpump från början när vi väl flyttar in.

Nu blir det dock coolixen som ett sysselsättningsprojekt med min gamla pappa och det har ett annat värde som hamnar lite vid sidan om all strikt logik.

Återigen. Tack alla, mera tänkar, resultat, säkert också frågor, kommer garanterat. Man lär sig mycket på det här forumet och det är fashinerande vilka eldsjälar det finns. Personligen litar jag betydlig mer på svaren här, än att gå in på en butik och ställa frågor.

/putte
Skrivet av: Puttepj
« skrivet: 29 juni 2008, 23:05:49 »

Tack Rocas för det rådet. Ja självklart skall jag stänga ner i lugn och ro, inte 'bara fimpa strömmen'.

/putte
Skrivet av: Puttepj
« skrivet: 29 juni 2008, 23:02:25 »

Raffen. Jag har tyvärr inte några uppgifter på förbrukningen eller hur mycket radiatorerna står för, tyvärr. Anledningen är att vi är mitt i ett skifte. Jag äger kåken sen ett antal år sedan (så som man skrev över hus förr för att undvika arvsskatt, numera slopad) men mina föräldrar har nyttjat kåken under hela sommarperioden. Jag står för alla utgifter utom el. Dock ser det ut som om de nu anser sig för gamla för att nyttja det och därmed flyttar jag och min familj in i huset. Det kan fortfarande handla om ett år till eller så eftersom det viktigaste för mig trots allt är att försöka göra deras liv så bra som möljigt. Hur som helst, halva huset är från 1964 och är om än välbyggt så ändå inte så välisolerat som man skulle vilja. Värst är det nog kallras via golv eftersom den delen står på plintar.
Den andra halvan är från slutet av 70-talet och är betydligt bätte isolera och förlusterna är inte så stora.
Idag är kan man nog säga att eluppvärmningen tar merparten av strömförbrukningen. Jag kommer att koncentrera mig på att tilläggsisolera golv och bygga torpar grund på den gamla delen. Det kommer att förändra det hela en del, positivt.

Idag har vi ett toalettutrymme där vi håller ca 7 grader och jag inbillar mig inte att det är jättedyrt att ha det så, men för att svara Rollster i samma tråd, det är inte alls säkert att det kanske är rimlig kostnad att köra pumpen på så låg nivå som möjligt. Jag gissar att det handlar om att testa och mäta. Sen hur lågt jag kan köra med den billiga Coolixen vet jag inte.

Den andra värme källan jag nämner tidigare är en frostvakt i källaren och i ett litet utrymme där där varmvattenberedare och tryckkärl finns. Den kommer inte att påverkas ett dugg av vad jag gör med pumpen, det är helt klart.

Som sagt var. Jag kommer nog att få lära mig mycket efter att kastat in Coolixen. Jag skall gärna dela med mig av mina erfarenheter och bjuder gärna på mig själv även om det inte blir bra.

Just nu är det min pappa som vill att vi skall slänga in pumpen även om de är i huset under årets varma månader, men det handlar bara om terapi att inte sitta still och det är bra när man är 86 så ett coolixprojekt kommer det att bli under alla förutsättningar.

Just nu så planeras en betonplatta att sätta ett hemmagjort stativ så det blir markmontage. Det kommer att bli snyggt och prydligt och kommer att fungera utmärkt för en 'riktig' ytterdel i framtiden (om det inte visar sig att vi bör ha en annan placering, knock on wood).

Tack alla för alla synpunkter. Jag har fått svar på mina specifika funderingar jag inte hittade tidgare. Vi skall hämta en pump i morgon och så skall vi bränna några dagar på lite LVP-meck om en dryg vecka då jag har semester. Får säkert anledning att återkomma.

/putte




 
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 29 juni 2008, 23:02:03 »

En luft/luftpump med sk "fritidshusläge", dvs 10 grader kostar betydligt mer än en billig onoff pump.
Pris-skillnaden är gissningsvis nog minst 10.000 :-
Ett tips inför pumpavstängning innan hemresa ifrån fritidshuset: Stäng först av pumpen med fjärrkontrollen och vänta sedan en liten stund innan du drar ur sladden.
Drag aldrig ur sladden innan pumpen har stängt av sig själv helt o hållet.

Hej Robert! Det är ju helt rätt att en pump med sk "fritidshusläge" dvs 10 ºC-funktion kostar betydligt mer än en billig onoff pump, men Rollster menade nog att driftskostnaden med en sådan pump förmodligen inte blir dyrare än driften av de radiatorer som Putte kör med idag, utan antagligen klart billigare, och då har han iaf värme på i huset hela tiden.

Mvh Raffen.
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 29 juni 2008, 22:58:03 »

Raffen. Du verkar vara en man med starka överygelser. Nu är ju inte huset nytt. Det är byggt och ägt av familjen sen dryga 40 år och jag känner inte igen något av det du beskriver. Visst är det fuktigt när du värmt upp i ett par dagar, något som vi brukar lösa genom att elda i vår öppna spis. Spisen är av enpipig typ och duger inte så mycket till att värma men däremot behövs det några få timmars eldande att driva ut fukten.

Men med all respekt för olika åsikter. Det är värmepumpen och ekonomin min fråga gäller d.v.s. kan man slå på pumpen och värma huset från helt kallt och är det god ekonomi i det vs att bara elda med radiatorerna? LVP:n bör väl också hjälpa till att driva ut fukt ur huset, det har i alla fall jag fått för mig efter mycket läsande här?

Om det innebär ett rimligt ökat slitage kan jag leva med det, men om du eller någon annan anser att något borde vara fruset så att jag måste vidta ett antal åtgärder innan jag startar den, så är det den formen av info jag söker.
/putte

Hej Putte!  Det är möjligt att jag är en man med starka övertygelser Putte, och det kanske man möjligtvis får med tiden allt eftersom man nu inhämtar ökade kunskaper och erfarenheter här i livet, för om du försöker att inbilla mig och ev andra att du får ut fuktigheten ur huset genom att elda några timmar i en öppen spis av s.k modell "glädjespis" så kan du ju bara glömma detta direkt alltså. Har du kylt ned huset och ökat luftfuktigheten som har trängt in i väggar, tak, golv, övrig inredning mm, så tar det kanske 1-2 veckor med en ordentlig värme innan du har torkat ur huset skapligt på denna fuktighet, det skall du bara veta, och det är det här som inte är alls nyttigt för huset det är ju helt klart, och inte för människorna som skall vistas i den miljön heller.
Hur hög var din årliga energiförbrukning för huset sa du??

Mvh Raffen.   
Skrivet av: rocas
« skrivet: 29 juni 2008, 22:57:38 »

En luft/luftpump med sk "fritidshusläge", dvs 10 grader kostar betydligt mer än en billig onoff pump.

Pris-skillnaden är gissningsvis nog minst 10.000 :-

Ett tips inför pumpavstängning innan hemresa ifrån fritidshuset: Stäng först av pumpen med fjärrkontrollen och vänta sedan en liten stund innan du drar ur sladden.
Drag aldrig ur sladden innan pumpen har stängt av sig själv helt o hållet.

 
Skrivet av: Rollster
« skrivet: 29 juni 2008, 22:32:47 »

Förstår mej nu inte riktigt ?  Sc:,h    Det blir väl inte dyrt att ha igång en pump på lägsta temp 8 eller 10 grader under hela vintern , säkert billigare att ha värmen helt avtängd men det har du ju inte heller om du har 2 batterin på !
Det borde göras en kalkyl på hur mycket dyrare det blir att köra en värmepump på 8 eller 10 grader i stället för dina två EL-element !  jag tror att det inte skiljer mycket åt , och då istället få ett bättre inomhusklimat !  min åsikt är att man måste låta det kosta lite , dock ej mycket för det , och då få ha en komfortabel temp hela tiden . Sommar som vinter !
Och idag började A/C säsongen för vår del , så det så !  :)
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 29 juni 2008, 22:18:47 »

Tack både Raffen och Rocas för era svar, om än motsägelsefulla.
Att huset skulle ta stryk av att stå kallt har jag mycket svårt att förstå och lika så rådet att vi skall använda huset så det passar pumen istället för tvärtemot.
Men oavsett det så kan det säkert stämma att pumpen slits mer, det kan jag köpa, lite som någon på forument vid något tillfälle skrev att det är som att starta en bil i -20. Dock väljer man att starta bilar i kallt väder.
Så om det går att starta pumpen tillsammans med radiatorerna så gör jag gärna det, men tar gärna emot åsikter om hur det påverkar uppvärmingstid och kostnad, positivt eller negativt.
Jag kommer att börja med ett billigt Coolix agg från Jula av typen on/off och påstår inte att det är ultimalt. Jag tror att det för min del kan bli läropengar och eftersom, som jag skrivit i tidigare tråd, får sponsring av min far på halva kostnaden är det 3K det handlar om att förlora/lära sig på. Jag tvivlar inte på att det kommer att bli en bättre LVP på sikt, men hoppas då att jag har den koll som krävs för att jag skall välja rätt.
Vad jag än så länge känner mig hopplöst okunnig på är vad man gör när man vill stänga av värmen i huset efter en vinterhelg. Idag stänger jag av radiatorerna helt förutom i 2 små utrymmen där jag har frysfritt. Men hur gör man med pumpen, stänger man bara av den och drar ur kontakten, även om det är minusgrader ute?
/putte

Hej Putte!  Nej då det är inte alls så att ni skall använda huset så som det passar pumpen bäst istället för tvärtemot, utan rådet handlade mer om att man använder en luftvärmepump på det sätt som passar både pumpen och huset allra bäst.
När det gäller att man inte använder pumpen alls så är det ju alldeles rätt att man stänger av den helt och drar ur kontakten ja.
Förresten hur mkt i total energiförbrukning har du i stugan/år i kwh?? och hur stor del tror du uppskattningsvis att uppvärmningen med elradiatorerna svarar för på den årliga totalen för huset??

Mvh Raffen.

Skrivet av: Puttepj
« skrivet: 29 juni 2008, 22:11:47 »

Raffen. Du verkar vara en man med starka överygelser. Nu är ju inte huset nytt. Det är byggt och ägt av familjen sen dryga 40 år och jag känner inte igen något av det du beskriver. Visst är det fuktigt när du värmt upp i ett par dagar, något som vi brukar lösa genom att elda i vår öppna spis. Spisen är av enpipig typ och duger inte så mycket till att värma men däremot behövs det några få timmars eldande att driva ut fukten.

Men med all respekt för olika åsikter. Det är värmepumpen och ekonomin min fråga gäller d.v.s. kan man slå på pumpen och värma huset från helt kallt och är det god ekonomi i det vs att bara elda med radiatorerna? LVP:n bör väl också hjälpa till att driva ut fukt ur huset, det har i alla fall jag fått för mig efter mycket läsande här?

Om det innebär ett rimligt ökat slitage kan jag leva med det, men om du eller någon annan anser att något borde vara fruset så att jag måste vidta ett antal åtgärder innan jag startar den, så är det den formen av info jag söker.

/putte
Skrivet av: Puttepj
« skrivet: 29 juni 2008, 21:59:58 »

Tack både Raffen och Rocas för era svar, om än motsägelsefulla.

Att huset skulle ta stryk av att stå kallt har jag mycket svårt att förstå och lika så rådet att vi skall använda huset så det passar pumen istället för tvärtemot.
Men oavsett det så kan det säkert stämma att pumpen slits mer, det kan jag köpa, lite som någon på forument vid något tillfälle skrev att det är som att starta en bil i -20. Dock väljer man att starta bilar i kallt väder.

Så om det går att starta pumpen tillsammans med radiatorerna så gör jag gärna det, men tar gärna emot åsikter om hur det påverkar uppvärmingstid och kostnad, positivt eller negativt.

Jag kommer att börja med ett billigt Coolix agg från Jula av typen on/off och påstår inte att det är ultimalt. Jag tror att det för min del kan bli läropengar och eftersom, som jag skrivit i tidigare tråd, får sponsring av min far på halva kostnaden är det 3K det handlar om att förlora/lära sig på. Jag tvivlar inte på att det kommer att bli en bättre LVP på sikt, men hoppas då att jag har den koll som krävs för att jag skall välja rätt.

Vad jag än så länge känner mig hopplöst okunnig på är vad man gör när man vill stänga av värmen i huset efter en vinterhelg. Idag stänger jag av radiatorerna helt förutom i 2 små utrymmen där jag har frysfritt. Men hur gör man med pumpen, stänger man bara av den och drar ur kontakten, även om det är minusgrader ute?

/putte
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 29 juni 2008, 21:57:28 »

Jag använder mina billiga on-off pumpar sporadiskt vintertid. De kan stå avstängda i över en månad.
Hittills har detta funkat klanderfritt och de frustar glatt igång när jag vill ha varmt. Den äldsta är sju år gammal och lunkar på som en gammal pålitlig ardenner.
Varken hus eller pumpar tar nog ska av Ditt sätt att använda dem...................det är iaf min uppfattning.
Robert

Hej Robert!  Nu pratar vi ju om bostadshus Robert, och inga garage eller uthus där man ju mkt väl kan använda sig av billiga on/off-pumpar, men on/off-pumpar använder man ju normalt inte i bostadhus om det är så att man vill ha en hygglig uppvärmning och samtidigt en bra komfort runt omkring detta, inte minst effektivitetsmässigt.
Sen är det ju naturligtvis på det sättet att ett bostadshus, eller ett hus som används för bostadsändamål för människor tar skada av stora temperaturskillnader och av den orsaken också då givetsvis stora skillnader i den relativa fuktighetsgraden i huset, inbilla dig inte något annat min vän. Dessutom är det väl mindre trevligt när t.ex sängkläder mm luktar unket pga en längre tids hög luftfuktighet i huset, och det tar lång tid innan sådant går ur huset det kan jag försäkra dig om, och även om man nu snabbt vänjer sig vid den begränsade mögellukten i huset så är den knappast hälsosam, utan kan bl.a ge upphov till allergier på längre sikt.

Mvh Raffen.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!