Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: SimonN
« skrivet: 04 januari 2020, 13:27:57 »

Behöver ett förtydligande här på din text ovan:
Menar du att man tvingas till en optoskarv om det blir längre än 5 meter opto inomhus, och finns det färdiga "snabbkopplingar" för opto då där man skarvar "inomhus-opto" mot "utomhus-opto" ?
Har för mig att man ska undvika skarvar på opto som kan ge felällor.

Sen slog det mig, dom drar ju opto i skyddsrör som dom blåser med tryckluft, om man då drar detta skyddsrör hela vägen från anslutningen in i huset fram till centralen borde det väl vara skit samma om optofibern som på(https://bredbandfiberbastitest.com) nu är brandklassad eller inte om den ligger i sitt skyddsrör, då borde det ju hänga på om skyddsröret har klassning ?
Både tele- och kabelTV-ledningen blir väl helt överflödiga när ni har fiber? Jag tror knappast Skanova kommer att lägga pengar på att gräva ner nya kablar när dom inte har några kunder...

Tror inte någon förlorar något på att dra in fiber i kåken!
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 28 maj 2017, 15:16:44 »

Vi har telestolpar som ska rivas någon gång snart, och då ska ju telefonin också in i dessa rör, samt även koaxialkabel för comhem då området har Comhem vilket vi får in via luftledning (!).

Både tele- och kabelTV-ledningen blir väl helt överflödiga när ni har fiber? Jag tror knappast Skanova kommer att lägga pengar på att gräva ner nya kablar när dom inte har några kunder...
Skrivet av: Art Deco
« skrivet: 28 maj 2017, 11:14:39 »

För att undvika missförstånd lägger jag ute lite data här.

Befintliga oranga 50mm tomrör som lades in på 90-talet i gatan, slutar i ett tomt skåp där firman ska sätta upp
sitt skåp dikt intill. Avstånd skåp till propp på tomröret vid tomtgräns c:a 30m. Denna sträcka från skåp till ändpropp på rör är helt rak med en 90 böj upp till skåpet. Tomröret ligger på c:a 70cm djup under asfalten och c:a 40 cm ut från vår mur. Vår mur är sen c:a 80cm hög där vår gräsmatta då är c:a 75 cm högre än gatunivå/asfalt. Det är här som det nu ska skarvas och här blir det då en 90 böj samt reduktion från 50 till 32 för att kunna komma in genom våran mur samt också göra en kraftig stigning.

Jag anser att detta är att be om problem, dels 90 böj samt även reduktion 50 till 32. Vi har telestolpar som ska rivas någon gång snart, och då ska ju telefonin också in i dessa rör, samt även koaxialkabel för comhem då området har Comhem vilket vi får in via luftledning (!).

Min funderare i detta problem är då följande, montera en 50 skarv mot befintligt orange rör och ansluta en 50mm grön eller blå töjbart kabelskyddsrör som då vinklas 45* och går in genom bilat hål i mur och går in på vår tomt. Direkt innanför häck går sen detta 50 rör in i ett stort 300 rör som får fungera som en kabelbrunn/skarvpunkt där då 32mm Pe ansluter från andra hållet. Vi får då bara en 45 böj och möjlighet att göra efterjobb i framtiden utan att tvingas bryta upp gatan igen som är livligt trafikerad.

Jag la ut en 32 PE på tomten och hyrde en Hilti och borrade ett 35 hål genom 1m tjock granitgrund, vilket var rätt jävligt att få till det. När jag var borta låg slangen lös på tomten, då var några gubbar förbi som då la in en röd fiberslang samt svart dragtråd, men denna fiberslang måste ju skarvas för den är långt ifrån 30 m för att kunna räcka till plåtskåpet. Så jag har nu dragit 20mm vp från elcentral ner till källare där den går in i ett plastlåda, där sen 32PE ansluter och går ut genom grunden och över tomten på c:a 10 m där den avslutas typ 1m från tomtgräns.

Jag vill alltså ha förberett så att Pe32 även ska kunna ta telekabel + koax när stolparna ryker.
Jag har kvar koax på rulle för utomhusbruk  så jag funderar på att lägga in denna koax samt 1 CAT-kabel för framtida telefoni i dessa rör från källarskåp till gatuskåp, och då ha helt förberett den dagen stolparna ryker och då slippa samma skit igen, då är det bara att skarva om i elcentralen.

Synpunker välkomna, gärna tips på billig kabelbrunn också.

Bifogar bild på pe slangen på tomten och väggdosan inomhus.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 28 maj 2017, 07:38:56 »

Man vill ju ändå ha fiberdukten oskarvad från skåpet/brunnen ute in till huset så man blåser inte in fibern i något befintligt rör utan att dra in ett nytt först.
Skrivet av: Tågråttan
« skrivet: 27 maj 2017, 23:14:53 »

Nu är väll det jag skriver inte riktigt samma sak, men en av grannarna lite längre bort är elektriker och hade sen långt tidigare lagt ner ett grovt rör från tomtgränsen till huset, det godkände dom inte då röret var för grovt. Vet inte om det har någonting med att dom skjuter in fibern med tryckluft och då kan inte röret vara för grovt. dontknow

Som elektriker gjorde han en rörmokargrej, han drog rör i rör och då blev det godkänt.
Skrivet av: patrikbn
« skrivet: 27 maj 2017, 17:27:47 »

Jag antar att det är 32/28 optorör/slang som dom tänkt använda.
Det ena rätta är och dra i optoröret i det gamla röret i sin fulla längd,
på så sätt så är det samma kanalisation hela sträckan.
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 27 maj 2017, 14:00:18 »

 Telia vill använda sina egna gamla rör?
Eller släpper de det till en annan entrepenör?
Gällande övergångar så är det väl inte så noga att det blir tätt, det är väl bara för att slippa gräva upp igen som de tänker att skjuta igenom fiberslangen som annars hade lagts direkt i marken?
Så det borde räcka om du tänker till lite och skjuter p 32 in i 49mm röret en bit.  Då kan man mata in slangen från den minsta änden (om det inte är så långa sträckor ).
Skrivet av: Art Deco
« skrivet: 27 maj 2017, 12:04:08 »

Bump:
Tro det eller ej, nu har dom börjat gräva ett år senare......
Nu inträffar nästa problem. På nittiotalet lades det ner oranga tomrör som mäter 49mm på insidan, de tycker nu företaget som ska installera att man ska koppla till 32mm PE-rör, men då får man först en skarv och jag har inte hittat någon smart övergång mellan 32 > 50mm rör, sen blir då denna skarv under gatan som sen ska asfalteras, så blir det då trångt i skarven måste gatan brytas upp igen. Så jag funderar på att skarva ett 50mm böjbart rör mot befintligt 49(50-rör)-köra mjuk böj in i trädgården och där ha en skarv eller "brunn" som går från 50 till PE32. Finns det någon billig "Plastbrunn" gjord för fiber där man kan göra övergången, eller är det någon man får snickra till själv ?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 07 juli 2016, 07:21:09 »

Det är lite så jag menar, om det begås ett brott via mitt internet, men de inte kan hitta några spår av det i min/mina datorer så får man väl anta att det rör sig om otillbörligt brukande, eller att någon hackat sig in.
Finns bevis på min dator, men datorn saknar inloggning, så är det inte heller säkert att de kan fälla mig, för det första blir alla i min familj misstänkta, och dessutom så kan ju någon tillfällig gäst ha gjort sig skyldig till brottet.
Som jag ser det är väl största risken i så fall att tjänsteleverantören kan stänga av mitt abonnemang om de uppfattar det som överutnyttjat, eller att de kan spåra en mängd olika klienter på ett privat abonnemang.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 07 juli 2016, 07:10:58 »

Rent krasst är det du som abonnent som är ansvarig för allt som ditt nät används till. Det är därför man i princip inte har några helt öppna gratisnät i Sverige, utan det krävs alltid nån form av registrering innan man kan använda det (och ett särskilt avtal med tjänsteleverantören som tillåter att man delar nätet på det sättet). I och med det flyttar man ansvaret till den som använder nätet via det finstilta avtalet man accepterar när man registrerar dig.
Dock är det praktiska rättsläget ganska oklart. De fall som finns har mest gällt brottslighet där man har hittat bevis i den skyldiges dator och då har man kunnat utesluta den som äger det nät/ip-nummer som har använts/missbrukats vid brottet.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 07 juli 2016, 07:01:44 »

Kan så vara, men vad menas med "ansvarig kund"?
I ett öppet nätverk, utan krav på inloggning så måste det vara svårt att sätta dit en enskild person för olagligheter.
Annars skulle de ju kunna spåra även de som utnyttjar öppna nätverk för brottslighet.
Tror knappast vi har en lag som förbjuder okunnighet/lättja när det kommer till att skydda sina trådlösa nätverk.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 06 juli 2016, 15:31:46 »

Telias wifi är ju inte fritt. Du måste ha ett abonnemang och logga in och i och med det är det du som är ansvarig kund.
Skrivet av: Art Deco
« skrivet: 06 juli 2016, 15:09:26 »

Intressant om man kollar på Telia:s wifi-kartor.
En majoritet av wifi-sändarna i Sth:s innerstad står på brf-föreningar eller privatpersoner, förutom hotell och företag. Så det finns alltså helt klara "lösningar" på det "juridiska" problemet.

Skärmdump från Telia:s kartsida:
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 06 juli 2016, 07:32:04 »

Om mitt egna bruk innefattar att erbjuda öppet wlan så kan de ju knappast stänga av mig, speciellt inte om man har ett företagsabonnemang (kanske därför det är dyrare).
Att DE friskriver sig från ansvar gör ju inte att jag med automatik blir ansvarig, sånt styr lagen, inte tele2 eller annan leverantör.
Så länge ingen kan bevisa att JAG gjort något olagligt skall jag inte kunna bli fälld för brott.
Så vitt jag vet är det inte olagligt att ha ett öppet wlan, eller dela ut inloggningen till vem jag vill.
En sådan lag skulle vara helt förödande.
Tror knappast de stänger av mig även om jag skulle dela med både skola och förskola, vi lär knappast belasta mer än en vanlig arbetslös ungdom som sitter hemma hela dagarna, men visst, det förvånar mig inte att det finns med i det finstilta.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 05 juli 2016, 09:30:16 »

Det är tjänsteleverantörerna som brukar ha dom villkoren. Tele2 säger t ex så här :

Citera
Kunden får enbart använda tjänsten för privat bruk. Vid onormal användning
(t ex egen spelserver, FTP-server, eller liknande samt mycket överdriven ned-
laddning) som orsakar olägenheter för Tele2 eller annan kund förbehåller sig
Tele2 rätten att begränsa överföringshastigheten alternativt säga upp avtalet
med omedelbar verkan. Vad som är onormal användning äger Tele2 ensamt rätt
att avgöra.
Kund får inte ansluta datorresurser i syfte att fritt eller mot betalning erbjuda
och/eller tillhanda hålla varor, tjänster eller information till utomstående.

En del leverantörer har också skrivit in i avtalet att kunden ansvar för all trafik på nätet. T ex Bredband2 som är leverantör i Piteå stadsnät:

Citera
Kunden får endast använda Tjänsten för eget bruk och för det
ändamål som framgår av Avtalet.
...
Kunden ansvarar för all information som överförs, samt allt
material som publiceras, via accessen.

Så om nån använder ditt öppna wlan till något olagligt så är det du som är ansvarig...
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 05 juli 2016, 08:04:06 »

Så alla med wifi hotspot bryter mot avtalen, eller betalar extra för att kunna dela ut inloggningen, även om nätverket inte är helt öppet?
Helt klart är i alla fall att jag kan dela med mig själv om jag nu skulle sätta upp en sån där länk.  ;)
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 05 juli 2016, 08:01:16 »

Fiberföreningen i byn har en klausul i avtalet om att anslutning inte får delas.

I stan, där IP-Only bygger, finns inget skrivet om detta, men det finns säkert med i avtalet man tecknar med sin tjänsteleverantör.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 05 juli 2016, 06:42:11 »

Vet inte om det passar sig att skriva här.
Det finns en uppsjö av leverantörer att välja på, så det är väl också oviktigt, varken Telia eller Tele 2 hade nåt skrivet om det i alla fall när jag kollade dem för några år sedan.
Sen kanske det finns finstilta saker som jag helt enkelt inte hittade, men jag har diskuterat denna fråga med andra också, som inte heller kan hitta nåt skrivet om det.

Om det inte är mot avtalet att ha öppet trådlöst nätverk, och de produkter som det tidigare länkats till i denna tråd är lagliga så ser jag inte att det kan vara emot avtalet.
Här i byn är vi ju en enda stor familj, så vi borde kunna dela allihop!
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 04 juli 2016, 23:34:27 »

Vad har du för tjänsteleverantör och nätägare?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 04 juli 2016, 10:18:34 »

I de abonnemangsvillkor jag granskat har det inte stått något om att dela, tror inte att det är ett stort problem för dem i normalfallet, folk är för rädda om sin integritet för att dela med andra.
Lite så känner väl jag också, ok kanske att dela med min företagsgranne eller hemma o på jobbet, men inte med en hel skola och en förskola...
Frågar man så är det säkert inte tillåtet.  dontknow

Det som gör det intressant i detta fall är de hutlösa priserna på företagsabonnemang, 3-4 gånger dyrare än ett privatabonnemang, trots att privata allt som oftast använder mer bandbredd än företag i gemen, i vart fall enmans eller fåmansföretag.
Jag ser det som en ren skyldighet att uppvisa lite civil olydnad när de försöker sko sig på småföretagen.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 04 juli 2016, 10:04:10 »

Normalt sett är det inte tillåtet att dela mellan olika hushåll/företag. Vissa undantag kan finnas i flerfamiljshus men då brukar man behöva ett särskilt abonnemang.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 04 juli 2016, 09:56:23 »

Tillåter verkligen nätleverantören att man delar på en anslutning ? Eller får man betala efter hur många dom delar anslutningen?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 04 juli 2016, 08:58:14 »

1 i min bild är skolan.
2 på min bild är min arbetsplats
3 på min bild är bönhuset (vet inte om de har bredband)
4 på min bild är förskolan.
Skolan ligger på en höjd, taket är nog typ 6 meter högre än på min arbetsplats, och ca 10 meter högre än förskolan som ligger i en sänka.
Mitt hus ligger på ungefär samma höjd som min arbetsplats.
De där buskarna är ett antal fullstora tallar, så de skymmer mer eller mindre oavsett hur jag gör,  har varit uppe på taket både hemma och där jag har mitt kontor, svårt att få till fri sikt.
När det gäller skolan så vill jag inte dela med dem, de behöver ju ständig tillgång till nätet, liksom jag, men på delvis olika tider, så risken är att det skulle kunna bli mer krångel för skolan om de förlitade sig på min support om min router t.ex. hänger sig, eller om det blir nåt knas med det trådlösa nätet.
Däremot skulle ju jag kunna koppla upp mig mellan hem och kontor, skola och förskola skulle kunna dela med varann.
Iofs är det mina grannar (nedåt i bilden) som äger förskolan, så de skulle kunna köra trådlöst hemifrån, och eventuellt dela med skolan som är ett icke vinstdrivande aktiebolag där jag sitter i styrelsen för fastighetsbolaget.
Billigast kanske skulle bli att ta ett företagsabonnemang där jag har mitt kontor (finns ett företag till på adressen, och dela med skola och förskola som både ligger inom fri sikt och ca 70 meter.
Då skulle vi bli 4 som delade på 100/100 med fri surfmängd.

Men... har en känsla av att funktionsansvaret skulle hamna på mig, och jag hatar ju nätverk.  help
Skrivet av: Art Deco
« skrivet: 02 juli 2016, 19:10:14 »

Från dig till 1:a skolan är det 274m rak linje, skolan över vägen är 353m.
Så sätter du en bas hos dig, går det utmärkt att ha 2 mottagare som tittar i samma vinkel.
Bästa stälet hos dig verkar vara din västra taknock, c:a 1 m söderut från nockens mittpunk, då får du rak linje
med minsta möjliga vegitation och granntak. De röda pilarna visar på det enda granntak och misstänkt hög enbuske(buskar) som du måste komma över. Skola 1 sätter sin stång på sydöstra hörnet och måste gå över taknockshöjd, skola 2 sätter sin också på sydöstra hörnet med samma höjd. Tror att det enda huset med röd pil är i ett plan, du har 2 enligt satelliten så det bör bli ganska enkelt, förutsatt och du pallar av att klampa uppe på ditt tak.

Här min "satellitproj":   
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 01 juli 2016, 18:08:06 »

Enda problemet är att jag inte kan dra av kostnaden för bredbandet om jag kopplar in mig på hemnätet...  ;)
Eller, det kan jag visst, men inte allt.

Däremot verkar det där vara en kanonlösning som gör att vår friskola och privata förskola kan dela, de har ju bara 100 meter mellan, och fri sikt.
Kanske skulle vi kunna dela allihop... hehe
Skrivet av: Art Deco
« skrivet: 01 juli 2016, 15:55:15 »

Är dom där lagliga?
Har kollat på någon sådan lösning, det är bara 350 meter mellan husen, men det ligger nog en eller ett par byggnade i vägen för att det skall vara fri sikt, tror du att det sabbar möjligheterna?
Ja, Kjell & Co säljer bara lagliga saker, dom finns i Piteå.
Helst ska det vara fri sikt, eventuellt kan man "studsa"-men det måste man prova sig fram.
Kollade din adress på maps, din kåk ligger i en lite sänka jämfört med kyrkan och vivo, så om firman ligger
åt det hållet bör du ha fri sikt om du står på ditt tak och kollar mot firmans tak. Sen finns det ju allt från taknock-monterade antennrör upp till flaggstänger på 12m, sändaren är ju lika stor som en plånbok i stolek så den ger ingen vindlast, och du kopplar bara in nätverkskabel i den med en power inserter. Ska finnas en instruktionsvideo på hur burken funkar, och du kanske kan prova på öppet köp....

Videon finns till höger i länken:
http://www.tp-link.com/en/products/details/CPE210.html
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 01 juli 2016, 10:52:14 »

Så länge man använder öppna frekvenser och sänder på max 100mW så är dom lagliga. Räckvidden uppnår man ju genom en bra riktantenn istället för hög sändareffekt.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 01 juli 2016, 10:48:01 »

Hur långt är det mellan ditt hem och den nedlagda butiken....och har du någorlunda fri sikt.?
För runt 1500:- har Kjell.co en 2,5ghz länk från samma firma som jag tittat på de mera avancerade prylarna, den fixar 300mb, den finns också på 5ghz bandet, du kan ta bort länken sen om det tangerar reklamreglerna:
https://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natverk/natverk/tradlost-natverk/accesspunkter/tp-link-cpe210-radiolank-for-utomhusbruk-n300-p61248

Eller typ "loudest in town", garanterad förbindelse, lär hålla fåglarna varma på vintern...
En bullet-sändare: https://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natverk/natverk/tradlost-natverk/accesspunkter/ubiquiti-bullet-2-4-ghz-accesspunkt-p61319
Och den dockar vi till denna antenn: https://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natverk/natverk/tradlost-natverk/wlan-antenner/antenner/tp-link-2-4-ghz-24-dbi-wifi-antenn-p30224
Signalen lär gå runt horisontlinjen typ 4-5 mil då.....


Är dom där lagliga?
Har kollat på någon sådan lösning, det är bara 350 meter mellan husen, men det ligger nog en eller ett par byggnade i vägen för att det skall vara fri sikt, tror du att det sabbar möjligheterna?
Det största problemet med det där är annars att jag är allergisk mot allt som har att göra med nätverk, det är ett djävulens påfund som jag har väldigt svårt att komma överens med.
Får det sällan att fungera som tänkt, bara hjälpligt i bästa fall.  help
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 01 juli 2016, 10:44:57 »

Vi har nog haft fiber nu i runt 10 år, funkar klockrent!
Jag var själv planerare, projektledare och arbetsledare när vi byggde fiber i byn och grannbyn, i Piteå Kommun (kanske hela Norrbotten/Sverige?) fanns nåt som kallades byakraft, där vi i byarna med stöd av en kommunal ansvarig projekterade hela nätet, Kommunen kostnadsberäknade (via konsulter) och sedan söktes EU-bidrag som delfinansierade det hela.
Kommun, EU och vi privatpersoner betalade tillsammans kalaset.
.....

Så drivs de flesta fiberprojekt ute på landsbygden även i dag. Jag har själv varit ordförande i en byfiberförening i några år, så jag har ganska bra koll på hur det funkar.

Det stora problemet har varit att EU-pengarna betalas ut i 5-årsperioder och den senaste perioden tog slut 2014. I elfte timmen bestämde man att hanteringen av bidragen skulle flyttas från Länsstyrelserna till Jordbruksverket för att man skulle få en mer rättvis hantering över hela landet. Dessutom ändrade man en del på reglerna, så istället för en någorlunda sömlös övergång till den nya perioden som det har varit tidigare så har jordbruksverket jobbat i ett och ett halvt år med att ta fram nya regler, utveckla nya IT-system och utbilda nya handläggare (vilket man inte har lyckats helt med, så en stor del av handläggningen har man skjutit tillbaks till Länsstyrelserna).

På grund av det har en hel del redan projekterade projekt lagts på is och man har skapat ett enormt uppdämt behov så när man 'drog ur proppen' för ett par månader sedan och började ta emot bidragsansökningar så ville helt plötsligt alla vara med - Därav byggboomen man ser idag då kanske 3-4 olika aktörer springer om varandra och säljer bredband i samma villaområden.
Skrivet av: Art Deco
« skrivet: 01 juli 2016, 09:47:09 »

.....Kan tillägga att jag på min nuvarande arbetsplats (den nedlagda affärn i Hemmingsmark) finns fiber, men det är så dyrt med fiber för företag (800 kr + moms/månad) så jag arbetar via mobilt bredband, 4G som bara kostar 280 kr/månad, inklusive moms. Funkar som jag bedömer det i princip lika bra som fibern, med undantaget att uppkopplingen går ned ett par gånger/månad. Omstart av Routern krävs då. Problemet med 4G är som beskrivs, mängdendata är begränsad, tror jag har 20 G/månad och det räcker precis.

Hur långt är det mellan ditt hem och den nedlagda butiken....och har du någorlunda fri sikt.?
För runt 1500:- har Kjell.co en 2,5ghz länk från samma firma som jag tittat på de mera avancerade prylarna, den fixar 300mb, den finns också på 5ghz bandet, du kan ta bort länken sen om det tangerar reklamreglerna:
https://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natverk/natverk/tradlost-natverk/accesspunkter/tp-link-cpe210-radiolank-for-utomhusbruk-n300-p61248

Eller typ "loudest in town", garanterad förbindelse, lär hålla fåglarna varma på vintern...
En bullet-sändare: https://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natverk/natverk/tradlost-natverk/accesspunkter/ubiquiti-bullet-2-4-ghz-accesspunkt-p61319
Och den dockar vi till denna antenn: https://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natverk/natverk/tradlost-natverk/wlan-antenner/antenner/tp-link-2-4-ghz-24-dbi-wifi-antenn-p30224
Signalen lär gå runt horisontlinjen typ 4-5 mil då.....
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 01 juli 2016, 07:42:17 »

Berätta mer om de nya robusthetskraven, och när infördes dessa (kom de efter det anbud som Telia gav oss..?).
Vad gäller 5G blir det väl som 4G idag, man får betala efter trafikvolymer, och vi är granne med en 4G mast som dippar mellan 5,62-79,31mb ned och 3,38-40,85 upp (speedtest), beroende på belastning på cellen.
Om nu Rikard fortfarande inte fått fiber där uppe kan du ju kolla på följande länk, dessa grejor börjar nu Teracom köpa in, du skulle ju kunna köpa en potta på 24ghz som går 100km fri sikt med 1,4gbit, jag funderar på att köpa en och sätta vid närmsta nod vid en bra deal och sen dela med grannar, är vi 25-30 har det betalat av sig snabbt, Teracom har hintat om komplett system för 30 hushåll där då varje får betala 10.000:-, men det är preliminära uppgifter.

Länk: obs, priserna är i USD men får användas här, Teracoms har inte ensamrätt, dessutom måste de namnändra för Airfibre blev inte populärt hos jänkarna som skyddat detta namn:
https://www.ubnt.com/airfiber/airfiberx/

Vi har nog haft fiber nu i runt 10 år, funkar klockrent!
Jag var själv planerare, projektledare och arbetsledare när vi byggde fiber i byn och grannbyn, i Piteå Kommun (kanske hela Norrbotten/Sverige?) fanns nåt som kallades byakraft, där vi i byarna med stöd av en kommunal ansvarig projekterade hela nätet, Kommunen kostnadsberäknade (via konsulter) och sedan söktes EU-bidrag som delfinansierade det hela.
Kommun, EU och vi privatpersoner betalade tillsammans kalaset.
Kostnaden blev:
För de som arbetade ideellt 2 dagar, drog fram och kopplade in sig på nätet: 6000 kr.
För de som arbetade ideellt 2 dagar, men bara drog fram fibern till huset: 3000 kr.
För de som Inte arbetade alls tillkom ytterligare 3000 kr.

Jag som projektledare fick allt gratis, efter typ 1000 timmars jobb.  (Tacka skiftgången och pappaledigheten för de möjligheterna) tummenupp
Underprojekttiden var det byaföreningen som var huvudman och ägare av projektet, efter genomförd slutbesiktning tog Piteå Energi över som ägare av nätet, det gör att vi i byn inte behöver arbeta ideellt med underhåll och uppdateringar av nätet.
Vi tillhör nu Piteå Stadsnät och har ett antal leverantörer vi kan välja bland, med hastigheter på upp till 1000 Mb, jag har 100/100, det kostar 289 kr/månad.
Tror att Piteå Energi dessutom tar 99 kr/månad i nätavgift.  Sc:,h
https://portal.piteenergi.se/tjanster/bredband/

Har du kollat om det finns liknande möjligheter hos er?

Men det går väl inte få folk att arbeta ideellt i Storstadsområdena...  ;)

Iden med en egen trådlös NOD är nog inte så dum, jag skulle nog kolla på nåt sånt om det inte fanns andra möjligheter.
Kan tillägga att jag på min nuvarande arbetsplats (den nedlagda affärn i Hemmingsmark) finns fiber, men det är så dyrt med fiber för företag (800 kr + moms/månad) så jag arbetar via mobilt bredband, 4G som bara kostar 280 kr/månad, inklusive moms.
Funkar som jag bedömer det i princip lika bra som fibern, med undantaget att uppkopplingen går ned ett par gånger/månad.
Omstart av Routern krävs då.
Problemet med 4G är som beskrivs, mängdendata är begränsad, tror jag har 20 G/månad och det räcker precis.
Har bara blivit slut under perioder när grabben arbetat åt mig, undrar varför?  nono nono knUp
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 30 juni 2016, 21:42:36 »

Skrivet av: karlmb
« skrivet: 30 juni 2016, 21:38:17 »

Frågan är hur aktuellt det blir med fiber när 5G slår igenom om något år.
De påstår ju att kapaciteten skall öka nåt otroligt då?

5g bygger på minst två viktiga parametrar för att ge bättre prestanda än 4g.
1. Måste köras på de högsta frekvenserna, vilket kräver tätare mellan masterna eftersom de lägre frekvenserna tar sig fram bättre ute i skog o mark
2. Att man kan ansluta till flera master på en gång.

Ingen av dessa parametrar kommer förstås att infrias annat än i städerna.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 30 juni 2016, 19:09:32 »

För att få bidrag från jordbruksverket så måste man uppfylla kraven enligt specifikationerna för 'robusta nät'. Man får bara lägga luftledning kortare sträckor där det finns särskilda behov.
Men, om det är tätbebyggt område så får man ändå inget bidrag, så då får man bygga som man vill.
Skrivet av: Art Deco
« skrivet: 30 juni 2016, 19:05:27 »

Haha, då vet vi varför de backade ur.
Sådant är bara ok till enstaka anslutningar enligt de nya robusthetskraven.
Ni kan se fram ett högre pris , typ dubbla åtminstone om allt ska ner backen.
Eller så lämnar de walkover till någon konkurrent.

Berätta mer om de nya robusthetskraven, och när infördes dessa (kom de efter det anbud som Telia gav oss..?).
Vad gäller 5G blir det väl som 4G idag, man får betala efter trafikvolymer, och vi är granne med en 4G mast som dippar mellan 5,62-79,31mb ned och 3,38-40,85 upp (speedtest), beroende på belastning på cellen.
Om nu Rikard fortfarande inte fått fiber där uppe kan du ju kolla på följande länk, dessa grejor börjar nu Teracom köpa in, du skulle ju kunna köpa en potta på 24ghz som går 100km fri sikt med 1,4gbit, jag funderar på att köpa en och sätta vid närmsta nod vid en bra deal och sen dela med grannar, är vi 25-30 har det betalat av sig snabbt, Teracom har hintat om komplett system för 30 hushåll där då varje får betala 10.000:-, men det är preliminära uppgifter.

Länk: obs, priserna är i USD men får användas här, Teracoms har inte ensamrätt, dessutom måste de namnändra för Airfibre blev inte populärt hos jänkarna som skyddat detta namn:
https://www.ubnt.com/airfiber/airfiberx/
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 30 juni 2016, 18:54:20 »

Samma sak har man sagt varje gång man lanserar en ny generation mobilnät. Problemet är dels att kostnadsmodellerna för mobilt bredband inte på långa vägar motsvara de som för fast internet och dels så ökar behovet lika snabbt som tekniken förbättras, så mobilt bredband kommer alltid att ligga steget efter.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 30 juni 2016, 18:35:26 »

Frågan är hur aktuellt det blir med fiber när 5G slår igenom om något år.
De påstår ju att kapaciteten skall öka nåt otroligt då?
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 30 juni 2016, 18:30:13 »

Haha, då vet vi varför de backade ur.
Sådant är bara ok till enstaka anslutningar enligt de nya robusthetskraven.
Ni kan se fram ett högre pris , typ dubbla åtminstone om allt ska ner backen.
Eller så lämnar de walkover till någon konkurrent.
Skrivet av: Art Deco
« skrivet: 30 juni 2016, 17:42:33 »

  .....Ifall Telia bygger är man fast för alltid med dem som nätägare.  Kanske bra idag men hur är Telia om 10 år?
En kommun är det ju iaf vissa möjligheter att påverka och ifrågasätta avgifter mm.
Så vi vet inte riktigt hur vi ska göra nu.

Det mest sjuka i denna soppa.
Projektören ansåg att Telia skulle dra luftfiber i områdets telestolpar, där många är från 20-30/talet och är så illa åtgångna att det är klättringsförbud på dom, vilket är intressant eftersom Telia gått ut med att dom ska skrota sina telestolpar som nu Skanova ansvarar för. Och dom i sin tur tar långa stegar eller hyr in en skylifter när dom ska upp i stolparna, hos oss går dom in på tomten som är 1m högre och ställer en lång stege upp....
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 30 juni 2016, 16:08:19 »

Hmmm,  Telia får man tydligen se upp med.
Det låter som att de bluffar och helt enkelt backat ur i sista stund av ekonomiska skäl.
Har själv dragit igång en fiberförening och vi får bidrag nu i september om inget oförutsett sker. Har då tagit precis ett år att hitta tillräckligt intresse här i busken.
Vårt område är nästan lika stort som halva Göteborgs kommun till ytan men här finns bara 636 hushåll. .
Det lustiga är att vi ligger i två kommuner med ungefär halva i varje.  Och den ena kommunen kommer snart med ett erbjudande om att bygga ett nät i egen regi och i 10 års perioder låta Telia  (zitius) vara kommunikationsoperatör.
I den andra kommunen finns inga såna planer  men däremot jobbar man på att få Telia att göra ett erbjudande. .
Ifall Telia bygger är man fast för alltid med dem som nätägare.  Kanske bra idag men hur är Telia om 10 år?
En kommun är det ju iaf vissa möjligheter att påverka och ifrågasätta avgifter mm.
Så vi vet inte riktigt hur vi ska göra nu.
Skrivet av: Art Deco
« skrivet: 30 juni 2016, 14:31:08 »

Det sket sig helt.

Kontraktet som vi skrev med Telia öppen fiber år 2015 gav slutdatum idag 30/6-2016 för installation. Några gubbar har inte synts till under hela våren förutom hos grannen som är en brf där en elfirma drog nytt kablage i hela huset och ut till gatan i januari, sen blev det tyst.
Sen har vi jagat Telia hela våren som svarat med total tystnad. Den 20/6 författar Telia ett brev där Telia i princip skyller på Ellevio för utebliven leverans, skickar som b-post så vi fick brevet efter midsommar, killen som författade brevet drar samtidigt på semester och återkommer i augusti, och i början av juni 2016 ändrar också Telia allmänna villkor rörande det juridiska.

Slutklämmen blev:  Stockholms stad har infört grävförbud och vi får snällt vänta på att Ellevio sätter igång och gräver för sina kablar, planerat till 2018 !!, där det då förväntas att Ellevio och Telia ska sambygga, eftersom kommunen/staden inte vill ha flera projekt på varandra. De projektörer på staden som vi sen talat med kliar sig bara i huvudet för det har dom inte hört talas om, så facit i handen är att anslutningarna har stoppats av politiska skäl.

Behöver jag nämna att det i Facebook-grupper nu talas om att starta en grupptalan mot Telia.....
Jag har börjat kolla på Teracoms:s "Airfibre", som ska kunna ge samma hastigheter som fiber.

Edit: Huvudrubriken har ändrats med anledning av den nya situationen, tack till mod.
För er som funderar på Telia Ö-fiber, se till att ha vattentätt på det juridiska, speciellt leveransdatum. Brf:en i fråga fick t.om beskedet att man var osäkra om dom öht kunde bli anslutna, trots att arbetet redan utförts fram tills överlämningspunkt i gatan.....
Skrivet av: Bigfoot
« skrivet: 12 april 2015, 12:25:47 »

Poontus de kom tillbaka med samma erbjudande till oss inom 1 år.
De installerar inte i våtutrymmen eller garage.
Skrivet av: jehu
« skrivet: 12 april 2015, 11:56:19 »

Gäller att få dom att gå in på rätt ställe, så inomhusdragningen blir kort.
Ju färre skarpa böjar desto bättre.
Skrivet av: Poontus
« skrivet: 12 april 2015, 09:42:11 »

Jag var bortrest när dom gick ut med erbjudandet för 16000 ungefär. Ganska så lite och dålig information, jag och en annan granne försökte gå med men dom sa att vi var för sent ute även om dom inte hade börjat gräva.

Nu vill dom ha det dubbla och då måste jag vänta till sommaren innan dom ens tar emot beställning.
Alternativt vänta 18-24 månader på en ny kampanjer som enligt dom skulle vara intervallet på deras kampanjperioder.

en fråga, det här med "upp till 5 meter in i boarean" menar man just in i där man bor och inte garage och tvättstuga? För vi har tomrör som går in i garaget och man måste då dra genom tvättstugan. Vore ju ganska så värdelöst att ha omvandlaren i garaget eller tvättstugan
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 05 april 2015, 10:31:27 »

Klart ni gör över till fiber.  Mobil data kommer alltid att vara dyrare, och mindre pålitlig.
Skrivet av: jehu
« skrivet: 05 april 2015, 02:50:43 »

Så var TVdelen av ADSL-bredbandet uppsagt. Gick över till att kolla TV i marknätet.
Utmärkt bild och t o m  en del kanaler vi inte haft tidigare (Fox m m ).
Ingen här pallar längre att kolla på film med reklampauser. Ändlösa sitcoms, trista Beck eller obduktionsserier.
Varför betalar man för att få titta på reklam?? Har jag aldrig förstått.
Bye bye skräp-tv. Vi klarar våra tv-behov utan bredband.

Nästa steg var att kolla om vi ska säga upp kopparn helt och hållet.
Fast telefoni är ointressant, de enda som ringer är folk från Indien som vill laga vår PC eller andra skumma säljare.
Telia höjde mobila bredbandet till 40 GB till samma kostnad. Kanske det räcker?
För min del alldeles utmärkt, delar trådlöst med min iphone. Har inte lyckats annvända mer än några GB av de 20 per månad jag betalat för. Nu har vi fått Telia komplett och hela familjen delar på 40GB.
Grabb #1 kollar mest på youtube och pluggar med sin laptop. Han klarar det med sin iphone.
Grabb #2 är lite tjurigare, han spelar GTA och COD på PS3 och behöver bra flyt och korta pingtider.
Så vi stängde av fasta nätverket och körde via Iphone. Resultatet över flera timmars spelande var att det flyter överraskande bra med måttlig lagg, vilket vi hade ibland också via kopparn. Märkte knappt någon skillnad mellan 4G/3G.
Så vi säger upp kopparn. Inom ett år får vi fiber (19900 kr). Få se om vi kommer att använda den. Kanske har Telia då hoppat upp till 60 GB/månad i mobila bredbandet ;)
Skrivet av: Karl-Evert
« skrivet: 19 mars 2015, 06:58:57 »

Sen slog det mig, dom drar ju opto i skyddsrör som dom blåser med tryckluft, om man då drar detta skyddsrör hela vägen från anslutningen in i huset fram till centralen borde det väl vara skit samma om optofibern nu är brandklassad eller inte om den ligger i sitt skyddsrör, då borde det ju hänga på om skyddsröret har klassning ?
Dom skyddsrör som dom använder saknar nog brandklassning för dom är avsedda att ligga under jord.
Dom som dom dragit här är inte ens UV tåliga.
När dom blåser tryckluft i skyddsrören så brukar det komma mycket vatten och skit ur dom, något att tänka på om man drar in skyddsröret i huset.
Skrivet av: patrikbn
« skrivet: 18 mars 2015, 22:35:34 »

Det är inget konstigt med kabel som är "skarvad" med kontakter, det är så man kopplar en fiber dit den ska via t.ex ODF.
Här är en länk med exempel på skarvstycken. SC eller LC kontakt brukar vara det som används.

http://www.tdfiberoptik.com/produkt-kategori/skarvstycken/
Skrivet av: patrikbn
« skrivet: 18 mars 2015, 22:31:51 »

Det är när kabeln brandspridningsklassas som även denna information framgår. Som regel används Mikrokablar i stadsnät och t.ex Nexans har ingen Mikrokabel som är brandklassad. Ska man följa reglerna så är det max 5 meter som gäller om kabel inte har rätt klass eller saknar den.
Läser man specen på kabeln så är den längsvattentätad med svällgarn eller liknande som "riktiga" fiberkablar är som är både utom/inomhuskabel. Men det spelar ingen roll om den inte officiellt är klassad.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 18 mars 2015, 22:14:38 »

Det handlar inte om brandspridning (om det skulle vara sant att det är en längdbegränsning) möjligen kan materialet i höljet inte vara tillåtet inomhus. Det finns  några typer av "vanliga" elkablar som inte får förläggas någon längre bit inomhus och det har att göra med dom gaser som avges vid brand.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!