Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: larshakan
« skrivet: 22 februari 2009, 15:56:38 »

Hej

har en na11000-ir som ger 6 blinkar som felmedelande vet du vad det kan vara.
Har även en kabel som vid montering vi inte vet vart den sak monteras på utedelen ? liten balen.

glad för svar
Skrivet av: garagesven
« skrivet: 14 februari 2008, 02:44:57 »

Jorå,... kylkillen letade rätt på läckan och fixade den (drog åt kopplingen vid innerdelen) innan han fyllde på den med R407C, så som det stod på maskinen att det skulle vara, han sa att det var en dyr gas och jag vill minnas att jag fick pröjsa 700:- bara för gasen ca:1kg,... så, om man måste tömma pumpen helt och fylla på igen för att den ska fungera så skulle det bli ca: 1400:- för gasen + jobbet "tiden för den som ska göra det och vacumsuga",.... nu börjar tusenlapparna sväva iväg,.... dessutom så kanske den inte går som den ska iaf, suck, måste nog fundera på hur jag ska göra,... eftersom den inte klarar av att hålla temperaturen som är inställd heller så,...

Jag tror att vi betalade 4000:-eller 4500:-p/st för våra N/A 5500, (vi är fyra stycken som har varsin i våran garagebyggnad, hmm den fjärde är ännu inte monterad) gemensamt för alla är att dom uppför sig lite olika,... förutom att dom skjuter säkringar i perioder,... dvs 5st på 3dgr för att sen bara fungera ett par månader utan att säkringarna går?

Jag har nu en liten byggfläkt från Jula (300:-) som får gå på lägsta farten dygnet runt i veckorna när jag är där, stänger av den över helgen,... jag har iaf 14-16grader när jag är där.

En pump från Silvan?... kan kanske vara något, men det lät inte som något känt märke det heller, kan den klara av att hålla en jämn temperatur kanske?

Lokalen som jag har (hyr kall) har 54kvm och 2,70 i takhöjd, och övervåningen är också 54kvm och 2,10 i takhöjd,.... och jag får kanske bara hyra den 3-4år till, ev längre men det är väldigt  osäkert!...

Vad kan/borde vara mest "kostnadseffektivt" ??? jag vill gärna ha 18 grader året om. tips?
Skrivet av: meckarmulle
« skrivet: 13 februari 2008, 21:49:37 »

Du bör naturligtvis leta reda på din läcka i systemet, sen måste den tömmas helt, vakumsugas och fyllas igen med rätt mängd media. Det går inte att bara fylla på en skvätt, då blir det fel blandning, om den är fylld med 407 förståss.
Skrivet av: larryd
« skrivet: 13 februari 2008, 12:23:46 »

Kanske...

lönar det sig inte att "böka" vidare med en Nordic Air. Å andra sidan kan man ju inte investera för mycket i en garagepump, om man vill ha pengarna tillbaka i historisk tid.

Såg i går kväll att SILVAN sålde sina Appliance pumpar för 3.500kr. Kanske har de några kvar om du kontaktar dom? Flera här på forumet har monterat dom själv och verkar nöjda. Med litet tur kan du återanvända en del av installationen.
Skrivet av: garagesven
« skrivet: 13 februari 2008, 10:29:36 »

Hallå,
Jag är ny på det här forumet, och jag undrar om det finns någon som är "världsmästare" på Nordic Air pumpar,... jag har en i garaget, jag har antagligen problem med styrelektroniken, pumpen stänger av sig själv nästan omedelbart efter att man slagit på den,... jag hade ut en kylkille som konstaterade att den hade läckt kylmedia, och han fyllde på den, gick i ett helt kilo (den ska ha ca:två enl typskylten), vi slog på pumpen och nu gick den plötsigt helt ok, men efter en timme eller så (jag åkte iväg för att göra ärenden) så hade den slagit av sig igen, startade om den och den gick i kanske två minuter, slog igång igen och den gick i tre sekunder, den vill bara inte gå.

Förra hösten när den var nyinstallerad så gick den (avslagen under sommaren) enda felet då var att den inte klarade av att "reglera" innertemperaturen, jag ställde den på 18grader men hade 23 istället, så jag valde att bara slå på den när jag var i garaget.

Varför vill den inte gå längre, tacksam för tips.
Skrivet av: meckarmulle
« skrivet: 09 januari 2008, 18:39:36 »

Det är riktigt som det påpekats, fläkten bygger upp ett undertryck framför förångaren och tvingar luften att strömma till undertrycket genom förångaren. Att ta bort bottenplåten är helt förödande. En fiffig design av bottenplåten skulle säkert uderlätta avrinningen, det smälta vattnet innehåller ju värme som kan hålla dräneringen isfri medan det rinner. problemet är nog när det runnit färdigt och det blir väta kvar som ganska snabbt fryser. Om nästa avisning inte kan smälta all gammal is så kommer det att bygga på, och bygga på tills fläkten tar i. Det är där som värmeslingan kommer in i bilden, den ser till att det alltid finns ett dräneringshål som är öppet, om man dragit den rätt.
Skrivet av: Gäst407
« skrivet: 09 januari 2008, 08:52:35 »

hej
ska ni göra om trågen så kolla på riktiga luft/vatten maskiner som atrian förångaren är helt öppen under,vattnet kan rasa rakt ner från förångaren å ner på backen

dom har stängt av luftflödet med typ plåtar en bit upp på förångaren så det inte smiter ut nån luft faktiskt riktigt fiffigt då man inte behöver nån elslinga
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 09 januari 2008, 07:46:41 »

bottenplåt och bottenplåt min har aldrig isat för jag har tagit bort den kör min nordic air utan bottenplåt fungerar perfekt har inte isat en endaste gång. studs

Utan bottenplåt får du väl i princip inget luftflöde genom förångaren, och då får du heller ingen större påfrostning på förångaren.
Dessutom ger värmepumpen i princip ingen värme då värmepumpen skall plocka värmen ur frånluften genom att med fläkten forvcera luft genom förångaren.

Utan bottenplåt kommer den största delen av den luft som passerar fläkten att gå vid sidan om (under) förångaren och energiupptaget som skulle ha gjort i förångaren uteblir.

Kretivt men förödande för bespringen skulle jag vilja säga, eller har du löst luftflödet på annat sätt?
Skrivet av: 1977
« skrivet: 09 januari 2008, 07:29:41 »

bottenplåt och bottenplåt min har aldrig isat för jag har tagit bort den kör min nordic air utan bottenplåt fungerar perfekt har inte isat en endaste gång. studs
Skrivet av: meckarmulle
« skrivet: 21 december 2007, 18:40:27 »

Det funkar förståss jättebra att lägga värmeslingor som alltid har spänning. Jag ser det som sista utvägen om inget annat fungerar. Man får nog räkna på ekonomin i att ha strömförbrukare som går hela tiden och käkar wattimmar och kan man få det att fungera ändå så är det bra.

Luftvärmepumpar generellt producerar mycket is och en NA är inget undantag (obs ironi), det går inte att bygga en pump som plockar värme ur iskall luft utan att det bildas is. Pumpen backörs när isen tätat igen elementet och allt handlar bara om att se till att smältvattnet kan rinna bort från utomhusdelen. Läste någonstanns att en pump kan producera upp till 10 kg is per dygn och när det smälter blir det ganska mycket vatten. Alla ytor nere i tråger är lika kalla som utomhustemperaturen och vattnet fryser omedelbart till is när det rinner ner till botten. Men om man ser till att värmeslingan håller några dräneringshål öppna så hittar vattnet en väg bort från enheten.
Skrivet av: larryd
« skrivet: 20 december 2007, 22:45:42 »

Bor oxå vid en sjö, så pumparna måste avfrosta tidigt och ofta. Men jag har Pana E9DKE som är kända för att nästan avfrosta för ofta.

Lagt in självreglerande värmeslingor på bottenplåten, inkoppade över en termostat +4 ºC, och en manuell strömbrytare i serie. Slår på strömmen när det varit några dagar med minusgrader.
Skrivet av: teknoir
« skrivet: 20 december 2007, 22:15:09 »

Ok,  ska se om jag kan modifiera min lösning lite då. Hålen ser inte ut att isa igen helt men det är is runtomkring.

Som jag ser det så måste jag nog dra båda mina slingor vid/genom dräneringshålen då. Ska se om det fungerar bättre då. Jag är dock skeptisk för det bildas mycket is...men självklart så är det ju intressant om den kan hålla isen borta redan från början.

Ska prova det innan jag gör något annat.

Tack igen!
Anders
Skrivet av: meckarmulle
« skrivet: 20 december 2007, 21:44:07 »

Har sagt det förut flera gånger, det viktigaste med värmeslingan är att man ser till att den håller några dräneringskanaler öppna. Man måste se till att lägga den i en ögla som börjar en bit ovanför hålet, går ner genom hålet och gör en ögla under hålet och upp igen.
Det finns en risk att isen bygger ett lock över slingan om slingan ligger för nära bottenplåten.

Värmeslingan är spänningssatt bara under avisningstiden, man skulle kunna tänka sig att sätta ett tidrelä med fördröjt frånslag som låter spänningen ligga kvar på slingan 5-10 minuter efter avisningens slut. Var själv inne på detta förra vintern men dräneringen har fungerat ganska bra på mina pumpar. Det är inte isfritt men kanalerna är öppna.
Skrivet av: miguel
« skrivet: 20 december 2007, 20:41:49 »

Vår NA4000 har också isat igen helt. Fick stänga av den häromdagen eftersom fläktbladen började skrapa mot isen så det lät ganska illa. Jag vet inte om jag orkar försöka modifiera den så jag har börjat kolla på priser på en ny pump. Det finns nästan för många märken och modeller att välja mellan.  ???

Visserligen bor vi nära en stor sjö men förra vintern blev det aldrig så här illa. Innan dess vet jag inte eftersom vi flyttade in förra sommaren och då fanns pumpen där. Jag tror att det är fuktigare luft denna vinter eftersom även låset till postlådan behagar frysa var och varannan dag men man vill ju gärna ha värme ändå...

/Miguel
Skrivet av: luckyman
« skrivet: 20 december 2007, 18:16:02 »

Varför helt enkelt inte ta och slänga skiten Sc:,h
Det vore den enklaste modifieringen
Skrivet av: teknoir
« skrivet: 20 december 2007, 13:52:58 »

Nja, nu sitter iaf utetemp-sensorn helt isfritt och det är lite isolering runt sensorn på förångaren. Men så fort det blev minusgrader så isade den igen och blev ett enda stort isblock. Det är iofs ganska isfritt runt värmeslingorna men bara en centimeter eller två runtom.

Min gissning är att värmeslingorna inte körs ofta nog och länge nog. Jag har inte mätt om dom ens slås på än, men jag förutsätter det eftersom det inte är is där slingorna är. Jag ska kontrollera hur den beter sig det nu under jul-ledigheten.

Jag funderar på att antingen koppla slingorna på en switch som jag kan slå av och på som jag vill (på vintern). Eventuellt koppla på någon typ av reglering. Men innan jag gör något sånt dumt så tänkte jag höra med er om det på något annat sätt går att ändra på sekvensen för avisning?

Hälsningar,
Anders
Skrivet av: teknoir
« skrivet: 08 december 2007, 21:31:50 »

OK, tack! ...jag ska göra lite justeringar i morgon så återkommer jag med lite resultat.

Tackar!!
ANDERS
Skrivet av: meckarmulle
« skrivet: 08 december 2007, 20:35:22 »

Den som sitter på baksidan på ett plastklipps mäter yttertemperaturen, det som sägs ha hänt en del pumpar är att det byggs upp is på baksidan som bakar in givaren i ett ishölje och skapar ett eget microklimat, dvs ger styrdatorn fel information om utetemperaturen. Försök att flytta ut den så den hänger helt fritt så långt från elementet som möjligt.

Givaren som sitter på kopparröret ger styrdatorn information om när avisningen kan avslutas, den sitter i slutet på kedjan och när all is smält stiger temperaturen där givaren sitter. Man kan isolera givaren och kopparröret tillsammans med tunn isolering så givaren verkligen mäter rörets verkliga temperatur.
Skrivet av: teknoir
« skrivet: 08 december 2007, 20:15:04 »

Ok, nu har jag haft några perioder med minusgrader. Tyvärr så isar den igen helt varje gång...hehe Det tål att sägas att jag har en sjötomt så luften är väldigt fuktig.

Men jag har hört att det finns en givare som man kan flytta. Jag har två olika möjliga givare. Den ena sitter med ett plastclip på baksidan av förångaren. Den andra sitter i längst ner på kopparrören i en liten hållare.

Kan jag på ägot sätt modifiera dessa så att den kör avisning oftare? Just nu så har jag inte sett att avisningen varit igång när jag kollat den.

Mvh,
Anders
Skrivet av: teknoir
« skrivet: 08 december 2007, 20:13:54 »

Ok, nu har jag haft några perioder med minusgrader. Tyvärr så isar den igen helt varje gång...hehe Det tål att sägas att jag har en sjötomt så luften är väldigt fuktig.

Men jag har hört att det finns en givare som man kan flytta. Jag har två olika möjliga givare. Den ena sitter med ett plastclip på baksidan av förångaren. Den andra sitter i längst ner på kopparrören i en liten hållare.

Kan jag på ägot sätt modifiera dessa så att den kör avisning oftare? Just nu så har jag inte sett att avisningen varit igång när jag kollat den.

Mvh,
Anders
Skrivet av: meckarmulle
« skrivet: 23 september 2007, 20:05:21 »

Snyggt, proffsig kabeldragning, den enda synpunkt man kan ha är att det kanske är bättre att dela på kabeln, dvs. att sprida ut den så mycket som möjligt på så stor yta som möjligt. Hela kabeln värmer (förutom a 20 cm från anslutningen) och det är kanske onödigt att bunta ihop den som du gjort. Men helt korrekt att dra den genom hålen, detta är nog det viktigaste, att hålla något dräneringshål öppet. Själv använde jag mig av aluminiumtape för att fästa kabeln, inbillar mig att det sprider värmen lite, och det är kanske lite enklare att få dit än att borra hålen för buntbanden.

Men som sagt, snyggt jobbat
Skrivet av: teknoir
« skrivet: 07 september 2007, 09:16:46 »

Jo, som ni kanske sett så är ju Nordic Air pumparna inte dom bästa. Men dom är billiga...

En brytare vore kanske smart fast vad jag har förstått så kommer avisningen styras av en termostat när den sitter som den gör (parallellt med den ordinarie värmeslingan). Så den används bara när det behövs iaf.

/Anders
Skrivet av: raptus
« skrivet: 06 september 2007, 16:53:38 »

Du burde kanskje legge inn bryter på ene varmekabelen slik at du kan styre den etter behov . Virker unødvendig med to varmekabler . Tror det er bedre du tilfører den effekten inne . Hensikten med varmepumpe blir liksom borte hvis du må tilføre mye effekt ute som ikke gir noe tilbake inne . Da har du ihvertfall kjøpt feil pumpe . ^-^
Raptus
Skrivet av: teknoir
« skrivet: 06 september 2007, 15:55:36 »

Först och främst har jag ingen aning om NA4000.

Jag tyckte att det var "overkill" att dra 2 värmeslingor genom dräneringshålen så jag valde att dra den andra slingan mot mitten för att säkerställa att hela plattan värms upp. Jag har som sagt ingen erfarenhet av detta men jag tyckte att jag fick till en hyfsad lösning. Jag ska installera min luftvärmepump inom en snar framtid och jag ska fösöka återkomma med bilder på isbildning i vinter...hehe

/Anders
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 05 september 2007, 23:56:37 »

Tror nog att det kan skilja lite beroende på var i landet man bor, i norra sverige där vi sällan har plusgrader på vintern kan det nog samlas is både här och där i tråget, en slinga som håller isfritt både i framkant och under förångaren kan nog vara bra, i alla fall på vissa ställen...

Men å andra sidan har jag ingen erfarenhet av luftvärmepumpar, så jag kanske inte skall uttala mig  :o
Skrivet av: vpgr
« skrivet: 05 september 2007, 23:52:20 »

Varför sätta slingan på detta ställe?
I framkant samlas inget vatten alls (om inte maskinen är felmonterad så klart)
Lägg elslingan under batteriet och se till att maskinen lutar lätt in mot väggen så fungerar det MYCKET bättre.

Tomas
Skrivet av: miguel
« skrivet: 04 september 2007, 19:36:41 »

Är det någon som vet om det är samma konstruktion med värmekabeln på en NA-4000, dvs att den går in i förångaren? Jag har inte öppnat utedelen ännu men märkte att dräneringshålen hade en tendens att isa igen då och då förra vintern.

/Miguel
Skrivet av: teknoir
« skrivet: 03 september 2007, 23:17:07 »

6. Ni kanske undrar vart man kopplar in den andra slingan... På samma ställe som den första så klart. Det finns 2 lediga kontaktstift. Här kan man se den extra slingan med dom amatörmässiga blå kontakterna.
Skrivet av: teknoir
« skrivet: 03 september 2007, 23:15:18 »

5. Så här blev insidan. Här kan man tydligt se båda slingorna...
Skrivet av: teknoir
« skrivet: 03 september 2007, 23:14:16 »

4. Jag tyckte att slingan satt lite dåligt av sig själv så jag valde att sätta fast den. Jag tyckte att tejp inte var någon permanent lösning. Jag valde nylonstrappar och borrade små hål för att sätta fast slingan där jag tyckte att det var lämpligt.

4,5. För att vara lite extra krånglig satte jag in en slinga till. Den syns inte på denna bild men man ser några röda strappar som håller den på andra sidan.
Skrivet av: teknoir
« skrivet: 03 september 2007, 23:09:30 »

3. Här kommer slingan ut som jag sedan pillar in under förångaren och genom dräneringshålen.
Skrivet av: teknoir
« skrivet: 03 september 2007, 23:06:54 »

2. Slingan som går in i nedersta hålet i förångaren. Jag drog ur den och petade in den under förångaren. Detta kan man göra på lite olika sätt men jag valde att peta in den i samma hål och ner till botten mellan två metallblad.
Skrivet av: teknoir
« skrivet: 03 september 2007, 23:01:48 »

Ahh, tur att jag gjorde så då.  :D

Jag tänkte börja med en liten bildserie över vad jag gjort. Det ska bli kul att se vad folk säger om modifikationen. Tyvärr blir inte bildserien lika seriös som jag tänkt ifrån början. Jag ska försöka följa upp modden i vinter med lite resultat.

Akta er för vassa kanter när ni plockar med er luftvärmepump!!!

1. Här ser ni min NA11000 isärplockad och redo för modifikation.
Skrivet av: meckarmulle
« skrivet: 29 augusti 2007, 22:19:01 »

Hej

Jag föreslår att du drar ur kabeln från förångaren och lägger den i bottenplåten. Om den får sitta kvar i förångaren tror jag att den kan lura tempgivaren eftersom den värmer köldmediat innan den når givaren. Ovanför slingan kommer det att bli is kvar, dvs avisningen slutar innan den är helt klar.
Skrivet av: teknoir
« skrivet: 20 juli 2007, 23:33:14 »

Tja,

Jävligt nice att ha ett forum att diskutera moddar av NA maskinerna.  Thumbsup

Jag håller på att modifiera min NA 11000 och jag hade tänkt att lägga en extra värmeslinga i bottenplåten genom dräneringshålen. MEN jag undrar om jag borde dra ur den ordinarie värmeslingan och lägga ut den på botten den med? Vad är bästa lösningen där?

Sen har jag fotat och tänkte jag skulle lägga upp en lite guide med bilder på hur jag gjort och sen följa upp det lite i vinter med resultat.

Skrivet av: meckarmulle
« skrivet: 04 mars 2007, 19:12:45 »

Jag fick en fråga via mailen "Hejsan undrar var sitter värmekabeln på en Nordic air 11000 som man ska flytta ner till dräneringshålen??"

Jag svarar på den här om det skulle vara fler som undrar, hoppas det är ok.

Om man skruvar av locket på utomhusdelen och skruvar bort framstycket så kommer man åt att flytta kabeln på ett bra sätt.

På höger sida om den stora transformatorn sitter en liten vit, fyrkantig kopplingsmojäng där det sitter två bruna kablar, det är dom kablarna det handlar om, se bilden. Det är inte två kablar utan en som går ner och vänder tillbaka så det man ser är en kabels båda ändar. Det bär en värmekabel, dom första 30 cm från anslutningsänden blir inte varm. Från fabrik är den dragen ner till förångarens nedersta kanalhål via baksidan, fiska fram kabeln och dra den på framsidan, genaste vägen ner till bottenplåten och gör öglor genom dränneringshålen, jag lyckades få med 3 hål.


Skrivet av: meckarmulle
« skrivet: 24 januari 2007, 20:41:21 »

Fick vika mig till slut, satte på lite elvärme idag  :'( Men man får väl vara rätt nöjd ändå  :)
Skrivet av: meckarmulle
« skrivet: 23 januari 2007, 19:57:55 »

Nu har vi haft några dagar med relativt kalla dagar, i morse var det -18 grader och nu på kvällen är det -15, Jag kör fortfarande mina pumpar helt utan stödvärme och det funkar förvånadsvärt bra. Avisningen går klockrent, tråget är i princip rent från is, det har samlat sig lite is under förångaren som är permanent men det växer inte. Värmen räcker fortfarande till men på övervåningen så är det lite svalare. Man märker att det börjar närma sig vad pumparna klarar av, har inga planer på att slå på elelementen ännu.
Skrivet av: jockefors
« skrivet: 26 december 2006, 23:45:58 »

hej ..
vad skoj att det funkar,jag gillar då det e lite hemma meck på grejerna.. ;)

enligt vissa.......så ska man hällst plocka,nya grejer ur en kartong å det ska inte va nå billig skrot utan topp of the line för det ska funka..

det som dom inte verkar förstår är att alla produkter är en kompromiss mellan pris å kvalite
det går alltid kommer att gå att göra grejer bättre på egenhand än vid ett löpande band
om du har rätt kunnande å intresse....ger mig den på att det e så många företag produkt utvecklar..dom anställer några mixter trixare som får leka fritt =)

du kan ju tex lägga om din värme kabel 5x om du vill det kostar noll kr..tills du hittar det bästa sättet att montera den på...
Sen att det finns sämmre å bättre konstruktioner det är sant
Men ofta tror jag det bara är små missar dom gjort vid tillverkningen som ställer till problemen

jag va helt inne på att göra ett nytt tråg till min kines maskin om det inte skulle gå få till att
funka,jag har ju min panasonic e12a å malla efter det tråget funkar bra,vattnet har liksom naturliga vägar ut ur tråget ner mot urtappnings hålen...

just ja ....hur lång ner i temp går det att köra dina nordicar utan att dom strejkar ?
dom är ju 407 maskiner så lite sämmre än en 410 maskin bör dom ju va

mvh
jocke



Skrivet av: raptus
« skrivet: 26 december 2006, 22:37:58 »

Hør der ja , det finnes heldigvis en del fornøyde innehavere av de utskjelte Nordic Air pumpene også  Thumbsup Har en kompis som bruker sin til å varme garasjen sin med og han er og fornøyd etter 1 års bruk . Måtte flytte en giver på utedelen for at avrimingen skulle funke ordentlig , men etter det er det bare fryd og glede . *roflmao*
Raptus
Skrivet av: meckarmulle
« skrivet: 26 december 2006, 22:29:26 »

Hej igen

Dom bara går och går, dom isar igen och avisas, precis som väntat. När utetempen är runt nollan så bildas det ganska mycket is men vid lägre temperatur, när luften är torrare så blir det bättre. Avisningen och dräneringen fungerar bra med den värmekabel som skickats med från fabriken. Visst kan man motera en annan värmekabel med termostat och det kommer säkert att funka lika bra, fördelen med NA:s lösning är att värmekabeln drar ström bara när 4 vägsventilen är aktiverad, dvs. under avisningsperioden, det är ju bara då det behövs. Mellan avisningarna har man ju ingen glädje av att värma dräneringshålen och bottenplåten, den energin som går åt då är bortkastad.
Skrivet av: jockefors
« skrivet: 25 december 2006, 01:02:45 »

hej
hur går det med moddarna,fick ni dom till å funka ????


till det med avfrostslingan går det inte att permanennt koppla den med en tempstyrd sensor och en kabel som är skälvreglerande   (onzza säljer  väl en sån typ) av kabel
så den startar vid +3 grader å går hela tiden fast med reducerad effekt

jag köpte en chunlanmaskin på jula å vi monterade in en 75w värme kabel som är skälvreglerande å termostat styrd så vid +3 går den på... verkar funka helt super
fast det har ju inte vare så kallt än
Skrivet av: HeatForce
« skrivet: 05 december 2006, 16:10:10 »

Min svärfar hade jätteproblem med avisningen på sin Nordic Air och fick bytt styrkort som inte hjälpte bättre...

Efter ett otal antal telefonsamtal fick han tipset av en installatör att flytta ut sensorn på baksidan så att den står rakt ut och inte är för nära pumpen...

Vips så funkade afrostningen som den skulle och har funkat i ur och skur i 1½ år nu.

Huset ligger precis brevid en sjö och en bit innåt landet som gör att kvicksilvret kan krypa ner ganska lågt...

Nu är han jätte nöjd med pumpen... :)
Skrivet av: meckarmulle
« skrivet: 01 november 2006, 18:52:42 »

Hej igen

Här kommer en rapport från mina två pumpar

Temperaturen har stadigt sjunkit sedan sist, vi har haft en ganska lång period av blötväder runt nollan och senaste dygnet har det varit minus, just nu ligger det på minus 4

Båda pumparna fungerar klockrent. När det är blött och fuktigt så isar dom igen förstås, det är helt väntat med L/L tekniken. Men när dom isat igen så avisar dom precis som dom skall och avisningen håller på tills isen är borta, varken mer eller mindre. Nu när det är torrt i luften och minus 4 så blir det betydligt mindre med is, det går mycket långsamt. Temperaturen på kompressorn på hetsidan pendlar mellan 70-83 grader och på sugsidan ligger det runt -5- -10. uteluften sänks ca 3-4 grader och luften som lämnar förångaren på inomhusdelen ligger på ca 40- 45 grader. Jag har ställt in dom på 24 grader och dom bryter ibland för uppnådd rumstemperatur. 11000 värmer en större del av fastigheten och dom går ganska lika så det verkar som dom sitter hyfsat rätt placerade. Huset är ett gammalt dragigt 1 1/2 plans hus på 130 m2, 9000 sitter i vardagsrummet och spiller över till köket, 11000 sitter i hallen och spiller även den över till köket och övervåningen. Badrummet har elektrisk golvvärme i övrigt så har jag inga andra värmekällor igång och vi har det varmt och gott överallt, t.om på övervåningen.

Än så länge så finns det inget att klaga på, funktionen är nog så bra den kan bli med den tekniken och investerade pengar är relativt små, köpte dom begagnade, dom är nedplockade av Strateg precis innan konkursen från klagande kunder.

Förutom att jag flyttat värmekabeln som jag beskrivit tidigare så har jag isolerat hetgasvägen från komplressorn, den var helt oisolerad tidigare. jag har även klistrat en självhäftande isolerskiva (Biltema) på väggen mellan kompressorkammaren och fläkthuset samt isolerat lite bättre runt kompressorn. Jag har även lagt dubbla isolering (tillskuret liggunderlag från ÖB 30kr) över gasledningarna in till fastigheten. Jag tror spillvärmen från anläggningen är ganska låg.

Återkommer med ny rapport när det blivit kallare....
Skrivet av: meckarmulle
« skrivet: 19 oktober 2006, 19:42:17 »

Ursäkta, jag kanske var lite otydlig. Värmeslingar är från fabrik inkopplad parallellt med ventilen, alltså när pumpen skall avisas så lägger den spänning till ventilen och värmeslingan.

1100 funkar ypperligt än så länge, men det har ju inte varit minusgrader än  ^-^
Skrivet av: maos lilla röda
« skrivet: 19 oktober 2006, 18:45:14 »

Hej!
Kul att se att någon försöker hitta på lite lösningar på problemen i stället för att bara klaga på dom
vi vet ju alla att det inte är så lyckad konstruktion!!
Hur går din 11000?  Värmer den bra, funkar allt,
har själv en 11000 men ej haft tid att montera upp den än, men undrar just som tempen är ute nu+3till+13 hur den funkar?
Det kommer att vara där jag ska använda min,när det blir kallare så drar jag igång pelletskaminen.

MVH Mao













+
Skrivet av: Gäst 999
« skrivet: 19 oktober 2006, 09:13:38 »

Jag säger bara lycka till.....
Skrivet av: vpgr
« skrivet: 19 oktober 2006, 00:38:39 »

Kopplar du slingan över 4-vägsventilens styrning, så finns det risk att maskinen får in bakströmmar i kretskortet med avisningsproblem som följd.

Häls
Tomas
Skrivet av: meckarmulle
« skrivet: 19 oktober 2006, 00:17:04 »

Jag har kört en NA 9000 i ett år nu med följande modifiering: Eftersom pumpen redan från början isade igen fullständigt så plockade jag isär den för att se hur den var konstruerad, det visade sig att man lagt värmeslingan för avisning i förångarens nedersta hål och där tror jag att den inte gör speciellt mycket nytta. Jag drog ur den (brun silikonkabel) och flyttade den till bottenplåten och drog den genom dräneringshålen i bottenplåten under förångaren. På det viset så hålls dräneringen öppen och smältvattnet kan rinna undan. Denna modifiering gjorde att det inte bygger på med is botten och har funkat bra. Is blir det fortfarande men det fyller inte längre upp pumpen med is tills propellern tar i. Jag har även köpt en NA1100 som varit i drift några veckor och jag har modifierat den på samma sätt, får se om det funkar. Jag har även lagt till en slinga på båda pumparna som jag tejpat fast i bottenplåten och det borde hålla den hyfsat ren från is.

Jag läste någonstans ett förslag att ta en rondel och skära upp ett större hål i bottenplåten men det är nog inget bra förslag, då kommer fläkten att suga luft den vägen istället för genom förångaren och då sänker man effektiviteten på pumpen.

Slingorna hämtar sin spänning (230V) från styrkretsen som lägger om ventilen som vänder kylmediat vid avisning och är spänningssatt bara under den tiden som anvisningen håller på. Om man vill förlänga värmen på värmeslingorna kan man sätta dit ett tidrelä som håller kvar spänningen några minuter efter avisning. Det viktigaste är ju att se till att smältvattnet kan rinna undan ordenligt genom att se till att dräneringshålen inte fryser igen. Denna modifiering har jag inte gjort än men skaffat grejjorna om skulle behövas på min 1100, vi får se när det blir kallt ute.

Man kan nog pilla en del med avisningsgivaren om man vill förlänga själva avisningstiden, förslaget att flytta givaren är nog inte så dumt men det är ett litet helsicke att komma åt den, man får riva ganska mycket av pumpen och risken är stor att något blir skadat medan man håller på. Att förändra givarens resistans, dvs lura elektroniken är nog det smartaste om man vill påverka avisningstiden. Jag misstänker att 1100, som har dubbla förångare kan ha problem med att smälta undan isen om tiden blir för kort.

Jag är övertygad om att man kan få NA att funka ganska bra, det finns säkert andra fabrikat som fungerar bra från början men NA går att komma över för relativt små pengar. Man får tillbaka investeringen snabbt

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!