Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!
 

Författare Ämne: Bidrag för energieffektivisering i småhus  (läst 4361 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 34904
  • Karma +55/-44
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
Bidrag för energieffektivisering i småhus
« skrivet: 07 juli 2023, 08:51:06 »
På förekommen anledning kopierar jag in lite om regelverket rörande det nya bidraget för energieffektivisering i småhus.
Som jag tolkar det så kan man få bidrag för luftvärmepump som värmer både hus och tappvarmvatten, både luft/luft + värmepumpsberedare, eller annan typ av värmepump?
Detta borde kunna ge en riktig boost för försäljning av bergvärme och luft/vatten, men även olika typer av lösningar för luft/luft + värmepumpsberedare.
Daikin har t.ex. en beredare med inbyggd kompressorn, där man drar två spirorör genom väggen för till/frånluft.
Kinnan/Hitachi har en luftvärmepump som kan anslutas med gasledningar till både beredare och innerdel/innerdelar.
Det finns även andra lösningar.
Jag har kollat lite på detta under gårdagen, och det känns väl lite tveksamt om det ska bli lönsamt med luft/luft + värmepumpsberedare, men visst, om elpriserna blir höga så ger ju även en energibesparing på kanske 3000 kWh på beredaren en noterbar eknomisk besparing.
Räkna med ca 25 000 för beredaren, och ca 5000 kr för installationen, och för värmepumpen ca 20 000 för hårdvaran och 6000 - 8000 för jobbet (efter ROT)
Totalt bör det gå få ihop ett paket inkl installation för ca 60 000 kr med bidrag i storleksordningen 22 500 kr, alltså en "egenkostnad" på ca 32500 kr för luft/luft + värmepumpsberedare.
Intressant?

Från Boverket:

Vilka är förutsättningarna för bidrag?
Det finns ett antal förutsättningar som måste vara uppfyllda för att kunna beviljas bidrag. Det handlar om ägande, småhusets uppvärmning före genomförd åtgärd, krav på utförare, datum för införskaffande av material och vilka utrymmen som åtgärderna kan omfatta.

Sökanden ska helt eller delvis äga och stadigvarande bo i småhuset
Bidrag får bara beviljas till sökande som äger (helt eller delvis) och stadigvarande bor i småhuset. Det innebär att huset ska användas som permanentbostad. Eftersom sökanden måste bo stadigvarande i småhuset kan bidrag inte beviljas för till exempel fritidsboende. Som småhus räknas en- och tvåbostadshus som är friliggande eller sammanbyggda till par-, rad- eller kedjehus.

Småhuset ska vara el- eller gasuppvärmt (före genomförd åtgärd)
Bidraget är avsett för energieffektivisering av småhus som är el- eller gasuppvärmda.

Att ett småhus är eluppvärmt innebär att småhuset har ett värmesystem där behovet av rumsvärme tillgodoses genom direktverkande el eller ett vattenburet distributionssystem som värms upp av el och där tappvarmvatten värms upp av el. Direktverkande el kan vara till exempel panelelement, konvektorelement, oljefyllda elelement, elslingor i golvet, eller takvärmepaneler. Vattenburna distributionssystem kan vara element eller golvslingor fyllda med cirkulerande vatten som värms upp av el, till exempel i en elpanna. Tappvarmvatten kan värmas upp med el till exempel i en varmvattenberedare med elpatron eller en varmvattenberedare som är sammanbyggd med eller kopplad till en elpanna.

Småhuset räknas som gasuppvärmt om rumsuppvärmning sker genom ett vattenburet distributionssystem som värms upp av gasförbränning och där tappvarmvatten värms upp av gasförbränning. Vattenburna distributionssystem kan vara element eller golvslingor med cirkulerande vatten som värms upp av gas, till exempel i en gaspanna. Tappvarmvattnet kan värmas upp genom förbränning av gas i en varmvattenberedare som är sammanbyggd med eller kopplad till en gaspanna.

Huset räknas som el- eller gasuppvärmt även om viss värme tillförs småhuset från:

trivseleldning (motsvarande högst en kubikmeter ved per år) eller
energi som alstras av sol eller vind på den fastighet där småhuset ligger eller
en luft-luftvärmepump som är äldre än tio år. (Om småhuset är utrustat med annan värmepumpsteknik än just en äldre luft-luftvärmepump räknas huset inte som el- eller gasuppvärmt. Bidrag kan i sådana fall inte lämnas.)
Om uppgifter saknas om hur stor volym som förbrukas årligen kan en bedömning i stället göras utifrån hur ofta och länge det eldas. Vägledande domar i mark- och miljööverdomstolen har definierat att trivseleldning motsvarar eldning högst två gånger per vecka, upp till fyra timmar per tillfälle (se exempelvis MÖD 2004:63 och M 5061-16).

Utföraren ska vara godkänd för F-skatt
Bidrag får endast lämnas om den som utför åtgärderna är godkänd för F-skatt. Det innebär att bidrag inte kan beviljas till en sökande som genomför åtgärden på egen hand eller genom någon annan som saknar F-skatt. När åtgärden genomförts och sökanden skickar in sin begäran om utbetalning ska en handling som visar att utföraren är godkänd för F-skatt bifogas.

Genom Skatteverkets webb-tjänst ”Hämta företagsinformation” kan du enkelt kontrollera om det företag som du har anlitat är registrerat för F-skatt. Du behöver uppge företagets organisationsnummer (eller företagarens personnummer om det är en enskild firma) samt din e-postadress, dit informationen skickas.

Om den som utför arbetet är en utländsk företagare ska denne kunna visa upp ett intyg som visar att företagaren eller företaget genom registrering eller på något annat sätt genomgår motsvarande kontroll i fråga om skatter och avgifter.

Eftersom bidrag enbart lämnas för materialkostnader utgör detta inget hinder för att samtidigt nyttja ROT-avdrag. Läs mer om villkoren för ROT-avdrag på Skatteverkets webbplats.

Materialet ska ha beställts tidigast den 8 november 2022
Material som införskaffats på egen hand ska ha beställts tidigast den 8 november 2022. Sökanden ska kunna uppvisa en kopia av beställningsorder/beställningsbekräftelse eller inköpskvitto om länsstyrelsen begär det.

Om materialet för åtgärden tillhandahålls av den sökanden anlitat för att utföra åtgärderna är det den dag som tjänsten beställs som räknas som beställningsdag.

Åtgärden får inte genomföras i utrymmen eller tillbyggnader som inte värmts upp tidigare
Bidrag ges inte för att täcka kostnader för åtgärder som avser uppvärmning av utrymmen eller tillbyggnader som inte har värmts upp tidigare. Det innebär att det inte går att söka bidrag för utrymmen där det tidigare inte har funnits någon värmekälla.

Vilka energieffektiviseringsåtgärder kan jag söka bidrag för?
Bidraget kan sökas för värmesystemåtgärder och för klimatskärmsåtgärder. Bidrag för klimatskärmsåtgärder kan dock bara beviljas småhusägare som även har fått bidrag för värmesystemsåtgärder efter den 8 november 2022 avseende samma småhus.

Du kan läsa mer om vilka åtgärder du kan göra för att energieffektivera ditt hus i Boverkets Energiguiden samt Energimyndighetens Husguiden.

Välja åtgärder för energieffektiviserande renovering av småhus

Möjliga värmesystemsåtgärder
Du kan få bidrag för följande åtgärder:

Installation av ett vattenburet eller luftburet värmedistributionssystem
Anslutning till ett fjärrvärmenät
Installation av en styrbar frånluftsvärmepump, luft-vattenvärmepump, berg-, sjö eller jordvärmepump
Installation av en eller flera styrbara luft-luftvärmepumpar
Installation av en anordning för uppvärmning med biobränsle
Installation av ett vattenburet eller luftburet värmedistributionssystem
Vattenburna distributionssystem består av element eller golvslingor fyllda med cirkulerande vatten som fördelar värme i huset, kopplade till en värmekälla som till exempel en värmepump, fjärrvärmecentral eller värmepanna. Luftburna distributionssystem består av luftkanaler som fördelar värme i huset, kopplade till en värmekälla som till exempel en värmepump, fjärrvärmecentral eller värmepanna. Luftkanalerna kan vara ett separat system eller användas både för uppvärmning och ventilation, i ett kombinerat värme- och ventilationssystem.

Anslutning till ett fjärrvärmenät
Denna åtgärd innebär att småhusets värmesystem för rumsvärme (vattenburet eller luftburet distributionssystem) och tappvarmvatten ansluts till ett fjärrvärmenät. För att bidrag ska beviljas krävs att fjärrvärmen, efter genomförd åtgärd, svarar för hela småhusets årliga värmebehov för uppvärmning av tappvarmvatten.

Installation av en styrbar frånluftsvärmepump, luft-vattenvärmepump, berg-, sjö eller jordvärmepump
Installation av pumpar enligt ovan.

Installation av en eller flera styrbara luft-luftvärmepumpar
En förutsättning för att bidrag ska beviljas i detta fall är att åtgärden kombineras med antingen en varmvattenberedare med inbyggd värmepump eller en anordning för uppvärmning med biobränsle som är effektstyrd och medger en kontinuerlig och automatisk bränsletillförsel. Att anordning för uppvärmning med biobränsle är effektstyrd och medger en kontinuerlig och automatisk bränsletillförsel innebär att dess effekt styrs automatiskt, baserat på utomhus- eller inomhustemperaturen, och att bränslet matas fram automatiskt under drift. Detta ska framgå av den tekniska beskrivningen som bifogas ansökan.

Installation av en anordning för uppvärmning med biobränsle
En förutsättning för att bidrag ska kunna beviljas i detta fall är att anordningen är effektstyrd och medger en kontinuerlig och automatisk bränsletillförsel. Detta innebär att effekten styrs automatiskt, baserat på utomhus- eller inomhustemperaturen, och att bränslet matas fram automatiskt under drift. Detta ska framgå av den tekniska beskrivning som bifogas ansökan.

Möjliga klimatskärmsåtgärder
Observera att bidrag för klimatskärmsåtgärder bara får ges till småhusägare som fått bidrag för värmesystemsåtgärder efter den 8 november 2022. Det är alltså inte möjligt att ansöka om bidrag för klimatskärmsåtgärder utan att dessa kombineras med en eller flera värmesystemsåtgärder. Ytterligare en förutsättning för att bidrag ska kunna beviljas när det gäller klimatskärmsåtgärder är att småhusets värdeår är tidigare än 1990. Information om småhusets värdeår finns exempelvis på Skatteverkets webbplats eller i Skatteverkets beslut om fastighetstaxering. Småhusets värdeår finns även registrerat i fastighetsregistret på Lantmäteriets webbplats.


Du kan få bidrag för följande åtgärder:

Tilläggsisolering av klimatskärmen
Byte av fönster och/eller dörrar
Tilläggsglasrutor till befintliga fönster och/eller dörrar
Vindtätning av klimatskärmen
Tilläggsisolering av klimatskärmen
Mer isolering läggs till i konstruktionen på hela eller delar av klimatskärmen i väggar eller tak.

Byte av fönster och/eller dörrar
Befintliga fönster och/eller dörrar byts ut mot nya. Isoleringsförmågan hos fönster och dörrar beskrivs med U-värdet (värmegenomgångskoefficienten) där ett lägre värde innebär en bättre isoleringsförmåga.

Tilläggsglasrutor till befintliga fönster och/eller dörrar
Befintliga fönster och/eller glasdörrar lämnas in till exempelvis till glasmästare för att lägga till en eller flera extra rutor och skapa ett treglasfönster. Befintliga glasrutor kan även bytas ut mot en energiglaskassett. Att förbättra befintliga fönster och/eller dörrar kan vara billigare än att byta till nya, om befintliga fönster är i bra skick eller endast kräver mindre renovering.

Vindtätning av klimatskärmen
Hela eller delar av klimatskärmen tätas mot vind, till exempel genom montering av ett vindtätt skikt på utsidan av klimatskärmen eller genom att springor och otätheter i klimatskärmen tätas, till exempel kring fönster. Ett vindtätt yttre skikt förbättrar isolerförmågan hos klimatskärmens isoleringsmaterial. Tätning av springor minskar småhusets värmeförluster på grund av luftläckage genom klimatskärmen.

Bidrag kan ges för materialkostnader men inte arbetskostnader
Bidrag kan beviljas för materialkostnader för värmesystemsåtgärder. Som bidragsberättigade kostnader räknas kostnader för värmepump, biobränslepanna, radiatorer eller andra värmedistributionssystem, fjärrvärmecentral, värmeväxlare, skorsten, styrutrustning till värmepump, utrustning för värmeackumulering, eller annat material som är nödvändigt för åtgärdernas genomförande.

En sökande som har blivit beviljad bidrag för värmesystemsåtgärder efter den 8 november 2022 kan även beviljas bidrag för materialkostnader avseende vissa klimatskärmsåtgärder.

Bidrag beviljas inte för arbetskostnader.

Produkter som används ska vara energieffektiva
När du väljer produkter ska du välja produkter som är energieffektiva. Enligt förordningen får bidrag inte ges för produkter som har lägre energimärkning än de två vanligast förekommande energieffektivitetsklasserna inom respektive produktgrupp.

Information om energimärkningar för olika produkter finns på Energimyndighetens webbplats.

Hur stort är bidraget?
Bidrag kan lämnas för högst 50 procent av materialkostnaderna för åtgärderna, dock högst 30 000 kronor för värmesystemsåtgärder och högst 30 000 kronor för klimatskärmsåtgärder.

Bidrag ges inte om det utbetalade bidraget understiger 10 000 kronor. Det innebär att för att få stöd måste sökanden har utfört åtgärder för minst 20 000 kronor.

Bidraget kan sökas vid högst två tillfällen, en gång för värmesystemsåtgärder och en gång för klimatskärmsåtgärder.

Om försäkringsersättning utbetalats för delar av den aktuella materialkostnaden kan bidrag inte beviljas för den kostnaden. Försäkringsbeslut ska i sådana fall bifogas ansökan så att det går att utläsa vilka kostnader försäkringsutbetalningen avser.

Hur ansöker jag?
Ansökan görs via Boverkets e-tjänst, men det är länsstyrelsen i respektive län som handlägger ansökningar, beslutar om bidrag och besvarar frågor om bidraget.

Boverkets e-tjänst för bidrag och stöd
Ansökan kan göras genom att logga in i Boverkets e-tjänst för bidrag och stöd från och med den 3 juli 2023. Handlingar som ska bifogas ansökan kan laddas upp digitalt. Den som söker via e-tjänst kan sedan följa sin ansökan, göra kompletteringar och begära utbetalning genom ”Mina sidor”. Du behöver e-legitimation för att logga in.

Om du har skyddad adress ska du inte ansöka via e-tjänsten. Ansökningsformulär i PDF-format kan i sådana fall beställas från länsstyrelsen.

Ansökan via ombud
Den som ansöker via e-tjänst måste själv signera ansökan. Om du i stället vill utse ett ombud som företräder dig i bidragsprocessens alla delar får ansökan i stället göras via ett formulär i PDF-format. Ansöknings- och fullmaktsformulär finns att beställa från länsstyrelsen.

När ska ansökan ha kommit in till länsstyrelsen?
En ansökan om bidrag ska ha kommit in till länsstyrelsen inom fyra månader från det att åtgärderna påbörjades, dock senast den 1 juni 2025. Om åtgärderna påbörjats mellan den 8 november 2022 och 15 mars 2023 ska en ansökan ha kommit in inom tio månader från det att åtgärderna påbörjades.

En åtgärd har påbörjats när arbetet med installationen av en värmesystemsåtgärd eller en klimatskärmsåtgärd har kommit i gång. Till arbetet med installationen räknas inte projektering och andra förberedelser.

När ska begäran om utbetalning av bidrag ha kommit in till länsstyrelsen?
Bidraget betalas ut när åtgärderna har färdigställts och en begäran om utbetalning av bidrag har lämnats in till länsstyrelsen. En begäran om utbetalning av bidrag ska ha kommit in till länsstyrelsen inom sex månader från det att åtgärden färdigställts. Om åtgärden är färdigställd innan länsstyrelsens preliminära beslut om bidrag ska begäran om utbetalning ha kommit in till länsstyrelsen inom tre månader från länsstyrelsens beslut. En begäran om utbetalning ska ha kommit in till länsstyrelsen senast den 1 oktober 2025.

Åtgärderna är färdigställda när samtliga installationsarbeten har slutförts. Om åtgärden är en anslutning till fjärrvärmenät är åtgärden färdigställd när anslutningen till fjärrvärmenätet görs.

Om det finns särskilda skäl får länsstyrelsen i ett enskilt fall besluta att senarelägga den tidpunkt då åtgärderna senast ska vara färdigställda och en begäran om utbetalning ska lämnas in

Vilka handlingar ska bifogas ansökan?
Det är viktigt att förbereda sig inför ansökan och se till att införskaffa de handlingar som behöver bifogas ansökan. Vilka handlingar som ska skickas in beror på om den åtgärd du söker bidrag för har genomförts eller inte när ansökan görs. Observera att länsstyrelsen därutöver kan komma att begära in ytterligare handlingar eller uppgifter.

Om åtgärden är genomförd
Teknisk specifikation eller produktinformationsblad. Specifikationen eller produktinformationsbladet ska visa vilka egenskaper och i förekommande fall vilken energiklass produkten eller produkterna har. (Detta gäller för installationer och material som är centrala för åtgärden.)
Kopia av faktura/fakturor. Fakturan ska visa kostnaden för genomförda energieffektiviseringsåtgärder och vara specificerad så att det tydligt går att utläsa vilka kostnader som avser vilket material, samt vilka kostnader som avser arbete. Det ska även framgå när åtgärden påbörjades respektive färdigställdes.
Om åtgärden ännu inte genomförts
Teknisk specifikation eller produktinformationsblad. Specifikationen eller produktinformationsbladet ska visa vilka egenskaper och i förekommande fall vilken energiklass produkten eller produkterna har. (Detta gäller för installationer och material som är centrala för åtgärden.)
Kopia av offert från installatör. Offerten ska visa vilken åtgärd som ska genomföras samt beräknade kostnader för genomförandet av åtgärden. Offerten ska vara specificerad så att det går att utläsa vilka kostnader som avser vilket material, samt vilka kostnader som avser arbete.
« Senast ändrad: 07 juli 2023, 08:59:17 av Rickard »
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad Chippe

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 125
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Bidrag för energieffektivisering i småhus
« Svar #1 skrivet: 11 augusti 2023, 00:44:57 »
Bidrag kan lämnas för högst 50% av materialkostnader. Det är svårt att räkna på om det är upp till 50%.
5 eller 50%, hur vet man?

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 34904
  • Karma +55/-44
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
SV: Bidrag för energieffektivisering i småhus
« Svar #2 skrivet: 11 augusti 2023, 07:08:20 »
50% gäller, men taket är 30 000 kr i bidrag, eller kan du investera 60 000 kr och få 50% bidrag.
Investerar du för 120 000 kr (material) så blir bidraget bara 25%.
Så tolkar jag det i alla fall.
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad Chippe

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 125
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Bidrag för energieffektivisering i småhus
« Svar #3 skrivet: 11 augusti 2023, 09:47:41 »
Låter väldigt bra om det är så och jag hoppas. Jag hade formulerat det annorlunda utan "högst 50%".
50% är bestämt och tydligt. Taket på 30000 är dock tydligt.
Så materialkostnaderna skall överstiga 20000. Istället för att köpa en luftvärmepump för 19000 kan man köpa två och få dem för samma summa efter bidrag om det baseras på hela materialsumman.
Iof borde materialkostnaderna för installation räknas in och då kan det räcka med en luftvärmepump tex för att komma upp till 20000 kr. Ligger kunden strax under är det bara att fakturera högre eftersom både kund och säljare tjänar på det :-D

Rätta mig gärna om jag tänker orealistiskt.

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 34904
  • Karma +55/-44
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
SV: Bidrag för energieffektivisering i småhus
« Svar #4 skrivet: 12 augusti 2023, 15:41:55 »
För att få bidrag till en luftvärmepump måste du även köpa en värmepumpsberedare, man måste kunna värma både hus och vatten för att bidraget ska godkännas.
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad Xylitol

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 1
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
  • Värmepump
SV: Bidrag för energieffektivisering i småhus
« Svar #5 skrivet: 22 augusti 2023, 14:09:37 »
För att få bidrag till en luftvärmepump måste du även köpa en värmepumpsberedare, man måste kunna värma både hus och vatten för att bidraget ska godkännas.

Tolkar jag texten korrekt verkar man också vara berättigad till bidrag om man har en pelletskamin installerad förutsatt att den är effektstyrd och har automatisk matning av pellets. Eller?

Utloggad rocas

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Örebro
  • Antal inlägg: 3890
  • Karma +3/-2
  • Kön: Man
SV: Bidrag för energieffektivisering i småhus
« Svar #6 skrivet: 22 augusti 2023, 17:54:46 »
Det finns datum att förhålla sig till.
Om pelletsanläggningen köptes och installerades innan ett visst datum förra året...så får man ej bidrag.
Bor i Örebro/Närke.
Nibe 2025-6, dockad direkt på returen till en kökspanna, ej tank, styrd via rumstermostat. Nyinstallerad (jan-09). KVT 11 monterad 2011 efter sönderfrusen förångare. Åretrunthus byggt 1907, men tillbyggt/renoverat under de 40 år jag har ägt det.
Flera olika luft/luft pumpar, som används som ac sommartid eller värmetillskott vid minusgrader.
Ved-kökspanna.
Rullande årsförbrukning/köpt el: 10000 kwh
39 st  solpaneler monterade hösten 2022.

Utloggad tubaralo

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 289
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
SV: Bidrag för energieffektivisering i småhus
« Svar #7 skrivet: 02 september 2023, 11:06:03 »
Om jag installerar LLVP +  solceller i ett direktverkande eluppvärmdhus kan man räkna med bidrag för materialkostnad. ? Bidrag 50% är endast för materialkostnader?

Utloggad tubaralo

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 289
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
SV: Bidrag för energieffektivisering i småhus
« Svar #8 skrivet: 02 september 2023, 11:21:29 »

Daikin har t.ex. en beredare med inbyggd kompressorn, där man drar två spirorör genom väggen för till/frånluft.
Kinnan/Hitachi har en luftvärmepump som kan anslutas med gasledningar till både beredare och innerdel/innerdelar.

Vad är det för modeller? Menar du Hitachi multi med 2 innedelar: en luft-luft+ Luft/vatten med tank?
Har Hitachi något liknande som på bilden jag skissade.
« Senast ändrad: 02 september 2023, 11:42:14 av tubaralo »

Utloggad rocky63

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 19
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Bidrag för energieffektivisering i småhus
« Svar #9 skrivet: 03 september 2023, 16:09:25 »
Jag har 2 planshus med direktverkandeel.
Jag kan  göra som tubaralo föreslår eller konvertera till mini vattenburen värmesystem. Så billigt som möjligt!  jag kan börja med 2 st fläktkonvektorer+ BORÖ  Tida-500L tank med 12m slinga för solfångare +L/V värmepump + litten solcellinstallation baserad på mickroinverter från Hoymiles.  6  paneler där 4st solceller och 2st hybrid solfångare. Med microinverter kan man mixa olika  paneler fritt. Hybrid panel ska värma värmevatten i tanken gratis soligadagar. Man kan utöka med biobränsle panna i framtiden.  Jag plannerar att gå över till timavtal.

 Kan jag få bidrag till alt jag har skissad.? Också solceller och solfångare.
« Senast ändrad: 03 september 2023, 17:31:22 av rocky63 »

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 34904
  • Karma +55/-44
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
SV: Bidrag för energieffektivisering i småhus
« Svar #10 skrivet: 04 september 2023, 07:36:57 »
Lite osäker på det där med fläktkonvektorerna, det borde ju vara en komplett konvertering som är kravet, men å andra sidan, om man accepterar luftvärmepump + luftvärmepumpsberedare så borde det vara OK.
Så vitt jag kan se borde du få bidrag på allt, men köp även till ett litet batteri till solcellerna så ökar bidraget till 50% på batteri, hybridinveter och installation av de saker som hör ihop med batterilagret.
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad tubaralo

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 289
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
SV: Bidrag för energieffektivisering i småhus
« Svar #11 skrivet: 05 september 2023, 19:21:40 »
Borrhål är det arbete eller material kostnad.

Utloggad rocas

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Örebro
  • Antal inlägg: 3890
  • Karma +3/-2
  • Kön: Man
SV: Bidrag för energieffektivisering i småhus
« Svar #12 skrivet: 05 september 2023, 20:12:43 »
Maxbidraget  för värmesystemsåtgärder är 30.000- och en bergvp kostar väl mer än 60.000-

Bidraget är 50% ....
Bor i Örebro/Närke.
Nibe 2025-6, dockad direkt på returen till en kökspanna, ej tank, styrd via rumstermostat. Nyinstallerad (jan-09). KVT 11 monterad 2011 efter sönderfrusen förångare. Åretrunthus byggt 1907, men tillbyggt/renoverat under de 40 år jag har ägt det.
Flera olika luft/luft pumpar, som används som ac sommartid eller värmetillskott vid minusgrader.
Ved-kökspanna.
Rullande årsförbrukning/köpt el: 10000 kwh
39 st  solpaneler monterade hösten 2022.

Utloggad tubaralo

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 289
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
SV: Bidrag för energieffektivisering i småhus
« Svar #13 skrivet: 05 september 2023, 20:42:03 »
Borrhål är det arbete eller material kostnad.
borrhål är det säkert arbetskostnader, det var en dum idé av mig. Önsketänkande
« Senast ändrad: 05 september 2023, 20:44:57 av tubaralo »

Inloggad Jisse

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 442
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Bidrag för energieffektivisering i småhus
« Svar #14 skrivet: 29 september 2023, 20:09:37 »
Undrar just hur det här med vedmängd som eldas ska tolkas?

Är det innevarande års totala mängd som avses, eller historisk vedförbrukning per år?

Tex i år har jag eldat mindre än en m3 travad ved, men tidigare år större mängd.

För det kan väl inte vara annat än den faktiska mängden som eldats för året då eventuellt bidrag betalas ut som avses?

Lika lite kan man ju veta framtida vedåtgång osv.

Samma fråga om man exempelvis har en torktumlare med värmepumpsteknik, nekas dessa hushåll bidrag för installation av luftvärmepump +värmepumpsberedare?

Vad säger ni, någon som ställt frågan till berörd myndighet?
« Senast ändrad: 29 september 2023, 20:12:07 av Jisse »

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Energibutiken.se smarta varor p ntet, leverans till drren
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!