Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 20 februari 2012, 08:54:48 »

hitta tråden
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=45991.msg452999#msg452999

Och här är ett exempel från tråden jag nämnde. Då är skillnaden estimerad utifrån delta 5 och 10.
I alternativ 2 kommer man få en annorlunda karaktär i gången, jag säger inte mer eller mindre ekonomisk. Men den kommer ha färre starter men det är svårt att vara konkret då dimensioneringen påverkar från fall till fall. Och som jag skrev i posten innan så lär man behöva justera kurvan något men inte i den procentuella utsträckning som indikeras av skillnaden i deltat eller skillnaden i integral utan snarare några snäpp. :)

 

Jag tänkte att framledningen reglerar och den gör det med gradminuter.

alt 1.
Mitt bör är 40 och säg att maskinen startar på -100 när framledningen är 32 vi säger att returen är 28. Vi lyfter 10 och ligger då på 38. Vi avger 10kw effekt säger vi, i detta läge. vi ökar framledningen med 1 grad var 10e minut. Efter 20 minuter ligger vi på bör och då är integralet -130.

alt 2.
Mitt bör är 40 och säg att maskinen startar på -100 när framledning är 32 vi säger returen är 28. Vi lyfter 5 och ligger då på 33. Vi avger 10kw effekt säger vi, i detta läge (egentligen ger vi ju lite mer med den lägre framledningen...). Vi ökar framledningen med 1 grad var 10e minut. Efter 70 minuter ligger vi på bör och då är integralet (7*10 + 6*10 + 5*10 + 4*10 + 3*10 + 2*10 + 1*10) -380

 
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 20 februari 2012, 06:51:43 »

Min erfarenhet är att  man behöver sänka kurvan om man ökar hastigheten på cirkpumpen, och tvärt om, om man sänker hastigheten behöver man höja kurvan.
Ungefär 1-2 grader upp eller ned på kurvan beroende på om man minskar eller ökar flödet.
Detta alltså i system utan termostater, har man termostater som reglerar så kommer man aldrig att märka att kurvan är "onödigt hög" efter att man ökat flödet i systemet.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 19 februari 2012, 23:40:46 »

Kungen,
Vad som får din värmepump att inte starta eller starta spelar ingen roll. Resultatet blir det samma. Om du sätter intergral för start till -200 eller -50 men inte tillåter start oftare än 1 gång i timmen, exempelvis, så kan resultatet bli det samma.

Tanken är att du kör en integral för start som ger bra värden. Säg 6 över bör som ett exempel.. Detta ger exempelvis 24 starter per dygn vid 0. Vidare antar vi att vid -10 så får du färre starter. Kanske bara en. Det beror på hur värmepumpen är dimensionerad. För att undvika att antalet starter per dygn blir fler än 24 så säger vi att värmepumpen bara får starta en gång per timma, exempelvis. Så om vi tänker oss att värmepumpen egentligen vill starta 30 gånger vid +5 ute. Så kommer din inte göra det. Den kommer bara starta 24 gånger men vid startögonblicket så kommer integralen ha hunnit räkna ner lite längre än vanligt och detta kommer vid dessa tillfällen, men bara då, resultera i att du får en något högre topptemp över bör vid slutet av körningen.

2. Om du ökar farten på CP så att du får ett lägre delta så kan vi för enkelhetens skulle anta att du mosar ut exakt lika mycket effekt som när du kör med ett högre delta. Vi antar alltså att effekten är den samma det är bara flödet som påverkar hur fort effekten går i väg och därmed hur stort deltat blir. I verkligheten kanske det skiljer någon decimal hit och dit... men..
I och med att integralen räknar gradminuter på framledningen och använder detta som ett mått på ditt hus värmebehov så blir det så att ditt delta över värmepumpen påverkar hur fort eller långsamt värmepumpen reglerar. Ju fortare du kör desto lägre blir deltat och desto längre tid tar det för värmepumpen att komma upp i temperatur, typ, och det får en effekt i regleringen. Därför kan du behöva ändra din kurva efter en större förändring av deltat över värmepumpen. Att gå från 6 till 8 är typ 30% förändring. Förändringen av kurvan behöver säkert inte vara lika stor (30%) men det ger i alla fall en indikation på att du har gjort en ganska stor förändring på värmepumpen. Effekten som går ut är den samma men regleringen uppfattar det olika kan man säga.

Exakt hur stor den här skillnaden är är svårt att säga. Men jag startade en tråd här för ett tag sedan som du kan testa att söka efter. "det varma deltats effekt på gradminuter" tror jag den hette. Inga svar finns där.. bara frågor...
Skrivet av: Küngen
« skrivet: 19 februari 2012, 22:23:50 »

Jag testade att sätta CP i läge 2 under en körning. Resultatet blev att dt minskade till 6 ºC, framledningen låg fortsatt 6 ºC över bör framåt slutet av körningen och det kändes som att det blev något längre drifttid, att det tog lite längre tid att hämta igen integralen.

Om detta är bra, dåligt eller ingen större skillnad mot tidigare är dock jag inte rätt person att avgöra.   Sc:,h
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 19 februari 2012, 21:35:22 »

Ja jag menar att du kanska får missljud om du höjer farten.  Får du inte det, så testa.  Bara att justera tillbaka om det verkar bli sämre.  mne kanske blir det så att du får lite mindre gångtid över bör och du tycker det verkar funka.  (K i dt som optimalt är mer en rekommendation, inget måste.

Testa lite nu vetja :)  Verkar det dåligt lägger du upp värdena här så tar typ 5 min innan ngn säger-  oraklet har fel. testa detta istället ;D
Det värsta som kan hända är att du gillar att testa grejer och att du lär dig ngt, sen är du fast här tänk på det.  Du kanske blir en i klanen av VP idioter som hänger här varje kväll  *roflmao* *roflmao*   
Skrivet av: Küngen
« skrivet: 19 februari 2012, 21:20:15 »

oj vad många svar, kul!  :)  Även om det som Oraklet skriver kanske blir av lite mer filosofisk karaktär så är det alltid kul att veta vad man kan göra för att eventuellt förbättra anläggningen ytterligare. Den fungerar bra men man är ju alltid nyfiken på om det går att förbättra/göra mer effektivt.

D. Rinnan: Jag antar att du menar att justera det som heter startintervall i menyn och som är inställt på 20m från fabrik? Att istället "tvinga" maskinen att stå stilla i t.ex. 30 minuter eller mer efter varje körning? Gör det någon skillnad på hur pumpen jobbar för att hämta in integralen (temperatur på framledning) mot att ställa A1 högre?

Oraklet: Med missljud, menar du om jag justerar upp cirkulationspumpen och får mer ljud i rören? Jag har ett delta på 8-9 ºC nu med cirkulationspumpen i lägsta hastighet. Ställer jag den i mellanläget får jag ett delta på 6 ºC. Jag trodde kompressorn jobbade som mest effektivt med ett delta på 8 ºC.
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 19 februari 2012, 20:27:45 »

Jag pratar inte om ett grövre rör ::)   4-rörs eller ngt annat.  Inte volym eller knäppkärl.

Om systemet vill ha ett lägre flöde för att det är konstruerat på det viset så finns det ingen annan utväg, om man inte är nöjd ändå förstås.  Detta är ju mest filosofiskt generellt snack nu.  TS anläggning funkar säkert fint som det är.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 19 februari 2012, 20:24:01 »

självklart kan man av olika anledningar förespråka olika systemlösningar mha av tank men i båda fallen skulle tanken öka den tillgängliga vattenvolymen. Om det därutöver skulle råda ett flödesproblem så är det inte så att detta hanteras mha en volymtank. Huruvida ett problem föreligger kan ju också bero på vilken inställning man har kring ett villavärmesystem.

Inledningsvis hade TS problem med 11 grader över bör vid slutet av en körning. Nu ligger han 6 över vilket får anses ganska normalt. Om inte starterna börjar öka massor när det blir varmare så verkar ju allt vara fine and dandy.

I stället för att ändra integral/GM skulle man kunna tänka sig att man ändrar hur ofta maskinen får starta. Då kommer den troligen få en indirekt ökning av GM/integral när det är varmare ute - men då är också effekten av att gå långt över bör mindre och den totala drifttiden också mindre.

Det är så att säga ett sätt att lura maskinen till att ge variabel GM/integral för start av kompressorn
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 19 februari 2012, 20:12:10 »

Just denna kompressor kanske skulle vilja ha lite mer flöde, alltså DT 7 i stället.  Men det kanske inte går eftersom missljud uppstår?  Man räknar ju på hur mkt flöde maskinen ska ha smurfen, inte bara höftar till med 8K.  Då slipper man många starter eller massor över bör.  6K är ju inte så mkt men många har mer än så och närmar sig hyst.

Förr hade en viss tillverkare hyst7   men denna är nu satt till 10 default.  Undrar varför ::)  byggs systemen bättre nu ;)

Du har rätt smurf   knäpp vadå??? ;D
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 19 februari 2012, 20:09:18 »

Jag tror inte oraklet menade knäpptank men jag kan ju ha fel  ;)
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 19 februari 2012, 20:07:23 »

hm egentligen säger ni väl inte emot varandra??

Huruvida 8 grader över bör i slutet på körningen är bra eller inte kan ju vara individuellt.

Med en tank får man större vattenvolym.

Med ett högre flöde skulle effekten avges fortare men det kan ju få andra negativa konsekvenser.

som sagt ni säger ju samma sak men kanske har olika syn på vad som är en rimlig slut-temp i jämförelse med bör.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 19 februari 2012, 20:04:08 »

Det tillgängliga flödet gör att vi övertempererar lite mkt i slutet av cykeln. Förmodligen gick detta system med ett högre delta innan operationen påbörjades.  Det borde varit samma delta som tidigare samt en tank.
Systemet gjorde med största sannolikhet av med effekten innan VP och borde göra det efter VP.  Detta kan det göra om man har en tank. *vinkar*

Om han sänker deltat så kanske han får ljud?  Då finns inte mer flöde att tillgå än dessa 8K.   
Hänger inte med tror fortfarande det beror på för lite vatten i systemet. 8 graders delta är väl helt ok finns ingen anledning att sänka mera.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 19 februari 2012, 19:59:11 »

Med A1 100 och en utetemperatur på -2 till + 2 ºC får jag nu en kompressorstart i timmen, alltså 24 per dygn. Övertempen i slutet av körningen har minskat något och ligger nu på 6 ºC över börvärdet.

Härom natten var det -10 grader under drygt 5 timmar och sedan stigande mot -2 ºC, under de 8 timmarna hade jag 6 kompressorstarter.

Det känns som att den lilla förändringen i A1 gjorde att starterna ökade en hel del.

6 grader över bör är inte så illa ändå. I grova drag brukar många ligga så att maskinen avslutar körningen när returtemperaturen tangerar bör för framledningen. Har man då ett delta på 8 är det alltså inte vanligt med 8 grader över bör i slutet.

Ligger man tight kring bör när körningen slutar är det ju trevligt. Beroende på dimensionering kan det då ske med konsekvens att man får "för många starter". Vad man anser vara för många stater verkar vara ganska individuellt. Det brukar ligga mellan 10 och 30 och skilja sig lite över säsong.

Sedan är det även så att om temperaturen svänger över dygnet så kan detta påverka hur en given körning slutar, med avseende på antal grader över bör. Om du har ett dygn med stabil temp samt att du kollar en körning som inte ligger ett par körningar efter en VV körning, så inte den påverkat integralen, så får du så rättvisande siffror som möjligt, om det är av intresse.

I övrigt tycker jag personligen att en start i timman är helt ok. Kan vara relevant och studera hur det utvecklar sig för dig när det blir varmare ute i mars eller så.
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 19 februari 2012, 19:49:45 »

Det tillgängliga flödet gör att vi övertempererar lite mkt i slutet av cykeln. Förmodligen gick detta system med ett högre delta innan operationen påbörjades.  Det borde varit samma delta som tidigare samt en tank.
Systemet gjorde med största sannolikhet av med effekten innan VP och borde göra det efter VP.  Detta kan det göra om man har en tank. *vinkar*

Om han sänker deltat så kanske han får ljud?  Då finns inte mer flöde att tillgå än dessa 8K.   
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 19 februari 2012, 19:43:01 »

Ja du har lite för dåligt med flöde för den installerade kompressor effekten.  Ett väldigt vanligt scenario tyvärr *vinkar*
Varför skulle det vara för dåligt flöde om ts har ca 8 graders delta det är väl snarare lite för lite vatten volym samt få starter som gör att vp jobbar högt över börvärde eller  Sc:,h
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 19 februari 2012, 19:38:21 »

Ja du har lite för dåligt med flöde för den installerade kompressor effekten.  Ett väldigt vanligt scenario tyvärr *vinkar*
Skrivet av: Küngen
« skrivet: 19 februari 2012, 15:53:36 »

Med A1 100 och en utetemperatur på -2 till + 2 ºC får jag nu en kompressorstart i timmen, alltså 24 per dygn. Övertempen i slutet av körningen har minskat något och ligger nu på 6 ºC över börvärdet.

Härom natten var det -10 grader under drygt 5 timmar och sedan stigande mot -2 ºC, under de 8 timmarna hade jag 6 kompressorstarter.

Det känns som att den lilla förändringen i A1 gjorde att starterna ökade en hel del.
Skrivet av: Küngen
« skrivet: 16 februari 2012, 19:00:28 »

Jag har sänkt A1 till 100 nu och ska hålla lite koll vid nästa körning hur det ser ut med temperaturerna samt hur mycket start och stopp det blir under natten. Tack för hjälpen!  :)
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 16 februari 2012, 18:08:20 »

kan bara hålla med smurfen. Att pressa upp maskinen så högt känns lite onödigt.
 
Har man en pump som går väldigt länge när det är riktigt kallt ute så kan man vid 0 grader placera sig kring 20 starter eller så. Det blir så klart färre om det är kallt ute då  och lite mer på våren kanske.

Underligt att ditt delta ökar. Det måste innebära att flödet minskar pga strypande termostater mot slutet av körningen. Även detta får du troligen mindre av om du låter den starta lite oftare.

Kan bli så att du måste sänka kurvan ett snäpp efter dessa justeringar.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 16 februari 2012, 17:06:43 »

Om du har så få starter skulle jag öka gradmin kompressor start så att den startar oftare och du får mindre övertemp. ca 20 starter per dygn kommer att hålla ner övertempen om man inte är överdrivet rädd för kompressor starter *vinkar*
Skrivet av: Küngen
« skrivet: 16 februari 2012, 16:51:45 »

Under de senaste 9 timmarna (dagtid idag när det inte varit allt för kallt ute, för närvarande 0 ºC) har jag haft 5 kompressorstarter. Utslaget på ett dygn får väl det anses som okej.
Jag har en differans mellan framledning och retur på 8 ºC konstant vid lite kallare väderlek, nu vid 0 ºC ligger den på 8-9 ºC för att de sista minutrarna innan integralen når 0 kunna stiga upp till 10 ºC ibland.
De första 15-20 minutrarna vid nuvarande väderlek ligger framledningen på börvärdet, sedan börjar den långsamt stiga grad för grad tills den i slutet av driftcykeln ligger 9-11 ºC högre än bör. Jag har hysteres satt till 12 ºC så vad jag vet har pumpen aldrig slagit ifrån pga den.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 16 februari 2012, 12:07:34 »

ja kolla hur många starter du får.
kolla diffen mellan framledning och returledning
och kolla hur högt över bör du går med framledningen mot slutet av en körning.
Skrivet av: Küngen
« skrivet: 16 februari 2012, 12:06:02 »

du kan ställa in interval för loggtid i installationsmenyn (håll in vänster pil i några sekunder). Men ändra inga andra värden med mer än att du vet vad du gör.....

Tack! Jag har varit in och tittat där flera gånger tidigare men av nån mystisk anledning missat loggtidsinställningen. Nu har jag ändrat så jag får lite bättre överblick. Verkar som det ska hålla sig mellan -2 ºC och 0 ºC under dagen idag så jag får se hur många starter det blir.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 16 februari 2012, 09:25:25 »

Küngen: Hur många graders deltaT har du (skillnad mellan vbf och vbr) när kompressorn gått 10 minuter eller mer?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 16 februari 2012, 09:24:12 »

Ja, varför har ingen uppfunnit styrsystemet som anpassar gradminuter/kopplingsdifferens efter förutsättningarna? Hur svårt är det att registrera hur snabbt värmebäraren värms och kyls igen och justera inom några givna gränsvärden?
När man ändå håller på så kan man väl uppfinna styrsystemet som permanent ändrar värmekurva utifrån innegivarens uppfattning om temperaturen...

IVT:s styrning på returen med kopplingsdifferens innebär ju i praktiken att man ändrar gradminuterna efter säsong, man undviker COP-skadligt höga framledningstemperaturer, OCH man undviker att värmepumpen producerar värme när det inte behövs, t.ex. på våren när solen värmer huset.
Skrivet av: måle10
« skrivet: 16 februari 2012, 08:53:13 »

Hej kungen Om du håller in vänster och högerknapp samtidigt i ca 5sek så kommer det upp en ny meny(service) om du stegar ner med minusknappen till innstalation och går in där med högerknappen sedan stegar du ner till node och trycker en gång till så ser du tid och på din står det 1M om du ändrar till 3M med plusknappen så visar din graf 5tim.(du måste trycka på högerknappen så bakgrunden blir svart och det är då du kan ändra).Du kan sätta ett högre värde om du vill men det blir väldigt smått.Om du vill gå ur så trycker du på vänsterknappen några gånger så kommer du åter till huvudmenyn.Är du osäker så öva några gånger utan att svartmarkera.Själv kör jag på integ.A1 80 och A2 800 och har runt 20 starter/dygn ingen tank.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 15 februari 2012, 19:24:49 »

du kan ställa in interval för loggtid i installationsmenyn (håll in vänster pil i några sekunder). Men ändra inga andra värden med mer än att du vet vad du gör.....

Ändrar du till 15 minuter så bör du efter ett dygn kunna se ett helt dygn. Då blir det enkelt att räkna toppparna i graferna för temperaturer.

Man strävar inte efter så få starter som möjligt. Man strävar efter rimligt drift så att säga. Med mindre än att du förändrar ditt värmesystem (lägger till en tank eller skaffar fler radiatorer eller ställer om radiatorerna, om dom nu är dåligt ställda) kan du inte miska antalet starter med mindre än att det också får konsekvens för driften. Exempelvis kan du gå så högt/lågt i temp att hysteresen styr (diff mellan bör och är) i stället för gradminuterna (integral).

Jag personligen (andra tycker olika) anser att rimligt antal starter är ca 10-20 per dygn. Då är det ju mycket mindre ibland och lite mer ibland, beroende på säsong och anläggning. och på sommaren är det ju bara VV körningar. Totalt sett kanske man landar på 2000-4000 eller något i den stilen? 


Med korrekt anpassade radiatorer och strypning avses fast instrypning i första hand. Dvs att alla radiatorer med sina termosatater ställda på max ger ett rätt värmeavgivning. Om termostaterna hela tiden är inne och stryper så kan det exempelvis påverka så att man går lite högre i temp på slutet av en körning.
Skrivet av: Küngen
« skrivet: 15 februari 2012, 18:22:00 »

Om du skulle klicka tillbaks integral för start till 60 så kommer övertemp minska. Körningarna bli fler och kortare. Kanske är du redan på en punkt där du anser dig ha för många starter per dygn?

Var går gränsen för "för många starter per dygn"?  Man strävar ju efter att minska antalet starter, men vad anses som normalt?
Jag tycker det är väldigt svårt att räkna ut hur många gånger per dygn pumpen startar, eftersom grafen man får upp när man väljer att titta på temperaturerna begränsar sig till en timme och 40 minuter. Går detta att justera nånstans? Som det såg ut när jag var ner och tittade nu ( -2 ºC ute) verkade det som att kompressorn hade jobbat en timme med att värma huset innan integralen var återhämtad. Jag kom dock ner mitt i en VV-körning så jag kunde inte se hur länge den hade stått stilla innan, men törs man gissa på en halvtimme lite drygt? Det skulle i såna fall innebära 15 starter per dygn om jag inte tänker helt fel. Sen kanske en eller två av dessa försvinner pga VV-körning. Jag tycker ändå att det känns som många starter och om jag då sänker A1 närmare fabriksvärde får jag ju ännu fler.

Citera
Men därutöver kan det ju finnas andra anledningar. Det kan vara termostater som går in och stryper flödet. Kanske har du för lågt delta för nuvarande integral-inställning? Kanske är inte radiatorsystemet korrekt optimerat? Kanske är den tillgängliga värmeavgivande eller värmelagrande volymen inte stor nog för din värmepump vid varmare väderlek.

Ja huruvida radiatorsystemet är korrekt optimerat och volymen rätt anpassad för pumpen är jag nog fel man att svara på. Jag har svårt att tro att man optimerade radiatorsystemet i det här huset när man installerade bergvärmen. Jag har dock inte strypning på speciellt många element. Det är egentligen bara sovrummet som jag har dragit ner termostaten i, alla andra står helt öppna. Pumpen är enligt tidigare ägare något överdimensionerad då de hade planer på att bygga ut. Diplomat Duo, 8 kW, 130 m2 uppvärmt 30-talshus i två plan samt källare på 40 m2 med en radiator där det håller sig runt 10 ºC vintertid.
Skrivet av: GöranA
« skrivet: 15 februari 2012, 18:21:00 »

Idag när jag vid 0 ºC utomhus tittade till pumpen såg jag att framledningstemperaturen var 11 ºC grader högre än börvärdet, 49 (38). Är detta normalt?
En kontroll nu på kvällen vid -2 ºC utomhus visar 8 ºC högre framledning än bör, 48 (40), vid inhämtande integral -80 (jag har A1 ställd på 150). Ingen varmvattenproduktion har varit aktiv alldeles innan enligt mina iakttagelser.
Jag trodde pumpen skulle hålla sig runt börvärdet och jobba med så låga temperaturer som möjligt för att vara effektiv, eller är detta något jag fått om bakfoten?

Förra veckan då det var lite kyligare ute höll sig framledningen på samma temperatur som börvärdet.
Jag har värmekurvan inställd på 38.

Först vill jag bara säga att ögonblicksavläsningar är farliga. Du måste se hur en hel cykel ser ut, från kompressorstart till stopp.

Har du termostater på dina radiatorer? Det kan mycket väl vara så din integral räknar ner och sedan när pumpen startar, börjar räkna ikapp och kommit en bit så stänger dessa. Då blir inte systemet av med värmen och värmebäraren stiger. Det här gör dessutom att integraltänket egentligen inte funkar eftersom hela tankesättet förutsätter konstant flöde, konstanta värmeavgivade ytor etc.

Du har ju för mycket övertempar i slutet av en cykel enligt mig. Det har säkert en ganska enkel lösning. Dock är det inget konstigt att ligga lite över börvärdet. Det är ett måste för att räkna hem integralen igen. I början när kompressorn startar så ligger man med undertemp och i slutet lite övertemp. Snittet blir dock, om allt funkar som det ska, exakt börvärdet.
Skrivet av: DKT
« skrivet: 15 februari 2012, 15:20:23 »

Ja, varför har ingen uppfunnit styrsystemet som anpassar gradminuter/kopplingsdifferens efter förutsättningarna? Hur svårt är det att registrera hur snabbt värmebäraren värms och kyls igen och justera inom några givna gränsvärden?
När man ändå håller på så kan man väl uppfinna styrsystemet som permanent ändrar värmekurva utifrån innegivarens uppfattning om temperaturen...
Men det enda det skulle tillföra är att man skulle slippa justera gradminuterna och hysteresen manuellt. Det skulle ju fortfarande bara kunna styra på start och stopp. Drömmen för installatörerna, behöver konfigurera ännu mindre än idag.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 15 februari 2012, 14:58:21 »

Ja, varför har ingen uppfunnit styrsystemet som anpassar gradminuter/kopplingsdifferens efter förutsättningarna? Hur svårt är det att registrera hur snabbt värmebäraren värms och kyls igen och justera inom några givna gränsvärden?
När man ändå håller på så kan man väl uppfinna styrsystemet som permanent ändrar värmekurva utifrån innegivarens uppfattning om temperaturen...
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 15 februari 2012, 10:39:25 »

Ett styr som ändrar gm utifrån förutsättningarna
Skrivet av: DKT
« skrivet: 15 februari 2012, 10:30:30 »



Kanske hade det i ett parallellt universum funnits ett modernare styrsystem som gjorde att du inte behövde fundera så mycket på detta. Men så är inte fallet så låt oss fundera och se om vi kan knäcka nöten.
Hur menar du att det systemet skulle fungera? Har man för lite flöde/värmeavgivande yta i förhållande till uteffekt så går ju inte det att trolla bort med styr.(Utom på det sätt som redan används, en massa start och stopp). Det enda jag kan se skulle kunna hålla tempen i schack är en varvtalsstyrd kompressor men det är ju lite mer än bara styr..?
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 14 februari 2012, 23:46:51 »

Ja tyvärr är det ju normalt. Och har man fabriksinställning på hysteresen så klipper pumpen på denna temperaturdiff i stället för integralen - dvs det faktiska värmebehovet har inte hämtats hem.

Det mest grundläggande är så klart att inte ackumulera för mycket värmebehov. Dvs A1 = 150 innebär att du kommer avvakta starten, från 60 som är fabriksinställt till 150. Grovt sett kommer då temperaturen i andra ändan, mot slutet av körningen, också öka i minst motsvarande grad, ofta mer.

Om du skulle klicka tillbaks integral för start till 60 så kommer övertemp minska. Körningarna bli fler och kortare. Kanske är du redan på en punkt där du anser dig ha för många starter per dygn?

Men därutöver kan det ju finnas andra anledningar. Det kan vara termostater som går in och stryper flödet. Kanske har du för lågt delta för nuvarande integral-inställning? Kanske är inte radiatorsystemet korrekt optimerat? Kanske är den tillgängliga värmeavgivande eller värmelagrande volymen inte stor nog för din värmepump vid varmare väderlek.

Kanske hade det i ett parallellt universum funnits ett modernare styrsystem som gjorde att du inte behövde fundera så mycket på detta. Men så är inte fallet så låt oss fundera och se om vi kan knäcka nöten.
Skrivet av: Küngen
« skrivet: 14 februari 2012, 22:50:57 »

 Idag när jag vid 0 ºC utomhus tittade till pumpen såg jag att framledningstemperaturen var 11 ºC grader högre än börvärdet, 49 (38). Är detta normalt?
En kontroll nu på kvällen vid -2 ºC utomhus visar 8 ºC högre framledning än bör, 48 (40), vid inhämtande integral -80 (jag har A1 ställd på 150). Ingen varmvattenproduktion har varit aktiv alldeles innan enligt mina iakttagelser.
Jag trodde pumpen skulle hålla sig runt börvärdet och jobba med så låga temperaturer som möjligt för att vara effektiv, eller är detta något jag fått om bakfoten?

Förra veckan då det var lite kyligare ute höll sig framledningen på samma temperatur som börvärdet.
Jag har värmekurvan inställd på 38.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!