Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Enzo
« skrivet: 19 januari 2013, 13:05:48 »

Tack för denna tråd! Min vp från 2006 stannade inatt för första gången med utlöst motorskydd. Vi hade ca -18 inatt. När jag försökte återställa felet stod så kom det direkt tillbaka. Vid återställningsförsöken flimrade på skärmen en varning om reducerad effekt, vilket gjorde mig konfunderad. Men jag hade inte kommit på att kolla säkringscentralen om jag inte läst denna tråd och mycket riktigt, en säkring var utlöst. Efter det fungerade återställning.

VP:n fanns redan här när jag köpte huset, men jag har senare kompletterat med EcoEl. Har inte haft några problem under de 4 år jag bott här och det har ju varit lika kallt förut. Kanske säckade elnätet av andra skäl inatt. Men det lutar ju åt att kortet behöver bytas...
Skrivet av: thorsten
« skrivet: 01 juni 2010, 16:40:28 »

En kort updatering:
Jag har efter mycket tjafs med både installatören och CTC fått mitt mjukstartskort utbytt (Februari tror jag det var) och har inte haft ett enda larm sedan dess. Det tog mig 1,5 år att övertyga både CTC och installatören att det är mjukstartskortets fel men nu till slut funkar allt som det ska. Om ni har problemet att motorskyddet utlöser ofta, kan det mycket väl vara mjukstartskortet som löser ut för tidigt. Även med VP som har byggts senare än vad CTC tror sig ha åtgärdat problemet. Min tillverkades i slutet av 2008.

Dessutom har kondensskålen bytts ut då värmekabeln har gått sönder också. En vacker dag stod hela elpannan still och en säkring hade gått (den till elpannans andra fas). Säkring gick alltså i elcentralen INTE i elpannan. De tyckte även här att det inte kan bero på pannan/VP utan husets elinstallation. Pannan kunde slås på igen efter ett par misslyckade försök. Men när det blev 50 cm is under VP var de till slut tvungen att inse att det är kondensskålen som inte fungerade som den ska.

Så om ni har ett av ovanstående problem någon gång, kanske det är CTC som behöver åtgärda problemet.
Skrivet av: thorsten
« skrivet: 03 januari 2010, 10:19:46 »

Verkar som om CTC fortfarande har problem även med modeller tillverkade/installerade årsskiftet 2008/2009. Bara CTC som inte vill inse detta?

Jag fick inte tag / svar från installationsfirman efter mitt senaste inlägg. Så kom jag hem en vacker dag och huset var svinkallt. Hela värmepannan var helt dött och säkringen till fas 2 hade gått (i elskåpet, i pannan har det inte gått någon säkring). Och den gick direkt igen efter ungefär 10 sekunder när jag försökte slå på den flera gånger. Ändrade lite inställningar i elpannans meny typ slå på/från VP, slå på/från pannan, etc (kul att ändra när man har 10 sek på sig tills säkringen går ;) ). Inget hjälpte så jourkillen sa att dem ska skicka hit elektrikern nästa dag. Jag försökte igen samma natt och till slut fungerade pumpen/pannan iaf. Nästa dag kom inte elektrikern utan VP installatörn. Efter lite mekandet med pannan kom han fram att han inte kommer fram till något. "Konstig att den fungerar nu, bäst är väl att du testar ett tag och ser vad som händer". Men det ville jag inte, det var ju vad jag har gjort dem 12 månaderna innan. Så jag fick honom ringa CTC kundtjänst. Till slut kom dem fram till att byta mjukstartskortet för att testa om det hjälper (det är ju inte så att jag har sagt precis det i ett år nu)  huvuddunk. Sedan dess har inte mycket hänt då det var jul/nyårshelg. Ska ringa imorgon och höra hur det går. Hoppas bara att jag får skiten utbytt innan dem 2års installationsgaranti har gått ut.

Nu har dessutom kondenskålen frusit igen och det är ett tjockt lager is både i skålen och på marken där avloppsröret går. Kul  ;)
Skrivet av: Jeppsson
« skrivet: 02 januari 2010, 23:49:09 »

Hej

Det var ett tag sedan jag var och kollade på forumet men nu när det har blivit kallt så har jag samma problem som ni har. Mitt motorskydd till kompressorn har löst ut flera gånger nu när det har varit runt -8 till -10 grader.

Min EcoAir 109 är inköpt okt/nov 2008 och installerad jan 2009.

Det är kanske läge att kontakta CTC kundtjänst och be dom skicka en ny mjukstartsenhet.

thorsten>> Hur gick det för dig i ärendet?
Skrivet av: thorsten
« skrivet: 04 november 2009, 17:30:30 »

Min installerades redan december 08. Om din inte har legat på lager hos dem i en evighet ska den ju inte vara mycket annorlunda än den som jag har fått utan ska ha tillverkats ungefär samtidigt. Ska väl ringa till CTC igen och "be dem vänligt"  att komma hit och fixa den. Installatören ringer jag inte ens, då vill han bara ha mail som han aldrig svarar på.

Tackar för svaret.
Skrivet av: Fredrik O.
« skrivet: 04 november 2009, 17:00:30 »

Nu har jag ringt och skrivit ett antal gånger till installatören som hänvisade mig till CTC kundtjänsten. Men dem sa att det inte kan vara mjukstartskortet eftersom min vp är för ny (installerades i december 2008) och där har man åtgärdat problemet.

Ni som har haft problemet kan ni skriva hur gammal era vp är? Vill gärna ha några motargument när CTC/installatören skyller ifrån sig.

Tackar i förväg!

Hej Min VP köpte jag hem sent på hösten 2008 och installerade de första dagarna i januari 2009.
CTC fick serie/tillverkningsnumret och därefter var det aldrig något snack utan de skickade ett nytt kort.
Efter bytet har VP inte krångat en enda gång!

Mvh
Fredrik
Skrivet av: thorsten
« skrivet: 03 november 2009, 18:37:33 »

Norra Stockholm och det var knappt kallare än -5 grader. kanske några enstaka dagar.
Skrivet av: Gäst 999
« skrivet: 03 november 2009, 18:13:27 »

vart i landet bor du Thorsten?
Skrivet av: thorsten
« skrivet: 03 november 2009, 17:44:33 »

Ni som har fått mjukstartskortet utbytt, får jag fråga hur gammal era värmepumpar är? Jag har nämligen samma problem att under januari/februari när det var minusgrader ute så löste larmet ut "Motorskydd kompressor". Hela 19 gånger inom runt 30 dagar. För det första drar det ju mer el om elpannan går in och för det andra är det inte särskilt kul att behöva springa ner 1-3 gånger om dagen för att kolla om vp mår bra.

Nu har jag ringt och skrivit ett antal gånger till installatören som hänvisade mig till CTC kundtjänsten. Men dem sa att det inte kan vara mjukstartskortet eftersom min vp är för ny (installerades i december 2008) och där har man åtgärdat problemet. Dem i sin tur vill att installatören ska komma hit och mäter om det kommer tillräckligt med volt fram. På en bomässa sa en CTC tekniker däremot att det är ett vanligt problem och att mjukstartskortet behöver bytas ut. Jag struntar faktiskt i vad som behöver bytas ut, jag vill bara att den fungerar och att dem som fick betalt för både VP och elinstallationen fixar den. Det var iofs inga larm sedan februari/mars men så var det ju inga minusgrader sedan dess heller.

Ni som har haft problemet kan ni skriva hur gammal era vp är? Vill gärna ha några motargument när CTC/installatören skyller ifrån sig.

Tackar i förväg!
Skrivet av: mrpg
« skrivet: 26 februari 2009, 08:37:53 »

Väcker liv i tråden igen jag med :)

Jag fick samma sak utbytt enligt detta  "Enligt CTC-killen hade de haft vissa problem med mjukstartskorten (vilket även innehåller motorskyddet till kompressorn), inte så mycket tillverkningsfel utan mer problem med elverkens generösa gränser vad gäller krav på spänningsnivån till abonenterna"

Och sedan dess har det vart tom -15 på nätterna för ett par veckor sedan, och jag har ej fått något larm, så verkar som detta löste mitt problem.
Skrivet av: Fredrik O.
« skrivet: 16 februari 2009, 16:19:15 »

Väcker liv i tråden igen.

De senaste dygnen har vi för Trelleborg haft väldigt kallt, specellt om nätterna när temperaturen dalat ner emot -10 grader.

Problemet med utlöst motorskydd till EcoAir 107'ans kompresser har återkommit dessutom vid ett flertal tilllfällen.
Har kunnat konstatera att det sker antingen vid onormalt låg (för sydkysten) utetemperatur eller då det är några minusgrader men blåser som tusan. Vid båda dessa tillfällen brassar väl grannarnas elpannor på för fullt och nätspänningen sjunker strax under 220V per fas vid huvudsäkringarna och med spänningsfallet ut till pannrummet ytterligare något lägre.

Jag lyfte luren och ringde till CTC support för första gången idag.
Förklarade mitt problem för en lite korthuggen men korrekt supportkille.
Då jag glömt att skicka in informationskortet om ägare mm till CTC över min utrustning fick jag först gå ut och kolla vilket serienummer min Eco Air hade. Det ska vara ett nummer som börjar på 7312- för Eco Air och 7208- för EcoEl.
Han verkade inte helt imponerad över egeninstallatörer (kanske ärrad av dumma frågor som återkommer från sånna som oss) men mjuknade efter lite samtalande.

Efter att på nytt ha ringt upp och nu presenterat serienumret fick jag frågan vart de skulle skicka ett nytt mjukstartskort. Ska nog bytas av behörig elektriker men då jag tidigare i samtalet nämnt att jag driver en firma sedan 15 år som jobbar med vindkraftsservice menade han att jag troligen kunde byta kortet själv.

Enligt CTC-killen hade de haft vissa problem med mjukstartskorten (vilket även innehåller motorskyddet till kompressorn), inte så mycket tillverkningsfel utan mer problem med elverkens generösa gränser vad gäller krav på spänningsnivån till abonenterna.

Får se när kortet dyker upp och om problemet med utlöst motorskydd försvinner.

Mvh
Fredrik
Skrivet av: erp
« skrivet: 19 januari 2009, 19:24:15 »

Jag har nästan alltid 50-51 grader i övre pannan om jag inte just använt varmvatten. Just nu kör pumpen mot börvärde 54º och det är 51º i både övre och undre pannan, framledning 48º och hetgas 112º. Kanske beror det på att jag har en aning hög framledningstemp, Jag använder numera kurva 60 och justering 0.

//Ronnie
Skrivet av: skuggan_pm
« skrivet: 19 januari 2009, 18:50:34 »

Jag kör utan elpatron ner till -5º ute. Då har jag cirka 53º på framledningen och pumpen har 55º som börvärde, men den brukar stanna vid 54º, förmodligen för att returen mot pumpen blir 50º. Det verkar som om min pump bryter vid 50º på returen och minskar då också börvärdet och stoppar på 54º. Övre pannan ligger på 50-51 grader, och vid de här förhållandena börjar shunten att räkna ner.

Hur snabbt stiger tempen i övre pannan till 50-51 grader för dig? Det tar väl ett tag för vattnet att skikta sig efter attt pumpen stannar?
Nu när min pump körde upp i 51 grader och stoppade pga 48 grader på returen har jag bara 45 i övre pannan. Varmare än så brukar jag aldrig få?
Skrivet av: erp
« skrivet: 19 januari 2009, 14:55:36 »

Hej

Laddpumpen till EcoAir 107 ska köras så att diff VP in/ut blir 3º  4º  5º  6º resp 7º vid utetemperatur -10º  -5º  0º  +5º resp +10º
Det är cirka-värden från CTC, jag tror min pump går på läge 2. Värdena finns i slutet av manualen till EcoAir på sid 19.

Man ska väl försöka ha en diff på framledning/returledning av cirka 7º har jag för mig, jag kör normalt min cirk pump på mellanläget.

//Ronnie
Skrivet av: Fredrik O.
« skrivet: 19 januari 2009, 14:38:10 »

Hej skuggan

Jag gjorde också av med 2,8m³ olja förr om åren.
Jag kör utan elpatron ner till -5º ute. Då har jag cirka 53º på framledningen och pumpen har 55º som börvärde, men den brukar stanna vid 54º, förmodligen för att returen mot pumpen blir 50º. Det verkar som om min pump bryter vid 50º på returen och minskar då också börvärdet och stoppar på 54º. Övre pannan ligger på 50-51 grader, och vid de här förhållandena börjar shunten att räkna ner. Vid de här förhållandena går pumpen 22-23 timmar, jag har inte varit med om att den går 24 timmar under ett dygn.

När shunten börjar försöka ta vatten från övre pannan, brukar jag sätta elpatronen på 6kW och vid -10º ute ser jag till att pumpen spärras och att nedre patronen värmer till 60º.
Jag behöver dock inte duscha kallt, jag har alltid gott om varmvatten, åtminstonne för mina behov. Så i mitt fall har dom tydligen prickat rätt, inte CTC men väl firman som installerade.

//Ronnie



Kör du med CTC 1550 orginalmonterade värmebärarpump ut till EcoAir?
Om i så fall vilket läge kör du pumpen i? I II eller III?

Vilket är att föredra vad gäller pumphastighet på cirkpumpen till radiatorsystemet?

Mvh
Fredrik
Skrivet av: erp
« skrivet: 19 januari 2009, 14:30:23 »

Hej skuggan

Jag gjorde också av med 2,8m³ olja förr om åren.
Jag kör utan elpatron ner till -5º ute. Då har jag cirka 53º på framledningen och pumpen har 55º som börvärde, men den brukar stanna vid 54º, förmodligen för att returen mot pumpen blir 50º. Det verkar som om min pump bryter vid 50º på returen och minskar då också börvärdet och stoppar på 54º. Övre pannan ligger på 50-51 grader, och vid de här förhållandena börjar shunten att räkna ner. Vid de här förhållandena går pumpen 22-23 timmar, jag har inte varit med om att den går 24 timmar under ett dygn.

När shunten börjar försöka ta vatten från övre pannan, brukar jag sätta elpatronen på 6kW och vid -10º ute ser jag till att pumpen spärras och att nedre patronen värmer till 60º.
Jag behöver dock inte duscha kallt, jag har alltid gott om varmvatten, åtminstonne för mina behov. Så i mitt fall har dom tydligen prickat rätt, inte CTC men väl firman som installerade.

//Ronnie

Skrivet av: skuggan_pm
« skrivet: 19 januari 2009, 13:02:15 »

Hej

Hetgastempen är något som skiljer från min pump, den går alltid upp mot 120º vintrertid, därför misstänker jag att det kan vara en idé att börja med att kolla upp pumpen, så att man vet att den är ok.

Jag tycker att den borde klara att köra upp tempen i pannan till börvärdena, om det inte är minusgrader ute. Det har ju inte gått mer än 3m³ olja förr.

//Ronnie

Min hetgas går aldrig heller upp över 100 grader, tror inte jag sett mer än 95 grader. Jag förbrukade ca 2,8 m3 olja eller ca 25000 kWh el till värmen tidigare vilket enligt CTC gjorde att en 107:a skulle passa mig, men med facit i handen ser det ut som om den är för liten.

Klarar mig till -1 (41 grader framledning) utan spets och då har jag sänkt temperaturen i källaren, dushar kallt etc för att verkligen försöka klara mig utan elpatron. För mig går det en magisk gräns vid 0 grader för då klarar den 52 grader galant men vid -1 eller kallare inte alls. Kan någon förklara det för beteenden för mig? Vid 0 går pumpen 18 timmar vid -1 24 timmar  Sc:,h

Hur mycket kan man lita på CTCs rekommendationer och energibesparingskalkyl -5 skulle jag klara utan spets enligt den.
Skrivet av: erp
« skrivet: 19 januari 2009, 12:31:18 »

Hej

Hetgastempen är något som skiljer från min pump, den går alltid upp mot 120º vintrertid, därför misstänker jag att det kan vara en idé att börja med att kolla upp pumpen, så att man vet att den är ok.

Jag tycker att den borde klara att köra upp tempen i pannan till börvärdena, om det inte är minusgrader ute. Det har ju inte gått mer än 3m³ olja förr.

//Ronnie
Skrivet av: kullabacken
« skrivet: 19 januari 2009, 11:23:48 »


Det är ju konstigt att hetgasen aldrig blir 100º, hos mig går hetgastempen alltid upp över 120º.

//Ronnie

jag har ingen aning bara en fundering .de där med hetgastempen  har väl betydelse av vilken temp som pumpen värmer?
jag har en ecoheat och jag vet inte vilken hetgastemp jag har vid 55g, men vid 53g har jag en hetgas temp på 97grader.

och om inte  pumpen orkar upp i mer en 45g så kan ju inte hetgasen vara så hög heller el?
Skrivet av: erp
« skrivet: 19 januari 2009, 10:50:45 »

Pumpen orkar i dag inte värma upp pannan till den temperatur, där den normalt skulle starta, den storknar ju runt 45º som är under framledningen, och detta är vid cirka noll grader ute.
Att sätta in fler radiatorer och på så sätt sänka framledningen, ger bara marginell effektvinst, det kan aldrig vara en lösning om pumpen är helt ok. Husets effektkrav ändras ju inte, och pumpen är ju inte i närheten av detta vid noll grader ute.

Jag hade nog stoppat cirkulationspumpen eller stängt av returen vid pannan och låtit pumpen köra mot enbart pannan, för att se om den över huvud taget kan värma till 55º.
Kopplar man bort elpatronen och sätter pumpen till att köra extra varmvatten, kör den till 55º direkt. Klarar inte pumpen detta är det hos pumpen felet ligger.

Det är ju konstigt att hetgasen aldrig blir 100º, hos mig går hetgastempen alltid upp över 120º.

//Ronnie
Skrivet av: mrpg
« skrivet: 19 januari 2009, 09:46:10 »

Min installatör var hemma hos mig i Fredags och bytte ut "motorskyddet" efter reckommendation från ctc, får se om detta hjälper, dock fick jag bara upp detta felet när det var -8 eller kallare ute.

MVH
PG
Skrivet av: ace
« skrivet: 19 januari 2009, 06:56:18 »

Effekten på pumpen stiger visst med sänkt framledningstemp....så visst kan fler radiatorer hjälpa !

vet du flödet på vattnet kan du räkna ut effekten.....   l/s X 4,2 X DeltaT = effekt

mvh. ACE
Skrivet av: erp
« skrivet: 18 januari 2009, 22:56:25 »

Min pump kör just nu en 55-graderskörning. Vp in/ut är 46/52 och hetgastemperatur 114º, innan den är klar med 55º kommer hetgasen att var strax över 120º.

5º mellan vp in/ut låter helt ok, men min hetgas går alltid upp mot 120º, kanske du har lite gas i den?

2,5kW och 400V borde motsvara runt 3,6A på varje fas om man bara dividerar med spänningen och roten ur tre.

//Ronnie
Skrivet av: Fredrik O.
« skrivet: 18 januari 2009, 22:31:28 »

Fler radiatorer hjälper inte. Dom kan inte bidra med någon effekt. Klarar pumpen bara runt 45º nu, så klarar den betydligt mindre om du ökar på med fler radiatorer.

Dina radiatorer kan inte ge ifrån sig mer energi än vad pumpen förser dom med. Fler radiatorer innebär bara lägre framledningstemperatur, men inte mer värmeeffekt.

Men jag tycker att en 107:a ska klara sig om det inte gått mer än 3m³ olja förr. Den borde inta ha några problem med 55º vid noll ute. Jag gjorde av med 2,8m³ i snitt förr. Sedan har jag visserligen satt in 3-glasfönster i stället för de gamla på södersidan, cirka 4,5 x 2 meter fönsteryta. Det kan ju vara något med pumpen som behöver åtgärdas.

//Ronnie



Hur kollar man om avgiven effekt på VP'n är riktig?
Har legat på mellan 4 och 5 graders skillnad på in/ut-temperatur på VP'n sedan starten för ca 2 veckor sedan beroende på utetemp. har som kallast varit några minusgrader och som varmast ca 4 plusgrader utetemp vid avläsningstillfällena. Har som högst sett hetgastemperaturen på 99 grader.
Pumpen låter frisk, inga bubblor i siktglaset för gasen enda problemet är de två stoppen på utlöst motorskydd denna helgen.

Mvh
Fredrik
Skrivet av: Fredrik O.
« skrivet: 18 januari 2009, 22:22:35 »

Jag mätte upp strömförbrukningen idag ute i kopplingsskåpet i 107'an.
Vi full drift mellan avfrostningar och med fläkten på "hög" drar den 4,3 A på L1, 3,8A på L2 och L3.
Mäter man på kablarna från mjukstart/ motorskyddskortet till kompressorn drar den ca 3,8A på samtliga faser.

Blev lite fundersam när jag kollade spänningen. Den varierar lite upp och ner men ligger kring 382-386V mellan faserna vid plinten.
Mätte som lägst 218V mellan fas och nolla vid ett tillfälle tror att EcoEl kopplade in 1,5kW steget vid detta tillfälle. Ligger lite jämnare mellan faserna men lika nästan lika lågt vid inkommande huvudsäkringarna till fastigheten. Trodde inte att vår elleverantör hade så låg spänning på nätet då huset ligger i tättbebyggt område (många grannar som kör elpanna kanske).

Kan låg spänning vara boven vad gäller utlöst motorskydd?
Var i så fall går gränsen när EcoAir ballar ur?

Mvh
Fredrik
Skrivet av: erp
« skrivet: 18 januari 2009, 22:14:54 »

Fler radiatorer hjälper inte. Dom kan inte bidra med någon effekt. Klarar pumpen bara runt 45º nu, så klarar den betydligt mindre om du ökar på med fler radiatorer.

Dina radiatorer kan inte ge ifrån sig mer energi än vad pumpen förser dom med. Fler radiatorer innebär bara lägre framledningstemperatur, men inte mer värmeeffekt.

Men jag tycker att en 107:a ska klara sig om det inte gått mer än 3m³ olja förr. Den borde inta ha några problem med 55º vid noll ute. Jag gjorde av med 2,8m³ i snitt förr. Sedan har jag visserligen satt in 3-glasfönster i stället för de gamla på södersidan, cirka 4,5 x 2 meter fönsteryta. Det kan ju vara något med pumpen som behöver åtgärdas.

//Ronnie
Skrivet av: Fredrik O.
« skrivet: 18 januari 2009, 22:02:48 »

Hej

Jag tycker inte att din pump verkar fungera som den ska. Vi har haft runt 2-3 minusgrader senaste dygnen, och jag kör med elpatronen bortkopplad, framledningstemperatur cirka 50º.
Jag har cirka 52º i övre pannan och pumpen kör till 55º. Pumpen går då cirka 20 timmar på 15 starter.

Det är först när det börjar bli 7-8 minusgrader som jag slår på elpatronen, men pumpen kör då fortfarande till mer än 50º. Att din pump inte kommer upp till mer än 46º runt nollan verkar konstigt, vid noll grader ute startar min pump vid 48º och stannar vid 54º, jag har diff start/stopp satt till 6º. Övre pannan ligger då på 52º utan någon elpatron inkopplad.

Kan det vara så att huset kräver så mycket energi, att pumpen inte klarar att leverera det. I så fall är det därför att den inte kommer upp till mer än 45-46º. Det verkar ju vara något sådant, eftersom den går 24 tim/dygn, den borde inte gå mer än runt 20 timmar vid nollgradigt ute.

//Ronnie



erp är ine på det !
kommer bara upp till 45-46 ºC vid 0 ºC ute , vilket är stax under framledningstemp !!!!
och värmepumpen går 24h/dygn .....

Ditt distrubitionssystem är inte optimalt för värmepump...vad krävs för framledningstemp vid -10 ºC ... 60 ºC eller  Sc:,h 
Maskinen är även i klenaste laget i förhållande till ovan .

mvh.ACE


Känns som om min VP är underdimensionerad.
Hjälper dock inte klaga hos installatören då jag själv gjort installationen.
Valet av storlek på VP'en är baserad på tidigare el/oljeförbrukning, strax över 30000kWh/år och dessförinnan drygt 3m3 olja.
Har också hört mer än en gång att det är bättre att välja en VP som är aningen för liten än för stor.

Huset är dåligt isolerat har stora fönster (2 glas) och kyls av fort vid blåsig väderlek. Känns som att det kräver mer värme vid 10m/s och nollgradigt än vid -10 grader och några få m/s. Tyvärr blåser det nästan alltid här (Trelleborg ca 200m norr Östersjön).
Läget är som sämst nu och borde bli bättre efterhand som renovering och isolering av huset fortskrider.

En av akutplanerna är att eftermontera fler radiatorer, en under varje fönster med ett utanpåliggande rörsystem (vilket sedan ska byggas in i samband med renovering av rummen) för att få ner framledningstemperaturen. Har jag idag endast har en stor sektionsradiator centralt placerad (innerhörn) per rum.

Blir situationen bättre med en lägre framledningstemperatur eller innebär detta bara att VP'n får ännu svårare att nå 50grader i under pannan?
Som info har jag idag en temperaturskillnad på ca 4-5 grader mellan framledning och retur på radiatorkretsen.

Mvh
Fredrik

Skrivet av: ace
« skrivet: 18 januari 2009, 21:10:22 »

erp är ine på det !
kommer bara upp till 45-46 ºC vid 0 ºC ute , vilket är stax under framledningstemp !!!!
och värmepumpen går 24h/dygn .....

Ditt distrubitionssystem är inte optimalt för värmepump...vad krävs för framledningstemp vid -10 ºC ... 60 ºC eller  Sc:,h 
Maskinen är även i klenaste laget i förhållande till ovan .

mvh.ACE
Skrivet av: erp
« skrivet: 18 januari 2009, 20:39:54 »

Hej

Jag tycker inte att din pump verkar fungera som den ska. Vi har haft runt 2-3 minusgrader senaste dygnen, och jag kör med elpatronen bortkopplad, framledningstemperatur cirka 50º.
Jag har cirka 52º i övre pannan och pumpen kör till 55º. Pumpen går då cirka 20 timmar på 15 starter.

Det är först när det börjar bli 7-8 minusgrader som jag slår på elpatronen, men pumpen kör då fortfarande till mer än 50º. Att din pump inte kommer upp till mer än 46º runt nollan verkar konstigt, vid noll grader ute startar min pump vid 48º och stannar vid 54º, jag har diff start/stopp satt till 6º. Övre pannan ligger då på 52º utan någon elpatron inkopplad.

Kan det vara så att huset kräver så mycket energi, att pumpen inte klarar att leverera det. I så fall är det därför att den inte kommer upp till mer än 45-46º. Det verkar ju vara något sådant, eftersom den går 24 tim/dygn, den borde inte gå mer än runt 20 timmar vid nollgradigt ute.

//Ronnie

Skrivet av: Fredrik O.
« skrivet: 18 januari 2009, 20:17:12 »

Vad har ni för BV ? ?

Det är inte så att ni har BV på typ 50 ºC  ...med överbelastad kompressor vid låg ute-temp som följd ? ?
max 43 ºC vid -15 ºC ute.....med stigande maxtemp-kurva med stigande utomhustemp  b00k

mvh. ACE




Vi har just nu +-0 grader ute.
VP'en klarar dock inte att värma nedre pannan till 50 grader utan kommer bara upp till 45-46 grader vilket är strax under vad vi har i framledningstemperatur till huset.
Sedan uppstart för ca 2 veckor sedan har pumpen vid ett flertal tillfällen kört 24 h per dygn med 0 starter.
Detta borde dock inte vara något problem. Borde vara värre med många "kallstarter"

Mvh
Fredrik.
Skrivet av: ace
« skrivet: 18 januari 2009, 14:23:27 »

Vad har ni för BV ? ?

Det är inte så att ni har BV på typ 50 ºC  ...med överbelastad kompressor vid låg ute-temp som följd ? ?
max 43 ºC vid -15 ºC ute.....med stigande maxtemp-kurva med stigande utomhustemp  b00k

mvh. ACE


Skrivet av: Fredrik O.
« skrivet: 18 januari 2009, 13:00:32 »

Jaha...
Då stod min EcoAir med utlöst motorskydd i morse igen!!
Stannade troligen igårkväll mellan 22:00 och 23:00 och har alltså gått drygt 24 timmar sedan jag startade upp den efter förra motorskyddsfelet.
Samma som i fredags, reset-uppstart och allt går som det ska igen.
Vår elleverantör är normalt sett otroligt duktiga och har nästa aldrig nätstörningar.
Ingen annan utrustning såsom klockor i micro, video, mm har ballat ut fast dessa är ju klart inget exakt mätvärde att kolla eventuella nätstörningar.
Ska ta med en strömtång hem och mäta på VP'n och se vad den drar.

Vad kan anses normalt vad gäller strömförbrukning per fas vid hög fläkthastighet och full effekt på en 107'a om man mäter på inkommandekabeln från EcoEl ute i VP ??

Mvh
Fredrik
Skrivet av: Fredrik O.
« skrivet: 18 januari 2009, 12:49:48 »



Märkligt om utrustningen är så känslig. Trist om kompressorns motorskydd utlöser för minsta nätstörning och pannan går över till elvärme. Kan ju bli dyrt om man är bortrest en vecka och det hände samma dag som man åker hemmifrån.

Får se om felet återkommer.

Mvh
Fredrik

Det kanske hade varit ännu tristare, om motorskyddet inte löst ut. Nu kostar väl en vecka med elpatroner max 600-700 kWh mer än vad enbart pumpen dragit, det är kanske bättre än att pumpen brinner upp.

//Ronnie

Helt rätt!! Motorskyddet ska ju skydda utrustning mot skador.
Vad jag menade var att VP's skyddssystem kunde varit konstruerat så att det "ser skillnad" på om det är ett utifrån kommande fel (nätstörning) eller fel på kompressorn. I de fall felet är utifrånkommande så kunde pumpen själv återställa felet 10minuter efter att nätet är OK igen och köra igång.
Detta är kanske ändå lite overkill då EcoEl troget går in och värmer medan EcoAir inte fungerar. Hade varit allvarligare om det blev kallt i huset vid utlöst motorskydd. De kWh som åtgår extra till elpatronerna resulterar ju inte i någon personlig konkurs.... fast de pajjar statistiken.. ::)

Mvh
Fredrik
Skrivet av: erp
« skrivet: 17 januari 2009, 11:33:15 »



Märkligt om utrustningen är så känslig. Trist om kompressorns motorskydd utlöser för minsta nätstörning och pannan går över till elvärme. Kan ju bli dyrt om man är bortrest en vecka och det hände samma dag som man åker hemmifrån.

Får se om felet återkommer.

Mvh
Fredrik

Det kanske hade varit ännu tristare, om motorskyddet inte löst ut. Nu kostar väl en vecka med elpatroner max 600-700 kWh mer än vad enbart pumpen dragit, det är kanske bättre än att pumpen brinner upp.

//Ronnie
Skrivet av: Gäst 999
« skrivet: 17 januari 2009, 11:24:35 »

Pumpen är byggd i Ljungby= den är byggd med både hängslen & livrem....alla skydd utlöse innan något större kan gå sönder.....
Skrivet av: Fredrik O.
« skrivet: 17 januari 2009, 10:27:59 »

Det är inte för tätt mellan starterna, så maskinen inte hunnit tryckutjämna   Sc:,h
då försöker kompressorn starta mot högt tryck.
Vet inte hur CTC:n ser ut i styrningen för att undvika för täta start och stopp .
men det är vanligt att man har en min-tid mellan starter  tiduret startar alltså räkningen från kompressorstarten.
skulle denna tid vara tex 30 min och gångtiden råkar bli 28 min, så är startblockeringen hävd nästan omedelbart, och är sen till/frånslagsdiffen snålt ställd så kan detta uppstå.

prova att öka mintiden mellan tillslagen, samt höj diffen mellan till och frånslag .

ACE

Hej,
Kunde varit ett alternativ men som Nisse-Gurra skriver så har CTC EcoAir ( i alla fall V3 modellen ihop med EcoEl 1550) en parameter som ger 10 startfördröjning.
Nu när det är kallt kör VP'n i mitt fall 22 till 24 timmer per dygn med 0-2 starter.

Var för övrigt ute och kollade utrustningen i morse och kunde konstatera att allt surrade på som det ska så troligen har det varit en nätstörning som utlöste mitt kompressormotorskydd igår.

Mvh,
Fredrik
Skrivet av: Gäst 999
« skrivet: 17 januari 2009, 09:54:18 »

Den är ställd på 10 min startfördröjning vid
 leverans.....
Skrivet av: ace
« skrivet: 17 januari 2009, 09:10:52 »

Det är inte för tätt mellan starterna, så maskinen inte hunnit tryckutjämna   Sc:,h
då försöker kompressorn starta mot högt tryck.
Vet inte hur CTC:n ser ut i styrningen för att undvika för täta start och stopp .
men det är vanligt att man har en min-tid mellan starter  tiduret startar alltså räkningen från kompressorstarten.
skulle denna tid vara tex 30 min och gångtiden råkar bli 28 min, så är startblockeringen hävd nästan omedelbart, och är sen till/frånslagsdiffen snålt ställd så kan detta uppstå.

prova att öka mintiden mellan tillslagen, samt höj diffen mellan till och frånslag .

ACE
Skrivet av: Fredrik O.
« skrivet: 16 januari 2009, 23:22:42 »

Jag konstaterade samma fel på min EcoAir 107'a idag när jag kom hem.
Har fungerat klanderfritt sedan jag körde igång den för 14 dagar sedan.

Jag tog av luckan på VP'en, återställde larmet på EcoElens panel och gick ut för att lyssna efter missljud från en havererad kompressor eller liknade.
........Inte ett missljud. VP'en körde igång och fungerade precis som vanligt.
Efter återställning av felet har den kört normalt hela kvällen, får se om den är OK i morgon bitti.

Har sökt lite här på forumet och det verkar som vanligaste orsaken för detta fel är att det varit störningar på elnätet utifrån, underspänning, nätblinkningar, fasbortfall eller liknande.
Märkligt om utrustningen är så känslig. Trist om kompressorns motorskydd utlöser för minsta nätstörning och pannan går över till elvärme. Kan ju bli dyrt om man är bortrest en vecka och det hände samma dag som man åker hemmifrån.

Får se om felet återkommer.

Mvh
Fredrik
Skrivet av: mrpg
« skrivet: 05 januari 2009, 09:21:21 »

Hej,

Jag har nu fått detta fel "motorskydd kompressor" 2ggr, både gångerna var det runt 8-9 minus grader ute, pumpen går igång igen efter jag resettar felet, men det känns ju lite trist att köra på elpanna varje gång det blir lite kallt ute.

Vad kan orsaka detta? , jag har 20a säkringar (ett block på 3st vad jag förstår) för pump & elpanna, och 25a huvudsäkring

MVH
PG

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!