Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Rickard
« skrivet: 06 februari 2024, 07:58:13 »

En tanke som slog mig.
Du skriver att du monterat en effektmätare på värmepumpen.
Är det en energimonitor med strömspolar som inte ansluts till nätspänning direkt så kan den troligen visa uppemot 50% mer än vad den ska göra.
När jag testade energimonitorer på min gamla bergvärmepump så visade de (alla tre jag testade) ca 43% mer än vad en riktig elmätare visade.
SÅ min fråga är helt enkelt, vilken typ av effektmätare har du installerat.

Dina uppmätta 2200 kWh skulle kunna vara 1500 kWh istället, och då är det ju helt OK.
Om bara elpatronen fungerat.
En elektriker kan mäta upp din elpatron och se om/vad som är problemet med den.
Inte så ofta alla slingorna i en patron slutar fungera, så troligen är det nåt annat knas som kanske går fixa billigt.
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 05 februari 2024, 22:57:35 »

Max effekt den drar enligt boken är 3,6kW så den har väl gått på högvarv i kölden?
Skrivet av: rocas
« skrivet: 05 februari 2024, 22:48:02 »

Alla jag jämfört med som bor liknande har drastiska skillnader dock. En kompis till mig bor i ett hus på 100kvm, med elpanna. Han ligger drygt 1000kWh under mig per månad. Samt hade ett inlägg i byggahus och där var det flera som nämnde att deras förbrukning låg mellan 700-1000 i snitt i vinterhalvåret. Med luft/vattenpump. Samt att går man in på jämför elförbrukning på byggahus så ser man att jag ligger klart i överkant mot hus liknande mitt med vatten/luft. Majoriteten där ligger på 11000-13000kWh om året. Det är det jag utgår ifrån, men som andra säger får det nog bli att kika på att kanske byta ut pumpen  :-\

Det var mycket kallt under din nämnda period.....så siffrorna ifrån dina bekanta.....stämmer nog inte.

Luftvatten är bra uppvärmningsval under årets många månader, men om det är kallare än minus 10 C, så finns ej mycket värme att hämta ur utomhusluften.

Årsförbrukningen för ditt hus...inkl hushållsel, hamnar nog strax under 20.000 kWh....gissar jag ......

Min son har en ES maskin, 6 kW....i sitt hus...och separat vvb. Den räcker ej för att värma huset utan 3 kW patronen, men är iaf betydligt mer ekonomiskt alternativ än elpannan som fanns där tidigare.

Du bor i din första villa, eller hur?

Det tar några år att lära sig hur egnahemhus fungerar och vad de kräver och vilken komfort man förvänta.
Skrivet av: Hasberg
« skrivet: 05 februari 2024, 22:19:33 »

......... I dagsläget är pumpen kopplad ihop med pelletstanken, som i sin tur matar ack-tanken. .................

Börja med att separera LV VP från pelletstanken/pannan och ack-tanken.

Inte ens vid pelletseldning är det lönt att värma upp en ack-tank.  Ack-tank ska man ha vid vedeldning så man inte behöver elda så ofta. Det blir bara en massa förluster / spillvärme, om inte tanken står där det kommer bostaden till del, vilket den oftast inte gör.

Pelletspannan kan ju vara kvar som reserv, men värm inte upp den när den inte används.
Skrivet av: kevin
« skrivet: 05 februari 2024, 21:12:27 »

Alla jag jämfört med som bor liknande har drastiska skillnader dock. En kompis till mig bor i ett hus på 100kvm, med elpanna. Han ligger drygt 1000kWh under mig per månad. Samt hade ett inlägg i byggahus och där var det flera som nämnde att deras förbrukning låg mellan 700-1000 i snitt i vinterhalvåret. Med luft/vattenpump. Samt att går man in på jämför elförbrukning på byggahus så ser man att jag ligger klart i överkant mot hus liknande mitt med vatten/luft. Majoriteten där ligger på 11000-13000kWh om året. Det är det jag utgår ifrån, men som andra säger får det nog bli att kika på att kanske byta ut pumpen  :-\
Skrivet av: rocas
« skrivet: 05 februari 2024, 20:49:39 »

Hej, som titeln lyder har jag en luft/vatten pump som förbrukar sjuka mängder ström. Märket heter EnergySave och modellen är AWH11-V5-IIU-FC. Den är på 11kw med en inbyggd elpatron på 3kw. Vi är nyinflyttade i ett dödsbo som vårt första hus och har därför ingen att fråga. Till en början tänkte vi att det var normalt att den drog så mycket ström, men sen vart det -24 ute och temperaturen i ack-tanken sjönk till ca 35C. Det var då jag märkte att elpatronen ej funkar, och har inte gjort den under denna tid. Har felsökt den utan framgång, den har ström men funkar helt enkelt inte, hittar inte på något överhettningsskydd heller. Då undrar jag också lite, hur kan den förbruka så mycket när elpatronen inte ens fungerar? Mellan den 16e dec och 16e januari förbrukade enbart pumpen runt 2200kWh. Jag har installerat en effektmätare på den då jag misstänkte att den var boven redan i november. Januaris förbrukning landade totalt på 3600kWh. Vi bor i en villa på 140kvm, 2 personer, golvvärme i badrummet. Men inget mer än det utöver det vanliga. I dagsläget är pumpen kopplad ihop med pelletstanken, som i sin tur matar ack-tanken. Jag undrar om det skulle fungera att installera en vvb efter värmepumpen som värmer upp vårt varmvatten, säg att man sätter pumpen på 42C. Det räcker oftast för värmens skull, och sedan får vvb värma från 42 till tex 60C. Skulle detta teoretiskt sätt minska förbrukningen? Jag funderar om det kan vara så att pumpen förbrukar så mycket för att den konstant går på helvarv. Den kan max ställas in på 52C och det är den inställd på, men det är sällan den orkar få in det. Det brukar ligga runt 45-49C. Detta vart bara massa svammel då jag inte riktigt själv vet vad jag ska fråga, är helt lost i allt detta med pumpen. Har även ringt företaget som säljer dessa pumpar men inte fått något riktigt svar. Tacksam för hjälp, fråga gärna om jag vart otydlig med något eller så, det är absolut inte omöjligt! Mvh Kevin.

Jag tycker inte att det är hög elförbrukning.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 05 februari 2024, 18:40:04 »

Jag kollar just på en Nibe 2125-12 kW åt min dotter och hennes man.
Där de bor är det omöjligt med bergvärme och tomten är för liten för jordvärme.
En väl dimensionerad luft/vattenvärmepump skulle förbruka 3000 kWh mer än en liknande bergvärmepump sett över året vilket inte är så farligt.
De har ungefär lika stort hus som er.

En luft/vattenvärmepump som er, som går med fast kondensering med 52 graders börvärde i tanken ger nog knappast mer än i bästa fall COP 2.0 över en värmesäsong.
Du borde kommer i vart fall på 3.0 eller mer med en modern anläggning.
Om er nuvarande värmepump funkar perfekt så skulle 2200 kW istället kunna bli ca 1466 kWh på en månad med en väl fungerande och dimensionerad luft/vattenvärmepump.

Priset för bara panna och värmepump ligger på ca 130 000 kr, sen tillkommer installation, men det kan man faktiskt klara själv om man är händig och envis.
Eller kanske har du någon bekant som är i branschen?

OM man räknar om era 2200 kWh (på 30 dagar) och COP 2.0 så motsvarar det på en månad ett snitteffektbehov på 6.1 kW på ett ungefär.
Det motsvarar ett brutto-effektbehov på 43.65 W/m2 utslaget på den perioden.

Kikar jag på min egen logger (Piteå) så hade vi -11.4 grader medel-utetemp under perioden.

Vår värmepump drog i snitt 1.1 kW (720 kWh på 30 dagar) och med COP 4.0 så borde det innebära ett effektbehov på 4.4 kW till våra ca 175 m2 uppvärmd yta.
Ett brutto-effektbehov som ligger på 25,14 W/m2 med en medel-utetemperatur på -11.4 grader.

Nu kan det ju vara så att er värmepump har 3.0 i COP och då skulle i så fall ert faktiska effektbehov vara hela 6600 kWh på en månad.
Det blir 9,16 kW medeleffektbehov och ett effektbehov på hela 65,43 W/m2 uppvärmd yta.

Det rimliga är att ert effektbehov/m2 inte är så mycket högre än vårt, runt 25-30 W/m2 i snitt under en hel månad, och det indikerar ju att värmepumpens COP ligger gott och väl under 2.0 och bör bytas ut.

Jag är inte världens bästa matematiker, och har inte kontrollräknat så någon annan får gärna dubbelkolla.
Skrivet av: HBerggren
« skrivet: 05 februari 2024, 18:15:48 »

Säker på det inte var en EnergyNotSave?  ;)

Många som kastar ut sina kinapumpar som blivit ditlurade pga kompressorn står det Panasonic på och SVEP värmeväxlare, EVI-teknik eller liknande. Det hjälper inte när allt annat är skit.
Det viktigaste på hela pumpen är mjukvaran, de delarna av mjukvaran man inte kan se eller justera som användare - där ligger magin.
Ställer man värmen med en viss temperatur som man ska ha tillsvidare, det duger inte. Vanligt bland billiga pumpar, temperaturen är då i praktiken alltid lite fel.

Byt till ett kändare system, precis som alla andra brukar göra som köpt billigt system.
Skrivet av: Josth
« skrivet: 05 februari 2024, 17:49:49 »

Visst kan man koppla en varmvattenberedare efter värmepumpen som fixar varmvattnet till en ganska låg kostnad men som det låter nu har ni ett ganska vildvuxet värmesystem med många olika delar. Bättre att rensa ut ordentligt och skaffa ett system som fungerar bra tänker jag. Pellets har blivit dyrt och knappast kan vara tanken att fortsätta med. Har man gratis ved kan det möjligen vara bra att ha en vedpanna med ackumulatortank.
Skrivet av: kevin
« skrivet: 05 februari 2024, 17:43:21 »

Jo jag vet, har talat med flertalet olika rörmokare/värmetekniker och ingen av dem har hört talas om märket. Det är väl just det att det är såna oerhört höga summor. Pumpen "funkar" ju idag, även om den drar en del. Därav funderade jag på om det skulle gå att liksom göra det lite halv-aktigt med tex en vvb eller dyl som värmer upp vatten i kran. För grundtempen i pumpen duger ju till värmen. Men vet ju liksom inte om det är värt det, om förbrukningen på pumpen skulle gå ner tillräckligt mycket för att det ska vara lönt  Sc:,h
Skrivet av: Josth
« skrivet: 05 februari 2024, 17:19:24 »

Kan nog vara väldigt svårt att hitta någon som kan något om denna modell/fabrikat(?) Tycker du ska fundera på att byta till något välkänt kvalitetsfabrikat såsom IVT/Bosch, CTC, NIBE, Thermia eller Daikin. Bor du där det kan bli -24 °C på vintern ska man titta noga vad varje fabrikat/modell klarar av.
Skrivet av: kevin
« skrivet: 05 februari 2024, 17:06:57 »

Hej, som titeln lyder har jag en luft/vatten pump som förbrukar sjuka mängder ström. Märket heter EnergySave och modellen är AWH11-V5-IIU-FC. Den är på 11kw med en inbyggd elpatron på 3kw. Vi är nyinflyttade i ett dödsbo som vårt första hus och har därför ingen att fråga. Till en början tänkte vi att det var normalt att den drog så mycket ström, men sen vart det -24 ute och temperaturen i ack-tanken sjönk till ca 35C. Det var då jag märkte att elpatronen ej funkar, och har inte gjort den under denna tid. Har felsökt den utan framgång, den har ström men funkar helt enkelt inte, hittar inte på något överhettningsskydd heller. Då undrar jag också lite, hur kan den förbruka så mycket när elpatronen inte ens fungerar? Mellan den 16e dec och 16e januari förbrukade enbart pumpen runt 2200kWh. Jag har installerat en effektmätare på den då jag misstänkte att den var boven redan i november. Januaris förbrukning landade totalt på 3600kWh. Vi bor i en villa på 140kvm, 2 personer, golvvärme i badrummet. Men inget mer än det utöver det vanliga. I dagsläget är pumpen kopplad ihop med pelletstanken, som i sin tur matar ack-tanken. Jag undrar om det skulle fungera att installera en vvb efter värmepumpen som värmer upp vårt varmvatten, säg att man sätter pumpen på 42C. Det räcker oftast för värmens skull, och sedan får vvb värma från 42 till tex 60C. Skulle detta teoretiskt sätt minska förbrukningen? Jag funderar om det kan vara så att pumpen förbrukar så mycket för att den konstant går på helvarv. Den kan max ställas in på 52C och det är den inställd på, men det är sällan den orkar få in det. Det brukar ligga runt 45-49C. Detta vart bara massa svammel då jag inte riktigt själv vet vad jag ska fråga, är helt lost i allt detta med pumpen. Har även ringt företaget som säljer dessa pumpar men inte fått något riktigt svar. Tacksam för hjälp, fråga gärna om jag vart otydlig med något eller så, det är absolut inte omöjligt! Mvh Kevin.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

  • Dot gäster: 385
  • Dot dolda: 0
  • Dot användare: 0

There aren't any users online.
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!