Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Bertil
« skrivet: 19 oktober 2004, 00:01:51 »

Citera
Citat:
En del pratar om ständig avfrostning vid fuktigt väder, det måste dra ned COP mycket?
fuktigt? du menar kanske minusgrader. Jag ska rapportera det om jag märker av det.

Även vid ganska många plusgrader fryser det på utedelen. med avfrostning som följd enligt uppgift.

Min pump sköter sig som en elpanna inget alls att göra än att klappa den. Skruvar dock rätt friskt vid svinkyla (under -20 grader), det kan vi ha i veckor i sträck!!!
Har snart kört 5 år återkommer med dom siffrorna snart.

Här kan du läsa om tidigare resultat!!

http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?board=8;action=display;threadid=197

Nu ligger årsförbrukningen under 10.000 kwh inkl all el.
Den del som avser värme o VV motsvarar ca 700 l eldningsolja/år. Första året jag ägde huset gick det 5,5 kbm eldningsolja.

Fattar inte att ingen loggar en luft luft. Att läsa av elmätaren tex varje månad tar ingen tid alls (nästan).
Två kompisa har köpt fulpumpar jag har peppat dom också att logga innan installation och sen efter men det verkar inte var lätt att övertala dom, förstår inte varför!?  En har redan startat utan loggning, den andra startar kanske ikväll!!
Att det ska ta ett år innan man ser resultatet?? tycker inte jag om!!

Båda har direkt el så valet med bergvärme är inte lättsmällt, jag har full förståelse för att dom väljer luft luft
No hard feelings!!  ;)


Skrivet av: Dogbert
« skrivet: 18 oktober 2004, 00:34:25 »

Årsmedelcop inkl varmvatten skulle vara intressant att jämföra. tex kommer man oftast inte åt alla rum med luft luft, helstopp här uppe vid kyla, osså inget billigt varmvatten.

COP för varmvatten borde bli nära 1 om man använder el antar jag och lite mer med olja. Så det är väl bara att vikta in så många kWh man tror sig använda.

Visst finns det vissa nackdelar med L/L-VP. Jag tror de är ganska väl belysta vid det här laget :-)

Jag har toalettdörrarna igenvikta, men det blir förvånansvärt lite tapp i temp, men ventilationen har ju utsug där så det drar väl in varmluft från hallen hela tiden.


Citera
En del pratar om ständig avfrostning vid fuktigt väder, det måste dra ned COP mycket?

fuktigt? du menar kanske minusgrader. Jag ska rapportera det om jag märker av det.



Citera
Skulle iofs oxå vara lönsamt, men inte tillnärmelsevis så lönsamt som bergvärme!!!!!!!!!!!

Jag tvivlar inte det minsta på bergvärmens förträfflighet. Tvärtom så tycker jag det är en alldeles utmärkt uppvärmningsmetod. Men är mer analytisk som person så när jag räknar hem något så går jag på den linjen.


Citera
Ni som har luft luft skriv in era erfarenheter och besparing längre "ned" i detta forum. Inte en enda har tydligen kört luft luft och loggat besparingen?

Installationerna görs oftast som en fast anslutning, och då går det inte att logga med t ex classes mätare. De jag känner med L/L-VP loggar inget.

Sedan tror jag att eftersom L/L-VP är en mycket billigare historia så kör nog folk bara på och märker att det blir billigare och är nöjda med det.

Sen kan det naturligtvis vara så att Berg-VP kräver mer intrimmning och skötsel så det blir naturligt att logga.

Du Bertil verkar ju få lägga ned en hel del "arbetstid". Har du loggat den?  ;D
Skrivet av: Panasonic
« skrivet: 17 oktober 2004, 23:35:28 »

Ni som har luft luft skriv in era erfarenheter och besparing längre "ned" i detta forum. Inte en enda har tydligen kört luft luft och loggat besparingen?

OK

Jag har ett hus på 85 m2 i två plan , jag hadde en Oljeräkning på ca 1600 kr/ mån (innan oljepriset gick upp)

Jag köpte en Panasonic E9 luft-luft (5000 Watt) En oljeradiator i badrumet, en i sovrumet, 2 i storarumet  och golv värme i hallen. Varmvattnet värms av en VV-beredare.

Nu har jag en elräkning på ca 12 000 kwh/året. vilket är ca 1000 kr/månaden . Och då är husålselen inräknad.

Plus att jag har ett system som kanapt behöver någon tillsyn, och ett rum ledigt i källaren.

Ska tillägas att jag bor ensam, och i skåne.

Mark är säkert bra, men att säga att en luft-luft VP inte skulle vara någon bra investering förstår jag inte>:(

// Rasmus

Skrivet av: Bertil
« skrivet: 17 oktober 2004, 21:37:18 »

Årsmedelcop inkl varmvatten skulle vara intressant att jämföra. tex kommer man oftast inte åt alla rum med luft luft, helstopp här uppe vid kyla, osså inget billigt varmvatten.
En del pratar om ständig avfrostning vid fuktigt väder, det måste dra ned COP mycket?

Jag använder ca 5000 kwh för värme o VV i en stor villa med källare iett kallhål i norrland, med luft luft skulle nog förbrukningen ligga på ca 20.000 kwh. Skulle iofs oxå vara lönsamt, men inte tillnärmelsevis så lönsamt som bergvärme!!!!!!!!!!!

Ni som har luft luft skriv in era erfarenheter och besparing längre "ned" i detta forum. Inte en enda har tydligen kört luft luft och loggat besparingen?
Skrivet av: Dogbert
« skrivet: 17 oktober 2004, 14:15:56 »

Hej Dogbert,

med vinklade antaganden kan man räkna hem eller räkna bort vilket alternativ som helst.

Hej, hej.
Ja, eftersom du skriver så antar jag att du menar att jag räknat på ett vinklat sätt.

Har jag behandlat L/L-VP för styvmoderligt? Jag tyckte det själv men valde att göra det eftersom resultatet ändå skulle bli belysande. Och så skulle jag slippa petitessinvändningar.


Citera
Citera
Cop: Luft 3.2 Berg 3.5.

Detta låter inte riktigt rimligt, eller vad säger resten på forumet

Mjaha, och vari består det orimliga?
Min prognos för cop-L ligger på 3.6-3.7. Jag kanske borde ha räknat med den?
För cop-B har jag vägt in vad som skrivits här och vad tillverkarna anger och valt så högt jag kan i syfte att missgynna L/L-VP.


Citera
Ja det är ju kanske sant men vilket hus är mest värt efter 10 år tror du? Det med BV alt C eller L/L alt A och B.

Går vi från 2 år till 10 år är det en ny frågeställning. Det blir så pass lång tid att man rimligen bör ha räknat hem investeringen.
Uttrycket mest värt vill jag inte använda. Försäljningspriset är inte en konsekvens av en matematisk operation utan en psykologisk.



Citera
Min bedöming är att hus C med befintligt borrhål som håller ca 80 år till och framtida betydligt lägre driftkostnader är värt minst 60 - 70 kSEK mer. Ett belysande exempel: Med en ränta på 4% eller ca 3% efter skatt så har du råd att köpa ett hus för 200 000 kr extra om det förbrukar 6 MWh mindre per år. (6 000/0,03 vid 1 kr/kWh).

Med samma resonemang skulle mitt hus bli värt flera hundra tusen mer av att jag skaffat L/L-VP och sänkt uppvärminingskostnaderna. Jag tror dock inte att utfallet vid en försäljning skulle bli så.

Vidare så skulle en bergvärmeinnehavare kunna sänka sin driftskostnad genom att skaffa en L/L-VP och använda den när dess cop är bättre. Och därmed höja huspriset mer än kostnaden för L/L-VPn. (Inte på alla ställen i landet naturligtvis, och bara vid nuvarande räntenivåer)


Citera
Men jag tycker det skulle vara väldigt underligt om inte ett hus med en väldimensionerad BV under de närmaste 50-60 åren kommer att vara värt ca 50 - 70 kSEK mer än hus med andra uppvärmningsystem.

Generellt gäller att man bjuder på ett hus man ->gillar<- och det är kvinnan i familjen som bestämmer om man gillar huset eller inte. Uppvärmningen ingår inte i beslutsunderlaget och sen kan mannen få gå och mumla hur mycket han vill om den saken.
(Jag fick av en bilförsäljare vet att man sålde nästan bara den starkare av motorstyrkorna där det fanns två att välja på. Detta trots att den svagare skulle räcka alldeles utmärkt enligt säljaren. Så majoriteten av köparna valde att betala mer för högre driftskostnad.)


Om man nu vill hitta invändningar mot L/L-VP så finns det en sådan här. Kvinnan kan efter visningen säga att huset var nog fint men hon gillade inte plåtburken utanför. Jag har tänkt låta sonen bygga en (pittoresk) överbyggnad nästa sommar för dämpa den effekten. Motsatt gäller att man kanske gillar huset därför att det finns air-condition inbyggt.


Citera
De som också talar mer för BV (eller möjligen L/L + ved) är att Sverige som bekant inte har elbrist men helt klart riskerar att få en allt större effektbrist under de kallaste vinterdagarna. Dvs priserna på el och/eller effekt kan (borde) öka under vintern när cop på L/L är låg.

Om man inte binder upp sig med kostsamma investeringar så har man handlingsfriheten att justera sitt sätt för uppvärmning. Skulle t ex bergvärme bli fördelaktigast när det är dags att byta så tvekar inte jag att skaffa det. (Förutsatt att jag inte tror att jag kommer att flytta snart).



-----------
Rickard skriver:
Citera
Skulle tro att 2.5 är mera rätt för luft och 3.0-3.2 för berg.

Jag har hittills upplevt -1 grad och så långt stämmer min modell, som pekar på ett årsmedelvärde på 3.6-3.7. Kallaste månaden här har en medeltemp på -3. För att komma ned i cop=2.5 skulle cop behöva falla som en sten när vi går under -1 grad. Jag tror det när jag ser det. Och det stämmer inte så bra med att folk här lyckades värma sina hus ned till -11 förra året. Min modell säger ned till ca -10 för min del.

Observera att jag skrev att kalkylen gällde min situation. Årsmedelvärde blir naturligtvis lägre där det är kallare och högre där det är varmare.

Skrivet av: admin
« skrivet: 16 oktober 2004, 17:16:17 »

Citera
Cop: Luft 3.2 Berg 3.5.
 

Detta låter inte riktigt rimligt, eller vad säger resten på forumet

Skulle tro att 2.5 är mera rätt för luft och 3.0-3.2 för berg.
Skrivet av: Everest
« skrivet: 16 oktober 2004, 16:35:56 »

Hej Dogbert,

med vinklade antaganden kan man räkna hem eller räkna bort vilket alternativ som helst.

Citera
Cop: Luft 3.2 Berg 3.5.

Detta låter inte riktigt rimligt, eller vad säger resten på forumet

Citera
Den som tänker flytta om två år drar sig nog för en 140K investering. Mina erfarenheter av fastighetsaffärer säger att man inte får igen det. Däremot kan en omtapetsering betala sig bra.

Citera
Det man betalat efter 18 år blir då:
A) 293 KSEK
B) 320 KSEK
C) 360 KSEK


Ja det är ju kanske sant men vilket hus är mest värt efter 10 år tror du? Det med BV alt C eller L/L alt A och B.

Min bedöming är att hus C med befintligt borrhål som håller ca 80 år till och framtida betydligt lägre driftkostnader är värt minst 60 - 70 kSEK mer. Ett belysande exempel: Med en ränta på 4% eller ca 3% efter skatt så har du råd att köpa ett hus för 200 000 kr extra om det förbrukar 6 MWh mindre per år. (6 000/0,03 vid 1 kr/kWh).

Vi kanske skulle ta in råd från några oberoende  fastighetsmäklare här. Men jag tycker det skulle vara väldigt underligt om inte ett hus med en väldimensionerad BV under de närmaste 50-60 åren kommer att vara värt ca 50 - 70 kSEK mer än hus med andra uppvärmningsystem.

De som också talar mer för BV (eller möjligen L/L + ved) är att Sverige som bekant inte har elbrist men helt klart riskerar att få en allt större effektbrist under de kallaste vinterdagarna. Dvs priserna på el och/eller effekt kan (borde) öka under vintern när cop på L/L är låg.

Skrivet av: Panasonic
« skrivet: 15 oktober 2004, 18:38:39 »

Jag tvivlar på att man ens kan komma överens om vad som är den bästa bilen även om man får bortse från inköpskostnaden.

Det är precis det jag menar , jag har själv haft 2 st Luft-luft Vp, den ena går som en klocka fortfarande.

Jag tycker ju klart att det är super bra , En som har en Mark-VP tycker det är det bästa.

Intressanta sifror du hade där , trodde inte det var sådan  stor skilnad.

// Rasmus

Skrivet av: Bertil
« skrivet: 15 oktober 2004, 13:56:09 »

Ni som kört ett år skriv gärna nån rad i forumet under loggning
Skrivet av: Dogbert
« skrivet: 15 oktober 2004, 11:47:20 »

Försök att gå över till grannen och över tyga han att byta från Lexus till Lada  :D .

Det leder nog bara till att man blir utkastad.

Jag tvivlar på att man ens kan komma överens om vad som är den bästa bilen även om man får bortse från inköpskostnaden.

Jag tvivlar också på meningen med att bli överens. Det är bättre att fakta och resonemang kommer fram och så kan var och en göra sina bedömningar baserat på den egna situationen.

I uppvärmningsfallet är det så mycket annat som spelar in. Ljudnivå, eget arbete, utrymme, uppvärmningsbehov etc. Även hur länge man tänker bo i huset. Den som tänker flytta om två år drar sig nog för en 140K investering. Mina erfarenheter av fastighetsaffärer säger att man inte får igen det. Däremot kan en omtapetsering betala sig bra.
Jag vet en kille som värmer sin pool under större delen av året. (Även nu). Då antar jag att inget annat än bergvärme är ekonomisk/praktiskt rimligt. (Markvärme ryms inte).


Jag gjorde en jämförelse mellan luft och bergvärme. (Blir det mountain heating på engelska  :D)

A) 1 L/L-VP + elektrisk VV + 1 MWh eltillskott
B) 2 L/L-VP + elektrisk VV + 1 MWh eltillskott
C) 1 Berg-VP + 0 MWh eltillskott

Kostnader enl offerter. Värmebehov 20 MWh. VKG anger livslängd för L/L-VP till 12-15 år. Jag har antagit 6 år för A) och 9 år för B), och 18 år för berg-VP. Ingen underhållskostnad. Amorteringsfritt lån på 4% på initialkostnaden.
Elkostnad 1.15/kWh. Cop: Luft 3.2 Berg 3.5.

Det man betalat efter 18 år blir då:
A) 293 KSEK
B) 320 KSEK
C) 360 KSEK

Förhållandena gäller min situation och naturligtvis inte för andra hus och orter. Förra året kunde folk här köra L/L-VP utan eltillskott. 1 MWh i eltillskott verkar då inte orimligt. Min prognos för ett årsmedelvärde för cop-L ligger på 3.7. Så det använda värdet på 3.2 är kraftigt nedprutat. I A) har det skett 2 ominstallationer, i B) 1 och i C) ingen.
B) blir dyrare än A) men kanske kan motiveras av bättre värmespridning och bättre driftssäkerhet.
Skrivet av: Panasonic
« skrivet: 14 oktober 2004, 23:43:23 »

Ok

Jag är nog den yngsta(22) på detta forum som har hus.

Och jag tycker att ni(vi) sänkt ribban rätt rejält.

Vi har alla olika synpunkter på Lutf & mark, så kommer det att vara, kul att biobränslena smygit sig in på forumet.

Försök att gå över till grannen och övertyga han att byta från Lexus till Lada  :D .  

Tänker inte punkta upp för och nackdela , dom har Rickard listat så många gånger på ett rättså oberoende sätt.  ;)

Länge leve Forumet !!!!! ;D

// Rasmus
Skrivet av: CarMan
« skrivet: 14 oktober 2004, 20:53:30 »

förutsat att man har vatten radiatorer.
men sen finns det olika förutsättningar, om man bor på vattenteckt eller om instalationen komer på en orimlig nivå ( den nivån är ju inviduell)
Skrivet av: admin
« skrivet: 14 oktober 2004, 09:15:47 »

Du har inte missat nåt!
Skrivet av: diplomaten
« skrivet: 14 oktober 2004, 09:11:16 »

Det måste gå att se klart på detta:

Bortsett från installationskostnad måste väl alla vara överens om att Berg/mark-VP är det bästa allternativet?
Även i ett litet hus med låg förbrukning kommer den att spara mest energi (pengar).
Om det sen är lönsamt att investera i berg/mark-VP är väl upp till var och en, beroende på just deras förutsättningar.

Är det inte så enkelt eller har jag missat nåt??
Skrivet av: admin
« skrivet: 14 oktober 2004, 00:39:30 »

Jag vet inte vad som skall skrivas för att det skall bli bra... ???

Skall jag/vi hålla med om att en luft/luft-värmepump är den bästa lösningen även om vi inte tycker det?

Har man pellets sedan tidigare - och inte har nåt emot att elda med den, så varför skaffa värmepump alls???

Tänker man skaffa pelletseldning, varför skaffa L/L-VP alls???


Men det är klart, den som har flest prylar när han dör vinner väl ;)

Jag skall i alla fall skriva det en gång till.

I vissa (främst små) hus, med öppen planlösning och låg varmvattenförbrukning kan många gånger en luft/luft-värmepump vara en god investering - detta speciellt i landets södra delar.

En luft/luft-värmepump är i och för sig nästan alltid en god investering, detta tack vare att de nu blivit så billiga i inköp.

Besparingen blir inte och behöver inte bli så stor för att de skall innebära att det är en bra investering.

I många fall ger dock en mark/berg-värmepump en så mycket större besparing än den som L/L-VP:n ger att det på lite längre sikt ger en ännu bättre investering. Detta gäller då främst lite större hus med många rum, ekonomidel och garage, lägg dessutom till 3-5 personer som förbrukar mycket varmvatten...

En tämligen normal svensk familj med andra ord.

Som jag ser det finns det ingen motsättning mellan L/L-VP och mark/berg-VP, däremot så passar de till olika fastigheter och familjeförhållanden.

I mitt högst personliga fall vill jag absolut inte ha något som surrar och stör mig - om jag slipper.

Som ett exempel på detta kan jag nämna att det, när vi köpte vårt nuvarande hus, var ett krav från min sida att huset inte skulle ha mekanisk ventilation - jag upplever fläktarna störande.

Och ingen kan komma och påstå att det inte stör mig - bara för att det inte stör dem...

Vi är alltså alla olika och måste alla få ha våra olika uppfattningar.

Jag kan dessutom säga att jag inte tycker att de svar som inkommit i denna tråd tyder på att det "stör" någon av de svarande, kan det vara så att det stör dig att inte alla håller med dig ;)

De "barnsliga" svaren i trådens senare del kanske tyder på att frågan anses uttömd?

/Rickard
Skrivet av: Bertilsson
« skrivet: 13 oktober 2004, 21:43:17 »

Nu har vi väl hamnat på 5-årsnivå i alla fall !?.Det gällde ett från början ett tips till de som eldar,att en luft/luft VP är ett utmärkt komplement till det.Varför är det så störande?
Skrivet av: JonasE
« skrivet: 13 oktober 2004, 14:59:33 »

Vem vill få valkar i händerna genom att skotta pellets hela vintern när man istället kan få dom gratis på arslet genom att sitta på kontorsstolen och gnugga röv'a hela kvällarna på detta forum...?  ;D

Pellets?? Det är sånt som mina papegojor äter, går dom att elda oxå??

Höjde jag nivån nu?  ;)


Tack för ett mycket bra VÄRMEPUMPSFORUM!


Ps. skänk en liten slant till Richard...bättre tips än pellets enligt mig!  :P

Mvh
//Jonas
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 13 oktober 2004, 11:47:30 »

Gunnar sträng lovade på sin tid efter kritik för sitt språk och ibland knepiga låneord.

i den mån det finns en inhemsk adekvat vokabulär, då lovar jag att använda den  8)

eller som Linné

Jag talar till bönder på bönders språk och med dom lärde på latin  

om vi blir alldeles för insnöade med svåra fackuttryck får ni väl riva i.  
Kanske vi kan förklara på vanlig svenska med lite flyt :-[
Skrivet av: Dogbert
« skrivet: 13 oktober 2004, 09:53:36 »

Oj då pojkar,så många ord ni kan.

Mja, gammelfarfar blir visst lite impad :)
Själv tycker jag det är alldeles utmärkt när det kommer fram hard facts och relevanta resonemang.


Citera
Man kan då köra luft/luft 9 månader ekonomiskt,och resterade 3 med en pelletsbrännare i pannan.

För den som sitter med en pelletsanläggning lär det vara intressant. Men är det intressant även om man inte har det?

Pelletsförbränningens ekonomi känner jag inte till så mycket om, men är det möjligen ett ekonomiskt alternativ med L/L-VP för 15K, elektrisk VV för 6K och el-element för 0.35K (på Jula). Kapitalkostnaden är då 21.35K och arbetskostnaden för drift nära 0. Elementet går in om VPn inte skulle orka.
Med 2 VP blir det 36.35K. Det är bra ur driftssäkerhetssynvinkel, värmespridningssynvinkel och om det är lite kallare ute. Men jag känner mig lite tveksam till om 2 VP är ekonomiskt riktigt.

När det gäller pellets antar jag att man bör räkna med en arbetskostnad också. I mitt fall skulle det bli alternativintäkten från att arbeta över. Hur många timmar i månaden lägger man i praktiken på pellets-eldning?

Skrivet av: admin
« skrivet: 13 oktober 2004, 09:08:38 »

Citera
Oj då pojkar,så många ord ni kan.

En adekvat verbal och pedagogisk kommunikation förutsätts för en fullödig förståelse av problematiken med vissa fackuttryck/termer som förekommer i diskussionerna. ;)
Skrivet av: Everest
« skrivet: 13 oktober 2004, 00:32:30 »

Citera
Tappvattnet då?jo solvärme,den räcker för mej i svealand 9 månader om året.Det finns som byggsats,inklusive 300l VVB för 15000 med all kringutrustning,som man sedan får 5000 i energibidrag på.En luft/luft inverter av bra fabrikat kan man få för 15000.Så investeringen kan man hålla på rimlig nivå.  

Jag är just på väg att beställa bergvärme. Men jag är inte fundmentalist så om du kan hjälpa mig med en kalkyl som visar att alterntivet luft/luft + pellets + sol är bättre så varför inte. Min gamal olje/elpanna måste bytas ASAP, min förbrukning ligger på ca 23 000 kWh per år exkl hushållsel. Min besparing är beräknad till ca 17 000 kWh. Total investering för BV ca 120 000 kr.

Sol + luft/luft kostar i ditt exempel 15' + 15' = 30' + pelletsbrännare XX'. Investeringen blir ju inte så väldigt mkt större med BV och jag får en lägre driftskostnad och en mer bekymmersfri tillvara hoppas jag. Men för den som har en fungerande pelletsbrännare så är ju ditt alternativ säkert de bästa alternativet i stora delar av Sverige.
Skrivet av: Stinsen
« skrivet: 12 oktober 2004, 18:11:37 »

Oj då pojkar,så många ord ni kan.Tänkte bara tipsa den som  eldar pellets,och är intrsserad av VP.Man kan då köra luft/luft 9 månader ekonomiskt,och resterade 3 med en pelletsbrännare i pannan.Jag blev lite undrande när ni skrev långa försvarstal för bergvärme,och det tvivlar jag inte ett dugg på är bra när man har förbrukning,så man kan räkna hem det.Tappvattnet då?jo solvärme,den räcker för mej i svealand 9 månader om året.Det finns som byggsats,inklusive 300l VVB för 15000 med all kringutrustning,som man sedan får 5000 i energibidrag på.En luft/luft inverter av bra fabrikat kan man få för 15000.Så investeringen kan man hålla på rimlig nivå.  
Skrivet av: admin
« skrivet: 12 oktober 2004, 08:47:32 »

Citera
För små hus, med liten vv-förbrukning och låga uppvärmningskostnder kan det däremot vara den vettigaste lösningen.

Citera
En luft/luft-värmepump ger dock i princip alltid en kortare pay-offtid än en mark/berg-värmepump. Däremot blir den årliga besparingen högre med en mark/bergvärmepump.

Citera
Eftersom landets befolkning till stora delar befinner sig på de sydligare breddgraderna så finns det dock en stor marknad för luft/luft-värmepumpar.

Citera
I hus med liten ergiförbrukning, utan plats för jordvärme, och med stort djup till berggrunden faller värmepumpsalternativet bort för de allra flesta.


Kan bara tillägga attjag på intet sätt tycker att en investering i en luft/luft-värmepump är en dålig investering.
I de allra flesta fall har du tjänat in den på 2.5-5 år, detta oberoende på var i lander man bor.

Sen kan man säkert spara mer än de 25-35% som jag tidigare påstått om man "arbetar" på detta sätt:

Citera
Jag värmer inte hela huset med L/L-VPn. Men har inte någon annan värmekälla heller. Tvättstuga, gästrum, entrehall mm får klara sig med indirekt värme. Så gjorde jag tidigare också så det är ingen skillnad. Det blir ca 18 grader där. Det tycker jag man får klara sig med de minuter man är där. Ok, när jag har gäster så värmer jag upp.

Slutsats - Kan man "ta" en sämre värmekomfort ( i likhet med eldning i bras/pellets-kamin) så går det nog att spara lite mer... Än de av mig tidigare påstådda 25-35%.

Å andra sidan kan det även bli så att man spar mindre:

Citera
Jag hade direktel och skaffade en luft/luft VP ca 1995. Detta var en on/off-maskin. Vid ett senare haveri byttes denna ut och en inverter monterades, båda av märket Panasonic.
Innan VP förbrukades ca 31000 kwh och efter ca 27-28000 kwh, jag märkte ingen skillnad mellan on/off-maskinen och inverter. Detta ger om man räknar bort hushållsel 6000kwh och VV 5000kwh en besparing på (3500/20000) ca 18% på värmedelen. Om man skall jämföra mot bergVP så blir det en besparing på VV+värme (3500/25000) ca14%. Detta är LÅNGT från de siffror som brukar nämnas och som även nämndes för mig vid köp. Kanske var min VP för klen för mitt hus (ca 5kw) men det var ju den som rekomenderades.

Nu installeras det luft/luft-värmepumpar för allt vad tygen håller! så nästa år vid denna tid kommer vi nog att ha tonvis med inlägg som ger oss kalla fakta på hur mycket som kan/har sparats tack vare dessa.

Själv ser jag med stort intresse fram emot det, och jag hoppas inte att de som köpt en L/L-VP har gort en dålig affär, det är faktisk inte så att jag ens tror att de gjort det.

Men... Har man ett stort hus (>120 m2), med en uppvärmning/varmvatten-förbrukning på mer än 20-25000 kWh/år, en familj med >3 personer och har tänkt bo i huset länge så anser jag dock att det går att göra en långsiktigt bättre affär.

Den som lever får se :)

PS. En fråga, köper vi alltid det som är det mest lönsamma när det gäller övriga saker...
Tänker då på t.ex. kläder, skor, mat, dryck, bilar, båtar, motorcyklar, husvagnar mm.
Mitt eget svar är nej, många gånger köper vi det bästa som vi har "råd" med, även om det inte med full garanti är den bästa lösningen för oss.

Man får vad man betalar för - gäller även i värmepumpsbranschen. Betalar man dyrt för en bergvärmeanläggning så kan man även räkna med en väl fungerande långsiktig lösning med en stor årlig besparing av elenegi. Även om det inte i alla fall blir en lönsam affär...

Jämför gärna med den som köper en bil för 500000...

Sandlådenivå eller ej, detta var mitt svar  ;)

Skrivet av: CarMan
« skrivet: 11 oktober 2004, 22:14:32 »

Jag kör som många ver en markvärme pump.
Kompisen instalera samtidigt en luft/vatten pump (han bor på vatten täckt, fick inte borra eller gräva)
Han kompliterar när det blir kalt med 2st kakelugnar.
Jag har desutom övertalat min far att införskaffa en luft/luft, han har direkt el & en kasett att elda i.

Vi får se framöver hur dessa anlägningar fungerar, man jag hävdar att alla 3 valt rätt.

alla husena ligger i Sörmland.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 11 oktober 2004, 22:05:14 »

Nu blir det nivå skaru se.

Har man direktel och ett lämpligt hus, då blir valet ganska lätt särskilt om tonåringarna har flyttat ut (varmvattnet). Bor man dessutom i södra delarna då är det en sämre affär med tex bergvärme.

Men jag hävdar med en dåres envishet att en luft luft inte passar i norra delarna inte i ett stort hus och inte i ett hus i flera plan. Man kommer inte åt alla rum och inte varmvattnet. (har man redan vattenburen värme då är det närmast tjänstefel att välja luft luft!)
Kompletterar man med en pelletskamin är det samma sak med värmspridningen och varmvattnet.


sagt av en som har två kompisar som köpt "fulpumpar" billigt, en har startat den andre kanske startar i morron.
Så jag återkommer i ärendet!  båda har för övrigt direktel idag. Hade dom haft vattenburen värme då hade jag övertalat dom kring bergvärme helt klart  8)

Men då gäller det ett riktigt kallhål i norrlands inland, där det kan vara kallare än -20 flera veckor i sträck.

landet är avlångt ungefär som att jämföra norra tyskland med södra italien. +-0 i tyskland och + 25 i syd Italien där kanske vi har svaret på våra heta dialoger!!

kan hända att jag o Rickard skall åka på ett studibesök till sydliga nejder, då kanske vi förstår, vart bor du ungefär om man får fråga.
Skrivet av: Stinsen
« skrivet: 11 oktober 2004, 19:13:37 »

 :)Jag startade ett träd om luftaffärer,som spårade ur,och hamnade till en fight om mark o luft-Vp.Ingen bra ide' att käbbla om.Jag vill bara föra fram luft-VP som ett bra alternativ,där det passar.Så synd..så synd att marknadsförarna inte för fram hur utomordentligt bra den kompletterar pelletseldning.Det ena är bäst,när som det andra är sämst.Och låg investering till avancerad teknik av kvlitetsmärke (Jappsen).Låt inte detta inlägg urarta till den klassiska Volvo/Saab,eller min Pappa är starkare än din (5-årsnivå)

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!