Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar - Märkesspecifikt => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Värmepumpar och installationsfrågor. => IVT => Ämnet startat av: Rickardph skrivet 20 oktober 2020, 23:33:00

Titel: Klent flöde och magnetit i slangarna
Skrivet av: Rickardph skrivet 20 oktober 2020, 23:33:00
Hej!
Har bytt ut slangarna på min VP-anläggning eftersom de var stela och anfrätta efter mer än 20 års tjänst. Det visade sig att de var fulla med magnetit, speciellt framledningsslangen, se bild. Ingen tvekan om att flödet har successivt strypts...

Min anläggning består av en IVT Greenline S14-E9 från förra millenniet, markslingor, ackumulatortank, och är ansluten till ett gammalt radiatorsystem, en del från 50-talet och en del från 30-40-talet...

Nu till min huvudproblem med för låg temperatur på elementen: Kan man anta att beläggningar eller förträngningar har byggts upp även i framledningen där övergången till kopparrör ansluter till cirkulationspumpen?
Skälet till min fråga är att mina element bara blir ljumna trots framledningstemperaturen är ca 45 grader, mätt på utsidan av nämnda kopparröret, samt att temperaturen på andra sidan cirkulations-pumpen bara är 30 grader, också mätt på rörets utsida.
Där finns ju ett bypass-rör som verkar mata in 27-gradigt returvatten. Det kanske kan förklara varför temperaturen faller med hela 15 grader?
Titel: SV: Klent flöde och magnetit i slangarna
Skrivet av: Rickard skrivet 21 oktober 2020, 08:00:02
Hur hög DeltaT har du över själva värmepumpen (före bypass) när kompressorn går med relativt hög framledningstemp?
Späder du in kallt returvatten på framledningen så blir det ju "kallt" till radiatorerna också.
PRova sänka hastigheten på externa cirkpumpen och öka på den interna så borde flödet i bypassledningen bli lägre.
Kan du stänga bypassen och bibehålla bra temp/deltaT både över värmepump och i radiatorsystemet så är det bäst.
Titel: SV: Klent flöde och magnetit i slangarna
Skrivet av: Roland skrivet 21 oktober 2020, 08:44:03
Det är inte troligt att det finns magnetitbeläggningar på andra ställen än i flexslangarna. Anledningen till att det bildas beläggningar i flexslangarna är att de är tillverkade av magnetiskt stål, de fungerar som magnetitfilter. Därför bör det inte finnas några beläggningar i ett kopparrör.

För bästa verkningsgrad på värmepumpen ska flödet genom bypassen vara noll när värmepumpen går. Det ska bara flöda vatten genom bypassen när pumpen gör varmvatten eller står still. I det här fallet verkar flödet genom radiatorkretsen vara för högt med ett deltaT över pumpen på ca 3 grader. Det finns en hel del pengar att spara genom att åtgärda det här problemet. Kompressorn kommer att dra mindre ström. Den kommer att hålla längre också. 
Titel: SV: Klent flöde och magnetit i slangarna
Skrivet av: Rickard skrivet 21 oktober 2020, 10:00:12
Jo just det.
Om du skrotar bypassen skall du även plocka bort den externa cirkpumpen eller i vart fall koppla ur den elektriskt så den inte går varm.
Titel: SV: Klent flöde och magnetit i slangarna
Skrivet av: Roland skrivet 21 oktober 2020, 11:54:05
Pluggar man bypassen och kopplar ur den externa pumpen måste man ställa den interna pumpen i läget för kontinuerlig drift vilket betyder att cirkulationspumpen kommer att gå även sommartid när det inte behövs någon värme. Går interna pumpen endast när kompressorn går  blir det ingen cirkulation i systemet när kompressorn inte går och det stökar till regleringen. 

När jag plockade bort bypassen på min värmepump kopplade jag in ett relä som såg till att den interna cirkulationspumpen fick ström när kompressorn gick och när den borttagna externa pumpen skulle ha gått. 
Titel: SV: Klent flöde och magnetit i slangarna
Skrivet av: Rickardph skrivet 21 oktober 2020, 12:37:45
Tack för era svar!
Det är ju inte svårt att avlägsna bypassen, och installera en relästyrning av pumpen borde inte vara så svårt. Får undersöka hur den interna pumpen fungerar. Brukar bygla in ”sommardrift” och stänga av radiatorkretsens pump och ventil.

3 grader för delta T vid 30 grader ut är ju inte så lysande. Då är det inte så mycket energi som omsätts till värme i huset. Jag har installerat en fläktkonvektor som ersättning för tre radiatorer som jag tog bort när jag byggde ett nytt kök på en ny plats. Problemet är att den startar först vid en vattentemperatur på >35 grader. Förmodat ligger den längst bort i systemet och ligger på 22 grader. Jag måste alltså få upp framlednings-temperaturen för att den ska börja arbeta!

VP har endast har en utegivare och temperaturen på radiatorerna ställs med en ett vred som styr värmekurvans lutning. Vrider man för långt så blir det larm ”Retur hög” och VP stannar vid 48 graders returtemperstur.
Det går även att parallellförskjuta värmekurvan för att öka framledningstemperaturen, men om inte radiatorsidan ”sväljer” energiökningen blir det larm ”Pressostat hög”.

Jag har nu bytt ut de gamla slangarna och monterat in en ställbar cirkulationspump till radiatorkretsen. Nästa steg blir att eliminera bypassen så att framledningstemperaturen efter pumpen blir tillräckligt hög för att kicka in, förhoppningsvis.
Titel: SV: Klent flöde och magnetit i slangarna
Skrivet av: Roland skrivet 21 oktober 2020, 12:46:59
3 grader för delta T vid 30 grader ut är ju inte så lysande. Då är det inte så mycket energi som omsätts till värme i huset.

Det är nog lite feltänkt där, förstår inte tankegången fullt ut. All värme som pumpen producerar blir till värme i huset. Skulle flödeshastigheten i radiatorsystemet öka med en faktor 3 skulle deltaT bli en grad men det levereras lika mycket värme till radiatorerna.

Problemet i det här fallet är att pumpen måste arbeta med att producera värme vid 45 graders temperatur som sedan blandas med kallare vatten så att framledningen blir 30 grader. Har man en värmepump innebär en blandning av vatten en förlust av arbete som måste ersättas med el till kompressorn. Det är lite som att leverera paket till tredje våningen genom att bära upp dem till femte våningen och sedan kasta ner dem till tredje.
Titel: SV: Klent flöde och magnetit i slangarna
Skrivet av: Rickardph skrivet 21 oktober 2020, 13:55:00
Ja, det var lite slarvigt uttryckt av mig!
Det jag egentligen menar är att jag behöver avge mer energi till inomhusluften så att inomhustemperaturen ökar. Då krävs det att jag eliminerar bypass och lägger till fläktkonvektor. Det borde leda till ett högre delta T och att VP får jobba mer för att överföra mer energi till radiatorerna.

Nu har jag 17 grader med en yttertemperatur på 11 grader med nästan ingen blåst. När det är riktigt kallt ute är temperaturen i köksregionen nere på 13 grader och det är såklart rent för kallt.
Titel: SV: Klent flöde och magnetit i slangarna
Skrivet av: Rickard skrivet 21 oktober 2020, 14:08:07
Vilken typ av fläktkonvektorer har du köpt, men brukar känna köra dem i läge kyla (Med lägsta möjliga börvärde på termostaten) för att lura dem att gå även med kallare vatten fram...
Titel: SV: Klent flöde och magnetit i slangarna
Skrivet av: Roland skrivet 21 oktober 2020, 14:42:03
Problemet är inte bypassen. Låt den vara tills vidare!

Problemet är för hög temperaturdifferens över pumpen. Nu är vattnet in 27 grader och ut 45 grader, en differens på 18 grader. Det är alldeles för hög differens. Öka hastigheten på den interna pumpen! Jag misstänker att det finns mer skräp i den interna kretsen som hindrar flödet för även med cirkulationspumpen på lägsta fart ska det bli betydligt lägre differens.
Titel: SV: Klent flöde och magnetit i slangarna
Skrivet av: svenske kocken skrivet 21 oktober 2020, 14:53:28
Jag "tvättade" min för ca 1 år sedan då deltat över VVX låg på ca 15 grader. Efter spolning/tvätt är det tillbaka på dom normala värdena. Det tog knappt 1 dag totalt innan vätskan som spolades runt samt filter inte missfärgades och all var skinande rent.
Titel: SV: Klent flöde och magnetit i slangarna
Skrivet av: Rickardph skrivet 21 oktober 2020, 15:57:15
Jag köpte en ”Invest Living” modell KON-060VP, och den kan jag visst köra i kylläge. Tack för det tipset Rickard!

Roland, jag antar att du tänker att flödet av radiatorreturen till VP inte är tillräckligt och att för stor andel då sugs in i bypassen av den då starkare cirkulationspumpen för radiatorkretsen? Ja det kan vara så. Jag har gjort rent ett smutsfilter som består av en liten sil. En del skräp där, och det kan ju finnas mer!
En genomspelning/rengöring, som Kocken har gjort, är kanske nödvändigt.
En sak jag undrar över är den interna cirkulationspumpen. Den är nog aldrig bytt och har kanske för dålig kapacitet pga slitage?
Titel: SV: Klent flöde och magnetit i slangarna
Skrivet av: Rickard skrivet 21 oktober 2020, 16:04:43
Cirkpumpar brukar inte bli slitna, men de kan börja gå tungt.
Ofta fastnar de dock helt i så fall, och det verkar ju inte din ha gjort.
Titel: SV: Klent flöde och magnetit i slangarna
Skrivet av: Roland skrivet 21 oktober 2020, 20:30:05
Roland, jag antar att du tänker att flödet av radiatorreturen till VP inte är tillräckligt och att för stor andel då sugs in i bypassen av den då starkare cirkulationspumpen för radiatorkretsen?

Precis så tänker jag. Med tanke på temperaturdifferensen är flödet genom värmepumpen mindre än hälften av vad det ska vara.
Titel: SV: Klent flöde och magnetit i slangarna
Skrivet av: Pumpens skrivet 21 oktober 2020, 22:25:25
För något år sedan så plockade jag isär mina cp i IVT’n och hittade stora magnetit bitar som hade fastnat i impelern och det måste ha bromsat en hel del, kolla där också!  tummenupp