Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Josth
« skrivet: 01 september 2020, 16:45:34 »

Finns en guide på forumet om arbetstank och volymtank etc. https://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=61528.0

Ett exempel med arbetstank är att man på sommaren kanske bara vill värma badrummet med vattenburen golvvärme och har en värmepump som normalt värmer hela huset. Värmepumpen kan då ladda arbetstanken med ett flöde och temperaturdelta som är optimalt för värmepumpen. Golvvärmen i badrummet tar bara ut ett lågt flöde från arbetstanken som är lagom för att hålla badrumsgolvet varmt. Om man hade kopplat värmepumpen direkt till badrummet med resten av värmesystemet avstängt skulle värmepumpen få många starter och korta körningar som sliter på kompressorn och en dålig verkningsgrad. Man kan också säga att en traditionell värmepump av typen "on/off" tillsammans med en lagom arbetstank får samma prestanda som de senaste varvtalsstyrda värmepumparna. Varvtalsstyrningen sker med en dyr komponent som heter frekvensomriktare eller inverter.
Skrivet av: Hedin
« skrivet: 01 september 2020, 15:30:41 »

Tack för era svar och er input så här långt.
Vi kommer inte att göra detta själva utan jag står inför att leja in rätt folk till att göra jobbet men behöver ventilera beslutet om vad som ska göras. Ogillar ogenomtänkta beslut..

Jag utgår från att det är konstruktionsmässigt gångbart att både gjuta och mura med träbjälklag.
Min uppfattning jag får från snickarhållet är att kostnaden är likvärdig på de olika alternativen. Detta handlar då om ca 80kvm utbyggnad.

Så mycket av beslutet landar troligtvis i huruvida vi anser det vara lönt att lägga 200tkr på att installera vp + golvvärme i nya samt konvertera den gamla delen till vattenburna radiatorer. Eller om man ska ta the easy way out och satsa på luft/luft och komplettera med el.

Rickard, vad innebär en beprövad on/off-värmepump?
Arbetstank = ackumulatortank?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 01 september 2020, 09:38:12 »

Vi murade när vi byggde ut.
Först markavtäckning, sedan vibrerade vi marken, gjöt en "sula" för muren, och så murade vi med lecablock.
Nu 15 år senare har vi inte haft några problem med den lösningen.
Kostade inte många kronor alls.

När det gäller värmepumparna så är ju invertrarna rätt mycket dyrare, kanske med undantag av Daikin som legat lite lägre i pris tidigare i alla fall.
Överväg lösningen med en beprövad on/off-värmepump + en arbetstank på 300 liter, det kan bli billigare, om du har plats för arbetstanken.

Vi gjorde vår trossbotten av frigolit och täta alla skarvar väldigt noga för att golvet inte skall "andas" in luft från krypgrunden.
Det gäller då skarvarna både under huset, och spånskivorna ovanpå som är limmade mot reglarna och i skarvarna, och vi satte dessutom latexfog mot alla väggar för att det inte skall kunna läcka upp eventuell "källarlukt" från krypgrunden.
Kör med en munters sorptionsavfuktare i hela vår grund.
Skrivet av: Josth
« skrivet: 01 september 2020, 09:31:57 »

Murar man en modern krypgrund behöver man också tänka på hur den ska fuktsäkras. Det är främst om somrarna det kan bli problem när varm fuktig utomhusluft tränger in i grunden och kyls så att relativa luftfuktigheten kan öka ohälsosamt mycket. Kan även bero på hur fuktig marken är i området. Viktigt att täcka marken med t.ex. åldersbeständig plast eller tunn isoleringsmatta. Gamla hus med torpargrund klarade sig oftast bra genom att golvbjälklaget var oisolerat eller bara hade lite isolering samtidigt som man eldade mycket och värmen i skorstensstocken också gav viss värme i grunden. Bygger man nytt idag blir givetvis golvbjälklaget välisolerat. Finns t.ex. Trygghetsvakten som värmer med smart elvärmeslinga eller olika typer av avfuktare. Finns även den s.k. isolergrunden https://isolergrund.se/isolergrund men är osäker om den görs måttanpassad till utbyggnader.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 01 september 2020, 05:19:19 »

Hej!
Det blir nog billigast att mura torpargrund + installera radiatorer, mycket av detta kan man göra själv om man är händig.

Gjuta platta och installera golvvärme kostar på, men du får en bekväm och förhoppningsvis problemfri lösning.
Skrivet av: Hedin
« skrivet: 31 augusti 2020, 21:21:58 »

Nu har jag även lyckats registrera mig, så nu kanske man får aviseringar via mail eller något liknande om man svarar i samma tråd. Värt ett försök :)
Skrivet av: Hedin
« skrivet: 31 augusti 2020, 21:17:41 »

Hej,

Nybörjare här. Sitter i fasen att vi har bestämt att vi ska bygga ut huset som idag är ca 110kvm stort och redan tillbyggt i många olika led och omgångar. Gammalt soldattorp, timrat, från början. Tillbyggt på 70-talet då det installerades elvärme (radiatorer). Braskamin i öppen del (v-rum och kök täcks av denna idag, inga radiatorer kvar där). Endast elradiatorer i två sovrum och fram till nyligen i ett badrum men där är nu elektrisk gv.

Utbyggnation på G där ett av två sovrum offras för att bli passage till ny länga med groventré, tvättstuga samt tre sovrum och litet extra allrum. Ritningar finns att tillgå och kan laddas upp om behovet finns?
1-plans, upplevs som ganska välisolerat både i den delen från 70-talet och gamla delen som är utvändigt tilläggsisolerat och när vi är klara har vi nya fönster runt om hela bygget.
Brasan går idag ganska frekvent som ni förstår, fri tillgång till gratis ved (hemlevererat, staplar inte sig självt och går inte självmant in i kaminen men i övrigt är vi bortskämda på den fronten).
Dagens elförbrukning uppgår till 10500kWh/år. Vi är två vuxna och tre barn (mindre barn, det är anledningen till att vi nu måste bygga ut ordentligt) :)
Södra Smålands inland (Växjö/Alvesta).

Vi står inför valet och kvalet om vi ska gjuta eller mura grunden till nya bygget. Detta beslut vill vi ta ruggigt snart och för att ta det känner jag att vi måste bestämma oss om uppvärmningen. Har tagit in en offert på konvertering med radiatorer i det gamla och golvvärme i det nya med jordvärmepump IVT Geo 500. Det är från killen som har gjort badrummet åt oss på VVS-sidan och de är "IVT-center".
Kändes spontant svindyrt, men vad vet jag - är som sagt nybörjare på detta..

Har mer specifikationer kring offerten men vill först höra vad mer jag ska ha i åtanke inför detta projekt? Vad missar jag att tänka på? Jag var i kontakt med energirådgivningen på kommunen och de skickade mig en broschyr från 2009..

Mvh Niklas

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

  • Dot gäster: 610
  • Dot dolda: 0
  • Dot användare: 0

There aren't any users online.
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!