Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Rickard
« skrivet: 07 oktober 2023, 16:23:13 »

Jo, 15 kWh APX (3 X 5 kWh)
Det är ju nåt liknande checkwatt vi tänkt göra med Logger 1010, men det var ju bra att se att mina batterier är möjliga att styra utifrån, då borde vi kunna lösa det.  tummenupp

Då borde man ju även kunna blockera export om elpriset är mer negativt än skatterabatten.
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 07 oktober 2023, 10:50:24 »

Sitter just och författar ett brev om mina synpunkter till tillverkaren/mjukvaruutvecklarna.
Så du har lärt dig Mandarin?  Har du APX-batterier? 

Själv kör jag en Growatt hybrid men utan batterier för närvarande.  Tror du att du tjänar mer på att styra din förbrukning med batterier själv eller har du funderat på Checkwatt?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 07 oktober 2023, 10:34:28 »

Kanske är det det, men jag tror mest att det är en trend som förstärks av trendföljande robotar, när det vänder kan det gå fort.
Tror nedgången började när Tyskarna sköt upp bidragen för värmepumpar, men nu är de införda (utan kurspåverkan).
Så jag tror det kan stiga med minst 100% inom 1-2 år.
De är fortfarande högt värderade, men de växer med typ 16% varje år, och planerar för 25% tillväxt/år de kommande 4 åren.

Jag har en Growatt 15 kW hybridinverter, just nu är jag rätt besviken, men hoppas få ordning på det till veckan, tror det är strul med olika mjukvaruversioner på växelriktare och batterilager.
Sitter just och författar ett brev om mina synpunkter till tillverkaren/mjukvaruutvecklarna.
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 07 oktober 2023, 06:57:53 »

Är Nibes aktiekurs inverterad kurva av elpriset....  ::)

Vad har du för växelriktare, Rikard?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 06 oktober 2023, 11:12:55 »

Solpaneler handlar om korvören och kommer nog så förbli några år framåt, känns som en riktig felinvestering just nu, dock  mycket bättre än elbil, måste fokusera på mer lönande intressen, tex börsen, om den snart kraschar.....

Jag har redan börjat återinvestera i börsen, tror inte att det faller så mycket mer, är investerad till 1/3-del nu och fyller på så länge det fortsätter falla.
Avanza Zero går ju bara köpa för 25 000 kr/dag, men med tiden blir det än slant om man gör det då och då de dagar man ser att börsen är sur.
Har köpt Nibe och Hexatronic, lite väl tidigt, men det är ändå rea, och man kan ju fortsätta köpa om de faller ännu mer, i vart fall i Nibe.
Hexatronic är nog mer osäkert, där går jag nog inte in med mer.
Har även investmentbolag, och småbolag, när det vänder kommer småbolagen att öka mer än övriga bolag, så när det börjar stabilisera sig kanske man köper mer i småbolagsfonderna.
Lite i AI också.
Har lite i Globalfonder också som jag ska sälja, de har gått bra när kronan försvagats, men nu tror jag det är klart med den trenden, och det är bättre att växla över till Svenska fonder.
Tänk på det ni andra som pensionssparar, valutarisken i globalfonder är stor om man tror att SEK kommer att stärkas den närmaste tiden. Nästan allt ligger i USA och Dollar.
Skulle kunna gå ned med 15% i valutaförändringar på 1-2 år.
Det kan även gå väldigt fort, då stora delar av handeln i SEK är så kallade trendföljande robotar som köper och säljer.
De blå plopparna i grafen är köp, prickade "botten" perfekt med en av de större köpen, nu håller vi tummarna att det börjar tuffa på uppåt.  tummenupp
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 06 oktober 2023, 11:01:57 »

Jag undrar hur det går till rent praktiskt.....

Det är ju den styrningen vi vill skapa med vår Logger, att man kan ändra prioriteringen i invertern från "load first", eller "battery first" eller "grid first".
När elen är billig vill vi kunna skicka ett modbus-kommando att ändra till battery first, så den laddar från nätet även om solen inte skiner.
När elen är dyr så växlar man till grid first, så den tömmer batteriet till nätet.
Jag tror att det är omöjligt att undvika egenförbrukningen, att den tas från batterierna, om man vill exportera allt måste man nog bryta alla förbrukare samtidigt.  dontknow
Skrivet av: Börje__
« skrivet: 06 oktober 2023, 09:46:11 »

Solpaneler handlar om korvören och kommer nog så förbli några år framåt, känns som en riktig felinvestering just nu, dock  mycket bättre än elbil, måste fokusera på mer lönande intressen, tex börsen, om den snart kraschar.....
Skrivet av: rocas
« skrivet: 06 oktober 2023, 07:57:50 »

Mmm, med köpt el, kan man ladda när det är billigt och sälja när det är dyrt kan man tjäna både på elpriset och skatterabatten, säg att elpriset skiljer sig med 1 kr mellan natten och 6-9 på morgonen så kan man tjäna 1.6 kr på att tömma batterierna under de timmarna, med undantag för den elskatt och moms som tillkommer när man laddar batterierna, som man inte får tillbaks när man exporterar.
Nu har man ju som regel egenförbrukning också, så allt som är laddat går inte exportera, delar av elen kommer att slinka in i egenförbrukningen, men i mitt fall kan ju batterierna ge 7.5 kW uteffekt, och jag förbrukar drygt 1 kWh när vi åkt på jobbet, så det mesta skulle ändå gå på export om man dumpade allt som finns i batterierna så snabbt som möjligt när elpriset är som högst.

Jag undrar hur det går till rent praktiskt.....
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 06 oktober 2023, 07:50:57 »

Så här såg det för övrigt ut hos oss igår.
Snittpriset när solceller levererade var ca 6 öre, så man sparade ju en slant, typ 1.2 kr
Och att man slapp betala skatt och moms på egenförbrukningen, hela 2,59 kr besparing på skatterna.
Och 12.42 kr på skatterabatten.
Totalt drog man in hela 16,21 kr.
Behövs bara 33,8 år för att det ska betala investeringen (ca 200 000 kr), inte så illa ändå, det kommer ju att ge mycket mer under sommaren.  tummenupp

Som vanligt när jag räknar finns det säkert fel som smugit sig in.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 06 oktober 2023, 07:36:31 »

Jomen där håller jag ju med dig.  Med de väldigt kraftiga variationer i timpris under dygnet så kan man ju tjäna på ett batteri och en växelriktare.

Fast jag har ju skaffat solceller mest för att jag tycker det känns skönt att producera lika mycket ström som jag gör av med.

OK, de flesta har nog investerat för att de hoppas på ekonomisk avkastning, OCH tryggheten i att vara delvis självförsörjande.
Tryggheten är en chimär, då man inte producerar just något under de delar av året när man verkligen behöver el i större omfattning, på vintern.
Om t.ex Putin väljer att slå ut Svenska elnätet till vintern så hjälper ju solcellerna föga, då behöver man ett bensin eller diesel-elverk, och ett lager av bensin/diesel.
Jag gissar väl att det kommer att kännas bra att kunna värma poolen och SPA-badet för oss med egen el på somrarna, men det är ju egentligen bara om man stänger av intellektet som det i realiteten går att se som en bra affär, och det där med känslor är jag rätt dålig på, så för mig gäller det att stänga av hjärnan och försöka känna mig nöjd ändå när jag ser hur solcellerna producerar det jag behöver och mer än så.
Detta även om det kommer stå mig dyrt, om inget förändrar sig dramatiskt med elpriserna så att det blir lika höga igen som de varit för ett par år sedan.

Nu tror jag ju inte att vi kommer att få lika höga elpriser igen (på sommaren), annat än kortare perioder när solcellerna inte ger ett dugg (på vintern), så att få tillbaka investeringen ser jag som mer eller mindre uteslutet som det ser ut just nu.
Situationen ser delvis annorlunda ut i SE3 och SE4 så förhoppningsvis ska det väl vara en bättre affär för er som bor längre ned i landet, men för oss här uppe, som ändå har bra med soltimmar kommer det nog bli svårt att räkna hem.
Att jag trots allt köpte var ju delvis för att det skulle kännas "skönt" att producera själv, men även för att se vad vi kan åstadkomma vad gäller smart styrning och Logger 1010 - det återstår att se hur öppna växelriktar-tillverkarna är för extern styrning av vad som prioriteras, om de vill hålla allt "inhouse" eller om de öppnar för extern styrning och samarbetar med sådana som oss för att göra det möjligt.  dontknow

Och som sagt, jag tror nog mer på att batterierna kan bli lönsamma än solcellerna. Om styrningen finns på plats.
I vart fall tills det finns så många som laddar billigt och säljer dyrt att priserna inte längre fluktuerar lika mycket.

En fotnot är väl att vi bygger in oss i ett otroligt korkat system ed intermittent kraftproduktion och små batterilager med smart styrning som kommer att göra att överföringskapaciteten blir helt värdelös, en massa små växelriktare som bara hänger på nätfrekvensen kommer att göra det mer eller mindre omöjligt att överföra energi i Svenska kraftnäts system, med ännu högre elpriser där det finns överföringsbehov.
Kan möjligen åtgärdas genom att bygga stora tunga elmotorer/generatorer som sköter överföringen, men även det bidrar ju till ökade kostnader för oss konsumenter.
Hela omställningen ser ut att vara mer eller mindre ett fiasko, påhittat av förskolebarn på morgonsamlingens brainstormingsession.

Trevlig helg på er allihop, från muntergöken.  : ;)
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 06 oktober 2023, 07:24:57 »

hur importerar och laddar man ett batteri....med köpt el?

Mmm, med köpt el, kan man ladda när det är billigt och sälja när det är dyrt kan man tjäna både på elpriset och skatterabatten, säg att elpriset skiljer sig med 1 kr mellan natten och 6-9 på morgonen så kan man tjäna 1.6 kr på att tömma batterierna under de timmarna, med undantag för den elskatt och moms som tillkommer när man laddar batterierna, som man inte får tillbaks när man exporterar.
Nu har man ju som regel egenförbrukning också, så allt som är laddat går inte exportera, delar av elen kommer att slinka in i egenförbrukningen, men i mitt fall kan ju batterierna ge 7.5 kW uteffekt, och jag förbrukar drygt 1 kWh när vi åkt på jobbet, så det mesta skulle ändå gå på export om man dumpade allt som finns i batterierna så snabbt som möjligt när elpriset är som högst.
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 05 oktober 2023, 22:34:41 »

Med detta lagt åt sidan så kan du väl ändå erkänna att man troligen kan tjäna väl så mycket på att strunta i solcellerna och bara importera och ladda batterierna när det är billigt, och sälja när det är dyrt, för det påverkar ju inte matematiken gällande skatterabatten ett dugg.
Jomen där håller jag ju med dig.  Med de väldigt kraftiga variationer i timpris under dygnet så kan man ju tjäna på ett batteri och en växelriktare.

Fast jag har ju skaffat solceller mest för att jag tycker det känns skönt att producera lika mycket ström som jag gör av med.
Skrivet av: rocas
« skrivet: 05 oktober 2023, 18:29:19 »

hur importerar och laddar man ett batteri....med köpt el?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 05 oktober 2023, 16:22:17 »

Ditt hushåll behövde 18,000kWh före solcellsinstallation.  Du skaffar solceller som producerar 12,000kWh varav 6,000kWh exporteras och 6,000kWh används av hushållet istället för elbolagets köpe-el som tidigare.  Då köper du fortfarande 12,000kWh och exporterar 6,000kWh.

Ditt tak för skatterabatt blir då 12,000kWh, men du exporterar bara 6,000kWh.

Hur skulle dina solceller som producerar 12,000kWh räcka till att sänka ditt eget hushålls köpe-el från 18,000kWh till 6,000kWh (minskning med 12,000kWh) och dessutom exportera 6,000kWh?  Då har du ju plötsligt plockat ut 18,000kWh ur dina solceller.  Lärt dig trolla med benen?
 Du har inte tänkt dig tanken attdet är du som har missat något?  ::)

Dessutom uttrycker du väl regeln fel.  Det är inte så att man inte får exportera mer än man köper för att få rabatten överhuvudtaget.  Det är bara den överskjutande exporten som drabbas och inte ger någon rabatt.
:-X
Jovisst, jag har ju sagt förr att jag inte är väldens bästa matematiker, så du har rätt i att jag kan exportera 12 000 om jag bara använder 6000 kWh själv.
Nu hoppas jag ju kunna använda mer än så, men det gör ju inte att jag hade mindre fel.
(Jag har tidigare för mig själv räknat att jag i bästa fall skulle kunna ha 9000 kWh egenförbrukning under solsäsongen, Pool, SPA och en massa kylar som går här på sommaren, när jag skulle redovisa det för er tänkte jag fel, vilket händer ibland)

Däremot har jag aldrig påstått att man inte kan exportera mer än man importerar, bara att man inte får skatterabatten. (Och om jag gjort det EN gång så är det ett uppenbart misstag eftersom jag skrivit om just det flera gånger)

Med detta lagt åt sidan så kan du väl ändå erkänna att man troligen kan tjäna väl så mycket på att strunta i solcellerna och bara importera och ladda batterierna när det är billigt, och sälja när det är dyrt, för det påverkar ju inte matematiken gällande skatterabatten ett dugg.
Man importerar ju alltid lika mycket som man exporterar.
Och, kan man optimera detta bättre än vad som görs idag så kan det bli vinst på både skatterabatten och elpriset, speciellt på vintern.
Att sälja solel sommartid de kommande åren lär nog annars inte vara någon gyllene affär, allt annat lika.
Skrivet av: Per Lu
« skrivet: 05 oktober 2023, 07:55:08 »

Det är tydligt att min fråga till er visar att jag har mycket att lära om solceller!

När jag installerade mina solceller i somras var det inte några ekonomiska faktorer som avgjorde hur min anläggning nu ser ut.
Det enda målet jag hade var att jag skulle kunna kunna driva huset (hushållsel och värmepump) en molnig vinterdag utan att behöva köpa någon el. Det har jag väl inte riktigt lyckats med. Framförallt inte om vi diskar, tvättar och steker fläsk samtidigt som värmepumpen går.

Min tanke när jag beställde solcellerna hösten -22 var också att så småningom köpa en elbil och koppla ihop den med huset. Det lär inte bli förrän om flera år med tanke på hur outvecklad V2G-funktioner är inom bilindustrin och laddboxleverantörer. Det verkar inte ens finnas en standard över hur det skall se ut och fungera.

Fortfarande är det min plan men utvecklingen vad gäller stationära batterier och annat som har med solceller att göra lär gå fort den närmaste tiden så det är väl inte otänkbart att det kommer finnas bättre lösningar i framtiden än att koppla ihop en elbil med huset.
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 04 oktober 2023, 21:00:03 »


Om jag cyklar mina batterier 3 gånger/dygn med laddning från nätet och sedan export så blir det 45 kWh import och 45 kWh export varje dygn, på en månad ca 1350 kWh och på ett år 16425 kWh som både importeras/förbrukas och som exporteras.
Då jag får 60 öre i skatterabatt för allt som exporteras så länge jag importerar lika mycket så kommer cyklingen av batterierna att ge mig yttelrigare 9855 kr i skatterabatt/år.

Energiskatt och moms i SE1 är ca 36 öre, så netto ger varje kWh 24 öre i ren vinst, så i praktiken ger det väl inte mer än ca 3942 kr i reda pengar, OM jag inte kan optimera cyklingen så att jag alltid laddar de billigaste timmarna och säljer de dyraste.
Då dessa prisvariationer oftast bara uppstår 2 gånger/dygn så kan man inte cykla batterierna så ofta, men vinsten blir desto större om elpriset t.ex. är 10 öre när jag laddar och 80 öre när jag säljer.
Då skulle vinsten kunna bli rätt påtaglig, och de veckorna på året när timpriset varierar med flera kronor över dygnet skulle det gå göra sig fina pengar.

Fullt optimerat, med de prisvariationer som varit de senaste åren så tror jag att man skulle tjäna mer på att bara ha batterier än på att ha solceller, speciellt för de som har låg egenförbrukning på sommaren.
Men om man exporterar från batterierna så måste man ju förbruka mindre el i huset för att man ska kunna exportera än vad batterierna kan ge? Slår man av all el i huset så kan man ju tömma batterierna som export, men drar huset 1kWh och man kan dra ur 2kWh ur batteriet så exporterar man ju bara 1kWh.
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 04 oktober 2023, 18:04:27 »

Man får bara skatterabatt på sin export om den inte överskrider det man köper, efter installation kommer jag att köpa ca 6000 kWh och sälja ca 6000 kWh varje år, det är optimalt.
Jag får inte skatterabatt på något utöver 6000 kWh om jag skulle exportera mer än så
Ditt hushåll behövde 18,000kWh före solcellsinstallation.  Du skaffar solceller som producerar 12,000kWh varav 6,000kWh exporteras och 6,000kWh används av hushållet istället för elbolagets köpe-el som tidigare.  Då köper du fortfarande 12,000kWh och exporterar 6,000kWh.

Ditt tak för skatterabatt blir då 12,000kWh, men du exporterar bara 6,000kWh.

Hur skulle dina solceller som producerar 12,000kWh räcka till att sänka ditt eget hushålls köpe-el från 18,000kWh till 6,000kWh (minskning med 12,000kWh) och dessutom exportera 6,000kWh?  Då har du ju plötsligt plockat ut 18,000kWh ur dina solceller.  Lärt dig trolla med benen?
 
Citera
JAg förstår inte vad som är så svårt att förstå i detta resonemang, måste vara att du på något sätt missuppfattat grundregeln om att man inte får exportera mer än man importerar om man vill ha skatterabatten?
Du har inte tänkt dig tanken attdet är du som har missat något?  ::)

Dessutom uttrycker du väl regeln fel.  Det är inte så att man inte får exportera mer än man köper för att få rabatten överhuvudtaget.  Det är bara den överskjutande exporten som drabbas och inte ger någon rabatt.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 04 oktober 2023, 07:39:34 »

Förstår fortfarande inte vad du vill ha sagt....  :::_)

Din förbrukning (innan du skaffade solceller) 18,000kWh.  Solceller 12,000kWh varav 6,000kWh exporteras.

Då blir ju din nya förbrukning 12,000kWh och din export 6,000kWh.  Du får avdrag för all din exporterade el och kunde ha exporterat 6,000kWh till om du haft större paneler.

Men vad har detta med batterier att göra?  Din anläggning faller ju inte ens in i den diskuterade "problematiken" där man exporterar mer än man konsumerar (vilket ungefär motsvarar att anläggningen producerar mer än sin tidigare förbrukning).

Vad du sedan nämner om skatterabatt och skatt, så är det ju ett helt annat fenomen, att man får tillbaka mer skatt än man betalar inkl nätavgifter, om man har reducerad energiskatt.  Det kan/borde man naturligtvis rätta till genom att ge de med lägre energiskatt lägre rabatt.  Du kan ju uppmärksamma politikerna på detta...  ;)

Man får bara skatterabatt på sin export om den inte överskrider det man köper, efter installation kommer jag att köpa ca 6000 kWh och sälja ca 6000 kWh varje år, det är optimalt.
Jag får inte skatterabatt på något utöver 6000 kWh om jag skulle exportera mer än så.
Dessutom sjunker ju den köpta energin då ännu mer, så jag får ännu mindre skatterabatt, det är helt kontraproduktivt att exportera mer än man köper så länge elpriserna inte ligger på mer än 60 öre/kWh. (vilket de sällan gör på sommaren)

Att ladda batterierna och sedan exportera det som laddats in ökar BÅDE köpet av el, OCH exporten, och ger mig således skatterabatt på varje exporterad kWh som tillförs via detta förfarande.

JAg förstår inte vad som är så svårt att förstå i detta resonemang, måste vara att du på något sätt missuppfattat grundregeln om att man inte får exportera mer än man importerar om man vill ha skatterabatten?

Jag ska påminna staten om skatterabatten på el i samma veva som de flyttar huvudkontoren för LKAB, SSAB, Sveaskog och vattenfall till Norrbotten, och när de kommuner som gett bort sina naturtillgångar för sveriges bästa får en del av kakan, typ 1% av omsättningen.
Och när klimatförändringarna gjort att vi inte längre har kallare i norr än i söder.
Eller när man inför en platt skatt på energi, alla betalar lika mycket oavsett vilket energislag man använder, och hur mycket man använder.
Som med TV-licensen.
Inga problem.  tummenupp
Skrivet av: Börje__
« skrivet: 03 oktober 2023, 16:17:27 »

Förstår fortfarande inte vad du vill ha sagt....  :::_)

Din förbrukning (innan du skaffade solceller) 18,000kWh.  Solceller 12,000kWh varav 6,000kWh exporteras.

Då blir ju din nya förbrukning 12,000kWh och din export 6,000kWh.  Du får avdrag för all din exporterade el och kunde ha exporterat 6,000kWh till om du haft större paneler.

Men vad har detta med batterier att göra?  Din anläggning faller ju inte ens in i den diskuterade "problematiken" där man exporterar mer än man konsumerar (vilket ungefär motsvarar att anläggningen producerar mer än sin tidigare förbrukning).

Vad du sedan nämner om skatterabatt och skatt, så är det ju ett helt annat fenomen, att man får tillbaka mer skatt än man betalar inkl nätavgifter, om man har reducerad energiskatt.  Det kan/borde man naturligtvis rätta till genom att ge de med lägre energiskatt lägre rabatt.  Du kan ju uppmärksamma politikerna på detta...  ;)

Har inte riktigt satt mej in i denna fråga ännu.

Mitt första mål är att alltid köpa mindre än jag säljer, och jag antar detta räknas per kalenderår?

Om jag sedan säljer tex 2000 kWh för mycket till minuspris 0,05 kr kostar detta 100 kr, = peanuts, ännu.
Sedan får jag fundera hur jag gör då, lurar på en införa rutin med bastubad dagtid när priset är nära noll?
För det kanske finns något "straff" från elhandlarna om man säljer mer än man förbrukar, vet någon?

Därutöver vore det ju bra med mer energibuffertar och smartstyrning, så man kan köpa när priset är lågt och sälja när det är högt, jobbar på detta, men går långsamt för mej....
Egentligen behöver man väl sälja mer än 5 ggr mer än man förbrukar för att gå jämt upp i kronor, då elen varit billig sommartid jmf vintertid. Hade varit bättre att satsa på något annat energislag.
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 03 oktober 2023, 14:47:10 »

Så här fungerar det som jag förstått.
I mitt fall förbrukar vi ca 18 000 kWh/år.
Solcellerna producerar ca 12 000 kWh/år.
Av den produktionen kommer vi att exportera ca 6000 kWh/år då vi inte kan använda all produktion själva.
Vi köper alltså 6000 kWh och exporterar 6000 kWh och får 3600 kr i skatterabatt tack vare det.
Det är optimalt för maximal skatterabatt.
Förstår fortfarande inte vad du vill ha sagt....  :::_)

Din förbrukning (innan du skaffade solceller) 18,000kWh.  Solceller 12,000kWh varav 6,000kWh exporteras.

Då blir ju din nya förbrukning 12,000kWh och din export 6,000kWh.  Du får avdrag för all din exporterade el och kunde ha exporterat 6,000kWh till om du haft större paneler.

Men vad har detta med batterier att göra?  Din anläggning faller ju inte ens in i den diskuterade "problematiken" där man exporterar mer än man konsumerar (vilket ungefär motsvarar att anläggningen producerar mer än sin tidigare förbrukning).

Vad du sedan nämner om skatterabatt och skatt, så är det ju ett helt annat fenomen, att man får tillbaka mer skatt än man betalar inkl nätavgifter, om man har reducerad energiskatt.  Det kan/borde man naturligtvis rätta till genom att ge de med lägre energiskatt lägre rabatt.  Du kan ju uppmärksamma politikerna på detta...  ;)
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 03 oktober 2023, 07:23:50 »

Så här fungerar det som jag förstått.
I mitt fall förbrukar vi ca 18 000 kWh/år.
Solcellerna producerar ca 12 000 kWh/år.
Av den produktionen kommer vi att exportera ca 6000 kWh/år då vi inte kan använda all produktion själva.
Vi köper alltså 6000 kWh och exporterar 6000 kWh och får 3600 kr i skatterabatt tack vare det.
Det är optimalt för maximal skatterabatt.

Om jag cyklar mina batterier 3 gånger/dygn med laddning från nätet och sedan export så blir det 45 kWh import och 45 kWh export varje dygn, på en månad ca 1350 kWh och på ett år 16425 kWh som både importeras/förbrukas och som exporteras.
Då jag får 60 öre i skatterabatt för allt som exporteras så länge jag importerar lika mycket så kommer cyklingen av batterierna att ge mig yttelrigare 9855 kr i skatterabatt/år.

Energiskatt och moms i SE1 är ca 36 öre, så netto ger varje kWh 24 öre i ren vinst, så i praktiken ger det väl inte mer än ca 3942 kr i reda pengar, OM jag inte kan optimera cyklingen så att jag alltid laddar de billigaste timmarna och säljer de dyraste.
Då dessa prisvariationer oftast bara uppstår 2 gånger/dygn så kan man inte cykla batterierna så ofta, men vinsten blir desto större om elpriset t.ex. är 10 öre när jag laddar och 80 öre när jag säljer.
Då skulle vinsten kunna bli rätt påtaglig, och de veckorna på året när timpriset varierar med flera kronor över dygnet skulle det gå göra sig fina pengar.

Fullt optimerat, med de prisvariationer som varit de senaste åren så tror jag att man skulle tjäna mer på att bara ha batterier än på att ha solceller, speciellt för de som har låg egenförbrukning på sommaren.
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 02 oktober 2023, 20:18:25 »

Förstår inte alls ditt tänkta upplägg.

1.  Förbrukning 10,000 kWh/år
2. Solceller producerar 15,000 kWh/år

Man får 60 öre/kWh skatterabatt på 10,000 kWh

3.  Installerar batterier
4. Använder 5,000 kWh för att ladda batterier
5. Producerar 5,000 kWh extra

Dvs förbrukning nu 15,000 kWh och produktion 20,000 kWh.  Det blir fortfarande 5,000 kWh som man inte får skatterabatten för.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 02 oktober 2023, 15:27:08 »

OM man producerar mer än 50% av vad man förbrukar så får man ingen mer skatterabatt, men man kan ju exportera HUR MYCKET SOM HELST om förbrukningen består i att ladda batterierna billigt, för att sedan exportera till minuspris och få 60 öre i skatterabatt.
Energibolaget eller skatteverket vet ju inte om min "förbrukning" bestått i att ladda batterier eller köra motorvärmare och tvättmaskin.

I princip skulle man kunna köra sina batterier varje dag oavsett pris på laddning - export - laddning - export - laddning - export, bara för att få ut skatterabatt till max, sommar som vinter, och oavsett man man har solceller eller ej.
Kruxet är bara att cykelkostnaden för laddning troligen är högre än 60 öre/kWh och laddcykel.
Tror man att investeringen kommer att vara olönsam över tid, och att batterikostnaderna kommer ned, eller att man snart har en elbil som kan agera batterilager så kan man ju lika gärna försöka tjäna de ören som går så länge skatterabatten finns.

Skatterabatten kommer självklart bort så snart det är ett faktum att vi har obefintliga eller negativa elpriser hela sommarhalvåret p.g.a. utbyggd vind och solkraft.
Efter det kommer priserna att vara genuint låga hela somarna, och man har ingen egentlig nytta av att spara på batterierna, för så lär det vara under överskådlig tid, om ingen sätter stopp för utbyggnaden av intermittent kraft som levererar som mest när behoven är som minst.

Early adopters som kan cykla sina batterier så snart det är lönsamt kommer ju kunna klå staten och resten av skattebetalarna på ett antal tusen/år i alla fall, så länge skatterabatten finns kvar alltså.

En annan sak att tänka på är förstås elskatt och moms även på el som är gratis eller har ett negativt pris, så den realla vinsten med att ladda för export blir i praktiken 10-25 öre/kWh beroende på vilken elskatt man har.
Kan man ladda batterierna de billigaste timmarna, och sälja under de dyraste kan man kanske få rätt mycket bättre utfall, och det är ju nåt sånt vi hoppas kunna bygga logik för i vår logger.
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 02 oktober 2023, 13:16:26 »

Det är då det är bra med batterier också, då kan man ladda och sedan exportera, det gör att man "förbrukar" lika mycket som man exporterar, och kan tjäna pengar även när det är negativa elpriser.
Hur menar du nu?  Man kan ju inte med batterier förändra om man exporterar mer än man förbrukar, om det var det du menade?

Däremot kan man ju med batterier ladda billigt och expirtera dyrt.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 02 oktober 2023, 09:42:46 »

Det är då det är bra med batterier också, då kan man ladda och sedan exportera, det gör att man "förbrukar" lika mycket som man exporterar, och kan tjäna pengar även när det är negativa elpriser.
Det är rätt dåligt ställt med möjligheterna att styra förbrukning/laddning/export beroende på elpriser, rabatter, stöd och battericykelkostnad, så vitt jag vet finns ingen som har tagit fram en flexibel och fungerande lösning.
Vilka invertrar kan strypa exporten vid negativa elpriser, och i så fall kan man justera när skatterabatter, nätnytteersättningar, battericykelkostnader och liknande     som påverkar olika i olika elområden och länder? 
Skrivet av: Larsmaja
« skrivet: 01 oktober 2023, 19:01:13 »

Är inte negativa priset per kWh lägre än nätersättningsavgiften så blir det fortfarande intäkter.
Här hos mig är nätersättningsavgiften 14 öre/kWh, så det rörliga el priset måste vara lägre än detta innan det hela blir negativt. Detta gäller även om man exporterar mer energi än man importerar, men då får man inte de 60 ören längre.
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 01 oktober 2023, 18:48:38 »

Man får bara 60 öre tillbaka upp till den egna förbrukningen.  Producerar man mer än man konsumerar så får man inte 60-öringen för överskjutande del.

Det finns växelriktare som kan dra ner på produktionen istället för att leverera ut på nätet.
Skrivet av: rocas
« skrivet: 01 oktober 2023, 13:24:56 »

Du får 60 öre/kwh i skattereduktion  för såld el....så det går med plus iaf

du kan ej blockera försäljningen utan att stänga av växelriktaren
Skrivet av: Per Lu
« skrivet: 01 oktober 2023, 11:59:41 »

Sedan några månader har jag 63 solcellspaneler på mitt tak. Nästan alltid när dom levererar el blir det över och det levereras ut på nätet.
När det är "minuspriser" på el antar jag att jag får betala för den elen jag levererar ut då.
Finns det något enkelt sätt att stoppa utleveransen av den elen. Jag vill förstås inte lösa det genom att slå av strömbrytaren för panelerna?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!