Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: greven1
« skrivet: 28 januari 2016, 14:30:14 »

Hej, Finns denna pumpen för nyköp fortfarande?

ja
Skrivet av: 2016
« skrivet: 19 januari 2016, 16:11:59 »

Hej, Finns denna pumpen för nyköp fortfarande?
Skrivet av: Koh-i-Noor
« skrivet: 07 mars 2014, 18:18:33 »

Hei! Er det noe liv i denen tråden? Har fått mye bra hjelp her! Takk til alle dere som bidrar!
Pumpen har ruslet og gått i vinter, men når det slo om til mildvær i februar stoppet pumpen med feil F7.

Diodene i utedele er slik etter 1-5 minutter:
D2 lyser D3 av D4 av D5 blinker, dette betyr "inverter failure"

til slutt går D3 og D4 i blink og D5 slukker "Outdoor power failiure"

Dioden på de andre kretskortet (D2) er først blinkende , siden av

Spørsmålet er hva gjør jeg videre nå?

Gisle Nesodden
Skrivet av: osell
« skrivet: 24 augusti 2013, 09:39:16 »

Kanonpris. Utförsäljning nu på Jula:s Anslut 6200+3000 W. 13995:-

Tänkte slåtill men efter att ha läst en del i den här tråden tror jag ändå att jag avstår.
Kvaliteten på lågprispumpar verkar inte ha blivit mycket bättre sedan ChunLan såldes.
Synd bara att ÅF provisioner osv. ska göra de bra luftvattenpumparna så onormalt dyra att man inte kan köpa dem.
Eldar vidare med pellets några år till.
Skrivet av: greven1
« skrivet: 28 december 2012, 12:43:41 »

Hej.
Efter en avfrostning hade jag 4.11 A  och efter en halvtimme där temp och A-styrka ökade långsamt till gas temp var 75 gr med  max 5,9 A. Delta t på vattnet var under nästan hela tiden  ca 2gr, vid 74-75 ca 3gr.
Jag har ju fyllt 850 gram och jag har sett andra här på forumet andra som fyllt 900 gram med gott resultat. Är det någon som vet hur mycket som ska fyllas på?
Radiatorvattnet är säkert helt rent eftersom jag tappade ner tanken helt i somras vid pannbyte med omdragningar etc. Trycket på pumpen är 330, ska väl vara bar, såg jag när jag åter anslöt slangarna, är det normalt?
hej.
jag skulle fylla på ca 200-250 gram gas. du skall upp till ca 7,5 AH vid vatten temp 40 samt (+5 till -5 ute temp)
krister
Skrivet av: Art Deco
« skrivet: 22 december 2012, 17:18:33 »

När du har fyllt i x antal gram får man köra värme/kyla ett par ggr så att pumpen verkligen cirkulerat ut det i systemet. På din beskrivning säger min ryggmärgskänsla att du fortfarande är kort på gas,, nu vet jag inte vilken rörlängd du har men du skrev väl att du hade typen Anslut tidigare (samma som Foma), så då är ju chansen att du kör med 7m kittet, så eftersom du nu noterat ned data skulle jag nog säga att det är värt att fylla i 100gram till, köra värme/kyla 2-3 ggr med 8-10 min drift, sen köra igång värme, stoppa värmen ut i systemet och bara fylla upp tanken, och sen se vilka värden du får vid vattentemp på 40 °C in i växlaren.
Dom 900 gram som det skrivits om är vid original-rör längden på c:a 3,8m, för varje meter extra räknar man runt 30-35 gram, så har du 7m rör blir det 3 x 35gram = 105gram med  7m rörlängd, och sen är riktlinjen på  900 gram framtaget vid  0-+7 °C i utomhustemp, ju kallare än 0 desto bättre går pumpen med lite kylmedel extra, men inte för mycket, så prova dig i så fall fram med 100 gram till först, kör flera ggr och fyll sen ev i med 50 gram till per gång, rikvärdena är delta 5 °C i värmedrift ( då måste du låta pumpen gå minst 5 min innan du mäter detta) och när vattnet in i växlaen når 40 °C ska du ligga mellan 7,4 - 7,6A om jag nu minns rätt, det står någonstans här i tråden längre bak. Trycket du hade är ok med 33 bar.
Skrivet av: makadam
« skrivet: 22 december 2012, 14:26:38 »

Hej.
Efter en avfrostning hade jag 4.11 A  och efter en halvtimme där temp och A-styrka ökade långsamt till gas temp var 75 gr med  max 5,9 A. Delta t på vattnet var under nästan hela tiden  ca 2gr, vid 74-75 ca 3gr.
Jag har ju fyllt 850 gram och jag har sett andra här på forumet andra som fyllt 900 gram med gott resultat. Är det någon som vet hur mycket som ska fyllas på?
Radiatorvattnet är säkert helt rent eftersom jag tappade ner tanken helt i somras vid pannbyte med omdragningar etc. Trycket på pumpen är 330, ska väl vara bar, såg jag när jag åter anslöt slangarna, är det normalt?
Skrivet av: Art Deco
« skrivet: 21 december 2012, 17:08:16 »

Upp till c:a 40 > 45 °C brukar returen ut från växlaren vara fisljummen på vätskeröret, medans du bränner dig om du tar på gasröret före växlaren. Kolla om du får c.a 5 °C diff på in/ut på vattensidan, och läs av hur mycket Ampere som pumpen drar på full fart efter c:a 5-7 min om vattnet i växlaren ligger runt 40 °C.
Pumpen kanske ger 3 till 3,5kw nu när det är runt minus 4-5 ute, så med en 300L tank tror jag att den helt enkelt inte orkar, låt den enbart värma tanken ett tag så ser du om temp stiger, nu har du haft gasbrist tidigare som först nu börjat bli ok, så det är lätt att bli lurad. Om jag minns rätt nu ska din maskin dra c:a 7,4 - 7,6A vid 40 °C, ligger du under saknas det fortfarande gas, ligger du över har du för mycket kylmedium i, men tappa nu inte ur någonting innan vi vet var du får för värden när du mäter. Den finns en möjlighet till, nämligen att växlaren har beckat igen pga skitigt radiatorvatten, då får man kanske bara ut runt halva effekten,jag sköljde ur en växlare förra året, det var en rejäl svart krämig sörja som jag lyckades trycka ur och sen vart det fart ( se upp med denna skit-sitter som berg om du får det på kläderna).
Skrivet av: makadam
« skrivet: 21 december 2012, 12:08:41 »

Ja tack Art Deco, det gick faktiskt att fylla 400g vid avslaget läge uppdelade på 4 ggr, men sen tänkte jag till under en vända med jycken och körde pumpen i kylläge när jag kom hem. Det gick alldeles utmärkt och jag fick i de resterande 450g så totalt har jag alltså laddat 850g. Det borde väl räcka för de sista grammen gick inte fort. Jag hör mycket väl när den slår över till avfrostning och är man ute så slår det ut en skaplig ångpuff från utedelen så avfrostningen fungerar. Men den blir svårt igenisad men det kanske beror på luftfuktigheten här, efter avfrostningen är den iaf helt ren.
Hetgastemp är nu 77 grader och returen knappt fingervarm men jag tycker ändå inte att jag får rätt utbyte i varmvatten, får för mig att cirkulationen av  gas är strypt. Det borde inte finnas någon ispropp i maskinen då den fick sig 22h med cupevärmaren sammtidigt som jag sög. Jag låter mitt system gå på självcirkulation för med cirkulationspumpen sjunker temperaturen snabbt i tanken. Nåt är fel, den saken är klar, men vad?
Skrivet av: Art Deco
« skrivet: 20 december 2012, 22:18:35 »

Jag undrar om du fyller pumpen när den är helt avslagen ? Det kan förklara dina problem i så fall för då fixar inte fyllnadstuben trycket i maskinen, den orkar helt enkelt inte.
Standard-förfarandet är att köra maskinen i kyldrift när du har någorlunda varmt vatten i systemet, då får du i kylmediet lättare i maskinen eftersom trycket blir lägre i köldmedie-kretsen v id service-uttaget där du ansluter manometer-klockan. Temp-skillnaden vid kyldrift brukar bli 2-3 grader över vad man har i värmedrift på in/ut i vattentemp från växlaren i skåpet..

Om jag exempelvis har 5 grader i diff i värmeläge på vatten in/ut i växlaren får jag 7-8 grader i diff i kyldrift.
Exempel: 35+ in / 40+ ut i värmedrift ger när jag slår om till kyldrift  +40 in/ 33 ut.

Att också se upp med är att maskinen stegar upp varvtalet, har för mig att från startögonblicket krävs nästan 4 min innan maskinen stegat helt upp till max hastighet, du får 3 streck redan efter 2 1/2 min men den har fortfarande 2 steg till i hastighet som du inte ser på staplarna på tablån. Sen ännu en viktig detalj, när du kör maskinen i kyldrift för att ladda kylmedel måste du värma termostatet som sitter på förångaren i utedelen (en svart plupp med sladd högst upp), annars vägrar maskinen oftast att gå i kylläge när det är kallt ute, om det går så kan du lossa denna försiktigt, stoppa den i en liten plastpåse och sen ha en stor kaffemygg med varmt vatten runt 35 -45 grader som max, det brukar fixa de mest trilskande maskinerna, sen är det bara att fylla.

Jag minns när vi skulle fylla en maskin när det var minus 5 ute, trots att vi körde i kylläge så hade vi svårt att fylla då påfyllnadstuben bara hade 3-4 kg kvar, då tog vi ut en stor hink varmt vatten och ställde tuben i den i några minuter innan vi tog ur den, vände den rätt, ställde tillbaka på vågen och fyllde på, då gick det bra.

Om du nu ev gjort som jag beskrev och ändå inte får i "soppan" kan det vara en ispropp, den sitter en svart behållare direkt före kompressorn, det är där som filtret sitter som ska förhindra vätskeslag, och det är där som en ev ispropp hamnar.

Lycka till.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 20 december 2012, 09:51:41 »

Det finns nog många förklaringar till varför 'fulpumpar' är sämre än 'finpumpar'. Den största anledningen är nog kvaliteten vid ihopsättningen av prylarna - Man mer bråttom när man löder, hoppar över provtryckning, fyller kylmedia på känn istället för att väga upp exakt rätt mängd, etc.

Sen skiljer det ju lite i konstruktionen också även om dom vid en första anblick ser väldigt lika ut. Man har kanske lite billigare elektriska komponenter, Förångare med litet lamellavstånd som frostar igen fortare, Sämre mjukvara avseende värmedrift och avfrostningar, etc.

Dessutom säljs ju 'finpumparna' med garanti och nån form av professionell installation. Det gör att fler fulpumpar går sönder i förtid samtidigt som felande finpumpar tas om hand av garantier och göms i statistiken.
Skrivet av: makadam
« skrivet: 19 december 2012, 15:55:42 »

Ja tack Purjo för ditt svar. Jag har skalat av plåten från utedelen och lagt över en textilhuv med en kupevärmare på 1200/600W under fläkten och med vacumsugen på som jag tillsammans avser att köra 24 timmar enl. Kinamans rekomendationer tidigare på detta forum. Jag undrar ändå som gammal ingenjör "VAD ÄR DET EGENTLIGA FELET".
Här på forumet fåt man lösningar på diverse problem men ingen säger rakt ut varför dessa "fulpumpar" presterar såmre än andra och är behäftade med diverse fel.
Konstruktionen är identisk med t.e.x. med de Japanska och komponenterna är till stor del från kända tillverkare.
Min teori är att man inte har haft tillräcklig tid att evakuera systemen ordentligt och/eller man har inte fyllt tillräcklig mägnd gas och/eller man har inte fyllt rätt gassort som anges av märkningen. Någon, några eller alla  av dessa punkter.
För varför?: Rekomenderas vi Svenskar av Chinaman att vacumpumpa i 24 timmar om det inte är så att dom  levererat fulgas som innehåller en del skadliga ämnen såsom vatten som ställer till problem för oss. Det går ju faktiskt att använda andra gaser t.o.m. koldioxid.
Varför får jag en hetgastemperatur på 76  grader när jag fyllt med rätt gas även om jag inte gjort en 24h evakuering, jag var inte varit i närheten av dessa temperaturer tidigare.
Jag saknar faktiskt att Temtur och andra experter kommenterar detta.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 17 december 2012, 10:48:35 »

Värm rör och förångare med varmluftpistol när du vakuumsuger. Och sug länge...
Skrivet av: makadam
« skrivet: 17 december 2012, 10:42:59 »

Hej igen, förra året gick knackigt med hetgastemperaturer på 51 grader men gav ändå lite utbyte i varmvatten. I år började problemen när det blev minusgrader i slutet av oktober och hetgastemp sjönk till 30 grader. Jag har införskaffat pump och gas och beslöt att evakuera systemet och fylla på 0,9 kg gas.
Efter att kontrollerat på manometern att systemet var tätt fyllde jag på gas men fick inte i mer än 150g. Jag körde igång och fick hetgastemp 51gr men inget utbyte i varmvatten,  jag kopplade in en anslutning så jag kunde köra cirkulationspumpen och doppvärmaren separat och kunde då konstatera att det var inget luft i systemet. Gjorde ytterligare en påfyllning på 200gr när pumpen vilat över natten och fick hetgas temp på 62 gr men inget utbyte och vid en tredje påfyllning så hae jag totalt fyllt 0,6 kg gas och har hetgastemp 71-76 grader och lite varmvatten men då är det så att i Huddinge är det runt nollan idag. Jag tror att det finns en ispropp någonstans i utedelen, vatten som är medskickat från Kina och kanske är det även hemsnickrad gas också, Sverige ligger tillräckligt långt ifrån såsom Japanerna resonerade när dom började sälja bilar här.
Om det är ispropp så lär det inte gå att evakuera utedelen så länge som det är vinter eller vad tycker forumet?
Skrivet av: torbjorn_forsman
« skrivet: 05 november 2012, 10:26:10 »

Ingen som vet detta?

En gissning: kan det ha något att göra med relät för tillsatsvärme som det finns förberedd plats för på inomhusdelens kretskort (fast det som regel inte är monterat)?
Skrivet av: Lewket
« skrivet: 02 november 2012, 23:14:38 »

Upptäckte av en händelse idag att om man håller inne on/off knappen ca 6-7sek så piper det till och symbolen på displayen kommer upp. Gör man om samma procedur så piper det till och den försvinner igen. Detta oavsett om pumpen går på kyla, värme eller om man kör på fast vattentemp eller om man kör mot rumstemp. Är det någon som har nån aning om vad den står för/betyder? Jag inbillar mig att med denna "aktiverad" så går pumpen upp i högsta effektläge snabbare. Det kan dock vara jag som inbillar mig med. Vore kul om någon visste, då det inte står alls i manualen, och jag har inte lyckats hitta nåt på nätet heller.



Ingen som vet detta?
Skrivet av: martinsson98
« skrivet: 31 oktober 2012, 16:30:24 »

Mitt problem uppstod i Mars eller nått så jag frågade Deg här på forumet och jag fick ett PM från honom hur jag skulle lösa det. Jag skickar med svaret jag fick från honom. Förresten stort tack till Deg som hjälpt mig med det här  tummenupp Kan tillägga att jag beställde nya givare utan att först kolla i pumpen, och när jag hade mätt upp givarna så insåg jag att de var ok, men att givaren längst ner och bak som Deg skriver om hade hoppat ur sitt lilla rör. Jag har tyvärr inga bilder.  :(

Citera
Jag beställde ett givar-kit från www.pudu.se med art.nr: 144429 (med frakt
350:-) . Innehåller 3 givare monterade i en och samma kontakt (jag pillade
av den jag behövde och monterade i min orig-kontakt).

Om du inte redan har, så kolla först befintlig givare så att den sitter på
plats samt inte är inbäddad i is (blir felmätning för reglering i båda
fall). Verkar vara vanligt att givaren hoppar ur plats (antagligen pga
kondens/isbildning).

Sedan kan du kontrollmäta givaren urkopplad enligt bifogad tabell ( ex. ca
13 kOhm vid +2 grader C ) .
Om givare inte motsvarar förväntat mätvärde är det bara att byta. Inte svårt
om du är lite händig.

Givaren (för avfrost) sitter på utedelens baksida innanför täckplåtar runt
kompressor. Så montera av topp-plåt, höger baksida/hörn, samt
elektronikdelens lock (för givaranslutning). Bilder samt mer info hittar du
på forumet. Givaren ser ut som en "kopparcylinder" som skall vara nerstucken
i en rör-ände med fjäderbleck som klämma. Sitter strax under kopparspiralen
(kappilärrör).

Passa på att isolera lite i utedelen när du ändå är och rotar. Även runt
givaren så den förhoppningsvis inte isar ihop som tidigare. Jag borrade även
ett extra drän-hål i bottenplåt ungefär under givaren (obs var försiktig
isf. mot punka på kylkrets...) Låt isolering hänga fritt från botten så inte
vatten sugs upp :-O

Lycka till :-)

/Thom
Ok tack för svar. någon som har några bilder på vilka givare ni menar?
Skrivet av: torkel25
« skrivet: 31 oktober 2012, 12:27:10 »


/Thom
Hej. Innan du beställer nya givare så kontrollera så att de sitter på plats. Den givare som sitter längst ner hade hoppat ur sin plats och avfrostningen slutade fungera vid vissa temperaturer. Jag fixade det så sent som förra veckan och nu har den gått hårt sedan fredags med runt nollan temperaturer.


Ok tack för svar. någon som har några bilder på vilka givare ni menar?
Skrivet av: martinsson98
« skrivet: 31 oktober 2012, 12:18:08 »

Hej. Innan du beställer nya givare så kontrollera så att de sitter på plats. Den givare som sitter längst ner hade hoppat ur sin plats och avfrostningen slutade fungera vid vissa temperaturer. Jag fixade det så sent som förra veckan och nu har den gått hårt sedan fredags med runt nollan temperaturer.

Hej jag har lite problem med att pumpen inte avfrostar.
Har inga fel medelanden i panelen.
Var ute och kolla i utedelen dioderna lyser D2 röd, D3 röd, D4 gul, D5 grön.
Någon som vet vad det betyder eller om det är som det ska?

Mvh/
Thom
Skrivet av: Lewket
« skrivet: 30 oktober 2012, 18:28:18 »

Hej jag har lite problem med att pumpen inte avfrostar.
Har inga fel medelanden i panelen.
Var ute och kolla i utedelen dioderna lyser D2 röd, D3 röd, D4 gul, D5 grön.
Någon som vet vad det betyder eller om det är som det ska?

Mvh/
Thom

Jag har på min värmepump råkat ut för detta problem att den inte avfrostar 2ggr. Varje gång har det varit givarna i pumpen som slutat fungera med ca 2års mellanrum. Det verkar vara livslängden på de givare som energicentra säljer. Tråkigt då de ändå kostar 300kr, då skulle man ju kunna förvänta sig att det håller i mer än 2år.
Skrivet av: torkel25
« skrivet: 30 oktober 2012, 05:53:35 »

Hej jag har lite problem med att pumpen inte avfrostar.
Har inga fel medelanden i panelen.
Var ute och kolla i utedelen dioderna lyser D2 röd, D3 röd, D4 gul, D5 grön.
Någon som vet vad det betyder eller om det är som det ska?

Mvh/
Thom
Skrivet av: Lewket
« skrivet: 30 oktober 2012, 01:03:38 »

Upptäckte av en händelse idag att om man håller inne on/off knappen ca 6-7sek så piper det till och symbolen på displayen kommer upp. Gör man om samma procedur så piper det till och den försvinner igen. Detta oavsett om pumpen går på kyla, värme eller om man kör på fast vattentemp eller om man kör mot rumstemp. Är det någon som har nån aning om vad den står för/betyder? Jag inbillar mig att med denna "aktiverad" så går pumpen upp i högsta effektläge snabbare. Det kan dock vara jag som inbillar mig med. Vore kul om någon visste, då det inte står alls i manualen, och jag har inte lyckats hitta nåt på nätet heller.

Skrivet av: patentgunnar
« skrivet: 28 september 2012, 16:51:14 »

Hej. Så är jag sedan juni på banan igen med en ny EC-pump, efter haveri på den förutvarande (från nov 08). Pumpen verkar gå bra, men det blir intressant att se funktionen när det blir kallare. Frågan är ju om denna pumptyp efter snart 4 år blivit bättre eller om det dyker upp "problem" av samma slag som förekom hos den förutvarande. En sak har jag dock redan noterat - skyddsgallret för fläktutblåset har även nu en tendens att skallra ganska hörbart. Försökte med diverse åtgärder på den förutvarande med inte särskilt lyckosamt resultat. Har ni andra noterat detsamma och har någon ett bra åtgärdsförslag ?

Gunnar
Skrivet av: tyketo
« skrivet: 03 juli 2012, 22:03:20 »

Hej Teltur,

Tack för svaret, ska mätas. Jag ser att jag förväxlat med motståndsbeteckningarna i samma radda. Det syns ju tydligt på ditt foto.

/Erling
Skrivet av: Teltur
« skrivet: 03 juli 2012, 09:47:35 »

Nu har nya problem dykt upp på mors pump. Den håller inte gasmängden utan har gått ned sig helt nu.
En röd lysdiod lyser på vänstra pcb:n -riktigt ? På den högra lyser 19,20 och 22, dvs två röda och den gröna. Den gula är släckt. Vad indikerar detta ? Pumpen är Invests första variant från Trendimport.

/Erling
Hej Erling
Fick först inte ihop var du hittade lysdioderna 19,20,22 men nu är jag med.
Det är alltså D2 ,D3 ,D5 som lyser och D4 är släckt.
Detta kan innebära att du har "overcurrent protection" larm och pumpen slår ifrån pga att den tar för mycket ström .
Börja med att sätta en elmätare på pumpen och kolla hur mycket effekt/ström den tar.

Mvh Teltur

Skrivet av: greven1
« skrivet: 02 juli 2012, 09:26:16 »

Hej! Nu har jag fått problem med min gamla foma igen.  Denna gången så visar inomhus displayen FC som betyder att den saknar kommunikation med utomhus delen. Men låter jag den vara strömlös ett tag så startar utomhus delen för att sedan ge en del värme går upp till steg 2 och därefter stannar och visar FC igen. Har kollat kontakter och det verkar inte vara glapp där. Finns det någon serviceverkstad i närheten av Öland?
Hej. Gissar att du behöver ett nytt kretskort.
Skrivet av: tyketo
« skrivet: 01 juli 2012, 10:09:29 »

Jag kanske skulle tillägga att det inte är något felmeddelande på displayen. Bara lysdioden på utedelen som inte lyser.

/Erling
Skrivet av: duley93
« skrivet: 29 juni 2012, 10:01:39 »

Hej! Nu har jag fått problem med min gamla foma igen.  Denna gången så visar inomhus displayen FC som betyder att den saknar kommunikation med utomhus delen. Men låter jag den vara strömlös ett tag så startar utomhus delen för att sedan ge en del värme går upp till steg 2 och därefter stannar och visar FC igen. Har kollat kontakter och det verkar inte vara glapp där. Finns det någon serviceverkstad i närheten av Öland?
Skrivet av: tyketo
« skrivet: 26 juni 2012, 23:31:04 »

Nu har nya problem dykt upp på mors pump. Den håller inte gasmängden utan har gått ned sig helt nu.
En röd lysdiod lyser på vänstra pcb:n -riktigt ? På den högra lyser 19,20 och 22, dvs två röda och den gröna. Den gula är släckt. Vad indikerar detta ? Pumpen är Invests första variant från Trendimport.

/Erling
Skrivet av: greven1
« skrivet: 14 maj 2012, 11:05:22 »

Hej på er alla kunniga i detta ämne!

  Jag har haft en Foma 6200 i några år nu, mestadels strul med den då den läckte i skruvanslutningarna. Sedan förra våren är de dock bortplockade av installatör och inget mer läckage efter det. Den har alltså tuffat på riktigt bra sedan förra våren. Dock har den nu börjat bete sig mycket underligt, när det är kallt ute går den som den skall (under nollan) men så snart tempen stiger i alla fall upp mot 3grader och däröver så går den upp på full effekt (tre pluppar på inne delen), men efter bara någon minut så slår kompressorn av. Fläkten snurrar lite till sedan stannar den med, efter bara någon minut avstängd så startar allt igen, upp till full effekt, sedan drift någon minut eller två och så av igen, och så fortsätter det. Finns ingen is på, eller ens frost på utedelen, ingen avfrostning går utan den bara stänger av. Satt vatten temp är 38C, hjälper jag till med elpatron en stund så att pumpen inte behöver jobba till mer än två tredjedelar så tuffar den på som vanligt. Kan detta vara något givarfel eller vad? Har mätt alla givarna i utedelen, verkar inte vara något fel på dem, men man vet kanske aldrig riktigt.
låter som att det är lite förmycket gas så den löser på högtryckpressostaten.
låna en ah mätare med minne. prova  mät efter maskinen varit urkopplad ca 30 min. skall helst inte överstiga 7.8 ah
krister
Skrivet av: Erik-m-j
« skrivet: 08 maj 2012, 18:19:32 »

Tjena i pumphuset !!

Har kollat igjenom eran tråd några gånger nu. sitter lite och avvaktar at skaffa en jula 6200 , den ligger til 21999.-

en sak jag inte helt ser varfør.. Några av innomhus skåpen har en stor electronik box.. andra inte. varførdå ??
(e det nån smart kille som flyttat all eelktroniken utifrån och inn? låter isåfall smart om man ser denna tråd och EL problemen..)

Jag har en RS300 oso vatten tank. den har en kopling nere (sitter en 9 bar trykkventil i den.)  och en kombi skåldventil VV/KV inskruvat i en rørstuds i toppen.

Hadde planer at kopla en T och flytta ut 9 bars vakten - så jag kan ge jula pumpen "kaldvatten"

frågan blir om jag kan ta kapen och kopla et T rakt in på VV røret på toppen och kjøra VV från jula'n inn på VVtanken på det viset.

Viss't blir lite snikkarOlle. men vil det fungera ??  gjorde en ritning  :))

Hadde lust at prova lite inna man øser inn mera kosing.

Ge mej en offert också !!
Skrivet av: Woon
« skrivet: 03 april 2012, 07:00:22 »

Hej på er alla kunniga i detta ämne!

  Jag har haft en Foma 6200 i några år nu, mestadels strul med den då den läckte i skruvanslutningarna. Sedan förra våren är de dock bortplockade av installatör och inget mer läckage efter det. Den har alltså tuffat på riktigt bra sedan förra våren. Dock har den nu börjat bete sig mycket underligt, när det är kallt ute går den som den skall (under nollan) men så snart tempen stiger i alla fall upp mot 3grader och däröver så går den upp på full effekt (tre pluppar på inne delen), men efter bara någon minut så slår kompressorn av. Fläkten snurrar lite till sedan stannar den med, efter bara någon minut avstängd så startar allt igen, upp till full effekt, sedan drift någon minut eller två och så av igen, och så fortsätter det. Finns ingen is på, eller ens frost på utedelen, ingen avfrostning går utan den bara stänger av. Satt vatten temp är 38C, hjälper jag till med elpatron en stund så att pumpen inte behöver jobba till mer än två tredjedelar så tuffar den på som vanligt. Kan detta vara något givarfel eller vad? Har mätt alla givarna i utedelen, verkar inte vara något fel på dem, men man vet kanske aldrig riktigt.
Skrivet av: Teltur
« skrivet: 28 mars 2012, 18:39:01 »

Lägesrapport
Har kört ett par veckor och nu är "Inverter Failure" borta. huuura
Ordnade en begagnad elbox till utedelen (TACK B_K  tummenupp)
Eftersom version nummer på kretskorten inte var identiska så
tog jag det säkra och bytte hela boxen istället för bara inverter kortet.
Satte även i en termostat som saktar ner den kraftiga fläkten vid ca 7 °C.
Funkar kanon.

MVH Teltur
Skrivet av: alli
« skrivet: 02 mars 2012, 16:15:58 »

Hoppas att detta blir rätt. Frågan gäller luft-vattenpumpen, har dålig Cp, låter lite illa, någon inverkan på hetgasen ? nuvarande hetgas är ca 30 och vatten ut ca 28, inställt värde är 52. Detta innebär ju att elpannan får dra allt.
Tack för lite hjälp.
Skrivet av: patentgunnar
« skrivet: 01 mars 2012, 10:27:23 »

Hej Tobbe och Teltur

Gjordes ingen utförlig sökning eftersom teknikern ansåg sig hittat en anslutningsläcka. Nu får det naturligtvis bli en ordentlig genomsökning.
Återkommer.

Hälsningar
PatentGunnar
Skrivet av: Teltur
« skrivet: 29 februari 2012, 23:14:30 »

Hej Patentgunnar
Har också varit iväg hemmifrån ett par veckor ,först i England och sedan
i närheten av Stockholm (nästan lika exotiskt  ::))
Det var bra att du har konstaterat att det är en läcka ,
hoppas att du kan hitta den andra och berätta var den fanns.

Mvh Teltur
Skrivet av: tlsv
« skrivet: 29 februari 2012, 12:17:42 »

Hej patentgunnar, jag hade ett liknande fel. Vi hittade en läcka i maskinen, teknikern sniffade runt bra länge innan läckan upptäcktes, mikroskopiskt hål. Kollade ni i maskinen?/MVH Tobbe
Skrivet av: patentgunnar
« skrivet: 28 februari 2012, 20:54:36 »

Hej Teltur. Åter i vardagen efter att ha tittat på djur i SydAfrika. Det var brist på köldmedium i pumpen. Efter påfyllning och förmodad tätning av en anslutning på uteenheten gick pumpen helt OK ett antal timmar. Är nu tillbaka i problem som tidigare och väntar på ytterligare service.

PatentGunnar
Skrivet av: Todos
« skrivet: 22 februari 2012, 21:33:06 »

Hei, trenger hjelp med bytte av sirk.pumpe på 2005 mod. Pioneer VVS015 på grunn av støy.
 Prøvde å koble i fra den i veklseren og inn med en standard grundfos pumpe. Får da feilmelding på display E-02 (Indoor motor abnormal).
Ser at det er et printkort i koblingsboks på pumpe (bilde) kan dette evt. flyttes inn i annen pumpe? Eller er det annen mulighet til å lure systemet?
Skrivet av: martinsson98
« skrivet: 18 februari 2012, 16:45:37 »

Jag såg till att givaren inte låg emot lamellerna och nu har den frostat av ordentligt hela dagen :D, och idag är en hård dag för värmepumpen med plus ett och regn och snö. Hoppas avfrostningen fortsätter gå nu.
Skrivet av: lusse
« skrivet: 18 februari 2012, 14:58:12 »

hej..
har tyvärr inte fått tid till att ta någon bild men givaren sitter i överkant på lamellerna, givaren är till för att mäta ute tempraturen.
Skrivet av: martinsson98
« skrivet: 17 februari 2012, 23:28:10 »

Tack :) En bild skulle hjälpa. Den den sitter i en liten plasthållare. Ska givaren sitta mot lamellerna eller en bit ifrån? Min avfrostning la av först i söndags och då hittade jag denna givaren löst och tänkte att det kanske beror på den. Så då tryckte jag dit den lite provisoriskt och allt fungerade bra i några dagar men sen igår så var pumpen åter igenfryst. Och nu har jag provat lite med den där givaren men kanske det är nått annat som är på tok för nu avfrostar den inte i alla fall. :-\
Skrivet av: lusse
« skrivet: 17 februari 2012, 21:05:27 »

den sitter i en hållare, lite svårt att förklara men titta längst upp bakom utedelen. Hållaren sitter bara intryckt mellan lamellerna. Jag kan ta en bild imorgon på min pump om du inte har löst det. Men jag är osäker på att den har med avfrostningen att göra, den givaren sitter inne i pumpen. Inte helt ovanligt att givarna ger upp.
Skrivet av: martinsson98
« skrivet: 16 februari 2012, 22:32:06 »

Hej alla pumpägare.
Jag är sedan ett år tillbaka ägare av en Anslut 6200. Pumpen har tuggat på tills nu när jag har fått problem med avfrostningarna(igensatt med is, svalt i huset idag). Det verkar vara en givare som sitter längst upp på baksidan av pumpen. Den har lossnat nu två gånger, men jag vet inte riktigt hur den ska sitta. Någon som förstår vad jag menar?  Sc:,h
Skrivet av: Teltur
« skrivet: 09 februari 2012, 20:32:55 »

Hej patentgunnar *vinkar*
Helt klart att någon begränsning går in och drar ner effekten.
Det kan vara en början på gasbrist men omkring 70 ºC låter
inte högt ,själv låg jag på 62 ºC vid -6 ºC med original fläkten.
Å andra sidan så mäter vi ju tempen vid innedelen och tempgivaren
sitter ju i utedelen direkt efter kompressorn ,så där är tempen högre.
Men
Jag hade i alla fall börjat med att mäta upp alla givarna ute samt vattentempgivaren i innedelen.

Mvh Teltur
Skrivet av: patentgunnar
« skrivet: 09 februari 2012, 19:59:40 »

Hej. Så var det dags för mig att få problem.Efter ett ganska långt stillestånd och byte av CP i inneenheten går pumpen inte som tidigare.Verkar vara köldmediebrist för förångaren blir bara påfrostad på den undre halvan och tillförd effekt går inte över ca 1000W, dvs ström ej över ca 4,5A.. Pumpen har efter CP-bytet verkat gå utan vidare försämring nu i flera veckor. Jag kan inte känna någon olja på anslutningarna ute eller inne eller vid givaren på hetgasröret inne. Kan jag haft/ha en läcka på annat ställe ? Är en tillfällig läcka en möjlighet?
Några typiska driftsvärden nu vid minus 6 grader:
Set temp 47 grader; vatten ut ca 39-41 grader; delta T ca 4-5 grader - tidigare ca 5-7 grader.

   0  min  Omslag till avfrostning med max ca 1,8 A. Ingen märkbar påverkan på frosten nedtill på förångaren.
+11 min Omslag ( dubbla avfrostningstiden )
+13 min 4,5 A  3 staplar 
+17 min 4,5 A                70 grader hetgas inne
+18 min Går ner
+19 min 3,4 A  2 staplar
+20 min  1 A  Helt av
+23 min  Går upp  1 stapel
+25 min 2,8 A                65 grader
+30 min 3,0 A                71 grader
+32 min 3,2 A   2 staplar
+40 min 3,5 A                73 grader
+42 min  Går ned
+44 min   Helt av igen
+47 min  Går upp  1 stapel
+51 min 3,2 A      2 staplar  69 grader
+55 min 3,5 A                    71 grader
+60 min 3,5 A     Går ned    74 grader
+64 min  Omslag till ny avfrostning

Kommentarer, tack  / Gunnar
Skrivet av: Teltur
« skrivet: 30 januari 2012, 20:04:01 »

Lykke til Thumbsup

Mvh Teltur
Skrivet av: Todos
« skrivet: 30 januari 2012, 15:04:39 »

Hei Teltur *vinkar*
Ja det er nok urmodellen.
Utegiverne er 2stk 15k @ 25 og en en 2k. Den på 2k mener jeg er feil beskrevet fra fabrikk. Det er etter det jeg måler 10k @ 25.
Innedel har 15k@25
VVX har den grønne bråkete pumpa.
Pumpen kan kun kjøres etter innetemperatur. Ved å trykke på SW vises bare klokken.
Det er nok en bastard mellom luft/luft og luft/vann.

Jeg har med stor interesse pløyd igjennom alle sidene. Skal kjøre i gang med optimalisering etter deres metoder.
Utrolig kjekt å se Teltur, Greven med flere dele erfaringene. Thumbsup PS. Bilder og grafer er alltid det enkleste for en Nordmann å forstå.  ;D

Kommer også til å jukse med regulering ved lodde meg inn på føler på styrepanel. 22k @25 eller 30k. og feste den til VVX ut.
Kan da styre etter vanntemperatur slik som dere gjør. 
Ved 22k og 25grader setpkt. blir det ca 35 grader på vannet.
Skrivet av: Teltur
« skrivet: 29 januari 2012, 12:38:22 »

Hei, fant ut av det.
 E12: Outdoor sensor malfunction.
En ledning på frostføler ute hadde løsnet. Nå går pumpa igjen som før.

Pioneer VVS015 har 2 utgaver 1. utgave 2005 mod. har andre følere/print og 4-veisventil enn 2. utgave 2006 osv. modeller. Ellers er pumpen lik som Energicentrap, Anslut osv.

Todos
Intressant att det finns tidigare utgåvor av dessa pumpar med annat styre och larm.
Kan det vara så att Pioneer är urmoder till dessa pumpar. ;) ;D
I alla fall, tack för infon Todos.

Mvh Teltur
Skrivet av: Todos
« skrivet: 25 januari 2012, 19:21:16 »

Hei, fant ut av det.
 E12: Outdoor sensor malfunction.
En ledning på frostføler ute hadde løsnet. Nå går pumpa igjen som før.

Pioneer VVS015 har 2 utgaver 1. utgave 2005 mod. har andre følere/print og 4-veisventil enn 2. utgave 2006 osv. modeller. Ellers er pumpen lik som Energicentrap, Anslut osv.

Todos

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!