Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Karis
« skrivet: 22 februari 2018, 21:47:18 »

Ja det där ser riktigt bra ut tycker jag, men det är ett bra tryck i Toshibapumparna också! ;)
En fråga här till dig här, du har inte testat att köra utan frontluckan på innerdelen till din pump??, och med bara dammfiltren på plats alltså??
Du verkar ju lite framåt tycker ja så det skulle va skoj om du testade och utvärderade detta lite. Jag har själv av en ren tillfällighet kört utan frontlucka på min gamla RAS13 ett litet tag nu och upptäckt att man får en mkt större luftomsättning från innerdelen och därav även ett större värmeutbyte av pumpen.
Det hela började med att ja skulle dammsuga rent dammfiltren, och lite för ovanlighetens skull tog ja även bort frontluckan för att även göra denna ren. Ja dammsugade filtren och satte tillbaks dem men hade ingen brådska med frontluckan och något annat kom emellan. Innan rengöringen av filtren så hade jag +22 grader på fjärren, 5:ans fläkthastighet och ca +23 grader i hallen där innerdelen sitter, men efter en dryg timma utan lucka så hade innetempen ökat till ca +24.2 grader vilket jag tyckte var märkligt.
Jag sänkte då på fjärren till +22 grader och sänkte samtidigt fläkthastigheten till 4:ans hastighet, och efter ytterligare 1 timma så låg innetempen kvar på ca +24,1-24,2 grader. Jag sänkte då till +20 grader på fjärren men fortsatte på 4:ans fläkthastighet och sedan dess ligger innetempen på 23,7 grader. Jag har även testat med +20 grader på fjärren och 3:ans fläkthastighet och då sjönk innetempen till ca +23,2 grader.
Det är inte lika snyggt att köra utan frontlucka och man ser dammfiltren (om man tittar) men det verkar vara väldigt effektivt. Jag har fortsatt att testa och köra utan frontlucka och nu ikväll/natt (lördag) så hade jag med +20 gr på fjärren, 4:ans fläkt och med ca 8 minusgrader i utetemp +23,9 gr i hallen och pumpen drar mellan ca 470-480 watt när innetempen är uppnådd efter avfrostning. Vi har haft torrt väder ute här de senaste dagarna, på dagen idag var det en luftfuktighet på bara 64%, ikväll/natt är det 86% och pumpen går i minst 2-3 timmar mellan avfrostningarna.
Enda lilla nackdelen som jag har märkt är att tempinställningen/tempavkänningen på innerdelen inte funkar helt normalt utan det blir väl ca 3-3,5 grader varmare i hallen ifh till börvärdet som jag har på fjärren, men det ser jag inte som något större problem när man väl vet om det.
Skrivet av: doggydoggen
« skrivet: 22 februari 2018, 20:57:32 »

Mätte lite utblåstemperaturer ikväll och fina siffror, för fina kan man tycka men det er dessa siffror jag fick
intemp=23g
uttemp 48g
AT=25g
fläktläge auto och fläkten gick på läge 3
pumpen tar runt 1930w
ute temp -20

Inte illa pinkat faktiskt
Skrivet av: doggydoggen
« skrivet: 20 januari 2017, 00:17:22 »

Det är bara konstatera att det skulle behövas en "firmware" för att få full effekt på läge 1-4, är garanterat genomförbart, om bara tillräckligt många gnäller
jag är annars nöjd med pumpen och den höll hela huset varmt till -20 utan problem(ingen annan värmekälla) här förra veckan(130m2)
men efter -20 så börjar innetempen sjunka.
jag kör på autoläget och det fungerar för mig efterom jag har väldigt öppen planlösning
Skrivet av: multipla
« skrivet: 19 januari 2017, 19:28:10 »

Jag tog 1650 W ur Service Manualen och samma värde fanns i Technical Handbook men det gällde -E versionen inte -ND, sorry! .,;-
Skrivet av: frifart
« skrivet: 19 januari 2017, 17:32:32 »

Max effekt 1650W känner jag inte igen, 2,2kW är det jag har sett. "Pow er input (min. - rated - max.) kW H 0,09 - 0,58 - 2,2". Enligt min mätare så ligger effektfaktorn mellan ca. 0.92-0,95 vid hög ineffekt.
I några annonser om denna pump sägs att man kan få "Upp till 4,4 kW värme vid -15°C". Vid -15 grader är COP 2,4 så det innebär 1833W in. Huruvid avfrostningar är inräknade i detta vet jag inte men det borde det vara, i så fall
ännu högre ineffekt som max.
Värmekabeln är som du säger en del av ineffekten. Om den var på vid detta tillfälle är svårt att avgöra då den slår på när utetemperaturen går under 0°C och slår av när utetemperaturen går över +2°C.

Att pumpen reglerar ner när temperaturen i innerdelen blir för hög håller jag med om att det är helt normalt. Det ser jag tydligt när jag slår om till autofläkt och fläktvarvtalet går ner och temperaturen i innerdelen stiger.
Att den tvärstoppar har jag bara sett en gång.

Nästa gång det blir lite mer vinter, läs kallare, ska jag prova med autofläkt och Hi-Power läget. Då ökas börvärdet med 2 grader och fläktläget med ett steg. Då kan det finnas en möjlighet att pumpen går för fullt och att värmen
sprids ut tillräckligt i huset. Men jag retar mig på att jag inte kan ha kontroll och göra det med manuella fläktlägen.

Jag hittade den här 'Engineering Data Book' för pumpen:
http://toshibapro.fi/tuotteet/kotitaloudet/split-system/arctic/DB_E14-RES001_DSK8%20Nordic%20Version_EN
Dessa tabeller begriper jag dock inte mycket av t.ex. den på sidan 9 där ineffekten går upp till 2643 vid +20 grader..? Visserligen säger den tabellen att vid -10 grader så är maxin 1658 och maxut 3975 vilket var
ungefär vad jag såg vid mitt första test vid -10 grader, fläktläge 5. I så fall är ju frågan varför varvar pumpen upp och ger mig högre uteffekt om jag använder autofläktläget? Dock med lägre fläktvarvtal och sämre värmespridning.

Min Panasonic är specad till max 1400W ineffekt och det står den och tuffar på så länge tillräckligt stort värmebehov finns. Vid låga utetemperaturen sjunker ineffekten något lite på den.
Skrivet av: Karis
« skrivet: 19 januari 2017, 16:05:53 »

I specarna för Toshiba Polar 25 Supreme så står det att max ineffekt är på 2200 watt och detta gäller då vid specifikt en utetemp på +7°C och en innetemp på +20°C. Men det är nästan bara ett rent teoretiskt värde eftersom det vanligtvis är under sällsynt kort tid som denna ineffekt kan uppnås, och dessutom under vissa spec förhållanden. Samma sak när det gäller utblåstemperaturen, den kan i bästa fall normalt komma upp och ligga på ca +54-55°C som max, men kan under en extremt kort stund under en snabb effekthöjning på pumpen komma upp till ca +57-58°C eller t.om kanske +59-60°C men den vänder oftast väldigt snabbt nedåt igen mot ca +54-55°C. Detta beror på att det finns en inbyggd effektbegränsning eller ett övertemperaturskydd som begränsar temperaturen i kondensorn i innedelen till ca +54-55°C på de flesta pumpar. Stiger tempen upp högre än dessa +54-55°C så slår det här temperaturskyddet till och kompressorn varvar ned och ineffekten sjunker då samtidigt med den.
Så det hela bygger på att innerdelen kan göra sig av med värmen som kompressorn i utedelen producerar, för stiger tempen i denna så slår temperturskyddet till och kompressorn varvar ned. Vid kallare väderlek försvinner problemet med övertemperatur, för kompressorn har då inte högre kapacitet än att all värme kan fläktas bort/ut av innerdelen, även när kompressorn går för fullt.
Skrivet av: multipla
« skrivet: 19 januari 2017, 12:23:30 »

I databladen för Toshiban står det max effekt 1650 W. I servicemanualen finns ett diagram som indikerar max 9.7 A tyvärr finns ingen motsvarande effektfaktor angiven utom vid nominella värden på utedelen= 0.78.
Pumpen borde inte ha ineffekt högre än 1650 W annat än väldigt tillfälligt.

Jag roade mig med att köra min pump på fläktläge 4 och 30 °C 3.5 °C ute 22 °C inne. Den gick upp till ung. 1630 W och ut 57.5 °C efter 5 min och sedan gick den ner till typ 1100 W och 53 °C efter 10 min.

Gjorde om samma sak men med fläktläge 5 men några tiondelar högre utetemp. Max effekt då låg på 1730 W ut 58.1 °C för att sedan gå ner till 1350 W efter 8 min. Jag har inte lyckats få så hög ineffekt som du har men du kanske kan reducera dina 2250 W med 100 W om din värmekabel var inkopplad under din test.

Jag vet inte om detta belyser något, men pumpen reglerar ner då temperaturen på innerdelen närmar sig typ 57 - 58 °C, vare sig det är fläktläge 4 eller 5. För mig framstår det som ganska normalt.
Skrivet av: frifart
« skrivet: 19 januari 2017, 09:22:35 »

Jo jag har provat att göra reset på pumpen men det gjorde ingen skillnad.

Nu när det är varmare ute, runt nollan, så ser jag fortfarande en begränsning i full-fläktsläget jämfört med autoläget men skillnaden är betydligt mindre, mellan 100- 200W.
Vid den här utetemperaturen så kommer dock utblåstemperaturen närma sig 60 grader i autofläktläget då fläkthastigheten blir för låg och det resulterar i att kompressorn varvar ner pga. för hög temperatur i innerdelen vilket är helt normalt.       
 
Det är bra att veta att din pump kör full effekt på högsta fläktläget och visst borde min fungera som din.
Det som är lite intressant är de 'finska diagram' som nämns tidigare i tråden. Tyvärr har jag inte lyckats hitta de diagrammen men där verkar ju också pumpen begränsas till 1600W. Däremot försökte jag läsa i ett finskt forum mha. google translate vilket inte var helt lätt men där fick jag uppfattningen att styrningen av dessa pumpar verkar ha en del brister/konstigheter. Den erkända effektbegränsningen i fläktläge 1-4 är ju fullständigt obegriplig så man kan ju undra vad de hittat på mer för dumheter i styrningen av denna pump.
Än är jag inte helt övertygad om det verkligen är ett unikt problem för min pump eller att denna pump allmänt har en dåligt genomtänkt styrning (vilket effektbegränsningen i fläktläge 1-4 pekar på). Dock så fungerar ju doggydoggens pump så som man förväntar sig på fläktläge 5.

När jag gjorde ett fulleffektstest vid +1,5 grad ute, fläktläge 5, börtemp 30, intemp 20,8, uttemp 57,8, ineffekt 2250W så ökade ineffekten drygt 100W när jag ändrade till autoläget men då reglerar den ner relativt snabbt efteråt då temperaturen i innerdelen blir för hög. Då jag tyckte värdena ovan var anmärkningsvärt höga, uteffekt på 9kW!, så gick jag tillbaka till ursprungsläget och det blev liknande värden. Då händer en annan märklig sak. Efter ungefär tio minuter slår kompressor och innerfläkten av och jag tror att den ska avfrosta så jag går ut till utedelen bara för att kolla hur den ser ut. Bara lite lätt frost på den. Döm om min förvåning när jag max 15 sekunder efter att avfrostningen börjat kommer in igen och innerfläkten går på lågt varv. Jag går ut igen och konstaterar att det var inte för avfrostning pumpen stannade. Sakta, sakta varvar pumpen upp igen och kör sen på som vanligt. Här förstår jag inte vad som hänt. Visst kan kompressorn stoppas om någon temperatur blir för hög eller om strömmen blir för hög men i alla algoritmer för temperaturövervakning och strömkontroll så ska kompressorn först begränsas i ett spann innan temperaturen eller strömmen blir så hög att kompressorn ska stoppas. I detta fall blev det ingen begränsning utan kompressorn slog av direkt. Lite lustigt om temperaturen eller strömmen helt plötsligt skulle rusa igenom regleringsspannet och direkt gå över gränsen så att kompressorn stoppas.

Jag börjar ångra att jag inte köpte en till Panasonic. Den jag har var jag inte helt nöjd med pga. innerfläkten som man var tvungen att byta lager i. I övrigt har jag bara fått täta en läcka och återfylla men det var nog inte pumpens fel och så har jag bytt en tempgivare. Det är inte så dåligt facit på 12 år ändå tycker jag.
När man varken kan få maximal värme eller kyla när man som bäst verkligen behöver fast kapaciteten finns där så är det svårt att bli nöjd.
Hårdvarumässigt och kapacitetmässigt tror jag fortfarande på Toshiban men styrningen av den har jag ingen tro på längre.     



Skrivet av: doggydoggen
« skrivet: 19 januari 2017, 03:24:24 »

Min pump har full effekt och fungerar som den ska på Auto eller läge 5 på fläkten, övriga lägen 1,2,3,4 så reduceras effekten ordenligt, din pump bör ju fungera som min, dvs även ha max effekt på läge 5

har du provat resetta pumpen?
Skrivet av: frifart
« skrivet: 08 januari 2017, 15:59:42 »

Tack för tipset! Men nej, jag har inte begränsat effekten, full power selection och inget eco-läge och inget tyst-läge eller något sådant.

Senare i mitt laborerande märkte jag en annan konstighet. Då jag drog ner börvärdet från 30 till 22 grader steg ineffekten med ytterligare drygt 100W.. Sc:,h
Då jag ökade börvärdet till 30 igen sjönk ineffekten tillbaka. Även detta provade jag många gånger och det var så varje gång jag provade.

Styrningen av min pump verkar inte vara helt ok. Funderar på om någon tempgivare spökar för ibland, inte alltid, kör den på för fullt trots att inluftstemperaturen ligger 2-3 grader över börvärdet. Men jag kan inte förstå hur en defekt tempgivare skulle ge de effektbegränsningsproblem som jag ser.
Skrivet av: multipla
« skrivet: 08 januari 2017, 14:00:00 »

Det är inte så att du själv har begränsat effekten på fjärrkontrollen? dontknow
Skrivet av: frifart
« skrivet: 06 januari 2017, 15:50:24 »

Hej!

Hittade denna (gamla) tråd när jag försökte förstå varför min Toshiba Polar 25 Supreme (installerad i september 2015) inte går för full effekt nu när jag har -10 grader ute och vill höja innetemperaturen lite.
Börvärdet är ställt till 30 grader och inne temperaturen var ca 18 grder. När jag kör med full fläkthastighet, läge fem(max), så begränsas effektuttaget och den vill inte dra mer än mellan 1600-1700W max. Vid lägre fläkthastighet begränsas effektuttaget ännu mer.
Jag provade med 'Hi Power' vilket inte gjorde någon skillnad, vet inte om den har någon funktion på denna pump?

Hur som helst, efter att läst denna tråd satte jag fläkten till läge auto, då gick den upp i effekt och drog högsta, runt 2050W under hela tiden mellan avfrostningarna. Fläkten gick då ungefär med 'läge 3'-hastighet.

Jag tycker det verkar väldigt konstigt att den begränsar effekten om fläkten inte står i auto. Det uppfattar jag som en stor brist. Min andra pump jag har, en Panasonic från 2005, står alltid med högsta fläktläge och pumpar för fullt så fort börvärdet inte är uppnått. Så skulle jag vilja ha på Toshiban också. Fläktläge tre tycker jag inte räcker till för att få bra spridning på värmen.
Jag har även provat vid varmare utetemperatur, ~13 grader, då maxar den runt 2250W en kort stund för att sedan begränsas. Då tänkte jag att det var typ hetgastemperaturen som blev för hög och begränsade men något sådant kan det ju inte vara nu.

Är det någon som kan förklara det här beteendet?
Jag tycker det är väldigt märkligt men det verkar ju stämma med vad doggydoggen ser fast jag ser även begränsning på högsta fläktläget!

En annan sak var att i somras när jag ville kyla så ville den inte heller kyla för fulla muggar(max ineffekt) men då hade jag också full fläkt vad jag kan minnas. Då tog pumpen initialt upptill 400W för att sedan begränsa sig till ca. 315W där den stabiliserades under längre tid. Vid kyla bör den ju närma sig 900W för full effekt. Jag får prova med autofläkt på kylan också och se om jag kan få den att kyla för full effekt då. Det behöver bara bli lite varmare ute först..
Skrivet av: doggydoggen
« skrivet: 07 februari 2016, 21:46:59 »

Det blir ju en väldig skillnad när det är kallt ute så att pumpen inte effektbegränsar, Pumpen lär nog ta betydligt mer effekt under en cycle vid -10 ute.
Skrivet av: Tågråttan
« skrivet: 07 februari 2016, 11:37:26 »

Nu har pumpen gått 20 timmar i fläktläge 4 utan avfrostning, har legat konstant på ca 1520Watt.
Utblås 57 °C, i rummet är det 28.5°C. Nu mätte jag vid ett tillfälle, kanske kan bli varmare än så!
Utomhus mellan +3.8 - +5.3

Nu hade pumpen med lätthet kunna trycka ut varmare utblåstemp, verkar vara en temperaturbegränsare.

Jag skulle ganska enkelt kunna sätta temperaturgivare vid insuget och ett vid utblås kopplat till logger 2020. Har t.o.m givarna liggandes i en låda men ser just nu inte nyttan av det!

Sammanfattningsvis enligt mig är det mycket som spelar in:
Rummets storlek.
Rengöring av filter.
När mätningarna görs. "varierar kraftigt beroende på när man mäter."
Därför anser JAG, att det är mycket svårt att jämföra samma maskiner som sitter i olika hus.

Jaja, kul var det iallafall tummenupp


Hoppas någon med samma maskin som dig kan lämna några uppgifter! :)

 
Skrivet av: Tågråttan
« skrivet: 05 februari 2016, 22:48:24 »

FH35 är Inställd på maxtemp 31°C sen många dagar tillbaka.

Pumpen hoppade ju ner till 1610watt och fortsatte gå där även efter att jag ändrade till fläktläge 4, efter 15 minuter sjönk den ner till 1550watt under 56 minuter trots att fläktläge 4 var inställt. Sc:,h

Efter avfrostningen betedde den sig normalare igen, 30 minuter på 2150watt, just nu är den på 1700watt.

Pumpen har i snitt legat på, inkl avfrostningar!
24 Timmar,  1820Watt
3 dagar,      1830Watt
7 dagar,      1710Watt
14 dagar,    1660Watt
30dagar,     1770Watt

Mer än 30 dagar kan jag inte se, elmätarna var inte inkopplade innan.

Utetemp  -4.6
Som jag har sett det verkar FH35 sluta avfrosta vid +4.5 °C, helt säker är jag inte eftersom det bara har varit så varmt några timmar.
Skrivet av: doggydoggen
« skrivet: 05 februari 2016, 21:23:35 »

Alltid kul med info hur olika pumpar fungerar, tummenupp var dessa hoppande värden när pumpen stod på max?, och vilken temp är det ute?
Skrivet av: Tågråttan
« skrivet: 05 februari 2016, 20:57:31 »

Ifrån att pumpen legat hyfsat konstant på ca 1850watt blev elförbrukningen lite orolig när jag ändrade till fläktläge 3 i en 1 minut sen störtdök den ner till 1000watt i ca 3½ minut. Därefter gjorde den ett hopp till 1650Watt och efter 4 minuter var effekten 1800watt för att sen öka på till 1850watt efter ytterligare 4 minuter.

Efter avfrostningen gick pumpen upp till 2150watt och låg kvar där i ca 3 minuter istället för 25 minuter som sker i läge 4, sen låg den på 1890watt under 22 minuter för att sen hoppa ner till 1610watt och går där just nu.

Samtidigt under testen har jag sänkt min temperatur i rummet längst bort från 21.87°C  till  21.50°C. Luftfuktigheten har ökat i det rummet från 22.31 till 22.50

Utetemp - 4.3


Min pump satt tidigare i ett rum på 45m2, har jag rivit en vägg så rummet är nästan 50m2 med en stor dörröppning 7 meter ifrån pumpen ut till hallen/trapphus. När jag står i dörröppningen på fläktläge 3 känner jag att det drar och i läge 4 blåser det! Rummets storlek påverkar givetvis hur pumpen agerar!
Kanske helt ointressant, men jag tyckte iallafall att det var intressant att se vad som hände. :)
Skrivet av: doggydoggen
« skrivet: 05 februari 2016, 19:48:37 »

Det jag vill veta är om Toshiban har en effektbegränsning på fläktlägena 1-4
jo jag vet att effekten varierar, men med fullt ös igenom en hel cycle så skiljer det inte mycket, definitivt inte så mycket att det blir ett medeltal på endast 1600w vid -15

Mike
jag ser att du har ELIQ?, hur har du gjort för att dela upp mätvärdena på enbart värmepump, totala och varmvatten?, trodde ELIQ bara läste på kw mätarens pulsdiod?
Skrivet av: Tågråttan
« skrivet: 05 februari 2016, 19:36:28 »

Nu har inte jag samma pump, men du vet om att pumparna inte drar samma effekt hela tiden mellan varje avfrostning?

Ska gå och ändra till 3:ans fläktläge och se vad som sker, återkommer..
 
Att mäta effekten lite då å då får för stora variationer, du borde satsa på: http://www.energibutiken.se/sv/hem/102-logger-2020-startpaket-datalogger.html

Finns ett uttryck som CC säger: Att mäta är att veta. tummenupp




Skrivet av: doggydoggen
« skrivet: 05 februari 2016, 18:56:48 »

Man vill ju helst slippa det :-X, men nu efterlyser jag någon med samma pump som kan göra lite tester, dvs koppla in en effektmätare, köra fullt ös och skifta mellan fläkt 4 och 5 för att se vad som händer?
Skrivet av: Mike
« skrivet: 05 februari 2016, 17:31:19 »

Takfläkt :)
Skrivet av: doggydoggen
« skrivet: 05 februari 2016, 16:27:24 »

Nej jag fattar ingenting av det finska diagrammet dontknow, pumpen varvar ju som en skenande häst vid -15
och drar dessa 2000w, och jag har inte fått fel pump, är en 25:a.

Har ju problemet att jag har högt i tak där pumpen sitter, 4meter"snedtak" och om jag har för låg fläkthastighet så blir det så varmt under taket att pumpen slår av, i läge 5 så trycker den ned värmen men blir ljudmässigt för störande, och autoläget har shenerelt för låg fläkt, lösningen fick bli att ha den på auto så att man har 100% effekt samt istället öka börvärdet tills det blir lagom temp i huset, fast då får jag ett annat fenomen och det är när det blir kallare ute så stegar ju fläkten upp och värmen som är i taket skickas ner mer effektivt, det resulterar att det då givetvis blir lägre temp under taket och eftersom då börvärdet är ställt för högt från början för att fungera bra vid mildare väder, jag då vill ju pumpen höja tempen till det "för höga" börvärdet å vips så är det helt plötsligt för varmt i huset. Sc:,h, det skiljer visserligen bara 2 grader, men irriterande när man vill ha konstant temperature
Skrivet av: multipla
« skrivet: 05 februari 2016, 14:39:02 »

Det kan inte vara så att Toshiba utvecklat den något sedan testen? Rapporten är ju daterad 26/6 2014, testen måste då vara äldre och antagligen pumpen ytterligare äldre.
Pumpen i testen kan ju vara minst 2 år gammal räknat från nu idag. ::)

En annan idé jag fick: Det är inte så att du fått en 35:a istf 25:a? Det skulle förklara en del. dontknow
Skrivet av: doggydoggen
« skrivet: 04 februari 2016, 19:17:03 »

Jag tänkte inte på det, utan hur pumpens maxeffekt är 1600w vid -15 i diagrammet
(effekten sjunker desto kallare det blir) Hur kan jag mäta upp 2000w vid -15?
antingen så fattar jag inte diagrammet eller så var den testade pumpen defekt eller annorlunda på något vis..

när det gäller utblåstempen så är det ju lätt att det varierar någon grad hit och dit beroende på vars man mäter, man får försöka hitta en medeltemp om man har flera mätprobar, men man får ju en hint iallafall hur pumparna presterar, men garanterat glädjesiffror a:gl

Skrivet av: multipla
« skrivet: 04 februari 2016, 19:01:56 »

Det kan inte vara så att din tempmätning är osäker?
Jag har sett på min gamla ras10 att det blåser ut mer luft till höger (mot fläktmotorn) och då skulle temp ut vara något varierad längs utblåset. Bara en idé dontknow
Skrivet av: doggydoggen
« skrivet: 04 februari 2016, 18:53:45 »

i dom banorna har jag inte tänkt tummenupp, det är nog ganska nära sanningen, man får ju sen räkna bort avfrostningarna samt tappet som blir över tid.=)
varför tror du effekten är så låg i diagrammen?, dvs 1600w vs 2000w, jag är bombsäker på vad pumpen tog, kollat med både effektmätare och en fluke, jag hoppas på mera kyla, så att man får testa mer, funderar på att mäta var 5 minut genom en cycle och se hur mycket tapp det är.
Skrivet av: multipla
« skrivet: 04 februari 2016, 18:40:20 »

Om man tittar på diagrammet för COP så ser det ut att vara ung. 2.1 vid -16 °C. Då du hade 2000W in så skulle ju uteffekten vara typ 4200W. :)
Skrivet av: doggydoggen
« skrivet: 04 februari 2016, 18:17:34 »

jag har räknat med en scablon på 0,36  dontknow, sen vet man ju inte om luftflödet är räknat med filter isatta?, är det så så stiger ju istället effekten eftersom då AT höjs..=)
Skrivet av: multipla
« skrivet: 04 februari 2016, 17:39:50 »

Doggydoggen,
Jag räknade på dina värden i går och fick något lägre effekt 4950W istf 5321W men det är ju i samma härad i alla fall. tummenupp

Sen kan man ju fråga sig vad som avses med 678m3/h.  Är det in eller ut ur innerdelen? Om det är ut vid 45 °C så reduceras effekten med ung. 8%. Densiteten på luften ändras ju och spec. värmen räknas per viktenhet.
Skrivet av: doggydoggen
« skrivet: 04 februari 2016, 17:19:09 »

På dessa diagram så ser man ju att den bara ger ut c:a 1200w vid fläktläge 4 och det verkar ju stämma
därimot på fläktläge 5 så stiger ju effekten till C:a 1600w så det verkar vara så att den är programmerad att inte ge full effekt på fläkt 4, kollade idag och det är samma på dom andra fläktlägena, dvs
fläktläge 1,2,3,4 reducerar effekten med c:a 60% eller skillnaden 1200w mot 1900-2000w vid -16
Fläktläge Auto och 5 ger full effekt.

Sen så stämmer ju inte dessa diagram enligt min effektmätning, enligt diagrammet så skall pumpen på fläktläge 5 förbruka c:a 1600w vid -15 grader och ge ungefär 3300-3400w
När det var -15 igår kväll så var pumpen uppe och sniffade på 2000w och inte "bara" 1600w som diagrammet säger?, och på Auto så gick den på fläktläge 3 och då tog den c:a 2050w detta vid -16 grader
och utblåstempen var typ max vad systemet tillåter, och rent spontant så kändes det som att uteffekten var mer än vad diagrammet påstår?
så man kan ju undra hur dom mäter?, missar jag någonting?
Skrivet av: multipla
« skrivet: 04 februari 2016, 13:17:25 »

Jag har sett att den matar ut lite olika värme beroende på fläkt hastighet. Här finns lite tester av pumpen som kanske är intressanta tummenupp


http://toshibafinland.com/~sg1542/images/Testit/Toshiba_Arctic_VTT-S-03227-14.pdf
http://toshibafinland.com/~sg1542/images/Testit/Toshiba_Arctic_VTT-S-01706-14.pdf
Skrivet av: doggydoggen
« skrivet: 04 februari 2016, 12:30:24 »

Frågan är om det är fel på min pump eller om det skall vara så att den inte ger full effekt på fläkläge 4?
Skrivet av: electroluxaren
« skrivet: 04 februari 2016, 11:27:51 »

Det är ju styrningen
i detta fallet med fläktläge tre för att det inte skall uppfattas som kall dragig luft det är ju mindre energi i luften ju kallare det blir
att skiljer sig på auto och manuell inställning är att programmeraren inte riktigt fått ingångsvärden eller slarvat.
Skrivet av: Josth
« skrivet: 04 februari 2016, 10:58:22 »

Det verkar lite mysko Sc:,h Ställer man upp börvärdet borde den köra på en bevisligen har mer att ge?

Jag har ett par gamla Onnline från Onninen som de sålde för många år sedan. Samma modelltyp som dåvarande Zibro inverters har jag kommit fram till men Onninen ville ha deras eget namn på. Har fungerat skapligt bra tycker jag men är gammal teknik nu. Specade till -15 °C i alla fall.
Skrivet av: doggydoggen
« skrivet: 04 februari 2016, 00:10:24 »

Nu har jag hittat något underligt med pumpen, det är -16 grader nu, om jag ställer pumpen på fläktläge 4 så stegar pumpen bara upp till max 1200w, även om jag sätter börvärdet på 30 grader, spelar ingen roll, fiser på i 1200w....?

Om jag därimot sätter fläkten på Auto då stegar den upp till 2050w men fläkten går bara upp till fläktläge 3 och utblåstempen är då över 51 grader, nu med fläkten på Auto och den ska hålla 22 grader inomhus så ligger den på ungefär 1380-1400w konstant vid -16, om jag då ställer upp tempen från 23 till 26 grader så stegar pumpen upp till 2050w, detta med fläkten i Auto?, det verkar som om det är en effektbegränsning om man inte har fläkten på max eller Auto?
Skrivet av: doggydoggen
« skrivet: 03 februari 2016, 19:29:44 »

Josth, vad har du för pumpar nu?, Toshiba?
Skrivet av: Josth
« skrivet: 03 februari 2016, 17:40:27 »

Intressant! Jättebra värden för en "25a" tummenupp  Något att tänka på när mina snart 10 år gamla pumpar behöver bytas ut. Har en nedanför trappan och en ovanför trappan, bra med en låg minsta effekt på invertern har jag också konstaterat.
Skrivet av: doggydoggen
« skrivet: 03 februari 2016, 17:22:27 »

Min första test av pumpen när det nu är -13,2 grader ute
och jag måste säga att jag är grymt nöjd med resultatet, detta är ju utan inräknade förluster vid avfrostning
samt urtagna filter för att komma så nära fullt luftflöde som möjligt, även använt en bättre typ av mätare med 2 probar så att man kan avläsa värdena direkt.
Det jag blev mest förvånad över är att pumpen orkade dra så mycket effekt fast det är relativt kallt, en stor förbättring mot min ras13 speciellt eftersom Premium 25 är ersättaren till Ras10 och inte Ras13
Well, nog tjatat, så här blev resultatet.

Börvärde 30 grader
fläktvinge rakt ut,
borttagna filter
samt att det är en ny pump som inte har damm och annan skit som sänker flödet.
fläkt Max 678 m3/h
Utetemp -13,2
Uteffekt= 1980w!!
intemp= 23,4
uttemp= 45.2
AT= 21,8
Uteffekt=5321w
Cop 2,7

Ljusår ifrån min gamla Ras13, Premium 25:an är ordentligt kraftigare
fast det kan man väl förvänta sig av en 10 år nyare pump..=)


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!