Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Rickard
« skrivet: 10 november 2020, 08:23:12 »

Jo, jag har sett några avsnitt av den podden, men den är så seg att sirap är som vatten i jämförelse, och så är det ju mycket samma sak som de säger hela tiden.
Typ "välj LYSA för vi är sponsrade av dem".
Antingen ÄR dom tröga, eller så gör dom allt för att deras avsnitt skall bli så långa som möjligt.
Men lite har dom fått inspirera mig när det gäller fonderna i alla fall.  tummenupp

Hade det inte varit för bedrägerierna i Wirecard så hade jag absolut lyckats tajma marknaden, så jag var helt rätt ute med min strategi, oturligt nog hade jag allra mest pengar placerade i just den (av tiotusentals) aktier där det visade sig att 50% av omsättningen var rena falsarier, trots flera genomlysningar och riksrevisionen som "garant" eftersom de förbjöd blankning av aktien på marknaden.

Så här ser utvecklingen i alla fall ut sedan starten, jag skäms inte för hur det gått för mig, men visst har jag åkt på mer än en smäll, det är ju egentligen bara i början av sparandet jag gjorde ett riktigt klipp (En aktie som steg med 640% på några månader), och sedan gick det bra för mig några år runt 2015.
Gula är OMX 30, Blå är OMX30 inkl utdelning och den gröna är min.  :)
2018-2019 satsade jag fel på spelbolagen, och efter det sålde jag av rätt mycket av mina tillgångar för att jag ansåg att en nedgång var i vardande.
Trodde väl inte på en Pandemi, men att något skulle hända i alla fall.
Även det var troligen fel, utan Pandemin hade det nog bara fortsatt upp.
Igår steg i alla fall ett av mina större innehav med över 8%, CTT.  tummenupp

Det syns ju även på treden hur bra jag klarade Corona-pandemin, men så kom ju Wirecard-skandalen just när jag skulle börja casha in.  >:(

Skrivet av: putte82
« skrivet: 09 november 2020, 15:14:37 »

Håller med om att det är lite kul, åtminstone när det går bra :) Forskningen visar dock att den största begränsningen till att lyckas på börsen är en själv. Att försöka tajma marknaden går inte. Endast 6 av 1000 börsmäklare klarar att slå index över tid. Ännu färre sparare förutsätter jag. Sätt in pengarna i indexfonder och glöm bort dom är statistiskt det bästa man kan göra.

Kan varmt rekommendera podden rikatillsammans. Det har gjort att jag vågar flytta pengar från fastigheter till börsen. Dom brukar berätta om en fond som gick typ 30% plus varje år i 30 år men ändå förlorade majoriteten av sina ägare pengar då som tog ut när det gick ner och satte in när det gick upp..
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 06 november 2020, 07:58:19 »

Jo, snacka om off-topic, ber om ursäkt för det.

Jo, det var väl ett misstag, skulle varit +46% nu.
TIll mitt försvar vill jag säga att ingen kunde tro att världens riksbanker på ett så enormt sätt skulle stötta en börs som borde ha fallit med minst 50% som ett resultat av Pandemin som kom.
Inte heller hade jag greppat helt vilken påverkan de stora fonderna som placerar etiskt/CO2-smart skulle ha på marknaden.
AKtier som finns i denna grupp av företag är enormt högt värderade helt enkelt för att det finns för mycket pengar som skall placeras i den typen av företag för att värderingen skall bli rimlig.
Orsaken till min "förlust" är alltså ologiska, och troligen farliga, reaktioner bland världens centralbanker, riksbanker och regeringar har varit utöver det vanliga och det var jag helt enkelt inte beredd på.
Mitt totala sparande ligger trots allt på +0,5%, alltså bara 1% sämre än index.
Detta trots att jag åkte dit på en rejäl smäll i Wirecard då deras bedrägerier uppdagades.
Det minskade mitt totala sparkapital med hela 10%, så utan den smällen så hade jag väl legat på dryga +10 i år.
Dessutom pekade mycket på att just Wirecard skulle ta ett skapligt skutt uppåt som det såg ut när jag löpte.
"lugnet före stormen"...  >:(

Då jag fortfarande anser att börskurserna är övervärderade p.g.a. en dopad ekonomi så ligger jag lite lågt, har för närvarande 58% i "kontanter" och resten aktier (23%) och fonder (19%).
Årsavkastningen sedan jag började spara år 2011 har varit i snitt 15.8% så jag är väl skapligt nöjd ändå.
Lysa kanske hade gjort ett bättre jobb om det funnits, men samtidigt är det ju lite kul att vara aktiv också.
Inte alltid man kan tjäna pengar på "spel och dobbel" som man ändå i viss utsträckning för anse att börsen är.
Jag köper aldrig en lott, spelar inte på tips, trav eller liknande.
Skulle jag någon gång köpa nåt sånt så är det enbart för Sponsring i någon lokal verksamhet.
Skrivet av: putte82
« skrivet: 05 november 2020, 22:16:00 »

Råkade komma in på denna tråden. Istället för att kommentera att det var märkligt(om än intressant) att se ett inlägg om aktier och fonder. Så tänkte jag fråga om du inte ångrar att du avyttrade Nibe? Själv köpte jag nibe för inte så länge sedan och har 46% upp på den  :)

Kan för övrigt rekommendera Lysa.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 11 februari 2020, 07:48:57 »

Tänkte uppdatera informationen om mina aktier i Nibe.
De är nu sedan en tid sålda, inte för att de gör dåliga värmepumpar eller för att jag inte tror på bolaget långsiktigt, utan för att aktien är högt värderad i kombination med allt fler makrodata som indikerar en stundande nedgång på börsen.
Detta kombinerat med handelsoro, brexit och Corona har gjort att jag minskat mitt innehav och nu bara har aktier i:
CTT, Nilörngruppen, Ericsson, Stenocare, Sivers IMA, Wirecard AG.
Dessutom har jag sålt av det mesta av mina fonder och lagt upp nya månadsspar i globala indexfonder och indexfonder i investmentbolag.
Har ca 60% av mitt sparande i kontanter på konto istället för i räntefonder som riskerar backa i den ekonomi vi idag har.
I morse har jag lagt köpordrar på Husqvarna (De elektrifierar sin maskinpark för att minska CO2-utsläppen, och de har dessutom gått dåligt på senare tid) jag spekulerar i att de stora fonderna som placerar etiskt/CO2-smart kommer att börja köpa dessa aktier inom kort.
Ökar även mitt innehav i Nilörngruppen då de har en direktavkastning på över 8% och utdelning i Maj - det finns även spekulationer om att storägarna skulle kunna köpa ut bolaget från Börsen med tanke på den låga värderingen vilket skulle kunna ge en premie på 25-35%.
Skrivet av: Daniel Sjöblom
« skrivet: 29 oktober 2019, 17:13:29 »

Jo,  det där med sämre verkningsgrad på kompressorn är ju väl känt, men det som är mindre klarlagt är hur mycket effektivare värmeväxlingen blir med lägre maximal framledningstemp och högre KB-temp i kombination med "överdimensionerade värmeväxlare" - det skulle vara väldigt intressant att se COP-kurvor över hela effektområdet på en bergvärmeinverter på samma sätt som man ibland kan se i tester på luftvärmepumpar.
Nästan så man ångrar att man inte krökte in en värmemätare på värmepumpen när man ändå höll på.
Skall kolla om det går sätta dit i efterhand, men då blir det i så fall bara loggning under värmedrift, inte tappvatten-uppvärmning.

Jag håller med, de tester jag har sett hittils har inte imponerat sådär jättemycket. Och det är såklart värmedrift som är intressant, drift mot varmvatten tjänar nog rätt sällan på inverterdrift om man inte har tre grodor till ungar :D
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 29 oktober 2019, 09:01:03 »

En nackdel med inverter är att en normal motor tappar i verkningsgrad när invertern begränsar effekten. Så om invertern längre perioder begränsar effekten på kompressorn istället för att slå av helt tappar man verkningsgrad helt enkelt. Man har börjat specialdesigna motorer inom (luft)kompressorbranchen som bättre hanterar inverterdrift. Dock med fortsatt sämre effekt om än mindre förlust än normalt. Tester hos KTH visade inga skönjbara förluster vid on/off drift.

Sen blir jag lite fundersam när jag ser Made In China på en inverter där alla andra delar i värmepumpen är europeiska eller jänkarstål av kvalitetsskäl ;D
Jag tror inte kina tillverkar saker av sämre kvalite än vi eller andra länder gör däremot finns det saker från kina som kostar nästan ingenting och att kombinera det med hög kvalite funkar inte varken i kina eller här.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 29 oktober 2019, 07:21:03 »

Jo,  det där med sämre verkningsgrad på kompressorn är ju väl känt, men det som är mindre klarlagt är hur mycket effektivare värmeväxlingen blir med lägre maximal framledningstemp och högre KB-temp i kombination med "överdimensionerade värmeväxlare" - det skulle vara väldigt intressant att se COP-kurvor över hela effektområdet på en bergvärmeinverter på samma sätt som man ibland kan se i tester på luftvärmepumpar.
Nästan så man ångrar att man inte krökte in en värmemätare på värmepumpen när man ändå höll på.
Skall kolla om det går sätta dit i efterhand, men då blir det i så fall bara loggning under värmedrift, inte tappvatten-uppvärmning.
Skrivet av: Daniel Sjöblom
« skrivet: 28 oktober 2019, 19:59:01 »

Inte bara att tråden inte gav svar på frågan utan nu börjar en helt annan diskussion. Tänkte vädra några synpunkter på den nya diskussionen.

Inverterpumpar är troligtvis ingen fördel i system med fler pumpar och jag har inte varit med att installera något sådant. Det finns fördelar med inverter i mindre system såsom en villa. Att jobba med en deleffekt höjer medeltemperaturen på köldbäraren vilket ger bättre cop. Att kunna sänka driveffekten på cirkpumpar sparar energi. Det är däremot inte nödvändigt att sänka cirkpumparna bara för att deleffekt går ut på systemet, som vissa verkar tro. De flesta värmesystem har konstant flöde, oavsett hur stort effektbehovet är.
En annan fördel jag ser med en inverter i en villa är att man kan ha en större pump i förhållande till borrhålet utan onödigt många starter eller onödigt låg medeltemperatur på köldbäraren. Detta minskar antalet tillskottstimmar. Oftast har man väldigt få timmar med de riktigt låga temperaturerna, vilka då invertern kan klara flera av utan tillskott. Lägre köldbärartemperatur än "normalt" med lite sämre cop men ändå betydligt bättre ekonomi än med tillskottsel.

Sen att en inverter är dyrare i inköp och i underhåll må så vara. Hur vida det slår ut på hela dess livslängd kan man bara spekulera i. Jag skulle absolut välja en inverter om jag köpte nytt. Skulle kunna få riktigt grymma köldbärartemperaturer.

En nackdel med inverter är att en normal motor tappar i verkningsgrad när invertern begränsar effekten. Så om invertern längre perioder begränsar effekten på kompressorn istället för att slå av helt tappar man verkningsgrad helt enkelt. Man har börjat specialdesigna motorer inom (luft)kompressorbranchen som bättre hanterar inverterdrift. Dock med fortsatt sämre effekt om än mindre förlust än normalt. Tester hos KTH visade inga skönjbara förluster vid on/off drift.

Sen blir jag lite fundersam när jag ser Made In China på en inverter där alla andra delar i värmepumpen är europeiska eller jänkarstål av kvalitetsskäl ;D

Skrivet av: putte82
« skrivet: 11 augusti 2019, 21:48:43 »

Inte bara att tråden inte gav svar på frågan utan nu börjar en helt annan diskussion. Tänkte vädra några synpunkter på den nya diskussionen.

Inverterpumpar är troligtvis ingen fördel i system med fler pumpar och jag har inte varit med att installera något sådant. Det finns fördelar med inverter i mindre system såsom en villa. Att jobba med en deleffekt höjer medeltemperaturen på köldbäraren vilket ger bättre cop. Att kunna sänka driveffekten på cirkpumpar sparar energi. Det är däremot inte nödvändigt att sänka cirkpumparna bara för att deleffekt går ut på systemet, som vissa verkar tro. De flesta värmesystem har konstant flöde, oavsett hur stort effektbehovet är.
En annan fördel jag ser med en inverter i en villa är att man kan ha en större pump i förhållande till borrhålet utan onödigt många starter eller onödigt låg medeltemperatur på köldbäraren. Detta minskar antalet tillskottstimmar. Oftast har man väldigt få timmar med de riktigt låga temperaturerna, vilka då invertern kan klara flera av utan tillskott. Lägre köldbärartemperatur än "normalt" med lite sämre cop men ändå betydligt bättre ekonomi än med tillskottsel.

Sen att en inverter är dyrare i inköp och i underhåll må så vara. Hur vida det slår ut på hela dess livslängd kan man bara spekulera i. Jag skulle absolut välja en inverter om jag köpte nytt. Skulle kunna få riktigt grymma köldbärartemperaturer.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 11 juli 2019, 08:49:39 »

OM jag vore Daikin skulle nog inte heller jag svara på dina frågor då du har en förmåga att förvränga allt du hör och ser till nåt som helt enkelt inte stämmer.
Ditt snack om Daikin i denna tråd är inte bara förtal, utan även off-topic.
Vill du debattera med Daikin får du göra det i ämnen som rör deras maskiner.

Om nu tillverkarna programmerar efter institutens parametrar så gör de väl i så fall det på både sina invetrar och on/off-maskiner, Invertrarna kommer trots detta ut som segrare.


Åter till ämnet tack.
Skrivet av: Luka 3
« skrivet: 11 juli 2019, 08:30:22 »

Instituten har parametrar,  bara att programmera efter dessa.

Mät på din egen maskin, du har ju kyltekniker i huset.  Jag ser på.mina 2 egna  som har inverter och Digital Scroll samt på en mängd maskiner jag monterar att dessa funkar på på det sättet.   Alltså att de väljer att strypa exp ventilen och öla ÖH vilket sänker förångningen och effekten minskar

Daikin borde ju veta hur deras maskin  fungerar eller har jag fel här  dontknow

Det enda jag gjort är att fråga Daikin om uppgifter och jag har bara fått personangrepp till svar , jag noterar att du inte skällt på honom för det  ;)
Sedan har jag ifrågasatt deras reklam för jag kan inte förstå hur deras maskin har - ingen krånglig rördragning  och anpassar sig perfekt efter huset.   Flödet är konstant i min värld,  jag undrar hur dem kan tycka att man bara kan ändra det såna som jag räknat fram.  Gjorde alla VVS gubbar fel när vi räknade  dontknow

Om Thermia vore hör så skulle jag ifrågasätta mkt grejer dem gör  Viessmann IVT CTC och Nibe likaså men den enda tillverkaren som finns hör är Daikin och då frågar jag dem  :)

Tyvärr så kan dem.ingenting och är ett rent säljbolag eller så vill den inte delge dåliga siffror, för det är på INGET sätt dåligt för dem om vi kunder för veta att de inte sänker evap  tummenupp
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 11 juli 2019, 07:35:45 »

Ett inlägg till från dig som enbart går ut på att skapa konflikt via personliga påhopp och du förstår väl att avstängningen hänger i luften?

1. Detta ämne hade inget alls med Daikin att göra, din personliga vendetta mot Daikin är inte bara obegriplig, men även barnslig gränsande till genant - även för mig som läser.

2. När det gäller mina aktier så är de inte hemliga på något sätt, ej heller begränsar de sig till Nibe, jag har ett antal olika aktier och fonder.

CTT Systems,  Nilörngruppen B, STENOCARE, Sivers IMA, Swedbank A, Axfood, NIBE Industrier B, Nordea Bank Abp, Opus Group, TRATON, Wirecard AG, Avanza Zero, Didner & Gerge Småbolag, East Capital Global Frontier Mkts A, Tundra Vietnam A SEK, XACT Högutdelande.

Spridningen är så pass stor att jag nog i viss mån är delägare i alla börsnoterade värmepumpstillverkare.
Att Nibe är ett av mina innehav beror på att de har en strategi som bygger på tillväxt genom både organisk tillväxt och uppköp, vilket gör att de hela tiden ökar omsättningen och skapar värdestegring på aktien, innehavet har alltså väldigt lite att göra med deras värmepumpar utan dera strategi för tillväxt och skapande av värde för sina aktieägare.

Hur Nibe minskar effekten, och vilken effekt det har på COP är jag tyvärr för okunnig för att kunna förstå även om jag tar reda på hur de gör.
Men jag kan väl kontra och fråga dig hur testinstituten utför sina mätningar när de hela tiden kommer fram till att invertrar är effektivare än on/off-maskiner?
(Efterfrågar fakta, inte spekulation)
Jag förutsätter att de minskar varvtalet på kompressorn samtidigt som de håller tryck och temperaturer på en nivå som gör att maskinen får en lång livslängd trots stort arbetsområde. Hur det går till, och hur det påverkar COP vet jag inte.
Det jag vet är att min värmepump fungerar bra efter några initiala justeringar av inställningarna - det enda jag reagerar lite på är att deltaT är så pass låg som den är på dellast, men det beror väl främst på att man vill behålla ett skapligt högt flöde för att säkerställa bra funktion i radiatorkretsen.
Min värmepump har ännu inte fått bekänna färg med värmedrift vid riktigt låg utetemp, däremot har den gått på 100% i ca 1 vecka när vi värmde upp poolen.
Skrivet av: Luka 3
« skrivet: 10 juli 2019, 10:31:59 »

Dem är inte effektivare för de sänker förångningen för att bli av med effekten  ;)  synd att inte Daikin vill säga hur de gör.  Eller så är det faktum att de inte vill berätta en konfirmation av att de gör som de andra fabrikaten  ;)

Ring Nibe Rikard,  fråga hur de tar bort effekt , om de sänker förångningen som Thermia och Viessmann gör.  Om de inte gör det så bör detta forum enbart rekommendera Nibe och dina och CarlN:s aktier borde stiga  tummenupp
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 10 juli 2019, 09:28:59 »

Min 1255-12 har än så länge fungerat mycket bra.
Om den är effektivare än en on/off av modernt snitt låter jag vara osagt.
Utifrån de tester som gjorts av oberoende institut är dom det, mer än så kan jag inte ta ställning till.
Skrivet av: Luka 3
« skrivet: 09 juli 2019, 20:23:03 »

Du har helt rätt Lexus.  Finns ingen fördel med inverter om man inte har en given köldbärare och vill laborera med de sista procenten i tex en större FLVP anläggning.

Lurendejeriet att  -  vår maskin passar i alla hus och anpassar sig efter behovet.  Då tänker man på Iceman i Top-Gun  ,  Bullshit  ;)
Skrivet av: Lexus
« skrivet: 09 juli 2019, 20:01:37 »



varför ska man undvika frekvensmaskiner?

Varför ska man välja frekvensmaskiner?  dontknow
Skrivet av: Luka 3
« skrivet: 09 juli 2019, 17:10:08 »

Cirkpumpsrns är jättebra.  Men radiatorsystem är inte byggda för variabla flöden, inte heller golvvärme är det.  Så varför skall man installera en tyrann i källaren som tar över och styr flöden som den vill när man kan få säkerställda flöden för samtliga delar i systemet ?

Varje del skall ha sitt framräknade flöde, varken mer eller mindre.

Dessutom slipper man ju konstiga larm som , current hit och  current dit, envelope si o så.

 :)
Skrivet av: SW
« skrivet: 09 juli 2019, 16:41:22 »

Klarar inte dagens cirkpumpar att hålla ordning så att invertern fär rätt kb-flöde och rad-flöde vid olika driftssituationer  ?
Innebär det i så fall rätt tempdifferenser ?
/sw
Skrivet av: Luka 3
« skrivet: 09 juli 2019, 16:34:31 »

För att dem är dyrare och går sönder mer samt är mindre effektiva och känsligare än  On Off  :)

Inverters är inte skräp, men nästan  ;)
Skrivet av: Gäst 999
« skrivet: 09 juli 2019, 15:43:53 »

Bra  undvik inverters  tummenupp



varför ska man undvika frekvensmaskiner?
Skrivet av: Luka 3
« skrivet: 08 juli 2019, 21:55:29 »

Bra  undvik inverters  tummenupp
Skrivet av: putte82
« skrivet: 08 juli 2019, 21:47:53 »

Dellast säger du.   Skall du köra en inverter maskin mot dessa hål  :)

Nej men det skall köras flera pumpar med egna köldbärarpumpar och då går ju enbart så många som behövs för stunden.
Skrivet av: Luka 3
« skrivet: 26 april 2019, 21:22:52 »

Dellast säger du.   Skall du köra en inverter maskin mot dessa hål  :)
Skrivet av: putte82
« skrivet: 26 april 2019, 19:21:07 »

Som så många andra trådar så blev diskussionen en annan och inget svar på topicen lämnades.

Hur som haver så är 3 st 200 hål beställt. Avstånd till hålen blir ca 20, 20 och 40 meter. Sedan får vi se om det blir så eller om dom måste borra flera grundare hål. Tror inte högt delta blir något att bry sig om. Stor del av tiden kommer systemet gå på deleffekt och delflöde och då bör motståndet bli lågt därav högt flöde i förhållande till pumpeffekt.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 17 april 2019, 13:17:43 »

Mycket intressant länk. Ska läsa den noga.

0,5 L/s 30% sprit vid noll grader och vanlig typ av köldbärarslang (40 mm) ger att Reynolds tal är ca 2600 så det blir turbulent strömning. Det krävs att borrhålet är rätt kallt för att viskositeten ska bli så stor att det är laminär strömning. Det är nog därför 0,6 L/s ger bäst COP. Man ligger en bit över vad som krävs för turbulent strömning med de bättre värmeövergångstal som det ger utan att behöva ödsla energi på att skapa turbulens i onödan.

 
Skrivet av: Hastings
« skrivet: 17 april 2019, 09:30:55 »

OK  Min första slutsats gäller : Grövre rör lägre  resistens=  det går att då att använda längre borror för att slippa borra fyra hål.

Roland,  för att det ska bli turbulent  vid flödet  =0,5L /s  30 % sprit ( han vill köra 2l/s i 4 parallella rör ) så tror jag att man måste ha högre viskositet än  vad brine har  Det vore ju bra IOF eftersom man kan förmoda att man får bättre värmeutbyte  : Har du sett  denna skrift Bergvärme på djupet - DiVA portal
 https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:619184/FULLTEXT01.pdf

Här står allt som behövs  för att hjälpa trådägaren ! 0,6 l/s  är i många av deras exempel den hastighet som ger bästa COP


Skrivet av: Roland
« skrivet: 17 april 2019, 08:57:13 »

... ( Resistens= radie Upphöjt till 4 xlängd)
Det är inte korrekt. Flödet vid laminär strömning och konstant tryckfall är proportionellt mot r4 men det är något helt annat än resistansen. Vid turbulent strömning, som är det vanliga, är resistansen (eller flödesmotståndet) omvänt proportionell mot r1,25. Ökande radie ger ju lägre flödesmotstånd.
Skrivet av: Hastings
« skrivet: 17 april 2019, 08:07:52 »

Du kommer ju att ha ett lågt Flöde/ hål vid parallellkoppling så  djupare hål drar väl inte upp resistensen så mycket trots  högt totalflöde ?  Finns det fetare slang än 40 mm ? = lägre resistens ( Resistens= radie Upphöjt till 4 xlängd)
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 06 april 2019, 12:30:56 »

Med 4 borror får du lägre delta än med 3 borror så vill du ha lågt delta är der många borror som gäller men nackdelen är ju priset.
Skrivet av: putte82
« skrivet: 06 april 2019, 12:09:31 »

Runt 2 l/s flöde. Delta vill man ju alltid ha så liten som möjligt, utan att överdriva cirkpumpseffekten.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 06 april 2019, 09:27:11 »

Så är det rimligtvis men det är väl ändå inte relevant i sammanhanget. Det handlar ju om att få tillräckligt flöde när alla värmepumpar går samtidigt.
Vi vet inte vilket flöde du planerar ta ur borran om du anger flöde samt önskat delta finns det dom som räknar ut hur många borror du behöver känns dumt att borra 4 hål om det räcker med 3 tycker jag nu kan jag tyvärr inte räkna men gissar på att 3 borror räcker långt ändå beroende på önskatt delta.
Skrivet av: putte82
« skrivet: 06 april 2019, 09:14:19 »

Med 2 borrhål kan du borra så djupt som 2 × 400m. Nu är det nog väldigt få borrare som klarar av det men 300m brukar fungera.

Blir ju lättare att justera flöden och billigare installation om man håller sig till 2 hål.

Med över 800 meter slang per slinga bör väl ändå delta bli skapligt stort.
Skrivet av: putte82
« skrivet: 06 april 2019, 09:08:31 »

Brukar vara max 400 meter vid enkel slinga 2*800 meter ger ungefär lika flödesmotstånd har jag för mig.

Så är det rimligtvis men det är väl ändå inte relevant i sammanhanget. Det handlar ju om att få tillräckligt flöde när alla värmepumpar går samtidigt.
Skrivet av: 944_Driver
« skrivet: 06 april 2019, 09:02:36 »

Flödesmässigt är ju fler parallella hål att föredra men djupare hål kan dra lite fördelar av att berget blir lite lite varmare längre ner, troligen helt försumbart i detta fall.

Sedan är ju frågan hur djupt borraren kommer med sin utrustning om det är mycket vatten i hålet. Blir borrsjunket för dåligt där nere kan det vara bättre att borra fler hål än att bränna diesel på att borra sakta i djupet.

// Magnus
Skrivet av: Iceman255
« skrivet: 05 april 2019, 23:27:20 »

Med 2 borrhål kan du borra så djupt som 2 × 400m. Nu är det nog väldigt få borrare som klarar av det men 300m brukar fungera.

Blir ju lättare att justera flöden och billigare installation om man håller sig till 2 hål.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 05 april 2019, 22:24:05 »

Det är ingen absolut gräns vid 400 meter. 450 funkar det också, men ger några tiondelar högre delta-T.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 05 april 2019, 21:20:15 »

Brukar vara max 400 meter vid enkel slinga 2*800 meter ger ungefär lika flödesmotstånd har jag för mig.
Skrivet av: putte82
« skrivet: 05 april 2019, 20:58:09 »

Då hålen bör ligga 20 meter från varandra så de kommer behöva ligga en bit från pannrummet. Brukar stå att inte gå över 400 meter slanglängd, därav valet att gå på 4*150. Men med närmare eftertanke så kanske det bara gäller jordvärme som ofta får en massa böjar?

Bara 10 meter till berg, varav 6 ingår i meterpriset så bara 4 meter foderrör i ökad kostnad. På köpet kan jag då lägga 50 meter jordvärme till varje borrhål, vilket inte blir speciellt kostsamt då jag har egen grävmaskin.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 05 april 2019, 14:37:23 »

Varför inte gå på 3 st 200 meters hål tror du flödes motståndet blir för högt eller  Sc:,h
Skrivet av: putte82
« skrivet: 05 april 2019, 11:35:28 »

Hej!

Är i slutplaneringen för beställning av 4 x 150 meter borrhål. Slangen från samtliga hål skall gå in i pannrummet och ihop koppling görs där för att slippa en brunn ute. Därav är hålen lite kortare för att inte slanglängden skall gå över 400 meter per hål. Slangarna kommer ligga i varsitt dike till 5 meter från huset där dom går ihop.

Jag kan inte se någon nackdel, bara fördelar. Men jag kanske missar något?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!