Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar och installationsfrågor. => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Ämnet startat av: tyke skrivet 01 november 2018, 17:31:48

Titel: Markvärme vad påverkar förutsättningarna?
Skrivet av: tyke skrivet 01 november 2018, 17:31:48
Antar att saker såsom djup,lokalisering ( plats i Sverige) jordarter/lera, temperaturer, snömängder osv.... Påverkar det hela! Man pratar ju om tjälfritt som kan skilja sig mkt på hårdgjorda ytor.

Finns det några tabeller man kan gå efter eller är det att prova sig fram?
Om man tänker sig en provgrop på 4 meters djup o placerar termometrar på 5 olika nivåer med 1 meters mellanrum med återfyllt matriel låt oss använda sand för tanke experimentet. 20 cm snö på backen. 0 grader i luften som bestått i trettio dagar dygnet runt.

Väntar mig inga exakta svar utan mer en ide om hur det skiljer sig grovt räknat...

Någon som törs gissa tOOmten Har själv inte en aning!

Mvh Tyke
Titel: SV: Markvärme vad påverkar förutsättningarna?
Skrivet av: TheDog skrivet 05 november 2018, 00:06:07
Ser att du inte fått något svar, så jag försöker inled med något.  :)

Har inte jordvärme själv, men utifrån (när jag läst trådar) så påstår jag att den stora skillnaden mellan markvärme och bergvärme är att den första bygger helt på återvinning av solenergin lokalt. Det borde också innnebära att man inte ska förlägga den alltför djup och riskera att det blir permafrost runt slangen. Som jag förstår det bör den förläggas så att det under sommaren hinner tina och då hamnar man kanske på 1-1,5 m(?).

Jag hoppas att mitt påstående är sant och får bifall eller är så dumt att någon känner sig manad att korrigera mig.
Titel: SV: Markvärme vad påverkar förutsättningarna?
Skrivet av: Roland skrivet 05 november 2018, 15:56:13
Det finns en avhandling från jag tror 1980-talet som handlar om markvärmeslingor men jag kan inte hitta den på nätet. Vad jag kommer ihåg från den är att det blir permafrost om värmeuttaget per m2 mark blir för stort. Däremot spelar det ingen större roll på vilket djup slingorna ligger om djupet är litet i förhållande till utsträckningen på det område man tar ut värme från. Blir det permafrost börjar den bildas i ett skikt under slangarna, inte runt slangarna som man kan tro.

Att man lägger slingorna på ca en meters beror nog på att det kostar mer att få ner dem djupare utan att det blir så mycket bättre. Lägger man slingorna för grunt blir det en mindre mängd jord man kan ta ut värme från per meter slinga.