Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: staffanw
« skrivet: 05 augusti 2011, 14:59:52 »

Nu behöver man inte åka till Australien för att köpa DeLonghi PAC WE110 utan den verkar finnas i Europa bl.a. Belgien http://www.vandenborre.be/fr/climatiseur-airco/delonghi-pac-we110-eco kostar dock €799:-
Skrivet av: Robbie4711
« skrivet: 03 juni 2011, 14:08:58 »

Tack för länken. Det är intressant att man kan få så mycket högre effekt med en så enkel åtgärd som att fylla vatten.

Jag ställde termostaten på 16 grader och körde på högsta effekt i tre timmar. Temperaturen gick ner till 18,5 grader och stannade där. Härligt att komma in i kylan från solhettan!

Den har dragit 800W. Enbart fläkten drar 40W som lägst och 50W som högst.
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 03 juni 2011, 11:24:13 »

duschdelen är minst lika stor som kondensordelen med flänsarna förutom att den inte har flänsar på kopprarören och luftsuget passerar först den våta delen och därefter kondensorplattan med hetgasen vilket värmer upp luften ytterligare en bit och gör den torrare så att det inte kondenserar i slangen på väg ut.

kapacitetsökningen bedömer jag ungefär till 30-40% vid våtdrift i jämförelse med att den går torr och det märks också på elförbrukningen som ligger på ca 670 -750 Watt vid våtdrift och över 900 Watt vid torrdrift när det är kopplat till lång slang och något strypt utgång och det är runt 27 grader varmt i rummet.

nu har det inte varit så varmt att jag har haft igång maskinen - men skall passa på att mäta lite noggrannare vid tillfälle.

nu har de gjort om sidan till en med äcklig flashanimation, men här är i allafall länken http://www.delonghi.com/au_en/products/pac-we110eco/

problemet som jag ser idag i sverige där att alla verkligen försöker sälja den billigaste kina-skiten där kravet är lite kallare luft ur maskinen än det som sugs in - och sedan ungefär ingen mer.

det gör att det inte finns någon bra inköpsalternativ i närheten om man vill ha lite bättre maskin och är beredd att betala lite mer för finesserna som tex vattenkylning för att höja effektiviteten och den vägen minska mängden hetluft som måste blåsas ut, för ligger en maskin på 12000 BTU (3.5 kW) kyleffekt så är det helsikes massa 60-70 gradig C varmuft som måste ut, och som samtidigt suger in varmare luft från utsidan.


Skrivet av: Robbie4711
« skrivet: 03 juni 2011, 03:17:11 »

Det borde finnas en avdelning för portabla kylaggregat.

xxargs, du kan alltså på något sätt duscha kondensorn för att kyla ner den. Hur stor skillnad gör det tror du? Blir det dubbelt så bra? Har du någon länk till de australiska maskinerna?

Jag skulle gärna göra något liknande, men den här maskinen har inga mystiska luckor eller anslutningar.
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 03 juni 2011, 02:25:41 »

Det är jänkarnas fel då dessa mäter kyleffekt i BTU och 'ton'  - inte ens engelsmännen är så stockkonservativa med enheter som amerikanare är...

---

Jag köpte mig en liknande maskin  för att få lägenheten en smula drägligare för ett antal år sedan och misstaget var att jag köpte en för liten maskin relativt rumsstorleken  såhär i efterhand - 1900 Watt i kyleffekt tycker man är mycket när man tänker detta som värmeelement - men 1900 Watt i kyla är ingenting när det är varmt, så det gäller att ta i bra i kapacitet om man har möjlighet att få ut tillräcklig med hetluft.

en split-aggregat är i dessa sammanhang mycket bättre alternativ men också dyrare och är också beroende på om man får sätta ut prylar på balkong/utsidan av huset - vilket man ofta inte tillåts om man bor i lägenhet bl.a av bullerskäl och att det kräver håltagning mm.

Den varianten som jag köpte så kunde man efter modifiering hälla i extra vatten för mer kyla då det syntes lång väg att det på samma chassie fanns modellvarianter som var avsedd att man skulle kunna göra det från början med riktig rejäl våtdel och vattendushpump för kontinuerlig drift, - och det funkar också, rejält märkbart tom. med klart större kylkapacitet och kallare utblås och man skulle kunna  strypa luftutflödet i slangen en hel del då vattenångan som bildas bär bort mycket värme.

Jag har inte sett att det går att köpa sådana maskiner i sverige medans i Australien så verkar man ha utvecklat vidare på konceptet med stora vattentankar/direktkoppling till kran och med avhärdningsfilter och automatisk neddragning av fläktfarten för utblåsta hetluften när den fuktas upp och slutligen så finns det varianter med propanladdning istället för miljöskadlig R407C/R410a och också ger bättre COP än R407/R410A varianterna för samma driftsituation och på samma chassie.
   
När det gäller hållbarhet så har jag länge funderat på en maskin med större kapacitet för att ersätta den jag har - men det faller på att dom jag studerat hittills  inte har tillräckligt tryck i fläkten och flödet minskar fort om man förlänger rören det minsta samt jag har trång utblås (en gammal skafferiventilation)  som gör att 12000 BTU maskinerna inte går att köra utan att riskera överhettning och stopp - ja, om man inte kan köra med vattenförånging... samt att maskinen jag har vägrar att gå sönder trots att jag häller i massor av vatten och det kalkar igen med en årlig avkalkning som resultat och är inne på sjunde året.

Skulle vilja ha tag på dom portabla maskiner som säljs i Australien med vattenförångningsskylning av kondensorn - luftförbrukningen ut genom slangen kan minskas rejält då...

Skrivet av: Robbie4711
« skrivet: 02 juni 2011, 21:04:42 »

Eftersom alla är så intresserade så berättar jag gärna att jag ändå köpte en portabel kylare, en Matsui Aircondition MPA9KWRN från Elgiganten. Jag håller fortfarande med om alla nackdelarna, men priset var  bara 2490 och dessutom kan jag ta med mig den här apparaten när jag flyttar från stuga till lägenhet om ett par år. Om den nu håller så länge.

http://www.elgiganten.se/product/hem-hushall/klimat-varme/klimatprodukter/MPA9KWRN/matsui-aircondition-mpa9kwrn

I beskrivningen står det att den drar 1200W, men på apparaten står det 900W och enligt elmätaren drar den 850W.

För övrigt tycker jag det är skitdåligt av Elgiganten att använda BTU/h. Vi använder watt i civiliserade länder. Men jag tror de gör det för att 9000 BTU/h är ett större tal än 2637W och då är det lättare att imponera på en ovetande kund.

Skrivet av: Robbie4711
« skrivet: 22 april 2011, 18:56:11 »

Jag behöver kyla till min stuga i sommar och funderar på Julas Coolix 3810. Stugan är bara på 25 m2 så Coolixen är kanske onödigt stor. Det finns ju portabla kylare som är billigare, men de är opraktiska med sin avluftslang tycker jag. Verkar oekonomiska också. Och har ett mycket högt ljud.

Så jag tycker en liten värmepump känns mycket bättre, efter att ha läst om Coolix här i forumet. Någon som använder sin Coolix endast eller mest för kyla? Jag är intresserad av erfarenheter och idéer.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!