Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Kurt R
« skrivet: 03 maj 2018, 13:18:07 »

Varför inte byta kompressorn helt enkelt? Om du är nöjd med pumpen för övrigt. det är mycket billigare och framför allt miljövänligare än att kassera en hel värmepump. Har du inte aggresivt vatten eller att tanken har rostat av någon anledning är det inget problem att köra en värmepump under 2 kompresorers livslängd! Först där efter kan man fundera på att förnya sig helt tycker jag.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 14 april 2018, 09:02:29 »

Definitionen på permafrost är att det är tjäle i marken hela året. Det förekommer aldrig när det gäller bergvärme. Förmodligen avsågs risken att borrhålet fryser igen men det behöver inte hända. Värmeuttaget från berget är ca 40 W/meter  när pumpen går. Ligger huset i mellersta eller södra Sverige och det är normal berggrund ska det inte vara någon risk för igenfruset borrhål även om en ny pump är lite mer effektiv än en gammal och tar en större andel av värmen från berget. Var ligger huset förresten?

Förstår inte heller kommentaren om varmvattenberedaren.

Är pumpen installerad för 18 år sedan kanske det inte finns en display där det går att läsa av kompressortimmar och tillsatstimmar. De siffrorna hade sagt mycket om dimensioneringen i förhållande till husets effektbehov. I brist på sådana värden kan elförbrukningen ge en indikation. Hur många kWh el går det åt ett normalt år? Hur många kWh/månad går det åt under sommaren? Det säger en del om förbrukningen av hushållsel som man måste ha lite koll på för att veta hur mycket värmepumpen drar.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 13 april 2018, 18:55:46 »

Har kompressorn stått stilla några veckor kommer brine tempen ha stigit en hel del så det säger inte så mycket men 160 meter är ju rätt normalt till en 9 kw vp i en äldre installation så motsvarande vp bör funka ok.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 13 april 2018, 18:34:09 »

Du kan köra brinepumpen i tio minuter så ser du temperaturen i berget och göra en bra gissning. Berger borde i nuläget vara rätt nära "det kallaste".
Skrivet av: awon
« skrivet: 13 april 2018, 18:16:47 »

Hej! Tack för svaret. Den befintliga pumpen är en IVT E9. Nu är ju kompressorn trasig så den går bara på tillskotts el, så då blir det väl svårt att avläsa brine temp ?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 13 april 2018, 17:51:58 »

Så länge du väljer en vp med samma effekt som den du har i dag bör det funka ok även om den nya har lite bättre cop och tar lite mera energi från borran. Funkar vv beredaren nu kommer den funka med ny vp också men är den gammal kan det vara ide att byta men inget måste. En varvtals styrd vp klarar inte värmen bättre men kan vara lättare att dimensionera om man vill ha full effekt täckning med det räcker troligtvis inte din borra till så väljer du köra på din gamla borra skulle jag välja en on/off vp. Har du plats går det bra att komplettera med jordvärme till befintlig borra annars kan man välja en klenare vp + elspets de dagar det behövs. Har du koll på vilken brine temp du haft som lägst i dag ? Vad heter din nuvarande vp och vilken effekt har den? Hur långt ner i temp klarar den värmen utan elspets ?
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 13 april 2018, 17:48:37 »

Den g:a har ju fungerat i 18 år och om du är nöjd med det den har gjort så är det bara att skaffa en lika stor. Ev kan du kanske komplitera borrhålet med en bit markslinga eller ett återvinningsaggregat som tar tillvara frånluften och "hjälper till" att få lite högre temp på brine.
Skrivet av: awon
« skrivet: 13 april 2018, 17:30:53 »

Hej ! Undrar om ni kan hjälpa till med lite råd. Vår bergvärmepump som är 18 år gammal la av för några veckor sedan (kompressorn). Vi har haft några företag som har offererat ny pump och dessa offerter har verkligen varierat:
-En säger att vi måste borra nytt hål för det gamla är för litet (160 meter) annars kan det bli perma frost
-En säger att vi också måste byta varmvattenberedare eftersom den gamla direkt kommer att rosta när man öppnar systemet. Vi har en extern 300 liters idag som fungerar bra.
-En säger att vi måste ha en varvtalsstyrd värmepump för att klara uppvärmningen till huset (ca 300 m2).

Vem ska man tro på egentligen ? Är det inte bara att dimensionera en pump efter storleken på huset samt borrhålet och sedan blir det eventuellt en del tillskottsel ?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!