Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: hawkeye99
« skrivet: 04 mars 2018, 08:29:12 »

DU har stora radiatorer, och små radiatorer  stora gamla rör och golvvärme, klenare kopparrör till  nyare radiatorer, i en salig blandning. Hur är det mellan systemen, är det injusteringsventiler. De stora raddarna lär få mest av flödet.
Skulle rekommendera dig att sätta en volymtank så får den lite mer att jobba med.
Utan att ha sett dittt hus så verkar ud ha typiskt flödesproblem.  det är sannolikt inte något problem med pumpen utan det är ditt värmesystem.
hög framledniing, hög temp kondensor,  det är typiska  flödesproblem. 
Skrivet av: washburn
« skrivet: 04 mars 2018, 00:35:52 »

Jonas, om du inte redan justerat parametern i STORE.SET som styr hur många Hz kompressorn ökar/minskar per minut så kan det vara ett bra tips för att få den att sluta med onödiga stoppen som jag ser i loggen att du lider av - som alla vi andra också lider av.

Enligt diskussion i denna tråd så har vi kommit fram till att just P=2 är avgörande för att hjälpa den att inte jaga upp GM mot noll med onödiga stopp till följd: https://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=66402.0

Det du konkret gör:
1. Formatera ett USB minne med FAT32
2. Stoppa in minnet i maskinen, gå in i USB menyn och välj att spara inställningar.
3. Ta USB minnet till en dator, öppna STORE.SET filen och ändra på parameter 47101 så att det blir 2 isf 1, se bild.
4. Samtidigt kan du ställa om 47099 från 126 till 127. Det hjälper GM att hålla sig lite längre ner i registret när den skall hitta balans
5. Spara STORE.SET och sätt in USB-minnet i maskinen igen, återställa inställningar från USB.

Nu kommer din maskin att reglera Hz snabbare med 2 Hz/minut vilket är en fördel då den skall hinna bromsa i tid. Då slipper man onödiga stopp.

1:a värdet efter parametern anger det du vill ha som aktuellt värde, och det andra är default värdet. Man ska egentligen ändra båda för att behålla inställningen efter omstart. Men jag m.fl. har märkt att Nibe skriver över dessa i alla fall efter omstart så man får göra om proceduren. Du får testa om din behåller värdet genom att åter läsa ur inställningarna till USB efter att du läst in dina egna. Kolla sedan om den behållit nya default värdet som du satte eller om det bara gäller den aktuella sessionen, tills nästa omstart.

Se också över GM start kompressor, denna kan stå på -120 eller -150, tillsats GM minst 400, detta får du avgöra själv vad som funkar bäst hos dig.

Allt detta är en workaround, det är ingen slutgiltig lösning men den bästa som finns just nu i väntan på bättre reglermjukvara från Nibe.

Problemet har av flera påtalats i mer än ett års tid till Nibe support osv men de gör inget åt det. Även jag har skrivit utförligt och via installatören låtit det gå till Nibes produktavdelning men de verkar inte vara så responsiva...

Lycka till med fortsatta intrimningen!
Skrivet av: johlund
« skrivet: 12 februari 2018, 20:41:39 »

Tack för alla svar, ni ger lite tröst i vad som i övrigt är en grymt irriterande situation med nästan 200k investerat i en värmeanläggning som ska hålla till barnen blir vuxna (minst).

Jag ska försöka sätta press på Nibe på alla tänkbara sätt, initialt kräva pengarna tillbaka för att få lite fart på dem. Sannolikheten att lyckas med en reklamation är väl försvinnande liten så därför undrar jag var jag ska börja med att försöka få till en mer jämn gång och förlänga livslängden på pumpen!?

1. Som jag tolkar de trådar som länkats om självsvängningar som att en begränsning av tillsatsen (elpatronen) faktiskt påverkar/förvärrar självsvängningarna. Rekommenderar ni att jag slår av den begränsningen och låter pumpen använda tillsats om den tycker det är nödvändigt?

2. Vad mer kan/rekommenderar ni mig att göra för förändringar utifrån loggfilerna? Går det att dra några andra slutsatser?

Självklart kör jag en ny loggning som jag återkommer med här för att kunna följa upp.

Skrivet av: 944_Driver
« skrivet: 12 februari 2018, 09:15:45 »

Du ska ju inte deppa ihop och ställa dig framför tåget pga detta men samtidigt så är det ju så att man kan kräva av Nibe att de ska fixa till felet så deras 'top of the line' produkt faktiskt funkar som förväntat.
Du kan läsa på i den här långa tråden från förra vintern.
https://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=63599.0
I korthet så är problemet att din och många andra maskiner pendlar upp och ner i frekvens istället för att gå på 'rätt' frekvens hela tiden. Är det t.ex. -5 ute borde min maskin ligga kring kanske 45 Hz hela tiden när den värmer huset men istället pendlar den mellan kanske 20 och 80 Hz. Resultatet blir som att du kör bil med tomgång och fullgas som enda lägena, du kommer till din destination i rätt tid men bilen kommer att slitas i onödan.

Vi var några stycken som förra vintern började labba med mer eller mindre krångliga inställningar via USB minne eller modbus och det är det arbetet som Magnus Karlsson fortsätter med nu. Stor insats av honom kämpa vidare med en work around lösning, men det vore mycket bättre om Nibe kan ta sig i kragen och fixa det istället.

// Magnus   
Skrivet av: johlund
« skrivet: 11 februari 2018, 22:34:50 »

Ser även att jag inte uppdaterat till version 8218R4. När jag läser change.log-filen ser det inte ut att vara något som kan påverka självsvängningarna? Eller har jag fel?

• Improved integration with Smart Price Adaption toward NIBE Uplink API.
• Improved control of the brine pump in active cooling at dockning towards the accessory HPAC.
• Solved a problem with displayed measured flow with the accessory EMK in Uplink. Previously
measured value could be lost at low flows.
• Removed a term for country selection Belgium: Max internal addition was 1kW.
Skrivet av: johlund
« skrivet: 11 februari 2018, 22:05:06 »

Det här låter inte bra  :'(

Har läst och googlat lite om självsvängning nu men är osäker på om jag blev något smartare. Nibe ska definitivt få påstötningar och en otroligt besvärlig kund i mig. Men ska jag kunna klaga måste jag förstå bättre; jag har för många starter och för ojämn compr. freq.? Hur borde en plot med compr.freq.act och degree minutes se ut på en välfungerande system med min pump och 432 meter slinga/240 m djupt?

Och varför ströp effektvakten kompressorn 5 gånger under januari månad? Förstår jag rätt då att den känner av att en fas inte klarar mer uttag och då försöker ta ut mer på övriga faser? Att VPn då begränsar kompressoreffekten betyder alltså att min totalförbrukning just vid dessa tillfällen låg på nästan 20A (vilket är husets huvudsäkringsstorlek)?

Jag har spärrat eltillsatsen på -10 grader som jag förstått min VVS-installatör, kan det påverka svängningarna?

Ledsen för min totala okunnighet i ämnet!

Trycket på köldbärarsidan svänger men det kanske inte är något att oroa sig för? När installatören luftade och fyllde på senast (18/1) fyllde han på så det låg på ca 1 bar. Men han hade lyssnat runt och menade att jag inte skulle oroa mig så mycket för om trycket dök där av någon anledning som inte framgick. Nu är det nere på mellan 0 och 0,3 bar. Han körde påfyllning via någon maskin de gånger han fyllde på och nu senast (18/1) berättade han att han hittat metallflisor i filtret som han menade kom från den första maskin han använde sig av. Han uppmanade mig att rensa det och visade hur samt försäkrade om att det inte kommit in i pumpen. Det kan inte vara detta som resulterar i svängningarna?

Som amatör kan jag inte uttala mig om hur komforten känns i huset, däremot kan jag säga att efter längre duschar/bad till ungarna kan radiatorerna och golvvärmen bli svala någon timma innan de är uppe och värmer igen.

Har kollat alla radiatorer enligt Carl N's rekommendation. Alla (3) termostater är helt öppna, radiatorerna varma uppe och svalnar av några grader nertill, inga radiatorer är kalla i botten. Golvvärmen med tillhörande shunt (inte eget klimatsystem utan påkopplat på f.d. radiatorrör) har även det varmare till än retur ledning och returen är inte kall. Huset är som jag skrev tämligen dålig isolerat med tvåglasfönster som drar och delvis enbart betongväggar utan isolering i källaren. Dessutom är det i underkant med antal radiatorer skulle jag tro, vilket också skulle kunna bidra till högre framledning vid noll. Sen tycker jag som sagt att givaren inte riktigt stämmer mot vår vanliga samt yr/smhi-temperaturer utan snarare ligger +2-3 grader från dessa värden.
Skrivet av: 944_Driver
« skrivet: 11 februari 2018, 21:33:35 »

Välkommen till självsvängningskriget med Nibe  ;)
Din maskin är tydligt drabbad problemet. Läs på lite i Nibe forumet och klaga sedan hos Nibes support. Ju fler vi är som klagar ju större sannolikhet att tar tag i det här problemet nu istället för i en avlägsen framtid och att våra maskiner inte slits ut i förtid.

// Magnus
Skrivet av: Jarlingar
« skrivet: 11 februari 2018, 21:01:33 »

Din 1255´a hamnar i självsvängning tyvärr, men du är inte ensam om det problemet.
Börja läs här: https://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=66402.0

Jag håller på och trimmar in mitt system, så många av mina kompressorstopp är pga kurvändring o dyl.
Din vp resp min vp:
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 11 februari 2018, 15:28:00 »

Vad gäller köldbäraren så är :dt: OK och pumpen går på 50 % så det är inga problem med borran
Däremot är framledningstemp hög, 45 C i börvärde vid 0 C ute, om det sitter stora gamla radiatorer så borde du kunna trimma ner kurvan tycker jag?
Gå över grejerna och känn att alla radiatorer är några grader svalare nertill än upptill, ingen ska vara jämnvarm och ingen ska vara kall nertill när kompressorn går (och har gått ett tag).
Skrivet av: johlund
« skrivet: 11 februari 2018, 14:51:26 »

Hej alla värmepumpsexperter.

Jag söker hjälp att kika igenom bifogad logg för att utvärdera vår nya anläggning söder om Stockholm. Ser allt bra ut? Är effekten det man kan förvänta sig baserat på förutsättningarna eller är det något som verkar märkligt? Ja, helt enkelt feedback från proffs till en som inte har någon koll och är helt grön i bergvärmevärlden.

Vi köpte renoveringsobjektet med stort R hösten -17 och på uppvärmningssidan valde vi att ge oss på att välja både pump och upphandla borrfirma själva, utan att ha någon kunnig som kunde ta ett helhetsgrepp på anläggningen samt service. Detta var med facit i hand kanske ett dåligt beslut då det slutade med att vi överskred Nibes rekommendationer på borrdjup och maxlängd på slingan samt att vi idag saknar någon som kan utvärdera huruvida investeringen på 180k fungerar optimalt eller inte. Ni här i forumet har gett mycket bra hjälp i tidigare frågor vi haft och nu hoppas vi någon ska orka ta sig tid att förbarma sig över den bifogade loggfilen.

Detta är förutsättningarna:
  • Nibe F1255-12
  • 240 m djup energibrunn, vinklad 3 grader (för att inte hamna för nära grannfastighet). Förstod det på borrkillen att vattenpelaren var "bra" eller vad man nu säger. Mycket vatten precis innan berget och man såg vattennivån när man kikade ner i hålet.
  • 30 meter foderrör (ja, det blev dyrt)
  • 532 meter lång slinga (Nibe rekommenderar max 400 och även max 200 meter djup brunn  ???)
  • PE45 Turbo kollektor med PE50 isolerad markslang och inga tvära böjar inomhus för att i någon mån minimera risken för tryckfall
  • Röda expansionskärl i plåt (?) med tryckmätare till både varm- och kallsidan.
  • Trähus på betonggrund (sutteräng) bygg -30, tillbyggt -44 och -65. 93 m2 källare, 93 m2 bottenvåning samt 60 m2 övervåning med snedtak, tot = 245 m2. 2-glasfönster, ej tilläggsisolerat (kommer förbättras på sikt).
  • 2 vuxna + 2 barn i södra delarna av Stockholm
  • Äldre grovt dimensionerat radiatorsystem med 2 radiatorer på övervåning + vattenburen golvvärme med shunt i en relativt liten toalett (ej installerad som eget klimatsystem utan sitter på gamla radiatorrör. 7 radiatorer på bottenvåningen samt 4 radiatorer + nyinstallerad större fläktkonvektor (vatten + el) i källarplan
  • inga uppgifter från föregående ägare om olje/elförbrukning (ja, vi är nyinflyttade och huset är renoveringsprojekt för att uttrycka sig diplomatiskt. Vi har redan bytt alla avsloppsstammar, hela elsystemet, dränerat osv)
  • Utegivare (som jag tycker visar 1-2 grader för varmt) men ingen innegivare. Dock har temperaturen känts okej (19-21 grader på innetermometern)
    Anläggningen har varit igång sedan 3:e januari och har totalt 97 starter med 751 drifttimmar varav 100 timmar vv. Vår VVS-installatör var här den 9:e och luftade systemet igen samt fyllde på köldbärarvätska. Dette pga att larm 60 (låg temp på köldbärare ut) som sannolikt berodde på att det fanns luft kvar i systemet. Sedan dess har inga larm löst ut men jag hörde dock ett skvalpande ljud och noterade att trycket på köldbärarsidan sjönk till nära noll vilket gjorde att jag ringde hit VVS-installatören igen som återigen luftade systemet den 18/1. Han rapporterade att det hade varit luft och att han hade behövt fylla mer köldbärare. Det skvalpande ljudet försvann nu. Dock varierar fortfarande trycket på kalla sidan, kanske beror det på utetemp?

    I övrigt inga larmmeddelanden men informationsmeddelande om att kompressorn har begränsats av effektvakten vid 5 tillfällen (15/1 kl. 16:57, 20/1 kl. 17:33, 24/1 kl. 21:16, 25/1 kl. 17:28 samt 28/1 kl. 11:37). Dessutom ett informationsmeddelande om "Invertlarm typ I" den 24/1 kl. 21:16 och "Hög kondensor ut-temperatur" den 25/1 kl. 00:10.

    Jag har kört standardloggning enligt era rekommendationer via USB en gång i minuten från den 3/2 till den 10/2 (bifogad log.txt-fil). Denna period har varit kallare än vanligt (ner mot -10). Nu väntar vi med spänning på "domen" från alla experter!

    Vänligen,
    Jonas med familj

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!