Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: pi.r
« skrivet: 16 november 2010, 01:32:39 »

Allra störst inverkan på is-bildningen och därmed avfrostnings-frekvensen är vädret. Det är luftfuktigheten som är helt avgörande för hur mycket is som bildas. Vid lite lägre luftfuktighet kommer "dagg-punkten" att ligga under temperaturen på värmeväxlaren. Då bildas ingen is (eller kondensvatten om det är +grader).

Är man nyfiken kan man skaffa en luftfuktighetsmätare som sitter ute. Det finns elektriniska diton som även kan beräkna dagg-punkten. Då kan man se att under ca 70%RH blir det knappt någon is.

Senaste veckan har jag i Stockholm haft ett medel på 87%RH, vilket måste betraktas som ovanligt högt. Dagg-punkten har bara legat 1,7 °C under ute-tempen i genomsnitt, vilket garanterar rikligt med kondens. I mitt fall som vatten, för det är +grader ute.
Skrivet av: Gano
« skrivet: 15 november 2010, 10:00:01 »


Kan inställningar i övrigt (tex I-SEE) ha en inverkan på avfrostningsperioderna/tiden är väl vad jag undrar eftersom det är enda inställning jag har ändrat.


Bara om ändringen av inställningarna innebär att värmepumpen arbetar hårdare. Ju hårdare värmepumpen arbetar, desto mer energi tas ur utedelen och desto kallare blir värmeväxlarbatteriet, och desto mer frost, is och kondensvatten bildas. Ju mer frost som bildas på utedelen desto längre tid tar avsmältningen, och med mycket frost uppfylls inte villkoren för förlängda intervaller mellan avfrostningar. Så enkelt är det.

Täta avfrostningsintervall kan också vara en indikation på att värmepumpen är underdimensionerad i förhållande till husets värmebehov. Värmepumpen går då så hårt att den samlar på sig frost i mängder på utedelen på förhållandevis kort tid. Det blir en ond spiral, det går åt tid för avfrostningarna, och då måste maskinen gå på 100% ++, vilket ger ännu mer frost/is, etc etc

MVH/Gano

Skrivet av: pheur
« skrivet: 15 november 2010, 06:28:45 »

Hej,

Har i två dagar hållt lite koll på tiden mellan avfrostningarna och nu med mellan -1 och -5 ute så verkar den ha fastnat på 45 minuter. Är detta normalt? Om man läser tidigare i tråden om kriterierna så tycker jag att nog ska den klara längre tid mellan avfrostningarna än detta.

Se gärna denna tråd jag startade:
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=36890.0

Jag ställde för två dagar sen av I-SEE och jag kan _nästan_ svära på att tiden mellan avfrostningarna var mycket längre än 45 minuter med I-SEE aktiverat (fast ej AREA). Samma gradantal ute.

Kan inställningar i övrigt (tex I-SEE) ha en inverkan på avfrostningsperioderna/tiden är väl vad jag undrar eftersom det är enda inställning jag har ändrat.

Skrivet av: pi.r
« skrivet: 14 november 2010, 15:01:23 »

Först vill jag nämna att i förra inlägget var jag lite för snabb med klippet från min MHI-manual. Temperturgränserna fanns, fast lite längre ner.  Posten är ändrad.

Raffen... Det var väl inte så mycket nytt i det jag skrev..? Men det du nämner i punkt 2, verkar vara en mix av 2 olika fall.

Det ena, som tveklöst finns, är ett rent överhettnings-skydd för kompressorn som du skriver. På dinToshiba går det in och börjar sänka kompressorns varvtal om hetgas-tempen (ut från kompressorn) går över 108°C (bild 1). På min MHI går det in vid 100°C (bild 2). Men som det utryckligen står i Toshibas manual, är detta ett skydd för fel på systemet eller kompressorn. Överhettnings-skydd är inget som träder in i "normal" drift om inget är trasigt i pumpen.

Kompressorn kyls effektivt av kylmediet som strömmar genom den och den når inte riskabla temperaturer. Som exempel har min MHI aldrig har haft en hetgas-temp över 70°C på snart 2 års drift. Jag mäter även kompressorns temp utanpå höljet ca 5 cm från botten. Jag måste erkänna att jag blev förvånad över hur snabbt och exakt den följer hetgas-tempen. Den ligger 2-3 grader över hetgasen, och det är klart att motor-axeln och lagren håller en temp som säkert är ett 10-tal grader högre än så. Så det är fortfarande stor marginal till 140°C som låter som en rimlig övre gräns.
Bild 3: Hetgas-temp, bild 4: Kompressor-temp. Dagen med rekordet i hetgas-temp. Dipparna i kurvorna kommer av avfrostningar.

Det andra fallet är det som du skriver:
... om värmepumpen går på fullt maxvarv och ändå registrerar att inomhustemperaturen inte stiger någonting alls, då begränsas också varvtalet på kompressorn en del så att den inte skall överhetta till sist ...
Tror jag inte finns... Det skulle i så fall vara ytterligare en funktion som i så fall inte är beskriven i manualen. Det finns inget behov av den, eftersom risken för överhettning är obefintlig (så länge pumpen är felfri) och för att det redan finns ett skydd mot överhettning.

Och jag hoppas för alla Toshiba-ägares skull att det inte gör det. Det skulle innebära att när det blir för kallt ute för att pumpen ska orka med hela husets värmebehov, kommer den att slå ner effekten och halvt stänga av... i stället för att "kämpa på" så gott den kan. Verkligen inte vad man önskar sej...
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 13 november 2010, 01:10:15 »

Ja men se där Pi.r, nu börjar vi ju komma någon vart med det här med effektbegränsningen på pumparna tycker jag. ;) Thumbsup Nu skall jag erkänna att jag inte alls vet exakt hur effektbegränsningarna används på de olika slags pumpfabrikaten mer än när det gäller Toshibas pumpar som jag har rätt bra koll på, och här tar du ju delvis poäng på deras pumpar ivf tycker jag. Thumbsup
På Toshibas pumpar så fungerar då deras effektbegränsning på 2 sätt:
1. Det ena sättet som du redan har nämnt lite om här Pi.r innebär alltså att vid normal drift så maximeras temperaturen på inomhusdelens värmeväxlare till ca +55 ºC Det betyder att om temperaturen når ca +55 ºC mätt på en av värmeväxlarens sensorer så sjunker kompressorvarvtalet och temperaturen hålls därmed på en acceptabel nivå.
2. Det andra sättet är då om värmepumpen går på fullt maxvarv och ändå registrerar att inomhustemperaturen inte stiger någonting alls, då begränsas också varvtalet på kompressorn en del så att den inte skall överhetta till sist. I båda fallen så är syftet alltså att hålla kompressoroljans temperatur på en acceptabel nivå.
(Oljans temperatur får tydligen inte överstiga ca +140 ºC i kompressorkammaren vilket är ca 40 ºC varmare än den utgående hetgasens temp.) :)

Mvh Raffen.
Skrivet av: pi.r
« skrivet: 13 november 2010, 00:47:39 »

Hej Jawen!  Jo jag undrar lite över just ME-pumparnas effektbegränsning/effektbegränsare, om de har någon sådan och hur den ev fungerar och används, och ev i vilket syfte?? Detta eftersom effektbegränsning finns det mig veterligt på alla pumpar nämligen. Känner du möjligtvis till något om ME:s ev effektbegränsning Jawen?? :)

Mvh Raffen.

Hmm...  Sc:,h  Då ska vi se...

 - Du vet alltså att det ska finnas en effektbegänsning av något slag...
 - Men inte när den skulle falla in..?
 - och inte i vilket syfte..?
 - Bara att det ska finnas i alla pumpar...

Jag vet inte om vi jagar spöken här (dvs något du vill ska finnas). Det är lite svårt att veta vad du egentligen vill veta...

Det enda jag kan komma på, som man skulle kunna kalla "effektbegränsning", är det skydd mot övertryck som skulle kunna "spränga" koppar-rören i kondensorn, som man kan utgå ifrån att alla "seriösa" tillverkare av värmepumpar har.

Dom flesta LV- och VV-pumpar, som inte har inverter-styrning, har en enkel pressostat som slår ifrån kompressorn vid för högt tyrck. På inverter-pumpar är det bästa sättet att skydda mot övertryck, att mäta kondensor-temperauren (tryck och temperatur följer alltid varandra), och när temperaturen blir för hög, sänker man varvtalet på kompressorn så mycket som behövs för att hålla tempen, och därmed trycket, under ett bestämt max-värde. På så sätt kan pumpen jobba vidare, och ge så mycket effekt som systemet tillåter under rådande förhållande.

Första bilden är klippt ur manualen för din Toshiba RAS-xx SKVP/SAVP och beskriver hur den begränsar kondensor-tempen till max 56°C.
Andra bilden är hur min MHI SRKxxZGX gör. Även här är temperaturgränsen 56°C.
MEs manual beskriver inga funktioner över huvud taget, men det är inga principiella skillnader... Trycket hålls nere på en säker nivå genom att begränsa varvtalet på kompressorn.

LL-pumpar med liten "underdimmensionerad" innedel kommer lätt i en sådan situation när ute-tempen är hög (typ +7°C och över). Pumpens max-effekt begränsas då av övertrycks-skyddet i stället för kompressor-kapaciteten. (Vilket inte är något problem eftersom max effekt inte behövs vid så hög ute-temp.)

Menar du att det skulle finnas någon mer sorts effektbegränsare än detta..?
Skrivet av: Jawen
« skrivet: 13 november 2010, 00:36:33 »

Hej Jawen!  Jo jag undrar lite över just ME-pumparnas effektbegränsning/effektbegränsare, om de har någon sådan och hur den ev fungerar och används, och ev i vilket syfte?? Detta eftersom effektbegränsning finns det mig veterligt på alla pumpar nämligen. Känner du möjligtvis till något om ME:s ev effektbegränsning Jawen?? :)

Mvh Raffen.

Vet inte vad du pratar om, men en effektbegränsning ( beroende på hur man deffinerar det har ju allt ).

En bilmotor utvecklar 100 hk vid 5.400 varv, men bara 78 hk vid 4.000 varv.
En Geopard kan springa 110 km/t men bara ca 200 meter, men ca 80 km/t kan den springa 800 meter.
En människa kan springa 100 meter på  9,58 sek, men ändå är rekordet på 1 km 2,12 minuter d.v.s 132 sek.
Tjernobyl skapade massor av kwh kontrollerat fram tills KL 01:21 natten till den 26 april 1986, sen KL 01:23 exploderade reaktor 4 och gav sedan ingenting.
En människa kan lyfta 400 kilo i ett par sekunder, men 40 kilo i flera timmar.


Så vad menar du med effektbegränsning ?

Jawen
Skrivet av: pi.r
« skrivet: 12 november 2010, 23:29:29 »

Hej pheur..!

Jag har tyvärr ingen egen konkret erfarenhet av ME-pumpar, så jag kan bara gissa... Men jag tror du bekymrar dej i onödan. Även om pumpen skulle komma "ur fas" av att du knappar på fjärren, kommer den snart att hitta tillbaka, och tuffa vidare med vad den ska göra.

För att minska risken att hamna snett medan användaren knappar på fjärren, brukar många pumpar vänta lite innan dom agerar på ett kommando. Just för att se om det kommer ytterligare kommandon som motsäger det föregående. Det kan dröja en minut innan den svarar på en ändring av inställningen.

Om du vill veta exakt hur din pump reagerar är det bara att testa... något jag varmt rekommenderar. Du lär inte kunna förstöra något, och att veta hur just din pump fungerar är alltid en fördel.
Skrivet av: pheur
« skrivet: 12 november 2010, 13:21:05 »

Nybliven ägare av en FD35a. Och det är dessutom första pumpen så jag har ingen större erfarenhet av hur dom fungerar.

En fråga jag har är vad som händer i/med pumpen om den går i avfrostningsläge och samtidigt som den är det så ändrar man lite inställningar.

Ett exempel, pumpen går i avfrostning och man "passar då på" att ändra inställningar för I-SEE på eller av. För att ändra den inställningen måste man ju ställa pumpen i läge för kyla. Så resultatet blir ju att man under några sekunder ändrar till kyla, ändrar I-SEE av/på och sen går tillbaka till värme. Kan detta ställa till med något eller kommer pumpen fortsätta avfrosta så länge den behöver om den en gång gått ner i det läget? (för att komma från kyla till värme så "steppar" man ju även igenom torkning).

Ett annat exempel är ju om man när den börjat avfrosta går och stänger av pumpen. Vad händer då? Om man startar den omgående kommer den fortsätta med avfrostning eller kommer den (fast den kanske skulle behöva avfrosta) gå i normalt läge? Detta kan ju definitivt hända om strömmen går.

Skrivet av: Raffen
« skrivet: 12 november 2010, 01:03:56 »

Hej Jawen!  Jo jag undrar lite över just ME-pumparnas effektbegränsning/effektbegränsare, om de har någon sådan och hur den ev fungerar och används, och ev i vilket syfte?? Detta eftersom effektbegränsning finns det mig veterligt på alla pumpar nämligen. Känner du möjligtvis till något om ME:s ev effektbegränsning Jawen?? :)

Mvh Raffen.
Skrivet av: Jawen
« skrivet: 12 november 2010, 00:53:53 »

Raffen

Vad är det för snack om ME-pumparnas ev effektbegränsning som du för  Sc:,h
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 11 november 2010, 23:46:00 »

Hej Jawen..!

Toshiban är nog en utmärkt pump om man har lite lägre effektbehov - som för mej tex. Men FD35:an har betydligt högre effekt och är tystare (sägs det), så jag förstår ditt val.

Det är bara det att Raffen "vet" att det finns en hemlig effekt-beränsning i FD35:an som "någon ful fisk" kopplat ur vid Energimyndighetens test. Så vid "riktiga" förhållanden i ett hus, skulle den bara ha likvärdig effekt som Toshiban... Fast det är ju bara Raffen som har förstått hur det verkligen ligger till...

För det var väl den effekt-begränsningen du syftade på här Raffen?
De kanske är hemliga ev Pi.r?? ;) Kanske t.om lika hemliga som effektbegränsningarna på de pumparna. ;)

Mvh Raffen.

Ja kanske det Pi.r! ;)  Jag såg att du hade fått reda på hur ME-pumparnas avfrostning fungerar i detalj utan att iof redovisa detta här på forumet, du kanske även kan ta reda på hur det ligger till med ME-pumparnas ev effektbegränsning och hur dessa då ev används och fungerar, vilket skulle vara mkt intressant att få veta tycker jag. :)

Mvh Raffen.
Skrivet av: Jawen
« skrivet: 24 oktober 2010, 01:23:29 »


Det är bara det att Raffen "vet" att det finns en hemlig effekt-beränsning i FD35:an som "någon ful fisk" kopplat ur vid Energimyndighetens test. Så vid "riktiga" förhållanden i ett hus, skulle den bara ha likvärdig effekt som Toshiban... Fast det är ju bara Raffen som har förstått hur det verkligen ligger till...


Ha, ha, ha, ha, ja man hör konstiga saker.

Nä men har man bara runt 2 kw behov vid -15 så Kööööööp Toshiba RAS-10, men vem klarar sig på det  Sc:,h
Och vill man ha en smågnislande innedel som låter rätt jobbigt mycket så köööööp Toshiba RAS-10

Jag var grön på luft/luft pumpar när jag köpte Toshiban 2008-08, jag hade småbrått för kylan var på gång och hade läst på EM att den var riktigt bra, så jag köpte en.

Men ack vad man bedrog sig på COP och arbeta ned till -30 och andra lovord, eftersom man snabbt i kylan lärde sig att kraften behövs just när det blir kallt så passade inte toshiban alls i vårt hus som behöver ca 3,5-4  kw vid -15.
Kompensera med  1500-3000 watt ren el-värme under stor del av vintern var absolut inget jag räknade med, och gjorde mig rätt förbannad.

Men RAS-10 är fortfarande en  pump som ger förträffligt prisvärd värme stora delar av året, men i.o.m låg maxeffekt vintertid så kan den bara bli ett kompliment till någon annan värmekälla.


Vet inte med dom andra 6 kw pumparna, men kan ärligt säga att jag inte tror Toshiban RAS-10 räcker vintertid i något gammalt hus över 40- 50 kvm, och ska man köpa 2 stycken inkl mont så blir det inte långt kvar till en kvalité luft/vatten med högre effekt, tyst inne, jämnare värmefördelning och som då även skulle värma vv.

Därför hoppas jag att samtliga större nya luft/luft som släpps på marknaden i dag i den dyrare klassen, lämnar minst det som FD-35 lämnar vid -15 grader.

MvH Jawen
Skrivet av: pi.r
« skrivet: 23 oktober 2010, 15:28:58 »

Hej Jawen..!

Toshiban är nog en utmärkt pump om man har lite lägre effektbehov - som för mej tex. Men FD35:an har betydligt högre effekt och är tystare (sägs det), så jag förstår ditt val.

Det är bara det att Raffen "vet" att det finns en hemlig effekt-beränsning i FD35:an som "någon ful fisk" kopplat ur vid Energimyndighetens test. Så vid "riktiga" förhållanden i ett hus, skulle den bara ha likvärdig effekt som Toshiban... Fast det är ju bara Raffen som har förstått hur det verkligen ligger till...

För det var väl den effekt-begränsningen du syftade på här Raffen?
De kanske är hemliga ev Pi.r?? ;) Kanske t.om lika hemliga som effektbegränsningarna på de pumparna. ;)

Mvh Raffen.
Skrivet av: Jawen
« skrivet: 23 oktober 2010, 01:41:39 »

Raffen

Huset vi bor i stämmer med min profil,sen om du läser lite noggrannare i profilen så ser du att jag tilläggsisolerat också, hade bara ett tunt lager packat kutterspån innan, så det är inte enkom RAS-10:an.
Men jag bygger ett nytt hus som snart är klart (förhoppningsvis) och det huset har en provisorisk monterad  FD-35 VABH.
Husen sitter nästan ihop och är på samma tomt.

Ock jag har tidigare berättat för dig om mina upplevda skillnader mellan RAS-10:an och min FD-35 VABH, FD 35 "vinner alla dar i veckan".

MvH Jawen
Skrivet av: JimGus
« skrivet: 22 oktober 2010, 20:50:36 »

Om jag kommer ihåg rätt..  (annars får jag nog höra det)  ;D
avfrostning pågår tills vätskeledningen uppnått +8 ºC
lyckas den få upp temperaturen över +8 ºC på vätskan (efter utebatteriet) inom 5min vid avfrostning så förlängs driftstiden till nästa avfrostning med 15min och vise versa åt andra hållet.
Detta fortlöper hela tiden, klarar den nästa avfrostning inom tiden förlängs driften med ytterligare 15min osv ..

Tack Ace!   Thumbsup
Skrivet av: ace
« skrivet: 22 oktober 2010, 19:31:01 »

Om jag kommer ihåg rätt..  (annars får jag nog höra det)  ;D
avfrostning pågår tills vätskeledningen uppnått +8 ºC
lyckas den få upp temperaturen över +8 ºC på vätskan (efter utebatteriet) inom 5min vid avfrostning så förlängs driftstiden till nästa avfrostning med 15min och vise versa åt andra hållet.
Detta fortlöper hela tiden, klarar den nästa avfrostning inom tiden förlängs driften med ytterligare 15min osv ..
Skrivet av: JimGus
« skrivet: 22 oktober 2010, 19:04:09 »

För övrigt fick jag ett privat meddelande om hur det funkar med avfrostningarna. Så nu vet jag...


Hej pi.r

Är detta något du kan dela med dig av då jag är spekulant på en fd35a till stugan?

SP
Skrivet av: pi.r
« skrivet: 22 oktober 2010, 15:54:27 »

De kanske är hemliga ev Pi.r?? ;) Kanske t.om lika hemliga som effektbegränsningarna på de pumparna. ;)

Mvh Raffen.

Vilken effektbegränsning är det du syftar på Raffen..?

För övrigt fick jag ett privat meddelande om hur det funkar med avfrostningarna. Så nu vet jag...
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 22 oktober 2010, 09:40:36 »

Hej Jawen!  Du kanske skulle behöva uppdatera din profil lite då ev?? För där står det inget om någon FD35-VABH nämligen?? Sc:,h Och läser man profilen Citat:
Elpanna IVT 290.
Förbrukning ca 40.000 kwh 2007
Satte in en L/L pump Toshiba RAS:10:a 2008-08, nuvarande förbrukning ca 23.000 kwh

Så får man väl uppfattningen rätt klart för sig att du har gått ifrån en förbrukning 2007 på ca 40.000 kwh till nuvarande ca 23.000 kwh i huvudsak med hjälp av Toshiban eller?? ;) :)

Mvh Raffen.
Skrivet av: Jawen
« skrivet: 22 oktober 2010, 01:51:01 »

Äger själv en FD35-VABH och igår när jag stod och jobbade brevid innedelen hörde jag hur den stega ned och var på väg att göra en avfrostning, jag tyckte det var konstigt med ca 2-3° ute så jag sprang ut innan det börjde och studerade utedelen.

Det var inte tillstymmelse till frost eller isbildning på lammellerna så jag förstod ingenting, sen vet jag inte om den körde en kortare variant av avfrostning, för jag upplevde den som kortare, men jag tog inte tid.

Undrar också lite hur det ligger till?.

Förra mycket kalla vintern gick den klanderfritt hela tiden, och avfrostningen fungerade så perfekt att jag endast vid ett tillfälle bröt av en istapp på 1 cm i diameter som gick från markstativet och marken, annars var den helt ren konstant.

Har bara lovord att säga om FD35-vabh, klart bättre än min andra Toshiba RAS-10 från 2008, både vad gäller fläktljud och prestanda när man behöver värme, ända + för Ras 10:an är att plåten på utedelen är vitare FD35:an ser nästan lite "smutsgul-vit" ut nu efter en tid.

MvH Jawen



Skrivet av: Raffen
« skrivet: 21 oktober 2010, 23:17:07 »

De kanske är hemliga ev Pi.r?? ;) Kanske t.om lika hemliga som effektbegränsningarna på de pumparna. ;)

Mvh Raffen.
Skrivet av: pi.r
« skrivet: 21 oktober 2010, 22:53:06 »

Vilka är kriterierna för att starta avfrostning på en MUZ-FD25/35 VABH?

Behovsstyrt ska det väl vara - har jag hört - men jag vill se hur..?

Jag har lusläst ute-delens servicemanualen (OHB519 6, Jul. 2008), utan att hitta ett ord om avfrostning... Och egentligen inga funktionsbeskrivningar alls. Inte heller en komponent-förteckning med artikel.nr.

Finns det någon ytterligare manual? Eller är det här allt som finns..? (jag har redan inne-delens  manual som är separat)

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!