Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: StefanP
« skrivet: 19 november 2007, 06:37:03 »

40 mwh låter jättemycket tycker jag  studs

Men vad vet jag....

Men detta är är jag lite intresserad av att följa.... Vilken sjö är det?

Vilket djup lägger du slangarna på, vad har du för botten? sand, lera, sten?

Och hur tänkte du kombinera solfångare?... Du kan väl ändå inte köra in det i VP.. för de klarar väl max 16-20 grader brine?

Jag har funderat på det själv också men då får man väl köra någon värmeväxlare på antingen VV eller rent ut av gå in i VP och hetta upp värmebäraren eller vad det heter?... gosh var så länge sen jag höll på med sånt här så jag har glömt bort allt.

En helt annat sak, kan man kombinera sjö, sol och bergvärme?.... vore ju väldigt trevligt med frikyla på sommaren.... då det blir tämligen varmt i mälaren på sommaren så går det ju inte att köra så mycket frikyla på det...... även fast man kanske inte satsar på att borra direkt..

jag ser verkligen hur mkt kopplingar och magnetventiler styrda av massa givare och dator i mitt nästa hus..... yam  :D


edit: Eh jag kom på, vad fan händer om någon ankrar i kollektorn?.... eller två saker kan väl hände, antingen händer inget eller så blir det hål i kollektorn och trycket sjönker drastiskt och VP larmar och man har lite jobb framför sig.... eh bergvärme är ju inte så dumt ändå....
Skrivet av: qvisten
« skrivet: 17 oktober 2007, 21:49:09 »

Använd uponors vikter de sitter still på slangen. Betongvikterna är klumpiga.

//Rickard
Skrivet av: ROLPeR
« skrivet: 17 oktober 2007, 10:30:54 »

4. Eller bygga en flotte.  :)

MVH // Rolle
Skrivet av: PomPom
« skrivet: 17 oktober 2007, 10:25:05 »

Om ni läst mina tidigare frågor har ni sett att jag funderat kring berg- eller sjövärme men inte lyckats få tag på några entreprenörer med erfarenhet. Nu har jag dock lyckats få tag på en erfaren kille som berättat en del för mig, och har idag lämnat in anmälan till kommunen om installation av sjövärmeen. Tar gärna del av andras erfarenheter och delar gärna med mig av mina eftersom. Tankarna hittils är:

Huset beräknas efter pågående renovering ha ett effektbehov om 40-46 MWh/år. Jag kommer lägga två slingor i sjön, vardera på 400 meter. De kommer att ansluta mot en fördelare några meter in på land, därefter går det ytterliggare slang de sista 45m in till huset. Totalt blir det alltså frågan om cirka 890 meter kollektor. I fördelaren kommer jag att lämna utrymme för en eller två slingor till (man vet aldrig....).

Så fort tillstånd erhållits kommer jag att beställa PEM slang, 40x2.4mm, antingen den som är avsedd för bergvärme, men svetsad böj i ändan, eller en markvärmekollektor. Vilken jag väljer beror på vilka vikter jag får tag på.

Enklast verkat vara att lägga bergvärmeslangen som är svetsad i änden, med Uponors vikter som har två fästpunkter för separata slangar eller delar av slangar. På så sätt får man en "stege" som man kan släppa ut bakom båten. Sådana 12kg vikter kommer i så fall sättas var 2,4m, alltså cirka 167 vikter.

Troligen blir det dock frågan om sänkvikter från Norsjö betong eller liknande, de fäster dock bara längs med slangen så själva utläggningen kommer ta något längre tid, plus att det blir lite svårare att hålla koll på var slangen hamnar. Denna typ av vikter har jag också funderat på att göra själv, men tror nästan det är svårt att slå betongfabriken på priset, ska till många formar. Med denna typ av vikter, behövs det då nämligen 333 stycken.

VP kommer bli antingen en 1135-15 eller en 1135-17. Väljer jag 17 är det för att ha säkerhetsmarginal. Men, någon som har några kloka ord att säga om att köra överdimensionerat, någon risk med detta? Till denna är tänkt att koppla en 450/300 tank som VVB och att i framtiden docka solpanel mot.

Nästa steg är alltså:

1. Tillstånd från kommun och eventuellt dispens från strandskyddet från länsstyrelsen.
2. Beställa slang, vikter och fördelare.
3. Hyra grävmaskin eller anlita grävfirma.
4. Köra båt :)

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!