Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 17 november 2016, 11:18:22 »

Nån film känner jag inte till men står säkert i manualen och den finns troligtvis att ladda ner hos Nibe och det är installatörs manualen du ska ha.
Skrivet av: jonachi
« skrivet: 17 november 2016, 08:11:49 »

Kom på att innegivaren låg på ett lite kallare ställe i huset. JAg skulle flytta den förra året då den satt bredvid kamin. Sen blev den liggande på tv bänken nära en yttervägg. Satte upp den på väggen igen och helt plötsligt började VP ta pauser och inte stå och mata hela tiden. Dagen efter blev det plusgrader igen och VP har inte gått så hårt. Vi får se vad som händer när det blir kallt igen. Dig mellan VB-f och VB-r pendlar fortfarande mellan 3-4 grader dock så jag kanske får ta mig en titt på cirkulationspumpen framöver. Finns det några bilder, instuktioner, film på hur man ställer hastigheten på den?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 10 november 2016, 20:40:33 »

Vb min används normalt inte dvs man ställer den på 15 grader. Normalt körs framledningen efter värme kurvan men vb min tvingar den att aldrig gå under inställt värde i vb min.
Skrivet av: jonachi
« skrivet: 10 november 2016, 18:27:09 »

ok, så min VB-fram min är onödigt hög menar du? Vad händer om jag sänker den. VI har ingen källaren men pannan står i ett oisollerat pannrum som är en 1/8 av grunden.

Jag tror inte att pannan gick så här hårt förra året då det var -2 men jag kan ha fel.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 10 november 2016, 17:48:17 »

Enda anledningen att höja vp min är att man vill värma tex en källare på sommaren men då bör man ha en arbetstank till vp i alla fall med en lite kraftigare vp nu är din lite mindre och kan ev funka hyffsat. Om du höjer gm för eltillskott så kommer det inte gå in lika lätt du borde ha 24 tim kompressor drift när elpatron hjälpt till ett hus är ganska trögt lite för låg framledning i ganska många timmar brukar inte märkas så väl.
Skrivet av: jonachi
« skrivet: 10 november 2016, 17:35:41 »

Ny mätning efter 22h denna gång. Ingen elpatron ikopplad när jag kom ner. VB-f 38 (41) VB-r 36. Kompressorn har gått i 22h (dvs hela tiden) utan omstart, elpatron i 4 timmar. Det är ungefär samma värden dvs, det är -2 ute idag och det har gått 101 Kwh på 22h.

Gick igenom allmänt protokollet i manualen. Ser at VB-fram min är ställt till 27 (istället för 15 som är default) oh vb-fram max är ställt till 54 (istället för default 45). Kan det ha med saken att göra?
Skrivet av: jonachi
« skrivet: 10 november 2016, 12:05:11 »

Läste av inställningarna igår igen. Då stod den återigen på TS steg 1. -3 grader ute. Var 26h mellan mätningarna. TS hade gått i 6 timmar av dessa 26h. VP hade gått konstant. VB.f 44(39) VB-r 41 (50) cirka 120kwh hade gått på 26 timmar. Känns som att den går väldigt hårt, vi har inte jättevarmt inne, snarare något kyligt.
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 09 november 2016, 13:04:56 »

Kan ett igensatt filter orsaka att flödet minskat ...
...fast då skulle väl deltaT ha ökat?
Skrivet av: Josth
« skrivet: 09 november 2016, 12:30:36 »

Om det också finns en vedpanna, ackumulatortank(-ar) och omfattande rördragning mellan alla delar kan det vara bra att undersöka om det finns betydande värmeförluster någonstans. Varma oisolerade rör som bör isoleras? Rörisolering finns att köpa billigt. Vedpanna som inte används men dragluckor på glänt? Bör stängas i så fall och rökgången till skorsten tätas/isoleras om det inte eldas alls numera (men sätt upp en skylt att det är tätat så ingen tänder vedpannan av misstag). Skorstenshuv som skyddar skorstenen när det inte eldas är också väldigt bra att ha. Att termografera huset med värmekamera på vintern kan vara värdefullt om man är osäker på var värmeenergin försvinner.
Skrivet av: jonachi
« skrivet: 09 november 2016, 10:57:23 »

Hej.

Nej jag har dlig koll på hur mycket den gick eftersom vi bara har bott ett år. Då höll vi på att expermintera med kurvorna också för att hitta "vår" inställning, som till sist blev -2 (och där har den legat). I januari förlorade vi en fas, pannan slocknade när det var -25 ute och den stod på full elpatron i veckor efteråt för att hitta tillbaka till värmen. Efter det, vet jag att jag noterat att den brukar gå på elpatron steg 1 runt omkring -5 till -10. Så ungefär som nu då kan man tänka. Min data är som du märker dock inte så utförlig så det är i princip spekulation.

Jag håller med, det kan vara så att den är underdimensionerad och gammal. JAg vet att ägaren som installerade den använde den för att värma bottenvåningen primärt (dvs halva huset) och att han eldade istället för att köra elpatron. Mycket har hänt sedan dess.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 09 november 2016, 09:55:45 »

Rent generellt ska ju inte tillskottet gå in om inte kompressorn går konstant. Tillskottet ska ju inte ersätta kompressorn... Att den går konstant nu när det inte är så kallt kan bero på två saker; Dels är den kanske inte dimensionerad för att klara mer (Det var ganska vanligt för 15-20 år sen att man dimensionerade ganska klent eftersom värmepumpen var dyr och elen relativt billig). Sen kan det ju även vara så att den ger mindre effekt nu än när den var ny.
Har du nån aning om hur mycket tillskott det har behövts tidigare och ungefär vid vilken utetemp det brukar kopplas in?
Skrivet av: jonachi
« skrivet: 09 november 2016, 09:43:29 »

En fråga till, är det normalt att kompressorn går så hårt som den gör. 4-5 timmar av TS tid på nästan ett dygnt vid -4 kan jag nog leva med, det är ändå rätt kallt. Men att kompressorn går 24/7 dessutom vet jag inte. Vad säger ni?

Funderar på att ringa en tekniker som ser över burken innan det blir kallt på riktigt (bor i västerbotten så det lär bli betydligt kallare). Maskinen installerades i oktober 2000 och jag är lite nervös att kompressorn inte håller särskillt länge till.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 08 november 2016, 20:02:08 »

En gissning är att kompressorn står för ca hälften av förbrukningen resten är elpatron. Det är enkelt att ändra hastighet på cp den har ett vred på sig med troligtvis 3 lägen men fronten på vp måste lyftas av för jag antar att du inte har nån cp monterad utanför vp.
Skrivet av: jonachi
« skrivet: 08 november 2016, 18:13:07 »

och det var 4 graders diff mellan vbf och vb-r (glömde jag skriva)
Skrivet av: jonachi
« skrivet: 08 november 2016, 18:11:40 »

Så här 20h timmar senare har VPtid ökat med 20h och TS-tid med 5h. Det är fortfarande -4 grader ute. VB-fram är 45 (43) och den kör på första läget på elpatron när jag gick ned i källaren. Elmetaren visar att cirka 90kw/h har gått på 20h.

Vad tycker jag att ni ska göra? Jag kommer inte mickla med cirkulationspumpen, utan ringer då en tekniker som får se över den. Det känns som att den går ovanligt mycket på ström. Inne är det varken varmt eller kallt utan ungefär som vi brukar ha det.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 08 november 2016, 15:29:28 »

Om framlednings givaren visar för lite och vp + elpatron gasar på extra kommer det bli för varmt inne energin kan inte bara försvinna.
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 08 november 2016, 14:51:16 »

Vb-fram ska gå över VBbör annars räknas inte gradminuterna ner och därför går tillskottet in.
Är det möjligen fel på VB-fram givaren? Räcker ju att den visar säg 3-5 grader för lite för att det ska leda till att Gm snabbt blir mer än -300 och att det inte ränkas ner förrän elpatronen höjer tempen så mycket att VB fram(felmätta) överskrider VBbör och nerräkning sker.
Skrivet av: jonachi
« skrivet: 08 november 2016, 13:08:54 »

Tack för svar!

Jo kompressorn går, var ute igång till inann läggdags igår och då stod kompressorn och gick utan TS. Då var temperaturen i radiatorerna också översnstämmande med vad den själv skulle vara tror det stod 37 (37) på VB-fram. VB-r på 33.

Jag fotade av displayen som talar om hur mycket kompressor drift som den gå och hur mycket TS. Även elmätaren fotade jag av. Då kan man lättare stämma av på displayen om ett dygn eller två och se hur mycket TS som egentligen går. Det har blivit något varmare ute nu också så antagligen kommer den inte gå så mycket.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 08 november 2016, 13:04:36 »

Deltat på kalla sidan tyder på att kompressorn går men eftersom deltat på varma sidan är så lågt blir man fundersam. Sänk hastigheten på cirkpumpen på varma sidan så deltat ligger runt 7 grader när vp går utan elspets när spetsen går in kommer deltat bli större men det är ok. Men om det går så mycket elspets redan hur blir det vid -20 ute  Sc:,h
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 08 november 2016, 09:25:15 »

Går kompressorn alls?
Indikerar dioden att den är igång?
HÖR du att den är igång?
OM den hoppar mellan 3 och 6 kW tillskott vid -4 grader ute så verkar det vara nåt tokigt kan jag tycka, du borde inte ha mer än ca 7-8 kW toppeffektbehov i ditt hus om det inte är otroligt dåligt isolerat och dragigt.
Skrivet av: jonachi
« skrivet: 08 november 2016, 09:24:50 »

KB-f 0 grader
KB-r -3 (-8)

Diffen mellan vb-f och vb-r pendlar mellan 3-4 grader.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 08 november 2016, 09:20:46 »

Då tycker jag nog den borde klara lite kallare väder utan elpatron har för mig att en äldre 7 kw vp motsvarar en ny på ca 8,5 kw pga att dom mäter vid olika framlednings temperatur. Kolla dels tempen på brine och skillnaden mellan in ut på brine bör vara runt 3 grader och på radiator sidan bör det ligga runt 7 grader.
Skrivet av: jonachi
« skrivet: 08 november 2016, 07:39:19 »

180 totalt, så cirka 90 per våning.

Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 07 november 2016, 21:35:27 »

Är det 180 m2 totalt eller per plan ?
Skrivet av: jonachi
« skrivet: 07 november 2016, 20:15:06 »

Tror den är 7kw och huset 180kvm, välisolerat med tillägg på övervåning. Normalisolerat botten.
Skrivet av: jonachi
« skrivet: 07 november 2016, 20:13:30 »

ok, tack för snabbt svar. Jag har fotat av displayen för att se hur mycket TS-tid som kommer gå närmsta dygnet. Då bllir det lättare att se om den bara går in och "duttar" med TS eller om den är på mest hela tiden.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 07 november 2016, 20:04:21 »

Hur stort hus har du isolerings standard samt storlek på vp ?
Skrivet av: jonachi
« skrivet: 07 november 2016, 20:02:28 »

Kan bara tillägga att Nibe-teknikern som var tittade på inställningarna efter att en fas försvunnit och fixade iordning dom så att de skulle passa. Jag har inte rört något sedan dess. Vi ligger på en stadig -2 kurva året om.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 07 november 2016, 20:01:34 »

Det finns inget normalt när elpatron går in men visst går din in lite onödigt tidigt men nu med elsteg nr 2 så verkar den jobba bort gm ganska fort så snart kommer eltillskott kopplas ur. Du kan säkert minska gm för el tillskott men det gör nog inte så stor skillnad utan fördröjer endast inkopplingen av elpatron.
Skrivet av: jonachi
« skrivet: 07 november 2016, 19:46:21 »

Hallå.

Relativ ny med bergvärme. Har bott ett år i kåken och haft en del problem förra vintern. Nu kom det en fasligt massa snö och utetempen skönk. Bestämde mig för att kolla till VP.

Förr-förra ägaren har installerat lysioder för när den går över på TS-el. En lampa lyser när den går på första läget, när andra lyser går den på andra läget och när den går för fullt lyser båda. Ganska smutt då man kan hålla koll på när den går på TS.

Nåväl, det är knappt -4 ute och när jag tittar till den går den på läge två i tillsats el, vilket känns som att den kickar in väldigt tidigit. Kollar värdena på displayen och ser att:

VB-fram  45 (39)
VB-R 41 (50)
Gradminuter -494 (och skönk på någon minut ner till -460)

Jag är inte alls så haj på det här och har inte pillat nåt själv sedan tekniker var här och servade förra vintern när den förlorade en fas. Den har ju mest vilat hela våren/sommaren.

Är det normalt att den går så mycket på elpatron? Och att vb-fram är högre än värdet som datorn vill ha? Diffen är ju ganska låg, 4 grader dessutom. Jag vet inte hur det var riktigt förra året då vi provade oss fram med värmekurvor och annat, ibland var TS av ibland var den på. Har som ingen data att gå på där.

Gradminuterna för VP är satt på 60 och för TS-min på 300 (alltså default enligt manualen).


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!