Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 11 januari 2022, 20:27:45 »

Bara en VP då ON/OFF och det har fungerat. Direkt mot systemet då utan reglering ( lullull i med elektronik ) av något. Kan bli en del start/stopp men gör inget om man har en mjukstart av kvalitet.  26 år , det klarar ingen VP i dag så var glad om den fungerar fortfarande. En mjukstart förlänger livet på den har med många år.

Edit var 36 år
Skrivet av: hebbe_s
« skrivet: 11 januari 2022, 20:08:32 »

Värmepumpen är 36 år, det går inte och göra någon hetare inställning på varmvattnet än vad värmepumpen presterar ca 50-55 grader... Oavsett om el-kassetten är tillslagen eller inte.
Skrivet av: Bölemannen
« skrivet: 11 januari 2022, 19:49:52 »

Min kusin lyckades köra sönder två kompressorer inom 3 år, vet bara att det är en Nibe. Med dagens teknik borde ju kompressorn kunna skyddas bättre...

Hos mig har elpatronen i huvudsak varit helt avstängd i 15 år, har bara haft igång den vid några tillfällen för att kontrollera funktionen!
Går inte elpatronen in varje gång du kör legionellakörning på varmvattnet?
Skrivet av: CCbygger
« skrivet: 03 januari 2022, 22:37:49 »

Har själv bara bott i huset i 3 år så har inte historiken. Eventuella installationsfel borde ju åtgärdas när vi sätter in en helt ny pump, väl? En av firmorna jag nu överväger erbjöd att byta kompressorn för 30k, men ville i så fall felsöka ordentligt innan ett byte så det inte fanns något underliggande fel. God ambition, vi vågar dock inte chansa på att kompressorn inte pajjar igen om nått år.

Huruvida det varit vansinnigt hög framledning vet jag inte. De tidigare ägarna hade dock kurvan på 7 när vi flyttade in, vi har haft den omkring 4-4,5 och tyckt det räckt, så har de alltid haft den på 7 så kan det ju vara så. Massor med start/stopp vet jag inte heller. Var en del problem med magnetit när vi flyttade in, vissa radiatorer blev inte varma, vilket åtgärdades med ett fernoxfilter. Men det kan såklart också ha tärt på kompressorn tänker jag.

Ska testa sänka elpatronen.

Skrivet av: hebbe_s
« skrivet: 03 januari 2022, 15:48:08 »

Alltså har två kompressorer fallerat inom loppet av 13-14 år.
Min kusin lyckades köra sönder två kompressorer inom 3 år, vet bara att det är en Nibe. Med dagens teknik borde ju kompressorn kunna skyddas bättre...

Hos mig har elpatronen i huvudsak varit helt avstängd i 15 år, har bara haft igång den vid några tillfällen för att kontrollera funktionen! 
Skrivet av: 944_Driver
« skrivet: 03 januari 2022, 14:57:00 »

Om du haft ihjäl två kompressorer på 13-14 år så talar det för att något i installationen bör ses över om du inte ska ta livet av din nya också.
- Vansinnigt hög framledningstemperatur hela året?
- Massor med start/stopp?

Enda risken med att sänka effekten på elpatron är att du kommer att frysa. Bara att testa.

// Magnus
Skrivet av: CCbygger
« skrivet: 03 januari 2022, 11:31:02 »

Kort uppdatering på hur det går här.

Dragit ut på tiden men har tillslut fått kontakt med två firmor som både känns riktigt seriösa och med bra vitsord från bekanta. Den ena har lämnat offert på en Nibe S1255-12 för 95 000 kr och den andre har lämnat offert på en Thermia Calibra 12 för 100 000 kr. Kommer ta beslut i veckan men både firmorna känns som sagt proffsiga, så nu handlar det mest om val av maskin.

Oavsett vem jag väljer kommer leverans och installation ske först någon gång i februari. Så bara att acceptera att det blir en dyr vinter elmässigt. Funderar därför på om jag kan dra ner förbrukningen i vår IVT Greenline genom att sänka anslutningseffekten på elkassetten från nuvarande 2/3 till 1/3? Vi har bra värme i huset i nuläget så tänker att det skulle kunna gå utan att det blir för kallt, eller finns det några risker med det?

Angående IVT återförsäljarna i stan har jag helt lagt de åt sidan. Varit i kontakt med två återförsäljare och båda ville sälja in en volymtank vilket tillslut visade sig bero på att båda trodde att vi har ettrörssystem, vilket vi absolut inte har, vi har solklart tvårörssystem. Ingen av de andra firmorna har förespråkat en volymtank. Därtill är IVT-firmorna också betydligt dyrare än andra firmor, i sammanhanget dock intressant att det skiljde 31 000 kr mellan de två IVT-firmornas offerter för exakt samma grejer.

Visade sig också att kompressorn i den nuvarande maskinen redan har bytts ut en gång! Det hade jag själv missat, upptäcktes av en av de andra firmorna ovan som lämnat offert, tillverkningsdatum på nuvarande kompressor är oktober 2015. Detta är inget som nämnts av IVT-firman som installerat/servat befintlig maskin och nämndes inte heller när vi köpte huset. Alltså har två kompressorer fallerat inom loppet av 13-14 år.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 15 december 2021, 20:57:27 »

Med tanke på att minsta effekt för kontinuerlig drift ligger runt 3 kW för pumparna känns behovet av en volymtank inte så stort. Sommartid när pumpen gör enbart varmvatten kommer en volymtank inte att spela någon roll. När värmebehovet är större än 3 kW kommer pumpen att gå hela tiden. Det blir en begränsad tid av året en volymtank minskar antalet starter.
Skrivet av: CCbygger
« skrivet: 15 december 2021, 16:43:41 »

Sannolikt blir det en inverterpump, samtliga offerter jag fått in är av den typen.

Är det ändå en god tanke med en volymtank? Om jag i nuläget har offerter på installation och byte för ca 100kkr, hur mycket är ett rimligt pristillägg för att även ta med en volymtank? Gjorde en räkning och vi har 20 radiatorer av varierande storlek i huset.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 15 december 2021, 13:20:36 »

Stämmer bra att det var ett minustecken framför. Varför mäter man på det viset?

Det är någon datateknisk finess som gör att när timern har räknat till 2^15-1 blir det ett minustecken framför och den börjar räkna nedåt i stället för att fortsätta till 2^16.

Jag tycker att installatören som en gång i tiden föreslog volymtank verkar seriös avseende det tekniska. Några jag känner skaffade värmepump några år efter mig. De installerade en pump på 10 kW i ett hus som hade samma oljeförbrukning som mitt där jag installerade en pump på 5 kW. Deras argument för den kraftiga pumpen var att den inte skulle behöva gå så många timmar per år och därför skulle hålla längre. För ett par år sedan havererade kompressorn efter ha gått runt 35 000 timmar, kommer inte ihåg exakta antalet. Det är panelradiatorer med liten vattenvolym i det huset, alldeles för liten volym med tanke på pumpens effekt. Man brukar rekommendera 20 L vatten/kW pumpeffekt för on/off-pumpar. Dessutom var det fabriksinställningen, 60 (Thermiapump), på antalet gradminuter. Min uppfattning är att det stora antalet starter knäckte kompressorn men det kan förstås handla om otur. Min kompressor är uppe i över 70 000 timmar och verkar må alldeles utmärkt.   

Det finns inte samma behov av volymtank om den nya pumpen blir en inverterpump. Det blir inte samma antal starter som för en on/off-pump då en inverterpump anpassar effekten efter värmebehovet, men hade det installerats en volymtank 2008 hade kanske den här tråden aldrig behövt skapas.
Skrivet av: CCbygger
« skrivet: 15 december 2021, 13:12:40 »

Det ser ut som en dröm att byta den. Gott om plats ovanför mm. Kan inte ta många timmar när man väl fått in maskin i rummet.

Det ser ut som att du redan har en liten knäpptank idag?

// Magnus

Är det den svarta som är en volymtank/knäpptank? Borde man inte bara kunna återanvända den som sitter där i så fall, även om den är betydligt mindre än 100 L? Men då är det kanske ingen dum idé med volymtank (även om jag inte tänker betala 50k för det).
Skrivet av: 944_Driver
« skrivet: 15 december 2021, 09:17:01 »

Det ser ut som en dröm att byta den. Gott om plats ovanför mm. Kan inte ta många timmar när man väl fått in maskin i rummet.

Det ser ut som att du redan har en liten knäpptank idag?

// Magnus
Skrivet av: CCbygger
« skrivet: 14 december 2021, 21:41:42 »

Är det inte ett minustecken före siffrorna? Det blir lite konstigt annars. Är det ett minustecken före blir kompressortiden runt 37000 timmar.

Informationen om installatören som ville installera volymtank var intressant. När jag läste tråden tidigare idag undrade jag varför kompressorn hade gått sönder. Man kan ha otur men det kan också vara så att det är dåliga driftförhållanden, till exempel onormalt högt antal starter på grund av för liten vattenvolym i systemet i förhållande till pumpens effekt. Så nu ställer jag den fråga jag funderade på att ställa tidigare men avstod från: Vad är det för typ av radiatorer? Platta panelradiatorer eller sektionsradiatorer? Är det golvvärme i någon del av huset? Husets ålder?

Har volymtanksinstallatören sett anläggningen?

Stämmer bra att det var ett minustecken framför. Varför mäter man på det viset?

Vi har panelradiatorer, ingen golvvärme dock. Huset är byggt 1969 och bergvärme installerat 2008.

Företaget som gett offert med volymtanken har mycket riktigt sett anläggningen. Var deras tekniker som vi ringde hit när vi upptäckte att det krånglade. Är också samma företag som installerade vår befintliga pump 2008. Sambon nämnde att teknikern då sa att han tyckte en volymtank kunde vara bra, för att få ett bättre flöde. Vi har även haft en annan firma här som ville kolla innan de lämnade offert, de sa dock inget om volymtank.

Bifogar bild på anläggningen ifall de säger något.

Skrivet av: CCbygger
« skrivet: 14 december 2021, 21:26:17 »

Hej där! :) Har du fått någon återkoppling om ett eventuellt good-will inbyte eller motsvarande rabatt från IVT?

Nej, det var inte riktigt aktuellt i samtalet jag hade med säljaren, tyvärr.
Skrivet av: CCbygger
« skrivet: 14 december 2021, 21:24:37 »

50-tusen för en cirkulationspump och en volymtank på 100 lit?? Jo tjena. Är det problem med högljudda knäppningar från värmesystemet i huset? Om man antar Falkenberg och räknar i NIBE's gamla dimensioneringsprogram så ser 160 m borrhål ut att räcka till en 10 kW-pump men är i minsta laget för 12 kW-pump till ert hus.

Halmstad. Det hade jag ju kunnat skriva direkt. Inga knäppningar alls i systemet, tyst och lugnt.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 14 december 2021, 15:57:13 »

Kompressorn har haft driftid på 27k timmar och tillskottet på 2867 timmar.

Är det inte ett minustecken före siffrorna? Det blir lite konstigt annars. Är det ett minustecken före blir kompressortiden runt 37000 timmar.

Informationen om installatören som ville installera volymtank var intressant. När jag läste tråden tidigare idag undrade jag varför kompressorn hade gått sönder. Man kan ha otur men det kan också vara så att det är dåliga driftförhållanden, till exempel onormalt högt antal starter på grund av för liten vattenvolym i systemet i förhållande till pumpens effekt. Så nu ställer jag den fråga jag funderade på att ställa tidigare men avstod från: Vad är det för typ av radiatorer? Platta panelradiatorer eller sektionsradiatorer? Är det golvvärme i någon del av huset? Husets ålder?

Har volymtanksinstallatören sett anläggningen?

Skrivet av: Boilerplate4U
« skrivet: 14 december 2021, 15:35:26 »

Hej Boilerplate! Kul att se dig även här :)

Hej där! :) Har du fått någon återkoppling om ett eventuellt good-will inbyte eller motsvarande rabatt från IVT?
Skrivet av: Josth
« skrivet: 14 december 2021, 15:32:57 »

50-tusen för en cirkulationspump och en volymtank på 100 lit?? Jo tjena. Är det problem med högljudda knäppningar från värmesystemet i huset? Om man antar Falkenberg och räknar i NIBE's gamla dimensioneringsprogram så ser 160 m borrhål ut att räcka till en 10 kW-pump men är i minsta laget för 12 kW-pump till ert hus.
Skrivet av: CCbygger
« skrivet: 14 december 2021, 15:20:39 »

Precis haft ett samtal med IVT-försäljaren som get oss offert på 150k.

Han uppger att skillnaden i deras offert är att de lagt till en Volymtank på 100L samt en extra cirkultationspump till volymtanken. Volymtanken ska vara direktkopplad till radiatorerna om jag förstod det rätt och det ska tydligen vara en stor fördel. När jag frågade vad priset blev om vi de tog bort volymtanken ville han inte ens svara på det utan sa att "i så fall är affären inte aktuell" då jobbet inte skulle bli gjort på rätt sätt.

Jag har svårt att förstå riktigt vad det innebär. Fundersam över att ingen annan firma har sagt något om detta? Samtidigt vill jag vara öppen för att ge honom benefit-of-the-doubt då det är en välkänd och stor aktör.
Skrivet av: CCbygger
« skrivet: 14 december 2021, 15:10:30 »

Hej Boilerplate! Kul att se dig även här :)

Som sagt är vi ganska säkra på att kompressorn verkligen är sönder. Testat handkörning osv. enligt Boilerplates instruktioner.

Vi har varit rätt nöjda som det varit, huset har blivit varmt. Möjligen har radiatorerna längst bort varit mer ljumna än radiatorer närmare pumpen.

Svårast har väl varit att hitta en bra kurva där det inte blir för varmt eller för kallt. Vi har bara öppna/stäng ventiler på radiatorerna så i framförallt sovrummen har ibland varit för varma. Planera att byta till termostater längre fram och då tror jag det kommer ordna till sig.

Kompressorn har haft driftid på 27k timmar och tillskottet på 2867 timmar. Har för dålig koll för att ens säga vad brinne är? Bott i huset i ca 3 år så håller på att lära mig. Huset i sig är byggt 1969 kan jag tillägga.
Skrivet av: Boilerplate4U
« skrivet: 14 december 2021, 14:13:13 »

Hade samma frågor och funderingar men det verkar dessvärre som kompressorn skurit redan vid 27k timmar. Kolla länken ovan för mer detaljer.

Lite längre in börjar mina frågor/kommentarer: "Kompressor trasig. Byta till IVT Geo512 - rimlig offert? - inlägg #43"



Skrivet av: 944_Driver
« skrivet: 14 december 2021, 13:30:02 »

Fråga nummer ett, är verkligen kompressorn paj? Det finns flera trådar om trasiga kompressorer som dömts ut av 'proffs' som borde jobba med något annat. Det har varit defekta motorskydd, mjukstarten, lösa kablar, kontaktorn, trasig cirkulationspump mm som gjort att den stannat och dömts ut eftersom de hellre säljer en ny än byter något.

Nummer två, hur bra funkar den storlek på maskin du har nu? Hur mycket timmar är det på den? Hur mycket tillskott har den gått? Vad har du haft för temp på inkommande brinne när den gått mycket i slutet på vintern?
160 meter hål är väl precis på gränsen med 9 kW maskin så sätter du in en större för att huset behöver det för att inte käka tillskott (om det är fallet) så kommer en större maskin kunna suga ut mer ur borrhålet och kanske överbelasta det.

En nibe 1255 3-12 kW kostar 80 kSEK att köpa löst, installation 10-20 kSEK efter ROT?

Men som sagt, börja med att kolla så maskin verkligen är riktigt paj och inte bara lite småsjuk.

// Magnus
Skrivet av: CCbygger
« skrivet: 14 december 2021, 12:02:00 »

Hej,

Är i fasen att välja utbytespump för vår IVT Greenline HT plus C9 som pajjat (egentligen alldeles för tidigt, installerad 2008, men inte mycket att göra). Skrivit om det i följande tråd på byggahus.se:
https://www.byggahus.se/forum/threads/kompressor-trasig-byta-till-ivt-geo512-rimlig-offert.437669/

Blev tipsad om att vända mig hit för att få råd om lämplig bergvärmepump att välja. I nuläget har jag offerter på följande maskiner.

•   Mitsubishi Electric Geodan EHGT17D-YM9ED
•   Daikin EGSHQ-10S18A9W
•   Thermia Calibra
•   IVT Geo 512

Våra förutsättningar: Kedjehus med boarea 150+150 kvm (inredd källare) och uppvärmt garage om ca 40 kvm. Betonghus och, i min mening, rätt bra isolerat. Borrdjup 160m. Nuvarande förbrukning omkring 18000-19000 kwh/år. Två vuxna samt småbarn i huset och fler på gång. Bor i Halland på kusten, så sällan vargavinter.

Funderingar: Är någon av pumparna mer lämpade för ett lite större hus? Måste vi borra djupare eller klarar vi oss med befintligt hål? Mitsubishin, Daikin och Thermia har jag liknande offerter på, ca 90-100k, bytt och klart. IVT:n har jag fått ett rövarpris på 150K (!) för, men har förstått att andra fått offerter för samma maskin omkring 100k. Jag lockas lite av Mitsubishin, dels har de utlåtanden jag kunnat googla fram (om än få) varit positiva, dels har den intressant bredd på effekten 1,5-11,5 kw som jag förstått kan vara intressant i och med stort hus. Är dock novis på bergvärme så vet inte om jag tolkat det rätt.

Tacksam för alla råd och tips!

(Tillägg om att vi bor i södra Sverige)

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

  • Dot gäster: 632
  • Dot dolda: 0
  • Dot användare: 0

There aren't any users online.
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!