Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: gäst
« skrivet: 26 november 2005, 12:25:14 »

OBS! Kom just på att.....är detta inte avdelat för Panasonic, eller?

Jag tror att det är ett försök från Toshiba-ägare o annat löst folk att lägga skulden för legionella på Panasonic-värmepumpar.

 ;)

Inte ett försök, utan en bekräftelse på att det verkligen är så, dessutom har en kompis kompis som känner en bilmek som servat en bil som tillhör någon på UD hört att Tjernobylkatastrofen berodde på alldeles för hög förbrukning/lågt COP på Ukrainas installerade panasonicpumpar (som i.o.f.s. till viss del kompenserades av låg förbrukning/högt COP på dom installerade Toshibapumparna), med överbelastning och härdsmälta som följd! :o
Och hör sen.  :D  *roflmao*
Skrivet av: Matsa
« skrivet: 26 november 2005, 03:29:15 »

 ;D
Skrivet av: Dogbert
« skrivet: 26 november 2005, 02:35:01 »

OBS! Kom just på att.....är detta inte avdelat för Panasonic, eller?

Jag tror att det är ett försök från Toshiba-ägare o annat löst folk att lägga skulden för legionella på Panasonic-värmepumpar.

 ;)
Skrivet av: gästen
« skrivet: 25 november 2005, 16:29:25 »

OBS! Kom just på att.....är detta inte avdelat för Panasonic, eller?
Skrivet av: gästen
« skrivet: 25 november 2005, 16:27:48 »

det kan ju aldrig bildas legionella på vägen mellan beredare och kran om 55 gradigt vatten släppts igenom röret. Då är alla bakterier döda. Då uppstår de ju inte från tomma intet. Det kommer utifrån med kallvattnet in i beredaren och om vattnet är kallare än 55 grader så kan de komma vidare och spridas till lungor via dusch o.s.v
Litet varmvattenbehov= 58 -60 grader
Stort           "                = högre temp
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 25 november 2005, 08:53:33 »

Helt rätt uppfattat av dig micra, legionella har diskuterats i spaltmetrar, och min enda slutsats blir att det aldrig går att få en samstämmighet i uppfattningarna om vad som är lämpliga temperaturer.

Jag citerar "bibeln" Clas Olsson.

Citera
Blandningsventil ESBE. För termostatisk reglering av tappvarmvatten. Ställbart temperaturområde 35-60° C.

Om blandningsventilerna inte tillåter mer än 60 grader så borde rimligtvis 65 grader räcka till, det är min tolkning.

Men jag vet att andra har annan uppfattning, och bara för att sätta lite sprätt på dem  ;) skrev jag -  Så det så :P

Alltid retar det någon ;D, men jag hade kunnat vara tydligare med min "ironi", det kan jag hålla med om.




Skrivet av: Micra
« skrivet: 25 november 2005, 08:36:23 »

En röst till som försvar till Rickard,...-jag, -och säker många med mig, tolkade att Rickards slutkläm "så de´så! " var skriven med glimten i ögat, och absolut inte med avsikt att sätta någon på plats!

Ett sånt här forum förutsätter naturligtvis att alla får komma till tals med egna synpunkter och åsikter. Det är ju inte en klubb för inbördes beundran, utan ett utmärkt forum får att få del av andras erfarenheter och framförallt, -råd och tips när man är osäker eller har nåt som krånglar...
Skrivet av: hplp
« skrivet: 24 november 2005, 23:50:55 »

Jag vill också skriva vad jag tycker! ::)
Skrivet av: Stefan M
« skrivet: 24 november 2005, 23:14:18 »

Håller med Rickard att i småhus är det ingen större risk, dock ska man alltid vara försiktig med ledningar som har stillastående vatten på vv-sidan och som inte används så ofta. Själv kör jag själv 55-58 grader på mitt varmvatten hemma och har en ta-mix efter detta som sänker ytterliggare och är inte ett dugg orolig för detta.
De gånger jag har kommit kontakt med legionellabakterier har varit i accumelatortankar till förvärmning av VV som hållit ca 30-35 grader, en perfekt grogrund för dessa samt i framföralltt duschmunstycke ett flertal gånger.
Det sistnämnda är inte helt fel att ha en rutin för att demontera och rengöra tex en gång per år.

Sen för övrigt tycker jag inte den typen av uttalande som du Shovelhead skriver har i detta forum att göra.
Alla får ju ha sin åsikt här och förstår inte din reaktion, ta hellre tillvara all den kunskap som finns här där många av oss jobbar i branchen på ett eller annat sätt och håll diskuterandet  på en trivsam nivå.

MVH/ Stefan
Skrivet av: hplp
« skrivet: 24 november 2005, 23:13:37 »

Jag har ju ältat detta om att vi har så hög elförbrukning.
De två sienaste dygnen har jag läst av mätaren prick kl 18:
Må kl 18-  Ti kl 18 : 72 kw
Ti  Kl 18- On kl 18 : 44 kw

Skillnaden är att dygn två lyssnade jag på ngn här och sänkte varmvatten beredrn från 80 - 65+ att vi drog ur alla våra proppar till våra el element (direkt verkande el)
Båda dygnen har pumpen snurrat 24 h´, och jag har varit hemma (pga snorigt barn) hela dygnen.
Var kommer den stora skillnaden ifrån? Posiitv iofs:)

Mitt i denna mätning märkte jag att tumlaren, drog, den timmen jag tumlade ca 4Kw (!)

Hej, allt över 70 grader är slöseri om man inte samtidigt anv beredaren som värmekälla, eller har stort v-vattenbehov. Värmegenomgången ökar drastiskt ju större tempdiff du har mellan beredare och omgivning . Har du vp i kallt utrymme, håll vattentemp så låg som möjligt ex 50gr och sen extravärme till 65 en gång i veckan, anv du mycket vatten är inte risk för legionellasmitta så stor. Har du lååånga ledningar finns cikulationspumpar för ändamålet, men ett extra rör blir det då, ibland kan det vara värt det, bättre vattenkomfort och mindre mängd vatten till inge nytta när man spolar i väntan på det varma. Hade sådant problem för ca 10 år sen, 7L rakt ut varje gång någon skulle tvätta händerna.
 :)
Skrivet av: gäst
« skrivet: 24 november 2005, 23:11:52 »

Hej Ricard
Även om du är moderator för forumet så har vi läsare/skrivare rätt att ha andra åsikter än dig. En förutsättning för att forumet ska ha nå'n funktion att fylla så måste ordet vara fritt! Annars kan du ha forumet för dig själv.

"Så de' så!"

MVH
Shovelhead


Nej, Rickard skall skriva vad han tycker, och sen skall du skriva vad du tycker, och sen jag vad jag tycker. Det får gärna bli så hetsigt att hade det varit "Live", så hade det slutat i ett rejält råkurr.  ;D Och då skulle jag minsann alltid "vinna"! ??? knUp ;D  Tycker i alla fall jag, Så det så, och hör sen!!  ;)
Dessutom har Rickard ofta rätt.
 / hej
Skrivet av: Shovelhead
« skrivet: 24 november 2005, 22:23:49 »

Hej Ricard
Även om du är moderator för forumet så har vi läsare/skrivare rätt att ha andra åsikter än dig. En förutsättning för att forumet ska ha nå'n funktion att fylla så måste ordet vara fritt! Annars kan du ha forumet för dig själv.

"Så de' så!"

MVH
Shovelhead
Skrivet av: Optimalt
« skrivet: 24 november 2005, 18:12:54 »



   Även om du har högre temp på beredaren än 65 grader,  Så släpper inte blandnings-ventilen ut varmare vatten en 65 grader till tappstället.     ( har för mig att det är lag på att ha max 65 grader på tappvattnet )


                              mvh             Anders
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 24 november 2005, 18:08:18 »

Risken för legionella i egnahem är nästan obefintlig, i princip oavsett temperatur på vattnet.

Om det skall vara någon ide att ha mer än 65 grader i beredaren så måste blandningsventilen (den lagstadgade) monteras bort, om jag inte missminner mig släpper den ändå inte ut mer än 55 gradigt vatten till ledningarna.

I äldre hus där ingen blandningsventil finns kan man dock ha varmare, men det är inte att rekomendera p.g.a. skållningsrisken.

65 grader är alldeles tillräckligt med andra ord.

Viktigast är att inte ha blindade ledningar i sitt tappvarmvattensystem.

Så det så!  :P
Skrivet av: Shovelhead
« skrivet: 24 november 2005, 18:03:40 »

Ludde
Du skall inte vara så kategorisk när du ger rekomendationer om VVB;ns lägsta temperatur. Bara för att man har sagt att 65 grader räcker måste man ta hänsyn till ledningars m.m. till tappstället. Är ex. ledningarna för långa får du för låg temperatur vid tappstället och risker för bakterier uppstår i dessa i stället.
MVH
Skrivet av: Optimalt
« skrivet: 24 november 2005, 13:29:06 »



 Dygn 2 kunde du ju tappa en hel del varm-vatten/  utan att värmepatron slog till för

  Beredar-vattnet var ju 80 grader och termostaten slår till vid 65 grader     ( du behöver inte ha högre temp än 65 grader för att slippa bakterier)

 Det är väl inte helt omöjligt att något element är trasigt, och ligger och drar ström/ det borde bli varmt då tycker man.

  Du får väl fortsätta att mäta och kolla.

                           mvh        Anders
Skrivet av: Shovelhead
« skrivet: 23 november 2005, 19:52:47 »

En sak till Jens

Sänk inte temperaturen för mycket i varmvattenberedaren. Nedre gränsen för vad som kan vara hälsosamt går vid 60 - 65 grader. Under detta kan det bildas bakterier i beredaren. Höj temperaturen till 75 grader för att vara på den säkra sidan. Denna är ändå en liten elförbrukare i sammanhanget.
Skrivet av: Shovelhead
« skrivet: 23 november 2005, 19:47:40 »

Hej Jens

Utan att läst dina tidigare frågor, utan tolkar dina siffror rätt av, kan utfallet bli som du beskrivit. Orsaken till detta har du beskrivit själv. Du skruvade ur propparna till elelementen dygn 2. Det är så att trots att du har LVP;n igång så kan den ex. inte förhindra kallras från fönstren. Kallrasen känner givetvis elelementens termostater av och dom går igång.
Jag har mina elelement avslagna utom i två rum som ligger längst bort från LVP;n. Samma fenomen har jag hos mig om jag eldar i kaminen för att spara el. Då uppstår ett golvdrag som sätter igång elelementen. Får motsatt verkan. Elförbrukningen ökar.


Skrivet av: Jen_C
« skrivet: 23 november 2005, 18:59:23 »

Jag har ju ältat detta om att vi har så hög elförbrukning.
De två sienaste dygnen har jag läst av mätaren prick kl 18:
Må kl 18-  Ti kl 18 : 72 kw
Ti  Kl 18- On kl 18 : 44 kw

Skillnaden är att dygn två lyssnade jag på ngn här och sänkte varmvatten beredrn från 80 - 65+ att vi drog ur alla våra proppar till våra el element (direkt verkande el)
Båda dygnen har pumpen snurrat 24 h´, och jag har varit hemma (pga snorigt barn) hela dygnen.
Var kommer den stora skillnaden ifrån? Posiitv iofs:)

Mitt i denna mätning märkte jag att tumlaren, drog, den timmen jag tumlade ca 4Kw (!)

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!