Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar och installationsfrågor. => Ämnet startat av: stalin skrivet 21 december 2021, 18:49:31

Titel: Byta ut FVLP Comfortzone CE50 mot vad?
Skrivet av: stalin skrivet 21 december 2021, 18:49:31
Hej.
Runt 2005 nördade jag ner mig i FVLP då vi byggde hus och valet föll tillslut på en Comfortzone CE50. Den sjunger nu på sista versen och behöver bytas ut. Då jag inte längre är så insatt undrar jag vad expertisen rekommenderar?
Lite info:
150 kvm 1,5-plansvilla i Luleå. Golvvärme i hela huset. Pelletskamin för stödvärme (ej vattenmantlad).
Har idag som sagt en Comfortzone CE50 frånluftsvärmepump med inbyggd vv-beredare och 9 kW-elpatroner.

Jag har försökt titta lite på vilka FVLP som finns idag och konstaterar att Comfortzone finns kvar. Även Nibe F730 verkar intressant och så finns det Bosch. Dessa verkar dock ha betydligt lägre återvunnen effekt om jag förstått det rätt? Finns det fler märken som gör FVLP som ger runt 5kW återvunnen effekt?

Jag sneglar även lite på luft/vatten-pumpar. Har dock två farhågor: blir det lika effektivt som en bra FLVP uppe i Luleå eller är det dömt att misslyckas? Och behöver jag skaffa mekanisk ventilation om jag väljer Luft-Vatten?
Hoppas det finns någon som kan svara på mina frågor. Det är -18 grader ute nu så...
Titel: SV: Byta ut FVLP Comfortzone CE50 mot vad?
Skrivet av: Josth skrivet 22 december 2021, 11:28:31
Hej! NIBE F730 är nog den som levereras mest av men nu är det långa leveranstider. Comfortzone RX50 går nog nu att få något snabbare. IVT 840/860 ("kusiner" till Comfortzone) läste jag någonstans att de skulle sluta tillverkas men vet ej om så skett ännu. Om man inte väljer frånluftsvärmepump i Luleå ska man väl ha fjärrvärme eller bergvärme? Beror på hur mycket man förbrukar per år om frånluftsvärmepump är rimligt. Har man alternativ spetsvärme såsom pelletskamin sitter man ganska säkert trots det stormar på elmarknaden.
Titel: SV: Byta ut FVLP Comfortzone CE50 mot vad?
Skrivet av: stalin skrivet 23 december 2021, 15:24:43
Fjärrvärme hade varit absolut bäst då Luleå kommun tror jag är billigast i sverige på det (pga billig spillvärme från SSAB). Tyvärr är inte fjärrvärmenätet utbyggt där jag bor. Huset är byggt 2005 så det är rätt så välisolerat. När vi byggde gick det inte på långa vägar att räkna hem bergvärme men det kanske har ändrats nu? Just nu lutar det mot en ny Comfortzone RX50 då jag fått bra support när det varit problem med den gamla. De verkar också ha utvecklat sina pumpar med nya lösningar som tidsstyrd fläkt och möjlighet till utomhusgivare (pelletskaminen lurar idag pumpen att det är varmare i huset än det är när den går, så det kan bli ganska kyligt på övervåningen). Men jag är öppen för förslag. Ingen som har erfarenhet av luft/vatten-pumpar kring mina breddgrader?