Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 02 november 2019, 13:45:06 »

Om vi skulle ställa in på det viset skulle vi ha jäkligt kallt hela vintern. 160 år gammalt timmerhus, 220 m2 delat på två plan, tvåglas, mekanisk frånluft. Systemet har kämpigt redan nu att hålla varmt i köket när det går ner mot -20, fast då är värmepumpen spärrad sen länge. Huskurva 54 -3 om jag minns rätt, gör att vi har fått sätta "Min utetemp" på -10. Kallare, då spärras VPn och nedre elpatronerna får värma huset för då behöver huset mer värme än VPn kan leverera.
Skrivet av: ErkanCTC
« skrivet: 01 november 2019, 07:14:28 »

Ang hur jag har spärrat för elpatronerna:

Sedan starten har jag spärrat shunten i ecoelen enligt manualen, dvs jag har satt systemet till "spärrad" och elpatronerna går inte in. Bara några enstaka gånger har vi öppnat upp shunten och elpatronerna har gått in och givit värme.

Urklipp ur manualen för Ecoel, sid 39:
"Fördröjd shunt 180 min En mikrobrytare i shuntventilens motor ser till att tillsatsvärme inte används
till huset i onödan. Shunten fördröjs den tid som valts innan värme tas ner
succesivt till noll, först därefter tillsätts elenergi till värmesystemet. Det går
att spärra shunten så att den aldrig spetsar in tillsatsel genom att öka värdet
till högre än 240 min varvid displayen indikerar ”Spärrad”."

Denna inställning har gjort att vi haft en mycket låg elförbrukning under alla år. Dock nu när vi byggt ett uterum förstår jag att det inte räcker till så jag kommer att kolla på 408 eller kanske rent av 410 för att få tillräcklig värme även under den kalla delen av året (det är ju väldigt mysigt att sitta i uterummet en krispig vinterdag till en så låg värmekostnad som möjligt).
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 30 oktober 2019, 12:07:43 »

Shunten som styr mellan övre och nedre tanken har inget med elpatronerna att göra. Den styr ju framledningen. Hur menar du att du har spärrat den?

Du har ju elpatroner i både övre och nedre tanken. Om du har elpatronen igång i övre tanken och den tanken inställd på 55 grader så kommer värme därifrån att läcka ner i nedre tanken under stor del av året. Och om du inte har stängt av elpatronen i nedre tanken så kommer den kicka igång om EcoAir spärras av för låg utetemperatur. Vi är många som gör tvärtom, dvs vi har ställt ner temperaturen i övre tanken och sen höjt start/stopp-differensen till 7 grader så att EcoAir värmer även övre tanken, indirekt, genom att övre och nedre tanken då får samma börvärde.

Jag tror inte att den nya 600-serien går att koppla mot en EcoEl. EcoEl är byggd för att gå mot en on/off-pump, som den gamla 100-serien och den nyare 400-serien och då använder man Converter 2.0.

i250 är i princip en upphottad EcoEl, byggd för att gå mot en EcoAir400-serien. Den nya 500- och 600-serien är tänkta att gå mot den nya i350-innedelen som funkar helt annorlunda.
Skrivet av: ErkanCTC
« skrivet: 30 oktober 2019, 10:37:50 »

Tack för svar.
Jag har spärrat shunten vilket gör att elpatronen för värmen inte går in. För varmvattnet är den övre elpannan igång och vi har inställt på 55 grader, vilket funkar fint.

När jag kollar specen ska 408 ge 7,8 kW och den senaste varvtalsstyrda modellen 610M ge upp till 10 kW.
Är det någon som har bra erfarenhet av de varvtalsstyrda modellerna? Bättre eller sämre hållbarhet. Personligen var jag de första åren besviken på ecoair 105 då det var flera fel på apparaten men dessa kanske nu är åtgärdade med 400 serien?

Det verkar som att man även kan koppla den varvtalsstyrda 610M till befintlig eco el med eco logic family.
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 30 oktober 2019, 09:14:25 »

EcoAir 408
Den går att koppla mot EcoEl med hjälp av CTCs Converter och 408 klarar att gå till lägre temperatur.

Jag antar att ni har en separat VVB eftersom ni spärrat elpatronerna i EcoEl?

Vi värmer 220 m2 i Västerbottens kustland med en 107 PolarEdition sen hösten 2011 och den och EcoEl klarar att både hålla varmt i huset och ge allt varmvatten vi behöver.
Skrivet av: ErkanCTC
« skrivet: 30 oktober 2019, 07:30:29 »

Hej,

Vi köpte en Ecoel och Ecoair 105 2009 och den har fungerat bra under åren. Styrkort och några andra delar byttes på garantin efter några år.

I princip har vi bara kört på värmepumpen då jag har spärrat elpannan för uppvärmning då den vill gå igång när det är 4-5 minusgrader ute. För att klara värmebehovet då eldar vi i vår braskamin som är placerad mitt i huset, som för övrigt är välisolerat från 1962, med utbytta 25 fönster till 3-glas lågenergi och samtliga ventiler och termostater är utbytta. Huset är på totalt 220 kvm.

I år har vi byggt ett uterum på 23 kvm och jag har satt en fläktkonvektor på 2,7 kW som jag har kopplat på radiatorkretsen (tagit bort en radiator i garaget och kopplat på fläktkonvektorn).

Då uterummet behöver bra med effekt för att klara kylan ute och övriga huset blir kallt vid 4 minusgrader, vilken värmepump ska vi satsa på? I uterummet har vi också en gasolkamin på 4 kW för extra go värme.

Värmepumpen ska klara effektbehovet för vårt hus samt uterum (som vi normalt inte har uppvärmt vintertid, men vi ska kunna värma upp om vi önskar på helgen exv).

Vi vill gärna köpa ctc igen.
Det är ju inget fel på ecoelen så egentligen behöver vi ju bara köpa en ny värmepump.

Kloka forumvänner, vad säger ni? Tacksam för synpunkter.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!