Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Hansson
« skrivet: 27 oktober 2007, 07:44:54 »

Ursäkta att jag lägger mig i, men så är det. Har inte en pump vettiga arbetsförutsättningar så får man skaffa två.

Eller ingen.Välj en annan värmelösning
Skrivet av: leifa.k
« skrivet: 27 oktober 2007, 01:21:14 »

Ursäkta att jag lägger mig i, men så är det. Har inte en pump vettiga arbetsförutsättningar så får man skaffa två.
Skrivet av: Paxmax
« skrivet: 27 oktober 2007, 00:58:59 »

Raffen: Jag beundrar din envishet och mod, du stångar dig blodig igenom de flesta trådarna!! :D

På ungefär samma not som resten av er: Jag grejar inte mer än ca -6 innan en E9DKE (5kW värme max) på mitt 1,5plans hus på ca 130kvm och då har jag bara "hyfsad" täckning för nedre plan(ca 65kvm) och litet läckage till åvanvåning.
Huset är från 30-talet och tillbyggt i omgångar, troligtvis rätt dåligt isolerat med dagens mått mätt.

När man är på gränsen så är det dessutom mer kännbart när pumpen avfrostar dessutom!

Man skall ha utomordentlig planlösning för L/L-VP om man skall klara sig med en stor pump, i minsta tveksamma fall så är det nog smartare och satsa på två små vp! Bättre spridning, jämnare värme och avfrostar troligtvis inte samtidigt.
Skrivet av: Panasonic E9
« skrivet: 20 oktober 2007, 14:31:37 »

Ja det är ju tur för Scrollen att man inte behöver så mycket effekt vid låglast. Värre vore om läckaget uppstod vid höglast. SP:s test visar att E9EKB samt min E9CKP från 2004 att de har  samma COP vid 50% som vid 100% och 7 ºC. Båda toppar vid 75% och samma temperatur.
Skrivet av: Gano
« skrivet: 20 oktober 2007, 00:03:30 »

AMEN. Håller med om allt, ace.

Ett litet exempel hemifrån med anledning av din kommentar om små pumpar och elstöttning kontra stora pumpar.

Just nu är det -2. Jag har 2 st 5 kW rotaryvärmepumpar som tillsammans värmer huset som är på 125 kvadrat. Den ena pumpen (Hitachi) ligger och småmyser på 150 W. Den andra pumpen (Mitsubishi)ligger stadigt på 400 W. Pumparna ligger och drar tillsammans ca 600 W just nu. Värmebehovet i mitt hus ligger på ca 1800-2000 W vid nuvarande utetemp. Det är svårt att säga exakt vad COP är, men det verkar tillfredsställande.

Sedan har jag noterat att Mitsubishins styrsystem har "sagt till" att inte avfrosta på ofta, den går på maximala intervall. Hitachin har inte avfrostat på hela kvällen. Detta är förmodligen en följd av att värmeväxlarytorna får väldigt låg belastning. Annars brukar området runt nollan vara jobbigt för luft/luftvärmepumpar med ideliga avfrostningar.

Det var klart sämre förr när jag bara hade 1 pump, den klarade inte kallare än ca -6-8 och den låg stadigt på uppemot 1000 W vid nuvarande utetemp....och avfrostade OFTA.

- Nej, investera i lite mer effekt. Större pump eller 2 små. Det tjänar man på.

MVH/Gano
Skrivet av: ace
« skrivet: 19 oktober 2007, 21:25:19 »

Bra forklart Ace,  Thumbsup. Da leser jeg det sånn : Best er stor pumpe ( høy maks effekt ). Men samtidig med lav minimuseffekt og  kompressortype rotary . Virker for meg soleklart men er du enig Ace.
 *vinkar* Raptus
helt rätt. rotary är att föredra före scroll vid låglast (trots H-16)
mvh.ACE
Skrivet av: raptus
« skrivet: 19 oktober 2007, 20:56:06 »

Bra forklart Ace,  Thumbsup. Da leser jeg det sånn : Best er stor pumpe ( høy maks effekt ). Men samtidig med lav minimuseffekt og  kompressortype rotary . Virker for meg soleklart men er du enig Ace.
 *vinkar* Raptus
Skrivet av: ace
« skrivet: 19 oktober 2007, 20:31:13 »

Hej Gano!  Samtliga de pumpar som du räknat upp är ju kraftigt överdimensionerade om nu inte Totto15 med sina 100-110 m2 råkar bo i Norrland eller alt ha riktigt dåligt isolerat. Dessa pumpar kommer ju att gå on/off större delen av värmesäsongen, så då kan han ju lika gärna anskaffa en kraftfull billig on/off-pump direkt, eller också 2 st mindre pumpar, men det blir ju ingen bra investeringsekonomi av det heller.
Mvh Raffen.
Det blir ingen ökad ON-OFF effekt eftersom detta är samma konstruktion som storlek 5kW-pumparna. Skillnaden ligger i att de ovan nämnda pumparna i storlek 6 kW tillåts varva högre, en programmeringssak bara. Den nedre effekttröskeln är den samma.
Sedan tronar du i ensamt majestät här på forumet att påstå att man kan värma ett stort hus med en E9:a. Vidare hänvisar du till tester som inte utförts av oberoende institut utan genomförts av generalagenten själv i ett glasslager. Det säger ju sig själv vilken tillit man kan fästa vid ett sådant prov.
MVH/Gano

Hej Gano! Visst blir det on/off-effekt på värmepumpen om du överdimensionerar den, det är helt klart Gano oavsett vad du säger om det. Sedan att jag tronar i ensamt majestät här på forumet med att påstå att man kan värma ett stort hus med en E9:a, riktigt så är det nog inte Gano, det är nog mer fråga om att jag tycker att man skall dimensionera värmepumpen mera rätt ifh till vad som ofta föreslås här på forumet, där man oftast har en stående rekommendation om att alltid välja värstingmaskiner vilket jag tycker är lite oproffsigt. Förresten det här har vi ju diskuterat tidigare när bl.a Paxmax var inne och redde ut begreppen, men du tycks ändå inte ha förstått andemeningen i det hela Gano. 
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=14786.msg147578#msg147578

Mvh Raffen.

Får jag reda ut begreppen lite ?
en on/off går med bestämd tillförd kompressorenergi, invertern har varierande tillförd kompressorenergi, detta är rent generellt den stora skillnaden. en inverter tillåter kompressorenergin att överstiga samma on/off:kompressors maximala energitillskott, och lika dant nedåt !
om vi förutsätter att kondensor o förångare är likadant dimensionerade så innefattar "överkapaciteten"på inverter en kostnad som motsvarar den extraenergi vi tillsätter !!= dyr på fullvarv. till viss del så kompenseras det av att de flesta motorer är effektivast på det varv som motsvarar ca 60-65 hz.
på undervarv så blir invertern betydligt effektivare på grund av överdimansionerad förångare/kondensor i förhållande till köldmedieflödet.
tyvärr så finns det ett par faktorer som fördärvar teorin:
1. en scroll läcker fruktansvärt mycket internt, vilket blir tydligare ju långsammare den varvar.
2. kappilär-rörs maskiner är dimensionerade för ett visst köldmedieflöde.den tappar i effekt så fort den kommer "utanför" registret.
men det är fortfarande mer ekonomiskt att köra en inverter på låglast än en on/off som slår på och av på fast last.
och en inverter ska vara "rätt" dimensionerad för maximal energibesparing,
en för liten som går ofta på "övervarv" blir dyr av den anledningen.
en för stor som nästan aldrig varvar fullt kommer för det mesta gå på låga varv o bli oekonomisk då !

men att påstå att det är alltid är oseriöst att rekomendera en för stor pump håller jag inte med om !!
många som tittar på L/L har direktverkande el ,och då är det alltid seriöst att rekomendera en för stor pump, det är mer ekonomiskt med lågvarvig pump vid varmt ute, än en månad med direktel-stöttning och liten pump.
det är alltså en fråga om kundens behov,som måste klargöras innan man väljer !
och kommer man fram till att det är en L/L kunden ska ha, så brukar mina rekomendationer ofta hamna på en stor pump.
mvh.ACE
Skrivet av: kjell62
« skrivet: 19 oktober 2007, 18:37:12 »

hej
att en e9a skulle fixa att värma en hel kåk är optimistiskt
dom är helt enkelt lite för veka i ett garage duger dom väl


köp en e12a i stället betydligt bättre pump som kostar nån hundring mer

klarar pumpen bara av att värma kåken ner mot minus 5-10 grader e den värdelös å fel dimentionerad  15-20 minus ska inte va nått problem

det med att pumpen går on off är svammel
ni med e 9or hur långt ner i effekt klarar ni av att gå ner ???
lovar att det skiljer lite mot min e12a



 Kan redovisa lite förbruknings siffror angående ON OFF
 Min E-12ckp förbrukar som lägst 280 Watt
 Min E-9ckp   förbrukar som lägst 290 Watt
  TE-9 an 260 Watt
 E-12 dke den ena 450 watt den andra i garaget 300 watt
 Det är Watt som jag har avläst med kamstrups mätaren
 mvh Kjell
Skrivet av: raptus
« skrivet: 19 oktober 2007, 18:35:11 »

Mellom 120 og 130 watt . Ligger ofte på 127-128 watt ved lavt varmebehov. Det at din ligger høyt kan ha sammenheng med at du har scroll og min har twin rotary . Så kanskje du har veldig lav COP ved lite effektbehov . Styrker bare Richards teori , som er nevnt tidligere i tråden. Effektmålingen er foretatt med Clas O måler . Når det gjelder maks effekt så har jeg erfart det samme som deg . Min pumpe er oppgitt med spesifikasjon min.120 og maks 1890 watt. Men har aldri vært i nærheten av 1890 watt . Men rundt 1700 watt er det høyeste jeg har sett på måleren . Vanligvis når det er kaldt -10 til -15 så ligger forbruket på 1200-1300 watt.  Kunne ønske at det kunne tilføres mer ved behov, men det er vel ulempen med inverter. På min så drar jo varmekabelen 80 watt når det nærmer seg null og under. Det er jo energi som går rett til fuglene.
PS. Spesifikasjon for uteffekt på min er 600-6600 watt. Deres Panasonic har vel kanskje høyere minimumseffekt ut slik at det forklarer høyere minimum inn . Og da mer on / off enn min RAS 13.
Raptus  *vinkar*
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 19 oktober 2007, 17:57:53 »

Nå må du jammen gi deg Raffen , en stor pumpe ( høy makseffekt ) blir ikke mer on /off enn en liten pumpe , dersom begge har lik minimumseffekt.Et annet eksempel Sanyo 93 har min. effekt 900 watt maks 5800 watt. Toshiba RAS 13 Daisekai har minimum 600 watt og maksimum 6600 watt. Det betyr at selv om Toshiba`n er en større pumpe enn Sanyo`n så vil lille San. bli mer on /off en den større Tosh. Det er med andre ord minimums-effekten som er avgjørende . Men alle pumper uansett størrelse bli on / off ved lite varmebehov. Av og til lurer jeg på om du driver gjøn med oss med dine påstander.
  huvuddunkRaptus

Hej Raptus!  Jag förstår inte alltid exakt vad du skriver Raptus, men ett är säkert och det är att jag inte försöker skoja med er här på forumet. Visst är det ju så att en större värmepump går oftare i on/off än en mindre, varför tror du annars att det är så pass viktigt som det ändå är att man dimensionerar pumpen rätt efter var och ens förutsättningar. Tro inte på alla siffror i specifikationerna, jag kan ta ett exempel: E9DKE = Värmeeffekt: 0,8-5,0 kw, Effektförbrukning värme: 165-1360 watt. Jag har aldrig sett min pump ta mindre ström än 350 watt vid värmedrift, med mindre än att den avfrostar eller går ned på offläge. Jag har heller aldrig sett att den har tagit mer än 1250-1280 watt som max, 1360 watt är nästan bara teoretiskt. Hur många watt drar din Toshibapump som allra minst vid värmedrift.

Mvh Raffen.
Skrivet av: larryd
« skrivet: 19 oktober 2007, 12:07:46 »

Ser at E12GKE har 3,81 i COP, känns lite sådär när tekniken går framåt och tex HE modellerna ger över 5 i COP. Någon skrev att man skulle ha is i magen och vänta på att nya HE kommer, då skulle gamla HE gå ner i pris. Är inte nuvarande HE svår att få tag på?

Tack alla som skriver, även om det är lite förvirrande.

totto15,
Om du fortfarande orkar höra på oss inbitna VP tokar, så:

Finns det två viktiga egenskaper för alla L/L pumpar som aldrig syns i reklamen, tyvärr:

-Du spar mest el vid +5 till +10 graders utomhustemperatur. Ungefär 3 kronor för varje krona du betalar till elverket. (Det finns mindre skillnader mellan olika fabrikat, men det betyder ganska litet.)
Sedan minskar besparingen ganska snabbt. Runt nollan sker en markant minskning (när pumpen börjar frosta av). När det är  -20 ºC ute sparar du någon futtig tio-öring för varje krona

-När det blir kallare ute så "krymper" pumpen. En Panasonic E9DKE har vid +7 grader ute 4.5kW effekt. Men vid -20 ºC ute så ger den 1,2kW. En större pump (tex 10kW) krymper motsvarande 70%, dvs blir en futtig 3kW-pump.

Kombinationen av dessa två egenskaper gör att om du skall värma ditt hus helt med VP när det är som kallast, måste du skaffa en mycket stor pump(>10kW) som kostar skjortan och som inte sparar något när det är som kallast. (Däremot sparar den litet minre runt + 5 ºC utomhustemp, men det är finlir för oss tokar)
Skrivet av: larryd
« skrivet: 19 oktober 2007, 11:47:41 »

Jag har i flera veckor nu sett både 5, 6 och 7 kW maskiner gå on/off vid en utetemp på ca -5 till +10 grader.
Tror inte att det gör nåt, men maximal verkningsgrad har man nog inte när pumpen går på minvarv, speciellt inte på en scrollkompressor.

Förvisso,
Har just fått tillgång till en mätning av Panasonic E9DKE, som gjorts av finska motsvarigheten till SP.

Man har hållit utblåstemperaturen konstant till 20 ºC och successivt ökat utomhustempen. Mellan + 5-10 grader ligger COP som högst, cirka 4,2. När utetempen höjs ytterliggare börjar pumpen reglera ner, och COP kurvan gör en loop ner till drygt 3,5
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 19 oktober 2007, 11:20:31 »

Jag har i flera veckor nu sett både 5, 6 och 7 kW maskiner gå on/off vid en utetemp på ca -5 till +10 grader.
Tror inte att det gör nåt, men maximal verkningsgrad har man nog inte när pumpen går på minvarv, speciellt inte på en scrollkompressor.
Skrivet av: raptus
« skrivet: 19 oktober 2007, 11:05:01 »

Nå må du jammen gi deg Raffen , en stor pumpe ( høy makseffekt ) blir ikke mer on /off enn en liten pumpe , dersom begge har lik minimumseffekt.Et annet eksempel Sanyo 93 har min. effekt 900 watt maks 5800 watt. Toshiba RAS 13 Daisekai har minimum 600 watt og maksimum 6600 watt. Det betyr at selv om Toshiba`n er en større pumpe enn Sanyo`n så vil lille San. bli mer on /off en den større Tosh. Det er med andre ord minimums-effekten som er avgjørende . Men alle pumper uansett størrelse bli on / off ved lite varmebehov. Av og til lurer jeg på om du driver gjøn med oss med dine påstander.
  huvuddunkRaptus
Skrivet av: Gäst407
« skrivet: 19 oktober 2007, 07:48:51 »

hej
att en e9a skulle fixa att värma en hel kåk är optimistiskt
dom är helt enkelt lite för veka i ett garage duger dom väl


köp en e12a i stället betydligt bättre pump som kostar nån hundring mer

klarar pumpen bara av att värma kåken ner mot minus 5-10 grader e den värdelös å fel dimentionerad  15-20 minus ska inte va nått problem

det med att pumpen går on off är svammel
ni med e 9or hur långt ner i effekt klarar ni av att gå ner ???
lovar att det skiljer lite mot min e12a

Skrivet av: Raffen
« skrivet: 19 oktober 2007, 00:30:25 »

Hej Gano!  Samtliga de pumpar som du räknat upp är ju kraftigt överdimensionerade om nu inte Totto15 med sina 100-110 m2 råkar bo i Norrland eller alt ha riktigt dåligt isolerat. Dessa pumpar kommer ju att gå on/off större delen av värmesäsongen, så då kan han ju lika gärna anskaffa en kraftfull billig on/off-pump direkt, eller också 2 st mindre pumpar, men det blir ju ingen bra investeringsekonomi av det heller.
Mvh Raffen.
Det blir ingen ökad ON-OFF effekt eftersom detta är samma konstruktion som storlek 5kW-pumparna. Skillnaden ligger i att de ovan nämnda pumparna i storlek 6 kW tillåts varva högre, en programmeringssak bara. Den nedre effekttröskeln är den samma.
Sedan tronar du i ensamt majestät här på forumet att påstå att man kan värma ett stort hus med en E9:a. Vidare hänvisar du till tester som inte utförts av oberoende institut utan genomförts av generalagenten själv i ett glasslager. Det säger ju sig själv vilken tillit man kan fästa vid ett sådant prov.
MVH/Gano

Hej Gano! Visst blir det on/off-effekt på värmepumpen om du överdimensionerar den, det är helt klart Gano oavsett vad du säger om det. Sedan att jag tronar i ensamt majestät här på forumet med att påstå att man kan värma ett stort hus med en E9:a, riktigt så är det nog inte Gano, det är nog mer fråga om att jag tycker att man skall dimensionera värmepumpen mera rätt ifh till vad som ofta föreslås här på forumet, där man oftast har en stående rekommendation om att alltid välja värstingmaskiner vilket jag tycker är lite oproffsigt. Förresten det här har vi ju diskuterat tidigare när bl.a Paxmax var inne och redde ut begreppen, men du tycks ändå inte ha förstått andemeningen i det hela Gano. 
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=14786.msg147578#msg147578

Mvh Raffen.
Skrivet av: MangeH
« skrivet: 19 oktober 2007, 00:08:52 »

Kan bara säga att inte räcker min E9 till mina 110 kvadrat när det blir riktigt kallt. ner till ca -7 till -10 klarar den oftast bra. Men kylan är inte största boven. Det jobbigaste vädret är det fuktigaste när avfrostningarna blir täta.
Skrivet av: Gano
« skrivet: 18 oktober 2007, 23:33:58 »

Hej-
Vill du klara värmen ner till -15 grader i ett hus på 100-110 kvm ?
Räkna med att du minst behöver 3000 W vid -15 grader för att hålla huset varmt. Det finns inte en 5 kW-maskin som fixar det. Är ditt hus äldre än typ -73 så behövs ännu mer värme. Du bör nog välja en större maskin. Du kommer att ångra dej bittert om du köper för liten maskin, det blir irriterande i längden.
Exempel på maskiner som ger runt 3 kW eller mer vid -15:
Mitsubishi FD25VAH
Sanyo 123EH(NA)
Argo AWI35AHL (samma maskin som Sanyon)
Toshiba RAS13
Panasonic E12GKE
Fujitsu AWYZ14LB
Några  av dessa maskiner kan du få för mellan 8000 och 10000 kr inkl moms.

MVH/Gano

Hej Gano!  Samtliga de pumpar som du räknat upp är ju kraftigt överdimensionerade om nu inte Totto15 med sina 100-110 m2 råkar bo i Norrland eller alt ha riktigt dåligt isolerat. Dessa pumpar kommer ju att gå on/off större delen av värmesäsongen, så då kan han ju lika gärna anskaffa en kraftfull billig on/off-pump direkt, eller också 2 st mindre pumpar, men det blir ju ingen bra investeringsekonomi av det heller.

Mvh Raffen.

Det blir ingen ökad ON-OFF effekt eftersom detta är samma konstruktion som storlek 5kW-pumparna. Skillnaden ligger i att de ovan nämnda pumparna i storlek 6 kW tillåts varva högre, en programmeringssak bara. Den nedre effekttröskeln är den samma.

Sedan tronar du i ensamt majestät här på forumet att påstå att man kan värma ett stort hus med en E9:a. Vidare hänvisar du till tester som inte utförts av oberoende institut utan genomförts av generalagenten själv i ett glasslager. Det säger ju sig själv vilken tillit man kan fästa vid ett sådant prov.

MVH/Gano



 
Skrivet av: larryd
« skrivet: 18 oktober 2007, 23:20:18 »

En vänlig person mailade mig nyligen ett mätprotokoll för E9DKE, från finska motsvarigheten till SP.

Enligt testen, var COP=1,4 vid -20 ºC ,   och COP=1,8 vid -15 ºC.

Effektvinsten var cirka 300W vid -20 ºC och cirka 550W vid -15 ºC. Alltså 30 öre/tim respektive 55öre/tim.

Avfrostningsfrekvensen var ungefär samma som mina pumpar. Jag har faktiskt själv noterat att strömförbrukningen går ner, när det blir riktigt kallt ute,

Skall man värma kåken med 1200W när det är -20 ºC ute, får man huttra sig varm!!
Skrivet av: totto15
« skrivet: 18 oktober 2007, 23:13:51 »

Ser at E12GKE har 3,81 i COP, känns lite sådär när tekniken går framåt och tex HE modellerna ger över 5 i COP. Någon skrev att man skulle ha is i magen och vänta på att nya HE kommer, då skulle gamla HE gå ner i pris. Är inte nuvarande HE svår att få tag på?

Tack alla som skriver, även om det är lite förvirrande.
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 18 oktober 2007, 22:28:45 »

Hej-
Vill du klara värmen ner till -15 grader i ett hus på 100-110 kvm ?
Räkna med att du minst behöver 3000 W vid -15 grader för att hålla huset varmt. Det finns inte en 5 kW-maskin som fixar det. Är ditt hus äldre än typ -73 så behövs ännu mer värme. Du bör nog välja en större maskin. Du kommer att ångra dej bittert om du köper för liten maskin, det blir irriterande i längden.
Exempel på maskiner som ger runt 3 kW eller mer vid -15:
Mitsubishi FD25VAH
Sanyo 123EH(NA)
Argo AWI35AHL (samma maskin som Sanyon)
Toshiba RAS13
Panasonic E12GKE
Fujitsu AWYZ14LB
Några  av dessa maskiner kan du få för mellan 8000 och 10000 kr inkl moms.

MVH/Gano

Hej Gano!  Samtliga de pumpar som du räknat upp är ju kraftigt överdimensionerade om nu inte Totto15 med sina 100-110 m2 råkar bo i Norrland eller alt ha riktigt dåligt isolerat. Dessa pumpar kommer ju att gå on/off större delen av värmesäsongen, så då kan han ju lika gärna anskaffa en kraftfull billig on/off-pump direkt, eller också 2 st mindre pumpar, men det blir ju ingen bra investeringsekonomi av det heller.

Mvh Raffen.
Skrivet av: larryd
« skrivet: 18 oktober 2007, 21:59:27 »

Räknar ni verkligen inklusive avfrostningar??
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 18 oktober 2007, 21:42:05 »

Hej Larryd!  Kan väl hålla med dig om att det alltid blir en del "guesswork", men det finns ju inget som säger att det skulle bli helt fel det heller även om jag kanske tycker att du är lite väl försiktig i dina antaganden. Mitt resonemang bygger på att E9DKE har ivf inte ett sämre COP än vad E9EKEB har utan snarare något bättre, och E9EKEB har COP 2,4 vid -15 ºC enligt en officiell test. Sedan när det gäller COP vid -20 ºC så har ju inga officiella tester gjorts av fristående institut mer än vad Panasonic själva beställt via ETM Kylteknik som gjort tester i GB:s glasslager i Enköping, och där fick E9DKE ett COP på 2,0 vid -22 ºC, faktiskt t.om bättre än superscrollen HE9-SPE som fick COP 2,7 vid -18°C.
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=4923.msg46129#msg46129

Mvh Raffen.
Skrivet av: Panasonic E9
« skrivet: 18 oktober 2007, 21:41:14 »

Bästa värdet SP fått fram bland testade pumpar vid -15 är COP 2,3 att DKE skulle ligga så högt som 2,5 tror jag knappast. SP ger E9EKEB COP 2,1 vid -15.
Skrivet av: larryd
« skrivet: 18 oktober 2007, 21:00:50 »

Hej Larryd!  Tycker att du räknar ned din lilla E9DKE ganska mkt, min lilla E9DKE räknar jag COP till ca 2,5 vid -15 ºC och ca 2,0 vid -20 ºC.

Mvh Raffen.

Önskar att du har rätt.

Har en bra el-mätare till en av pumparna. Har försökt att räkna på kurvorna i servicemanualen. Och dragit ifrån tiden pumpen står still vid avfrostning. Jämfört mot SP tester på liknande pumpar.

Men - allt är "guesswork". Bara konstruktörerna vet. (Och jag tror deras kunskaper under -10 ºC är begränsad.)

När jag pratar besparingar har jag en pessimistfaktor och uttrycker mig med "minst" eller "kanske". Dessutom bor jag nära sjön, så jag kanske avfrostar oftare än andra??
Skrivet av: Gano
« skrivet: 18 oktober 2007, 20:59:28 »

Hej-

Vill du klara värmen ner till -15 grader i ett hus på 100-110 kvm ?

Räkna med att du minst behöver 3000 W vid -15 grader för att hålla huset varmt. Det finns inte en 5 kW-maskin som fixar det. Är ditt hus äldre än typ -73 så behövs ännu mer värme. Du bör nog välja en större maskin. Du kommer att ångra dej bittert om du köper för liten maskin, det blir irriterande i längden.

Exempel på maskiner som ger runt 3 kW eller mer vid -15:

Mitsubishi FD25VAH
Sanyo 123EH(NA)
Argo AWI35AHL (samma maskin som Sanyon)
Toshiba RAS13
Panasonic E12GKE
Fujitsu AWYZ14LB

Några  av dessa maskiner kan du få för mellan 8000 och 10000 kr inkl moms.

MVH/Gano





Skrivet av: Raffen
« skrivet: 18 oktober 2007, 20:49:49 »

Hej Totto15!  För dina 100-110 m2 så räcker en E9GKE-pump ganska gott till om du inte har ett allt för gammalt och dåligt isolerat hus och dessutom inte bor alltför mkt norr om Stockholm. När man säger COP 2,0 så betyder det att den ger dubbelt så mkt värme tillbaka som den förbrukar.

Mvh Raffen. 
Skrivet av: totto15
« skrivet: 18 oktober 2007, 20:38:10 »

Om jag inte vill lägga allt för mycket pengar på en pump, dels för att betala av den på mindre elkostnader hyfsat fort och såklart främst känna att det blir varmt hemma, kanske det skulle räcka med en E9GKE?

Mitt hus är ju inte så stort, ca 100-110 och ligger på ett plan

Raffen: Du skriver att den ger COP2 vid -20. Menar du att pumpen ger den värme, säg att du har pumpen inställd på +21, inomhus och pumpen ger dubblet så mycket som den förbrukar? Fan idiotfråga kanske men man är ju beginner.
Skrivet av: raptus
« skrivet: 18 oktober 2007, 19:52:27 »

Raffen ,hvor i huleste har du funnet de COP verdiene for en E9DKE da  Sc:,h
Raptus
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 18 oktober 2007, 19:45:52 »

Hej Larryd!  Tycker att du räknar ned din lilla E9DKE ganska mkt, min lilla E9DKE räknar jag COP till ca 2,5 vid -15 ºC och ca 2,0 vid -20 ºC.

Mvh Raffen.
Skrivet av: Panasonic E9
« skrivet: 18 oktober 2007, 19:30:23 »

Föregångaren till DKE som var E9CKP5 hade ju COP 1,9 vid -15, så något högre än 1,5 vore kanske inte så konstigt på DKE. I övrigt så är höst och vår, men speciellt då hösten viktig luftvärmepumpstid. Min E9CKP5 börjar tycker jag ger märkbart sämre efter ca -12. Vid -25 så går den in i väggen och hamnar i något slags småputtrande komatillstånd.
Skrivet av: larryd
« skrivet: 18 oktober 2007, 11:58:38 »

Kanske jag uttryckte mig otydligt.

Alla R410-modeller (som jag känner till) klarar -10 ºC - -15 ºC. Frågan är bara hur mycket verkningsgrad (COP) dom har då?

Själv räknar jag med att lilla E9DKE kanske har COP 1,5 vid -15 ºC. Dvs jag "tjänar" 600W eller 50öre i timmen då. 12kr/dygn kan jag faktiskt både ha och mista. Efter 1000st sådana dygn är pumpen betald, men då har jag frusit ihjäl om jag enbart litat till L/L värmepump

Mycket viktigare är oktober, november, halva december, mars och april. Vid några plusgrader då, ger E9DKE kanske COP4. Kan jag köra den på fullt skaft då "tjänar" jag 4kr/tim. Nästan en hundring/dygn är inte att förakta!

Problemet är bara att så mycket värme behöver man inte då. Trots stort hus och liten pump.
Skrivet av: totto15
« skrivet: 18 oktober 2007, 10:05:32 »

Hm börjar svikta vid -7. Känns lite sådär. Runt -10 i mälardalen där jag bor är ju vanligt under längre perioder. Vilken modell kan garantera bättre drift vid kallgrader utan att priset drar i väg allt för mycket? En modell som klarar 10-15 minus bra känns mer aktuell?

Å andra sidan kikade jag på http://www.smhi.se/cmp/jsp/polopoly.jsp?d=7628&a=21632&l=sv där dygnets minimitemperaturer per månad  (1961-1990) var som kallast -9 i feb där jag bor.
Skrivet av: TS Comfort AB
« skrivet: 18 oktober 2007, 09:56:11 »

-5 har inte monterad värmekabel från fabrik, om inte Bauhaus har monterat dit den själva men det tvivlar jag på.
mvh
TS
Skrivet av: larryd
« skrivet: 18 oktober 2007, 09:51:46 »

Har inte GKE modellen själv, men flera ex av föregångaren DKE. Tror att:

-Modellen kan vara robust och driftsäker, eftersom man har avhjälpt kända konstruktionsfel som plågat DKE.

-Panasonic springer inte ifrån sitt garantiansvar, även om återförsäljaren vänder dig ryggen.

-Den har hög verkningsgrad(COP) och hyfsad effekt för att vara så liten

-Den är vinteranpassad från början (iallafall -5 modellen)

-Den börjar svikta i effekt vid cirka -7grader. Vid -20grader ger den fortfarande varmluft, men frågan är om du får ut mer energi än dom 1280W du stoppar in. Avfrostningsfunktionen tar bort en del effektivitet.

Köp den till absolut lägsta pris "över disk" eller på postorder. Hitta någon installatör i din närhet, som du litar på. Eller köp den nyckelfärdig från någon stor varuhuskedja typ IKEA, ELON osv. Då får du bästa trygghet vid garantifel.
Skrivet av: totto15
« skrivet: 18 oktober 2007, 09:34:12 »

Utgår ifrån att det är utan INSTALLATIONSSATS och VINTERUTRUSTNING på priset från Bauhaus.

Hittade samma pump med INSTALLATIONSSATS och VINTERUTRUSTNING på ett par nätbutiker för ca 10800:- plus frakt då. Känns ok.

Inser att HE kommer bli mycket dyrare tyvärr.

Kan någon ge för och nackdelar med E9GKE? Garanterad drift ner till hur många minus grader tex?! Jag ska värma upp ca 120-130 kvm.

Skrivet av: totto15
« skrivet: 18 oktober 2007, 07:29:36 »

Jagar sedan en tid en pump. Fick hem erbj fr Bauhaus.

E9GKE-5 COP 4,31, upp till 140 kvm för 11400:-.

Något att tänka på kanske mjukvara el likn på den modellen? Prisvärt? Vill helst se vad nya HE kostar och prover säger?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!