Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Alara
« skrivet: 25 december 2021, 13:48:44 »

Här kommer en kort uppdatering i ärendet.

Kylteknikern hade missat att skriva upp bokningen, när de kontrollringde honom. Så fortsatt väntan just nu.

Dock var jag inne och kollade i menyerna. Köldbärarpumpen var ställd i "manuellt" på 70%, ändrade läge till "Auto". Temperaturerna ändrade sig då varför jag inte tror på felande mätvärden från KB-givarna. Anläggningen har inte någon extern cirkulationspump. Tidigare vintrar har ingående KB temp legat ner mot 0°C.

Historik: I somras blev kondensorn bytt då det gått ut köldmedie i radiatorkretsen. Jag får anta att det blev utfört enligt konstens alla regler då det var en firma som är representant för Nibe som utförde arbetet. Det är samma firma som väntas på just nu. Innan dess tog åskan en hög med kretskort i maskinen med, samma firma även då som bytte.

Jag har inte exakta siffror men redovisar det jag minns från vad jag såg när jag var där. VP gick för "Värme".
VB-pump: 1%, deltaT: Ca 5°
KB-pump: 1%, deltaT: Ca 3°

Oavsett vad felet visar sig vara så kommer det nog inte lösa sig utan ett besök av en kyltekniker. Men jag tycker det verkar klarlagt att maskinen inte hämtar någon värme ur berget i vilket fall. Det är lite olika bud på vad hetgastempen bör ligga på och vad det indikerar om den ligger högt, jag är för dålig på kylteknik för att förstå detta och kunna bedöma.

Tack för alla goda råd. Uppdaterar när vi kommit längre i fallet.





 

Skrivet av: Erik Renberg
« skrivet: 14 december 2021, 19:49:43 »

1 %  är detsamma som noll och flödet kan aldrig knuffa vatten längst bort i systemet ....
Fast 1% kan räcka om det finns en extern cirkulationspump också för värmebäraren som pumpar i serie. Det står inget om en sådan extern pump... men man vet ju aldrig.

1% kan också vara rätt om siffran i tråden gäller varmvattentillverkning (dvs inte värme). Tycker inte det framgår för vad 1% gäller i ursprungsinlägget.

Bonustips: När man startar om en F1245 så kalibrerar den temp-sensorerna. Osäker men jag tror att detta kom i någon firmwareuppdatering och inte fanns från början. Så prova kanske uppdatera.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 10 december 2021, 16:08:57 »

Det kan vara glappkontakt mellan köldbärargivare och rör också. Det märker man genom att det tar längre tid för givaren att stabilisera sig vid temperaturändring på köldbäraren t.ex. vid start.

Var ligger huset? Det som stör mig är att bägge köldbärargivarna visar höga värden. Berget i mellersta Sverige är ca 7 grader varmt. Temperaturen i ett borrhål där en normalt dimensionerad pump går kontinuerligt brukar sjunka till noll eller någon minusgrad. Är borrhålet 3-4 grader varmt och pumpen går hela tiden bör värmeuttaget och därmed pumpens effekt var hälften av den nominella. Köldbärardifferensen och nivån på temperaturerna målar upp samma bild, att pumpen inte ger den effekt som den ska. Vad var det för temperatur inomhus när värden från första inlägget lästes av? Det borde ha varit rejält kallt om pumpen gick så dåligt som KB-temperaturerna antyder med tanke på att elpatronen var avstängd. Å andra sidan är hetgastemperaturen normal med tanke på suggastemperaturen.

Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 10 december 2021, 15:31:09 »

1 %  är detsamma som noll och flödet kan aldrig knuffa vatten längst bort i systemet,  brukar gå att ställa i menyn , ta bort automatik och ha konstant fart på den, om det går att ställa % , sätt på 50 att börja med. Det måste vara lite fart på flödet, det med varierande i fart är bara SKIT . blir inte rätt effekt/watt ut till elementen.
Skrivet av: Alara
« skrivet: 10 december 2021, 14:31:26 »

Tyvärr var ägaren till huset tvungen att åka iväg på jobb lite hastigt för några dagar sen, så nu dröjer det nog lite innan jag får tag på mer information. Kyltekniker är beställd och de hoppades att de skulle hinna innan jul...

Tack för tips och råd.  Jag hann be ägaren läsa av KB-temp när VP gör VV, VV skall enligt ägaren fungera felfritt. Även när VP gör VV så är det märkliga värden på KB IN/UT, med en deltaT på endast ca 0,6°. Jag misstänker att det är en givare eller två som inte visar rätt, kontrollmätning får göras när de kommer hem igen.

Jag är även lite förundrad över hastigheten på VB-pumpen, den ligger på 1% och det är ett radiatorsystem i 1,5-plans hus. Med så lågt flöde på VB-pumpen så lär det väl inte gå att få ut några större mängder värme till radiatorerna och därför klarar väl pumpen att hålla ett deltaT där på ca 5°.

Följer upp tråden när ägaren har kommit hemåt igen och vi hunnit kolla igenom det ordentligt på plats, eller att kyltekniker varit förbi.

 
Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 08 december 2021, 10:27:40 »

Det går inte att få reda på vad VP ger för effekt med att bara mäta ut/in diff på VB , man måste veta flödet på  framledning eller laddledning från VP. En effekt är alltid summa av Delta T och flöde
Skrivet av: Roland
« skrivet: 08 december 2021, 09:59:26 »

Kanske är det bara ett givarfel på KB samt för låg installerad effekt. Uppdatering kommer när jag vet mer
Finns det något enkelt sätt att se/beräkna att VP når sin "märkeffekt"? Om man skulle vilja utesluta en försämring av VP beroende på sliten kompressor eller dylikt?

Det går att mäta pumpens effekt genom att jämföra värmebärardifferenserna som pumpen och elpatronen ger. En beskrivning finns här och i följande inlägg: https://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=75912.msg787482#msg787482.
Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 07 december 2021, 21:12:19 »

Går inte utan en kylgubbe kopplar upp ett manometerställ, kan vilken kylgubbe som helst göra, behöver inte vara någon tekniker från fabriksvaran, brukar vara dyrare och svar brukar bli ""  byt kompressor den har gjort sitt ""  är det svar dom flesta får, vill sälja nytt.
Skrivet av: Alara
« skrivet: 07 december 2021, 21:05:43 »

Tack för tips.

Jag är nog också inne på att VP uppenbarligen levererar värme, men att deltaTemp KB inte är rimlig. Skall kolla om de har någon möjlighet att kontrollmäta KB med en lös termometer också, så det inte är ett givarfel. Det skall även bli betydligt varmare väder framåt så vi får se hur VP reagerar på det. Huset har byggts till i viss omfattning senare år, vilket då kan förklara att installerad effekt i förhållande till nödvändig effekt kan ha blivit för låg för att enbart köra med kompressor.

Kanske är det bara ett givarfel på KB samt för låg installerad effekt. Uppdatering kommer när jag vet mer
Finns det något enkelt sätt att se/beräkna att VP når sin "märkeffekt"? Om man skulle vilja utesluta en försämring av VP beroende på sliten kompressor eller dylikt?   
Skrivet av: Roland
« skrivet: 07 december 2021, 18:36:28 »

Kompressorn verkar fungera. Hetgastemperaturern är 85 grader. Suggastemperaturen är 9 grader. Det är nästan fem graders differens på värmebäraren och elpatronen är urkopplad. Så pumpen måste fungera.

Köldbärartemperaturerna är dock konstiga. De ger intryck av att kompressorn står still men då alla andra temperaturer visar att pumpen går så gör den väl det.

Det är förmodligen så att pumpen klarar inte av att värma huset utan eltillsats när det är -16 ute. Man brukar inte dimensionera värmepumpar av on/off-typ för värmebehovet när det är som allra kallast ute utan vanligen för ca 75% av maximalt värmebehov. Resten ska elpatronen täcka. Det är tyvärr inte så roligt nu om man har timtaxa. 
Skrivet av: Josth
« skrivet: 07 december 2021, 17:33:28 »

Hej! Om KBin = KBut fungerar inte kompressorn. Är den spärrad i någon meny eller av något larm? El-tillsatsen behövs också när det är kallt. Kan vara från några minusgrader och neråt.
Skrivet av: Alara
« skrivet: 07 december 2021, 17:06:00 »

Hej,

Hjälper en bekant som har lite problem med sin värmepump, vilket inte är helt gynnsamt här i SE3 just nu...
 
Pumpen orkar inte få upp framledningstemperaturen till beräknad framledningstemp, dock fungerar det att göra VV. Inser själv att nåt inte stämmer och har lite lösa ideér men jag får inte ihop processen själv med min begränsade kunskap så skulle behöva lite goda råd. Data nedan och skaffar fram mer om det behövs.

All schemaläggning av, intern eltillsats av. Värden från när VP går för värmeproduktion.

GM: -459
Hetgas (BT14): 85,3°
Vätskeledning (BT15): 36,5°
Suggas: 9,2°
KB IN (BT11) : 3,8°
KB UT (BT10):3,4°
Utetemp: -16,2°
VV-laddning (BT6): 41,2°
VV topp (BT7): 44,8°
Beräknad framledning: 60°
Framledningstemp 1 (BT2): 40,5°
Returledningstemp 1 (BT3): 35,7°
VB pump (GP1): 1%
KB pump (GP2): 75%

Tacksam för goda råd. Med vänlig hälsning // Henrik


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

  • Dot gäster: 699
  • Dot dolda: 0
  • Dot användare: 0

There aren't any users online.
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!