Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar och installationsfrågor. => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Ämnet startat av: Bumba89 skrivet 26 oktober 2010, 17:29:19

Titel: Varför brinevätska?
Skrivet av: Bumba89 skrivet 26 oktober 2010, 17:29:19
Hej!

Är inte en klippa på allt som detta forum är till för. Så här kanske den dummaste frågan ni hört kommer.

Varför behöver man brinevätska? Kan man inte köra kylmediet i hela systemet ist? Från berg/jord direkt till kompressorn?

Mvh Patrik
Titel: SV: Varför brinevätska?
Skrivet av: Rickard skrivet 26 oktober 2010, 17:51:47
Det finns sådana värmepumpar, kolla på Sirius och Zirius värmepumpar, det kallas direktförångning.
Titel: SV: Varför brinevätska?
Skrivet av: Bumba89 skrivet 27 oktober 2010, 19:15:48
Är det någon fördel/nackdel med direktförångning?

En helt annan fråga men i samma område.
När man ska ha jordvärme... Så har jag hört att man måste ha mellan 200 och 400 m slang för att kunna förse ett "Svenssonhus" med värme.
Men på ett ungefär, hur varm är brinevätskan när den entrar värmepumpen? Jag antar det beror på vart man bor, men om ni bara har en allmän uppskattning.

Tack!
Titel: SV: Varför brinevätska?
Skrivet av: Rickard skrivet 27 oktober 2010, 22:24:26
Nackdelen är att oljan från kompressorn riskerar att följa med köldmediet ut i kollektorn och stanna där, på sikt kan det ge problem med smörjningen av kompressorn, och lite kortare livslängd.
De som sålt den typen av pumpar en längre tid bör ha löst de problemen (om det går).
Fördelen är att du slipper drivströmmen till cirkpumpen för köldbärare som "knventionella" värmepumpar har.
Kör man dessutom direktkondensering i en acktank kan man få varmare tappvarmvatten än men en vanlig värmepump. (upp till 70-80 grader i toppen)

Brine är normalt ca 0°C på inkommande till VP när uppvärmningssäsongen pågått en tid, ligger rätt stabilt på 0°C om det inte är extremt kallt eller om man grävt ned för kort kollektor.
Sommartid kan tempen gå upp till ca 17 grader.
Titel: SV: Varför brinevätska?
Skrivet av: Roland skrivet 28 oktober 2010, 10:25:38
Rörlängden vid direktförångning brukar vara kortare än slanglängden för motsvarande effekt på pumpen. Det gör att effektuttaget per meter blir högre vid direktförångning med risk för tjälskjutning.

Rören har dessutom mindre diameter än köldbärarslang.Temperaturskillnaden rör-mark blir större än rör-köldbärare. Visserligen slipper man temperaturfallet i värmeväxlaren köldbärare-köldmedium men det kan ändå bli lägre förångningstemperatur vilket ger sämre verkningsgrad.