Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Maba
« skrivet: 08 december 2012, 09:32:11 »

Det som gjorde mig intresserad av Viessman var den låga ljudnivån framförallt. Så jag ska nog kolla med dem om det finns någon installatör som de rekommenderar i närheten. Sedan kan jag tycka att det kan inte vara rocket science att installera en VP oavsett märke. Men jag kan förstå att en installatör gärna vill sälja sitt märke och tjäna några kronor på den också. Och vad gäller inställningar så tror jag att jag kommer att ha god koll på detta.
Ang. att tjäna pengar: Behövde göra en energibesiktning på huset vi ska sälja. Fick nog lite rabatt, men det kostade ändå 2500:-!!!  :o
Det tog max 45 minuter och gav mig noll, intet, nada förutom en papperslapp där det stod att jag kunde spara 300 kWh/år för varje grad jag sänkte innetemperaturen med. Tack för kaffet...
Alla verkar vara överens om att detta är en papperstiger, men skulle man få långtråkigt nån dag kan man ju alltid slå sig på att bli energibesiktare.
Skrivet av: sad
« skrivet: 01 december 2012, 20:18:09 »

jag skulle inte anlita en installatör som inte arbetat med just den värmepumpen tidigare... Som många här i forumet sagt tidigare så tror jag installatören är minst lika viktig som pumpen i sig, och att hitta en bra installatör är inte alltid lätt. Hur som helst så måste installatören vara ganska insatt i hur pumpen han installerar fungerar...
att lägga till en golvvärmegrupp är inte komplicerat men en shunt kostar några kronor, en sådan behöver du å andra sidan oavsett värmekälla om du inte enbart har golvvärme. Att slänga på en fläktkonvektor är inte mer komplicerat än en radiator (bortsett från att den behöver el), men om du behöver mer effekt ur fläktkonvektorn än den kan leverera med golvvärmetemeraturer så får du ju dra egna rör till den från radiator-kretsen.

Om du ändå planerar att borra 200m och tror att du behöver mer effekt i framtiden, då skulle jag satsa på en ~10kw pump och 300l+ arbetstank. Jag tog förra året ut ca 26-27 MWH från bergvärmepumpen. Jag satte in en 10KW med 190m borra och 100l volymtank, jag behövde inget tillskott alls förra vintern, och då var det -23*C en morgon... jag hade 2 600 kompressortimmar och 6 500 starter på ett år, vilket jag tycker känns helt OK. Men det hänger kanske lite på hur stort utrymme man har för pumpen också..
Skrivet av: Maba
« skrivet: 27 november 2012, 20:39:25 »

Jo, jag vet inte än vilken framledningstemperatur som behövs. Vi får väl bo in oss ett år eller så och kolla först. Kan nog tänka mig att jag borrar upp mot 200 m då jag kanske bygger ut huset med vinterträdgård. Är det komplicerat att lägga till en golvvärmegrupp till uterummet för grundvärme och en fläkt konvektor för att få upp temperaturen under vintern när man vill vara där?
Är lite sugen på en Viessman 343, då jag såg att den var väldigt tyst och fick bra betyg i Energimyndighetens test. Hittar dock ingen återförsäljare i Västerås... Kan man köpa den själv och anlita en installatör på orten som kör igång den??? 
Skrivet av: sad
« skrivet: 26 november 2012, 21:55:14 »

svårt att svara på utan att veta exakta förutsättningarna men 30mwh är en 8kw pump fin till... minst 150m borra till det. Nu hade du ju redan en värmepump men du bör titta på hur radiatorerna ser ut, vilken temperatur behöver du skicka ut till temperaturen när det är som kallast på orten...
Det kan vara väl värt att borra några meter extra, om man investerar i en volymtank eller ännu hellre en arbetstank så kan man gå upp lite i storlek på värmepumpen också och på så sätt mer eller mindre fulleffektsdimensionera så att man aldrig behöver komplettera med ren el...
Skrivet av: Maba
« skrivet: 26 november 2012, 21:13:54 »

Om man har ett energibehov på värme och varmvatten på säg 30 000 kWh utan frånluftsåtervinning. Vilken storlek på bergvärmepump skulle man då behöva om man samtidigt installerar FTX? 8 kW?
Vilket minsta borrdjup?
 help
Skrivet av: Tobocop
« skrivet: 24 november 2012, 14:37:58 »

Bergvärme och FTX kommer du inte att ångra en sekund. Själv kör jag utan eftervärme inkopplat. Finns ett elbatteri i aggregatet men det är avstängt. Skulle jag behöva så köper jag nog ett vattenbatteri.
Ang. VVC eller inte så är ett alternativ att ha en buffertberedare inne som du säger.
Nackdelen här är om man gör många små tappningar så körs det ner varmt vatten i kulverten som aldrig används utan står och kallnar tills nästa tappning...
Skrivet av: Maba
« skrivet: 23 november 2012, 22:54:32 »

Mälardalen. Men jag misstänker att ha varmvatten snurrande hela tiden också ger lite extra förluster?
Skrivet av: Kalle LKPG
« skrivet: 23 november 2012, 22:27:06 »

VV fixar man med VVC (varmvattencirkulation) givetvis ger en kulvert alltid förluster men väljer du en modern samisolerad så är det ganska marginellt. Vart i landet bor du?

MVH Kalle
Skrivet av: Maba
« skrivet: 23 november 2012, 22:23:57 »

Hej! Är troligtvis snart ägare till ett 1 1/2 -plans hus på 164 m2 där man har en Nibe 410P frånluftare och ett tilluftsbatteri. Nuvarande energiförbrukning runt 20 000 kWh/år och då finns det en luft/luft värmepump också. Nu funderar jag på vad som är lämpligast att göra när det är dags att byta ut Nibe:n?

Sätta in en bergvärmepump + FTX eller installera en Comfortzone CE65 med tilluftsbatteri?
Vill även bygga ett uterum (vinterträdgård, 20m2) och därför är jag rädd att det blir lite klent med en CE65?
En tanke är även att bygga ett fristående dubbelgarage och i så fall sätta bergvärmepumpen där och dra en kulvert till huset (förluster)? Hur gör man då med varmvattnet? En tank i huset för att snabbare få varmvatten? Tips mottages...  :)

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!