Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 18 mars 2019, 11:06:54 »

Jo så är det men inte spillvärme i den här jämförelsen värmen som hamnar på rätt sida av återvinningen blir ju inte spillvärme om man jämför med att ha fläkten på samma sida.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 18 mars 2019, 06:40:01 »

10% spillvärme? All inmatad el i motorn blir värme.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 17 mars 2019, 20:26:12 »

Jag har en frånluftsfläkt i mitt återvinningsaggregat och den drar ca 40 watt gissar att era ligger ungefär lika om då tex 10 % eller flera % då blir spillvärme anser i alla fall jag det som försumbart och kommer inte påverka avfrostningen gissar att det inte är mätbart hur mycket det höjer tempen på avluften. Nibes fläkt sitter bakom all återvinning om den blir kall och varm bör inte spela nån roll eftersom all återvinning redan skett och den luften som passerar fläkten ska till kråkorna. Min fläkt sitter också på kalla sidan och det är ett Stibel eltron aggregat och fläkten sitter nog på den sidan därför att filtret sitter på den andra och man vill troligtvis inte få in damm i fläkten men mitt agg det avfrostar aldrig så det är ganska konstant kallt där.
Skrivet av: krambriw
« skrivet: 17 mars 2019, 17:29:28 »

Tror inte alls spillvärmen är försumbar, särkilt inte som den "riktas" mot objektet som skall avfrostas. Dessutom, som fläkten sitter i niben, så blir den "nedfryst" och "upptinad" i perioder vilket i sig kostar energi. Istället för att hålla en jämn temperatur i paritet med frånluften plus egenuppvärmningen
Skrivet av: DonPablo
« skrivet: 17 mars 2019, 17:25:05 »

i de senare fallen med 750 och elavfrostning, så tror jag nibe har något problem med styret, elstavarna drar 3,5 A vid driftså de ligger på ca 800w, de värmer på ganska bra. Dessutom tycker jag deras placering av avluftsgivaren bt21 suger röv, den ligger löst i smältvattentråget under förångaren, varför inte bara placera den i avluftskanalen någon cm till vänster?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 17 mars 2019, 15:15:50 »

Det lär väl vara en försumbar del av värmen till avfrostningen som kommer från själva fläkt driften. Styrelektroniken sitter väl alltid utanför själva vent systemet så ev värme därifrån tas säkert tillvara men gissar på att det är väldigt lite det med.
Skrivet av: krambriw
« skrivet: 17 mars 2019, 14:55:30 »

@DonPablo
Vet inte om du minns men en gång för länge sedan påstod jag lite självsäkert att 750 (och nu även 730) hade en allvarlig konstruktionsmiss. När jag studerade hur den var uppbyggd jmfrt med vår Comfortzone såg jag en väsentlig skillnad. Det är kanske vid en första anblick inte helt uppenbart vilken konsekvens det får.

I vår CE50:a sitter fläkt och all annan styrelektronik på den "varma sidan", dvs all egenvärme som produceras, tex från fläkten, kommer att hjälpa till och påskynda avfrostningen när den sker. Fläkten i en CE50 trycker/blåser luften genom förångaren. I 750 och 730 sitter fläkt mm på den "kalla sidan" varför all egenvärme från dessa komponenter aldrig kommer att användas för att hjälpa till med avfrostningen, istället skickas den ut med avluften. Så dom fiffiga ingenjörerna slängde in eluppvärmning som kompensation (istället för att göra om, göra rätt). Det blev ju som plåster på en varböld. Som dessutom ökar pumpens totala energikonsumtion, möjligen marginellt, men ändå, känns som fel väg att gå

Det känns iofs onödigt, och inte hjälper det dom som har problem med sina nibe pumpar, att påpeka, att vi aldrig har haft några avfrostningsproblem med vår CE50:a. Vi har heller aldrig några långa sådana, dom är alltid ca 10-12 minuter en gång i timmen

Observera att jag bara är vanlig flvp-kund som råkade välja en pump, på rekommendation av nöjd granne, som visat sig fungera utmärkt, jag har inga intressen i något av dessa företag. Men det känns som man snart kan sluta läsa inläggen om 750/730, problemen verkar inte minska, snarare tillkommer det nya, tex förhöjda ljudnivåer, ökad energiförbrukning i dom senaste inläggen, suck säger jag. Så varför bryr jag mig, vår pump fungerar ju? Tja, det ligger väl i mitt ingenjörsblod, man tycker synd om dom som drabbats, man hoppas att ingenjörerna i Markaryd äntligen tar sig en ordentlig funderare. Och hustillverkare. Om dom nu skulle råka läsa detta

Skrivet av: DonPablo
« skrivet: 17 mars 2019, 08:16:16 »

Nej den finns där, och orsakar en hel del larm och strul
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 17 mars 2019, 07:22:39 »

Nej man har lagt till den på f750 så båda har hjälp av elslinga vid avfrostning.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 17 mars 2019, 06:08:29 »

750'n var väl utan elavfrostning från början? Sen kom den funktionen i samband med att 730'n kom om jag inte minns fel. Har man tagit bort den funktionen igen?
Skrivet av: DonPablo
« skrivet: 16 mars 2019, 21:37:29 »

Ja det går ju även på de utan slingor, men har du en ordentlig påisning, tar det länge med bara luft.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 16 mars 2019, 20:07:20 »

Det bör väl gå att blockera kompressorn då blir den ju avfrostad av vent luften som utan extra el slinga men tar säkert lite längre tid.
Skrivet av: DonPablo
« skrivet: 16 mars 2019, 18:33:56 »

Ja de fasta värdena är inga problem, det handlar om 4 timmars gång, dessa nya 750 pumparna är ett rackel, mycket känsligare än de gamla utan elstavar, och larmar på elavfrostningar, om den inte nått en viss temp inom en viss tid, ingen möjlighet att extra avfrosta om man skulle vilja det, via ett enkelt menyläge, utan man måste i så fall tvångsstyra avfrostningen, och då är det lätt hänt att tempbegränsaren slår till. I mina ögon en riktig skitpump, som knappt nibe verkar förstå sig på själv, den äldre modellen utan elstavar hade mindre problem.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 16 mars 2019, 18:00:02 »

Men är ju inga problem öka både kubikmängden och fläkt hastigheten och det finns flera lägen på hastigheten så det bör inte vara så heligt för då vore det dumt med flera olika hastigheter.
Skrivet av: DonPablo
« skrivet: 16 mars 2019, 17:48:37 »

Säger bara vad jag fått höra av nibe, och de nya pumparna är mycket känsligare än de som inte hade elavfrostning.
korrigeringsfaktorn kan man inte ändra, den känner pumpen av själv, och den styrs av det av installatören inknappade kubikmängden luft.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 16 mars 2019, 17:41:58 »

Märkligt om det värdet används för när vp ska avfrosta för det är så mycket annat som spelar in tex vilket värmebehov huset har fukt i luften och säkert en massa annat och Nibes flvp har ju inte haft den bästa avfrostningen tidigare i alla fall. Men man kan alltså ändra fläkthastigheten ända om jag fattat dig rätt och det finns ju flera olika lägen i vp så det lär inte vara allt för heligt. Finns ingenting om korrigeringsfaktor i manualen vad gör den inställningen och väldigt märkligt om den inte finns med om den är viktig.
Skrivet av: DonPablo
« skrivet: 16 mars 2019, 17:28:37 »

under samma som hastighet frånluftsfläkt. Klart den går att anpassa till hur stora hus som helst, men det är det jag menar, man kan inte bara ändra fläkthastigheten hur som helst, du måste även ändra det inställda luftvärdet, som ventilationsjusteraren gjort. Har han ställt in ett värde med 220 kubik i timmen, som han fått fram, och du ökar eller sänker fläkten, så ändras det värdet, och det används också till när det ska avfrostas (enligt nibe själv) avviker värdet för mycket, så får man larm, och problem med avfrostning.Värdet går hur bra som helst att ändra, men du måste komma ihåg och göra det, så inte korrigeringsfaktorn blir för stor eller lite, den ska ligga så nära 1 som möjligt.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 16 mars 2019, 08:45:15 »

Att nån knappat in fel värden är inte så konstigt därför att i manualen till F750 eller F730 står det inget om korrigeringsfaktor så då är det nog väldigt lätt att det blir fel och om givaren BT21 är trasig kan jag tänka mig att pumpen isar igen för den hjälper väl till att styra avfrostningen. Om pumpen är så känslig så den endast funkar med en viss luftmängd då går det alltså bara använda den till en viss storlek på hus som kräver samma luftmängd i vent som vp fixar har man ett större hus som kräver mera vent sätter man då en annan fläkt och blåser vent luften rakt ut till kråkorna eftersom till vp funkar det ju inte blåsa den enligt dig eller Nibe eller hur löser ni ett hus som kräver lite högre vent flöde  Sc:,h I manualen står det min luft flöde på 21 liter minuten och det kan man ju förstå för har den för lågt flöde finns det ingen energi att återvinna men det står inget om för högt flöde. Vilken meny hittar du korrigeringsfaktorn ?
Skrivet av: DonPablo
« skrivet: 15 mars 2019, 19:13:33 »

på de nyare pumparna, så programmeras det in hur mycket luft som ska strömma genom pumpen, avviker det för mycket uppåt eller neråt så blir där problem (enligt nibe) Den går nämligen delvis på hur mycket luft som passerat pumpen. du har en korrigeringsfaktor som ska ligga mellan ca 0,8 till 1,2 för att pumpen ska fungera optimalt, och inte larma på avfrostningar och isa igen. Jag har senast idag varit och bytit givare bt21, som blivit sönderfrusen av att det var så kopiös med is i botten på tråget, nämligen fullt mellan botten och förångarelementet. Orsak till detta var, pumpen har blivit bytt, och någon har knappat in helt fel värden, så pumpen hade en korrigeringsfaktor på 3,64. Jag säger bara vad nibe sagt mig via support, men de kanske ljuger!
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 15 mars 2019, 08:37:37 »

De som vi har varit på via jobbet, som det är ökat fläkthastighet, och som inte är ändrat antal kubikmeter/h mot för det som är inställt har isat igen. Men vad vet jag som springer på dessa dagligen, förmodligen ingenting.
När har jag nämnt att någon skulle skicka bestraffningspatruller, jag säger det som nibe sagt till mig, när jag varit i kontakt med dom, I alla fall på 750 modell ny, med avfrostningsstavar, så är det inte bara avvikelse på 10% som gäller, den går efter inställd luftmängd också

Var senast i förrgår på en 750 med elavfrostning, som var så felinställd, så att givaren bt21 hade frysit sönder, när jag lossade kåpan vid fläkt och lyste ner i tråg, så var det över 5cm is i botten.
Hur kan vp veta hur mycket vent huset behöver bygger man tex ut huset och behöver flera m3 timmen skulle det i så fall leda till att vp isar igen ? Hänger inte alls med på hur det skulle kunna bli på det viset på en vp så länge man håller sig inom de luftmängder som vp är byggd för däremot om man spar nått på ökad vent kan säkert diskuteras men det är en annan sak.
Skrivet av: paran
« skrivet: 14 mars 2019, 21:37:44 »

Summa summarum?  :o

Gå tillbaka till 55% eller ha kvar på ett högre värde?
Skrivet av: kWhalp
« skrivet: 14 mars 2019, 21:28:16 »

De som vi har varit på via jobbet, som det är ökat fläkthastighet, och som inte är ändrat antal kubikmeter/h mot för det som är inställt har isat igen. Men vad vet jag som springer på dessa dagligen, förmodligen ingenting.
När har jag nämnt att någon skulle skicka bestraffningspatruller, jag säger det som nibe sagt till mig, när jag varit i kontakt med dom, I alla fall på 750 modell ny, med avfrostningsstavar, så är det inte bara avvikelse på 10% som gäller, den går efter inställd luftmängd också

Var senast i förrgår på en 750 med elavfrostning, som var så felinställd, så att givaren bt21 hade frysit sönder, när jag lossade kåpan vid fläkt och lyste ner i tråg, så var det över 5cm is i botten.



10% avvikelse mellan uppmätt luftflöde och referensluftflödesvärdet som tas 1 minut efter avklarad avfrostningscykel = avfrostning.

Sen "frostar den av" om det gått nog lång tid också (men det krävs isåfall måånga timmars körning med positiv avluftstemperatur).
Skrivet av: d98josu
« skrivet: 14 mars 2019, 21:21:38 »

Enkelt att kolla, så slipper vi dividera. Blir dina intervaller kortare när du ökar fläkthastighet så har jag fel. Nedan är från Nibe uplink.

Mina anläggningar -> namn -> Historik -> Informationsmeddelande

2019-03-14 08:35:17   Avfrostning pågår
2019-03-14 06:09:32   Avfrostning pågår
2019-03-14 02:55:28   Avfrostning pågår
2019-03-13 07:03:27   Avfrostning pågår
Skrivet av: DonPablo
« skrivet: 14 mars 2019, 21:07:46 »

De som vi har varit på via jobbet, som det är ökat fläkthastighet, och som inte är ändrat antal kubikmeter/h mot för det som är inställt har isat igen. Men vad vet jag som springer på dessa dagligen, förmodligen ingenting.
När har jag nämnt att någon skulle skicka bestraffningspatruller, jag säger det som nibe sagt till mig, när jag varit i kontakt med dom, I alla fall på 750 modell ny, med avfrostningsstavar, så är det inte bara avvikelse på 10% som gäller, den går efter inställd luftmängd också

Var senast i förrgår på en 750 med elavfrostning, som var så felinställd, så att givaren bt21 hade frysit sönder, när jag lossade kåpan vid fläkt och lyste ner i tråg, så var det över 5cm is i botten.
Skrivet av: d98josu
« skrivet: 14 mars 2019, 21:02:04 »

Den kommer mest troligt att isa igen, då luftavvikelsen misstämmer mot de programmerade värdena

Det är skitsnack att den skulle isa igen MER. Vad får du det ifrån? Den kommer att få längre gångtider mellan avfrostningarna. Referensen sätts om efter varje avfrostning och tillåts sedan sjunka 10%.

Skadligt är det inte heller, boverket skickar inga bestraffningspatruller på sommarhalvåret när folk har både fönster och altandörrar öppna timmar i sträck  tummenupp
Skrivet av: DonPablo
« skrivet: 14 mars 2019, 20:09:06 »

Den kommer mest troligt att isa igen, då luftavvikelsen misstämmer mot de programmerade värdena
Skrivet av: perra83
« skrivet: 14 mars 2019, 19:42:25 »

Kör på om det känns okej. Jag hade gjort likadant. Justerat tills pumpen går optimalt.
Skrivet av: paran
« skrivet: 14 mars 2019, 19:26:32 »

Först lite fakta...

Enplanshus färdigt nov 2018. 153 kvm + garage 30 kvm på samma platta. Nibe F730. Norra Skåne.

Är det ”skadligt” eller på något vis inte bra att öka fläkthastigheten?

Vår fläkthastighet är intrimmad till 55%. Jag har provat att öka till 62%. Jag ser fördelarna med att pannan jobbar med högre frekvenser, effektivare / mindre elförbrukning? Jag kommer med 62% upp i kring 195-200 i luftflöde. Innan med 55% kring 170. Dessutom inbillar jag mig färre avfrostningar

Vi har 11 tilluftsventiler. Alla är öppna fullt förutom de två vi har i vårt sovrum. De vätter mot väster ut över öppen relativt stor sjö (en av Skånes större sjöar). Ofta blåser det västlig vind vilket gör det ganska dragit i sovrummet. De är därför bara halvt öppna.

Skillnaden mellan 55% och 62% i draget vid ventilerna är inte så stor. Visserligen har det inte varit kallt senaste veckan förutom någon enstaka morgon.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

  • Dot gäster: 258
  • Dot dolda: 0
  • Dot användare: 0

There aren't any users online.
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!