Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: purjo__
« skrivet: 14 januari 2011, 13:28:36 »

Det är ju just runt 0 grader som man brukar ha flest starter per dygn. Har du bara 14 nu så skall du vara nöjd.  Thumbsup
Skrivet av: 1784
« skrivet: 14 januari 2011, 11:30:22 »

Tack!  Thumbsup

Jo, jag inser detta med volymtank och jag har en 200liters beg beredare stående, men den förlorade förhandlingen om utrymme i den skrubb som pumpen står i. 

Känner mig ändå nöjd med mitt hemmasnickeri när man läser om de problem som drabbar en del som anlitat proffs.
Tack för all oumbärlig info jag hittat på detta forum!
Skrivet av: Labold
« skrivet: 14 januari 2011, 09:35:52 »

Ser bra ut, snygga kurvor  Thumbsup. 14 starter per dygn är helt OK vid "ljummet" väder. Vill du ytterligare minska starterna får du langa in en volymtank. Eller ytterligare minska GM-inställningarna, men då är det risk att värmekomforten försämras.

Bra jobbat förresten!
Skrivet av: 1784
« skrivet: 14 januari 2011, 09:09:09 »

Lägger in en graf från natten, verklig utetemp var som lägst -20 grader.
När jag avslutade loggen stod gradminuterna på -300, men varmt och skönt inne, fortfarande finns lite intrimmning att göra då det är väl varmt uppe med 22 grader men nere mellan 20-21.
(kompressorstart -180, tillskott -600) Har inte nått -600 än sedan installationen.
Hur tycker ni det ser ut?

Sista veckan med temperaturer mellan -5 och +2 har antalet starter legat på 14st per dygn i snitt, är det OK?
Ser ut ung som i andra grafen
Skrivet av: 1784
« skrivet: 08 januari 2011, 10:48:07 »

Tack för svar, ska prova att justera lite på radiatorerna.
Jo det känns väldigt skönt att ställa undan de små elelementen med sladd, dessutom har vi numer rumsvarmt i farstun (tidigare räckte inte golvvärmen till pga många ytterväggar och stor volym med trappan) vilket är jätteskönt med blöta barnoveraller mm.
Har aktiverat innegivaren med faktor 1,5 då vi eldar en del i täljstenskamin, givaren sitter så att den påverkas ganska starkt av värmen därifrån, därför får faktor 1,5 fullt tillräcklig påverkan som det verkar än så länge. Det är skönt att elda lite när man tvättat och ska torka massa blöt tvätt.

Det verkar som om vår 6kw pump orkar upp till ung 43,5-44grader framledning efter en längre körning vilket borde räcka till kanske -15 grader (får se när det blir kallt nästa gång). Kanske hade en 8kw varit mer rätt med extra marginal vid vv-körning osv men då hade det behövts volymtank osv istället.

Investeringarna så långt är:
Nibe 1245-6 med tbh: 58k
6 radiatorer med tbh: 24k
450m slangplöjning med slang och brine: 22k
Diverse: 3k
Totalt: 107k
Hoppas på konverteringsbidrag på ca 6,5k
Jämför man med offerterna ovan ska man veta att vi nu har mer jordslang samt fler och större radiatorer än vad som räknades in där.
Skrivet av: washburn
« skrivet: 08 januari 2011, 00:21:15 »

Vad kul att följa hur det gått för dig. Får gratulera till ett väl utfört jobb!
Ang. din fråga om olika temp så hade jag samma problem i början. När pumpen var nyinstallerad och jag hade ALLA radiatorer helt öppna så blev det för mig så att källaren var kanonvarm, övre våning också men bottenplan 2 grader kallare minst. Pumpen betedde sig också konstigt när källaren hade för mycket flöde. I mitt hus är det blandat nyinstallerade Purmo C22 parallelkopplade med VP:n, och gamla hederliga sektionsradiatorer på tjocka rör. De gamla har inte ens strypmöjlighet på returen utan fasta vred på till-röret (ingen termostat).

Det som funkat bäst för mig var att strypa in varje radiator för sig. Jag började närmast VP:n, i källaren, och har strypt in respektive element på returen (nya Purmo). Därefter har jag fortsatt alla element på nedre plan fullt öppna, men stryp de på övre med de fasta vreden. Det kräver ett par varv runt och väntan 1 dag varje gång för att det ska balanseras in. Men sedan dess, är det jämn värme överallt och jag upplever också att värmen trycker på bra nu i nedre plan för att det får maximalt flöde dit nu.

Alla hus är olika men jag skulle råda att strypa varje element för sig så säkrar du samtidigt att inget enstaka råkar kortsluta.

Lycka till!
Skrivet av: 1784
« skrivet: 07 januari 2011, 18:45:01 »

Sådär, 7st radiatorer (6 nya Lenhovda duplex + en beg panelrad) installerade och driftsatta.
Drog stam med 22mm koppar och avstick med 15mm till radiatorerna. En lödning läckte vid fyllningen, efter att gjort om den så var det bara att lufta och vänta in värmen  :)
Märks att 1245-6 fått lite mer att jobba med, antal starter går ner och framledningenstempen stiger långsammare, synd att det blivit milt ute så man inte får prova ordentligt  :)
Har justerat CP till 3 graders diff på kalla sidan och 7 grader på varma.
De nya radiatorerna på övre plan är alla fullt öppna, har Danfosskoppel med enkelt vred.

Dock är det nu ca 22 grader i sovrummen uppe när det är ca 21 grader (lagom) nere. Skulle vilja sänka till 19-20 i sovrummen uppe, hur gör man det bäst? Ska jag försöka strypa returen på hela öv slingan eller vrida ner ventilen på radiatorn i aktuellt rum? Stryper jag hela slingan påverkar det även hallen uppe och arbetsrummet.

Vad gäller 1245 är det bara positivt än, tystare än jag trodde och inga ljud som sprids i huset, bara i dess skrubb hörs surrandet från kompressorn.
Skrivet av: 1784
« skrivet: 12 december 2010, 21:54:41 »

Dags för en uppdatering  *vinkar*
Ja, då har 1245-6 gått drygt en vecka på elpatron och ett knappt ett dygn med kompressor.
Fick 450m slang plöjt i torsdags i 30cm snö och 6-7 minus, gick fint, trots ett upplöjt avloppsrör  :o
Det som återstår är radiatorerna på övre plan som ska levereras i början på nästa vecka.
Har gjort allt själv förutom slangplöjning och tycker nog att det gått bra, visst har väl nån koppling behövt dras ett varv till och en lödning fick göras om, men överlag har allt funkat superbra. Fyllde köldbäraren igår kväll/natt med en 1hk pump lånad från ladugården och vår urdiskade soptunna ståendes i duschen och lite temporär PEM slang, rörigt men funkade bra.
Har aktiverat logg till USB nu, deltavärdena ser OK ut men starterna kommer vara lite många tills övervåningens radiatorer är inkopplade. 
Fick fixa ett konto på Ahlsell till slut, webbutikerna är bra och billiga, men ibland behöver man hämta något på fredag em för att kunna jobba över helgen.
Återkommer med lite driftloggar samt en ekonomisk redovisning sen när hela systemet är i drift.
Skrivet av: 1784
« skrivet: 08 oktober 2010, 14:26:43 »

Tack!

Funderar nu över dimensionering och pumpval...
De som finns att köpa som hempulare och verkar vara kandidater är:

Nibe 1245-6 el 8
Bosch EHP LW-M 6 el 7
CTC Ecoheat 7,5

Se ovan för husfakta och de offerter vi fått.
Jag behöver inga iPhonemenyer, ingen fräsig design, har inget badkar och kommer inte ägna mitt framtida liv åt att logga och fippla med pumpen.
Vill ha ett väl fungerande driftsäkert system som är någorlunda framtidssäkert och inte alltför bullrigt. Men håller gärna ner kostnaden för investeringen, det behöver inte vara överdimensionerat eller optimerat för absolut sista tiondelarna i COP, detta är ingen hobby utan görs som en kostnadseffektiv lösning så alla extrakostnader bör kunna räknas hem.

Var ska man lägga fokus, gräva mer än 400m slang? Kanske två 250m slingor istället? Kan en 6kw pump ens dra nytta av mer än 400m? Bör man hellre välja en lite större pump (runt 8kw) med tanke på timpris på el framöver? Eller kommer en 6kw räcka för oss och ge bättre årsförbrukning och bättre gångtider?

Vilken pumpmodell kan passa?

Många frågor  :D Tacksam för alla synpunkter!
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 05 oktober 2010, 09:06:06 »

1. Antar att hemförsäkringen gäller vid skada på pumpen ändå, men att "trygghetsförsäkring" inte går att ordna om man köper själv på t.ex. Rinkaby?
Jag kollade med mitt försäkringsbolag och deras krav var att installationen skulle vara gjord enligt tillverkarens anvisningar samt enligt branchen regler.

Citera
3. Har ju en befintlig golvvärmefördelare idag. Ska den framtida radiatorstammen kopplas in parallellt (T kopplingar) på stammen till golvvärmen? Fördelar sig flödet ok av sig själv?
Golvvärmefördelaren har egen cirkpump antar jag... I princip är det bara att parallelkoppla, men du bör sätta dit en injusteringsventil så att du kan balansera flödena mellan golvvärmen och radiatorerna.

Citera
4. Finns det någon som kan dela med sig av bilder/länkar på hur en installerad värmepump ser ut? Tänker mest på hur rördragningarna kan se ut, elinkoppling osv.
5. Antar att bocka 22 och 28mm hårda Cu rör inte är något man gör över knät, finns det lämpliga saker att hyra/köpa eller är det enklast att löda på krökar?

Jag installerade min pump själv. Bilder finns i min blog...
Enklast och billigast är att mjuklöda. Böjar och skarvar kostar inte många kronor och det blir snyggt och tätt på en gång. Visst kan man hyra maskin för att klämma kopplingar, men det blir betydligt dyrare - Förutom hyran så kostar varje koppling 5 gånger så mycket. Sen vet jag bekanta som har råkat ut för läckande klämkopplingar pga utslitna backar på hyresmaskinerna.
Skrivet av: 1784
« skrivet: 05 oktober 2010, 08:03:01 »

Överväger nu att göra jobbet själv (hur svårt kan det vara  Sc:,h b00k) Har fått offert på bara slangplöjning på 18k inkl slang.
Räknar så här vad gäller själva jordvärmen:
Pump ca 50k
Plöjning inkl slang 18k
Brine 2,5k
Rördelar och kopplingar 10k
Summa  80,5k
Ger ungefär 30k billigare än lägsta offert, har jag räknat fel eller glömt något?

Frågor:
1. Antar att hemförsäkringen gäller vid skada på pumpen ändå, men att "trygghetsförsäkring" inte går att ordna om man köper själv på t.ex. Rinkaby?
2. Vilken pump då  :D Nibe 1245 6kw, CTC Ecoheat 7,5 eller Bosch EHP 7 LW/M, förutsättningar och offerter, se ovan.
3. Har ju en befintlig golvvärmefördelare idag. Ska den framtida radiatorstammen kopplas in parallellt (T kopplingar) på stammen till golvvärmen? Fördelar sig flödet ok av sig själv?

Tillägg:
4. Finns det någon som kan dela med sig av bilder/länkar på hur en installerad värmepump ser ut? Tänker mest på hur rördragningarna kan se ut, elinkoppling osv.
5. Antar att bocka 22 och 28mm hårda Cu rör inte är något man gör över knät, finns det lämpliga saker att hyra/köpa eller är det enklast att löda på krökar?
Skrivet av: 1784
« skrivet: 24 september 2010, 22:52:14 »

Har nu haft tre firmor här och hittills fått två offerter:

Firma 1
_________________________________
IVT HE C6
400 m slang inkl plöjning
Installation
151,6k:- inkl moms

6st radiatorer
Installation, driftsättning
65,5k:- inkl moms
Här rekommenderades shunt och panelradiatorer
------------------------------------

Firma 2
________________________________
Thermia Optimum G2 8
400 m slang inkl plöjning
Installation
138k inkl moms

5 st radiatorer
Installation
27,5k inkl moms
Här rekommenderades sektionsradiatorer
-------------------------------------

Alla priser angivna före ev ROT avdrag.
Observera en extra radiator i övre offerten.
Trots den tycker jag Firma 1 är onödigt dyra, Firma 2 ungefär som förväntat tycker jag? Väntar på en offert till på en Nibe, sen får det bli beslut.
Skrivet av: hembryggarn
« skrivet: 05 september 2010, 21:06:06 »

Citera
Se till att det blir baddarraddar på övervåningen...

Vad är baddarraddar Sc:,h

Stora element ™
Skrivet av: COCS i Göteborg
« skrivet: 03 september 2010, 14:51:06 »

Citera
Se till att det blir baddarraddar på övervåningen...

Vad är baddarraddar Sc:,h
Skrivet av: Remo
« skrivet: 02 september 2010, 22:22:21 »

Nivå skillnaden  är ingen problem  sedan finns det några medlemmar här som har dimensionerings program och
Rickard själv som har det också.

Och här finns flera alternativ från samma leverantör

BOSCH EHP 6 LW/M    Pris:44.687,50 kr

BOSCH EHP 7 LW/M       Pris:45.562,50 kr

BOSCH EHP 9 LW/M    Pris:46.125,00 kr
Skrivet av: 1784
« skrivet: 02 september 2010, 22:12:43 »

Jättebra, tack för era svar  Thumbsup

Det går nog att lirka ut slang åt ett håll, samma håll som vattenledningen från brunnen kommer in, sen 10-20 meter från huset är det nog inga större problem (säger jag utan att ha provgrävt)

Det är nog en nivåskillnad på ca 5 meter mellan blivande pumpens plats och blivande dikesbotten på åkern, antar att det inte är ett problem?

Finns det någon dimensioneringssnurra för pump och slangländ på nätet att rekommendera?

Det kommer två firmor nästa vecka och tittar, får se vad de säger och offerterna slutar på.
Skrivet av: hembryggarn
« skrivet: 02 september 2010, 21:26:04 »

Jordvärme blir bra & installera själv fixar du lätt eftersom du redan installerat själv en del, här är ungefär vad du behöver från
http://vvsgds.jetshop.se/, längder & mängder behöver givetvis justeras.

Din kundvagn
Artikel Antal   Summa
kopparör dim 28 (5 meter)      425,00 kr
jordvärme kollektor      5.000,00 kr
prk cu-pem rak      494,00 kr
kylsvep dim 28      105,20 kr
Avstängningsventil-klämring dim 28      332,00 kr
installationsslang 22 slätända      194,00 kr
Altech EXP-KÄRL 18L       335,00 kr
Brine påfyllning-avluftning      1.225,00 kr
NIBE FIGHTER F1245 6KW      51.375,00 kr
köldbärare 2 fat à 205 L      6.750,00 kr
Armaflex 28/A      174,50 kr
Totalt antal artiklar: 15  66.409,70 kr
varav moms 13.281,94 kr

Betalning och fraktBetalningsform:  Kortbetalning Bank/Postgiro

Korttyp:  (Välj) VISA MasterCard


Kortbetalning
Produktsumma 66.409,70 kr
Fraktkostnad:  0,00 kr
Administrationsavgift: 365,00 kr
Öresutjämning: 0,30 kr
Totalt inkl. moms 66.775,00 kr
varav moms 13.354,94 kr

Se till att det blir baddarraddar på övervåningen så blir det bra.
Skrivet av: Remo
« skrivet: 02 september 2010, 21:00:16 »

Ser att ingen har svarat än så försöker jag få i gång tråden.
Finns det jord på någon sida av huset eller är det berg över alt? Då skulle man kunna dra slangarna runt huset in.
6 kw tycker jag är minsta laget kanske 7 eller 8 kw  och lite mera slang. Sluten expansionskärl behöver man inte
montera på vinden eller övervåning. Jordvärme ska vara billigare än bergvärme för dom som har möjligheter till den. Men hur mycket kan inte jag bedöma om, annars är det behändigt med bergvärme.
Prisvärdhet kan jag inte annat än att Bosch är billigare än IVT fast dom är likadana pumpar på annat skal.
Annars är väll alla stora märkena bra pumpar det gäller att ta offerter från flera märken och leverantörer.
Bosch, IVT, Nibe Thermia och CTC. Vissa märken kan man också montera själv om man vill  kanske alla?

Hoppas på att riktiga experter kommer med mera och bättre information.
     
Skrivet av: 1784
« skrivet: 02 september 2010, 13:11:46 »

Hej, skulle verkligen uppskatta lite synpunkter från er erfarna pumpare...

Lite torra fakta om nuläget först:
Timmerhus i två plan i Uppsalatrakten, ca 75kvm/plan, byggt 1920, extra isolerat på utsidan samt i tak, dubbelglasfönster men ej isolermodell.
Uppvärmning idag med vattenburen golvvärme kopplad till en elpanna på nedre plan, två enkla lösa el-element på övre plan. Liten vedspis i kök samt täljstenskamin i vardagsrum.
Förbrukning totalt ca 23000 kWh 2009, då ingår hushållsel (sommarförbrukning ca 550kwh/månad) samt el till stall (värmda vattenkoppar, slangvärme, vattenpump) osv.
Dock har vi hållt ganska låg temp inne, kanske max 20 ºC med el och när det blir kallare ute sjunkande till kanske 15-16ºC inne på morgonen. Vi har dessutom eldat ca 7kbm ved för att få dräglig komfort inne när vi är hemma och vakna.
Vi är två vuxna och tre mindre barn, inget bad eller pool, bara dusch.
Nu är elpannans styrning trasig så den går bara på lägsta effeken automatiskt (1,8kw) vilket räcker ner till kanske -7. Slår man om till reserv på panan så blir det 3,7 kw men då blir snart golvet nere för varmt.

Så till planerna för att slippa frysa och slippa manuellt slå av och på pannan varannan timme  :)
Sätta in 5 st vattenburna radiatorer på övervåningen (en under varje fönster) i rejäl storlek så att det räcker med lite lägre vattentemp in.
Sen någon form av markvärmepump. Vi har flera hektar åker runt huset så det är lite lockande att gräva ner slang. Det som kanske talar emot är att huset står på en liten bergknalle med berg i dagen mellan huset och åker, förutom just där gången till huset är. Berg i dagen antar jag kan visa på att bergvärme är ett alternativ också?

Jag är just i tagen att prata med några säljare och se vad de tycker, men sen vet jag inte om det ska göras på entreprenad eller om jag ska fixa själv. Jag har tidgare installerat golvvärme och elpanna själv, men kan också uppskatta att slippa lägga massa egen tid om man får en rimlig offert. Har ingen egen grävare, men kan säkert ordna det genom granne/bekant.

Så frågorna blir:
Jordvärme eller bergvärme?
Kan en 6kW pump och 400m slinga vara lagom? Vi kommer nog fortsatt vilja ha lite lägre temp inne och kunna elda lite
Köpa allt på nätet och greja själv, eller entreprenad?
Finns det något märke/leverantör/modell som sticker ut som särskilt prisvärd/köpvärd?
I samband med att element monteras på övervåningen, ska/bör man flytta expansionskärlet upp också? Räcker kattvind i samma plan eller ska det vara på vinden?


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!